'Verbod op borstimplantaten buitenproportioneel'

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) voelt niets voor een algemeen verbod op het gebruik van siliconen borstimplantaten. Hiervoor pleit het Meldpunt Klachten Siliconen, naar aanleiding van lekkende PIP-implantaten. Voorzitter van de NVPC Irene Mathijssen vindt dat er 'geen enkele medische noodzaak voor een algemeen verbod op siliconen implantaten' is.

Volgens het Meldpunt Klachten Siliconen bestaat het risico op scheuren niet alleen bij PIP-implantaten, maar ook bij siliconenprotheses van andere fabrikanten. Daarom heeft de organisatie bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg aangedrongen op een tijdelijk algeheel verbod op het gebruik van de implantaten.

De NVPC vindt dat zo'n verbod vrouwen dupeert die bijvoorbeeld na een borstamputatie vanwege borstkanker een borstimplantaat krijgen. Voor PIP-implantaten geldt het advies deze te laten vervangen, maar met andere implantaten is het risico op lekken of scheuren zeer beperkt, stellen de plastisch chirurgen. Een algeheel verbod is volgens Mathijssen 'buitenproportioneel'.

De NVPC pleit wel voor een internationaal registratiesysteem, zodat bij problemen implantaten snel zijn op te sporen. Plastisch chirurgen in Nederland gaan op korte termijn zo'n systeem invoeren.