'Abortus is vrouwenmishandeling'

Legalisering van abortus wordt vaak gezien als hét teken van de vrouwenemancipatie. We moeten echter nog eens goed naar abortus kijken, zo zegt een internationale groep onderzoekers. Volgens hen is het namelijk vrouwenmishandeling.

Onderzoekers verbonden aan het MELISA-instituut presenteerden in New York cijfers die duiden op de schaduwkant van legalisatie van abortus. Zo zou er een 'belangrijke correlatie' zijn tussen het aantal abortussen in een streek, en het aantal vruchtbare vrouwen in die streek die zelfmoord plegen.

Daarnaast worden in streken waar meer abortussen worden gepleegd ook meer vrouwen vermoord - maar niet meer mannen -, aldus de onderzoekers. Verder stellen ze dat Chili en Ierland, beide landen met strenge anti-abortuswetgeving, respectievelijk de laagste en een van de laagste cijfers van moedersterfte op hun continent hebben.

Opvallend genoeg vonden de onderzoekers het ook nodig om een open deur in te trappen. Ze wijzen er namelijk nog eens op dat landen met een strengere abortuswetgeving ook daadwerkelijk minder abortussen hebben.

De onderzoekers waren bijeen in het kader van de vergadering van de VN-Commissie van de Status van Vrouwen, wiens taak is om 'alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes te elimineren en voorkomen'. Het MELISA-instituut is een onderdeel van de Chileense Universidad Católica de la Santísima Concepción (UCSC), met als doelstelling het ontwikkelen van technologie voor embryotherapie in utero.