[1/4 finale] Uitslag Tsjechië - Portugal

Portugal is de eerste halve finalist van het EK voetbal in Polen en Oekraïne. De Portugezen waren over het geheel genomen sterker dan de Tsjechen, maar slaagden er slechts eenmaal in om te scoren.

Tsjechië begon het duel tegen de Portugezen sterk, maar gaf het initiatief na een minuut of tien toch steeds meer weg. Het eerste speldenprikje was afkomstig van Moutinho, maar doelman Cech kon de bal eenvoudig pakken. De eerste serieuze mogelijkheid was na 23 minuten voor de Tsjechen. Darila gaf een strakke voorzet, maar de inglijdende Baros miste de bal op een haartje.

Dit was voor Portugal het sein om in actie te komen, want niet veel later stuitte Ronaldo op de vuisten van Cech. Intussen wond de Portugese bondscoach zich aan de zijlijn steeds meer op. Dit had ook te maken met het feit dat Ronaldo, die in de eerste twee groepsduels niet tot scoren kwam, opnieuw faalde. Op slag van rust was het opnieuw de sterspeler van de Portugezen, maar raakte hij slechts de paal.

Cristiano Ronaldo levert één van de vele doelpogingen af (Foto: Pro Shots)

Ook in de tweede helft slaagde Portugal er nauwelijks in een gaatje in de stugge Tsjechische defensie te vinden. Die enkele keer dat het lukte, strandde de poging op de paal of stond keeper Cech in de weg. Na bijna een uur spelen leek Tsjechië op 1-0 te komen, maar doelpuntmaker Almeida stond rond buitenspel.

Niet veel later was Moutinho aan de andere kant dichtbij een treffer, maar zijn afstandsschot was een prooi voor Cech. Ook Nani was niet gelukkig in de afronding en zag zijn poging een kwartier voor tijd maar net overzeilen. Toch kregen de Portugezen, die over de hele wedstrijd gezien sterker waren, loon naar werken. Na een fraaie aanval en dito voorzet van Moutinho schoot Ronaldo eindelijk raak.

Pereira (links) in duel met Pilar (rechts) (Foto: Pro Shots)

Vlak na de openingstreffer was het via Joao Pereira weer bijna raak. Dit keer wist Cech een doelpunt wel te voorkomen, maar het verzet van de Tsjechen leek gebroken te zijn. Portugal speelde het duel vervolgens beheerst uit en plaatste zich zodoende als eerste voor de halve finales.