'Politie faalde niet bij dode arrestant Beverwijk'

De politie heeft de 22-jarige Heemskerker die in juli vorig jaar overleed na zijn aanhouding alle zorg verleend die mocht worden verwacht. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Haarlem donderdag uit onderzoek.

De 22-jarige arrestant van Turkse komaf overleed zes uur nadat hij in een snackbar was aangehouden in een ziekenhuis. De man, die onder invloed van cocaïne was, verzette zich hevig tijdens de arrestatie waarop agenten geweld gebruikten. Uit sectie bleek eerder dat deze handelingen niet tot de dood van de man leidden, maar dat hartfalen de oorzaak was. De dood van de man veroorzaakte veel ophef.

Agenten plaatsten de arrestant na aanhouding in een observatiecel omdat zij vermoedden dat hij onder invloed was. Ook werd om medische bijstand van een arts gevraagd. De agenten hebben de man vervolgens via een camera in de gaten gehouden. Daarmee hebben zij gehandeld zoals moest, oordeelt het OM.

De arts die de arrestant twee keer bezocht in de politiecel is nog steeds verdachte in de zaak. Het onderzoek naar zijn handelen loopt nog. Onderzocht wordt of hij de noodzakelijke medische zorg heeft verleend en of zijn handelen mogelijk de oorzaak is geweest van het overlijden van de man. Het OM hoopt dit onderzoek binnen enkele maanden af te ronden.