FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 juni 2012

ArgentiniŽ stuurt troepen naar truckersprotest

De Argentijnse president Cristina Fernandez heeft donderdag veiligheidstroepen opdracht gegeven om de toegangswegen naar olieraffinaderijen vrij te maken. Die worden geblokkeerd door boze vrachtwagenchauffeurs die meer loon eisen.

De machtige truckersvakbond reageerde door een nationale staking aan te kondigen. Een dergelijke staking kan tot tekorten aan voedsel en brandstof leiden. De vrachtwagenchauffeurs begonnen dinsdagavond met het blokkeren van toegangswegen naar de belangrijkste raffinaderijen van Argentinië nadat gesprekken met de regering over een loonsverhoging van dertig procent waren vastgelopen.

Woensdag ontstond er een tekort aan brandstof en Fernandez keerde eerder naar Argentinië terug van de VN-top over duurzaamheid in Rio de Janeiro om veiligheidstroepen opdracht te geven de blokkades op te breken.

Minister van transport Florencio Randazzo zei dat er een aanklacht zal worden ingediend tegen de leider van de vakbond Hugo Moyana.


Argentinië stuurt troepen naar truckersprotest (Foto: Novum)

Nieuwe sluis IJmuiden uitgekozen

IJmuiden moet een zeesluis van vijfhonderd meter lang, 65 meter breed en achttien meter diep ter vervanging van de Noordersluis krijgen. Onderzoek heeft volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam uitgewezen dat zo'n sluis haalbaar, betaalbaar en inpasbaar is. De drie partijen willen daarom dat de nieuwe grote zeesluis er komt.

In het onderzoek werd gekeken naar drie verschillende sluisvarianten. Volgens de drie partijen past de vijfhonderd meter lange, 65 meter brede en achttien meter diepe sluis binnen het sluizencomplex op de locatie die ze op het oog hadden tussen de Noordersluis en de Middensluis. De sluis kan er de traditionele rechte roldeuren krijgen.

De nieuwe sluis kost 848 miljoen euro. Het ministerie steekt er 574 miljoen euro in, de provincie Noord-Holland heeft 58,3 miljoen euro gereserveerd en de gemeente Amsterdam 129,6 miljoen euro. Daarnaast rekenen de drie partijen op een Europese subsidie en fiscale voordelen.

De sluis, die de bereikbaarheid van het Amsterdamse havengebied over het water moet verbeteren en ook de primaire waterkering voor een groot deel van het noordwesten van Nederland moet vormen, moet in 2019 worden opgeleverd. Mogelijk varen in 2018 echter al de eerste schepen in de testfase door de sluis, aldus de drie partijen.

De aanleg gaat in 2015 van start. Na ingebruikname van de nieuwe zeesluis wordt de Noordersluis uit 1929 buiten bedrijf gesteld en alleen ingezet bij calamiteiten. De Noordersluis is volgens de drie partijen technisch gezien aan het einde van zijn levensduur en is in 2029 aan vervanging toe.

Nu de drie partijen hun voorkeur hebben uitgesproken, begint de fase van uitwerking van de plannen. Daaronder valt onder meer de aanbesteding en planologische procedures.

[1/4 finale] Uitslag TsjechiŽ - Portugal

Portugal is de eerste halve finalist van het EK voetbal in Polen en Oekraïne. De Portugezen waren over het geheel genomen sterker dan de Tsjechen, maar slaagden er slechts eenmaal in om te scoren.

Tsjechië begon het duel tegen de Portugezen sterk, maar gaf het initiatief na een minuut of tien toch steeds meer weg. Het eerste speldenprikje was afkomstig van Moutinho, maar doelman Cech kon de bal eenvoudig pakken. De eerste serieuze mogelijkheid was na 23 minuten voor de Tsjechen. Darila gaf een strakke voorzet, maar de inglijdende Baros miste de bal op een haartje.

Dit was voor Portugal het sein om in actie te komen, want niet veel later stuitte Ronaldo op de vuisten van Cech. Intussen wond de Portugese bondscoach zich aan de zijlijn steeds meer op. Dit had ook te maken met het feit dat Ronaldo, die in de eerste twee groepsduels niet tot scoren kwam, opnieuw faalde. Op slag van rust was het opnieuw de sterspeler van de Portugezen, maar raakte hij slechts de paal.

Cristiano Ronaldo levert één van de vele doelpogingen af (Foto: Pro Shots)

Ook in de tweede helft slaagde Portugal er nauwelijks in een gaatje in de stugge Tsjechische defensie te vinden. Die enkele keer dat het lukte, strandde de poging op de paal of stond keeper Cech in de weg. Na bijna een uur spelen leek Tsjechië op 1-0 te komen, maar doelpuntmaker Almeida stond rond buitenspel.

Niet veel later was Moutinho aan de andere kant dichtbij een treffer, maar zijn afstandsschot was een prooi voor Cech. Ook Nani was niet gelukkig in de afronding en zag zijn poging een kwartier voor tijd maar net overzeilen. Toch kregen de Portugezen, die over de hele wedstrijd gezien sterker waren, loon naar werken. Na een fraaie aanval en dito voorzet van Moutinho schoot Ronaldo eindelijk raak.


Pereira (links) in duel met Pilar (rechts) (Foto: Pro Shots)

Vlak na de openingstreffer was het via Joao Pereira weer bijna raak. Dit keer wist Cech een doelpunt wel te voorkomen, maar het verzet van de Tsjechen leek gebroken te zijn. Portugal speelde het duel vervolgens beheerst uit en plaatste zich zodoende als eerste voor de halve finales.


Tsjechië

0 - 1

Portugal

     79' Ronaldo
 
 Gele kaart: Limbersky (Tsjechië), Nani, Veloso (Portugal)
 
Stadion: Nacional Stadium, Warschau
Toeschouwers: 55.000
Arbiter: Webb (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cech
Gebre Selassie
Sivok
Kadlec
Limbersky
Jirácek
Hübschman (Pekhart/86)
Darida (Rezek/61)
Plasil
Pilar
Baros
  Rui Patrício
Pereira
Pepe
Alves
Coentrão
Meireles (Rolando/88)
Veloso
Moutinho
Nani (Custodio/84)
Hélder (Almeida/40)
Ronaldo

Geen geld voor sterilisatieslachtoffers VS

Republikeinse volksvertegenwoordigers in de Amerikaanse staat North Carolina stellen geen geld beschikbaar voor mensen die tussen 1929 en 1974 gedwongen zijn gesteriliseerd omdat ze 'zwak van geest' zouden zijn. Het ging veelal om arme, zwarte vrouwen.

Een poging van de staat om elk slachtoffer vijftigduizend dollar te geven werd door het huis van afgevaardigden van de staat goedgekeurd. Er was al geld voor gereserveerd, maar Republikeinse parlementsleden in de senaat zeiden dat de staat het geld er niet voor had. Ze vreesden daarnaast dat als er wordt betaald mogelijk ook andere groepen, zoals afstammelingen van slaven, vergoedingen willen.

Soms werden kinderen vanaf 10 jaar oud gesteriliseerd omdat ze op school niet mee konden komen of omdat ze promiscue waren. Hoewel toestemming werd verkregen wisten veel slachtoffers niet waarvoor ze tekenden.

De meeste Amerikaanse staten hadden decennia geleden dezelfde soort programma's maar stopten daar na de Tweede Wereldoorlog mee toen dergelijke praktijken werden geassocieerd met de pogingen van nazi-Duitsland om zuiverheid van ras te verkrijgen. In North Carolina was dat niet het geval. Daar werden na de Tweede Wereldoorlog juist meer gedwongen sterilisaties uitgevoerd.

Volgens de Republikeinse senator Don East verandert geld niets aan de situatie. "Je kunt de geschiedenis niet herschrijven. Het was een vervelende tijd in dit land", zei East vorige week. "Het spijt mij dat het is gebeurd, maar geld erin steken verandert niets, het zorgt er niet voor dat het verdwijnt. Het is nog altijd gebeurd."

Een van de slachtoffers, Elaine Riddick, werd gesteriliseerd nadat ze was verkracht en een kind had gekregen toen ze 14 was. "Ik heb North Carolina een kans gegeven recht te zetten wat ze fout hebben gedaan", zei Riddick. "Deze mensen hier geven niet om de slachtoffers. Ik ga nog liever dood dan dat ik ze hier mee weg laat komen."

Topgeneraals bespreken missies met Rutte

Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm zijn opvolger Tom Middendorp hebben donderdagmiddag premier Mark Rutte bezocht. Vooral de lopende missies van de krijgsmacht waren onderwerp van gesprek in het Torentje, meldt het ministerie van Defensie.

Generaal Middendorp neemt het commando over de strijdkrachten volgende week donderdag over van Van Uhm. De overdracht wordt omgeven met veel militair ceremonieel op het Binnenhof in Den Haag en wordt live uitgezonden op Nederland 2.

De 57-jarige Van Uhm werd deze maand onderscheiden door zowel Australië als Afghanistan. Zijn zoon overleed in 2008 tijdens zijn uitzending in Uruzgan.


Topgeneraals bespreken missies met Rutte (Foto: Novum)

Manolev: "Bundesliga is prachtig"

Stanislav Manolev weet het nog niet zeker. Blijven bij PSV, naar Rusland of naar Duitsland, het kan allemaal.Maar de Duitse Bundesliga is voor hem sowieso interessant.

"Bij PSV blijven betekent voor mij geen straf, maar na drie seizoenen is het niet vreemd dat je ook nadenkt over eventuele andere mogelijkheden", vertelt de Bulgaarse rechtsback aan Voetbal International. "De Bundesliga is een prachtige competitie, een mooie nieuwe uitdaging. Ik word dit jaar 27, dan moet 
je alles meenemen bij het maken van keuzes. Ook voor Rusland sta ik dus open."

In Duitsland zou VfB Stuttgart een contract klaar hebben liggen voor Manolev. De nummer zes van Duitsland nam in 2011 nog Francesco 'Maza' Rodríguez over van de Eindhovenaren. Daarnaast kent het met Khalid Boulahrouz nog meer Nederlandse invloeden in de defensie. Met de eventuele komst van Manolev lijken de kansen voor de Oranje-international om als rechtsback aan spelen toe te komen verkeken.

De Russische topclubs Lokomotiv Moskou en Rubin Kazan zouden eveneens azen op Manolev. Manolev kwam in 2009 van Litex Lovech in zijn vaderland naar PSV. Eerder speelde hij voor Pirin Blagojevgrad.

Mexico pakt zoon meest gezochte drugsbaron op

Het Mexicaanse leger heeft een van de zonen van de meest gezochte drugsbaronnen van Mexico opgepakt. Dat werd donderdag bekendgemaakt.

De zoon van Joaquin 'El Chapo' Guzman, Jesus Alfredo Guzman Salazar, kon dankzij informatie van de Mexicaanse inlichtingendienst worden ingerekend in de westelijke staat Jalisco, aldus een verklaring van het leger.

Guzman Salazar (26) en zijn vader, leider van het Sinaloa-kartel, werden in 2009 in de Verenigde Staten aangeklaagd voor drugshandel. El Chapo Guzman heeft kinderen bij meerdere vrouwen, van wie één onlangs in de Verenigde Staten van een tweeling beviel.

El Chapo Guzman ontsnapte in 2001 verstopt in een vrachtwagen met wasgoed uit een strengbeveiligde gevangenis. Andere zonen, onder wie Ivan Archivaldo 'El Chapito' Guzman Salazar (31) en Ovidio Guzman Lopez, zijn waarschijnlijk nauw betrokken bij de criminele praktijken van hun vader.

Forbes schatte het vermogen van El Chapo Guzman in 2009 op ongeveer één miljard dollar.

De oorlog tussen de verschillende drugsbendes en het leger heeft aan tienduizenden Mexicanen het leven gekost.

KNMI trekt waarschuwing extreem weer in

Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer in het zuiden van Nederland ingetrokken. Vanaf 19.00 uur gold voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg code oranje. Later kwam daar ook Utrecht bij. Om 21.00 uur beëindigde het KNMI de waarschuwing voor extreem weer echter.

Voor heel Nederland geldt nog wel code geel, uitgezonderd voor Zeeland, waar inmiddels sprake is van code groen. Met code geel is nog wel een weerwaarschuwing van kracht, bij code groen is er niets aan de hand.

Nog tot 01.00 uur verwacht het KNMI in vooral het noordoosten van het land soms zware onweersbuien, die mogelijk gepaard gaan met hagel. In korte tijd kan veel neerslag vallen. Ook vrijdag verwacht het KNMI onstuimig weer en geldt code geel. De verwachting is dat de buien dan vanaf de ochtend tot en met het begin van de avond in Nederland vallen.

KPN blijft bij afwijzing bod Amťrica Můvil

Telecomconcern KPN herhaalde donderdag het advies aan zijn aandeelhouders om niet in te gaan op het bod van América Móvil op een deel van het bedrijf. Het Mexicaanse bedrijf biedt 8 euro per aandeel en mikt op een belang van maximaal 27,7 procent in KPN.

Het bod is volgens KPN een "significante onderwaardering en biedt geen passende premie op alle uitstaande gewone aandelen voor het verkrijgen van significante invloed."

KPN blijft van mening dat het bedrijf zelf meer waarde kan creëren voor zijn aandeelhouders, met name in de Duitse markt. Eerder op de dag maakte KPN echter bekend dat het geen koper of partner heeft gevonden voor het Duitse dochterbedrijf E-Plus. "De huidige moeilijke omstandigheden op de kapitaalmarkten hebben er voor gezorgd dat er op dit moment geen overeenstemming bereikt kon worden."

KPN blijft bij afwijzing bod América Móvil
KPN blijft bij afwijzing bod América Móvil (Foto: ANP)

Sijsling: "Werd af en toe paniekerig"

Igor Sijsling kwam vandaag in de kwartfinales van de Unicef Open in Rosmalen in actie tegen de als eerste geplaatste David Ferrer. Een succes werd de partij tegen de nummer zes van de wereld niet, Sijsling verloor kansloos met 6-0 en 6-1 en moest toegeven dat hij af en toe zelfs werd weggespeeld.

"Hij had overal een antwoord op. Af en toe werd ik daar paniekerig van", aldus de Amsterdammer. "Ik leer hier ook van. Hij staat op de baan als een krijger die niets afgeeft. Zo'n houding opent je ogen." Het was voor het eerst dat Sijsling de kwartfinales van het grastoernooi haalde. Hij versloeg eerder in het toernooi de Fin Jarkko Nieminen en de Belg Olivier Rochus.

Igor Sijsling vanmiddag in  actie tegen David Ferrer (Foto: Pro Shots)

Verheijen: "Verbeek zeldzaam dom"

Inspannings-goeroe Raymond Verheijen haalt flink uit naar AZ-coach Gertjan Verbeek. "Dit verwacht je niet van iemand die duidelijk wil maken dat hij er ook verstand van heeft."

Gertjan Verbeek meldde eerder deze week dat hij niet gelooft in de wonderaanpak van Verheijen, die dit EK werkzaam was voor het Rusland van Dick Advocaat. Hij stelde dat het onmogelijk was om vermoeide spelers die een heel jaar bij hun club hebben gespeeld in twee weken weer topfit te krijgen voor een groot toernooi als het EK.

Op Twitter reageert Verheijen geagiteerd. Na Verbeek "zeldzaam dom" te noemen brandt hij los. "Mijn ervaring is dat het veel verstandiger is om je eerst te laten informeren door betrokkenen alvorens je publiekelijk met uitspraken komt. Misschien moet vriend Verbeek eerst even informeren hoe er is getraind tijdens de voorbereiding op de tweede dag na een wedstrijd?"

"Die onzin verwacht je toch niet van iemand die altijd zo zijn best doet om aan iedereen duidelijk te maken dat hij er ook verstand van heeft?" vervolgt Verheijen. "Waarom zijn teamgenoten van Oranje-internationals dan wel topfit bij andere landen die meedoen aan het EK? Die spelen toch bij dezelfde club?"

Giovinco keert terug bij Juventus

Sebastian Giovinco keert terug bij Juventus. De 25-jarige aanvaller was al voor de helft eigendom van de club uit Turijn, die de overige vijftig procent voor elf miljoen euro overneemt van Parma. Giovinco tekent een contract tot de zomer van 2015. Hij speelt momenteel met Italië op het EK in Polen en Oekraïne.

De tienvoudig international genoot zijn opleiding bij Juventus, maar vertrok twee jaar geleden naar Parma. Daar maakte de 1.64 meter lange spelmaker het afgelopen seizoen indruk met vijftien doelpunten in 36 competitieduels.


Giovinco keert terug bij Juventus (Foto: Novum)

BlackBerry stapt af van fysiek toetsenbord

De nieuwe BlackBerry 10 heeft geen fysiek toetsenbord meer, maar een touchscreen. Dat liet BlackBerry-maker Research In Motion (RIM) donderdag weten.

De nieuwe software voor de Blackberry 10 komt wel beschikbaar voor BlackBerry's met een toetsenbord, maar het is nog niet bekend wanneer dat gebeurt. RIM presenteerde al eerder modellen met een touchscreen, maar die hadden altijd ook nog een fysiek toetsenbord.

Tot dusverre hebben die modellen RIM weinig succes opgeleverd. Klanten blijven bij het bedrijf weglopen en geven de voorkeur aan iPhones en smartphones met het Android-besturingssysteem van Google.

PSV wil contract Bertrams openbreken

PSV wil het contract van keeper Nigel Betrams gaan openbreken. Dit meldt Rik Elfrink, PSV-watcher voor het Eindhovens Dagblad, vanavond op Twitter. Het is de bedoeling dat de huidige overeenkomst tot medio 2016 wordt opgewaardeerd.

Bertrams staat bij PSV als groot keeperstalent te boek en komt uit dezelfde lichting als Jürgen Locadia en Memphis Depay. De 19-jarige keeper begon zijn carrière als doelman bij de Brabantse club Best Vooruit en stapte in het seizoen 2001/2002 over naar de jeugdopleiding van PSV.

De jonge goalie staat overigens al enige tijd aan de kant. Begin mei werd namelijk bekend dat Bertrams een operatie aan zijn schouder moest ondergaan, nadat hij deze op de training blesseerde. Hierdoor staat de jongeling voorlopig nog buitenspel.

Oranjevrouwen halen weer uit tegen China

De Oranjevrouwen hebben ook hun tweede testmatch gewonnen van China. In Arnhem werd het 5-0 door drie treffers van Kim Lammers en twee goals van Maartje Paumen. 

Na zeven minuten spelen vond Lammers het eerste gaatje in de verdediging van de Chinezen. Acht minuten voor de rust benutte Maartje Paumen een strafbal, na een overtreding op Lidewij Welten. 2-0 was ook de ruststand.

Na rust duurde het even voordat er weer en bres werd geslagen in de Chinese muur. In de dertiende minuut na rust tikte Lammers de 3-0 binnen met een de tip. Amper twee minuten later scoorde ook Paumen voor de tweede keer in deze wedstrijd. Via een handige strafcornervariant werd het 4-0. Kort daarop was het aan Lammers om haar derde treffer te fabriceren. 

Voor de wedstrijd werd Marilyn Agliotti in het zonnetje gezet voor het spelen van haar honderdste interland. Zij eindigde het duel als vliegende keeper en nam tijdelijk de plaats in van Joyce Sombroek. Sophie Polkamp kwam niet in actie. Zij werd vervangen door Caia van Maasakker. Een dag eerder won de regerend olympisch kampioen met 4-1 van de runner-up van vier jaar geleden in Beijing. Zaterdag en zondag spelen beide teams nog twee wedstrijden tegen elkaar. Er zal dan gestreden worden op de velden van Kampong in Utrecht. 

Wethouder doet aangifte tegen 'lasterend' raadslid

Wethouder van Haarlemmermeer Arthur van Dijk heeft aangifte gedaan van smaad tegen gemeenteraadslid Rinus Beusenberg. Aanleiding is de beschuldiging en aangifte van Beusenberg van meineed tijdens een getuigenverhoor in een rechtszaak tegen Van Dijk.

Volgens de wethouder is de aangifte gebaseerd op onjuistheden. "Het moet eens over zijn met het te pas en te onpas uitmaken van van alles en nog wat van bestuurders en ambtenaren", briest Van Dijk.

De rechtszaak waarin Van Dijk meineed zou hebben gepleegd, was door Beusenberg aangespannen tegen de gemeente. Het raadslid van Sociaal Rechts Haarlemmermeer wilde volgens regionale media in de jaren negentig een erotisch centrum in Haarlemmermeer beginnen, maar stelt dat de gemeente hem tegenwerkte.

Van Dijk zou hebben gelogen over het eigendom van in 2004 door Beusenberg aan de gemeente verkochte grond in De Liede West. Beusenberg denkt te hebben gelezen in informatie van elektriciteitsnetbeheerder Tennet dat de grond inmiddels van Tennet is. Dat klopt volgens Van Dijk niet. De grond zou nog eigendom zijn van de gemeente. De gemeente heeft wel met Tennet een ruilovereenkomst gesloten voor een deel van de gronden, waarvan de notariële akte uiterlijk 1 januari moet passeren.

Agent mishandeld bij ongeregeldheden na concert

Een agent is woensdag na afloop van een concert in het Zuid-Hollandse Warmond mishandeld. De man werd geslagen, geschopt en in een wurggreep gehouden door een 55-jarige Warmonder, meldt de politie donderdag. Ook werden de wapenstok en pepperspray van de agent afgepakt. De diender moest zich laten behandelen in het ziekenhuis.

Na het concert bemoeide grote groep bezoekers zich met de aanhouding van twee mannen die overlast veroorzaakten, waarop werd besloten het terrein te ontruimen. Daarbij werd de agent aangevallen door de Warmonder. Hij is opgepakt en zit vast, net als drie andere concertbezoekers.

Elf mensen kregen een proces-verbaal omdat zij met te veel alcohol op een auto of boot bestuurden. Bij vorige edities van het concert aan het water werd zo veel gedronken dat de politie had besloten extra mankracht in te zetten tijdens deze editie.

Hockeyheren verslaan BelgiŽ

De Oranjemannen zijn het voorbereidingstoernooi in Düsseldorf met een zege begonnen. De ploeg van bondscoach Paul van Ass zette donderdagmiddag België met 3-0 opzij. 

In Düsseldorf opende Roderick Weusthof in de negentiende minuut de score voor Nederland. De aanvaller, die in de zomer van Rotterdam naar Kampong verkast, tekende vijf minuten na rust ook voor de tweede treffer van de wedstrijd. De Knoest schoot na voorbereidend werk van Jeroen Hertzbergermet zijn backhand raak.

Zes minuten later was het Valentin Verga die de 3-0 eindstand op het bord bracht. Oranje speelt nog twee duels op de zogeheten Ergo Masters. Spanje is zaterdag de tegenstander, een dag later staat de kraker tegen Duitsland op het menu.

Bondscoach Grieken hoopt op nieuwe stunt

Griekenland verraste in 2004 heel Europa door de Europese titel, na een zege op Portugal, in de wacht te slepen. Bondscoach Fernando Santos hoopt dit kunstje acht jaar na dato opnieuw te realiseren.

"Wat in 2004 is gebeurd, vormt een grote inspiratie voor ons", aldus Santos, die morgenavond met Griekenland tegen de Duitsers speelt. "Wij zullen die ervaring aangrijpen om wellicht hetzelfde te presteren, maar in elk geval om het best mogelijke resultaat te leveren."

De Grieken missen in de wedstrijd tegen Duitsland Georgios Karagounis en José Holebas. Zij zijn namelijk geschorst.

'Politie faalde niet bij dode arrestant Beverwijk'

De politie heeft de 22-jarige Heemskerker die in juli vorig jaar overleed na zijn aanhouding alle zorg verleend die mocht worden verwacht. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Haarlem donderdag uit onderzoek.

De 22-jarige arrestant van Turkse komaf overleed zes uur nadat hij in een snackbar was aangehouden in een ziekenhuis. De man, die onder invloed van cocaïne was, verzette zich hevig tijdens de arrestatie waarop agenten geweld gebruikten. Uit sectie bleek eerder dat deze handelingen niet tot de dood van de man leidden, maar dat hartfalen de oorzaak was. De dood van de man veroorzaakte veel ophef.

Agenten plaatsten de arrestant na aanhouding in een observatiecel omdat zij vermoedden dat hij onder invloed was. Ook werd om medische bijstand van een arts gevraagd. De agenten hebben de man vervolgens via een camera in de gaten gehouden. Daarmee hebben zij gehandeld zoals moest, oordeelt het OM.

De arts die de arrestant twee keer bezocht in de politiecel is nog steeds verdachte in de zaak. Het onderzoek naar zijn handelen loopt nog. Onderzocht wordt of hij de noodzakelijke medische zorg heeft verleend en of zijn handelen mogelijk de oorzaak is geweest van het overlijden van de man. Het OM hoopt dit onderzoek binnen enkele maanden af te ronden.

Concorde Agreement maakt 23 races mogelijk

Mochten alle partijen in de Formule 1 instemmen met het nieuwe Concorde Agreement, dan kan er ruimte worden geschapen om meer races op de kalender te zetten. Volgens F1-journalist Joe Saward is er een mogelijkheid om het huidige aantal van twintig uit te breiden naar 23 wedstrijden op jaarbasis.

In de Concorde Agreement die dit jaar afloopt is ruimte voor zeventien races met een maximale uitbreiding van drie wedstrijden. De nieuwe verbintenis neemt het huidige aantal van twintig races als basis met een optie voor nog drie races. Het lijkt geen twijfel dat deze snel benut zullen gaan worden, omdat in de komende jaren New Jersey en Rusland al op de kalender bevestigd zijn en Mexico, Argentinië en Thailand werken aan races. Daar staat tegenover dat de tweede race in Spanje gaat verdwijnen.

Guild Wars 2 krijgt stresstest

Iedereen die Guild Wars 2 heeft aangeschaft mag meedoen aan een stresstest op 27 juni. De test duurt van 19:00 Nederlandse tijd tot 23:00 Nederlandse tijd en personages uit vorig bèta-weekend zijn gebruikbaar.

ArenaNet heeft in eerdere bètatesten al veel data verkregen maar wil nu nog wat extra data hebben zodat het bedrijf meer weet voor een eventueel volgend bètaweekend. Guild Wars 2 moet ergens dit jaar nog uitkomen.

Spaanse rechter weg na declaratie privťreisjes

Een rechter van het Spaanse hooggerechtshof heeft donderdag zijn ontslag ingediend. Carlos Divar werd ervan beschuldigd de kosten van tientallen privétripjes te hebben gedeclareerd.

Divar (70) kondigde zijn vertrek aan op een bijeenkomst van de commissie die toezicht houdt op het Spaanse rechtssysteem en zo'n vierduizend rechters. Divar is voorzitter van die commissie.

Een ander lid van de commissie diende een klacht tegen Divar in omdat hij privéreisjes naar onder meer Marbella zou hebben gedeclareerd. Divar ontkent de aantijgingen en stelt dat het om werkgerelateerde tripjes ging. Hij zei ontslag te hebben genomen om verdere schade aan het Spaanse rechtssysteem te voorkomen, aldus een bron die op de bijeenkomst aanwezig was.

In Spanje bestaat veel irritatie over het misbruik van overheidsgeld. Spanje kampt met een zware recessie, een werkloosheid van 24,4 procent en toenemende angst dat het land meer Europese noodhulp nodig heeft. In april kwam de Spaanse koning Juan Carlos onder vuur te liggen toen hij in een economisch zeer slechte week voor Spanje op olifantenjacht in Botswana ging. Het koninklijk paleis houdt vol dat de reis niet met overheidsgeld is betaald.


Spaanse rechter weg na declaratie privéreisjes (Foto: Novum)

Verhuizers onwel door vrijkomen stoffen op school

Twee verhuizers zijn donderdag op een school in Breda onwel geworden tijdens verhuiswerkzaamheden. Door nog onbekende oorzaak kwam plotseling een kleine hoeveelheid fosfor en natrium vrij, waardoor de verhuizers niet lekker werden. Ze zijn voor controle naar een ziekenhuis zijn gebracht, meldt de politie.

Het incident vond rond 14.15 uur plaats op het Stedelijk Gymnasium aan de Nassausingel. Toen de brandweer naar de plek van het ongeval ging, vond volgens een politiewoordvoerder een spontane ontbranding plaats. Hierbij is niemand gewond geraakt. Eerder werd gesproken van een explosie, maar daarvan was volgens een woordvoerder geen sprake.

Op het moment van het ongeluk waren geen leerlingen meer in de school aanwezig. Wel waren er nog twintig personeelsleden binnen, die het pand uit voorzorg verlieten. Een specialistisch bedrijf wordt ingeschakeld om de vrijgekomen stoffen op te ruimen. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval.

Tjallingii langer bij Rabobank

Maarten Tjallingii heeft zijn contract bij Rabobank met twee jaar verlengd. Dat maakte de bankiersploeg vandaag bekend. De 34-jarige Fries rijdt sinds 2009 voor Rabobank. Hij start volgende week zaterdag in de Tour de France als luitenant voor de kopmannen Robert Gesink en Bauke Mollema.

"Het is mijn kracht om, zeker in het rondewerk, in dienst van de ploeg tot het uiterste te gaan. En daarmee anderen te helpen hun prestaties te verbeteren", laat Tjallingii weten. "Daar komt nog bij dat ik vanuit de ploeg de ruimte krijg in de klassiekers."

Volgens technisch directeur Erik Breukink is Tjallingii vanwege zijn ervaring belangrijk voor de ploeg. "We hebben een vrij jonge ploeg en daarin heb je dit soort jongens nodig, mannen die hun ervaring kunnen overbrengen en van dienst kunnen zijn. Je kunt altijd op hem bouwen."

Vijftien jaar geŽist tegen Gelredome-directeur

Tegen de 47-jarige Jasper van A. is donderdag vijftien jaar cel geëist. Het Openbaar Ministerie in Arnhem acht bewezen dat de voormalig directeur van het Gelredome zijn vrouw heeft vermoord. Hij sloeg zijn vrouw tien keer met een honkbalknuppel, waarna hij een kussen in haar gezicht drukte, is uit onderzoek gebleken.

Van A. belde eind november de politie en vertelde dat hij zijn vrouw had gedood. De politie trof in de woning van het echtpaar in Arnhem-Zuid het zwaargewonde slachtoffer aan. De 45-jarige vrouw overleed een dag later in een ziekenhuis.

Uit onderzoek komt volgens het OM naar voren dat er verschillende momenten zijn geweest waarop de verdachte zich had kunnen beraden op zijn handelen. Hij heeft verklaard dat hij voor het uitdelen van de eerste klap een tijdlang piekerend op de rand van het bed heeft gezeten. Daarvoor had hij een uur in de slaapkamer nagedacht. Ook heeft hij verklaard dat hij het kussen heeft gebruikt om zijn vrouw te doden.

Uit de rapportages van deskundigen blijkt niet dat sprake was van een stoornis bij de verdachte ten tijde van de moord. Dat zou ook blijken uit het 'kalme, zakelijke en ogenschijnlijk onbewogen' gesprek dat hij met de meldkamer voerde. Volgens de officier van justitie is de man dus volledig toerekeningsvatbaar en daarmee strafbaar.

De rechtbank in Arnhem doet op 5 juli uitspraak.

[Upd] Door het lint om sloop hekwerk

De eigenaar van een illegaal hekwerk aan de Grote Kampweg in Haelen is donderdag door het lint gegaan. De reden hiervoor is de sloop van het hekwerk op last van de gemeente Leudal, zo meldt omroep L1.

Kort nadat de werkzaamheden om 14.00 uur van start gingen, werd de man kwaad. Hij probeerde houten balken op het hek in brand te steken, om zo de werkzaamheden te dwarsbomen. De brandweer hinderde de man daarbij. Ook politie en ME zijn aanwezig bij de woning.

De man is nog niet aangehouden. Wel is hij diverse malen zijn woning binnengegaan en heeft hij agenten bedreigd met molotovcocktails en een kruisboog. Volgens Omroep Leudal is de ME de woning binnengegaan voor ontruiming.

Naar eigen zeggen plaatste de eigenaar het hek enkele jaren geleden vanwege bedreigingen door bewoners van een naastgelegen woonwagenkamp. Omdat het hek op gemeentegrond staat, eiste de gemeente dat het hek verwijderd wordt. Daarvoor had de bewoner tot 6 april de tijd. De rechtbank heeft de gemeente toestemming gegeven om na die datum het hek te verwijderen.

Update 20.10 uur:
De bewoner van het pand aan de Grote Kampweg is gevlucht voor de politie. Tijdens de inval om de woning te ontruimen, bleek dat de man de benen had genomen. Er wordt naar hem gezocht met een politiehelikopter.

Motor PURE over twee maanden op testbank

Propulsion Universelle et Recuperation d'Energie (PURE) verwacht over twee maanden de eerste motor op de testbank te hebben liggen, zo heeft de baas van het bedrijf. Craig Pollock, aan GPUpdate laten weten. Hij is ervan overtuigd dat er voor 2014 een prima 1,6 liter V6 Turbomotor aan de Formule 1-teams kan worden geleverd.

PURE had eerder plannen ontvouwd om deze maand al een begin te maken met testen. "Dat gaat ons niet meer lukken. We hebben vier tot zes weken vertraging opgelopen doordat een van de investeerders zich terug heeft getrokken en we op zoek moesten naar een nieuwe. Het plan is nu om eind agustus, begin september te gaan testen. We waren liever iets eerder begonnen, maar een groot probleem is het niet."

Pollock denkt dat zijn team iets achterloopt op de concurrenten en wil er dan ook voor waken dat fabrikanten aan veel teams krachtbronnen leveren. "Renault zou op deze manier te veel macht krijgen in de Formule 1. Ik weet zeker dat Mercedes en Ferrari hier ook niet blij mee zullen zijn. Het zou ook betekenen dat Renault meer data terug zou krijgen over de motoren, waardoor zij in het voordeel zouden zijn bij de verdere ontwikkeling van de motor. Het lijkt me ook helemaal niet nodig dat ze toestemming krijgen om aan zes tems te leveren, aangezien wij in 2014 in de sport komen."

De Schot verwacht dat Cosworth in ieder geval af gaat haken. "Dat gaan ze niet meer redden. Als je nu nog een motor wil ontwikkelen voor 2014, ben je te laat. Het zou me niet eens verbazen als Cosworth al eind dit jaar stopt, wat zou betekenen dat HRT en Marussia volgend jaar moeten overstappen naar Renault, Mercedes of Ferrari."

Er zijn voor PURE tien teams in de markt die krachtbronnen voor 2014 zoeken. Mercedes en Ferrari hebben een eigen renstal, die ze van hun eigen motor voorzien. Rond september zouden volgens PURE de fabrikanten de eerste deals bekend kunnen gaan maken.

'Brandweer te laat bij een op drie branden'

De brandweer is bij een op de drie branden te laat. Bij branden waar het risico op slachtoffers het grootst is, bijvoorbeeld in woningen en scholen, is de brandweer het vaakst niet op tijd. Dat meldt RTL Nieuws donderdagavond op basis van een nog vertrouwelijk onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie.

Van de regiokorpsen is het Drentse brandweerkorps met zestig procent het vaakst te laat. Het brandweerkorps Haaglanden scoort het beste, dat korps is in vijftien procent van de noodgevallen niet op tijd aanwezig.

Dat de brandweer te laat komt opdagen, komt onder meer doordat het te lang duurt voordat de meldkamer de aard van de situatie en het adres doorgeeft aan de brandweer. Vervolgens duurt het te lang voordat de brandweerwagens uitrukken. Ook files, verkeersdrempels en spoorwegovergangen zorgen voor vertraging.

Longo moet vrezen voor Spelen

De olympische droom van wielerveterane Jeannie Longo dreigt uiteen te spatten. De inmiddels 53-jarige Française kwam donderdag bij de nationale tijdritkampioenschappen niet verder dan de vijfde plaats. De Franse bond liet weten dat het  heel lastig zou worden om haar alsnog te selecteren. 

De tienvoudig nationaal tijdrit kampioene, zal zaterdag het Frans kampioenschap op de weg moeten winnen om nog zicht te houden op deelname aan de Spelen in Londen. Longo werd de vier voorgaande edities kampioen. De Française kwam al zeven keer in actie op de Olympische Spelen. Ze heeft vier medailles weten te winnen waaronder een gouden plak tijdens de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta.  

Ecclestone: "Vettel te jong voor Ferrari"

Er lijkt een serieuze mogelijkheid te bestaan dat Sebastian Vettel vanaf 2014 voor Ferrari zou kunnen gaan racen. De 24-jarige Red Bull-coureur is tweevoudig wereldkampioen en wordt al tijdenlang aan de Italiaanse renstal gelinkt. F1-baas Bernie Ecclestone denkt er in Bild anders over.

"Niet nu. Hij is te jong. Normaal gesproken zou je de carrière bij Ferrari afsluiten." Maar mocht het wel zo ver komen dan is er volgens de 81-jarige Brit nog geen probleem, omdat hij dan geen problemen met Fernando Alonso verwacht. "Beiden zijn racers die constant op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen. Ze zouden beiden denken dat ze elkaar zouden kunnen kloppen, omdat ze erg veel zelfvertrouwen hebben."

Ecclestone, de voormalig teambaas van Brabham, haalde in het interview ook nog even uit naar autosportfederatie FIA. "Als ik een teambaas zou zijn dan zou ik de regels zoveel mogelijk buigen. Ik begrijp werkelijk weinig van de besluiten van de FIA. Ik ben van mening dat de technische reglementen zodanig geschreven zouden moeten worden dat iemand zoals ik ze kan begrijpen."

FOK!filmtips van de dag: D-War + Hostel

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

D-Wars

Na lang beraad hebben we vandaag gekozen voor een dubbele filmtip. Om 20.30 uur is op RTL7 de Zuid-Koreaanse fantasyfilm D-War te zien. In de film gebaseed op een oude Koreaanse legende zien we het verhaal van de Koreaanse krijger Haram die de strijd aanging met het mythologische Imoogi monster Buraki om zijn geliefde te redden. 500 jaar later zijn de Immoni terug en dreigen ze Los Angeles te vernietigen. Verslaggever Ethan Kendrick (Jason Behr) doet onderzoek naar de zaak en ontdekt dat alleen een meisje genaamd Sarah Daniels (Amanda Brooks) met een mysterieuze aandoening de wereld kan redden. De vraag is echter of Sarah en Ethan op tijd komen? Dragon Wars was de eerste Koreaanse film die sinds 1987 in de Amerikaanse bioscopen te zien was.

Hostel

Voor de tweede filmtip van vanavond moet je wachten tot 23.10 uur. Dan is op Veronica de heerlijke horrorfilm Hostel van Eli Roth te zien. In de film draait het om een drietal jongeren die op reis zijn door Europa. Ze krijgen een tip over een hostel in Slowakije waar gewillige Oost-Europese dames zouden rondhangen. Totdat het drietal ontdekt waarom ze zijn geinviteerd. Een smakelijke film Van Eli Roth die we ook kennen van onder meer The Box, Cabin Fever en 2001 Maniacs.

Veel kijkplezier.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Nieuwe Diablo-spelers moeten wachten

Door de nieuwe patch van Diablo III moeten mensen die de game digitaal aanschaffen tot 72 uur wachten voordat ze volledige toegang tot het spel hebben. Dit is gedaan om fraude en andere spelverpestende methodes tegen te gaan.

Mensen hebben in deze periode alleen toegang tot Act 1 tot en met de 'Skeleton King', een levelcap tot level 13 en de veilingshuizen zijn niet beschikbaar. Global Play is voor de nieuwe spelers ook niet beschikbaar in deze periode. Volgens Blizzard kan de periode van 72 uur ook iets korter uitvallen maar verwacht wordt dat dit bij 72 uur blijft hangen.

Bartoli treft Pironkova in halve finale Eastbourne

Marion Bartoli staat in de halve finale van het grastoernooi in Eastbourne. De als vierde geplaatste Française was met 6-4 en 6-2 te sterk voor de Tsjechische Lucie Safarova. Ze neemt het in de volgende ronde op tegen Tamira Paszek. De Oostenrijkse rekende in 6-0 en 6-4 af met Tsvetana Pironkova uit Bulgarije.

Angelique Kerber wacht een ontmoeting met de Tsjechische Klara Zakopalova. De Duitse, als vijfde geplaatst, stuurde de Russin Ekaterina Makarova naar huis met 6-2 en 6-4. Zakopalova versperde eveneens een Russin de weg. Zij won met 6-3 en 7-5 van Anastasia Pavlyuchenkova.


Bartoli treft Pironkova in halve finale Eastbourne (Foto: Novum)

Albayrak (COA) mag teveel betaald loon houden

De ontslagen directeur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), Nurten Albayrak, hoeft het teveel aan salaris dat zij heeft ontvangen niet terug te betalen. Terugvordering is in haar geval niet juridisch af te dwingen. Ze krijgt echter geen ontslagvergoeding van 18 maanden salaris mee, omdat haar vertrek haarzelf verwijtbaar is.

Dat heeft minister Gerd Leers (Integratie) donderdag geschreven in antwoord op 65 vragen die in de Tweede Kamer waren gesteld naar aanleiding van het onderzoek naar de handelwijze van Albayrak. Zij kwam vorig najaar in opspraak, waarna een commissie een onderzoek instelde.

[NBA] Shirt Kobe Bryant populairst buiten VS

Kobe Bryant was afgelopen seizoen de populairste NBA-speler buiten de Verenigde Staten. Van de superster van Los Angeles Lakers werden de meeste shirtjes verkocht. Chicago Bulls-speler Derrick Rose werd tweede voor LeBron James van Miami Heat. Pau Gasol (LA Lakers) was op de elfde plaats de poulairste niet-Amerikaanse speler.

Binnen de VS werden de meeste shirtjes verkocht van Rose. Jeremy Lin van New York Knicks stond daar tweede voor Bryant en James. De afwezigheid van Lin in de internationale top vijftien is dan ook opvallend.

De spelverdeler met Taiwanese roots werd een sensatie toen hij vanwege blessures een basisplaats kreeg en de kwakkelende Knicks aan de praat kreeg. Zijn sprookje ontketende in de VS een gekte die Linsanity werd genoemd. Die gekte beperkte zich dus vooral tot binnen de Amerikaanse landsgrenzen.

De NBA maakte ook lijsten bekend van een aantal belangrijke regio's. In China en Europa was de top drie hetzelfde als in de hele wereld behalve de VS. In Latijns Amerika doet James het beter. De waardevolste speler van dit seizoen staat daar tweede achter Bryant en verdringt Rose naar de derde plaats.


Shirt Kobe Bryant populairst buiten VS (Foto: Novum)

Nederlandse Abbey Games werkt aan Reus

De Nederlandse, onafhankelijke ontwikkelaar Abbey Games werkt op dit moment aan Reus. Reus is een god game voor pc en is al meer dan acht maanden in ontwikkeling. Ietwat ongewoon voor een indie studio. 

In Reus beïnvloed je de natuur, door gebruik te maken van reusachtige handen. Je hebt daarmee alle mogelijke natuurkrachten tot je beschikking. Je kunt onder andere leven maken, het weer veranderen en nog veel meer.

Er is echter één ding dat je niet in de hand hebt: de mens, met zijn oppervlakkigheden en onvoorspelbare gedrag. Je kunt de wereld om hen heen veranderen, maar niet de mensen zelf - dat is een beetje de insteek. De bedoeling is om het balans tussen de mensen en de natuur te vinden. 

Reus haalt onder andere inspiratie uit: From Dust, Populous, Black & White, en Football Manager 2011 & 2012

Oud-Ajacied Mido tekent bij Barnsley

Oud-Ajacied Mido heeft donderdag een contract getekend bij Barnsley. De aanvaller gaat een jaar aan de slag bij de Engelse club die uitkomt op het tweede niveau. Het is al de tiende werkgever voor de 29-jarige Egyptenaar. Hij kwam het laatst uit voor Zamalek in zijn moederland, waar hij vertrok na een geschil over zijn salaris.

Mido speelde tussen 2001 en 2003 voor Ajax en keerde twee jaar geleden kortstondig terug in Amsterdam. Hij stond verder onder meer onder contract bij AS Roma, Tottenham Hotspur en Wigan Athletic.

'Rock of Ages is geen homo- of vrouwenfilm'

Rock of Ages is een echte musical voor dudes. Dat vindt Julianne Hough, die in de verfilming van de Broadway-musical de hoofdrol van Sherrie Christian speelt. "De film zit vol foute grappen, halfnaakte chicks in stripclubs en rockmuziek. Wat is daar nou niet leuk aan?", zegt ze tegen Novum Nieuws.

Het woord musical wordt vaak in verband gebracht met typische films voor vrouwen en de flamboyante gay scene. Dat geldt zeker niet voor Rock of Ages, vindt regisseur Adam Shankman, zelf openlijk homoseksueel.

"De nummers in deze film zijn niet zomaar liedjes, ze zijn legendarisch", zegt Shankman, doelend op nummers van poprockbands als Journey, Def Leppard en Twisted Sister. "In de jaren tachtig werden deze bands veelal gemarginaliseerd, maar uiteindelijk werden ze veel groter dan iedereen ooit had verwacht. Het is net alsof je naar het vetste rockconcert ooit gaat, maar dan voor veel minder geld."

"Ik ben zelf van 1988, dus tijdens dit hele tijdperk was ik slechts een blij idee van mijn ouders", vult Hough aan. "Maar toen ik ging repeteren bleek ik al deze nummers allang te kennen. Ze zitten toch in ons onderbewuste."

"Mijn kinderen vonden de film ook geweldig", zegt Mary J. Blige, die nachtclubeigenares Justice Charlier speelt. "Dat zeiden ze heus niet om mij naar de mond te praten. Die nummers zijn in vele films te horen en nu kunnen die kids eindelijk eens zien waar die muziek vandaan komt."

Russell Brand, die in de film de rechterhand van Alec Baldwins kroegbaas speelt, vat wellicht nog het best de sterke punten van de film samen. "Er zitten gigantische filmsterren in zoals Tom Cruise en die woest aantrekkelijke Alec Baldwin. Ik doe ook nog even mee. Dan hebben we een echte zangeres, Mary J. Blige, Oscarwinnares Catherine Zeta-Jones en een echte acteur, Paul Giamatti. En Malin Akerman, een lekker wijf. Goede actrice, trouwens."

Rock of Ages draait vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen.

Zelfde bescherming voor zzp'er als personeel

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) moeten vanaf donderdag op dezelfde manier beschermd worden tegen risico's voor de gezondheid als 'gewone' arbeidskrachten op dezelfde werkvloer. Hiertoe heeft staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) nieuwe regels over de arbeidsomstandigheden gepubliceerd in de Staatscourant.

Die nieuwe regels moeten een einde maken aan verschillende bescherming van zzp'ers en werknemers in loondienst, terwijl ze hetzelfde werk doen. De Krom heeft de Arboregels aangepast op advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) om te voorkomen dat zelfstandigen meer risico's lopen dan anderen. Ook moet het handhaven van de regels eenvoudiger worden.

Braber nog twee jaar bij RKC

Robert Braber speelt na komend seizoen nog twee jaar bij RKC Waalwijk. De 29-jarige middenvelder had nog een contract voor een seizoen, maar dat werd door de verrassing van het afgelopen Eredivisieseizoen opengebroken en verlengd tot de zomer van 2015. Braber speelt sinds 2010 in Waalwijk.

Braber wordt door hoofdscout Janus van Gelder omschreven als een 'dynamische middenvelder'. "In de Eredivisie heeft Robert afgelopen seizoen bewezen doelpunten te kunnen maken en voorbereiden. Hij is bovendien een echte teamplayer en een gouden jongen voor de groep."

Voordat Braber naar Waalwijk verkaste speelde hij in Duitsland bij FC Ingolstadt. In Nederland kwam hij uit voor Excelsior Rotterdam en Helmond Sport.

Acht jaar geŽist voor moord in Schiedam

Een 40-jarige Pool gaat als het aan justitie ligt acht jaar de cel in voor de moord op een landgenoot. Dat eiste het Openbaar Ministerie donderdag voor de rechtbank in Rotterdam. De man zou eind juli vorig jaar een andere Pool hebben doodgestoken in Schiedam.

Het slachtoffer werd een dag na de moord gevonden in een greppel, gekleed in vijf T-shirts. Hij had meerdere verwondingen, waaronder een steekwond in de rug. De verdachte ontkent niet dat hij het slachtoffer die dag gesproken heeft, maar zegt dat hij hem heeft afgezet in Schiedam en niet weet wat er daarna met hem gebeurd is.

De verdachte werd uiteindelijk aangehouden toen hij in een auto reed die volgens het OM van het slachtoffer was. Ook werd naast het lijk een blikje bier met dna van de verdachte gevonden. De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Wahlberg vergelijkt Bieber-film met Color of Money

Mark Wahlberg vergelijkt zijn geplande basketbalfilm waarin Justin Bieber speelt met The Color of Money van Martin Scorsese. Daarin vertolkt Paul Newman de rol van onwillige mentor van Tom Cruise in de wereld van het professionele poolbiljart. Ditmaal coacht Wahlberg de tienerzanger als veelbelovende straatbasketballer.

"Het verhaal speelt zich af in de schimmige wereld van het straatbasketbal", zegt Wahlberg tegen MTV. "Justin speelt een enorm getalenteerde maar ook veel te bijdehante knul".

"We hebben allemaal op internet kunnen zien hoe goed Justin kan basketballen", gaat de 41-jarige acteur verder. "Maar ik ben van mening dat hij ook echt kan acteren. Reken maar dat wij er alles aan gaan doen om hem de beste acteerprestatie ooit neer te laten zetten."

Er is alleen een groot struikelblok, weet Wahlberg. "Hij moet zich wel realiseren dat hij een rol speelt, dus dat haar moet anders. Misschien even met de tondeuse erover", lacht hij.

Wanneer de nog titelloze film in de bioscoop moet verschijnen, is nog onbekend. Wahlberg hoopt volgend voorjaar met de opnames van start te gaan.

Ichi nu uit op Android

Stolen Couch Games heeft aangekondigd dat Ichi, het simpel te leren en verslavende puzzelspel uit het brein van Jay van Hutten, nu ook op Android verkrijgbaar is.

Op deze pagina vind je het spel. Uit ons interview met Jay van Hutten en Eric Diepeveen en Selma Oors van Stolen Couch Games: 

Ichi is een one button puzzle game”, legt Van Hutten uit. “Een puzzelspel dat je met één knop speelt.” “Het spel is heel erg verleidelijk en heel simpel”, vult Diepeveen aan. “Je tikt op je scherm of spatiebalk en niet één object beweegt, maar alles op beeld beweegt. Dat begint super simpel.” Maar dan komt er ineens een laag bij. “Wanneer je de knop ingedrukt houdt, dan teken je zelf een lijn waar je ook weer tegen aan kunt stuiteren. Dat zorgt voor extra dimensies, net als de toevoeging van portals en objecten die kunnen verdwijnen.

Lees ook onze recensie van het spel. 

Duizenden Ivorianen op de vlucht voor geweld

Meer dan dertienduizend mensen zijn deze maand hun huizen in het zuidwesten van Ivoorkust ontvlucht na aanvallen waarbij ten minste 22 mensen, onder wie zeven VN-vredesmilitairen, werden gedood. Dat hebben de Verenigde Naties donderdag gezegd.

Inwoners van de stad Tai en de omgeving zijn 'getraumatiseerd' en 'constant bang en in paniek' zei Ute Kollies, hoofd van het humanitaire agentschap van de Verenigde Naties in Ivoorkust. "Sinds begin juni hebben er vijf aanvallen plaatsgevonden en door geruchten die de ronde doen is iedereen bang wat er nog gaat gebeuren." In sommige dorpen zijn alle huizen verwoest, aldus Kollies.

VN-vredessoldaten en Ivoriaanse soldaten patrouilleren in het beboste gebied langs de grens met Liberia, maar volgens Kollies moet het gebied verder beveiligd worden om de bevolking te beschermen en hulpgoederen aan te kunnen voeren.

De Ivoriaanse regering beschuldigt milities van de voormalige president Laurent Gbagbo van de aanvallen. Gbagbo weigerde de macht over te dragen en dat resulteerde in maanden van hevig geweld. Nadat Gbagbo werd opgepakt vluchtten veel van zijn huurlingen de poreuze grens met Liberia over.

Seedorf kan na speelcarriŤre terug naar Milan

Clarence Seedorf keert na zijn voetbalcarrière mogelijk terug bij AC Milan. "De mogelijkheid om in de toekomst weer samen te werken is er", zei de 36-jarige middenvelder vandaag. Seedorf maakte bekend na tien jaar bij Milan gespeeld te hebben op zoek te gaan naar een nieuwe club.

Algemeen directeur Adriano Galliani denkt dat Seedorf ook na zijn voetballoopbaan succesvol blijft en ziet de geboren Surinamer graag terugkeren. "Ik denk dat hij alles kan doen. Clarence is een persoon met vele kwaliteiten. Hij zal het goed doen als trainer of manager wanneer hij besluit te stoppen met voetballen."

Seedorf en zijn gezin gaan Milaan met pijn in het hart verlaten. "De helft van mijn carrière heb ik in Milaan gewoond", zegt de 87-voudig international, die voor zijn dienstverband bij AC Milan bij stadgenoot Inter speelde. "Italië is dertien jaar lang mijn thuis geweest, twee van mijn kinderen zijn hier geboren. Er zal altijd een speciale band blijven."


Seedorf kan na speelcarrière terug naar Milan (Foto: Novum)

Reiner speelt vader DiCaprio in Scorsese-film

Rob Reiner gaat de vader spelen van Leonardo DiCaprio in het misdaaddrama The Wolf of Wall Street van Martin Scorsese. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Reiner was de laatste jaren vooral werkzaam als regisseur en te zien in tv-series.

De 65-jarige Reiner brak in de jaren zeventig door als de goedzak Michael 'Meathead' Stivic in de sitcom All in the Family. Hij is vooral bekend vanwege zijn komische werk, zowel als acteur als als regisseur.

Zijn rol in The Wolf of Wall Street is daarom nogal opmerkelijk. Het verhaal is gebaseerd op de autobiografie van beurshandelaar Jordan Belfort en gaat over zijn opkomst en ondergang op Wall Street, zijn snelle leven dat van drugs en drank aan elkaar hing en zijn tumultueuze privéleven.

DiCaprio speelt Belfort en Reiner zijn licht ontvlambare vader, die op den duur financieel adviseur wordt bij het bedrijf van zijn zoon. Ook Jonah Hill en Jean Dujardin zijn in de film te zien, hun rollen zijn nog onbekend.

De opnames moeten in augustus in New York van start gaan, The Wolf of Wall Street komt volgend jaar in de bioscopen.


Reiner speelt vader DiCaprio in Scorsese-film (Foto: Novum)

Hearts stemt tegen lijfsbehoud Rangers

Glasgow Rangers hoeft niet op steun van Heart of Midlothian te rekenen bij de poging in de Schotse Premier League te blijven. Clubeigenaar Vladimir Romanov maakte dat donderdag duidelijk op de clubwebsite van de ploeg uit Edinburgh.

Rangers is failliet, maar maakt een doorstart via een nieuwe club. Die moet steun van zeven ploegen krijgen om de opengevallen plek in de Schotse Premier League over te kunnen nemen.

Romanov vindt echter dat het nieuwe Rangers in de Third Division moet instromen. "De fans verdienen een nieuwe start en moeten accepteren dat hun club op een lager niveau moet beginnen. Zo blijft er orde in de Schotse Premier League en wordt er geen oneerlijke concurrentie met andere clubs gevoerd."

Romanov haalt ook uit naar de bestuurders die de Rangers de financiële afgrond invoerden. "De voetbalmaffia vertegenwoordigd door de vroegere eigenaren van Glasgow Rangers is schuldig aan enkele van de ernstigste situaties die het Schotse voetbal hebben getroffen. Zij moeten onder geen enkel beding meer worden toegelaten."

Het faillissement van de Rangers was onvermijdelijk, vindt Romanov. "Overwinningen werden niet op sportieve gronden behaald, maar door smaad, samenzweringen tussen spelers en het losweken van spelers via tussenpersonen en het onder druk zetten van scheidsrechters. Al deze zaken veroorzaakten lege overwinningen en vernielden het voetbal."

Festivals en evenementen voorbereid op noodweer

Diverse festivals en evenementen hebben de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen in verband met het voorspelde noodweer van donderdagavond. Cultureel festival Oerol op Terschelling en theaterfestival De Parade in Rotterdam hebben vooralsnog geen voorstelling afgelast, maar staan op scherp.

"We hebben een directe lijn met Rijkswaterstaat. Zij kijken vanaf de vuurtoren wanneer het noodweer onze kant op komt", meldt een woordvoerder van Oerol donderdag aan het begin van de avond. "Mocht het weer te slecht zijn, dan hebben wij een draaiboek waarin opgenomen is welke stappen we ondernemen."

Ook De Parade, die donderdag van start gaat in Rotterdam, is goed voorbereid. "De brandweer is donderdagmiddag langs gekomen om het terrein te controleren. Met wat extra verzwaringen van tenten, moet het vooralsnog goed gaan", meldt een woordvoerder vanuit de Maasstad.

Daarnaast heeft het festival een directe lijn met het KNMI en wordt bij lokaal noodweer niet uitgesloten dat het terrein alsnog sluit."Maar vooralsnog schijnt hier de zon", meldt de woordvoerder rond 18.00 uur.

De Floriade kiest het zekere voor het onzekere en laat donderdag weten het geplande concert Floriade by Night af te gelasten. Ook twee festivals in Zoetermeer gaan uit voorzorg niet door.

Voor het treinverkeer zette de NS woensdag al een waarschuwing voor noodweer op donderdagavond uit. Rond 18.00 uur reden al minder treinen rond Schiphol, Utrecht , Den Haag en Rotterdam. De avondspits op de weg is het noodweer bespaard gebleven. Wel waarschuwt de Verkeersinformatiedienst donderdag voor verkeershinder later op de avond.

Het KNMI gaf donderdagmidddag een waarschuwing uit voor extreem weer in het zuiden van Nederland. Vanaf 19.00 uur zijn in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg zware onweersbuien mogelijk. Daarbij kan het hagelen en zijn zware windstoten te verwachten. Later werd daar Utrecht aan toegevoegd. Het meest extreme weer moet om 21.00 uur voorbij zijn.

Grueter verslaat EK-finale

Voetbalcommentator Jeroen Grueter doet volgende week zondag verslag van de EK-finale. Dat heeft de NOS donderdag bekendgemaakt. Voor Grueter is het de eerste keer dat hij de finale van een groot toernooi krijgt toegewezen. Grueter becommetariëert bovendien de tweede halve finale op 28 juni. Een dag eerder kleedt Frank Snoeks de andere halve eindstrijd verbaal in.

Grueter volgt Snoeks op als commentator bij de finale. Die deed dat de afgelopen vier eindtoernooien. De afgelopen jaren deed Grueter al ervaring op bij de Champions Leaguefinales in 2008 en 2010. Hij deed dit EK onder meer verslag van Nederland - Denemarken en Portugal - Nederland. Snoeks nam Nederland - Duitsland voor zijn rekening.

Apes-scenaristen schrijven Jurassic Park 4

Het lijkt erop dat Universal dan eindelijk Jurassic Park 4 uit de prehistorische modder wil trekken. De filmstudio laat scenaristen Rick Jaffa en Amanda Silver, beiden bekend van Rise of the Planet of the Apes, het script schrijven. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Geruchten over een vierde deel doen al de ronde sinds deel drie in 2001 uitkwam.

Steven Spielberg gaat ook dit deel weer produceren, maar laat wederom de regie aan iemand anders. Dit wordt waarschijnlijk Joe Johnston, die ook deel drie regisseerde. Spielberg regisseerde in 1993 het eerste deel en lanceerde daarmee een van de succesvolste filmreeksen ooit.

De drie films waren wereldwijd goed voor 1,9 miljard dollar. Dat bedrag zal alleen nog maar stijgen als de eerste film volgend jaar september opnieuw in de bioscopen wordt uitgebracht, dit keer in 3D.

De films waren losjes gebaseerd op het boek Jurassic Park van Michael Crichton en gaan over een pretpark waar dinosaurussen opnieuw tot leven zijn gewekt. Waar de vierde film precies over gaat of wanneer deze uitkomt, is nog onbekend. Naar verluidt maken acteurs Jeff Goldblum, Laura Dern, Sam Neill en Richard Attenborough weer hun opwachting.


Apes-scenaristen schrijven Jurassic Park 4 (Foto: Novum)

[1/4 finale] Vooruitblik: TsjechiŽ - Portugal

Vanavond gaan de kwartfinales op het EK voetbal van start. In de komende drie dagen zal bekend worden welke vier landen zich de beste vier van Europa mogen noemen. Tsjechië en Portugal trappen om 20.45 uur af.

De Tsjechen en de Portugezen staan voor de derde keer tegenover elkaar. Ook de voorgaande edities waren tijdens een eindtoernooi, waarbij Tsjechië in 1996 de eerste confrontatie tussen beide landen met 1-0 wist te winnen. Uiteindelijk verloor de ploeg in de finale van Duitsland. Twaalf jaar later behaalden de Portugezen een 3-1 zege op de Tsjechen, waardoor de onderlinge balans weer gelijk was.

Cristiano Ronaldo lijkt inmiddels op stoom te komen. De aanvaller van Real Madrid kwam wat moeizaam op gang en scoorde in de eerste groepswedstrijden niet, maar maakte dit in de laatste groepswedstrijd tegen het Nederlands elftal meer dan goed. De Portugees wist doelman Maarten Stekelenburg namelijk twee keer te verschalken.

Theodor Gebre Selassie is zeer waarschijnlijk de bewaker van Ronaldo, maar heeft nauwelijks internationale ervaring. Toch is de rechtsback inmiddels uitgegroeid tot één van de uitblinkers bij de Tsjechen.

Vermoedelijke opstellingen:

Tsjechië:
Cech, Gebre Selassie, Kadlec, Sivok, Limbersky, Jiracek, Hübschman, Plasil, Kolar, Pilar, Baros
 
Portugal:
Patrício, Pereira, Pepe, Alves, Coentrão, Meireles, Veloso, Moutinho, Nani, Postiga, Ronaldo

Hoeke zocht heil in drank na 'niggabitch'-affaire

Eva Hoeke heeft het niet makkelijk gehad na de 'niggabitch'-affaire. "Ik heb heus wel nachten wakker gelegen, en ik kon elke ochtend naar de glasbak", geeft Hoeke toe in het maandblad Opzij.

Hoeke stapte eind vorig jaar op als hoofdredacteur van het tijdschrift Jackie nadat zangeres Rihanna in het blad werd bestempeld als 'niggabitch'. Ze werd beschuldigd van racisme. "Ik wist: wie geschoren wordt moet stilzitten", zegt Hoeke. Ze zegt dat ze 'niet zo snel uit het lood' wordt geslagen, maar dat ze het wel moeilijk had met het incident. "Maar ik draaide niet door."

De titel 'niggabitch', waarmee de kledingstijl van de Rihanna in het tijdschrift werd omschreven, zorgde voor internationale ophef. Onder anderen Rihanna zelf uitte via Twitter haar ongenoegen.

Hoeke werd als hoofdredacteur van Jackie opgevolgd door stylist Bastiaan van Schaik. Hoeke werkt momenteel als freelancejournalist en schrijft onder meer voor Het Parool. Ze is niet van plan om in de toekomst weer als hoofdredacteur van een glossy aan de slag te gaan.

Verdachte doodrijden truckchauffeur A73 opgepakt

De politie heeft een 26-jarige man uit Nijmegen aangehouden voor de dodelijke aanrijding op de A73, waarbij donderdagochtend een vrachtwagenchauffeur werd geschept toen hij op de vluchtstrook zijn lading controleerde.

Een getuige meldde dat een aantal kilometers verder op de snelweg een andere vrachtwagen stilstond, eveneens op de vluchtstrook. Het bleek om de 26-jarige man te gaan, die rond het middaguur werd aangehouden in Nieuwegein. Zijn vrachtwagen is in beslag genomen voor sporenonderzoek. Of hij echt betrokken was bij het ongeluk moet nog blijken.

De aanrijding, die rond 04.50 uur plaatsvond, kostte de 30-jarige chauffeur uit Brakel zijn leven.

Britse artsen voeren actie

Voor het eerst in 37 jaar hebben duizenden Britse artsen actie gevoerd. Uit protest tegen veranderingen in hun pensioen weigerden ze donderdag niet-spoedeisende hulp te bieden en papierwerk te doen.

De Britse artsenvakbond British Medical Association noemde de 24 uursactie geen staking omdat de doktoren wel op hun werk verschenen. De vakbond vertegenwoordigt honderdduizend artsen, maar het is onduidelijk hoeveel van hen aan de actie hebben deelgenomen. In Londen was in negentig procent van de ziekenhuizen en meer dan tachtig procent van de huisartsenpraktijken sprake van een normale gang van zaken, hoewel 490 operaties en 3200 ziekenhuisafspraken waren geannuleerd.

De artsen zeggen dat de regering terugkomt van een pensioenovereenkomst die vier jaar geleden werd gesloten. Volgens de regering is die overeenkomst niet langer betaalbaar. De autoriteiten vinden dat de artsen niets te klagen hebben en dat ze met de actie patiënten benadelen.

Uit peilingen is gebleken dat er weinig steun is voor de actie. Veel Britten krijgen te maken met kortingen op hun pensioen nu de regering miljarden moet bezuinigen.

Bankier nieuwe Griekse minister van financiŽn

De nieuwe Griekse regering heeft donderdag haar kabinet benoemd. Vassilis Rapanos, een prominente bankier, wordt de nieuwe minister van financiën. Minister van buitenlandse zaken wordt Dimitris Avramopoulos.

Rapanos, verbonden aan de Griekse Nationale Bank, is al jaren een leidende figuur binnen de Griekse bankensector. Daarnaast geeft hij sinds 1992 les aan de universiteit van Athene. De meeste nieuwe ministers worden donderdagavond beëdigd. Rapanos wordt later beëdigd om vertrekkend minister van financiën Giorgos Zanias de gelegenheid te geven Griekenland te vertegenwoordigen op de bijeenkomst van de ministers van financiën van de eurozone donderdag in Luxemburg.

De driepartijencoalitie van de conservatieve Nea Dimokratia, de socialistische PASOK en Radicaal Links kwam tot stand na de verkiezingen van 17 juni. De nieuwe regering wil de termijn van vier jaar volmaken, aldus het kantoor van de nieuwe premier Antonis Samaras. Na weken van een politieke impasse heeft het vooruitzicht op een langetermijnregering die kan rekenen op brede steun de onrust op de financiële markten enigszins tot bedaren gebracht.


Bankier nieuwe Griekse minister van financiën (Foto: Novum)

Futuremarks 3DMark geeft glimp van next-gen

Futuremark laat een glimp zien van hoe next-gen graphics eruitzien in hun nieuwe 3DMark DirectX11-trailer. De trailer speelt zich af in de stad Scarport en focust zich vooral op veel lava, stoomwolken, knipperende neonverlichting, real-time lichtinval en een robot met veel tentakels.

"Gamers seem disappointed that there was no next-gen news at E3 this year. Strange really, because for PC gaming the technology is already here,"  zei  James Gallagher, marketing manager bij Futuremark. "It was no surprise to us that the most exciting, interesting and impressive E3 demos were running on PCs."

3DMark DirectX11 wordt verwacht na de release van Windows 8. 


Politieagenten van schopincident ziek thuis

De twee agenten van het korps Rotterdam-Rijnmond die betrokken zijn bij het schopincident op Rotterdam-Zuid zitten ziek thuis. Zij zijn niet geschorst, meldt een politiewoordvoerder desgevraagd.

De man die door een van de betrokken agenten werd geschopt is een Rotterdammer, maar geboren in de Letse hoofdstad Riga. Hij deed woensdag alsnog aangifte, meldde een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

De arrestatie van de man, afgelopen zondag, is door een getuige gefilmd. Het filmpje zorgde voor veel opschudding. Politie en OM onderzoeken de zaak, de schoppende agente is als verdachte aangemerkt.

Politieagenten van schopincident ziek thuis

Politieagenten van schopincident ziek thuis (Foto: ANP)

De Jager wil Grieken geen uitstel geven

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) voelt er net als zijn Finse collega Jutta Urpilainen niets voor de leenvoorwaarden voor Griekenland te versoepelen. Dat zei De Jager donderdag volgens persbureau AP in Luxemburg bij een bijeenkomst van de ministers van financiën van de eurozone.

Griekenland zou twee jaar uitstel willen om aan zijn verplichtingen te voldoen. Eerder donderdag meldde persbureau Reuters op basis van een medewerker van de kleinste nieuwe Griekse coalitiepartij Democratisch Links dat dit in het nieuwe Griekse regeerakkoord zou staan. Het Nederlandse ministerie van Financiën was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Bende illegale drankhandelaren opgerold

De fiscale opsporingsdienst FIOD denkt met de arrestatie van zeven verdachten afgelopen week een bende te hebben opgerold die illegaal handelde in allerlei soorten sterke drank. De verdachten hielden zich volgens het Openbaar Ministerie vermoedelijk ook bezig met belastingfraude, valsheid in geschrifte en het witwassen van honderdduizenden euro's die ze met hun praktijken verdienden.

De verdachten probeerden sinds juli 2010 onder de accijnsbelasting uit te komen door drank in te kopen bij een groothandel, waarbij ze deden of de drank bestemd was voor Duitsland of een ander Europees land. Het vermoeden is dat de drank, waaronder rum, whiskey, cognac, wodka en jenever, echter gewoon in Nederland werd verkocht. Ook knoeiden de verdachten volgens het OM vermoedelijk met de cijfers van de omzet, waardoor ze minder belasting hoefden te betalen.

Begin deze week werden vier woningen in Rotterdam en Den Haag en een bedrijfspand in de buurt van Venlo doorzocht. Vrijdag werden al invallen gedaan in een loods in de buurt van Rotterdam en in een slijterij in de Maasstad, waarbij duizenden flessen sterke drank in beslag werden genomen.

Van de verdachten zitten er vier nog vast. Het gaat om een 35-jarige man uit Den Haag en drie Rotterdammers van 21, 42 en 52 jaar. Zij werden vrijdag op heterdaad aangehouden, samen met nog twee mannen die na verhoor weer zijn vrijgelaten. Het zestal was in een loods bezig een vrachtwagen vol drank leeg te halen. De 42-jarige Rotterdammer is de hoofdverdachte in de zaak. Zijn 32-jarige vriendin is maandag aangehouden, maar na verhoor ook weer vrijgelaten.


Bende illegale drankhandelaren opgerold (Foto: Novum)

Heitinga's vliegtuig

“Just arrived in Ibiza! Holiday time!!!!”, met daarbij een foto van vrouw, kind en privé-vliegtuig. John Heitinga twitterde het afgelopen week en er ontstond aardig wat ophef over. Het was ongepast om zo vroeg na de roemloze uitschakeling het EK op vakantie te gaan. Het was patsergedrag om met een privé-vliegtuig naar Ibiza te gaan in plaats van gewoon in de rij te gaan staan op Schiphol. Wat een onzin. Laat John Heitinga lekker doen waar hij zin in heeft: hij heeft vakantie. Ik vind het erger dat hij vier uitroeptekens gebruikt.

Clijsters via Schiavone naar halve finale

Kim Clijsters is donderdag doorgedrongen tot de halve finale van de Unicef Open. De Belgische was in een zwaarbevochten duel met 6-3 en 7-6 (7) te sterk voor Francesca Schiavone uit Italië. In de halve eindstrijd treft Clijsters Urszula Radwanska. De Poolse qualifier, het jongere zusje van Agnieszka Radwanska, rekende met 6-2 en 7-6 (3) af met Sofia Arvidsson uit Zweden.

Nadia Petrova staat in de andere halve finale. De Russin, als achtste ingeschaald in Rosmalen, was met 6-2 en 6-0 een maatje te groot voor Dominika Cibulkova (3) uit Slowakije. Petrova treft de winnares van de partij tussen Kirsten Flipkens en Roberta Vinci (6).

Bij de mannen bereikten Philipp Petzschner en Xavier Malisse de halve finale. De Duitser Petzschner klopte Édouard Roger-Vasselin uit Frankrijk met 6-4 en 7-6 (8). Malisse versloeg Gilles Muller uit Luxemberg in drie sets: 6-3, 4-6 en 6-1.

Niet Pirro, maar Salo FIA-steward in Valencia

Niet zoals aangekondigd Emanuele Pirro, maar Mika Salo zal dit weekend bij de Formule 1 Grand Prix van Europa in Valencia de stewards van de FIA bij gaan staan. De Fin vervult normaal een commentatorsrol voor een televisiezender uit zijn land.

Salo is voormalig Formule 1-coureur die tussen 1994 en 2002 voor verschillende teams uitkwam. In zijn 109 races tellende carrière was hij in 1999 in Duitsland als vervanger van Ferrari-coureur Michael Schumacher het succesvolste met een tweede plaats. Daarnaast wist hij tweemaal de 24 uur van Le Mans te winnen in de LMGT2-klasse.

AMC voert strijd tegen sigarettenrook op

Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam gaat de strijd tegen sigarettenrook intensiveren. Gastheren en -vrouwen gaan rokers er de komende tijd op attenderen dat roken alleen is toegestaan op de plekken die daarvoor zijn aangewezen. Dat gebeurt op vriendelijke wijze, meldt het ziekenhuis donderdag.

Verder geven een rode lijn op de grond en borden tegen de gevel duidelijk aan waar niet gerookt mag worden. Roken is wel toegestaan op een aantal plekken bij de ingangen. Daar zijn abri's geplaatst, waar beschut kan worden gepaft.

Zoals bij alle openbare gebouwen geldt ook in en rond het AMC een rookverbod, maar toch wordt op veel plaatsen nog steeds gerookt. Dat levert volgens het ziekenhuis veel overlast op, reden om de handhaving van het rookbeleid aan te scherpen.

Brajkovic voert Astana aan in Tour

Janez Brajkovic zal als kopman van Astana aantreden in de Tour de France. De Sloveense tijdrijder moet voor de Kazachse ploeg een goed klassement rijden. Alexandre Vinokourov zal in Luik beginnen aan zijn laatste Tour.

Vinokourov brak in de editie van vorig jaar zijn been bij een valpartij. Hij kondigde daarna aan direct te stoppen, maar krabbelde daar toch van terug. De Tour van dit jaar zal definitief wel de laatste uit zijn carrière worden.

De viervoudig ritwinnaar in de Ronde van Frankrijk gaat op zoek naar een etappezege en zal verder Brajkovic bijstaan. Dat zal hij doen samen met zijn landgenoot Andrey Kashechkin, de Kroatische klimmer Robert Kiserlovski en de Zweed Fredrik Kessiakoff.

De overige leden van de Astana Tourselectie zijn de Sloveense sprinter Borut Bozic, de Oekraïener Andriy Grivko en de Kazachen Dmitriy Fofonov en Maxim Iglinskiy. Iglinskiy was dit jaar nog winnaar van Luik-Bastenaken-Luik.

Leers geeft Irak 5,5 miljoen voor asielzoekers

Irak krijgt 5,5 miljoen euro van Nederland voor de herintegratie van teruggekeerde asielzoekers. In ruil is het land bereid uitgeprocedeerde Irakezen op te nemen die Nederland worden uitgezet. Dat heeft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) afgesproken met de Iraakse minister Dindar Najman Shafiq Duski, maakten de twee donderdag bekend op een persconferentie in Den Haag.

Irak laat tot nu toe alleen uitgeprocedeerde Iraakse asielzoekers toe die vrijwillig terugkeren. Er zijn 1300 Irakezen in Nederland die terug moeten, maar door de opstelling van Irak niet kunnen worden uitgezet. Zij protesteerden onlangs tegen hun uitzetting met een tentenkamp bij het uitzetcentrum in Ter Apel.

Het geldbedrag komt bovenop de bijdrage die asielzoekers die vrijwillig terugkeren altijd krijgen. Het geld moet bijdragen aan de gezondheidszorg en aan de bouw van scholen en huizen. De deal tussen Leers en Duski houdt ook in dat vijftig Irakezen hier hun opleiding aan hbo of universiteit mogen afmaken voordat ze terugkeren.

Duski benadrukte ondanks de deal dat zijn land 'niet van de een op de andere dag' alle mensen kan opnemen die uit Nederland weg moeten. "De veiligheidssituatie in Irak is verbeterd, maar wij zijn een land in opbouw en voor mensen die terugkeren is de werkgelegenheid nog een probleem." Duski zei dat hij de mogelijkheden gaat bekijken om de asielzoekers uit Nederland op te nemen, maar dat zijn voorkeur blijft liggen bij vrijwillige terugkeer.

Leers betoonde zich opgetogen over de overeenkomst. Die kan volgens hem model staan voor andere Europese landen met Iraakse asielzoekers. Met eventuele tegenstand uit Irak wil hij nog geen rekening houden. "Ik ben ervan overtuigd dat het Iraakse parlement dit uitstekende plan zal omarmen."

Leers had met de asielzoekers in Ter Apel afgesproken dat zij mochten blijven tot zijn gesprek met Duski deze week. Donderdag liet hij weten dat hij die afspraak verlengt totdat hij in september in Bagdad is geweest om de overeenkomst te ondertekenen. Leers zei dat er tot die tijd pogingen worden ondernomen om de asielzoekers vrijwillig te laten terugkeren.

FNV Bondgenoten begint acties tegen Kunduz-akkoord

Vakbond FNV Bondgenoten start een campagne om het Kunduz-akkoord van tafel te krijgen. Dat liet vakbondsvoorzitter Henk van der Kolk donderdag weten.

Volgens Van der Kolk staat de ontslagrechtversoepeling gelijk aan het vogelvrij verklaren van werknemers. "Ook krijgen werkers onverantwoorde lastenverzwaringen op hun bord, tot soms honderden euro's per maand", zegt hij. "Ons land wordt een sociale woestijn als deze plannen doorgaan."

Van der Kolk roept mensen die ook tegen het Kunduz-akkoord zijn op dat in het stemhokje duidelijk te maken. Volgens een woordvoerder betekent dat niet per se dat FNV Bondgenoten zijn leden adviseert niet op de partijen te stemmen die hun handtekening onder het Kunduz-akkoord hebben gezet.

FNV Bondgenoten weet nog niet precies hoe de campagne vorm gaat krijgen. Volgens de zegsvrouw worden de plannen daarvoor 'ter plekke geproduceerd'. Begin volgende week moet de campagne echt van start gaan met een nog geheime 'verrassingsactie'.

Volgens de woordvoerder zal het FNV-kader deze zomer in heel Nederland regelmatig te zien zijn 'op plekken waar veel mensen komen' om uit te leggen wat er allemaal niet deugt aan het Kunduz-akkoord.


FNV Bondgenoten begint acties tegen Kunduz-akkoord (Foto: Novum)

[WBD] Schoofs niet naar hoofdtoernooi Wimbledon

Bibiane Schoofs is er donderdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van Wimbledon. In de derde en laatste ronde van de kwalificaties was de Nederlandse tennisster niet opgewassen tegen de Kroatische Mirjana Lucic. Schoofs verloor de partij met 7-5 en 6-4.

Arantxa Rus en Kiki Bertens maken komende week wel hun opwachting in Londen. Ze zijn rechtstreeks toegelaten tot het hoofdtoernooi. Michaëlla Krajicek heeft zich afgemeld vanwege een virusinfectie.

Meisje (15) neemt pistool mee naar school

Een 15-jarig meisje uit Hoogezand-Sappemeer is dinsdag op haar school betrapt met een pistool op zak. Het meisje had het wapen van een vriendin overgenomen, die ermee in haar maag zat. Omdat ze onderweg was naar school, nam ze het daar mee naartoe, meldt de politie donderdag.

De vriendin van de 15-jarige had het pistool in bewaring gekregen van haar 17-jarige vriendje uit Groningen. Het meisje, eveneens uit Hoogezand-Sappemeer, kreeg het volgens een politiewoordvoerder echter Spaans benauwd. "Ze was bang dat de politie erachter zou komen dat ze een wapen had."

Daarom vroeg ze haar 15-jarige vriendin haar uit de brand te helpen en het wapen op te halen. Eenmaal bij de 15-jarige op school zag een getuige het wapen, die vervolgens alarm sloeg. Geruchten dat het meisje met het wapen op school heeft staan zwaaien, zijn volgens de politiewoordvoerder niet waar.

De 17-jarige jongen is woensdagavond aangehouden. Ook de beide meisjes zijn opgepakt. De politie onderzoekt nog waar het wapen oorspronkelijk vandaan komt.

'Johnny Depp verveelde zich dood met Paradis'

Johnny Depp zou Vanessa Paradis aan de kant hebben gezet omdat hij hun relatie oersaai vond. Een ingewijde vertelt aan de Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online dat de twee volledig uit elkaar zijn gegroeid. "Hij verveelde zich dood als hij bij haar was, hij voelde zich verschrikkelijk."

Depp en Paradis maakten dinsdag officieel bekend dat ze na veertien jaar een punt zetten achter hun relatie. "De vonk was weg, er was niets meer over van de relatie", doet de bekende van het stel uit de doeken. "Johnny wil meer uit het leven halen en vindt dat Vanessa ook een gelukkiger leven verdient."

Volgens de Britse boulevardkrant The Sun hoeft de ex van de 49-jarige acteur niet op een houtje te bijten. De Franse zangeres en actrice zou kunnen rekenen op een bedrag van honderd miljoen pond. Depp wil de breuk zo vriendelijk mogelijk laten verlopen met het oog op hun twee kinderen. De Pirates of the Caribbean-acteur zou meer dan tweehonderd miljoen pond bezitten, omgerekend bijna 248 miljoen euro.

De ingewijde beweert ook dat de acteur nog geen nieuwe liefde heeft en niet van plan is snel een nieuwe relatie te beginnen. Volgens geruchten heeft de acteur zijn oog echter laten vallen op de 26-jarige actrice Amber Heard en gaf hij haar een paard om hun liefde te bezegelen. Ze speelden samen in de film The Rum Diary.

Oud-bondscoach motorcross bekent ontucht pupillen

De voormalige bondcoach motorcross heeft donderdag voor de rechtbank in Utrecht bekend ontucht te hebben gepleegd met twee minderjarige meisjes. De meisjes zaten in de damesselectie motorcross.

De Brabander zit sinds maart vast op verdenking van ontucht met minstens twee minderjarige meisjes. Het misbruik zou in binnen- en buitenland gepleegd zijn toen de meisjes onder zijn begeleiding vielen. Justitie verwijt hem ook misbruik te hebben gemaakt van zijn gezag als bondscoach.

De 38-jarige oud-bondscoach werd in maart door de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging uit zijn functie gezet na geruchten over het misbruik van twee meisjes van 12 en 15 jaar.

De rechtbank besloot donderdag de zaak aan te houden omdat meer getuigen gehoord moeten worden. Het verzoek van de advocaat van de man om zijn voorlopige hechtenis op te heffen, werd afgewezen. Waarschijnlijk start de inhoudelijke behandeling van de zaak in oktober. De Brabander zit sinds maart vast.

Garmin met sterke ploeg naar Tour

Garmin-Barracuda heeft een ervaren ploeg op de been gebracht voor de Tour de France. Met sprinter Tyler Farrar en klassementsrenners Ryder Hesjedal, die vorige maand nog de Giro d'Italia won, Tom Danielson en Christian Vande Velde heeft de Amerikaanse formatie genoeg speerpunten in huis.

De Ier Daniel Martin maakt zijn debuut in La Grande Boucle voor de ploeg van Jonathan Vaughters. De neef van Nicolas Roche heeft al twee Vuelta's en één Giro gereden en is van plan om een gooi te doen naar de bolletjestrui. 

Farrar krijgt zijn sprintloods Robert Hunter mee en verder verdedigen ook de Brit David Millar, de Amerikaan David Zabriskie en de Belg Johan Vansummeren de kleuren van Garmin in de komende Ronde van Frankrijk.

Pools lintje voor Nederlandse vakbondsbestuurders

Twee Nederlandse vakbondsbestuurders krijgen een onderscheiding van de Polen voor hun inzet voor Poolse werknemers in Nederland. Het gaat om het Poolse Gouden Kruis van Verdienste, vergelijkbaar met het Nederlandse lintje. Dat liet de Poolse ambassade donderdag weten.

De vakbondsbestuurders, Henry Stroek van CNV Vakmensen en Wim Baltussen van FNV Bondgenoten, zijn de eersten die de onderscheiding krijgen voor hun inzet voor Poolse werknemers in het buitenland, zegt een ambassadewoordvoerder. De onderscheiding wordt ook uitgereikt aan twaalf Poolse vrijwilligers die een telefoonlijn voor Poolse werknemers beheren.

Deze week won CNV Vakmensen nog een rechtszaak namens een Poolse uitzendkracht. Die weigerde om op last van zijn werkgever 120 kilometer verderop te gaan werken, waarop hij werd ontslagen. De rechter wees het ontslag af, en wees de werknemer een ontslagvergoeding toe. Ook moet het salaris van de man worden doorbetaald.

COC-voorzitter op D66-kandidatenlijst

Voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland is kandidaat-Kamerlid voor D66. Ze treedt daarom terug bij het COC. Dat heeft de homobelangenorganisatie donderdag laten weten.

Bergkamp is de hoogste nieuwkomer op de kandidatenlijst van D66 voor de verkiezingen van 12 september. Ze staat volgens ingewijden op een verkiesbare plaats op de lijst, die vrijdagmiddag wordt gepresenteerd. Bekend is al dat Boris van der Ham daar niet op staat: hij vindt het tijd voor iets anders. Alexander Pechtold blijft lijsttrekker van D66, dat nu tien Kamerzetels bezet.

De 41-jarige Bergkamp is COC-voorzitter sinds juni 2010. "Ik zie het Kamerlidmaatschap als een unieke en eervolle kans om mijn maatschappelijke betrokkenheid nog breder in te zetten", zegt zij.

Omdat het COC politiek ongebonden wil zijn, treedt Bergkamp met ingang van donderdag niet meer in het openbaar op namens de organisatie. De zoektocht naar een nieuwe voorzitter gaat binnenkort van start.


COC-voorzitter op D66-kandidatenlijst (Foto: Novum)

Privacy niet veilig bij geanonimiseerde gegevens

Geanonimiseerde gegevens blijken minder anoniem te zijn dan werd aangenomen. Twee op de drie Nederlanders zijn te identificeren op basis van de combinatie van geboortedatum en de vier cijfers van hun postcode. Dat blijkt uit onderzoek van Matthijs Koot, die volgende week promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

Privacywetgeving kan voorschrijven dat een database moet worden geanonimiseerd. Vaak worden hier dan persoonsnamen en burgerservicenummers uit verwijderd. Op basis van geslacht, geboortedatum en adres is het echter nog steeds mogelijk om mensen te identificeren.

De analyses van Koot zijn gebaseerd op de omvang van de 'anonimiteitsgroepen'. Hoe kleiner een groep van mensen is die op basis van dezelfde combinatie van gegevens te identificeren zijn, hoe makkelijker dit is. Mensen die in kleine gemeenten wonen zijn dus eenvoudiger te identificeren dan mensen die in een grote stad wonen.

'Adele stomdronken op podium'

Adele maakte er een gewoonte van zich vol te laten lopen voor een concert. Dat beweert de schrijver van haar ongeautoriseerde biografie althans in zijn boek. De zangeres zou bij sommige concerten zo dronken zijn geweest dat ze haar teksten vergat en van een stoel kukelde.

"Het ergste wat kan gebeuren", reageerde Adele volgens schrijver Marc Shapiro. "Ik was zo dronken dat ik de woorden van mijn eigen liedjes vergat", biecht de 24-jarige zangeres volgens de biograaf op. Adele greep volgens Shaprio voor het eerst naar de fles nadat ze was bedrogen door haar vriend. "Ze dronk meer dan normaal om haar gebroken hart te vergeten. Halverwege haar eerste tournee had ze echt problemen met alcohol."

Adele heeft nooit een geheim gemaakt van haar liefde voor drank. Zo schreef ze het merendeel van de teksten voor haar debuutplaat 21 met een slok op en liet ze Amerikaanse media weten dat ze alleen onder invloed kan dansen.

De ongeautoriseerde biografie verschijnt volgende maand. Shapiro schreef eerder boeken over onder anderen Justin Bieber en Harry Potter-auteur J.K. Rowling.

Zeldzame paddenstoel blijkt kunstvagina

In een onderzoeksprogramma repte een lokale Chinese tv-zender over de vondst van een zeldzame paddenstoel. Kijkers identificeerden het 'bijzondere' object echter al snel als een rubberen kunstvagina. De tv-zender excuseert zich voor deze flater, aldus VRT Nieuws.

De jonge reporter Ye Yunfeng werd naar het stadje Xi'an gestuurd vanwege een merkwaardige vondst door een boer. Deze was bij het graven van een waterput op een 'lang vlezig ding' gestuit. "Zoals we allemaal kunnen zien, lijkt dit op een paddenstoel. Aan deze kant kunnen we een paar lippen zien, aan de andere kant is er een gaatje. Het voelt echt vlezig aan", beschreef Ye de vondst in het programma 'Up Close'.

De reporter en de lokale bevolking bestudeerden het ding grondig, en na een zoektocht op internet werd de conclusie getrokken. Het zou om een zeldzame lingzhi-paddenstoel gaan.

Opmerkzame kijkers hadden al snel in de gaten dat de conclusie onjuist was, en melddenbij de tv-zender dat het om een rubberen kunstvagina gaat. Vol schaamte excuseert de tv-zender zich. "Hey, in verband met een item dat gisteren iedereen deed lachen. Het incident is overal gevolgd, gedeeld en becommentarieerd. Onze reporter is nog jong en onwetend. We willen via deze weg iedereen bedanken voor de kritische bemerkingen. Onze excuses."


Het bewuste fragment

Tot drie jaar cel voor dealende Ajax-supporters

Twaalf supporters van Ajax hebben donderdag celstraffen tot drie jaar gekregen voor deelname aan een criminele drugsorganisatie. Volgens de rechtbank in Amsterdam handelde de groep langere tijd 'bedrijfsmatig en georganiseerd' in verdovende middelen.

De twee hoofdverdachten, Tamara F. en Daan van der E., kregen straffen van 28 en 36 maanden opgelegd. Tien andere verdachten, veelal afkomstig uit 'sfeervak' 410, werkten als koerier en werden veroordeeld tot taakstraffen en celstraffen oplopend tot vijf maanden.

Volgens de rechter was sprake van een professioneel, goed gestructureerd samenwerkingsverband, voldoende genoeg om te kunnen spreken van een criminele drugsorganisatie. Zo werd onder meer in ploegendiensten gewerkt. In de woning van de moeder van een van de hoofdverdachten werden grote hoeveelheden xtc and cocaïne gevonden. Zij werd overigens vrijgesproken.

Justitie had vijf en zes jaar celstraf geëist tegen de twee hoofdverdachten. De rechtbank komt tot een lagere eis omdat een aantal feiten niet bewezen kan worden.

Aanklagers eisen psychiatrische zorg Breivik

De aanklagers in Noorwegen stellen dat er voldoende twijfels over de geestelijke gesteldheid van massamoordenaar Anders Behring Breivik zijn om hem aan verplichte psychiatrische zorg te onderwerpen in plaats van gevangenisstraf.

In hun requisitoir verklaarden de aanklagers donderdag dat niet kan worden uitgesloten dat de 33-jarige Noor psychotisch was toen hij vorig jaar juli bij een bomaanslag in Oslo en een schietpartij op het eiland Utøya 77 mensen vermoordde.

"Wij verzoeken hem over te dragen aan verplichte psychiatrische zorg", zei aanklager Sven Holden.

Breivik heeft de feiten bekend, maar zegt dat hij de moorden heeft gepleegd om de islamisering van Europa te voorkomen.

Niet alle gamers krijgen geld terug van Blizzard

Slechts een selecte groep Koreaanse gamers krijgt het aankoopbedrag van het actierollenspel Diablo III terug van Blizzard Entertainment. Dat heeft het bedrijf op zijn Koreaanse website kenbaar gemaakt.

Het bedrijf komt over de brug vanwege een onderzoek dat de Koreaanse regering had ingesteld naar aanleiding van klachten van gamers. Volgens de Koreaanse wetgeving moeten bedrijven geld teruggeven als een product niet naar behoren functioneert.

Vreemd genoeg krijgt niet iedere speler zijn aankoopbedrag terug. Blizzard geeft alleen geld terug aan spelers van wie het personage in level 40 of lager is, en aan gamers die binnen twee weken niet verder zijn gekomen dan level 20. Waarom dit onderscheid wordt gemaakt, legt Blizzard niet uit.

Ook in Nederland was Diablo III in zijn eerste week op de markt onspeelbaar. Vele gamers stuitten toen op de zogenoemde error 37-foutmelding. Blizzard heeft vergelijkbare vergoedingen niet aangekondigd in andere landen.


Dode man in auto gevonden in Gastel

Een dode man is donderdagochtend in een auto in het Brabantse Gastel aangetroffen. Een passant ontdekte het lijk rond 11.30 uur in het voertuig in een bosperceel aan de Kluisweg, meldt de politie donderdag.

Omdat er mogelijk ontploffingsgevaar is, schakelde de politie rond 13.00 uur de Explosieven Opruimingsdienst Defensie in. Die onderzoekt de wagen.

Hoe de man om het leven is gekomen en of sprake is van een misdrijf, kan de politie nog niet zeggen.

'Avondspits geen last van noodweer'

De avondspits heeft geen last van zware onweersbuien en windstoten. De buien lagen donderdagmiddag rond 14.00 uur nog boven het midden van Frankrijk en bereiken Nederland pas aan het begin van de avond, het eerst in Zeeland. De ANWB zegt dat het een normale avondspits wordt.

Woensdag meldden de weerbureaus dat vanaf het einde van de middag een zwaar onweersfront over Nederland zou trekken. De NS zei dat door het verwachte slechte weer rekening moest worden gehouden met vertraging en uitval van treinen.

'Avondspits geen last van noodweer'
'Avondspits geen last van noodweer' (Foto: ANP)

Woonbron schrijft miljoenen af op SS Rotterdam

Woningcorporatie Woonbron heeft 49,6 miljoen euro afgeschreven op de SS Rotterdam, het voormalige vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn. Daardoor is de woningcorporatie in de rode cijfers beland, blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag.

Woonbron heeft de afwaardering gedaan omdat de corporatie het schip sneller wil verkopen. Vorig jaar had de corporatie al aangekondigd van de SS Rotterdam af te willen. Door de afschrijving heeft Woonbron het jaar 2011 afgesloten met een verlies van 41,2 miljoen euro.

De corporatie kocht het schip in 2005 om het om te bouwen tot drijvend conferentieoord. Er moesten onder meer een hotel en een opleidingsinstituut op het vaartuig komen. De kosten liepen de afgelopen jaren op van zes miljoen tot tweehonderd miljoen euro. Hierdoor kwam de corporatie in de financiële problemen.


Woonbron schrijft miljoenen af op SS Rotterdam (Foto: Novum)

Seedorf na tien jaar weg bij Milan

Clarence Seedorf vertrekt definitief bij AC Milan. De 36-jarige middenvelder maakte vandaag bekend zijn aflopende contract in Milaan niet te verlengen. Seedorf speelde tien seizoenen bij de Italiaanse club. Hij won twee keer de landstitel en twee keer de Champions League.

"Ik verlaat de club na tien geweldige jaren", zegt Seedorf op de website van zijn werkgever. "De keuze om Milan te verlaten heb ik pas onlangs gemaakt. Dit was een belangrijk deel van mijn carrière. Ik zal altijd een warme band met de club en de stad houden."

Seedorf speelde 432 wedstrijden voor Milan. Ondanks zijn leeftijd denkt hij nog niet aan een definitief einde van zijn loopbaan als speler. "Ik zet mijn carrière ergens anders voort. Ik moet een keuze maken tussen enkele aanbiedingen. Dat zal niet makkelijk worden, want ik wil de juiste keuze maken."


Seedorf na tien jaar weg bij Milan (Foto: Novum)

Geen verrassingen in Tourploeg Sky

Team Sky zal met het verwachte negental starten in de Tour de France. Het doel van de Britse formatie is om de ronde te winnen met Bradley Wiggins en met sprinter Mark Cavendish dagsuccessen te behalen. 

Wiggins is al het hele seizoen geweldig op dreef. De teller qua seizoenzeges staat al op acht met onder andere de eindzeges in Parijs-Nice, de Ronde van Romandië en het Critérium du Dauphine.

Om zijn eerste grote ronde te winnen, krijgt de voormalige baanrenner met Chris Froome, Michael Rogers, Richie Porte en Kanstantsin Siutsou de beschikking over een paar ijzersterke knechten. Froome werd vorig jaar tweede in de Vuelta, Rogers schreef dit jaar de Bayern Rundfahrt op zijn naam en werd tweede in de Dauphine en Porte was de beste in de Ronde van de Algarve.

De overige renners in de selectie zijn de Noorse krachtpatser Edvald Boasson Hagen, die vorig jaar nog twee ritten won in de Tour, de Duitser Christian Knees en de Oostenrijker Bernhard Eisel, de vaste helper van wereldkampioe Cavendish.

QPR haalt keeper Green van West Ham

Queens Park Rangers heeft doelman Robert Green aangetrokken. De 32-jarige Engels international tekent een contract voor twee seizoenen. Hij komt over van West Ham United, waar hij een aflopende verbintenis had. Momenteel verblijft hij met het Engelse elftal op het EK in Polen en Oekraïne.

Green speelde meer dan 450 wedstrijden in het Engelse voetbal. Bij QPR moet hij de concurrentie aangaan met de Ier Paddy Kenny.


QPR haalt keeper Green van West Ham (Foto: Novum)

Twaalf jaar cel voor doodschieten ex-vriendin

Een 56-jarige man uit Lage Zwaluwe moet twaalf jaar de cel in voor de moord op zijn ex-vriendin. Dat bepaalde de rechtbank in Breda donderdag. De man is licht verminderd toerekeningsvatbaar. De uitspraak is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Begin september kreeg de politie een melding dat iemand onwel was geworden. Toen agenten poolshoogte gingen nemen vonden zij het lichaam van het 47-jarige slachtoffer. De vrouw bleek geraakt te zijn door zeker vier kogels. Drie schoten werden afgevuurd toen het slachtoffer al op de grond lag.

Het motief voor de moord lag in de relationele sfeer. De vrouw had de relatie met S. verbroken. Toen duidelijk werd dat zij niet van plan was bij hem terug te komen, haalde hij een vuurwapen en schoot haar dood. Hij heeft daarna geprobeerd zichzelf van het leven te beroven.

Declaratieregels kabinet niet strenger

De declaratieregels voor ministers en staatssecretarissen worden niet aangepast. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) ziet daar geen reden toe. Dat maakte zij donderdag duidelijk in een debat met de Tweede Kamer.

Spies heeft eerder aangekondigd dat alle bonnetjes van bewindslieden vanaf volgend jaar via internet openbaar worden gemaakt. Tot nu toe zijn die alleen naar buiten gekomen doordat RTL Nieuws een beroep deed op de Wet openbaarheid bestuur.

Een deel van de Tweede Kamer vindt dat de regels moeten worden aangepast. Zo zou het afgelopen moeten zijn met het declareren van kleine uitgaven. Zo kwam via RTL onder meer een bonnetje naar buiten van minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) voor 'diverse sauzen' ter waarde van zes euro. "Grote mensen declareren geen kleine dingen", stelde D66-Kamerlid Gerard Schouw. Hij bepleitte een 'declaratiebijbel' die voor de hele overheid gaat gelden.

Spies vindt strengere regels niet nodig. De huidige bepalingen, vastgelegd in het zogeheten Voorzieningenbesluit voor bewindslieden en in een 'handleiding' voor provincies en gemeenten, zijn volgens haar 'voldoende scherp'. Bewindslieden die hun boekje te buiten gaan, worden op de vingers getikt. Zo moest staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) geld terugbetalen omdat hij in te dure hotels had overnacht.

Wel zoeken de hoogste ambtenaren van alle ministeries, de secretarissen-generaal, naar een meer uniforme manier van administreren, zei Spies. Nu verschilt de declaratiemethode per ministerie. Dat maakt het vergelijken van het declaratiegedrag van bewindslieden moeilijk.

Spies nam afstand van een pleidooi van PVV-Kamerlid André Elissen om alle bonnetjes van alle ambtenaren te publiceren. "Dat is echt een buitengewoon slecht idee", zei Spies. "Het leidt alleen maar tot wantrouwen, en zorgt bovendien voor heel veel bureaucratie." Spies hekelde bovendien het feit dat Elissen in de media gewag had gemaakt van een 'graaicultuur' die onder ambtenaren zou heersen, maar dat in de Kamer niet herhaalde.

Sijsling kansloos onderuit in Rosmalen

Igor Sijsling is in de kwartfinales van de Unicef Open uitgeschakeld. De Nederlander ging met 0-6 en 1-6 kansloos onderuit tegen de nummer één van de plaatsingslijst David Ferrer.

Sijsling maakte in de eerste set maar vijf punten. Ferrer won zijn drie opslaggames op love en benutte drie van de vier breekkansen.

In de tweede set veranderde er weinig. Het was Ferrer die de touwtjes in handen hield. Na elf verloren games pakte Sijsling er alsnog eentje met een aantal goede services. Vervolgens serveerde Ferrer het duel eenvoudig uit.

FinanciŽle risico's rijk te onbekend bij Kamer

De Tweede Kamer heeft onvoldoende zicht op de risico's die de rijksoverheid loopt. Die zijn de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen, maar er ontbreekt een periodiek en samenvattend inzicht in de risico's rondom de overheidsfinanciën. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een donderdag verschenen rapport.

Het rijk is sinds 2008 steeds meer financiële risico's op zich gaan nemen. Als voorbeelden hiervan noemt de rekenkamer de Nationale Hypotheek Garantie, het depositogarantiestelsel voor banken en de leningen aan onder meer Ierland, Portugal en Griekenland. Voor de Tweede Kamer, die de regering moet controleren, is echter onvoldoende duidelijk hoe groot deze risico's zijn en of, dan wel hoe, deze beperkt moeten worden.

De Algemene Rekenkamer stelt dat door de maatregelen die zijn genomen om de financiële en economische crisis op te vangen de zogeheten expliciete overheidsgaranties zijn toegenomen van 42 procent van het bbp in 2008 naar 77 procent in 2011. Verder stijgen de zorgkosten de komende decennia en nemen ook de uitgaven aan de AOW toe.

Dit is voor de rekenmeesters aanleiding om het kabinet aan te bevelen om de Kamer meer inzicht te geven in de financiële risico's. Ook zouden regelmatig stresstesten moeten worden uitgevoerd.

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) laat in een reactie weten dat de Kamer al via tal van rapporten wordt geïnformeerd over de risicopositie van het rijk. De aandacht voor adequaat risicobeheer onderschrijft hij.

'RoemeniŽ wil F-16's van Nederland kopen'

Roemenië wil vijftien F-16's van Nederland kopen. Het land heeft ook interesse in Nederlandse Cougar-helikopters. Dat meldt het Roemeense persbureau Agerpres.

Het Roemeense ministerie van Defensie zou niet alleen aan Nederland, maar ook aan Portugal en de Verenigde Staten interesse kenbaar hebben gemaakt voor tweedehands materieel. Het land kan zich geen nieuwe gevechtsvliegtuigen en -helikopters veroorloven.

De eventuele verkoop van de toestellen zou Nederland niet slecht uitkomen. Demissionair minister van Defensie Hans Hillen (CDA) moet van overtollig arsenaal zien af te komen. Hij praat donderdag met de Tweede Kamer over de verkoop van tachtig tanks naar Indonesië. Die deal is omstreden, vanwege de mensenrechtensituatie in dat land.


'Roemenië wil F-16's van Nederland kopen' (Foto: Novum)

Reijnierse coach beloften Oranje

De KNVB heeft Remy Reijnierse aangewezen als coach van de Oranje-beloften en het Nederlands elftal Onder 18 jaar. Bij de Oranje-beloften volgt hij Adrie Koster op, die komend seizoen werkzaam is voor het Belgische Beerschot. Bij Onder 18 jaar wordt Reijnierse bijgestaan door assistent-coach Ruud Dokter en Reinier Robbemond.

Reijnierse is oud-speler van FC Eindhoven en VVV Venlo. In Venlo was hij ook hoofd-opleiding. Deze rol had hij ook bij PSV van 1998 t/m 2001. In 2004 kwam Reijnierse in dienst van de KNVB. Eerst als interim-trainer van het vrouwenelfal en daarna als assistent van Foppe de Haan bij Jong Oranje.  De laatste jaren was hij docent bij de opleiding trainer/coach betaald voetbal. 

Robbemond gaat het assistentschap combineren met zijn huidige functie als trainer/coach bij AZ Onder 19. Tijdens zijn carrière als speler was Robbemond actief voor Dordrecht ’90, FC Utrecht, AZ en De Graafschap. Hij speelde in totaal 412 wedstrijden in het betaalde voetbal. Daarin was hij 29 keer trefzeker.

ANWB waarschuwt voor noodweer

Weggebruikers moeten donderdagavond rekening houden met veel verkeershinder. Zware onweersbuien, regen en wind zorgen vermoedelijk na de avondspits voor de meeste problemen, vreest de ANWB.

De eerste dag van de zomer begint donderdag niet al te fraai. Vanaf het einde van de middag trekt donderdag een zwaar onweersfront over Nederland, dat gepaard gaat met bliksem, zware windstoten, regen en hagel. De buien zorgen waarschijnlijk voor veel water op de weg.

De NS waarschuwde woensdag al voor het aangekondigde noodweer. Door blikseminslag en zware windstoten kunnen elektrische installaties beschadigen en omwaaiende bomen kunnen de bovenleiding raken. Daardoor kan het treinverkeer ontregelt raken. Reizigers wordt aangeraden voor vertrek de reisplanner te raadplegen.


ANWB waarschuwt voor noodweer (Foto: Novum)

Australische rechter legt Apple miljoenenboete op

Een Australische rechter heeft computerbedrijf Apple een boete van 2,25 miljoen Australische dollar (1,8 miljoen euro) opgelegd wegens het misleiden van klanten. Apple zei in advertenties dat de nieuwste iPad verbinding kon maken met het nieuwe 4G-netwerk, terwijl dit niet het geval was.

De rechter bepaalde dat Apple het publiek twee maanden lang heeft misleid door in advertenties te beweren dat de 'iPad met WiFi + 4G' verbinding kon maken met het LTE-netwerk in Australië. Dit netwerk is van het grootste Australische telecombedrijf Telstra. De iPad kon dit echter niet. Apple heeft toegegeven dat het fout zat met de reclame.

De reclameslogan die Apple gebruikte werd wereldwijd gebruikt. "Apple's wens voor wereldwijde uniformiteit kreeg meer prioriteit dan de noodzaak om te voldoen aan de Australische consumentenwet", zei de rechter. "Dergelijk gedrag is ernstig en onacceptabel."

Heroes of Three Kingdoms: The Rise of Chaos naar iPhone

Hoewel de App Store van Apple al overspoeld lijkt te zijn met games gebaseerd op de Romance of the Three Kingdoms franchise, komt er toch een nieuw deel aan. Ontwikkelaar iDreamsky heeft aan Pocketgamer laten weten dat zij bezig zijn met Heroes of Three Kingdoms: The Rise of Chaos voor de iOS-apparaten. 

In deze kleurrijke en met actie gevulde 2D iOS-titel zul je het tegen vijanden moeten opnemen uit de Chinese geschiedenis van The Three Kingdoms. De speler krijgt de optie om in de voeten te treden van verschillende historische helden, elk met eigen skills, wapens en classes. Met gebruik van het touchscreen is het de bedoeling dat de speler uiteindelijk de Yellow Turban Rebellion verslaat. 

Momenteel is er helaas nog geen releasedate bekend. 

Luchtmachtvliegtuig neergestort in Jakarta

Een vliegtuig van de Indonesische luchtmacht is donderdag neergestort op een wooncomplex in het oosten van de hoofdstad Jakarta. Door de crash vlogen acht huizen in brand. Zes van de zeven inzittenden van het toestel vonden de dood. Verder zijn er zeker drie doden op de grond en een nog onbekend aantal gewonden gevallen.

Het gecrashte toestel is een Fokker-27. Het vliegtuig stortte tijdens een routine-trainingsvlucht neer bij een straat met woningen op het complex van de luchtmachtbasis Halim Perdanakusuma.


Luchtmachtvliegtuig neergestort in Jakarta (Foto: Novum)

Rosickż begint op de bank

Tsjechië zal vanavond in de kwartfinale van het EK tegen Portugal starten zonder Tomáš Rosický. De 31-jarige spelmaker is nog niet fit genoeg voor een basisplek.

Rosický, die vanavond wel als invaller het veld op kan komen, raakte in de tweede groepswedstrijd van het EK tegen Griekenland geblesseerd aan zijn achillespees. Hierdoor moest hij het laatste groepsduel tegen Polen aan zich voorbij laten gaan.

Schoonmaakkosten niet zonder meer voor Chemie-Pack

Chemie-Pack uit Moerdijk, waar begin vorig jaar een grote brand woedde, hoeft niet zonder meer alle kosten te betalen die het waterschap Brabantse Delta heeft gemaakt voor het schoonmaken van vervuilde sloten. Dat heeft de rechtbank in Breda donderdag bepaald.

Direct na de brand op 5 januari vorig jaar heeft het waterschap de sloten rondom het Brabantse bedrijf schoongemaakt, omdat bluswater gemengd met chemicaliën in de sloten gestroomd was. De kosten daarvan bedroegen in totaal elf miljoen euro, die het waterschap wilde verhalen op Chemie-Pack Onroerend Goed, de eigenaar van de grond van het failliete zusterbedrijf Chemie-Pack Nederland.

De rechtbank oordeelde dat de schoonmaakwerkzaamheden niet zo spoedeisend waren dat het onmogelijk was Chemie-Pack een kans te bieden zelf maatregelen te treffen. Volgens de rechtbank was alleen in de eerste vier dagen sprake van acute dreiging van een milieuramp, maar daarna niet meer. Daarom mag het waterschap alleen de schoonmaakkosten voor die dagen verhalen.

Daarnaast oordeelde de rechtbank dat het waterschap onvoldoende inzichtelijk heeft gemaakt welke schoonmaakmaatregelen precies zijn getroffen en welke kosten precies zijn gemaakt voor welke schoonmaakwerkzaamheden.

Chemie-Pack Onroerend Goed betoogde in de rechtbank dat niet het bedrijf schuldig is aan het vervuilen van het oppervlaktewater, maar de brandweer. De rechtbank oordeelde onder meer op basis van het onderzoek naar de brand dat het bedrijf deels schuldig is aan het ontstaan van de brand, en dus een deel van de kosten voor rekening van Chemie-Pack zijn.

De daadwerkelijke exploitant van het chemische bedrijf, Chemie-Pack Nederland B.V. dat inmiddels failliet is verklaard, betoogde slechts dat het bedrijf niet de overtreder was. De rechtbank nam daar geen genoegen mee, waardoor het waterschap dit bedrijf geheel aansprakelijk mag stellen voor zijn aandeel in de schoonmaakkosten.

Uit onderzoek naar de brand bleek dat Chemie-Pack in strijd met de wet massaal brandbare stoffen op het terrein had opgeslagen. Ook de gebrekkige communicatie van hulpdiensten kreeg commentaar, net als de coulante houding van de overheid in het toezicht op het bedrijf.

[Upd] Schoppende agente aangemerkt als verdachte

De agente van het korps Rotterdam-Rijnmond die een arrestant heeft geschopt, is als verdachte aangemerkt. Dat zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) donderdag naar aanleiding van een bericht in het AD.

Ze heeft nadat de beelden van de arrestatie in de publiciteit kwamen meteen de status van verdachte gekregen, omwille van de zorgvuldigheid. De agente heeft daardoor bijvoorbeeld onder meer recht op een advocaat en ze mag zich op haar zwijgrecht beroepen.

Het onderzoek van de politie naar het incident, wordt geleid door een officier van justitie. Er zijn volgens de woordvoerster diverse personen gehoord, onder wie de politieagente. De collega die bij ook het incident aanwezig was, is niet als verdachte aangemerkt.

Update 13.00 uur
De man die door een agente van de Rotterdamse politie is geschopt, heeft aangifte tegen haar gedaan. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) donderdag gemeld.

Schoppende agente aangemerkt als verdachte
Schoppende agente aangemerkt als verdachte (Foto: ANP)

Ik zou best een leuke zwerver zijn

Sinds ik in Amsterdam woon, heb ik dagelijks te maken met zwervers. Dat kende ik niet in de dorpen waar ik tot mijn 39e jaar heb gewoond. Nou moet ik wel zeggen: je hebt zwervers en zwervers. Sommige maken er tenminste nog wat van. Ze maken muziek en de ene keer geef je geld omdat het echt wel mooi klinkt, ook al is het dan vertolkt op een oude, krakkemikkige viool, de andere keer is het zó spuuglelijk, dat je ze geld biedt opdat ze alsjeblieft zo snel mogelijk ophouden met spelen en met hun geld naar de supermarkt zullen rennen voor euroshopperbier.

Verdachte overval Brink's op vrije voeten

De 34-jarige verdachte van een gewelddadige overval op geldtransportbedrijf Brink's, Rachid C., komt op vrije voeten. Dat bleek donderdag tijdens een pro-formazitting in de rechtbank in Amsterdam, zegt een woordvoerder. Volgens de rechter zijn er onvoldoende gronden om C. nog langer vast te houden.

De man, die in februari in België werd aangehouden, blijft wel verdachte in de zaak. In juni vorig jaar pleegden vermoedelijk zes daders een gewapende overval op het geldtransportbedrijf. De overvallers gebruikten explosieven en schoten met automatische wapens op de politie. Een vluchtwagen ging op de A2 in vlammen op.

Volgens de tenlastelegging maakten de daders zo'n twaalf miljoen euro buit. De zaak wordt na de zomer inhoudelijk behandeld.

Estelle Gullit ontkent zwangerschap

Estelle Gullit is niet in verwachting van kickbokser Badr Hari. Geruchten dat de voormalig voetbalvrouw, die in scheiding ligt met Ruud Gullit, zwanger is doken woensdag op.

"Wat een onzin allemaal. Ik ben niet zwanger, honderd procent niet", laat Estelle weten aan roddelkoning Evert Santegoeds. "Het lijkt mij een verzinsel van iemand die niet wist wat hij nog eens over de hele zaak kon schrijven."

Estelle deed afgelopen weekeinde eenmalig haar verhaal tegenover Santegoeds. Ze stelde onder meer dat Ruud geregeld vreemd ging en dat hij haar heeft 'weggegeven'. Ruud deed woensdag in Story zijn verhaal, waarin hij onthulde dat hij Estelle heeft afgeluisterd toen hij vermoedde dat ze een affaire had.

"Hij had mij natuurlijk al verteld van zijn afluisterpraktijken", reageert Estelle op de 'Gullit-tapes'. "Ik verbaasde me er niet meer over. Alleen nog dat hij ze deelt met de buitenwereld. Dat was nog even nieuw voor me."

Marathonloopster Boonstra naar rechter om Spelen

Marathonloopster Miranda Boonstra gaat via de rechter alsnog deelname aan de Olympische Spelen proberen af te dwingen. Dat maakt de 39-jarige atlete vandaag bekend. Via het kort geding wil ze NOC*NSF dwingen haar alsnog af te vaardigen voor de Spelen in Londen. De zaak dient maandag.

Boonstra liep dit voorjaar in Rotterdam onder zware weersomstandigheden een tijd van 2:27.32. Met dat persoonlijke record bleef ze slechts acht seconden verwijderd van de olympische limiet.

Aangemoedigd door uitlatingen van NOC*NSF-baas Maurits Hendriks dat de 'menselijke maat' niet uit het oog zou worden verloren, droeg de Atletiekunie Boonstra alsnog voor. De olympische koepel wees die voordracht echter toch af.

Kojima werkt aan Metal Gear Solid 5

Het vijfde deel in de sluipserie Metal Gear Solid is in de maak. In het spel speelt gamepersonage Solid Snake weer de hoofdrol. Dat heeft gameontwikkelaar Hideo Kojima gezegd in een interview met het Franse IG Magazine.

"We zijn nog niet klaar met Solid Snake, al liet ik hem sterven tegen het eind van Guns of the Patriots", zei Kojima tegen het tijdschrift. De Japanse gameontwikkelaar belooft dat het nieuwe spel weer vol sluipen, spionage en gesprekken zit.

Kojima Productions, het bedrijf van de gameontwikkelaar, werkt op dit moment nog aan het actiespel Metal Gear Rising: Revengeance. Over Metal Gear Solid 5 wordt om die reden nog niet veel gepraat.


Tandenbleken aan banden gelegd

Het bleken van tanden mag vanaf 1 november alleen nog door tandartsen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat bovendien de verkoop van tandbleekmiddelen controleren. Via internet en drogisterijen mogen alleen nog middelen met een waterstofperoxidegehalte tot 0,1 procent worden verkocht.

Tandbleekmiddelen met maximaal zes procent waterstofperoxide mogen vanaf november alleen in tandartspraktijken worden gebruikt. In schoonheidssalons en bij mondhygiënisten mag alleen bleekmiddel met minder dan 0,1 procent waterstofperoxide worden gebruikt.

De NVWA raadt mensen die tandbleekmiddelen overwegen te gebruiken aan altijd eerst te overleggen met de tandarts. Het bleken van tanden kan het glazuur aantasten.

Miyamoto tempert verwachting rond kracht Wii U

Gameontwikkelaar Shigeru Miyamoto vindt dat de rekenkracht van de Wii U-spelcomputer helemaal niet belangrijk is. In een interview met de Amerikaanse entertainmentwebsite IGN zei hij dat het veel belangrijker is dat een game leuk is. "Je kunt je blind staren op de technische eigenschappen, maar een spel moet wel leuk zijn."

De Wii U is de eerste spelcomputer van Nintendo die HD-beelden kan genereren. De Xbox 360 en PlayStation 3 doen dit al vijf jaar. Miyamoto beaamt dat er een kans is dat de nieuwe Xbox en PlayStation een stuk krachtiger zijn dan de Wii U.

Voor Nintendo is het niet alleen belangrijk leuke spellen op de markt te brengen, ook wil het bedrijf geld verdienen. "Voor ons is niet alleen de rekenkracht belangrijk, maar ook wat de kosten zijn", zei de topman van Nintendo.

De Wii U moet eind dit jaar op de markt komen. Hoeveel de spelcomputer moet gaan kosten is nog niet bekend. Begin deze maand gaf Nintendo aan dat consumenten verbaasd zullen zijn over het prijskaartje van de nieuwe spelcomputer.


Van Hummel met Vacansoleil naar Tour

Kenny van Hummel maakt deel uit van de selectie van Vacansoleil voor de Tour de France. Naast de sprinter zijn ook Johnny Hoogerland, Lieuwe Westra, Wout Poels, Rob Ruijgh, de Belg Kris Boeckmans, de Spanjaard Rafael Valls, de Italiaan Marco Marcato en de Zweed Gustav Erik Larsson geselecteerd.

Van Hummel reed de Tour éénmaal eerder. Dat was in 2007 toen hij veel aandacht genereerde met zijn geploeter in de bergetappes. Enkele keren kwam hij net op tijd toen binnen. Dat leverde hem toen de geuzennaam 'slechtste klimmer ooit' op.

Overigens haalde Van Hummel toen Parijs niet omdat hij moest afstappen na een val.

[UPDATE] Dark Souls voor pc gebruikt microfoon

UPDATE: Eurogamer meldt dat het gaat om een vergissing. De pc-versie van Dark Souls zal geen ondersteuning bieden voor voice chat, net als de consoleversies.


Origineel bericht:

De systeemeisen van de pc-versie van Dark Souls zijn bekend geworden. De minimumeisen lijken erop te wijzen dat een microfoon verplicht is voor de multiplayerfunctionaliteit van het spel.

In de Steam Store is bij de minimumeisen van het spel de volgende zin te vinden: Additional: Multiplayer requires microphone headset support. Zowel de consoleversie van Dark Souls, als zijn voorganger Demon's Souls, hebben geen ondersteuning voor een microfoon. Het is nog niet duidelijk hoe de microfoon gebruikt kan worden: voor ingame-chat of bijvoorbeeld om gelijkgestemden te vinden via het 'matchmaking systeem' voor co-op groepen.

De pc-versie van de actie-RPG komt uit op 24 augustus. De versie heet Dark Souls: Prepare to Die en zal extra content bevatten. Deze content komt ook als DLC beschikbaar voor de consoleversies.

Grotere prijsdaling bestaande koopwoningen

De bestaande koopwoningen die in mei zijn verkocht, waren 5,5 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. Die prijsdaling is groter dan in de maanden daarvoor, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendmaakte.

Net als vorige maanden was de prijsdaling te zien in alle provincies en bij alle woningtypen. Er werden in mei ruim tienduizend bestaande woningen verkocht, drie procent meer dan vorig jaar mei.


Grotere prijsdaling bestaande koopwoningen (Foto: Novum)

Bonnie St. Claire bang voor kanker

Bonnie St. Claire vreest dat haar leveraandoening resulteert in kanker. De 62-jarige zangeres, die jaren niet van de fles af kon blijven, start daarom elke dag met een uitgebreide bodycheck. "Want ik wil er hoe dan ook op tijd bij zijn als iets fouts de kop op steekt", vertelt Bonnie aan het AD.

"Mijn lever is en blijft zeer kwetsbaar", weet de zangeres. Jarenlang was ze verslaafd aan drank, wat levercirrose veroorzaakte. Die is dankzij medicijnen en een gezonder leven onder controle, maar Bonnie neemt het zekere voor het onzekere. "Volgens mijn internist kan ik onder normale omstandigheden nog wel twintig jaar mee. Wel heeft hij gezegd dat levercirrose in een op de zes gevallen kan veranderen in kanker. Ik loop dus nog altijd een serieus risico."

De zangeres weet wat haar in dat geval te wachten staat. "Het klinkt erger dan het is. Mocht zoiets gebeuren, dan kunnen ze het foute stukje lever vrij makkelijk operatief verwijderen. Tenzij overal in de lever uitzaaiingen worden gevonden. Als dat zo is en mijn lever stopt met functioneren, is transplantatie nog de allerlaatste vluchtweg."

Zo ver wil Bonnie het echter niet laten komen. "Met een orgaan van iemand anders moet je de rest van je leven bakken zware medicijnen slikken om afstoting te voorkomen", weet de blondine.

Om grotere problemen op tijd te ontdekken neemt Bonnie haar lichaam dagelijks onder de loep. "Ik controleer allereerst mijn oogwit. Als dat geler wordt, duidt dat doorgaans op een slechter werkende lever. Verder houd ik ook de kleur van mijn urine en ontlasting scherp in de gaten. Ook een iets harder en boller wordend buikje, en opgezwollen benen kunnen duiden op leverproblemen."

Ondanks alle maatregelen staat Bonnies leven volgens haar niet in het leven van eventuele toekomstige gezondheidsproblemen. "Het beheerst mijn leven totaal niet. En, laten we wel zijn, eigenlijk zou iedereen zich net als ik bewust moeten concentreren op een al dan niet goede werking van zijn of haar lijf."

'Verbod op borstimplantaten buitenproportioneel'

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) voelt niets voor een algemeen verbod op het gebruik van siliconen borstimplantaten. Hiervoor pleit het Meldpunt Klachten Siliconen, naar aanleiding van lekkende PIP-implantaten. Voorzitter van de NVPC Irene Mathijssen vindt dat er 'geen enkele medische noodzaak voor een algemeen verbod op siliconen implantaten' is.

Volgens het Meldpunt Klachten Siliconen bestaat het risico op scheuren niet alleen bij PIP-implantaten, maar ook bij siliconenprotheses van andere fabrikanten. Daarom heeft de organisatie bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg aangedrongen op een tijdelijk algeheel verbod op het gebruik van de implantaten.

De NVPC vindt dat zo'n verbod vrouwen dupeert die bijvoorbeeld na een borstamputatie vanwege borstkanker een borstimplantaat krijgen. Voor PIP-implantaten geldt het advies deze te laten vervangen, maar met andere implantaten is het risico op lekken of scheuren zeer beperkt, stellen de plastisch chirurgen. Een algeheel verbod is volgens Mathijssen 'buitenproportioneel'.

De NVPC pleit wel voor een internationaal registratiesysteem, zodat bij problemen implantaten snel zijn op te sporen. Plastisch chirurgen in Nederland gaan op korte termijn zo'n systeem invoeren.

Kolonisten weg uit nederzetting Westoever

Dertig joodse gezinnen hebben donderdag ingestemd met hun vertrek uit een illegale nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Het Israëlische Hooggerechtshof heeft eerder al hun vertrek gelast, maar nu zij uit eigen beweging weggaan blijft geweld vermoedelijk achterwege.

Het Hooggerechtshof had de Israëlische regering tot 1 juli gegeven om de nederzetting, Ulpana, te ontruimen. De nederzetting is op Palestijns grondgebied gebouwd. Israël beschouwt Ulpana als illegaal, terwijl het elders op de Westoever wel toestaat dat nederzettingen worden gesticht.

De gebouwen waar de gezinnen wonen, worden verplaatst naar een plek in de buurt van Ulpana. De regering zei woensdag dat zij drie maanden de tijd wil om de gebouwen te verplaatsen en heeft de rechter om toestemming gevraagd. Tevens zei de regering in een nabijgelegen nederzetting driehonderd extra huizen te willen bouwen.

Regering Uruguay overweegt verkoop marihuana

Uruguay overweegt op een geheel nieuwe wijze de stijgende drugscriminaliteit in het land aan te pakken: de regering wil zelf marihuana gaan verkopen, zodat dealers niet langer verdienen aan de verkoop ervan.

Het plan van de regering van de linkse president José Mujica houdt in dat alleen de overheid toestemming krijgt om marihuana te verkopen. Alleen volwassenen die zich hebben laten registreren, mogen het geestverruimende middel vervolgens aanschaffen.

Door de registratie van de aankopen kan de overheid de gebruikers in de gaten houden. De winst die wordt gemaakt met de verkoop van marihuana gaat naar verluidt naar de behandeling van drugsverslaafden.

"Het is een gevecht op beide fronten: tegen het gebruik van drugs en tegen de drugssmokkel. We denken dat het verbieden van sommige drugs meer problemen veroorzaakt voor de samenleving, dan de drugs zelf", zei de Uruguayaanse minister van defensie Eleuterio Fernandez Huidobro woensdag op een persconferentie.

Meer details worden binnenkort bekendgemaakt, maar duidelijk is al wel dat Uruguayaanse boeren de marihuana gaan verbouwen.

Het wetsvoorstel wordt binnenkort voorgelegd aan het congres, waar de partij van Mujica een meerderheid heeft. Als de wet wordt aangenomen, dan is de Uruguayaanse overheid de eerste nationale overheid in de wereld die marihuana gaat verkopen aan haar burgers.

Het gebruik van marihuana is in Uruguay niet verboden. Ook het bezit van marihuana voor persoonlijk gebruik is niet strafbaar.

Facebook wil richting AAA-games

Facebook begint zich steeds meer te richten op de grotere games en wil meer dan alleen de simpele, sociale games onderhouden. Volgens productmanager van Facebooks games, Matt Wyndowe, wil het bedrijf zich gaan richten op de 'core gamer'.

"Games zijn erg belangrijk voor ons bij Facebook," aldus Matt. "In 2010 hadden we nog niet eens een afdeling die zich bezighield met games en nu werken er al meer dan 40 mensen fulltime aan games. We leggen ons steeds meer toe op kwaliteit en minder op het traditionele 'mainstream' publiek."

Het grote voordeel van games op Facebook, volgens Matt Wyndowe, is dat het een open platform is. Iedereen kan er games voor maken en hoe beter je game is, hoe meer mensen het bereikt. Met maandelijks 845 miljoen gebruikers is de markt via Facebook erg groot.

Hij hoopt vooral dat meer ontwikkelaars games met 'AAA-achtige ervaring' gaan maken voor Facebook. "De beweging om games en gamecategorieën op Facebook te krijgen die daar oorspronkelijk niet te vinden waren, wordt enorm dit jaar." 

'Bekende gezichten op lijst PvdA'

De top van de kandidatenlijst van de PvdA bestaat vooral uit zittende Kamerleden. De eerste nieuwkomer is te vinden op de negende plaats: voormalig ambassadeur Desiree Bonis. Dat meldt De Volkskrant.

Eerder lekte al uit dat na lijsttrekker Diederik Samsom de Kamerleden Jetta Klijnsma en Ronald Plasterk volgen. Daarna volgen Tanja Jadnanansing, Jeroen Dijsselbloem, Mariëtte Hamer, Martijn van Dam en Frans Timmermans. Ook zij zitten nu al voor de PvdA in de Tweede Kamer. Jadnanansing maakt een grote sprong: bij de vorige verkiezingen stond zij op plaats 28.

De nummer 9, Desiree Bonis, was eerder ambassadeur in Syrië en is nu directeur Afrika bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De tiende op de lijst is John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw. Op de elfde plaats staat Kamerlid Lutz Jacobi.

De PvdA-Kamerleden Metin Celik en Jeroen de Lange hebben zich teruggetrokken van de kandidatenlijst. Beiden vinden dat het partijbestuur hun een te lage plaats heeft toebedeeld.

De kandidatenlijst wordt donderdagmiddag gepresenteerd.

'In elk spel betalen voor virtuele voorwerpen'

Gamers krijgen in de toekomst in elk spel de mogelijkheid tegen een kleine vergoeding bijvoorbeeld virtuele goudstukken, wapens of extra missies te kopen. Het spel zelf wordt daarentegen gratis. Topman Peter Moore van Electronic Arts denkt dat dit binnen vijf tot tien jaar realiteit is. Dat zei hij in een interview met gameweblog Kotaku.

Terwijl gamers moeten betalen voor virtuele voorwerpen wordt het spel zelf volgens Moore juist helemaal gratis, ook op Xbox en PlayStation. Moore vergelijkt deze manier van geld verdienen met kledingwinkels. "Je kunt naar binnen lopen en rustig rondkijken. Pas wanneer je iets wilt hebben, moet je betalen", zei de topman van Electronic Arts.

Moore denkt dat de traditionele game van zestig euro ondanks de nieuwe manier van geld verdienen niet hoeft te verdwijnen. "Het nieuwe verdienmodel gaat van veel meer mensen gamers maken", denkt hij. Gratis spellen maken gamen volgens hem toegankelijk voor een groot publiek, terwijl de games van zestig euro voor een andere doelgroep interessant blijven.

Het betalen voor virtuele goederen is niets nieuws. In het schietspel Team Fortress 2 kunnen gamers kledingstukken kopen en in het actierollenspel Diablo III kan er gehandeld worden in wapens en pantsers. Ook veel smartphonegames bieden gamers de mogelijkheid virtuele goudstukken of extra puzzels te kopen.


'Nieuwe Xbox over twee jaar verkrijgbaar'

De nieuwe Xbox ligt pas in het voorjaar van 2014 in de winkels. De spelcomputer kan niet alleen gebruikt worden voor games, maar ook voor verschillende vormen van kabeltelevisie. Dat voorspelt marktanalist Michael Pachter tegenover de Amerikaanse website Gamespot.

De Xbox 720, zoals de nieuwe spelcomputer in de wandelgangen wordt genoemd, kan volgens Pachter aangestuurd worden via tablets en smartphones. Hiervoor wordt de zogeheten Smartglass-technologie gebruikt, wat betekent dat ook apparaten van andere bedrijven als afstandsbediening kunnen werken.

Via de nieuwe Xbox kunnen waarschijnlijk meerdere schermen aangestuurd worden. Het zou hierbij moeten gaan om zowel televisies als tablets.

Eerder werd in de media al gesuggereerd dat de opvolger van de Xbox 360 volgend jaar op de markt zou komen en dat een verbeterde versie van de Kinect-camera zou worden ingebouwd in de spelcomputer. Microsoft heeft echter nog altijd niets bekendgemaakt over de plannen voor een nieuwe spelcomputer.


'Nieuwe Xbox over twee jaar verkrijgbaar' (Foto: Novum)

Onrust bij Franse selectie

Na de 2-0 nederlaag in de laatste groepswedstrijd tegen Zweden lijkt het hommeles te zijn in de Franse selectie. Diverse spelers zouden in de kleedkamer hun woede op elkaar hebben bekoeld. Dit meldt De Telegraaf.

Hatem Ben Arfa had harde kritiek aan het adres van bondscoach Laurent Blanc. Daarnaast dreigde Ben Arfa het EK te verlaten als Samir Nasri en Alou Diarra hun excuses niet zouden aanbieden.

"Er werden even een paar raketten gelanceerd", zo zei Florent Malouda erover tijdens een persconferentie. "Het laat zien dat het hele team betrokken is en er het beste van wil maken. Soms is het niet verkeerd om een paar demonen te laten ontsnappen."

Scholieren minder tevreden over school

Scholieren zijn minder tevreden over hun school dan twee jaar geleden. Dat blijkt donderdag uit het tweejaarlijkse tevredenheidsonderzoek van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) onder 55 duizend leerlingen.

In 2010 gaven scholieren hun school gemiddeld het cijfer 7,2, nu is dat een 6,9. Volgens het LAKS zijn daar een aantal oorzaken voor. Zo vindt slechts een derde van de scholieren in het examenjaar de lessen zinvol. Ook zijn de ict-voorzieningen op scholen vaak niet op orde. Een vijfde van de leerlingen stoort zich daaraan.

Ook op de andere thema's als inspraak, sfeer en veiligheid, faciliteiten en begeleiding waren scholieren ontevredener dan twee jaar geleden. Volgens een woordvoerder van de scholierenorganisatie moeten de dalende cijfers serieus genomen worden.

"Al deze afnemende scores bij elkaar tonen onmiskenbaar aan dat het onderwijs achteruitgaat. Als het zo doorgaat, scoort ons onderwijs over een aantal jaar echt een onvoldoende." Het LAKS vindt dat de scholen samen met leerlingen aan de slag moeten om het onderwijs te verbeteren.


Scholieren minder tevreden over school (Foto: Novum)

Doelman Swinkels tekent bij PSV

Ruud Swinkels is komend seizoen de derde keeper van PSV. De 25-jarige sluitpost komt over van FC Eindhoven en tekent een contract voor een seizoen. Przemyslaw Tyton is komend seizoen de eerste keeper van de Eindhovenaren en de al eerder van Alemannia Aachen aangetrokken Boy Waterman is zijn vaste vervanger.

Swinkels speelde de afgelopen drie seizoenen voor FC Eindhoven. Daarvoor kwam hij uit voor amateurclub UNA uit Veldhoven. Swinkels werd opgeleid door Willem II. Bij Eindhoven speelde hij in totaal 86 duels.

Swinkels heeft niet lang getwijfeld over de overstap naar PSV. "Na drie seizoenen FC Eindhoven was het tijd om een stap te maken. Ik weet dat ik binnengehaald ben als derde keeper, maar ik ga zeker vechten."

Gelekte informatie Xbox 720 moet verwijderd worden

Eerder deze week verscheen een document op het internet met gelekte informatie over de Xbox 720. Microsoft lijkt de geloofwaardigheid van dit document nu te bevestigen door sites te sommeren om het document te verwijderen.

In het 56-pagina's lange document worden onder andere "Xbox SmartGlass", Blu-ray ondersteuning, 3D-brillen en een verbeterd Kinect systeem genoemd. Via advocatenkantoor Covington & Birling LLP, het kantoor dat de meeste zaken voor Microsoft regelt, is een kennisgeving naar verschillende sites gestuurd waarin Microsoft aangeeft de eigenaar van het document te zijn en waarin de sites gevraagd wordt het document daarom te verwijderen.

Microsoft heeft een verklaring afgelegd aan Eurogamer naar aanleiding van de gelekte informatie: "We begrijpen dat er veel belangstelling en hoge verwachtingen zijn voor wat er gaat komen voor de Xbox en we zijn erg blij dat we klanten hebben die zo betrokken zijn bij het platform."

"Vandaag de dag is een hele goede tijd om een Xbox 360-console te hebben. We hebben nieuwe manieren gevonden om de levenscyclus van de console te verlengen door een controler-vrije ervaring te bieden met Kinect en we zijn de console opnieuw aan het uitvinden door een nieuw dashboard en partnerschappen voor entertainment content."

"We denken continu aan de toekomst van het platform en zodra we iets te melden hebben, zullen we dat zeker doen."

Brein Lady Gaga in orde na ongelukje op podium

Lady Gaga heeft geen hersenschade overgehouden aan een ongelukje eerder deze maand op het podium. De zangeres, die tijdens een concert een stalen pijp op haar hoofd kreeg, onderging woensdag een MRI-scan.

"Geen schade door de hersenschudding", liet Gaga haar fans via Twitter weten. "Het blijkt dat mijn brein bestaat uit enkel water en een grote drijvende kwal."

Gaga kreeg het decorstuk eerder deze maand tijdens een concert in Nieuw-Zeeland op haar hoofd. Een danser maakte een ongelukkige beweging, waardoor de stalen pijp loskwam. De zangeres wreef over haar hoofd en miste slechts een paar woorden van haar nummer Judas. Na de show bleek dat Gaga een hersenschudding had.

Betogers NAVO-top vervolgd wegens terrorisme

Drie betogers die werden opgepakt voorafgaand aan een NAVO-top in Chicago worden aangeklaagd wegens terrorisme. Ze worden ervan beschuldigd een aanslag met molotovcocktails te hebben willen plegen op het hoofdkantoor van het campagneteam van de Amerikaanse president Barack Obama in Chicago. Als de betogers aan deze aanklachten schuldig worden bevonden, kunnen ze levenslang achter de tralies verdwijnen.

Een van de advocaten van de verdachten zei dat alle aanklachten afgeleid lijken te zijn van het bezit van vier zelfgemaakte brandbommen. Die werden gefabriceerd door benzine in bierflesjes te gieten en stukken stof als lont te gebruiken. "Ik denk dat dit alles gewoon een strategie is van het voortdurend sensationeler maken van de zaak, om die zo gevaarlijker te laten lijken dan hij is."

Tchitť doet derde Belgische topclub aan

Mohamed 'Meme' Tchité vertrekt van Standard Luik naar Club Brugge. De in Burundi geboren aanvaller heeft door zijn transfer straks voor alle drie de topclubs in België gespeeld. Eerder stond hij ook bij het Brusselse Anderlecht onder contract.

Tchité tekent een contract voor drie jaar bij de nummer twee van afgelopen seizoen. "Ik ben zeer blij dat de overgang rond is. Ik kijk ernaar uit om met Club voor de prijzen te gaan", laat de 28-jarige voetballer weten op de website van zijn nieuwe club.

Tchité scoorde meer dan zestig doelpunten in de Eerste Klasse en werd in 2007 uitgeroepen tot speler van het jaar. Hij speelde ook nog drie jaar voor het Spaanse Racing Santander.

Explosieven bij Zweedse kerncentrale

Bij de Vattenfall-kerncentrale in het Zweedse Ringhals, ten zuiden van Göteborg, zijn explosieven aangetroffen. De kneedbom zat aan een brandblusser op een vrachtwagen op het terrein. Een speciaal getrainde hond ontdekte het voorwerp woensdagavond bij een routinecontrole.

Dat bevestigde de Zweedse politie donderdagochtend. Het explosief had geen ontsteking waardoor er geen ontploffingsgevaar was. Desondanks verhoogde Zweden direct de beveiliging van zijn drie kerncentrales. In Ringhals worden alle voertuigen 200 meter voor de poort door beveiligers en gewapende agenten doorzocht.

De chauffeuse van de truck zou volgens een politiewoordvoerder niets hebben geweten van de springlading. Het is zelfs niet zeker of de kerncentrale doelwit was. Het terrein met vier kernreactoren heeft momenteel 3500 medewerkers, van wie circa 1000 er tijdelijk zijn voor onderhoud. Rechercheurs screenen nu iedereen opnieuw en willen meerdere mensen verhoren.

Zweden heeft tien kernreactoren, vier in Ringhals (Vattenfall), drie in Forsmark (Vattenfall) en drie in Oskarshamn (E-on). De beveiliging is al langer een probleem. Zo wisten Greenpeace-activisten in juni 2010 met een oude ladderwagen van de Franse brandweer gemakkelijk over het hek bij Forsmark te klimmen.

Blochin mag blijven als bondscoach

Oleg Blochin mag aanblijven als bondscoach van Oekraïne. Dit heeft de voorzitter van de voetbalbond van het land vandaag laten weten.

Blochin, die zijn team in de groepsfase van het EK zag stranden, heeft de opdracht om Oekraïne te loodsen naar het WK voetbal over twee jaar in Brazilië. Overigens is één van de tegenstanders in de kwalifciatiereeks Engeland, dat afgelopen dinsdag nog met 1-0 won van Oekraïne op het EK.

Oranjevrouwen winnen eerste wedstrijd tegen China

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben woensdagavond in Arnhem met 4-1 van vice-olympisch kampioen China gewonnen. Aanvoerder Maartje Paumen had met twee doelpunten een groot aandeel in de zege.

Paumen opende in de eerste helft de score uit een strafcornerrebound, waarna Naomi van As de marge verdubbelde. China wist op het blauwe veld van Upward ook het doel te vinden, waardoor beide ploegen gingen rusten met een 2-1 tussenstand.

Na de pauze stelde Paumen met haar tweede treffer van de avond de zege veilig. In de slotminuut bepaalde Caia van Maasakker, de vervanger van Sophie Polkamp, de eindstand op 4-1. China krijgt genoeg kansen op revanche, want beide landen treffen elkaar deze week nog drie keer. Beide landen zitten ook bij elkaar in de groep van de Olympische Spelen. 

Game rond Lingerie Football League in de maak

De Japanse gamestudio Yuke's werkt aan een spel rond de Lingerie Football League, een vrouwelijke variant van American Football. Dat heeft de organisatie van de LFL bekendgemaakt. Het is niet bekend op wat voor spelcomputers of gadgets het spel te spelen zal zijn.

De Lingerie Football League draait volgens de organisatie om intensiteit, snelheid, actie en schoonheid. De doelgroep van de sport, grotendeels mannen tussen de 18 en 34 jaar, vertoont volgens de LFL overeenkomst met het gamepubliek.

Tijdens de sportevenementen nemen twee teams het tegen elkaar op in een aangepaste versie van American Football. Zo is het veld kleiner en afgeschermd met kussens, maar dragen de dames blotere en weinig beschermende kleding.

Yuke's werkte eerder voor uitgever THQ aan onder meer vechtgames binnen de UFC- en WWE-reeks. Voor diezelfde uitgever werkt het bedrijf op dit moment aan WWE 13, waaronder onder meer Mike Tyson een rol speelt.


Game rond Lingerie Football League in de maak (Foto: Novum)

FOK!sport EK-weetje van de dag

De golden goal en silver goal zijn manieren die de UEFA invoerde om de verlengingen nog spannender te maken. De golden goal, ook wel sudden death genoemd, werd op het EK van 1996 ingevoerd. Zowel tijdens dit EK als tijdens het volgende EK van 2000 werd de finale door een golden goal beslist.

In 1996 scoorde Oliver Bierhoff namens Duitsland in de finale tegen Tsjechie de golden goal waardoor zijn land kampioen werd. In 2000 was Davide Trézéguet de gevierde man door Frankrijk diep in blessuretijd langs Italie te schieten. Ook in andere sporten werd de golden goal gebruikt. Zo won Nederland het WK hockey in 1998 door een golden goal van Teun de Nooijer. Ook in het korfbal wordt gebruikgemaakt van de golden goal.

In 2004 werd de golden goal afgeschaft en vervangen door de silver goal. Het grote verschil met de golden goal is dat de wedstrijd na een doelpunt in de verlenging, nog niet meteen is afgelopen. De verlengingshelft wordt gewoon uitgespeeld. Als er in de eerste helft van de verlenging een silver goal werd gescoord, is de wedstrijd na dat kwartier, indien de tegenstander niet meer scoort, afgelopen.

Griekenland profiteerde tijdens het EK van 2004 optimaal van de silver goal. Tijdens dit EK scoorden de Grieken in de laatste minuut van de verlenging en zodoende was deze na vijftien minuten voorbij. De UEFA zag echter ook geen toekomst in de silver goal en zodoende werd vanaf het WK van 2006 weer teruggeschakeld naar het 'oude' verlengingssysteem; tweemaal een kwartier verlenging, mocht er hier geen winnaar uitkomen, beslissen strafschoppen de partij.

Corinthians naar finale Copa Libertadores

Corinthians heeft voor het eerst in de clubhistorie de finale van de Copa Libertadores bereikt. De club uit het Braziliaanse Sao Paolo speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Santos. Na de 1-0 uitwinst van vorige week was dat genoeg om de eindstrijd van de Zuid-Amerikaanse Champions League te bereiken.

Na 36 minuten spelen wist het Braziliaanse talent Neymar de bezoekers op voorsprong te brengen. De 20-jarige aanvaller tikte een rebound van dichtbij binnen. Kort na rust maakte Corinthians-speler Danilo gelijk door een voorzet van Alex bij de tweede paal binnen te tikken.

De andere finalist moet voortkomen uit de wedstrijd tussen het Argentijnse Boca Juniors en Universidad de Chile. De eerste wedstrijd eindigde in een 2-0 overwinning voor de club uit Buenos Aires. Beide ploegen nemen het donderdagavond (plaatselijke tijd) tegen elkaar op.


Corinthians naar finale Copa Libertadores (Foto: Novum)

Hiddink nog ťťn keer bondscoach Zuid-Korea

Guus Hiddink zal nog één keer leiding geven aan het succesvolle team van Zuid-Korea van het WK 2002. Op 5 juli staat in Seoul de ontmoeting tussen de internationals van 2002 en de huidige nationale ploeg op het programma. Guus Hiddink, nu trainer van Anzhi Makhachkala en in 2002 bondscoach van Zuid-Korea, heeft de uitnodiging voor de wedstrijd geaccepteerd.

De ploeg van Hiddink zal bestaan uit sleutelspelers van het team dat in 2002 tijdens het WK in eigen land de halve finale haalde. Het andere team wordt gevormd door de beste spelers van de K-League op dit moment.

WK-held Ahn Jung-Hwan is in zijn nopjes met de toezegging van Hiddink. "Ik ben geraakt door zijn liefde voor het Koreaanse voetbal. We zien het niet als een eenmalige gebeurtenis, maar zullen ons best doen om onze waardering te uiten."

Oververmoeide Eriksen krijgt lange vakantie

Christian Eriksen is oververmoeid teruggekeerd van het EK. De 20-jarige Ajacied heeft daarom van trainer Frank de Boer een extra lange vakantie gekregen, meldt De Telegraaf vandaag. De Deens international hoeft zich pas over een maand weer te melden in Amsterdam voor de eerste training.

"Het is een wonder dat hij het afgelopen half jaar niet geblesseerd is geraakt", zegt zijn zaakwaarnemer Martin Schoofs. "Hij is overbelast."

Eriksen speelde het afgelopen seizoen 33 competitiewedstrijden voor Ajax. Na het kampioenschap met zijn club werd hij door bondscoach Morten Olsen geselecteerd voor het Europees Kampioenschap in Polen en Oekraïne. De Denen werden, net als Nederland, in de poulefase uitgeschakeld.

Kwaliteit Nederlands snelwegtoilet verbeterd

Wc's langs de Nederlandse snelwegen zijn iets schoner dan twee jaar geleden. Dat concludeert de ANWB na een steekproef onder 65 verzorgingsplaatsen in veertien Europese landen. De kwaliteit kan echter nog niet tippen aan de top in Europa.

Twee jaar geleden scoorde Nederland bij een zelfde test het laagste resultaat, voornamelijk door slecht en onhygiënisch sanitair. Nu zitten Nederlandse verzorgingsplaatsen qua sanitaire voorzieningen in de middenmoot. Oostenrijk scoort het best, over Servië waren de onderzoekers het minst te spreken.

Na het lage resultaat in 2010 riep de ANWB beheerders van verzorgingsplaatsen op om de kwaliteit van het sanitair te verbeteren. Ondanks de vooruitgang blijft de bond bij Rijkswaterstaat aandringen om te investeren in verzorgingsplaatsen.

Overlevende aanslagen Londen neemt deel aan Paralympics

Martine Wiltshire, die de terroristische aanslagen op de Londense metro in 2005 overleefde, is opgenomen in de Britse zitvolleybalselectie voor de Paralympics.

Zeven jaar geleden verloor Wiltshire beide benen bij de aanslagen in Londen, die aan 52 mensen én vier zelfmoordterroristen het leven kostte. De afgelopen jaren gold ze als een bekend Brits pleitbezorger voor de gehandicaptensport.

De Paralympics worden net als de Olympische Spelen in Londen gehouden. Ze vinden plaats van 29 augustus tot en met 9 september.

De Van Waveren Tapes

Found footage-films zijn volledig onbekend in ons cinematografisch landschap. Voor de documentaires ligt dit enigszins anders; daar wordt gulzig gebruikt gemaakt van de ‘gevonden verloren opnames’. In een zekere zin is De Van Waveren Tapes ook een dergelijke documentaire. Het is niet het soort found footage dat je gewend bent van films zoals The Blair Witch Project of Cloverfield, maar iets van een volledig ander kaliber: gevonden geluidsbanden.

Messi: "Spelen voor Real Madrid ondenkbaar"

Lionel Messi zal nooit voor Real Madrid spelen. Dit meldt De Telegraaf. "Dat is ondenkbaar. Barcelona is mijn club. Daar wil ik misschien wel tot het einde van mijn carrière blijven", aldus de Argentijnse topspits die momenteel in de Colombiaanse stad Bogota verblijft, waar hij is voor een liefdadigheidswedstrijd.

Messi zei verder dat hij blij is met de nieuwe trainer van Barcelona Tito Vilanova. "Wij kennen hem goed en hij zal niet veel veranderen. Hij zal op dezelfde wijze werken als Guardiola."

[Upd] Greenpeace bouwt protestmuur bij hoofdkantoor Shell

Actievoerders van Greenpeace bouwen donderdagochtend een grote muur van met milieuvriendelijke nepolie gevulde ijsblokken op voor de deur van het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Met de actie protesteert Greenpeace tegen de olieboringen waar Shell over ongeveer twee weken mee wil beginnen in het noordpoolgebied.

Volgens Greenpeace kleven er aan de boringen grote risico's. "Dit is een waarschuwing aan Shell", zegt een woordvoerder. "Shell moet stoppen met de boringen voordat het ijs is gesmolten, anders gebeurt een kleine olieramp bij Shell voor de deur."

De opbouw van de ijsmuur ging rond 06.00 uur van start en neemt naar verwachting ongeveer een uur in beslag.

Update 08.47 uur
De politie in Den Haag heeft donderdagochtend een nog onbekend aantal actievoerders van Greenpeace opgepakt bij het hoofdkantoor van Shell, aldus een politiewoordvoerster.

Volgens Greenpeace waren er ongeveer 20 actievoerders aanwezig bij Shell aan de Carel van Bylandtlaan. De muur van met nepolie gevulde ijsblokken bouwen is maar deels gelukt, zei een woordvoerster van Greenpeace.

Ex-premier RoemeniŽ doet zelfmoordpoging

De voormalige Roemeense premier Adrian Nastase heeft zichzelf woensdag neergeschoten, vermoedelijk deed hij een zelfmoordpoging. Dat heeft de Roemeense premier Victor Ponta gezegd. Enkele uren voor zijn zelfmoordpoging was Nastase veroordeeld tot een celstraf van twee jaar wegens corruptie.

Volgens het Roemeense nationale persbureau Agerpres heeft het openbaar ministerie een onderzoek ingesteld naar de zelfmoordpoging. Woensdagavond bracht premier Ponta een bezoek aan Nastase in het ziekenhuis. Ponta verklaarde dat de gezondheidstoestand van Nastase 'onder controle' is. "Het is mijn recht en mijn plicht hem te bezoeken", zei de premier.

Ponta wilde niets zeggen over de verwondingen van de oud-premier, maar Roemeense media meldden dat Nastase zich in de nek heeft geschoten. Een arts in het ziekenhuis waar Nastase wordt verpleegd, zei dat hij donderdag wordt geopereerd mits zijn toestand is gestabiliseerd.

Eerder dit jaar achtte het hof bewezen dat Nastase, die van 2000 tot 2004 premier van Roemenië was, in 2004 op onwettige wijze fondsen wierf voor zijn verkiezingscampagne. Nastase werd toen veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf maar ging tegen dat vonnis in beroep. De uitspraak van woensdag is definitief.

De sociaaldemocraat Nastase hield na het vonnis vol dat hij onschuldig is en dat de aanklacht politiek gemotiveerd is. Hij zei de zaak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens aanhangig te zullen maken.

Cancellara Zwitsers kampioen tijdrijden

Fabian Cancellara heeft in Zwitserland voor de zevende maal in zijn loopbaan de nationale titel bij het tijdrijden gewonnen. De renner van RadioShack-Nissan-Trek was met één uur en 39 seconden de snelste over een parcours over 50 kilometer.

Cancellara bleef de concurrentie ver voor. Thomas Frei werd tweede op één minuut en 54 seconden achterstand, Martin Elmiger derde op twee minuten van Cancellara.

Vrachtwagenchauffeur doodgereden op A73

Op de A73 bij Nijmegen is donderdagochtend een vrachtwagenchauffeur doodgereden. De man werd geschept toen hij vermoedelijk zijn lading wilde controleren, meldt de politie.

De bestuurder had zijn vrachtauto even voor 05.00 uur bij de afrit Nijmegen-Dukenburg op de vluchtstrook gezet. Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk. De automobilist die de man schepte is doorgereden. De politie is op zoek naar getuigen.

'Van der Kraan moet vertrekken bij Vitesse'

Paul van der Kraan is niet langer algemeen directeur van Vitesse. Dat was de uitkomst van een stemming tijdens een aandeelhoudersvergadering, meldt De Telegraaf.

Eigenaar en voorzitter Merab Jordania liet zich machtigen door een jurist tijdens de stemming, omdat hij zelf niet in Nederland aanwezig was. Naast de jurist waren ook adviseur Marcell Ham, Kees Bakker van de Raad van Commissarissen en leden van het Stichtingsbestuur van Vitesse aanwezig.

Ook Erwin Kasakowski zat de zitting bij. De adviseur van Jordania is na het vertrek van Van der Kraan aangewezen als interim-directeur. Verwacht wordt dat Kasakowski terugkeert naar zijn oude functie als er een nieuwe algemeen directeur wordt aangesteld.

'DNB hield stukken achter voor commissie-De Wit'

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft belangrijke informatie over de bankencrisis achtergehouden voor de parlementaire enquêtecommissie-De Wit. De stukken werden pas na een vordering na de presentatie van het eindrapport overgedragen, schrijft de Volkskrant donderdag.

Het gaat om twee rapportages die gaan over de rol van DNB tijdens de overname van ABN AMRO en het opereren van DNB bij de fusie tussen Fortis en ABN. De commissie werd op het bestaan van de stukken geattendeerd door de Volkskrant, die ze in handen kreeg na een Wob-verzoek.

Het rapport wordt vooralsnog niet op essentiële punten gewijzigd. Ook worden er geen stappen ondernomen tegen de toezichthouder, bestuurders of oud-bestuurders van DNB. Het is nog niet eerder voorgekomen dat opgevraagde documenten werden achtergehouden voor een parlementaire enquêtecommissie.

De commissie onder leiding van SP-Kamerlid Jan de Wit onderzocht de crisismaatregelen die de overheid tussen september 2008 en januari 2009 nam om de acute problemen in het Nederlandse financiële stelsel te bestrijden. Dinsdag en donderdag debatteert de Kamer over het resultaat van het onderzoek.

Blanc neemt voorbeeld aan spel Spanje

Laurent Blanc ziet in Spanje een groot voorbeeld. De bondscoach van Frankrijk neemt het met zijn ploeg op tegen de Spanjaarde.

Spanje is zowel Europees- als wereldkampioen en is ook nu topfavoriet voor de eindoverwinning. Blanc verwacht dat het lastig wordt om La Roja te verslaan. "We hebben niet gedaan wat we moesten doen tegen Zweden (2-0 nederlaag, red.). Tegen Spanje moeten we vooral vertrouwen hebben in een overwinning. De paar kansen die we zullen krijgen, moeten we pakken."

"Ik geniet van het voetbal van Spanje", gaat Blanc verder. "Ik vind het raar als mensen daar niet van genieten. Het spel is prachtig en ook nog efficiënt. Zij hebben een kern van spelers die elkaar zeer goed weten te vinden", vertelt hij tijdens de perconferentie.

"Ja, wij zouden net als de Spanjaarden willen spelen, maar we zijn nog lang niet zo ver. We zouden het fantastisch vinden als wij elkaar net zo makkelijk zouden vinden als de Spanjaarden. Zij doen dat met hun ogen dicht."

'Halle Berry moet diep in buidel tasten'

Halle Berry moet een flinke bedrag aan alimentatie betalen aan haar ex-vriend Gabriel Aubry. De actrice kreeg woensdag van de rechter te horen dat ze twintigduizend dollar per maand aan hem moet afstaan, zeggen bronnen tegen entertainmentsite TMZ.

Over de voogdij van de 4-jarige dochter van Berry en Aubry beslist de rechter binnenkort. De twee voeren sinds hun breuk een felle strijd over wie de zorg van Nahla op zich mag nemen. De actrice wil zich met haar dochter vestigen in Parijs.

De relatie tussen Berry en Aubry kwam twee jaar geleden ten einde. Ze waren vier jaar samen.

Manager Odfjell stapt op om vergunningen

Een manager van de Rotterdamse olieterminal Odfjell heeft per direct zijn functie bij het in opspraak geraakte bedrijf neergelegd. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid voor het ontbreken van de benodigde vergunningen voor lopende projecten, zo meldt Odfjell.

Het tankopslagbedrijf kwam in het afgelopen jaar meerdere malen in opspraak door achterstallig onderhoud en overtredingen van de milieuwetgeving. Ook onder meer de laad- en losactiviteiten, explosieveiligheid en brandkluisvoorzieningen lieten te wensen over.

De Rotterdamse gemeenteraad houdt donderdag een debat over de situatie bij Odfjell. De fracties GroenLinks en Leefbaar Rotterdam willen dat de olieterminal zijn deuren moet sluiten zolang de veiligheid niet kan worden gegarandeerd.

Postcodeloterij wil 'geldprijs' niet geven

De Nationale Postcodeloterij gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. De kantonrechter besloot dinsdag dat de loterij zes deelnemers 2500 euro moet betalen, maar de loterij weigert dat.

De zes mensen speelden in 2010 mee nadat ze waren lekker gemaakt met een brief waarin stond dat ze na het insturen van de bon 'gegarandeerd' een welkomstgeschenk zouden ontvangen. In hun geval zou dat 2500 euro zijn, maar volgens de Postcodeloterij maakten ze alleen maar kans om het bedrag te winnen.

Volgens de loterij stond die waarschuwing in de brief. Bovendien hebben alle zes deelnemers wel een ander welkomstcadeau gekregen. Wanneer het hoger beroep dient, is nog onduidelijk.

World of Tanks krijgt update en trailer

Het online spel World of Tanks heeft update 7.4 gekregen. Met de update brengen de makers onder andere twee nieuwe speelmodi, Assault en Encounter. De update voegt ook Franse artillerie en tanks destroyers toe aan de te kiezen units en nieuwe speelvelden. De update wordt uitgelegd in de onderstaande trailer.

Daarnaast heeft uitgever Wargaming.net bekendgemaakt dat zij 55.000 hebben opgehaald voor Legacy, een organisatie ter ondersteuning van oorlogsveteranen. Het geld is opgehaald met de verkoop van Gold-pakketten.

Politiechef in zaak burgerwacht ontslagen

De politiechef die verantwoordelijk was voor het politieoptreden in de Trayvon Martin-zaak is ontslagen. Dat melden Amerikaanse media donderdagochtend.

Op 26 februari schoot burgerwacht George Zimmerman de zwarte tiener Trayvon Martin dood omdat die zich verdacht zou hebben gedragen. De politie wilde Zimmerman in eerste instantie niet oppakken omdat er volgens politiechef Bill Lee geen reden was om aan zijn verhaal te twijfelen. De zaak speelde zich af in de Amerikaanse staat Florida en schokte de Verenigde Staten. Later werd Zimmerman alsnog aangehouden.

Politiechef in zaak burgerwacht ontslagen
Politiechef in zaak burgerwacht ontslagen (Foto: ANP)

Hamas akkoord met bestand in Gazastrook

De radicale Palestijnse beweging Hamas is bereid om de raketbeschietingen op Israël te staken, als Israël ook de wapens laat zwijgen. Dat heeft de militaire tak van Hamas woensdagavond gezegd. Hamas stemt in met een staakt-het-vuren, waar Egypte over heeft bemiddeld. Of Israël dat ook doet, is nog niet bekend.

Israël en Hamas nemen elkaar de laatste 3 dagen onder vuur. Er zijn ongeveer 50 raketten vanuit de Gazastrook richting Israël afgeschoten. Daardoor zijn zeker vier politieagenten gewond geraakt. Gevechtsvliegtuigen van de Joodse staat bombardeerden Palestijnse doelen. Dat kostte zeker zes Palestijnen het leven.

Hamas akkoord met bestand in Gazastrook
Hamas akkoord met bestand in Gazastrook (Foto: ANP)

Vader ex-presidente Chili doodgemarteld

De vader van Michelle Bachelet, oud-president van Chili, is na de coup van september 1973 zeer waarschijnlijk doodgemarteld. Rechter Mario Carroza zei woensdag dat onderzoekers dat hebben vastgesteld.

Uit nieuw forensisch onderzoek is gebleken dat generaal Alberto Bachelet vermoedelijk stierf aan hartproblemen die waren veroorzaakt door marteling. Hij werd gemarteld nadat hij was gearresteerd door collega-militairen omdat hij een tegenstander was van de militaire coup die de socialistische president Salvador Allende verdreef en dictator Augusto Pinochet aan de macht bracht.

Generaal Bachelet stierf in maart 1974 op 51-jarige leeftijd. Zijn dochter werd in 2006 de eerste vrouwelijke president van Chili. Sinds 2010, toen haar termijn als president afliep, leidt ze het VN-agentschap dat zich richt op vrouwen.


Vader ex-presidente Chili doodgemarteld (Foto: Novum)

Roddick in kwartfinale Eastbourne

Andy Roddick heeft woensdag de kwartfinale van het grastoernooi in Eastbourne bereikt. De Amerikaan, als zesde geplaatst aan de Engelse kust, was Jérémy Chardy uit Frankrijk met 6-2 en  7-6 (6) de baas. In de kwartfinale treft Roddick Fabio Fognini. De Italiaan verraste Bernard Tomic (4) uit Australië met 4-6, 6-3 en 7-5.

De als tweede geplaatste Marcel Granollers overleefde de tweede ronde ook niet. Denis Istomin uit Oezbekistan was de Spanjaard met 6-1, 4-6 en 7-6 (2) de baas.

Bij de vrouwen raakte Eastbourne de nummers acht en negen van de plaatsingslijst kwijt. Daniela Hantuchova (8) redde het niet tegen Tamira Paszek. De Oostenrijkse won met 6-4, 3-6 en 6-1. Petra Cetkovska (9) verloor een Tsjechisch onderonsje van Klara Zakopalova met 1-6, 6-1 en 2-6.

Halloween-acteur Richard Lynch overleden (76)

De Amerikaanse acteur en producer Richard Lynch is op 76-jarige leeftijd overleden. Lynch, vooral bekend van zijn rollen in diverse sciencefiction en horrorfilms, werd dood in zijn huis in Palm Springs aangetroffen. Het is niet bekendgemaakt waaraan hij is overleden.

Richard Hugh Lynch wordt op 12 februari 1940 in Brooklyn, New York geboren. In 1967 steekt Lynch zichzelf per ongeluk in de brand, terwijl hij onder invloed van LSD is en houdt daar de nodige littekens aan over. De littekens gaven hem echter ook een karakteristieke kop die hem jaren later nog bijzondere filmrollen zouden opleveren.

In 1973 maakt Richard Lynch zijn debuut in de film The Scarecrow. Lynch zou daarna als acteur in zo'n dikke 150 films en tv-series te zien zijn. Zo was hij te aanschouwen in films zoals Invasion USA (1985), Necronomicon (1993) en Rob Zombie's Halloween en tv-series zoals The Streets Of San Francisco, Battlestar Galactica, Star Trek: The Next Generation en Six Feet Under. Lynch's laatste rol was eveneens in een film van Rob Zombie, de nog te verschijnen The Lords Of Salem.

Pedo tegen de lamp door verloren gsm

Een Duitse pedofiel is door de mand gevallen toen hij zijn mobiele telefoon liet liggen in een tankstation langs een snelweg. Iemand vond het toestel en ontdekte ongeveer 200 misbruikfoto's. De politie achterhaalde de eigenaar van de gsm. Woensdag werd hij veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf.

De 43-jarige pedofiel woonde in het plaatsje Kamp-Lintfort, over de grens bij Venlo. Hij misbruikte de twee kinderen van zijn vriendin. Die waren 8 en 10 jaar oud. Hun moeder had niets in de gaten.

De Duitser was aangeklaagd voor 304 gevallen van seksueel misbruik. De rechters vonden 134 gevallen bewezen.

Landing Kuipers live op tv

Astronaut André Kuipers keert volgende week zondag weer terug op aarde. De NOS zendt de landing live uit, een primeur voor de Nederlandse televisie. Kuipers en zijn twee medereizigers landen op 1 juli na bijna tweehonderd ruimtedagen op de steppe van Kazachstan met een Sojoezcapsule.

De NOS wijdt drie uitzendingen, een 'touchdowntrilogie', aan de terugkeer van Kuipers. Naast een voorbeschouwing en de landing is in de vooravond een uitgebreide terugblik te zien op Kuipers' ruimteavontuur.

De presentatie is in handen van Rob Trip. De uitzending op zondag begint om 09.30 uur. Direct na de landing volgt, als alles goed gaat, een eerste korte reactie van Kuipers, die daarna voor drie weken naar de Verenigde Staten vertrekt om te herstellen.

Kuipers vertrok eind vorig jaar naar de ruimte en verbleef een halfjaar aan boord van het internationale ruimtestation ISS, waar hij tientallen wetenschappelijke experimenten uitvoerde. Het is zijn tweede ruimtereis. In 2004 keek de Amsterdammer ook al eens anderhalve week uit op de aarde.


Landing Kuipers live op tv (Foto: Novum)

Apple moet Samsung betalen voor gebruik 3G-techniek

Apple moet Samsung alsnog betalen voor het gebruik van 3G-technologie in de iPhone en verschillende modellen van de iPad. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

Apple heeft volgens de rechter in de iPhone 3G, 3GS en 4 en in de iPad 1 en 2 de door Samsung gepatenteerde technologie hebben gebruikt, zonder voor het gebruik hiervan te betalen. De rechter heeft de claim voor de nieuwe iPhone 4S afgewezen. In die versie van de smartphone zitten chips van een fabrikant die zelf een Samsung-licentie heeft, zo redeneerde de rechter al in een tussenvonnis.

De rechtbank velde nog geen oordeel over de hoogte van de schadevergoeding. Apple moet hiervoor nog inzicht geven in de verkoopcijfers van de apparaten. Samsung eiste tijdens de behandeling van de zaak één miljoen euro boete van Apple.

De uitspraak is een nieuw hoofdstuk in het juridische gevecht tussen de twee fabrikanten. In tien landen staan de twee tegenover elkaar in de rechtszaal. Apple beschuldigt de Zuid-Koreaanse technologiefabrikant ervan de ontwerpen van de iPad en de iPhone 'slaafs' te hebben gekopieerd. Samsung zegt dat Apple 'gratis meelift' op de 3G-technologie.


Apple moet Samsung betalen voor gebruik 3G-techniek (Foto: Novum)

'Michael Jackson had duet met Justin Bieber gewild'

Als Michael Jackson nog leefde was hij te horen geweest op het nieuwe album van Justin Bieber. Dat denkt Rodney 'Darkchild' Jerkins, schrijft muziektijdschrift NME. De producer werkte met de King of Pop en produceerde een aantal nummers op de nieuwe cd van de tienerzanger.

"Ik denk dat als Michael Jackson nog in leven was, ik in staat was geweest om ze elkaar te laten ontmoeten en ze samen daadwerkelijk iets te laten opnemen", heeft Jerkins gezegd in een blad dat is verschenen ter gelegenheid van de nieuwe plaat van Bieber.

Jackson is het idool van Bieber. Een van de liedjes die Jerkins produceerde voor het nieuwe album Believe van Bieber, Die in Your Arms, bevat elementen van We Got a Good Thing Going van Jackson.

Het Monster van Parijs

Het is 1910 en Parijs is in de greep van de grootste overstroming van de eeuw en een mysterieus monster dwaalt door de straten. De verlegen filmoperateur Emile (Coen Swijnenberg) en zijn vriend de uitvinder Raoul (Sander Lantinga) brengen in het laboratorium van een afwezige professor een monster tot leven. De nachtclubzangeres Lucille (Birgit Schuurman) is de eerste die het monster echt leert kennen en ontdekt dat hij prachtig kan zingen en gitaar kan spelen. Zij neemt hem op in haar act, terwijl ondertussen de politiecommissaris, die een oogje heeft op Lucille, de jacht op het monster geopend heeft. Maar is het monster wel echt zo monsterlijk?

Wat vind je van de aangekondigde Surface-tablet van Microsoft?

Dinsdag kwam Microsoft met een tablet op de markt. Heel de wereld schreeuwt moord en brand, want 'Microsoft kopieert alles van Apple'. Dit terwijl Microsoft al eerder kwam met ideeën voor een tablet. De Surface-tablet biedt nieuwe features, zoals USB3 en een covertoetsenbord die de iPad niet heeft. Wat vind je van de poging van Microsoft om de tabletmarkt te betreden?

Laatste reviews en specials
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
©FOK.nl e.a.