SimCity

Exclusief voor pc.

Gamestudio Electronic Arts gaat een beruchte en beroemde franchise op pc een vitamineshot geven en het in een veel moderner jasje stoppen. Voor wie zich afvraagt over welke franchise ik het hier heb: SimCity. Het spel waarin je een eigen stad moet stichten, opbouwen en onderhouden krijgt een reboot. Voorzien van de nieuwe GlassBox-engine en een grote hoeveelheid online mogelijkheden moet het spel voorlopig weer helemaal klaar zijn voor de toekomst.


De basis van SimCity blijft uiteraard onveranderd. Je begint met een stuk land en bouwt daar een stad op. Deze breid je uit naar eigen wens en inzicht. Hoe aantrekkelijker jij jouw stad maakt, hoe meer mensen er willen komen wonen. Hiermee creëer je weer werkgelegenheid, waardoor je stad weer aantrekkelijker wordt. Om een lang verhaal kort te maken, je snapt denk ik wel hoe de basics van SimCity werken.

Een eerste wijziging die direct opvalt is de manier van presentatie in het spel. De makers hebben zich heel duidelijk laten inspireren door het fenomeen tilt-shift photography. Hierdoor zie je alles wat er gebeurt in jouw stad, maar dan als ware het versneld wordt afgespeeld. Dit geeft tot op grote hoogte een gevoel dat jouw stad ook echt leeft.

SimCity

Hierbij speelt ook de GlassBox-engine een grote rol. Deze nieuwe engine zorgt voor een veel geavanceerdere AI. Het spel reageert heel realistisch op de keuzes die de speler maakt. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan simpele dingen als lichten in flatgebouwen en huizen die aan gaan als het donker wordt, maar ook aan realistischer keuzes die gemaakt worden als het gaat om waar jouw inwoners werken en recreëren. Hierbij worden ook de keuzes die jouw buursteden maken meegewogen. GlassBox zorgt er ook voor dat de rampen die jouw stad overkomen, zoals brand en misdaad, er realistischer uitzien dan bij de voorgaande versies van het spel.

SimCity

Misschien wel de belangrijkste wijziging in SimCity is dat de makers nu een multiplayer aanbieden. SimCity is onderverdeeld in regio’s. Binnen deze regio’s wordt er op meerdere manieren samengewerkt tussen de steden. Zo kun je bijvoorbeeld samen met jouw buursteden een regionaal werk opstarten. Hiermee kun je bijvoorbeeld een samen een groot vliegveld bouwen waar alle omringende steden gebruik van kunnen maken. Net als in eerdere delen van het spel wordt het mogelijk om grondstoffen te gebruiken van andere steden. Heeft jouw buurstad bijvoorbeeld een overschot aan electriciteit, dan kun je een verbinding maken met zijn of haar electriciteitsnetwerk om jouw eigen stad van electriciteit te voorzien. Het grote voordeel bij SimCity is wel, dat je dit niet meer hoeft te kopen en dat je geen eigen krachtcentrale meer nodig hebt. Simpelweg hoogspanningsmasten plaatsen en gaan.

SimCity

Door deze vergaande samenwerking is het ook mogelijk om jouw stad in een onderdeel te specialiseren. Je kunt er onder andere voor kiezen om jouw stad vol te zetten met hotels en dergelijke om jezelf zo te specialiseren als toeristische trekpleister. Andere specialisaties die de makers zelf hebben aangegeven zijn een woonspecialisatie of een industriële specialisatie. De specialisaties in combinatie met de GlassBox-engine brengen ook weer een nieuw onderdeel naar SimCity. Wanneer jouw stad bijvoorbeeld voornamelijk op wonen is ingericht en één van jouw buursteden op industrie, dan zorgt GlassBox ervoor dat jouw inwoners automatisch werk gaan zoeken in een andere stad. Hierbij komen dan weer de bijbehorende uitdagingen tevoorschijn zoals bijvoorbeeld files op de wegen tussen de twee steden.

SimCity

De regionale werking van SimCity kan er ook voor zorgen dat jouw stad beïnvloed wordt door de keuzes die jouw buren maken. Wanneer jouw buurstad ervoor kiest geen ordehandhaving in zijn of haar stad te plaatsen, zal hier de criminaliteit hoogtij vieren. Hoe groter de criminaliteit wordt, hoe groter de kans dat deze ook jouw stad zal gaan bereiken. Je zal dan ook daadwerkelijk de criminelen over de snelweg zien komen aanrijden om bijvoorbeeld in jouw stad een bankoverval te plegen. De mate waarin jij een politiemacht hebt opgebouwd zal dan bepalen in hoeverre deze overval zal lukken.

Concluderend kan worden gesteld dat Maxis en Electronic Arts met SimCity een prima uitbreiding op het SimCity-universum hebben neergezet. De GlassBox-engine zorgt voor een actieve AI-simulatie en de combinatie met de tilt-shifttechnologie geven de stad een echt levende indruk. Door de multiplayer binnen regio’s kun je als speler nog meer dan bij voorgaande versies jouw keuzes verdiepen. De samenwerking met de buursteden en de mogelijkheid tot het specialiseren van jouw stad brengen een leuke nieuwe dimensie naar het simulatiespel. Voor fans van simulatiespellen en zeker voor fans van SimCity-spellen zal SimCity een prima uitbreiding gaan worden op de plank met computerspellen. SimCity komt in februari 2013 uit op pc.