Een nieuwe naam in top vijf GroenLinks

De top vijf van de kieslijst van GroenLinks bevat een nieuwe naam: Bram van Ojik. Hij staat tweede, na lijsttrekker Jolande Sap. De huidige Kamerleden Liesbeth van Tongeren, Jesse Klaver en Linda Voortman staan op de derde, vierde en vijfde plaats. Kamerlid Tofik Dibi, die eerder met Sap streed om het lijsttrekkerschap van GroenLinks, staat op eigen verzoek op de tiende plaats. Dat melden bronnen binnen GroenLinks.

Van Ojik was in 1993 en 1994 lid van de Tweede Kamer. Hij volgde Ria Beckers op, onder wiens leiding de Politieke Partij Radicalen (PPR) met een aantal andere linkse partijen werd samengevoegd tot GroenLinks. Van Ojik was sinds 1973 lid van de PPR. In de Kamer was hij namens GroenLinks woordvoerder van landbouw, ontwikkelingssamenwerking en wetenschapsbeleid.

Dat Dibi op de tiende plek staat, is niet vreemd. Hij gaf eerder aan tijdens de komende verkiezingen niet op de tweede maar op de tiende plaats te willen staan, omdat hij na zijn verloren slag met Sap om het lijsttrekkerschap geen nieuwe interne strijd wil.