Nederlandse ambtenaar gaat minister VS adviseren

Een hoge ambtenaar van het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat de Amerikaanse regering adviseren over de wederopbouw van het gebied dat vorig jaar werd getroffen door orkaan Sandy. Dat heeft het ministerie vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om de huidig waarnemend directeur-generaal Ruimte en Water Henk Ovink.

Ovink adviseert vanaf 1 april Shaun Donovan, de Amerikaanse minister van volkshuisvesting en stedelijke ontwikkeling. Donovan maakt als adviseur deel uit van de Hurricane Sandy Rebuilding Task Force, die in december door president Barack Obama in het leven werd geroepen.

De Task Force moet de coördinatie van de wederopbouw in goede banen leiden. Daarnaast moet de werkgroep nadenken over hoe de regio beter bestand gemaakt kan worden tegen natuurrampen zoals orkaan Sandy.

Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) is enthousiast over de benoeming. "Deze benoeming is het bewijs dat onze Nederlandse waterkennis internationaal in zeer hoog aanzien staat", aldus de minister. "Die kennis delen we dan ook graag met de Amerikanen, die nu werk maken van een betere bescherming tegen het water. We brengen kennis, maar ik hoop ook dat we weer nieuwe kennis mee terug kunnen nemen. Zo blijven we voorop lopen."

Sandy trok vorig jaar over het noordoosten van de Verenigde Staten. In totaal eiste de orkaan 72 levens. Nog eens 87 mensen verloren indirect het leven. Zij bezweken bijvoorbeeld aan onderkoeling als gevolg van stroomstoringen, door koolmonoxidevergiftiging of bij opruimwerkzaamheden na de storm.

Het National Hurricane Center bracht vorige maand een rapport uit waarin de schade als gevolg van Sandy werd becijferd op omgerekend ruim 37 miljard euro. De storm verwoestte meer dan 650 duizend huizen.


Nederlandse ambtenaar gaat minister VS adviseren (Foto: Novum)