Battlefield 4

We schrijven 10 juni 2013, de dag van de E3-persconferenties. Eén van de beelden die veel monden open deed gaan was die van Battlefield 4. Een demo die eindigde met een instortende wolkenkrabber deed veel mensen nog meer uitkijken naar deze game dan ze mogelijk al deden. In een 64-mans hands-onsessie heb ik gekeken hoe dat nu in het echt was.


Als je begint met Battlefield 4 merk je dat het over het grote geheel gewoon Battlefield 3 is. De gameplay is grotendeels hetzelfde gebleven en de look and feel is behouden. Toch is het niet zomaar een Battlefield 3 met een ander cijfertje. Door de next-genconsoles ziet het er sowieso al veel mooier uit. Daarnaast is een feature uit Battlefield 2 op veler verzoek van de community terug, namelijk de commander mode.

Daarnaast heeft de game iets wat de makers bij Dice levolution noemen. Dit valt het best te omschrijven als een typisch gevalletje van alles kan kapot. Alles in het speelveld is zo gemaakt dat je het kunt slopen als je daar je best een beetje voor doet en de wereld daaromheen reageert er op. Blaas de pilaren van een flatgebouw op en het hele gebouw zakt in elkaar. Plaats explosieven onder de plek waar een voertuig staat en het komt met vloer en al naar beneden. Hierdoor kun je vijanden op veel creatievere manieren uitschakelen dan een simpele kogel tussen de ogen.

Naast levolution brengt ook de commander mode een extra dimensie terug in de gameplay. Vanaf een tablet kan de commander onder andere opdrachten geven aan teams in het veld en raketten laten afvuren vanaf het water op plekken die door spelers worden aangegeven. Toegegeven, je moet wel zorgen dat je die ene vriend bij je hebt die liever op een stoel met een tablet zit dan dat hij een controller in handen heeft en zelf speelt, maar dan heeft de commander ook zeker wel toegevoegde waarde.

De game voelt tijdens het spelen heel vertrouwd aan. Er moet wel gezegd worden dat de versie waar ik met 63 anderen in losging nog behoorlijk vol bugs zat waardoor niet alles kon worden uitgeprobeerd. Maar wanneer je hier doorheen weet te kijken kom je tot de ontdekking dat Battlefield 4 prima in elkaar zit en verder bouwt op het succes van deel drie. In squads van vijf rondrennen en vooral veel gebruik maken van je omgeving. Je schakelt naadloos over van lopen naar rijden naar varen en met een goede commander weet je je verzekerd van een goede backup.

Fans van Battlefield 3 kunnen zonder nadenken Battlefield 4 aanschaffen, dat is een ding dat zeker is. Het doet wat het deed en meer. Levolution en de commander mode zijn een absolute toevoeging aan de spelervaring. Het moment dat mijn team, ik had het geluk in het aanvallende team te worden geloot, het ook voor elkaar kreeg om het flatgebouw naar de grond te krijgen ging er een heuse vreugdekreet door de booth. Battlefield 4, ik zeg doen!

Battlefield 4 komt 1 november uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Later komt het ook uit op PlayStation 4 en Xbox One.