Fraude in de zorg

Iedereen die de laatste jaren mijn columns heeft gevolgd, weet dat ik niet bepaald een vriend ben van de politicus met het waterstofperoxidehoofd. Tot nu toe kon ik niets positiefs ontdekken in de denkbeelden, handelingen en leden van zijn partij. Ik zeg tot nu toe, want er is verandering in gekomen.

Sinds kort zit ene Reinette Klever voor die partij in de Tweede Kamer. Reinette heeft een goede traditie van de PVV nieuw leven in geblazen. Ze heeft een fraudeloket zorg geopend. Een nieuw meldpunt dus. Maar hier kan ik volledig achter staan, want er wordt wat gefraudeerd in de zorg. En wij maar betalen. En niet alleen dat. Ouderen in zorginstellingen worden de dupe van die fraude, want die moeten straks al hun spaarcentjes boven de € 22.000 inleveren.

Ik heb alle vertrouwen in het slagen van Reinette. Met dieven vangt men dieven. Dat weet iedereen. En Reinette weet precies hoe het is om te frauderen. Zij deed zich voor als vermogensbeheerder voor een bedrijf. Dat bedrijf kende haar echter niet als werkneemster en een vergunning van de AFM om het beroep vermogensbeheerder uit te mogen oefenen had ze niet. Fraude dus. Als je zelf weet wat het is om te frauderen, kun je natuurlijk ook veel makkelijker andere fraudeurs herkennen. Ik zou haar aanraden een team te formeren dat onderzoek doet naar die fraude in de zorg. Bram Moszkowicz lijkt me een prima teamlid. En natuurlijk Diederik Stapel. Dan krijg je een beetje hetzelfde idee als bij Mission Impossible of the A-team.

Haar leider gaat met de andere leden uit de Tweede Kamer met protestborden en -pamfletten de straat op om de brave burgers tegen het kabinet op te zetten. Iets, dat totaal overbodig is, want de burger is het kabinet al helemaal zat, dus het is werk voor niets. Nee, dan Reinette. Die doet tenminste nuttig werk.

Neem bijvoorbeeld de oorsmeeraffaire. Amerika had destijds 'Watergate'. Wij hebben nu 'Oorsmeer-gate'. Een kno-arts declareerde € 1066,73 voor een paar minuten oorsmeer verwijderen. Hij gebruikte de code voor een microscopisch oortoilet (wat dat ook moge zijn) en het verwijderen van poliepen, terwijl er alleen wat oorsmeer was verwijderd. De kosten waren eigenlijk € 110,00. Wat een smerige oorsmeerpijp is die arts. En hij is niet de enige. Dezelfde trucjes werden toegepast bij bloedneuzen en tekenbeten. Ook die artsen namen de zorgverzekering bij de bloedneus. Men liet zich gewoon tekenbeetnemen. De controle was niet goed genoeg, Het was nu aan een patiënt te danken dat de oorsmeerfraude aan het licht kwam.

Moet er niet eens een zwarte lijst komen bij de zorgverzekeringen? Een lijst waarop artsen komen die veel te hoge declaraties indienen. Ik weet uit ervaring dat zo'n lijst er wel is ten aanzien van buitenlandse artsen. Ik organiseer al jaren voor een groep van zo'n dertig wintersporters eens per jaar een wintersportreis. Enkele jaren geleden waren we in Obertauern. Een van ons sukkelde tegen een boom en had een gebroken sleutelbeen. Maar hij mocht van zijn verzekering niet naar de arts in Obertauern zelf, want die stond op zo'n zwarte lijst. Hij moest dus met zijn pijnlijke schouder twintig kilometer in een hobbelige taxi de berg af naar een plaatsje waar een arts woonde die wel door de verzekering werd geaccepteerd. Lekker voor zijn schouder was dat. Bovendien moesten de taxikosten worden vergoed en dat was samen met de declaratie van die arts vast meer dan de arts van de zwarte lijst zou hebben gekost. Zo dom zijn onze zorgverzekeraars dus. Van zulke mensen kun je ook verwachten dat ze de declaraties van ziekenhuizen en artsen niet goed controleren. Het interesseert hen waarschijnlijk geen fuck wat ze betalen aan die lui. Jij moet ieder klein bedragje motiveren, maar zij mogen er maar op los declareren. Eigenlijk hebben we dus helemaal geen fraudeloket nodig als de verzekeraars hun werk goed doen.

Hoe moeten patiënten trouwens weten of er gefraudeerd wordt? Ze krijgen die declaraties niet te zien. De patiënt waarbij het oorsmeer was verwijderd, was zijn eigen risico kwijtgeraakt en vroeg zelf de rekening daarom op bij de zorgverzekeraar, maar hoe veel mensen doen dat? Weet jij wat de behandeling van een tekenbeet kost? Minister Schippers wil al erg lang dat er begrijpelijke nota's worden ingediend. Dat lijkt mij een logische vraag. Maar Zorgverzekering Nederland liet al weten dat het indienen van tijdige en begrijpelijke nota's nog een hele klus zal worden vanwege een nieuw declaratiesysteem. Daar gaan we weer. Godverdegodver. Die systemen zouden nu juist alles simpeler en begrijpelijker moeten maken, maar hier hebben we een systeem dat onbegrijpelijke nota's produceert. Leve de automatisering.

Ik stel voor dat de ziekenhuizen en artsen de rekeningen voortaan gewoon naar de patiënt gaan sturen en dat die patiënt dan de rekening naar de verzekeraar stuurt. Zo doet mijn tandarts het ook. Op die rekening staat dan te lezen dat mijn tandsteen is verwijderd en wat dat kost. Simpel en controleerbaar. Geen DBC-code die een patiënt niet snapt en die niet te controleren is. Als de oorsmeerpatiënt een factuur had gekregen met daarop de tekst: oorsmeer verwijderen € 1066,73, dan had hij wel meteen die arts bij zijn oren gepakt en hem meegesleurd naar de politie. Zo'n bedrag laat niemand zich aansmeren voor zo'n kleine ingreep. Behalve de zorgverzekering dan.

Het lijkt me dan ook handiger dat Reinette Klever er voor gaat pleiten dat de rekeningen van ziekenhuizen naar de patiënten gaan in plaats van naar de zorgverzekeringen via een ingewikkeld declaratiesysteem dat fraude in de hand werkt. Voor mijn part sturen die ziekenhuizen de rekeningen per e-mail en als de zorgverzekeraar dan de goedgekeurde factuur van de patiënt ontvangt, kan men hem alsnog in het systeem invoeren. Als Reinette daar nu werk van maakt dan hoeft dat loket er niet te komen, want ik weet zeker dat er weer een hoop onzin wordt ontvangen op dat loket en dat moeten die PVV-ers dan allemaal gaan controleren. Daar hebben ze geen tijd voor, want ze lopen met borden en pamfletten op straat.