Tot drie jaar cel voor dealende Ajax-supporters

Twaalf supporters van Ajax hebben donderdag celstraffen tot drie jaar gekregen voor deelname aan een criminele drugsorganisatie. Volgens de rechtbank in Amsterdam handelde de groep langere tijd 'bedrijfsmatig en georganiseerd' in verdovende middelen.

De twee hoofdverdachten, Tamara F. en Daan van der E., kregen straffen van 28 en 36 maanden opgelegd. Tien andere verdachten, veelal afkomstig uit 'sfeervak' 410, werkten als koerier en werden veroordeeld tot taakstraffen en celstraffen oplopend tot vijf maanden.

Volgens de rechter was sprake van een professioneel, goed gestructureerd samenwerkingsverband, voldoende genoeg om te kunnen spreken van een criminele drugsorganisatie. Zo werd onder meer in ploegendiensten gewerkt. In de woning van de moeder van een van de hoofdverdachten werden grote hoeveelheden xtc and cocaïne gevonden. Zij werd overigens vrijgesproken.

Justitie had vijf en zes jaar celstraf geëist tegen de twee hoofdverdachten. De rechtbank komt tot een lagere eis omdat een aantal feiten niet bewezen kan worden.