Concert: The Bloody Beetroots in Paradiso (5 Days Off)

Al ruim tien jaar lang staat Amsterdam in het begin van maart in het teken van dance- en electromuziek voor het festival 5 Days Off, geinspireerd op het 10 Days Off-festival in het Belgische Gent. Gedurende die tijd hebben grote namen in het genre er gestaan, waaronder Daft Punk, Justice en Groove Armada. Dit jaar geven de Italianen van The Bloody Beetroots het startsein voor vijf dagen lang lange nachten.

The Bloody Beetroots bestaat sowieso uit producer, zanger en pianist Sir Bob Cornelius Rifo en de samenstelling van de ondersteuning verandert per setting. In Paradiso traden ze op met het label 'live crew', wat betekent dat er naast een piano ook een drumstel en een synthesizer stond. De muziek valt onder Italian electro house en dance-punk, met lichte klassieke invloeden. Op het livecircuit werden hun optredens al gauw vergeleken met Justice en The Prodigy.

Maar het meest opvallende is dat de heren altijd optreden met een Venom-masker op uit de verhalen van Spider-Man, inclusief lichtgevende ogen, die meehelpen aan de energieke live-optredens. Want ook in Paradiso wordt opnieuw duidelijk dat The Bloody Beetroots live een slagveld is. Al na een minuut springt er een bezoeker op het podium om vervolgens in de kokende en kolkende mensenmassa te springen.

Het zal niet de laatste keer zijn dat er gecrowdsurfed wordt, want dat gebeurde regelmatig. Net als spontane sit-ins, grootse moshpits en veel ontblote bovenlijven. Niemand had een vaste staanplaats, want in no time stond je tien meter verder. De echte zomer mag dan nog lang niet begonnen zijn, maar in de Amsterdamse poptempel was het snikheet.

De Italianen speelden anderhalf uur lang en waarschijnlijk konden veel mensen het ook niet meer langer volhouden. Ook werd er regelmatig de tijd genomen om even rust in te bouwen voor ongeveer een minuut, waarna de beat er weer keihard inknalde en de bezoekers wederom konden springen zoals ze nog nooit gesprongen hadden. Publieksfavoriet 'WARP 1.9' werd uiteraard het beste ontvangen, maar ook andere bekende singles als 'Cornelius' en 'Dimmakmmunication' konden niet vergeten worden.

5 Days Off 2013 is begonnen en The Bloody Beetroots luidde op spectaculaire wijze het festival in. De komende dagen staan onder andere nog Netsky, Modeselektor en James Holden in de hoofdstad. Het wordt lastig om de openingsact te verbeteren, want Paradiso stond te trillen op zijn fundamenten. Dit zijn acts waar je ooit bij moet zijn geweest. Ze staan dit festivalseizoen in ieder geval nog op Paaspop en Indian Summer Festival.