Geen geld voor sterilisatieslachtoffers VS

Republikeinse volksvertegenwoordigers in de Amerikaanse staat North Carolina stellen geen geld beschikbaar voor mensen die tussen 1929 en 1974 gedwongen zijn gesteriliseerd omdat ze 'zwak van geest' zouden zijn. Het ging veelal om arme, zwarte vrouwen.

Een poging van de staat om elk slachtoffer vijftigduizend dollar te geven werd door het huis van afgevaardigden van de staat goedgekeurd. Er was al geld voor gereserveerd, maar Republikeinse parlementsleden in de senaat zeiden dat de staat het geld er niet voor had. Ze vreesden daarnaast dat als er wordt betaald mogelijk ook andere groepen, zoals afstammelingen van slaven, vergoedingen willen.

Soms werden kinderen vanaf 10 jaar oud gesteriliseerd omdat ze op school niet mee konden komen of omdat ze promiscue waren. Hoewel toestemming werd verkregen wisten veel slachtoffers niet waarvoor ze tekenden.

De meeste Amerikaanse staten hadden decennia geleden dezelfde soort programma's maar stopten daar na de Tweede Wereldoorlog mee toen dergelijke praktijken werden geassocieerd met de pogingen van nazi-Duitsland om zuiverheid van ras te verkrijgen. In North Carolina was dat niet het geval. Daar werden na de Tweede Wereldoorlog juist meer gedwongen sterilisaties uitgevoerd.

Volgens de Republikeinse senator Don East verandert geld niets aan de situatie. "Je kunt de geschiedenis niet herschrijven. Het was een vervelende tijd in dit land", zei East vorige week. "Het spijt mij dat het is gebeurd, maar geld erin steken verandert niets, het zorgt er niet voor dat het verdwijnt. Het is nog altijd gebeurd."

Een van de slachtoffers, Elaine Riddick, werd gesteriliseerd nadat ze was verkracht en een kind had gekregen toen ze 14 was. "Ik heb North Carolina een kans gegeven recht te zetten wat ze fout hebben gedaan", zei Riddick. "Deze mensen hier geven niet om de slachtoffers. Ik ga nog liever dood dan dat ik ze hier mee weg laat komen."