Nieuwe sluis IJmuiden uitgekozen

IJmuiden moet een zeesluis van vijfhonderd meter lang, 65 meter breed en achttien meter diep ter vervanging van de Noordersluis krijgen. Onderzoek heeft volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam uitgewezen dat zo'n sluis haalbaar, betaalbaar en inpasbaar is. De drie partijen willen daarom dat de nieuwe grote zeesluis er komt.

In het onderzoek werd gekeken naar drie verschillende sluisvarianten. Volgens de drie partijen past de vijfhonderd meter lange, 65 meter brede en achttien meter diepe sluis binnen het sluizencomplex op de locatie die ze op het oog hadden tussen de Noordersluis en de Middensluis. De sluis kan er de traditionele rechte roldeuren krijgen.

De nieuwe sluis kost 848 miljoen euro. Het ministerie steekt er 574 miljoen euro in, de provincie Noord-Holland heeft 58,3 miljoen euro gereserveerd en de gemeente Amsterdam 129,6 miljoen euro. Daarnaast rekenen de drie partijen op een Europese subsidie en fiscale voordelen.

De sluis, die de bereikbaarheid van het Amsterdamse havengebied over het water moet verbeteren en ook de primaire waterkering voor een groot deel van het noordwesten van Nederland moet vormen, moet in 2019 worden opgeleverd. Mogelijk varen in 2018 echter al de eerste schepen in de testfase door de sluis, aldus de drie partijen.

De aanleg gaat in 2015 van start. Na ingebruikname van de nieuwe zeesluis wordt de Noordersluis uit 1929 buiten bedrijf gesteld en alleen ingezet bij calamiteiten. De Noordersluis is volgens de drie partijen technisch gezien aan het einde van zijn levensduur en is in 2029 aan vervanging toe.

Nu de drie partijen hun voorkeur hebben uitgesproken, begint de fase van uitwerking van de plannen. Daaronder valt onder meer de aanbesteding en planologische procedures.