Motor PURE over twee maanden op testbank

Propulsion Universelle et Recuperation d'Energie (PURE) verwacht over twee maanden de eerste motor op de testbank te hebben liggen, zo heeft de baas van het bedrijf. Craig Pollock, aan GPUpdate laten weten. Hij is ervan overtuigd dat er voor 2014 een prima 1,6 liter V6 Turbomotor aan de Formule 1-teams kan worden geleverd.

PURE had eerder plannen ontvouwd om deze maand al een begin te maken met testen. "Dat gaat ons niet meer lukken. We hebben vier tot zes weken vertraging opgelopen doordat een van de investeerders zich terug heeft getrokken en we op zoek moesten naar een nieuwe. Het plan is nu om eind agustus, begin september te gaan testen. We waren liever iets eerder begonnen, maar een groot probleem is het niet."

Pollock denkt dat zijn team iets achterloopt op de concurrenten en wil er dan ook voor waken dat fabrikanten aan veel teams krachtbronnen leveren. "Renault zou op deze manier te veel macht krijgen in de Formule 1. Ik weet zeker dat Mercedes en Ferrari hier ook niet blij mee zullen zijn. Het zou ook betekenen dat Renault meer data terug zou krijgen over de motoren, waardoor zij in het voordeel zouden zijn bij de verdere ontwikkeling van de motor. Het lijkt me ook helemaal niet nodig dat ze toestemming krijgen om aan zes tems te leveren, aangezien wij in 2014 in de sport komen."

De Schot verwacht dat Cosworth in ieder geval af gaat haken. "Dat gaan ze niet meer redden. Als je nu nog een motor wil ontwikkelen voor 2014, ben je te laat. Het zou me niet eens verbazen als Cosworth al eind dit jaar stopt, wat zou betekenen dat HRT en Marussia volgend jaar moeten overstappen naar Renault, Mercedes of Ferrari."

Er zijn voor PURE tien teams in de markt die krachtbronnen voor 2014 zoeken. Mercedes en Ferrari hebben een eigen renstal, die ze van hun eigen motor voorzien. Rond september zouden volgens PURE de fabrikanten de eerste deals bekend kunnen gaan maken.