Festivals en evenementen voorbereid op noodweer

Diverse festivals en evenementen hebben de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen in verband met het voorspelde noodweer van donderdagavond. Cultureel festival Oerol op Terschelling en theaterfestival De Parade in Rotterdam hebben vooralsnog geen voorstelling afgelast, maar staan op scherp.

"We hebben een directe lijn met Rijkswaterstaat. Zij kijken vanaf de vuurtoren wanneer het noodweer onze kant op komt", meldt een woordvoerder van Oerol donderdag aan het begin van de avond. "Mocht het weer te slecht zijn, dan hebben wij een draaiboek waarin opgenomen is welke stappen we ondernemen."

Ook De Parade, die donderdag van start gaat in Rotterdam, is goed voorbereid. "De brandweer is donderdagmiddag langs gekomen om het terrein te controleren. Met wat extra verzwaringen van tenten, moet het vooralsnog goed gaan", meldt een woordvoerder vanuit de Maasstad.

Daarnaast heeft het festival een directe lijn met het KNMI en wordt bij lokaal noodweer niet uitgesloten dat het terrein alsnog sluit."Maar vooralsnog schijnt hier de zon", meldt de woordvoerder rond 18.00 uur.

De Floriade kiest het zekere voor het onzekere en laat donderdag weten het geplande concert Floriade by Night af te gelasten. Ook twee festivals in Zoetermeer gaan uit voorzorg niet door.

Voor het treinverkeer zette de NS woensdag al een waarschuwing voor noodweer op donderdagavond uit. Rond 18.00 uur reden al minder treinen rond Schiphol, Utrecht , Den Haag en Rotterdam. De avondspits op de weg is het noodweer bespaard gebleven. Wel waarschuwt de Verkeersinformatiedienst donderdag voor verkeershinder later op de avond.

Het KNMI gaf donderdagmidddag een waarschuwing uit voor extreem weer in het zuiden van Nederland. Vanaf 19.00 uur zijn in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg zware onweersbuien mogelijk. Daarbij kan het hagelen en zijn zware windstoten te verwachten. Later werd daar Utrecht aan toegevoegd. Het meest extreme weer moet om 21.00 uur voorbij zijn.