FOK!filmtips van de dag: Collateral

Sanne (Syth86)

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Het licht komische familiedrama The Namesake is gebaseerd op het boek van Jhumpa Lahiri. Regisseur Mira Nair levert er een opvallend persoonlijke film mee af. Hoofdrolspeler Kal Penn werd eerder voornamelijk getypecast in flauwe komedies als Harold & Kumar en Van Wilder. Nu speelt hij een beduidend serieuzere rol.

Ashoke en Ashima Ganguli werden aan elkaar uitgehuwelijkt en vertrokken vanuit het bloedhete Calcutta naar het winterse New York, waar al snel hun zoon Gogol geboren werd. Zo'n twintig jaar later valt het Gogol nog steeds niet mee een eigen identiteit te vinden tussen het moderne bestaan in Amerika en het traditionele leven dat zijn ouders aanhangen. Gogol hekelt zijn voornaam, krijgt verkering met een rijk Amerikaans meisje en wil architectuur gaan studeren aan de universiteit van Yale. Maar hoe hij ook probeert zijn eigen weg te gaan, de wereld van zijn ouders laat hem niet los. Het levert zowel komische situaties op als pijnlijke onthullingen. Om 20.30 uur op RTL8.

Nic en Jules zijn de twee moeders van de tieners, Joni en Laser. Joni vraagt haar jongere broer haar te helpen in de zoektocht naar hun gemeenschappelijke donorvader. Dit blijkt Paul te zijn, een flamboyante levensgenieter die eigenaar is van een restaurant. Door zijn onbevangen levenshouding zet hij het leven van dit originele gezin behoorlijk op z'n kop.

Dit humoristische drama was in 2011 genomineerd voor vier Oscars, namelijk voor Beste Film, Beste Originele Scenario, Beste Actrice voor Annette Bening en Beste Acteur in een Bijrol voor Mark Ruffalo. Ook won de film hetzelfde jaar twee Golden Globes voor Beste Film en Beste Actrice in de Musical- of Komediecategorie. Naast Bening en Ruffalo zijn Julianne Moore, Mia Wasikowska en Josh Hutcherson te zien in The Kids Are All Right. Om 22:10 uur op CANVAS.

De actiethriller Collateral is alleen al interessant omdat Tom Cruise voor de verandering in de huid kruipt van een echte slechterik. De nietsvermoedende taxichauffeur wordt gespeeld door Jamie Foxx, toen vooral bekend uit Any Given Sunday. De regie is in de bekwame handen van Michael Mann, die al eerder met grote namen werkte in Heat en The Insider.

Max leidt al twaalf jaar een heel gewoon bestaan als taxichauffeur in Los Angeles. Totdat hij huurmoordenaar Vincent als klant krijgt die voor een buitenlands drugskartel vijf belangrijke getuigen in een rechtszaak moet omleggen. Als de missie van Vincent niet verloopt zoals hij had gepland, neemt hij de taxi van Max over. Max dreigt nu een 'bijkomstige schadepost' te worden, een persoon op de verkeerde plek op de verkeerde tijd, die Vincent niet gebruiken kan. Ondertussen komt de politie hen echter op het spoor zodat de twee van elkaar afhankelijk worden om het er levend vanaf te brengen. En dat gaat verder dan ze ooit hadden kunnen denken. Om 23.05 uur op RTL5.

Butch Haynes ontsnapt samen met zijn celgenoot. Door diens toedoen is hij genoodzaakt een gijzelaar mee te nemen, een jongen uit een gelovige familie, die zijn vader nooit gekend heeft. De autoriteiten van Texas willen voorkomen dat hij de grens overgaat. Als eerste spoor in hun achtervolging vinden ze het lijk van de celmaat. A Perfect World is om 23.25 uur te zien op Één.

Je kan vanavond ook afstemmen op Collateral Damage, Mission: Impossible, I Loved You So Long (Il y a longtemps que je t’aime) End of Days, The New Guy, La Graine et le mulet en Point Blank.