FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 juni 2012

Breivik: Ik heb een trauma

Anders Behring Breivik, die vorig jaar juli 77 mensen doodde, heeft zelf een trauma. Dit zei de Noor woensdag in een reactie op de psychologen die eerder tijdens het moordproces het trauma van de nabestaanden hadden beschreven.

Breivik noemde het "traumatiserend te zien hoe je zussen worden verkracht door moslims. In deze zaak gaat het om de toekomst van Noorwegen en Europa. Het is traumatiserend om het etiket rechtsextremist opgeplakt te krijgen."

De verdachte mocht de rechtbank toespreken voordat de aanklagers donderdag beginnen met hun slotpleidooi.

Knapen: Rio-top levert minder op dan gehoopt

De top over duurzaamheid van de Verenigde Naties levert minder op dan waar Nederland op had gehoopt. Toch vindt staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) dat de top meer oplevert dan werd verwacht, zei hij woensdag na aankomst in Rio de Janeiro.

Knapen vormt het hoofd van de Nederlandse delegatie in Rio de Janeiro, waar de VN-top tot en met vrijdag plaatsvindt. In de Braziliaanse stad zijn vertegenwoordigers van regeringen, bedrijven en maatschappelijke organisaties uit de hele wereld bijeen om te praten over duurzaamheid.

De staatssecretaris hoopte op concrete doelstellingen en harde deadlines over het vergroenen van de economie. "Dat is niet gelukt. Maar er is tegelijkertijd ook meer bereikt dan verwacht. Voor het eerst in de geschiedenis hebben de overheden op een VN-top duurzame ontwikkeling benoemd en erkend als een hoofddoelstelling. Er ligt nu een ambitie die we concreet moeten vormgeven."

De aandacht die de private sector en het maatschappelijk middenveld krijgt, is ook meer dan Knapen had verwacht. "Voor het eerst staat in een VN-document dat het bedrijfsleven een belangrijke voortrekkersrol speelt. De Verenigde Naties hebben hun aarzeling ten opzichte van de private sector laten varen."

Volgens de staatssecretaris moet op de top een 'klimaat' worden gecreëerd waarin 'ambities van alle deelnemers zullen gedijen'. Naar verwachting zal de wereldbevolking in 2050 doorgroeien van 7 naar 9 miljard mensen, aldus Knapen. "Beter met de aarde omgaan is geen luxe, maar bittere noodzaak. Als iedereen nu al dezelfde levensstandaard zou hebben als de gemiddelde westerse wereldbewoner, dan zouden we nu al drie aardes nodig hebben."


Knapen: Rio-top levert minder op dan gehoopt (Foto: Novum)

Duizenden zwemmers verwacht bij Midzomernachtduik

Ruim vijftig openluchtzwembaden zijn donderdag open voor de eerste Midzomernachtduik. De organisatie verwacht ruim 25.000 deelnemers en hoopt dat het weer donderdagavond niet tegenzit.

De weersverwachtingen lijken echter roet in het eten te gooien. In korte tijd kan veel regen vallen. Er is kans op zware windstoten die snelheden tot 100 kilometer per uur bereiken ."Helaas", zegt initiatiefnemer Raymond Leever. "Maar er is wel vaker een weeralarm, en dat wordt dan meestal weer ingetrokken. We gaan vooralsnog gewoon door."

De zwembaden houden de lokale situatie goed in de gaten. "Veiligheid blijft toch belangrijk. Maar we gaan ervan uit dat het meevalt."

De Midzomernachtduik, een tegenhanger van de Nieuwjaarsduik, verwijst naar het midzomernachtfeest, dat in Scandinavië wordt gevierd op de langste dag. Verspreid over het hele land doen 54 zwemaccommodaties mee met de actie. De baden die goede verlichtingen in en om het bad hebben zijn daadwerkelijk 's nachts open. Waar niet genoeg verlichting is, gaan de baden dicht als het laat op de avond begint te schemeren.

Zwembadbranche wil met de Midzomernachtduik het buitenbad op een positieve manier onder de aandacht te brengen, omdat diverse buitenbaden met sluiting worden bedreigd.

'Sauber aast op Hülkenberg en Kovalainen'

Het Formule 1-team Sauber wil volgens het Duitse Auto Motor und Sport gaan sleutelen aan de rijdersbezetting voor 2013. De Zwitserse renstal rijdt nu nog met Kamui Kobayashi en Sergio Perez, maar eerstgenoemde lijkt zich zorgen te moeten gaan maken over zijn positie.

Kobayashi maakte in 2009 bij Toyota indruk als vervanger van Timo Glock, iets wat hem een stoeltje bij Sauber opleverde. In zijn eerste jaar bij Sauber trok hij deze lijn door, maar daarna stagneerde de progressie bij de Japanner. Dit jaar wordt hij overvleugeld door Perez die al twee podiumplaatsen wist te behalen. Daarom zou Sauber denken aan het aantrekken van Force India-coureur Nico Hülkenberg of Caterham-rijder Heikki Kovalainen. Deze twee zouden ook kunnen komen als een topteam Perez wegpikt bij de Zwitsers.

Pirelli wil langer in Formule 1 blijven

Pirelli wil ook na het Formule 1-seizoen 2013 doorgaan met leveren van banden aan de teams. De Italiaanse rubbermaker heeft komend seizoen een aflopend contract, maar motorsportbaas Paul Hembery heeft aan Autosport laten weten dat het bedrijf een verlenging wel ziet zitten.

"We hebben de Formule 1 altijd beschouwd als langetermijnproject. Als de sport wil dat we blijft en we de directie kunnen overtuigen verder te gaan, in het huidige economische klimaat, dan is het onze intentie om te blijven. Pirelli is een multinational. We zitten over de hele wereld verspreid en zijn afhankelijk van alle markten, niet alleen Europa. De Formule 1 is een uniek platform, met bereik in groeimarkten die van groot belang zijn voor ons."

Pirelli volgde vorig seizoen Bridgestone op dat besloot na 2010 de stekker er uit te trekken. De Italianen voegen momenteel een dimensie toe aan de Formule 1, maar willen dat het om de coureurs draait. "Ons is gevraagd banden te leveren die zouden bijdragen aan de amusementswaarde van de sport. Maar het is niet onze bedoeling om het gesprek van de dag te zijn. We willen allemaal dat de coureurs de sterren van de show zijn."

Gijzelnemer Toulouse had geen banden met Al-Qaida

De man die woensdag in de Zuid-Franse stad Toulouse in een bank vier mensen in gijzeling nam heeft geen banden met Al-Qaida. Dat heeft de Franse aanklager Michel Valet gezegd.

De man, die na zes uur werd gearresteerd, had volgens Franse media gezegd dat hij in opdracht van Al-Qaida handelde. Volgens Valet kampt de man echter met psychische problemen.

"Ik ben geen arts", zei Valet. "Maar we hebben aanwijzingen om te denken en vast te stellen dat we te maken hebben met iemand met ernstige psychische problemen en dat zijn daad aan die problemen kan worden toegeschreven."

De man, die zei uit geloofsoverwegingen te hebben gehandeld, had verwarde religieuze denkbeelden.

De gijzelaars werden ongedeerd vrijgelaten. De dader is opgenomen in het ziekenhuis voor de behandeling van twee lichte schotwonden.

Oud-premier Roemenië cel in voor corruptie

De Roemeense oud-premier Adrian Nastase gaat voor twee jaar de gevangenis in. Het hoogste hof in Roemenië verwierp zijn beroep tegen de straf die hij in een corruptiezaak kreeg opgelegd.

Eerder dit jaar achtte het hof bewezen dat Nastase, die van 2000 tot 2004 premier van Roemenië was, in 2004 op onwettige wijze fondsen wierf voor zijn verkiezingscampagne. Nastase werd toen veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf maar ging tegen dat vonnis in beroep. De uitspraak van woensdag is definitief.

De sociaaldemocraat Nastase (61) heeft gezegd dat hij onschuldig is en dat de aanklacht politiek gemotiveerd is. Hij zei de zaak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens aanhangig te zullen maken.

"Natuurlijk zal Nastase tot het einde van zijn leven blijven zeggen dat hij onschuldig is, maar dit is een mijlpaal in de juridische geschiedenis van Roemenië", zei journalist Cristian Tudor Popescu. "Dat mensen die halfgoden lijken daadwerkelijk naar de gevangenis gestuurd kunnen worden."

Roemenië is een van de corruptste landen van de Europese Unie.

Lily Allen duikt weer de studio in

Lily Allen lijkt haar zangcarrière weer op te pakken. De 27-jarige Britse zangeres heeft woensdag laten weten de studio te zijn ingedoken met haar producer.

"Jullie zullen blij zijn om te horen dat ik momenteel in de studio ben met Greg Kurstin", twitterde ze. Kurstin was de man achter haar hits The Fear, Not Fair en Fuck You. Waar het duo aan werkte liet Allen in het midden, maar ze temperde de verwachtingen door te stellen dat het geen 'big deal' was.

Haar laatste album It's Not Me, It's You verscheen in 2009. Allen leefde sindsdien buiten de schijnwerpers en beviel eind vorig jaar van haar eerste kind.

Europa biedt Turkije soepeler visumregels aan

De Europese Unie is bereid om de visumregels voor Turken te versoepelen. Turkse burgers kunnen dan makkelijker naar Europese landen reizen. Europa verwacht wel een tegenprestatie, zeiden diplomaten woensdag. Europese ministers van Sociale Zaken zetten donderdag hun handtekening onder het gezamenlijke voorstel.

Europa wil onder meer dat Turkije "samenwerkt met alle EU-staten, waaronder Cyprus". Turkije erkent Cyprus niet. Ook moet Ankara de grenzen met de EU, bij Bulgarije en Griekenland, beter bewaken. "De weg is smal en de Turken moeten meedoen. Een soepelere visumregeling is niet iets van morgen", aldus een Europese diplomaat.

Rojer onderuit in dubbelspel Rosmalen

Jean-Julien Rojer is er niet in geslaagd om de halve finale van het dubbelspel in Rosmalen te bereiken. Op het grastoernooi ging de Nederlander samen met zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi onderuit tegen de Duitsers Benjamin Becker en Philipp Petzschner.

Het werd 6-3, 3-6 en 4-10 in het nadeel van Rojer en zijn partner. Het grastoernooi van Rosmalen is voor de Nederlander een voorbereiding op de Olympische Spelen waaraan hij samen met Robin Haase deel wil nemen.

Pirro F1-steward in Valencia

Emauele Pirro zal voor de derde keer dit Formule 1-seizoen aan gaan schuiven bij de stewards van de FIA. Na China en Bahrein zal hij nu ook tijdens de Grand Prix van Europa in Valencia in actie gaan komen.

De Italiaan reed van 1989 tot en met 1991 in de Formule 1, waarbij hij in het eerste jaar zijn beste resultaat behaalde door met een Benetton vijfde te worden in de Grand Prix van Australië. In 1991 werd hij zesde in Monaco voor Scuderia Italia. Daarnaast won hij met name in de Sports Cars titels. Zo zegevierde de 50-jarige Pirro vijf keer met Audi op Le Mans.

De FIA heeft daarnaast bekendgemaakt dat er op Valencia dit jaar maar één DRS-gebied over zal blijven. Deze zal starten na bocht tien (de brug). De zone na bocht veertien is geschrapt, omdat deze geen toegevoegde waarde zou hebben.

Schippers kort van stof in filibuster

Nadat de Tweede Kamer maandag urenlang 'filibusterde' over de verhoging van het eigen risico in de zorg, was woensdag de beurt aan demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (CDA) om alle vragen te beantwoorden. In tegenstelling tot de SP en PVV hield de bewindsvrouw het erg kort.

Schippers had een groot deel van de gestelde vragen al schriftelijk beantwoord, 250 stuks. De bewindsvrouw heeft daarvoor gekozen, omdat het voor een groot deel vragen van burgers betreft, die door de SP en PVV waren voorgelezen.

Hierdoor was de minister woensdag in eerste termijn in een half uurtje uitgepraat. Zij legde nog eens uit waarom de maatregel noodzakelijk is. Het is niet leuk, erkende ze, en mensen zullen het 'rechtstreeks' in de portemonnee voelen. Maar het is wel onontkoombaar. "Als we niet nu orde op zaken stellen, moeten straks onnodig veel mensen de rekening betalen."

Schippers weet zich gesteund door een meerderheid van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie, die de verhoging vastlegden in het begrotingsakkoord. Het eigen risico gaat volgend jaar omhoog van 220 naar 350 euro. Dat levert de schatkist zo'n 800 miljoen euro op. De laagste inkomens worden gecompenseerd.

De PVV en SP probeerden met het aanvragen van extra veel spreektijd de behandeling van het voorstel te vertragen. Beide partijen zouden in totaal veertien uur spreken. Daarop roosterde Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) een extra vergaderdag in. Toen bleek al dat de soep niet zo heet werd gegeten: PVV en SP waren al klaar na zo'n zeven uur, inclusief lunchpauze.

"Ik vind het jammer dat het fenomeen filibusteren op zich meer aandacht kreeg dan de inhoud van het Kunduz-akkoord", verzuchtte Fleur Agema (PVV) woensdag. "Maar goed, daar heb ik ook zelf aan bijgedragen."

Behalve over het eigen risico 'filibusteren' PVV en SP deze week ook over de verhoging van de AOW-leeftijd.

Verkiezingsuitslag Egypte uitgesteld

De bekendmaking van de uitslag van de Egyptische presidentsverkiezingen is uitgesteld. Dat heeft de Egyptische kiescommissie woensdag gezegd. Er is nog geen nieuwe datum vastgesteld.

De commissie zei in een verklaring dat de verkiezingsuitslag niet - zoals gepland - donderdag bekend wordt gemaakt. Als reden geeft de commissie het grote aantal klachten dat is ingediend door Ahmed Shafiq en Mohammed Morsi, de twee presidentskandidaten. Zij dienden in totaal gezamenlijk zo'n vierhonderd klachten in.

Waarschijnlijk zullen de spanningen in het land toenemen nu de bekendmaking wordt uitgesteld. Zowel Shafiq als Morsi eist de overwinning op. Daarbij komt het nieuws van de verslechterde gezondheid van Hosni Mubarak. De oud-president werd dinsdagavond naar een militair hospitaal gebracht, waar hij inmiddels weer op eigen kracht ademhaalt, maar wel in coma zou liggen.

Ferrari werkt aan drie F1-bolides tegelijk

Het Formule 1-team Ferrari put dit jaar alle bronnen die het heeft uit door aan drie auto's tegelijk te werken, zo meldt Marca. Naast de doorontwikkeling van de huidige F2012 wordt er druk getekend en gerekend aan de auto's voor 2013 en 2014.

Ferrari neemt waarschijnlijk naar de komende Grand Prix van Europa in Valencia een nieuwe voorvleugel en vloer mee, evenals een update van de uitlaten en de achtervleugel. Hiermee hoopt het ontwerpteam onder leiding van Nicolas Tombazis de meeste gebreken van de F2012 verholpen te hebben. Dat de auto mee kan doen om de prijzen bewijst coureur Fernando Alonso die momenteel tweede staat in het rijderskampioenschap.

De bolide voor 2013 zal een doorontwikkeling zijn van de huidige auto, waarbij de updates voor dit seizoen ook meegenomen worden in de ontwikkeling van de nieuwe bolide. Voor het jaar 2014 is dit vrijwel onmogelijk, omdat dan de introductie van een 1,6 liter V6 Turbomotor gepland staat. De implementatie van deze krachtbron vereist enkele fundamentele aanpassingen aan het chassis.

Medewerker Rode Kruis gedood in Jemen

Een medewerker van het internationale Rode Kruis is woensdag in Jemen bij een luchtaanval om het leven gekomen. Dat heeft de hulporganisatie bekendgemaakt.

De Jemeniet Hussein Saleh (35) reisde met drie andere medewerkers in een ongemarkeerde auto in het noorden van de provincie Abyan toen hij werd gedood. In Abyan vechten regeringstroepen met Al-Qaidamilitanten.

Volgens legerfunctionarissen werden drie militanten gedood en raakten vier gewond bij een luchtaanval op twee auto's in Abyan. Het is echter nog niet duidelijk of de incidenten iets met elkaar te maken hebben. Hicham Hassan, woordvoerder van het Rode Kruis in Genève, zei nog niet te weten wat er precies is gebeurd.

'Nederlander gepakt in zaak moord kasteelheer'

Een Nederlander is aangehouden in de zaak rond de moord op de Belgische kasteelheer Stijn Saelens. Dat melden Belgische media. De Nederlander, die de vierde verdachte in de zaak zou zijn, werd dinsdag opgepakt. Hij zou mogelijk als tussenpersoon hebben gefungeerd tussen de opdrachtgevers en de daders van de moord.

De kasteelheer verdween op 31 januari. Zijn vrouw trof die dag bij thuiskomst in het kasteel in Wingene een plas bloed, een kogelhuls en sleepsporen aan. In februari werd zijn levenloze lichaam aangetroffen. Hij bleek om het leven te zijn gekomen door een kogel in de rechterlong.

In de zaak zitten ook Sealens' schoonvader en zwager vast, die de opdracht zouden hebben gegeven voor de moord. Een vriend van de schoonfamilie van het slachtoffer zit ook nog vast, hij zou het lichaam hebben gedumpt. De arrestatie van de Nederlander zou de politie dichter op het spoor van de uitvoerders van de moord zetten.

Sigma Olomouc geweerd uit Europa League

De Tsjechische voetbalclub Sigma Olomouc, afgelopen seizoen winaar van de nationale beker Tsjechië, wordt door de UEFA geweerd uit de Europa League. De club krijgt de straf vanwege een omkopingsschandaal in 2009.

Nadat in mei 2009 bewezen werd dat er spelers van Bohemians Praag waren omgekocht werd vorig jaar de club al door de Tsjechische voetbalbond gestraft. Olomouc kreeg negen punten aftrek en een boete van 157.000 euro. De UEFA deed toen niets, maar besloot toen de club zich wilde inschrijven in het Europa League toernooi alsnog een straf uit te spreken.

Het is niet duidelijk of Tsjechië een andere ploeg mag afvaardigen. Olomouc zal in ieder geval niet in beroep gaan.

Rekenkamer onderzoekt toezicht op GVB

De Rekenkamer Amsterdam gaat het toezicht op het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB onder de loep nemen. Een motie met dit verzoek van CDA en GroenLinks werd woensdag unaniem aangenomen door de gemeenteraad. De rekenkamer geeft hier zeer waarschijnlijk gehoor aan.

De toezichthouder, de raad van commissarissen, ontsloeg ruim een week geleden een directeur en degradeerde een andere, nadat uit onderzoek was gebleken dat ze de interne regels van het bedrijf structureel aan hun laars lapten. Ook verdienden ze meer dan de balkenendenorm. Voor fraude werd geen bewijs gevonden.

Iets daarvoor was commissaris Jan Westerhoud al opgestapt vanwege de berichtgeving over vermeende fraude bij het GVB. Omdat hij langdurig bij het bedrijf heeft gewerkt, vond hij het zuiverder om anderen daarop te laten reageren.

Woensdag bleek dat ook de voorzitter van de raad van commissarissen, Aad Veenman, wordt vervangen. De termijn van Veenman is verstreken, en hij heeft tegenover verkeerswethouder Caroline Gehrels aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe termijn. Hij trok daarbij het boetekleed aan over onder meer de bonussen van 85 duizend euro die de commissarissen aan de twee directeuren hadden toegekend over een periode van een kleine twintig maanden. .

Donderdag wordt overlegd met burgemeester Eberhard van der Laan en Gehrels over de salariskwestie en over het verbeterplan dat het GVB heeft opgesteld. In juli wordt een aandeelhoudersvergadering gehouden, die een opvolger voor Veenman moet aanwijzen. De gemeente is de enige aandeelhouder van het GVB, dat sinds het vertrek van Westerhoud nog vier commissarissen telt.


Rekenkamer onderzoekt toezicht op GVB (Foto: Novum)

Artsen willen keurmerk voor medische apps

Er moet een keurmerk komen voor medische apps. Daarvoor pleit artsenorganisatie KNMG woensdag, nadat uit een enquête van artsennet.nl is gebleken dat zestig procent van de Nederlandse artsen zegt medische apps te gebruiken. Driekwart van de ondervraagde artsen wil graag dat er een keurmerk komt voor de apps.

Volgens de KNMG zijn bepaalde medische apps nu illegaal. Deze applicaties zouden moeten worden voorzien van een keurmerk. Ruim de helft van de artsen die deelnamen aan de enquête ziet in de KNMG een goede instantie om het keurmerk te verstreken. De artsenorganisatie stelt woensdag echter niet de expertise in huis te hebben om medische apps inhoudelijk en technisch te keuren.

Agenten en passagier gewond bij botsing in Laren

Bij een botsing tussen drie auto's, waaronder een politiewagen, zijn woensdag in Laren twee agenten, een passagier die in de politieauto zat en een 37-jarige automobilist uit Hilversum gewond geraakt. Dat meldt de politie.

De kop-staartbotsing vond vlak voor 18.00 uur plaats op de Hilversumseweg in Laren. Daar was een file ontstaan, die een 24-jarige automobilist uit Huizen te laat opmerkte. Hij botste met zijn wagen op de auto van de 37-jarige Hilversummer voor hem, die op zijn beurt weer de politieauto raakte.

De agenten en de Hilversummer zijn met nek- en rugklachten naar een ziekenhuis gebracht. De passagier van de agenten is later ter controle nog naar een ziekenhuis gegaan. De twee agenten hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten.

Ribéry stapt voortijdig van trainingsveld

Franck Ribéry heeft vanavond de training van de Franse selectie vroegtijdig verlaten. De aanvaller kreeg een tik op de hiel en besloot nadat hij het nog even had geprobeerd zich in het spelershotel te laten behandelen. Een woordvoerder heeft gezegd dat het een voorzorgsmaatregel betrof.

Samir Nasri ontbrak op de training omdat hij last heeft van knieklachten. Frankrijk moet het komend weekend in de kwartfinales van het EK opnemen tegen titelverdediger Spanje.

Russische hoogleraren cel in om spionage

Een Russisch hof heeft twee hoogleraren van een technische universiteit in Sint-Petersburg veroordeeld voor het doorspelen van militaire geheimen aan China. Dat heeft het persbureau Interfax woensdag gemeld.

Jevgeni Afanasjev en Svjatoslav Bobysjev werden schuldig bevonden aan verraad en kregen gevangenisstraffen van 12,5 jaar en twaalf jaar opgelegd. Beide hoogleraren verkochten vertrouwelijke informatie over de Russische intercontinentale ballistische raket Boelava aan vertegenwoordigers van de Chinese militaire geheime dienst. In maart 2010 werden de twee aangehouden.

Rusland en China zijn na de val van de Sovjet-Unie in 1991 een strategisch partnerschap aangegaan. Desondanks zijn er de afgelopen jaren meerdere Russische wetenschappers veroordeeld voor spionage voor China.

Frans Duijts ambassadeur van Hollandse muziek

Frans Duijts is benoemd tot ambassadeur van Buma NL. De 33-jarige volkszanger wil zich zo inzetten voor de Hollandse muziek. De derde editie van het jaarlijkse evenement in Den Bosch, voor en over Hollandse muziek, vindt 20 september plaats.

"Met hart en ziel hou ik van Hollandse muziek", laat Duijts weten. "Ik zie tijdens mijn optredens in het land hoeveel dit repertoire betekent voor heel veel mensen." De zanger vindt het belangrijk dat de muziek wordt ondersteund door een organisatie als Buma. "Het is fijn dat ik daar mijn steentje aan bij kan dragen."

Frans Duijts won twee jaar geleden de Buma NL Award voor beste zanger. Vorig jaar mocht hij een Buma Zilveren Harp in ontvangst nemen. Afgelopen voorjaar bracht hij zijn vierde album Alles Met Je Delen uit en ontving hiervoor binnen een week een gouden plaat. De volkszanger is bekend van nummers als Lieveling en Morgen Is Pas Morgen.

Het evenement Buma NL bestaat behalve uit een conferentieprogramma uit een muziekfestival. Ook reikt de organisatie er jaarlijks de Buma NL Awards uit.


Frans Duijts ambassadeur van Hollandse muziek (Foto: Novum)

Raadslid Maastricht overtrad de wet

Het Maastrichtse gemeenteraadslid Jan Hoen van de lokale partij CVP heeft in strijd gehandeld met de wet en de gedragscode van de gemeenteraad. Desondanks kan de gemeente hem niet uit zijn functie zetten. Dat blijkt uit onderzoek dat burgemeester van Maastricht Onno Hoes naar Hoen heeft laten instellen.

Limburgse media meldden eerder dat Hoen betalingen zou hebben aangenomen van het kerstevenement Winterland, terwijl hij er in de gemeenteraad over meestemde. Hij wekte daarmee de schijn van belangenverstrengeling. De gemeente en Winterland waren verwikkeld in juridische procedures.

Hoen zegt zelf dat het om onkostenvergoedingen ging, maar de fractievoorzitters in de gemeenteraad wilden er het fijne van weten en klopten bij Hoes aan. Die besloot na overleg met de fractievoorzitters een onderzoek te laten doen naar het raadslid.

Het onderzoek wijst volgens Hoes uit dat Hoen als adviseur van de Stichting Winterland Maastricht heeft opgetreden en dat Hoen tijdens raadszittingen over Winterland van 2006 tot en met 2008 het woord voerde. Daarmee heeft hij de wet overtreden en was er de schijn van belangenverstrengeling, aldus Hoes, maar de wet kent geen mogelijkheden Hoen hierom uit zijn functie te zetten.

Volgens Hoes kunnen andere gemeenteraadsleden Hoen wel aanspreken op zijn gedrag. "Het is aan de gemeenteraad hoe zij hieraan invulling geeft."

Tropische storm raast over Taiwan

Meer dan tweeduizend mensen zijn in Taiwan geëvacueerd vanwege de tropische storm Talim. Op veel plekken veroorzaakte Talim overstromingen en aardverschuivingen.

Veel lucht- en treinverkeer is verstoord geraakt en delen van snelwegen zijn met modder en water overspoeld. Er zijn vooralsnog geen berichten van slachtoffers.

Talim beweegt zich momenteel met een snelheid van 83 kilometer per uur richting het zuiden van Japan.


Tropische storm raast over Taiwan (Foto: Novum)

Rutte en Merkel: meer samenwerking in EU

Premier Mark Rutte (VVD) en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn het eens over meer samenwerking binnen Europa. "Een van de zaken waarin Duitsland en Nederland gezamenlijk optrekken, is het grote belang van Europees toezicht op de bankensector", gaf Rutte woensdag na afloop van een ontmoeting met Merkel in Berlijn als voorbeeld.

De ontmoeting vormde een onderdeel van de voorbereiding op de Europese Raad die volgende week plaatsvindt. Volgens Rutte trekken Nederland en Duitsland al enige jaren gezamenlijk op. "Vanaf het moment dat de crisis uitbrak, zijn we begonnen met het pleidooi dat landen zich moeten houden aan de afspraken."

Rutte vindt dat Noord-Europese landen niet kunnen doorgaan met het ondersteunen van Zuid-Europese landen als er geen zekerheid is dat die Zuid-Europese landen de 'noodzakelijke maatregelen' nemen om groei op te wekken en hun begrotingen op orde te krijgen. "Het is onvermijdelijk dat we in Europa op dat punt veel sterker samenwerken."

Voorbeelden van die samenwerking zijn het stabiliteits- en groeipact en het versterken van de positie van de Eurocommissaris, waar Duitsland en Nederland zich hard voor hebben gemaakt, aldus Rutte.

Wat volgens de premier nu moet gebeuren, is dat het bankentoezicht goed wordt georganiseerd. "Want alleen op die manier kunnen we de gezamenlijke Europese munt en de gezamenlijke Europese markt versterken."

Nederlaag brengt Rus niet aan het twijfelen

Arantxa Rus laat zich niet uit het veld slaan door haar nederlaag in de tweede ronde van de Unicef Open tegen Sofia Arvidsson (4-6, 1-6). "Over sommige aspecten van mijn spel ben ik eigenlijk best wel tevreden. Er gingen ook wel dingen mis, maar ik weet waar ik op moet trainen. Dat ga ik de komende dagen zeker doen."

Rus begon vanaf het eind van de eerste set steeds meer fouten te maken. Vooral haar forehand liet haar telkens in de steek. "Ik had wel altijd het initiatief, alleen kon ik de punten niet maken. Ook was mijn eerste servicepercentage te laag. Natuurlijk is het balen dat ik heb verloren, maar ik zie genoeg positieve dingen."

Omdat Rus vorig jaar in Rosmalen al in de eerste ronde sneuvelde, heeft de uitschakeling geen negatieve gevolgen voor haar ranking. Ook op Wimbledon, waar ze vorig jaar ontbrak, heeft de nummer 73 van de wereld alleen maar punten te winnen. "Het gaat steeds beter. Aan het eind van het seizoen wil ik in de top 60 staan."

Met Arvidsson stuitte Rus, die maandag van Pauline Parmentier had gewonnen, in de tweede ronde op een goede vriendin. "We gaan goed met elkaar om, maar op de baan speelt dat eigenlijk geen rol", beweerde ze. "Dan speel je toch allebei je eigen wedstrijd."


Nederlaag brengt Rus niet aan het twijfelen (Foto: Novum)

Voetbalvrouwen ruim langs Servië

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben woensdag het laatste EK-kwalificatieduel met Servië gewonnen: 4-0. In Jakovo scoorde Manon Melis voor rust twee keer. In de tweede helft deden Lieke Martens en Daniëlle van de Donk ook een duit in het zakje namens Oranje. De laatste wedstrijden in de poule van Nederland worden op 21 september gespeeld.

Nederland sluit de EK-kwalificatiereeks af met negentien punten uit acht duels. De enige concurrent Engeland staat op veertien punten, maar speelde twee wedstrijden minder. Als Engeland de Oranjevouwen passeert in zijn laatste twee wedstrijden, mag Nederland met het goede puntentotaal hopen op de positie van beste nummer twee.

De zeven poulewinnaars en de beste nummer twee plaatsen zich direct voor het eindtoernooi, dat volgend jaar in Zweden wordt afgewerkt. De andere nummers twee gaan naar een play-off. De drie winnaars daarvan scharen zich ook bij de deelnemers. Gastland Zweden is automatisch geplaatst.

Aangepaste set-up helpt Massa

Ferrari-coureur Felipe Massa lijkt de laatste races beter voor de dag te komen. De reden hiervoor is dat de Italiaanse renstal de set-up van de bolide van de Braziliaan aangepast heeft en hiermee meer afwijkt van de set-up van teamgenoot Fernando Alonso dan eerder dit seizoen.

Massa is blij met de aanpassingen. "Het klopt, ik ben stukken gelukkiger omdat ik de F2012 kan besturen zoals ik wil. Ik ben veel meer te spreken over de balans van de wagen. Alle ontwikkelingen hebben bijgedragen aan dat proces. Belangrijk is ook het werk dat ik met mijn engineers verricht heb aan de set-up. We hebben een goede richting gevonden die bij me past."

"Fernando en ik hebben niet totaal verschillende afstellingen, maar we gaan wel ieder onze eigen weg. Elke rijder heeft zijn eigen stijl en moet zich op zijn gemak voelen in de auto. De kleinste details kunnen daarin doorslaggevend zijn. Als iets niet lekker voelt kun je nooit optimaal presteren."

Sony haalt PS Store Zuid-Korea offline

Sony haalt vanwege een nieuwe wetgeving in Zuid-Korea de volledige PlayStation Store offline. De wet geeft namelijk aan dat Sony niet aan minderjarigen om een echte naam en leeftijd mag vragen bij de betalingsdetails van dingen in de online winkel.

De wet gaat pas per 1 juli in maar Sony kan voor die tijd niet alles aanpassen wat aangepast moet worden. Daarom heeft het bedrijf besloten nu alles offline te halen en later weer online te zetten. Wanneer de Zuid-Koreanen weer gebruik kunnen gaan maken van de winkel is nog niet bekendgemaakt. Tot die tijd kunnen er dus geen aankopen gedaan worden of games geregistreerd worden.

Joe the Plumber: verband Holocaust en wapenwet

Het leed van de Holocaust had deels kunnen worden voorkomen als Duitsland niet van die strenge wapenwetten had gehad. Mensen waren daardoor niet in het bezit van een vuurwapen om zich te verdedigen. Dat is de mening van Joe the Plumber, die onder zijn echte naam Samuel Wurzelbacher namens de Republikeinen meedingt naar een zetel in het Congres.

Een campagnevideo toont Wurzelbacher terwijl hij met een jachtgeweer appels en tomaten onder vuur neemt. Een voice-over spreekt ondertussen over de wapenwetten in Duitsland en de miljoenen mensen die tussen 1938 en 1945 werden vermoord omdat ze zich niet konden verdedigen. Op dezelfde wijze wordt een verband gelegd tussen de wapenwetten in Turkije in het begin van de twintigste eeuw en de Armeense genocide. Aan het eind van het filmpje is het woord aan Wurzelbacher zelf, die het met zijn geweer nog in de hand kort houdt: "Ik hou van Amerika."

De Nationale Joodse Democratische Raad sprak van een ongepaste campagnevideo en eiste verontschuldigingen. De Democratische Partij noemde de videoboodschap beledigend.

Wurzelbacher verwierf bekendheid tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008 toen hij Barack Obama enkele vragen stelde en de bijnaam Joe the Plumber (Joe de Loodgieter) kreeg.

Tussenstand in de FOK! EK Pool 2012

Het EK voetbal staat aan de vooravond van de knockoutfase. Dat betekent dat de eerste groepsfase voorbij is, dus het wordt hoog tijd voor een tussenstand in de FOK! EK Pool 2012.

Met deelname aan de FOK! EK Pool 2012 maak je natuurlijk ook kans op toffe prijzen. Zo ontvangen de nummers één tot en met vijf een DVD-box van Tijdsbeeld Media, waarin de geschiedenis van het Nederlands elftal in de negen eerdere EK-deelnames uitgebreid aan bod komt.

De nummers zes tot en met tien winnen het boek Wat een goal!, dat wordt uitgegeven door Uitgeverij Balans. Dat is echter nog niet alles, want ook de nummers elf tot en met vijftien vallen ook in de prijzen. Excelsior Recordings heeft namelijk vijf exemplaren van de CD 'Eenmaal Oranje' van Meindert Talma en de Rode Kaarten gesponsord.



De top 20 van de FOK! 2012 EK Pool:

# Gebruikersnaam Punten
1 reteppd 710
2 mrrrtijn1975 705
3 Yellowcard 690
4 TonyCerqueira 675
5 Tjuh37 670
6 Steincity87 650
7 Sanddr 650
8 kayzie 645
9 DrDentz 645
10 Droid 640
11 timeloop 640
12 ardi 630
13 ukga 625
14 Hi_flyer 625
15 Muto 610
16 vic_ 610
17 Bouncer_Bone 610
18 Blauw_knopje 605
19 LePoo 605
20 sportfreak 605


Vergeet niet de voorspellingen voor de kwartfinales in te vullen!

Ook Koeweit ontbindt parlement

In navolging van Egypte is ook het parlement van Koeweit ontbonden, omdat de verkiezing ervan in februari illegaal zou zijn verlopen. De verkiezingen in het Arabische land waren gewonnen door de conservatief-islamitische oppositie, net als in Egypte. Waar Egypte momenteel geen parlement heeft, is in Koeweit het oude parlement in ere hersteld. Daar hebben de machthebbers de meerderheid.

De oppositie in Koeweit is woedend en spreekt van "een staatsgreep tegen de grondwet".

Koeweit had de verkiezingen uitgeschreven nadat boze jongeren de straat op waren gegaan. Ze eisten hervormingen, net als in andere Arabische landen. Het is nog niet bekend of er nieuwe verkiezingen in Koeweit komen.

Diablo III is uitgespeeld op Inferno met hardcorepersonage

Diablo III Community Manager, Bashiok, heeft vandaag bekendgemaakt dat de eerste persoon Diablo III heeft uitgespeeld op moeilijkheidsgraad Inferno met een hardcorepersonage.

De gamer Kripparrian heeft de game uitgespeeld met de Barbarian-klasse en heeft onderweg hulp gekregen van enkele vrienden. Kripparrian wilde voor patch 1.0.3 de game uitspelen en dat is hem nipt gelukt. Bekijk hieronder gameplaybeelden waarin de eindbaas verslagen wordt.

Weer racismeonderzoek naar Kroatische fans

De UEFA is opnieuw een onderzoek gestart naar racisme door Kroatische fans op het EK. Tijdens het pouleduel met Spanje op maandag toonden de fans racistische spandoeken en symbolen. Ook hadden de Kroatische supporters vuurwerk ontstoken en op het veld gegooid. Ook de Kroatische ploeg, die tegen Spanje zes gele kaarten pakte, wordt onderzocht.

Gisteren kreeg de Kroatische voetbalbond al een boete van tachtigduizend euro, omdat fans oerwoedgeluiden hadden gemaakt in de richting van de Italiaanse spits Mario Balotelli. Na het eerste duel tegen Ierland was Kroatië ook een boete opgelegd. Toen moest de Kroatische bond 25 duizend euro ophoesten.

Kroatië werd door een kleine nederlaag tegen Spanje in de poulefase uitgeschakeld. Zondag krijgt het land de nieuwe straf te horen.

Steam stopt ondersteuning Windows XP SP1

Valve heeft bekendgemaakt dat hun Steam-service per 31 augustus geen Windows XP met ServicePack 1 zal ondersteunen. Mensen met Windows XP ServicePack 2 of hoger zullen geen problemen ondervinden.

Valve heeft aangegeven dat volgens hun gegevens minder dan één procent gebruik maakt van ServicePack 1. Steam had begin dit jaar veertig miljoen actieve gebruikers voor hun service. Mensen die hun OS willen updaten met een nieuwere versie van het ServicePack kunnen hier terecht.

Ouders bezetten school wegens sluiting

Enkele tientallen ouders en hun kinderen uit de Groningse dorpen Visvliet en Pieterzijl (gemeente Zuidhorn) hebben woensdag de basisschool in het dorp bezet. Zij protesteren daarmee tegen de dreigende sluiting, volgend jaar, van het schooltje, waar ruim 30 leerlingen op zitten.

Ouders en kinderen willen de nacht in de lokalen doorbrengen. Donderdag in de loop van de ochtend wordt de actie beëindigd en wordt weer les gegeven.

Penta Primair, een christelijke onderwijsstichting in West-Groningen en Noord-Drenthe, wil de school sluiten omdat die te weinig leerlingen telt. De kwaliteit van het onderwijs zou niet langer te garanderen zijn als er minder dan 80 kinderen les krijgen.

Ouders hebben de school dichtgeplakt met posters en spandoeken. Een geluidswagen is door het dorp gereden om mensen op te roepen naar de school te komen. Sluiting is een drama voor het dorp, vinden de ouders.

Burgemeester Bert Swart van Zuidhorn vindt het goed dat ouders voor hun dorp en school opkomen. De gemeenteraad van Zuidhorn wil in gesprek met het bestuur van Penta Primair. "Behalve de kwaliteit van het onderwijs gaat het ook over de leefbaarheid van een dorp."

Ouders bezetten school wegens sluiting
Ouders bezetten school wegens sluiting (Foto: ANP)

Willems: "Het ging om de teamprestatie"

Jetro Willems was tijdens het EK de jongste Nederlandse speler ooit op een EK. Hij blikt na de uitschakeling terug op het toernooi en zijn ontwikkeling.

De ster van de jonge Willems is rijzende. De linksback was tegen Denemarken de jongste speler van Nederland op een EK. Vorig seizoen speelde hij nog in de Jupiler League bij Sparta Rotterdam. Zijn loopbaan gaat voorlopig in een sneltreinvaart. PSV merkte zijn talent op en haalde hem naar Eindhoven toe, waar hij zich ontpopte tot basisspeler.

Dat het allemaal snel gaat, wil niet zeggen dat het makkelijk is. "Binnen een jaar zulke grote stappen maken, dat vereist echt veel en is niet makkelijk", zegt hij in Voetbal International. "Elke wedstrijd kijk ik terug op dvd. Gewoon voor mezelf. Wat kan er beter? Wat ging er mis? Verder vind ik mijn individuele prestatie op het EK niet zo belangrijk. Uiteindelijk gaat het toch om de teamprestatie."

Op het EK stond hij tegenover een paar grote namen. Bijvoorbeeld Cristiano Ronaldo. "Het doet me niks. Tegenstanders kunnen wel status hebben, maar ik zal ze toch moeten verdedigen. Shirtjes ruilen heb ik ook niet gedaan. Bij mijn debuut bij PSV dacht ik hetzelfde. Dat liet ik ook gewoon op me afkomen."

Vita-verkopen stijgen in Japan

In Japan zijn de verkoopcijfers van de PS Vita vorige week meer dan verdubbeld vanwege het uitkomen van Persona 4 The Golden. De game staat op nummer één van de verkooptoptwintig en daardoor stijgt de Vita naar plaats twee in de hardwarelijst.

Hieronder de lijst met alle softwareverkopen. Tussen de haakjes zijn de totaalcijfers.

[PSV] 01. Persona 4 The Golden (Atlus, 06.14.2012): 137,076
[3DS] 02. Dragon Quest Monsters Terry’s Wonderland 3D (Square Enix, 05.31.2012): 66,434 (662,946)
[PS3] 03. Lollipop Chainsaw (Kadokawa, 06.14.2012): 53,347
[PS3] 04. Tokyo Jungle (Sony, 06.07.2012): 35,989 (146,298)
[PS3] 05. Akiba’s Trip Plus (Acquire, 06.14.2012): 29,505
[PS3] 06. Dragon’s Dogma (Capcom, 05.24.2012): 18,039 (437,248)
[3DS] 07. Mario Tennis Open (Nintendo, 05.24.2012): 17,856 (185,011)
[WII] 08. Mario Party 9 (Nintendo, 04.26.2012): 16,143 (433,787)
[360] 09. Lollipop Chainsaw (Kadokawa, 06.14.2012): 14,422
[3DS] 10. Super Mario 3D Land (Nintendo, 05.24.2012): 9,244 (1,623,749)
[PSV] 11. Gundam Seed Battle Destiny (Namco Bandai, 06.07.2012): 8,826 (49,122)
[3DS] 12. Mario Kart 7 (Nintendo, 12.01.2011): 6,664 (1,741,745)
[3DS] 13. Fire Emblem Awakening (Nintendo, 04.19.2012): 5,758 (413,787)
[3DS] 14. Monster Hunter 3G (Capcom, 12.10.2011): 5,569 (1,477,374)
[360] 15. Root Portable Before Crime After Days (Views, 06.14.2012): 5,450
[WII] 16. Wii Sports Resort (Nintendo, 11.10.2010): 3,981 (961,427)
[3DS] 17. Mario & Sonic at London Olympics (Nintendo, 03.01.2012): 3,580 (183,824)
[3DS] 18. Gon Baku Baku Baku Baku Baku Baku Baku Baku Baku Baku Baku Baku Adventure (Nintendo, 03.01.2012): 3,208
[PS3] 19. Fist of the North Star F Pachislot (Sega, 05.31.2012): 3,163 (21,801)
[WII] 20. Wii Party (Nintendo, 07.08.2010): 3,071 (2,365,018)

Hieronder de harwarecijfers met tussen de haakjes de cijfers van vorige week.

1. 3DS: 61,793 (64,875)
2. PSV: 34,459 (13,383)
3. PS3: 14,673 (15,593)
4. PSP: 9,740 (10,038)
5. Wii: 5,963 (6,029)
6. PS2: 1,237 (1,091)
7. X360: 1,084 (1,001)
8. DSi LL: 689 (615)
9. DSi: 380 (383)

Wereldrecord WC-rollen leggen verbroken

Een basisschool uit Groesbeek heeft woensdagmiddag het wereldrecord wc-rollenleggen verbroken. Het lukte de Adelbrecht Windekind-basisschool om 100.000 wc-rollen uit te leggen in een sliert van tien kilometer lang.

Het oude record van 92.080 wc-rollen stamt uit 2010 en werd destijds door zorgcentrum 's Heeren Loo uit Bedum in de wacht gesleept. Dit record werd rond 13.00 uur verbroken en niet veel later werd dit door een official bevestigd.

De recordpoging werd ondernomen omdat Adelbrecht Windekind dit jaar honderd jaar bestaat. Om aan het benodigde aantal wc-rollen te komen werd een inzamelingsactie op touw gezet. Daarbij konden Groesbekers wc-rollen doneren en bij supermarkten en de school inleveren.

Alec Baldwin te slim om fotograaf te slaan

Alec Baldwin is naar eigen zeggen niet zo dom dat hij zomaar midden op straat een fotograaf aanvalt. Een paparazzo beweert dat de 30 Rock-acteur hem dinsdag in New York een klap heeft verkocht. Volgens Baldwin gaf hij de man slechts een duw toen die een foto van hem wilde maken.

"Die gozer strekte zijn arm en raakte bijna mijn tanden met de lens van de camera, dus ik duwde hem weg", vertelde de acteur in het tv-programma CBS This Morning. Hij doet het verhaal van de fotograaf af als onzin. "Ik liep voor een gerechtgebouw, het krioelt er van de politieagenten. Ik ben dom, maar ook weer niet zo dom."

Van Dijk Nederlands kampioene tijdrijden

Ellen van Dijk is vandaag in Emmen Nederlands kampioene tijdrijden geworden. Van Dijk, die de titel ook al in 2007 won, bleef Annemiek van Vleuten en Iris Slappendel voor. 

Vorig jaar eindigde Van Dijk nog als tweede achter Marianne Vos. Vos, die de laatste twee jaar won, ontbrak vandaag omdat ze nog niet volledig is hersteld van een sleutelbeenbreuk.

Loes Gunnewijk, die werd beschouwd als één van de favorieten, stelde teleur. Gunnewijk, die de titel in 2006 won, eindigde op grote afstand als zesde.

Gun Master-gameplaybeelden uit Close Quarters-DLC

De Battlefield 3 Premium Service is tijdens de E3 gelanceerd en gamers hadden daarmee vroege toegang tot de Close Quarters-DLC. Naast de nieuwe wapens en levels bevat de DLC ook een nieuwe mode die Gun Master heet.

In deze mode begin je met een pistool en door anderen te vermoorden krijg je steeds betere wapens. De mode zit ook in games zoals Call of Duty en Counter-Strike. Bekijk hieronder gameplaybeelden van de Close Quarters-DLC en de Gun Master-mode.

Rus hard onderuit in Rosmalen

Arantxa Rus heeft haar goede optreden in de eerste ronde van de Unicef Open geen vervolg kunnen geven. De Nederlandse tennisster maakte in de tweede ronde te veel fouten tegen Sofia Arvidsson uit Zweden en verloor met 6-4 en 6-1. Arvidsson was in de eerste ronde al verantwoordelijk voor de uitschakeling van Jelena Jankovic (7).

Rus liep al in de derde game van de wedstrijd tegen een break aan, maar knokte zich terug en bij 3-3 stond de stand weer gelijk. Rus maakte er 4-3 van, maar daarna ging het mis. De foutenlast bij de Monsterse schoot omhoog en dus kreeg Arvidsson het steeds makkelijker.

De Zweedse won acht games op rij voordat Rus met een break op het scorebord kwam in de tweede set. Haar eigen service behouden lukte vervolgens voor de vijfde keer op rij niet.

21 Jump Street

Jonah Hill en Channing Tatum gaan terug naar High School...alleen dit keer undercover! 21 Jump Street is gebaseerd op de populaire televisieserie uit de jaren 80 met Johnny Depp in de hoofdrol. Dit soort 'remakes' gebaseerd op oude televisieseries hebben we de laatste jaren vaker in de bioscoop gezien, allen met verschillende resultaten. Past 21 Jump Street in het rijtje van Starsky & Hutch en The Dukes of Hazzard of steekt deze er bovenuit?

[WBD] Zieke Krajicek zegt af

Michaëlla Krajicek doet dit jaar niet mee aan Wimbledon. Dat maakt het Britse grandslamtoernooi vandaag bekend. De Nederlandse tennisster, nummer 79 van de wereld, moest deze week al afzeggen voor het grastoernooi in Rosmalen met een virusinfectie. Daardoor moest ze een week eerder in Birmingham in haar eersterondepartij ook al opgeven.

Na de afmelding van Krajicek doen zeker twee Nederlandse vrouwen mee in Londen. Kiki Bertens en Arantxa Rus kunnen nog gezelschap krijgen van Bibiane Schoofs. Die moet nog één zege boeken in het kwalificatietoernooi om ook het hoofdschema te bereiken. Bij de mannen is Robin Haase de enige Nederlander.

Ook de Fransman Gaël Monfils doet niet mee, meldt Wimbledon. Hij is de nummer vijftien van de wereldranglijst.

Leren met Portal 2

Valve zal deze zomer een speciale versie van het distributiekanaal Steam beschikbaar maken voor scholen. Het bedrijf is bezig om speciale leermiddelen voor natuurwetenschap, technologie, bouwkunde en wiskunde te ontwikkelen die gebaseerd zijn op games. Via het initiatief, genaamd Teach with Portals, kunnen scholen Steam inzetten om hun leerlingen spelenderwijs te onderwijzen.

Bij de lancering zal een speciale versie van Portal 2 beschikbaar zijn via het kanaal. Voor deze versie van de puzzelgame zijn al een aantal lessen beschikbaar, waaronder puzzels om leerlingen inzicht te geven in het volume van een ruimte, zwaartekracht of perspectief. Leraren kunnen zelf lessen samenstellen met behulp van de Portal 2 Puzzle Maker. Ook krijgen scholen toegang tot een community waar ze inzichten, advies en hun Portal 2-lessen kunnen delen.

Portal 2 is volgens Valve het ideale leermiddel. Het combineert het plezier van spelen met de vrijheid om "lessen op maat" te maken. En omdat de Portal 2 Puzzle Maker gebruik maakt van de wetten van de natuurkunde is het een valide basis voor lesmateriaal.

Scholen kunnen zich gratis aanmelden voor de bèta van Teach with Portals en ook na lancering zal het Steam-kanaal en de educatieve spellen erop gratis zijn. Op dit moment is alleen Portal 2 beschikbaar, maar Valve is in gesprek met andere partijen om het aanbod te vergroten. 

Jim Carrey stapt uit Dumb & Dumber 2

Jim Carrey heeft besloten niet mee te spelen in Dumb & Dumber 2. Volgens de acteur waren productiemaatschappijen New Line Cinema en Warner Bros niet enthousiast genoeg over het vervolg op Carrey's hit Dumb & Dumber uit 1994.

"Ik had verwacht dat ze geen seconde hadden hoeven nadenken over het maken van Dumb & Dumber To. Ik bedoel, de titel impliceert dat al", zegt de 50-jarige Carrey op de website van het Amerikaanse programma Entertainment Tonight.

Regisseur Peter Farrelly, die met zijn broer Robert de film zou maken, kondigde drie maanden geleden nog trots aan dat hij zowel Carrey als Jeff Daniels had weten te schaken om de hoofdrollen wederom op zich te nemen. Dat was verrassend, want normaliter is Carrey geen fan van vervolgfilms.

Het vervolg op Dumb & Dumber is al een veelbesproken onderwerp sinds het succes van het origineel. In 2003 verscheen het officieuze vervolg Dumb and Dumberer: When Harry met Lloyd, ook van New Line Cinema. Hierin speelden echter twee andere acteurs de hoofdrollen, wat vele fans in het verkeerde keelgat schoot.

Carrey blijft wel met de filmstudio's samenwerken. Volgend jaar verschijnt zijn nieuwe komedie The Incredible Burt Wonderstone, ook van New Line en Warner. Hierin speelt hij een aan lager wal geraakte goochelaar in Las Vegas.


Jim Carrey stapt uit Dumb & Dumber 2 (Foto: Novum)

Rihanna spreekt stem in in animatiefilm

Rihanna lijkt de smaak van het acteren te pakken te hebben. De zangeres gaat een stem inspreken voor de animatiefilm Happy Smekday!, gebaseerd op het kinderboek The True Meaning of Smekday van Adam Rex. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 24-jarige uit Barbados maakte dit jaar haar acteerdebuut in de actiefilm Battleship. Ze is momenteel bezig met de opnames van de komedie The End of the World en neemt daarna een rol op zich in de actiefilm The Fast and the Furious 6.

Happy Smekday! gaat over een vriendelijk buitenaards ras dat op aarde schuilt om hun aartvijand te ontlopen. Als een van hen per ongeluk de vijand waarschuwt, moet hij met een mensenmeisje op de vlucht. Gedurende hun angstige road trip raken de twee steeds beter bevriend.

De stemrol van de onhandige alien wordt gespeeld door Jim Parsons. Hij is vooral bekend van het tv-programma The Big Bang Theory. De regie is in handen van Tim Johnson, die eerder Antz maakte. Happy Smekday! verschijnt in 2014 in de bioscoop.


Rihanna spreekt stem in in animatiefilm (Foto: Novum)

Jaar inrichting voor onder stroom zetten brievenbus

Een 63-jarige man uit Lelystad moet van de rechtbank in Zutphen een jaar lang een psychiatrisch ziekenhuis is, nadat hij dreigde zijn appartement op te blazen. Ook zette de man zijn brievenbus en voordeurknop onder stroom.

De man deed de bommelding in februari. Hij belde naar eigen zeggen vanuit Harderwijk de politie en gaf aan dat de woningbouwvereniging hem uit zijn huis dreigde te zetten. De man dreigde de 'boel op te blazen als het moet'.

De 63-jarige man ligt al jaren overhoop met zijn buren. Volgens de man zaten de buren onder meer aan zijn brievenbus. Dat was de reden dat hij 's nachts zijn brievenbus en voordeurknop onder stroom zette. Dat heeft niet tot slachtoffers geleid, maar politieonderzoek heeft uitgewezen dat er wel gevaar van uitging.

De woningbouwvereniging kreeg geregeld klachten van buren en andere omwonenden over de man en zijn echtgenote. Het echtpaar zou zich schuldig maken aan geluidsoverlast en zou mensen treiteren, intimideren, bedreigen en mishandelen.

De man is psychologisch en psychiatrisch onderzocht. De rechtbank stelt op basis daarvan dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is, wegens 'een gebrekkige ontwikkeling en ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens'.

Verbeterde singleplayer voor Black Ops 2

Mark Lamia van Treyarch heeft vandaag in een interview toegegeven dat de singleplayer van voorgaande Call of Duty-games wat aan de korte kant waren. Dat is natuurlijk niet echt een verrassing; Lamia heeft daarentegen aangegeven dit te veranderen voor Black Ops 2 die dit jaar moet uitkomen.

Eén van de key-elementen voor de nieuwste telg in de Call of Duty-reeks zal replayability gaan worden. Door het toevoegen van vertakkingen in het verhaal en meerdere paden per level, moet het voor een gamer interessanter worden om de singleplayer meerdere malen te spelen.

“Look at the branching storylines: all these things, I believe, will drive people who enjoy the campaign experience to go back and play it again, because you’re going to have some new paths that you didn’t experience, or even in the case of Strikeforce levels, levels that you didn’t even play: it’s possible that you might not play all the Strikeforce levels on your first play-through. And then there are the story-endings. I think the goal at the highest level from a design perspective was accessibility plus depth of gameplay plus replayability. To me, for a campaign, that’s the Holy Trinity.”


Liedje Adele haalt 7-jarig meisje uit coma

Een liedje van Adele heeft ervoor gezorgd dat een Brits meisje uit haar coma is ontwaakt. De 7-jarige Charlotte raakte in april 2011 in coma na een hersenbloeding. De dokters hadden de hoop eigenlijk opgegeven, maar toen gebeurde er een wonder, schrijft de Britse krant The Telegraph.

Toen Charlottes moeder Rolling in the Deep van Adele zong, begon haar dochter te glimlachen. "Ik kon het niet geloven", vertelt de moeder aan de krant. Ze zong het nummer omdat het Charlottes lievelingliedje was. "Het was de eerste keer sinds haar hersenbloeding dat ze op iets reageerde."

In twee dagen tijd begon Charlotte te praten, kleuren te herkennen en te bewegen in bed. "Het was alsof ze opnieuw opstartte." Twee maanden later was het meisje klaar om naar huis te gaan, na veel fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. Ze zit nu weer op school en dansles.


Liedje Adele haalt 7-jarig meisje uit coma (Foto: Novum)

LEGO Superman vliegt door Londen

Wat vliegt daar bij de Big Ben, is het een vogel, nee het is LEGO Superman die Londen onveilig maakt. LEGO Batman 2: DC Super Heroes ligt vanaf vandaag in de winkels, en daarom is er een promostunt ontstaan waarin LEGO Superman de lucht in gaat. Bekijk de grappige promostunt hieronder in een leuke video.

In LEGO Batman 2: DC Super Heroes spreken de LEGO-figuurtjes dit keer echt. In de game neem je het op tegen verschillende schurken zoals Lex Luthor en Joker met behulp van Superman, Wonder Woman en Green Lantern. LEGO Batman 2: DC Super Heroes ligt vanaf vandaag in de winkels voor Xbox 360, PlayStation 3, Wii, pc, Nintendo DS, Nintendo 3DS en PlayStation Vita.

'Mens is van nature milieuonvriendelijk'

Het romantische beeld dat onze voorouders in harmonie met de natuur leefden klopt niet. Dat concluderen onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Minnesota in onlangs verschenen onderzoek. Het milieugedrag van mensen kan volgens hen het best worden veranderd door in te spelen op oerdriften in plaats van ertegenin te gaan.

De neiging om hulpbronnen uit te putten en het milieu te vervuilen zit volgens het onderzoek in de natuur van de mens. Prehistorische jagers en verzamelaars trokken bijvoorbeeld gewoon verder als hun afval zich opstapelde.

Volgens de wetenschappers liggen vijf oerdriften aan het menselijke gedrag ten grondslag: de voorkeur voor eigenbelang, de drang naar status, de neiging om anderen te imiteren, de aanleg voor kortzichtigheid, en de tendens om ongrijpbare problemen zoals klimaatverandering te negeren.

Op deze oerdriften zou moeten worden ingespeeld om het gedrag van mensen te veranderen, betoogt de Amsterdamse hoogleraar sociale psychologie Mark van Vugt. Zo zouden overheden en organisaties kunnen inspelen op het statusinstinct door een lijst van minst of juist meest milieuvriendelijke mensen en bedrijven te publiceren.

Ook zou mensen getoond moeten worden wat hun gedrag betekent voor hun directe leefomgeving. "De wetenschappelijke kennis hierover zou beter benut kunnen worden", aldus Van Vugt.

Brinkman: PVV'ers willen op DPK-lijst

Meerdere PVV-Kamerleden willen overstappen naar het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK). Dat zegt DPK-lijsttrekker Hero Brinkman dinsdag. Hij wil niet zeggen om wie het gaat maar voelt er weinig voor om zijn oude collega's in zijn fractie op te nemen.

"Onafhankelijk van elkaar zijn ze naar mij toe gekomen", zegt Brinkman. Hij wil niet zeggen om wie het gaat of om hoeveel van de 23 PVV'ers het precies gaat, maar het zijn er volgens hem niet meer dan vijf.

Volgens Brinkman 'knijpen de Kamerleden hem als een oude dief', nu Geert Wilders bezig is met het samenstellen van zijn lijst. "Ik ken de fractie natuurlijk door en door, en vind het gewoon pervers dat één man over de carrière van meer dan twintig man beslist."

Bij DPK gaat een kandidatencommissie over de lijst van potentiële Kamerleden. Brinkman staat niet te springen om de kandidatuur van de PVV'ers. "Ze hebben jarenlang in de fractie hun mond niet opengedaan toen ik ze nodig had. Ik sta niet te springen om ze nu op deze lijst te zetten."

Ferrer volgende tegenstander Sijsling in Rosmalen

David Ferrer heeft de kwartfinale van de Unicef Open bereikt. De 30-jarige Spanjaard rekende woensdag eenvoudig af met de Argentijn Leonardo Mayer met 6-3 en 6-1. De nummer een van de plaatsingslijst neemt het bij de laatste acht op tegen Igor Sijsling. De Amsterdammer was al te sterk voor de Belg Olivier Rochus.

Voor Jürgen Melzer viel het doek in de tweede ronde. De als derde geplaatste Oostenrijker ging met tweemaal 6-2 onderuit tegen Tatsuma Ito uit Japan. Ito wacht een ontmoeting met de Fransman Benoit Paire.

Bij de vrouwen staan Francesca Schiavone en Roberta Vinci in de kwartfinale. Schiavone ontdeed zich in drie sets van de Roemeense Irina-Camelia Begu: 6-2, 2-6 en 7-6 (8). Haar Italiaanse landgenote Vinci was met 6-3, 6-7 (4) en 6-0 te sterk voor Monica Niculescu uit Roemenië.

Winnaars FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze weken voor, tijdens en na de E3 zijn het erg druk geweest, dus we geven een rijtje winaars. Twee weken geleden maakte je kans op de game Mad Riders voor Xbox 360. Het enige wat je moest doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Met wat voor voertuigen race je in Mad Riders? Het antwoord is Quads. De gelukkige die de game heeft gewonnen is Sainting.

Vorige week maakte je kans op een figurine uit Ghost Recon: Future Soldier. Het enige wat je moest doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Welke codenaam heeft het Ghost-team in het spel? Het antwoord is Hunter. De gelukkige die de figurine heeft gewonnen is Sempy.

Deze week maakte je kans op de iOS-versie van Babel Rising. De vraag was: In welk huidig land ligt de stad Babel? Het antwoord is Irak. De winnaar is Appeleter.

Gefeliciteerd, de prijzen zijn of worden zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

'Aguilera laat stervende grootouders stikken'

Christina Aguilera ligt al jaren in de clinch met haar vader, maar weigert ook contact op te nemen met haar grootouders. Die liggen volgens een oom van de zangeres op sterven en zouden haar graag nog eens willen zien.

"Christina's opa is 86, haar oma 82. Ze hebben gezondheidsproblemen en ik weet niet hoe lang ze nog hebben", doet Christina's oom Johann uit de doeken in het Amerikaanse roddelblad Star. "Ze hebben niet veel tijd meer."

Aguilera's oom vindt dat de zangeres zich over de ruzie met haar vader moet zetten. De zangeres heeft al jaren geen contact met haar vader, die volgens haar losse handjes heeft. Ook van zijn ouders wil Aguilera niets weten.

"Ik weet hoe gelukkig ze zouden zijn als Christina weer van zich laat horen", zegt Johann Aguilera. "Ze zouden er alles voor over hebben om haar nog een keer te zien voor ze sterven."

SP en VVD lopen verder uit

SP en VVD lopen uit op hun concurrenten. In de jongste peiling van TNS NIPO kunnen beide partijen op 32 zetels rekenen, drie meer dan drie weken geleden.

De VVD heeft volgens de onderzoekers de laatste weken weer iets aan vertrouwen gewonnen. De SP heeft echter nog altijd de beste papieren om verder te groeien, aldus TNS NIPO. Het gat met de achtervolgers PvdA, PVV, CDA en D66 is verder gegroeid. De kans op een tweestrijd tussen deze twee partijen zou alleen maar toenemen.

Het perspectief van de PvdA (twintig zetels), PVV (zeventien), CDA (zeventien) en D66 (vijftien) verandert volgens de peilers niet noemenswaardig. GroenLinks staat nu op vijf zetels, een minder dan de ChristenUnie. De Piratenpartij komt met een half procent van de stemmen net te kort voor een zetel.

PvdA en PVV verliezen vooral kiezers aan de SP, het CDA vooral aan de VVD. Voor tien procent van de SP-kiezers is de PVV een tweede keuze, terwijl de SP voor 21 procent van de PVV-kiezers een reëel alternatief is. De SP zou het bij voormalige PVV-kiezers vooral goed doen omdat zij vrezen dat niemand meer met de PVV wil regeren en regeringsdeelname van de SP aannemelijker is.

Zwangere vrouw in buik getrapt bij parkeerruzie

Een 23-jarige zwangere Groningse is dinsdagmiddag in haar woonplaats in haar buik getrapt tijdens een ruzie over een parkeerplek. Een 25-jarige Groningse vrouw is aangehouden, meldt de politie woensdag.

De mishandeling vond plaats op de Herestraat, in het centrum van de stad. Daar had de zwangere vrouw haar scooter geparkeerd. De 25-jarige Groningse en een 26-jarige man uit de stad spraken hun stadsgenoot aan op de plek waar ze haar scooter parkeerde. De ruzie mondde uit in de mishandeling. Het slachtoffer is door ambulancepersoneel onderzocht en uit voorzorg doorverwezen naar een ziekenhuis. Hoe het met haar en haar ongeboren kind is, is onbekend.

Aantal kieviten sterk teruggelopen

Het aantal kieviten in Nederland is het afgelopen jaar sterk afgenomen. Sovon Vogelonderzoek constateerde dat er dit jaar zo'n achttien procent minder kieviten rondvliegen dan vorig jaar. Er zijn in Nederland nu naar schatting 150.000 kieviten, meldt een woordvoerder.

Sovon is kieviten gaan tellen omdat het 'griezelig stil op de velden' is geworden. In ruim de helft van alle onderzochte gebieden bleek het aantal kieviten in mei 2012 te zijn afgenomen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De kievit heeft het al meer dan twintig jaar moeilijk in Nederland. De laatste vijf jaar nam het aantal jaarlijks met zes procent af.

De oorzaak voor de daling is mogelijk het lage gemiddelde waterpeil en het intensieve landgebruik. "Door het lage waterpeil zijn er minder insecten die de vogels kunnen eten", licht de zegsman toe. "Ook hebben ze minder lang de tijd om te broeden, aangezien boeren hun land al vroeg in het seizoen willen gebruiken."

BMX'ster Klaus noemt wielerbond partijdig

De advocaat van BMX'ster Lieke Klaus noemt de aanwijzing van Laura Smulders voor de Olympische Spelen door de wielerbond gebaseerd op willekeur en partijdigheid. Dit meldde hij tijdens het kortgeding dat vandaag in Utrecht diende.

Klaus vindt dat zij op basis van de interne ranglijst recht heeft om deel te mogen nemen aan de Olympische Spelen. De wielerbond en bondscoach Bas de Bever kozen echter voor Smulders die naar hun mening meer kans heeft op het olympisch parkoers in Londen. Daarnaast zou de puntentelling van de interne ranglijst in het nadeel van Smulders zijn geweest. Uiterlijk 29 juni doet de rechter uitspraak in deze zaak.

Tetris Company wint zaak over Tetris-kloon

Een Amerikaanse rechter in de staat New Jersey heeft besloten dat Mino, een game voor iOS, een regelrechte kloon is van Tetris. Het spelletje schendt daarmee het copyright. Xio Interactive, de ontwikkelaar, vond dat ze alleen de basis van het spel hadden overgenomen.

De rechter was het niet eens met hun verdediging. Naast de opzet van het spel zijn ook kleine details overgenomen van Tetris. Zo is het speelscherm in Mino precies even groot, veranderen de stukjes van kleur als ze vastzitten en wordt het volgende stukje getoond.

Deze uitspraak heeft grote gevolgen voor ontwikkelaars die allerlei klonen tegenkomen van hun games. Het wordt namelijk makkelijker om de makers van deze klonen aan te pakken. Klonen worden een steeds groter probleem in Apples App Store en Google Play.

Scheidsrechters kwartfinales bekend gemaakt

De UEFA heeft de lijst met scheidsrechters bekend gemaakt die de vier kwartfinales gaan fluiten. De Nederlander Björn Kuipers zit hier niet bij. De Engelsman Howard Webb fluit het duel tussen Tsjechië en Portugal. Die wedstrijd wordt morgen gespeeld.

Damir Skomina is de scheidsrechter bij Duitsland tegen Griekenland. De Sloveen floot eerder op het EK het duel tussen Denemarken en Nederland. Nicola Rizzoli is de arbiter bij de confrontatie tussen Spanje en Frankrijk. De Portugees Pedro Proença fluit Engeland - Italië.

Jongen (13) neemt vriendinnetje mee voor autorit

Een 13-jarige jongen uit Tilburg heeft dinsdagnacht een vriendinnetje van 14 jaar meegenomen voor een autoritje. Het viel agenten op dat de bestuurder wel erg jong leek toen ze de twee rond 00.50 uur zagen rijden bij het Wagnerplein in Tilburg. Ze maanden de jeugdige chauffeur tot stoppen, en namen hem mee naar het politiebureau.

Nadat de Tilburger was verhoord, werd besloten geen proces-verbaal op te maken voor rijden zonder rijbewijs. Wel is hij aangemeld bij hulpverleningsinstanties.

Demouge aan de slag bij Engelse Bournemouth

Frank Demouge verruilt FC Utrecht voor het Engelse Bournemouth. De 29-jarige aanvaller tekent een contract voor twee seizoenen, meldt de club, die uitkomt op het derde niveau. Demouge speelde anderhalf jaar voor Utrecht. Dit seizoen scoorde hij zeven keer in 23 optredens.

Demouge kwam eerder ook uit voor N.E.C. Nijmegen, Eindhoven, FC Den Bosch en Willem II. Bournemouth wordt zijn eerste buitenlandse avontuur. De Engelse ploeg eindigde afgelopen seizoen als elfde in de League One.

PSV en Bouma dichtbij nieuw contract

Wilfred Bouma staat op het punt om een nieuwe verbintenis met PSV aan te gaan. De centrale verdediger die met het Nederlands elftal deelnam aan het EK in Polen en Oekraïne is het eens met het financiële aspect van het nieuwe contract. Over de sportieve invulling moeten de beide partijen nog onderhandelen.

Bouma is op dit moment op vakantie maar beslist binnen enkele dagen of hij tot de zomer van 2013 aan PSV verbonden wil blijven. Zijn zaakwaarnemer geeft in het Eindhovens Dagblad aan dat wanneer de centrale verdediger akkoord gaat de zaak binnen een paar minuten beklonken is.

"We weten wat er mogelijk is, Wilfred bekijkt nog wel of hij voldoende perspectief op speeltijd ziet. Als je kijkt naar het afgelopen jaar, zie je dat hij nog altijd veel wedstrijden kan spelen."

Racen en jagen in Yakuza 5-minigames

Er is wat meer bekendgemaakt over de verhaallijnen van de verschillende personages in Yakuza 5. Elk personage krijgt een paar minigames. Je kunt onder andere racen, jagen en baseballen. De minigames passen bij de achtergrond van de personages.

  • Kazuma Kiryu - aan het begin van Yakuza 5is Kazuma een taxichauffeur. Op een dag ontmoet hij de Devils Killers, straatracers. Kazuma besuit mee te doen aan een race over de Fukuoka-snelwegen. Het is mogelijk om de taxi aan te passen. Je kunt wielen, turbo, stickers en meer kiezen voor jouw auto en er vervolgens mee gaan racen. Tijdens het racen kun je driften en vaardigheden gebruiken zoals 'Secret Explosive Acceleration'. Buiten de races om kun je ook klanten meenemen en naar hun bestemming brengen.
  • Taiga Saejima- Taiga trekt door de bergen van Hokkaido maar verliest zijn bewustzijn na een ongeluk. Hij wordt gered door een oudere man. Deze man vertelt Taiga over zijn jacht op de legendarische draak Yama Oroshi. Taiga moet zien te overleven door te jagen op beesten. Naast een geweer is het ook mogelijk om valstrikken te maken.
  • Haruka - Haruka wil de winnares worden van de Princess League, een tournament waar wordt besloten wie de nummer één idool is in Osaka. Door een ritmegame te spelen help je Haruka tijdens haar optredens. Daarnaast moet je interviews doen, verschijnen in talkshows en zelfs handen schudden.
  • Tatsuo Shinada - Tatsuo heeft geprobeerd zijn baseballverleden geheim te houden, maar als hij een vriend van de middelbare school ontmoet daagt hij hem uit tot een potje baseball. Je krijgt nieuwe vaardigheden terwijl je aan slag bent. Tatsuo is een nieuw personage in de serie.

Valdés begrijpt kritiek op Del Bosque niet

Ondanks dat Spanje ongeslagen de kwartfinale van het EK heeft bereikt, kreeg bondscoach Vicente Del Bosque behoorlijk wat kritiek in eigen land. Victor Valdés is het niet eens met deze kritiek.

"Ik deel de kritiek niet en ik begrijp het ook niet", zegt een verbaasde Valdés tegen AS. "Ik denk dat de bondscoach alles goed heeft gedaan sinds hij aan het hoofd van deze selectie staat. In het voetbal kan je altijd een keer een mindere wedstrijd spelen, maar het resultaat is het belangrijkst."

Omdat Spanje alleen tegen Italië niet wist te winnen, snapt de doelman van FC Barcelona ook niet waarom Del Bosque kritiek krijgt. "We hebben goede resultaten neergezet. Het belangrijkste is dat we dat nu ook tegen Frankrijk doen, hoe we tegen Kroatië speelden maakt niet uit."

Valdés hoopt dat hij tijdens het duel met Frankrijk Eric Abidal op de tribune kan zien. De ploeggenoot van Valdés herstelt momenteel van een levertransplantatie. "Ik heb begrepen dat hij een revalidatieprogramma volgt. Hopelijk kan hij erbij zijn tijdens die wedstrijd. Hij heeft vrienden in beide ploegen en zijn aanwezigheid zal een enorme boost zijn voor de twee teams."

Eenzaamheid speelde Ruud Gullit parten

Ruud Gullit denkt dat zijn huwelijk op de klippen is gelopen door het 'gemis aan warmte'. "Ik realiseerde me dat ik eigenlijk enorm eenzaam was in mijn huwelijk", zegt de 49-jarige Gullit in een interview met roddelbad Story. "En misschien was Estelle dat ook wel." De twee maakten vorige week bekend na twaalf jaar een punt te zetten achter hun huwelijk.

Estelle gaf onlangs toe dat ze verliefd is geworden op kickbokser Badr Hari, volgens de laatste geruchten zou ze zelfs zwanger zijn van haar nieuwe liefde. De 33-jarige socialite beschuldigt Gullit ervan dat hij regelmatig vreemdging.

Volgens Ruud moeten zijn buitenechtelijke escapades echter in perspectief worden gezien. "Ik ben op dat vlak echt geen lieverdje. Geen heilige", zegt de ex-voetballer. "Maar Estelle heeft eigenlijk nooit ook maar enige interesse getoond in mijn professionele leven en alles dat daaraan vastzit."

Ruud vond het niet prettig dat hij 'altijd moederziel alleen' was. "Ik gaf haar echt alles wat haar hartje begeerde. Maar ik kon haar eenvoudigweg niet gelukkig krijgen." Ook miste Ruud warmte in zijn huwelijk. "Op zulke momenten ben ik gevoelig voor vrouwen die mij dat gevoel wel geven. Dan smelt ik."

Toen hij het vermoeden had dat Estelle vreemdging, nam Ruud 'bepaalde maatregelen' om bewijs te verzamelen. Estelle beweerde dat ze naar Ibiza op vakantie ging, maar in werkelijkheid zat ze met Hari in Marrakech. Ruud besloot naar het vliegveld te gaan om haar te controleren. "Vanachter een vuilcontainer heb ik Estelle toen gezien."

Nu Ruuds derde huwelijk is gestrand, weet hij zeker dat hij nooit meer naar het altaar wil lopen. "Ik ga nooit meer trouwen!", weet hij. "In september dit jaar word ik 50 en dat zal voor mij een symbolische betekenis hebben. Want vanaf dat moment begint de tweede speelhelft van mijn leven, en daarin wil ik graag gelukkig zijn."

Tot acht jaar geëist voor overvallen juweliers

Tegen een 20-jarige Amsterdammer is acht jaar gevangenisstraf geëist voor gewelddadige overvallen op juweliers in Rijswijk en Purmerend. Winkelend publiek was getuige van de overvallen op klaarlichte dag, die volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag een grote impact op het personeel hadden.

Een andere 20-jarige Amsterdammer hoorde vier jaar gevangenisstraf tegen zich eisen, voor het medeplegen van de overval in Rijswijk. De derde verdachte, een 21-jarige Amsterdammer, moet als het aan het OM ligt achttien maanden de cel in, omdat hij een voorverkenning had uitgevoerd voor die overval.

Bij die overval op 23 maart vorig jaar drongen vier gemaskerde mannen de winkel aan de Johan Friso Promenade binnen, waarbij een van hen het personeel met een vuurwapen bedreigde. Ze sloegen de vitrines kapot, namen sieraden weg en vluchtten met scooters, om later over te stappen op een vluchtauto.

De overval vertoont veel overeenkomsten met de overval op de juwelier in Purmerend op 1 februari vorig jaar. Beide overvallen werden in twee minuten tijd gepleegd en zorgden voor een enorme ravage. De buit vertegenwoordigt een waarde van ongeveer honderdduizend euro.

De verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Eerste foto van Angelina Jolie in Disney's Maleficent

Gisteren is de eerste foto verschenen van Angelina Jolie in haar rol als de boosaardige heks Maleficent. De film vertelt het verhaal van Doornroosje vanuit het perspectief van de heks.

In de film, die vorige week woensdag in productie is gegaan, zijn rollen weggelegd voor Elle Fanning als Prinses Aurora en Sharlto Copley als Stefan de half fee, half mens. Juno Temple, Imelda Staunton en Lesley Manville zijn gecast als de drie feeën.

Maleficent wordt geregisseerd door Robert Stomberg, de Oscar winnende productiedesigner van Avatar en Alice in Wonderland. Disney mikt op een releasedatum van 14 mei 2014.

Eerste foto van Angelina Jolie in Disney’s Maleficent

Mercedes lost DRS-probleem Schumi op

Mercedes heeft de oorzaak van het uitvallen van Michael Schumacher in Canada achterhaald. De achtervleugel van de bolide bleef open staan en was met geen mogelijkheid meer te sluiten. Voor dit probleem is nu een oplossing gevonden, zo heeft teambaas Ross Brawn laten weten.

"Het probleem was een hydraulische koppeling. We moeten koppelingen snel kunnen vervangen, waarvoor we een systeem hebben waarmee we ze snel kunnen vastzetten. Dat systeem lijkt het in Montreal te hebben begeven, waardoor de koppeling los kon komen. Dit probleem hebben we nog niet eerder gehad. We gaan het ontwerp van dit systeem nu aanpassen zodat de kans dat we dit probleem nog een keer krijgen, erg klein wordt. Het gaat om een onderdeel dat tot dusver goed functioneerde, heel frustrerend dat juist zoiets een probleem kan veroorzaken."

Onvoldoende toezicht op semioverheidsorganen

Er is onvoldoende toezicht op publieke organisaties en hun commerciële activiteiten. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een woensdag gepubliceerd onderzoek. Kabinet en parlement kunnen nu onvoldoende controle uitoefenen over tientallen miljarden euro's.

De Kaderwet Zelfstandige Bestuursorganen die voor het toezicht op de 172 instellingen moet zorgen, kent volgens de rekenmeesters te veel uitzonderingen. Een reeks instellingen valt zelfs niet onder de wet. Ook wordt te veel aan de publieke organisaties zelf overgelaten.

Onder het toezicht van de kaderwet vallen bijvoorbeeld de Kiesraad, keuringsinstellingen, Sociale Verzekeringsbank, OPTA, rijksmusea en universiteiten. Die ontvingen in 2010 in totaal 47 miljard van het Rijk en incasseerden daarnaast nog eens voor 85,6 miljard euro aan premies en tarieven.

Onvoldoende toezicht op semioverheidsorganen
Onvoldoende toezicht op semioverheidsorganen (Foto: ANP)

'Wham! komt mogelijk weer bij elkaar'

Wham! komt mogelijk voor een eenmalige reünie weer bij elkaar. De geruchten over een hereniging worden sterker nu George Michael heeft aangekondigd zijn nieuwe single White Light precies dertig jaar de eerste hit van Wham! uit te brengen.

Het liedje is vanaf volgende week vrijdag te koop, exact dertig jaar nadat het nummer Wham Rap! van het Britse popduo, dat naast Michael bestond uit Andrew Ridgeley, in de hitlijsten binnenkwam. Michael wil dit feit graag vieren, zo schreef hij dinsdag op zijn website. Ingewijden verklappen aan de Britse krant Daily Telegraph dat de twee een eenmalig optreden gaan geven.

Michael wil met zijn solosingle White Light zijn fans bedanken voor zijn carrière. "Ik heb nooit durven dromen dat ik dertig jaar later nog steeds gezond en gelukkig ben", aldus de 48-jarige Michael. "En ik heb het gevoel dat ik op muzikaal vlak nog enorm veel te bieden heb."

Wham!, bekend van nummers als Last Christmas en Wake Me Up Before You Go Go, zou zes jaar geleden ook al nieuw leven worden ingeblazen. De band, die in 1986 uit elkaar viel, zou een concert geven in het Londense Wembley. Ridgeley trok zich toen op het laatste moment terug.

Michael scoorde na Wham! ook solo grote hits als Faith en Careless Whisper. Zijn voormalige collega, de 49-jarige Ridgeley, trok zich na het grote succes in de jaren tachtig terug uit de spotlights. Hij is al jaren samen met Bananarama-zangeres Keren Woodward.

Michael heeft al een tijdje niet meer op het podium gestaan. De zanger moest eind vorig jaar zijn toer onderbreken omdat hij kampte met een ernstige longontsteking. Hij start in september met The Symphonica Tour. De Brit, die momenteel werkt aan een nieuwe cd, staat 14 september in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Concertgebouw gaat concerten live uitzenden

Het Concertgebouw gaat live concerten laten zien via de website. De aftrap wordt gegeven met het Orquesta Sinfónica Simón Bolívar uit Venezuela onder leiding van chef-dirigent Gustavo Dudamel. Het slotconcert van Holland Festival op 28 juni is zo over de hele wereld gratis te volgen, meldt de organisatie woensdag.

De liveverbinding wordt verzorgd vanuit een nieuwe regiestudio in het gebouw aan het Museumplein. Volgend jaar, wanneer Het Concertgebouw zijn 125-jarig jubileum viert, gaat de organisatie regelmatig concertregistraties live uitzenden.

Vanuit de nieuwe studio worden acht camera's op afstand aangestuurd in zowel de Grote als de Kleine Zaal. De regie van de eerste livestream is in handen van de NTR. Het Concertgebouw wil met de registraties klassieke muziek toegankelijk en beschikbaar maken voor een breed publiek.


Concertgebouw gaat concerten live uitzenden (Foto: Novum)

Mubarak van beademing en in coma

Hosni Mubarak is van de beademing afgehaald, maar ligt in coma. Zijn hart en andere vitale organen functioneren normaal. Een team van vijftien artsen houdt de gezondheidssituatie van de Egyptische oud-president in de gaten. Dat hebben zegslieden bij de beveiliging van Mubarak woensdag gezegd.

Er is veel onduidelijkheid over de toestand van de 84-jarige Mubarak. Dinsdagavond werd hij vanuit de gevangenis overgebracht naar een militair hospitaal nadat hij was getroffen door een beroerte. Het staatspersbureau MENA meldde vervolgens dat hij klinisch dood was, maar andere bronnen weerspreken dat. Zeker is dat zijn gezondheid is verslechterd.

Een generaal van de Opperste Raad voor de Strijdkrachten zei dat Mubarak in een 'zeer kritieke toestand' verkeert, maar ontkende dat hij is overleden. Mubaraks vrouw heeft de oud-president in het ziekenhuis bezocht.

Mubarak werd eerder deze maand veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf omdat hij vorig jaar niet had voorkomen dat veiligheidstroepen op vreedzame betogers schoten. Mubarak was tot vorig jaar dertig jaar president van Egypte.


Mubarak van beademing en in coma (Foto: Novum)

Rechter Bahrein stelt vonnis 11-jarige jongen uit

Een rechtbank in Bahrein heeft woensdag de rechtszaak van een 11-jarige jongen verdaagd. De jongen is ervan beschuldigd te hebben meegedaan aan betogingen tegen de regering van de oliestaat. De rechtbank liet weten dat op 5 juli vonnis wordt gewezen.

De jongen, Ali Hasan, zat een maand in de gevangenis en moest er zelfs zijn schoolexamens afleggen. Hij is een van de jongste verdachten die achter de tralies verdwenen in verband met de onderdrukking van de protesten in de Golfstaat. De rechter bepaalde later dat hij zijn rechtszaak in vrijheid mocht afwachten.

De advocaat van Hasan heeft de rechter woensdag gevraagd de zaak te laten vallen.

FOK!filmtip van de dag: Back To The Future Part II

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Het begin van de avond bevat aardige films. Zo is om 20:30 op RTL5 de redelijke komediefilm Hitch te zien, op hetelfde tijdstip speelt op NET5 de sterke dramafilm Revolutionary Road en op RTL7 gaat om half negen de matige The Legend Of Zorro beginnen. Het is weliswaar ietwat later op de avond, maar vanavond kijken wij met de gehele redactie naar Back To The Future Part II om 23.05 uur op RTL 7. Marty McFly en Doc Brown gaan naar het jaar 2015 om problemen binnen de McFly-familie op te lossen. Als de twee weer in hun 'thuisjaar' 1985 terugkeren ontdekken ze dat Hill Valley op een zeer negatieve manier is veranderd. Wie knoeit in de toekomst past kennelijk ook het verleden aan. Hun enige hoop is om naar 1955 te reizen om de toekomst te redden.

BTTFII

Veel plezier!

Sijsling ziet kwartfinale niet als eindstation

Igor Sijsling gaat na het bereiken van de kwartfinale van de Unicef Open niet tevreden achterover leunen. "Als ik zo goed serveer als vandaag heb ik tegen iedereen een kans", kijkt hij alvast vooruit. De nummer 112 van de wereld bereikte eerder vandaag de laatste acht in Rosmalen door de Belg Olivier Rochus met 7-5 en 7-6 (4) te verslaan.

De opgave voor Sijsling in de kwartfinale lijkt niet eenvoudig te worden. Als David Ferrer wint van Leonardo Mayer, is de Spaanse nummer één van de plaatsingslijst Sijslings volgende tegenstander. "Natuurlijk is Ferrer een goede speler, hij staat niet voor niks in de top 10", weet de Nederlander. "Maar ik ben niet bang voor hem. Al speel ik natuurlijk liever tegen Mayer."

Tegen Rochus, nummer 68 van de wereld, kon Sijsling vertrouwen op zijn uitstekende service. In totaal produceerde hij 21 aces, tegenover drie voor de Belg.

"Ik speelde een hele goed wedstrijd en deed weinig verkeerd", vond hij. "Ik heb een voorkeur voor snelle banen. Maar om mezelf nu een grasspecialist te noemen, gaat misschien ook weer wat ver." Op Wimbledon kan Sijsling zijn kunsten niet vertonen. Door zijn deelname aan de Unicef Open moest hij het kwalificatietoernooi in Londen laten schieten.

Staatssecretaris sluit Beverwijkse zorgmakelaar

Zorgmakelaar Aquilae uit Beverwijk moet zijn deuren sluiten. Uit controles is gebleken dat de 33 verstandelijk gehandicapte cliënten een hoog risico lopen dat ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. De instelling mag geen nieuwe cliënten meer aannemen en moet de bewoners binnen twee weken hebben overgedragen aan een andere zorgaanbieder.

Het openhouden van Aquilae is niet langer verantwoord, oordeelt staatssecretaris van Volksgezondheid en Welzijn Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) woensdag op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Op de aspecten psychisch welbevinden, bewegingsvrijheid en kwaliteit van personeel lopen de cliënten een hoog tot zeer hoog risico. Aquilae bleek volgens de staatssecretaris bovendien niet in staat de dienstverlening te verbeteren.

De inspectie schat de kans dat de zorgverlening ondermaats blijft hoog in. Dat tijdens een hoorzitting op 31 mei ook tevreden cliënten aan het woord zijn geweest, doet daar volgens Van Zanten niets aan af.

Kristen Stewart bovenaan de lijst van best verdienende actrices

Het succes van de Twilight-reeks heeft Kristen Stewart geen windeieren gelegd, de actrice voert de lijst aan met een inkomen van maar liefst $34,5 miljoen. Cameron Diaz ($34 miljoen) en Sandra Bullock ($25 miljoen) moeten genoegen nemen met respectievelijk de tweede en derde plaats op Forbes top 10 van best verdienende actrices.

De meest recente Twilight film bracht voor Stewart maar liefst $12,5 miljoen, plus een gedeelte van de winst, in het laatje. Ook haar deelnamen aan Snow White and the Huntsman is goed voor een groot gedeelte van haar inkomsten.

Met haar 22 jaar is Stewart de jongste op de lijst, gevolgd door Kristen Wiig (38 jaar). Gezamenlijk zijn de tien actrices uit de lijst, goed voor $200 miljoen aan inkomsten; dit is aanzienlijk minder dan de top 10 mannen die samen maar liefst $361 miljoen verdienen.

 Stewart in de rol van $12,5 miljoen

[WBD] Schoofs een zege verwijderd van hoofdtoernooi

Bibiane Schoofs hoeft nog maar één overwinning te boeken om het hoofdtoernooi van Wimbledon te halen. De Edense won in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi met 6-3 en 6-3 van de Chinese Saisai Zheng (WTA-210).

Schoofs heeft met Mirjana Lucic wel een sterke opponente in de laatste ronde van de kwalificaties. De nummer 129 van de wereld en nummer twaalf van de plaatsingslijst in het kwalificatietoernooi is een goede grasspeelster en haalde in 1999 al eens de halve finales op het heilige gras van Wimbledon.

Als Schoofs toch weet te winnen van de Kroatische, is het de eerste keer dat de Nederlandse het hoofdtoernooi van een grandslamtoernooi bereikt. Op de Australian Open eerder dit jaar was de tweede kwalificatieronde nog het eindstation.

Kuipers fluit geen duel meer op EK

Voor Björn Kuipers is het EK voetbal voorbij. De Nederlandse arbiter is niet geselecteerd voor één van de vier kwartfinaleduels en ook niet voor het verdere verloop van het EK.

Kuipers leidde twee groepsduels op het EK. Zijn eerste wedstrijd was Kroatië tegen Ierland. Vervolgens leidde hij het duel tussen Frankrijk en gastland Oekraïne. Die laatste wedstrijd moest hij een uur stilleggen vanwege hevige regenval en onweer.

Omega Pharma-Quick Step zonder sprinter naar Tour

Omega Pharma-Quick Step zal in de Tour de France aantreden zonder sprinter. Voor de Belgische WorldTour formatie liet Tom Boonen eerder al weten niet deel te nemen en de Duitser Gerald Ciolek is niet geselecteerd. Kopman van de ploeg is Levi Leipheimer, die een goed klassement moet rijden.

Naast Leipheimer is ook Tony Martin een sterke pion bij het team van Patrick Lefevere. De wereldkampioen tijdrijden vindt met twee tijdritten een uitstekend parcours voor zijn kwaliteiten terug. De overige zeven geselecteerden zijn de Belgen Dries Devenyns, Stijn Vandenbergh en Kevin De Weert, de Fransen Sylvain Chavanel en Jérôme Pineau, de Duitser Bert Grabsch en de Slowaak Peter Velits.

NS waarschuwt voor treinuitval op donderdag

Treinreizigers moeten donderdagmiddag en -avond rekening houden met vertraging. Het onstuimige weer verhoogt de kans op verstoringen, waardoor treinen kunnen uitvallen, waarschuwt de NS woensdag.

Vanaf het einde van de middag trekt donderdag een zwaar onweersfront over Nederland, dat gepaard gaat met bliksem, zware windstoten, regen en hagel. Blikseminslag en zware windstoten kunnen elektrische installaties beschadigen en omwaaiende bomen kunnen de bovenleiding raken.

De NS adviseert voor vertrek de reisplanner op ns.nl te raadplegen.

Olsson haalt uit naar Zweeds journaille

De verwachting was dat Jonas Olsson blij zou zijn met de zege op Frankrijk, maar de verdediger van Zweden greep de overwinning aan om hard uit te halen naar Zweedse media.

Olsson liet na afloop van het duel met Frankrijk (2-0 winst) weten dat hij niet gediend is van de manier waarop Zweedse media verslag deden over de nationale ploeg. "We speelden net als tegen Engeland weer goed, maar jullie (reporters in de mixed zone, red.) zien dat niet. Jullie hebben alleen oog voor wat er fout gaat", aldus Olsson tegen Zweedse media.

"Ik denk dat jullie niet competent genoeg zijn om goed verslag te doen van onze prestaties. We hebben hetzelfde gedaan als tegen Engeland, met het verschil dat onze prestatie toen niet goed genoeg bleek."

Toen Olsson gevraagd werd naar de verbeteringen in de defensie, haalde de Zweed opnieuw uit naar de media. "Daar gaan we weer; jullie zien alleen maar zwart/wit. Als er een resultaat is, besluiten jullie daar een verhaal over te maken. Hoe we spelen maakt kennelijk niet uit."

"Tegen Engeland krijgen we drie tegendoelpunten en worden we afgemaakt. Dat één bal door de benen gaat van een speler en dat een schot van richting wordt veranderd zien jullie niet. We doen niet veel onder voor teams als Engeland en Frankrijk. Natuurlijk moet je naar het resultaat kijken, maar je moet ook zien hoe een uitslag tot stand komt", besloot de verdediger.

Nieuwe Teaser Pixar's Monster University

Zojuist is er een teaser verschenen van Pixars Monster University, de langverwachte prequel op Monsters, Inc. uit 2001.

De film vertelt hoe de monsters Mike Wazowski en Sulley elkaar hebben ontmoet op de ‘University of Fear’. Het zal interessant zijn om te zien wat Pixars kijk is op het studentenleven en de daarbij behorende clichés.    

John Goodman en Billy Crystal keren terug als respectievelijk Sulley en Mike. Monsters University staat gepland voor een bioscooprelease in juni 2013.

Whitmarsh: "Zuiniger motoren belangrijke stap"

De overstap naar groenere motoren is volgens McLaren-teambaas Martin Whitmarsh een essentiële stap voor de Formule 1. De extra kosten voor de ontwikkeling van de nieuwe motoren moeten daarbij voor lief worden genomen.

Vanaf 2014 moeten nieuwe 1,6 liter V6 turbomotoren de huidige 2,4 liter V8's vervangen. De motorfabrikanten zijn momenteel al druk bezig met de ontwikkeling hiervan. De kleinere teams vrezen dan ook hoge kosten voor de nieuwe motoren, aangezien de leveranciers de hoge ontwikkelkosten waarschijnlijk door zullen berekenen.

De motorwissel is volgens Whitmarsh echter niet te vermijden: "Aan iedere reglementswijziging zijn kosten verbonden", vertelde hij aan Autosport. "Daar moeten we rekening mee houden. Ieder team wil natuurlijk alles het liefst zo goedkoop mogelijk, maar de sport profiteert ook van evolutie. We moeten ook bedachtzaam zijn van hoe het publiek naar ons kijkt."

"Als de Formule 1 wordt gezien als een brandstofverslindende sport die nauwelijks relevant is voor de auto-industrie, zijn we verkeerd bezig", vervolgde de Brit. "Efficiëntie moet hoog in het vaandel staan in de Formule 1. Dat is ook het mooie aan de budgetrestricties. Je moet zo efficiënt mogelijk omgaan met de middelen die je tot je beschikking hebt."

Amsterdam kandidaat-stad Olympische Spelen

Amsterdam wordt de Nederlandse kandidaat-stad voor de Olympische Spelen in 2028. Rotterdam wordt 'partnerstad'. Dat meldt Olympisch Vuur 2028, de organisatie die de voorbereidingen voor de Spelen in 2028 coördineert.

Amsterdam is onder meer gekozen omdat de stad bekender is in het buitenland. Ook zijn hoofdsteden in het verleden twee keer zo vaak tot olympische stad verkozen.

Of Nederland zich werkelijk kandidaat zal stellen voor de Spelen, wordt in 2016 besloten. Het is de bedoeling dat Amsterdam en Rotterdam samen optrekken bij de mogelijke kandidatuur. "Dit zal gebeuren met nauwe betrokkenheid van Utrecht, Den Haag en de rest van Nederland", zegt Olympisch Vuur.

De komende periode gaan Amsterdam en Rotterdam onder begeleiding van NOC*NSF en Olympisch Vuur plannen maken over hoe goed samen te werken.

De gemeenten Amsterdam en Rotterdam hebben samen bijna anderhalf miljoen euro uitgegeven om de Olympische Spelen naar hun stad te halen, bleek vorige maand uit onderzoek van RTL Nieuws. Dat geld ging voornamelijk op aan dienstreizen, promotiemateriaal en personele lasten. Eind maart ontstond in de politiek ophef omdat de kosten van de Spelen mogelijk tot ruim acht miljard zouden kunnen oplopen.

Het IOC neemt in 2023 een besluit over waar de Olympische Spelen van 2028 worden gehouden. Andere kandidaatsteden zijn het Canadese Vancouver, het Amerikaanse Seattle, Casablanca in Marokko en de Australische steden Brisbane en Melbourne.

Postcodeloterij moet 'gegarandeerd' cadeau alsnog uitkeren

De Nationale Postcodeloterij moet zes deelnemers die vanwege een actie besloten mee te spelen in de loterij 2500 euro uitkeren. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam dinsdag bepaald, zo werd woensdag bekend.

De zes speelden in 2010 mee met een 'Gouden Munt'-actie van de Postcodeloterij. Ze waren lekker gemaakt met een brief waarin stond dat ze na het insturen van de bon 'gegarandeerd' een fantastisch welkomstgeschenk zouden ontvangen. In hun geval was dat 2500 euro, maar dat geld kregen ze niet.

Volgens de Postcodeloterij ging het slechts om een kans om dit bedrag winnen, wat op de achterkant van de brief zou staan. De Reclame Code Commissie oordeelde eerder dat de reclame misleidend was, waarop de zes naar de rechter stapten om hun geld op te eisen.

De rechter oordeelde dat nergens wordt verwezen naar de tekst op de achterkant van de brief. Bovendien vormde die, overigens onduidelijke, tekst geen onderdeel van de overeenkomst. De loterij had aangevoerd dat de zes redelijkerwijs hadden moeten begrijpen dat zij geen recht hadden op het geld, maar daarin ging de rechter niet mee. "De Postcodeloterij dient als professionele partij zorg te dragen voor eenduidige correspondentie."

The Artist-hond Uggie zet poot in Walk of Fame

Uggie, de hond vooral bekend uit de film The Artist, mag zijn pootafdruk in het cement zetten voor de deur van het Grauman's Chinese Theatre in Hollywood. De ceremonie is onderdeel van de afscheidstoer van Uggie, die met pensioen gaat. Dat schrijft Het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het trottoir van het theater staat vol met hand- en voetafdrukken van grote Hollywood-sterren, variërend van John Wayne tot Daniel Radcliffe en van Bob Hope tot Groucho Marx. Het is voor het eerst dat een dier zijn pootafdruk in het prestigieuze cement mag drukken.

Uggie was het afgelopen filmprijzenseizoen veelvuldig op rode lopers te zien. Ook won hij in februari een Golden Collar Award voor zijn rol in The Artist.

De jack russell wordt in een brandweerauto naar het evenement gebracht. Ook ontvangt hij een speciale taart van een meester-patissier in de vorm van een rode brandkraan. Een en ander valt samen met de dvd-release eind deze maand van The Artist.


The Artist-hond Uggie zet poot in Walk of Fame (Foto: Novum)

Venizelos: Griekenland heeft regering

Griekenland heeft een regering. Er wordt nog gesproken over de benoeming van de ministers, maar dat wordt woensdagavond afgerond. Dat heeft Evangelos Venizelos, leider van de socialistische partij PASOK, woensdag gezegd.

Op de aanstaande vergadering van ministers van financiën van de eurozone wordt Griekenland vertegenwoordigd door demissionair minister van financiën Giorgos Zanias, aldus Venizelos.

Gezochte man en vrouw aangehouden op Schiphol

De marechaussee heeft woensdagochtend op Schiphol twee mensen aangehouden die gesignaleerd stonden. Het gaat om een vrouw van 53 uit de Filipijnen en een 40-jarige Amsterdammer. Beiden stonden op het punt op een vliegtuig te stappen, laat de marechaussee weten.

De vrouw werd gezocht voor het onttrekken van een minderjarige aan het ouderlijk gezag. Ze is overgedragen aan de politie Utrecht. De Amsterdammer stond gesignaleerd omdat hij nog voor ruim 2200 euro aan boetes had openstaan. Omdat hij die niet kon betalen, is hij opgesloten.

Scholieren krijgen te weinig tijd voor herexamen

Meerdere havoscholieren hebben dinsdag een halfuur te weinig tijd gekregen voor hun herexamen aardrijkskunde. Er stond een verkeerde eindtijd op het examen, waardoor sommige examenkandidaten er in plaats van drie maar tweeënhalf uur over mochten doen. Dat meldt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) woensdag.

De fout was voordat het examen werd afgenomen al doorgegeven aan alle examensecretarissen, maar de boodschap is niet bij iedereen doorgekomen. Daardoor liet een aantal scholen de herexamenkandidaten om 16.00 uur stoppen met het examen, terwijl ze tot 16.30 uur de tijd hadden.

Het is niet bekend hoeveel leerlingen gedupeerd zijn. Het LAKS roept leerlingen die te weinig tijd hebben gehad op zich te melden bij hun school. Die neemt vervolgens contact op met de Onderwijsinspectie, die uiteindelijk bepaalt of het examen ongeldig wordt verkaard of niet.

Teambaas Caterham looft Van der Garde

Het team van Caterham hoopt nog dit seizoen een punt te kunnen pakken. De eigenaar van het team, Tony Fernandez, heeft dit gezegd. De zakenman zegt hoge verwachtingen te hebben voor de komende twee F1-races in Valencia en op Silverstone te hebben.

"De auto's hebben belangrijke upgrades gekregen. We zijn eerlijk genoeg om in te zien dat deze alleen onvoldoende zijn om het gat met de middenmoot te dichten, maar onze intentie om te slagen blijkt wel uit het feit dat we sneller met updates komen dan onze concurrentie", aldus Fernandes.

Giedo van der Garde is testcoureur bij Caterham en rijdt daarnaast in de GP2-klasse. In de afgelopen vier races in die klasse eindigde hij driemaal op het podium. Hij staat momenteel derde in de stand in de GP2. Fernandez loofde de resultaten van de Nederlander. "Het GP2-team van Caterham werkt ongelooflijk hard en hun tomeloze inzet heeft geresulteerd in aansprekende resultaten van Giedo. Hopelijk dienen deze successen als bron van inspiratie voor ons F1-team."

KNVB: "Hawk-Eye lijkt ons het beste"

Manager competitiezaken Gijs de Jong van de KNVB is sterk voorstander van doellijntechnologie. De discussie laaide weer op na een misser tijdens Engeland - Oekraïne.

"Het gaat om de eerlijkheid van het spel. Als liefhebber van voetbal, maar ook als bond, wil je niet dat iedereen op televisie ziet dat het een doelpunt is, terwijl de arbitrage het niet ziet", aldus manager comeptitiezaken van de KNVB Gijs de Jong tegen NUsport.

"Wij geloven sterk in het idee van doellijnbewaking, vandaar dat wij nadrukkelijk de mogelijkheden die er zijn om de beoordeling van de arbitrage te verbeteren, ondersteunen", vervolgt de bestuurder. De Jong heeft ook al een idee welk systeem het beste zou zijn voor de voetbalwereld.

"Hawk-Eye lijkt ons het beste systeem. Binnenkort hebben wij weer gesprekken met het bedrijf. We willen nog meer te weten komen over hoe het werkt, maar ook wat de kosten zijn om het te kunnen toepassen. Dat zal mede bepalen hoe snel we het systeem kunnen invoeren."

Vooralsnog is de KNVB afhankelijk van wereldvoetbalbond FIFA, die over de invoering van een dergelijk systeem gaat. De internationale spelregelcomissie IFAB adviseert de FIFA hierin. Op 2 juli, een dag na de EK-finale, zal de IFAB een definitief besluit nemen over de systemen. Het Hawk-Eye systeem en de GoalRef (chip in de bal) zijn de voornaamste hulpmiddelen die kans maken op invoering.

Verhoevens Jezusfilm eindelijk van de grond

Paul Verhoeven lijkt eindelijk te kunnen beginnen met de verfilming van zijn boek Jezus van Nazareth - Een Realistisch Portret, dat in 2007 verscheen. De Nederlandse filmmaker heeft in Chris Hanley, die onder meer American Psycho maakte, een Amerikaanse producent gevonden. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Verhoeven schreef het boek na zo'n twintig jaar onderzoek en wilde het onderwerp altijd al verfilmen. Het scenario wordt geschreven door Roger Avary, die in 1994 samen met Quentin Tarantino een Oscar won voor het script van Pulp Fiction.

Verhoevens boek is om een aantal redenen controversieel. Ten eerste gelooft hij niet in alle wonderen die Jezus volgens het Nieuwe Testament zou hebben voltrokken. Zijn meest spraakmakende opinie is dat Jezus de bastaardzoon was van een Romeinse soldaat die zijn moeder had verkracht, volgens de filmmaker toen een veelvoorkomend verschijnsel.

Vorig jaar vertelde Verhoeven waarom de persoon Jezus van Nazareth hem zo interesseerde. "Jezus kwam met een geheel nieuwe set idealen en opvattingen, over naastenliefde en vergeving, die haaks stonden op die van de Romeinen. Ik denk dat hij gekruisigd is omdat ze bang waren voor de politieke gevolgen van deze man, die steeds meer volgelingen kreeg."

Bijbelverfilmingen lijken de laatste tijd populair in Hollywood. Ridley Scott is bezig met Exodus, over Mozes en zijn tien geboden. Ook Steven Spielberg wil een film maken over dit onderwerp en de twee regisseurs doen officieus hun best om als eerste hun film af te leveren.

Dan is er nog de film over Noach en de Zondvloed, van Black Swan-regisseur Darren Aronofsky. De film met Russell Crowe, Jennifer Connelly en Emma Watson in de hoofdrollen, moet in 2014 verschijnen. De geplande film over Judas Maccabeüs van Mel Gibson is afgeketst omdat de Australiër bonje kreeg met scenarist Joe Eszterhas.


Verhoevens Jezusfilm eindelijk van de grond (Foto: Novum)

Verwarde man racet rondjes op parkeerplaats

Een 27-jarige Limburger heeft dinsdagavond doelloos rondjes gereden op een parkeerplaats in Gulpen. De verwarde man uit Cadier en Keer racete volgens getuigen zo hard dat sommige voorbijgangers opzij moesten springen.

Toen agenten hem op zijn gedrag wilden aanspreken, had hij zijn bestelbus inmiddels tegen een struik geparkeerd en stond hij op de Looierstraat in het luchtledige om zich heen te slaan. De man maakte volgens de politie een uiterst verwarde indruk.

Het lukte de agenten en ambulancepersoneel uiteindelijk om hem in bedwang te krijgen, maar hij kwam pas tot rust nadat hem een kalmerend middel was toegediend. Onderzocht wordt of de Limburger onder invloed van drugs was.

Prandelli houdt woord: Nachtwandeling van 21 kilometer

Cesare Prandelli heeft moeten 'boeten' voor het feit dat Italië zich heeft geplaatst voor de kwartfinale. De bondscoach moest een nachtwandeling naar een klooster afleggen.

Voorafgaand aan het toernooi beloofde de oefenmeester een nachttocht van liefst 21 kilometer naar een klooster te zullen maken wanneer Italië erin zou slagen om zich bij de laatste acht landen te scharen. Dat lukte de Squadra Azzurri.

Samen met leden van de technische staf en Demetrio Albertini, vice-president van de Italiaanse bond, begon Prandelli dinsdagnacht zijn tocht vanaf Wieliczka. Na drieënhalf uur kwam de groep aan bij het Klooster van de Camaldolese monniken, waar uiteindelijk met de auto werd teruggereden naar het Turowka hotel.

Politie: Assange schond regels borgtocht

Wikileaks-voorman Julian Assange is buiten bereik van de Britse autoriteiten zolang hij zich schuil houdt in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Dat heeft de Britse regering woensdag gezegd.

Zodra Assange echter een stap buiten de ambassade zet kan hij worden gearresteerd, omdat hij zich niet heeft gehouden aan de voorwaarden die aan zijn borgtocht waren gesteld.

Volgens het Britse ministerie van buitenlandse zaken blijft Assange buiten schot, zo lang hij de ambassade niet verlaat. "We willen samenwerken met de Ecuadoraanse autoriteiten om de situatie zo snel mogelijk op te lossen", aldus een verklaring van het ministerie.

Bij het ambassadegebouw werden woensdag agenten geposteerd.

De 40-jarige Assange zocht dinsdag zijn toevlucht tot de ambassade en heeft daar politiek asiel aangevraagd. Eerder heeft de Ecuadoraanse president Rafael Correa Assange al zijn steun aangeboden.

Ecuador heeft dinsdag verklaard de asielaanvraag in overweging te nemen en verklaarde woensdag dat Assange 'onder bescherming van de Ecuadoraanse regering' staat.

Verdachte fatale brand Heerlen op vrije voeten

Een 32-jarige man uit Heerlen, die wordt verdacht van het aansteken van de fatale brand in een appartementencomplex vorige week, is woensdag op vrije voeten gesteld. Er zijn onvoldoende ernstige bezwaren om de man vast te houden, meldt een woordvoerder van het OM in Maastricht. De Heerlenaar blijft wel verdachte.

De man werd donderdag aangehouden op verdenking van brandstichting in het complex aan de Akerstraat. Bij de brand vorig week woensdag kwam een vrouw om en raakte een man zwaargewond. De appartementen liepen flinke schade op.

De politie zet het onderzoek naar de oorzaak van de brand voort.

Rob Zombie maakt gewelddadige ijshockeyfilm

Rob Zombie gaat de ijshockeyfilm Broad Street Bullies maken, over de keiharde Philadelphia Flyers tijdens de jaren zeventig. De rocker gaat de film regisseren en produceren en schrijft tevens het scenario, meldt de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Zombie is vooral bekend van zijn horrorfilms als House of 1000 Corpses en Halloween. De nu aangekondigde ijshockeyfilm belooft echter ook genoeg bloed en geweld, aangezien de Philadelphia Flyers in de jaren zeventig bekendstonden om hun extreem gewelddadige spel.

In een beruchte wedstrijd in 1976 tegen de onoverwinnelijk geachte Sovjet-Unie werden de Russische spelers, stuk voor stuk afkomstig uit het Rode Leger, zo hard aangepakt dat ze al na enkele minuten van het ijs wilden. Pas toen gedreigd werd met salarisinhouding besloten ze schoorvoetend de wedstrijd af te maken, die overigens door de Flyers met 4-1 werd gewonnen.

De Broad Street Bullies, die hun bijnaam dankten aan hun stadion aan de Broad Street, bevatten echter ook genoeg talent en kwaliteit. Het team won de felbegeerde Stanley Cup in 1973-1974 en het daaropvolgende seizoen. Over het team werd in 2010 al een documentaire gemaakt voor de Amerikaanse betaalzender HBO, tevens getiteld Broad Street Bullies.


Rob Zombie maakt gewelddadige ijshockeyfilm (Foto: Novum)

Saints Row 4 komt in 2013

Enter The Dominatrix, een standalone uitbreiding voor Saint Row: The Third, is geannuleerd. De content wordt gebruikt voor Saints Row 4, geeft THQ vandaag aan. THQ President Jason Rubin geeft daarnaast aan dat Saints Row 4 in het volgende kalenderjaar gaat verschijnen.

"When I looked at the Enter The Dominatrix expansion in production at Volition, I was blown away by the ideas and desire to expand the fiction of the franchise. I asked the team what it could achieve given more time, more resources, and a broader scope for the project. We all agreed we wanted to play that game", aldus Jason Rubin.

Fans van de Saints Row-franchise verwachten dat nieuwe games in de franchise alleen maar groter, beter en meer over de top worden. Dat is een van de redenen waarom Enter The Dominatrix is geannuleerd en gebruikt gaat worden in een volwaardige opvolger in 2013. Saints Row 4 zal naar verwachting verschijnen voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

SR

Rosický traint weer mee bij Tsjechië

De Tsjechische aanvoerder Tomáš Rosický heeft vandaag de training hervat. De 31-jarige spelmaker is nog altijd onzeker voor het kwartfinaleduel met Portugal van morgen. Hij trainde sinds vorige week maandag niet meer mee vanwege een ontsteking aan zijn achillespees.

Rosický keerde maandag terug naar Praag om zich daar te laten behandelen. Een dag later sloot hij weer aan bij het basiskamp van Tsjechië in het Poolse Wroclaw. De oefensessie van vandaag is een laatste test voor de middenvelder.


Rosicky traint weer mee bij Tsjechië (Foto: Novum)

Sijsling naar kwartfinale Rosmalen

Een overtuigende Igor Sijsling heeft zich bij de laatste acht geschaard op het Unicef Open. De Amsterdammer was in Rosmalen in de tweede ronde te sterk voor de Belg Olivier Rochus: 7-5 en 7-6(4). In de kwartfinale stuit de nummer 112 van de wereld op David Ferrer (1) of Leonardo Mayer.

Sijsling speelde op het Centre Court een bij vlagen zeer sterke partij. Hij overleefde vroeg in de eerste set nog een breakpoint, maar aan het einde van de set sloeg hij zelf toe.

In de tweede set plaatste de 24-jarige tennisser een vroege break, die hij even later moest inleveren. De set eindigde in de tiebreak, die Sijsling met een paar goede punten naar zich toe trok.

Nog geen aangifte tegen Rotterdamse agente

Bij de politie in Rotterdam is tot nog toe geen aangifte binnengekomen tegen de agente die onder vuur is komen te liggen na een filmpje op internet. Volgens een politiewoordvoerster is de agente woensdag aan het werk. Van een schorsing is geen sprake.

Op het filmpje is te zien dat de agente op de man toeloopt en hem in het kruis trapt. Daarna volgen nog een paar trappen. De man biedt geen weerstand. Uiteindelijk boeien de agente en haar mannelijke collega hem. Op het filmpje zijn kreten van omstanders te horen.

De politie onderzoekt de zaak intern. De rijksrecherche is in deze zaak niet ingeschakeld.

Van Bommel bedankt voorlopig voor Oranje

Mark van Bommel zal zich voorlopig niet meer beschikbaar stellen voor het Nederlands elftal. Dit staat te lezen op de website van de KNVB.

De 79-voudig international bedankt nog niet definitief voor Oranje. "Dat wil ik niet. In de toekomst kan er een moment komen dat de bondscoach door omstandigheden alsnog een beroep op mij wil of moet doen. Dan wil ik er zijn," aldus de 35-jarige middenvelder die komend seizoen voor PSV speelt.

Van Bommel zegt verder dat hij jongere spelers niet voor de voeten wil lopen. "De tijd is rijp voor talentvolle, jonge spelers. Die zijn er en moeten zich nu op het allerhoogste niveau ontwikkelen."

Blatter vindt doellijntechnologie noodzakelijk

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft na het EK-duel tussen Engeland en Oekraïne toegegeven dat er snel doellijntechnologie moet komen. "Na dinsdagavond is doellijntechnologie geen mogelijkheid meer, maar een noodzakelijkheid", zei de Zwitser.

De Oekraïners werd tijdens de 1-0 nederlaag een zuiver doelpunt onthouden. Verdediger John Terry haalde na een uur spelen een poging van Marko Devic achter de doellijn weg. De arbitrage nam dat echter niet waar. Als het doelpunt was toegekend, had het gastland nog een treffer nodig om zich te plaatsen voor de kwartfinale.

Bondscoach Oleg Blokhin toonde na de wedstrijd al zijn verontwaardiging. "Er zijn vijf scheidsrechters op het veld en de bal was vijftig centimeter achter de lijn. Toch hebben ze het niet gezien. Waarom zijn er eigenlijk vijf scheidsrechters?"

De Europese bond maakt in Polen en Oekraïne gebruik van twee extra assistenten naast de doelen, een mogelijk alternatief. UEFA-voorzitter Michel Platini is geen voorstander van doellijntechnologie.

Er worden momenteel wel twee systemen met doellijntechnologie getest in Engeland en Denemarken. Daarover neemt de FIFA 5 juli een beslissing.

Gijzeling door moslimradicaal in Toulouse

Een man die zegt dat hij een lid van al-Qaeda is heeft woensdag vier mensen gegijzeld in een bank in de Franse stad Toulouse. Hij zou hebben geschoten, meldden Franse media.

In maart schoot een door al-Qaeda geïnspireerde schutter drie militairen, een rabbijn en drie joodse kinderen dood in Toulouse. Hij werd later doodgeschoten door een elite-eenheid van de politie. De gijzelnemer zou nu willen onderhandelen met leden van die eenheid.

Leers blijft Koreaanse vwo'er weigeren

De 19-jarige Kampenaar van Zuid-Koreaanse afkomst die in februari uit Nederland werd geweerd hoeft er niet op te rekenen dat hij het land nog in komt. Dat blijkt woensdag uit antwoorden van minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA) op Kamervragen van PvdA en SP.

De man, Tae Young Park, woonde sinds zijn vijfde jaar in Nederland, maar omdat hij geen verblijfsvergunning heeft hield de marechaussee hem tegen na een bezoek aan een voetbalwedstrijd in Londen. Dat betekende dat hij zijn vwo-eindexamen niet kon afleggen bij zijn school, het Deltion College in Kampen.

Park woont sindsdien in afwachting van de uitkomst van een beroepsprocedure bij zijn ouders in Zuid-Korea. Defence for Children en de gemeente Kampen hadden gevraagd of hij in ieder geval toegelaten mocht worden om deze week zijn herexamen te maken, maar dat ziet Leers niet zitten.

"Ik zie geen aanleiding om het inreisverbod tijdelijk op te heffen", schrijft de minister. Bij uitzondering is hij wel in de gelegenheid gesteld om de herexamens te maken op de Nederlandse ambassade in de Koreaanse hoofdstad Seoul.

Leers memoreert dat zowel de jongen als zijn ouders wisten dat hij illegaal in Nederland verbleef en dat hij kon weten dat hij zijn school daardoor mogelijk niet in Nederland zou kunnen afmaken.

Hockeyheren vroeg aan de bak tijdens Spelen

De bondscoach van de Australische hockeyheren, Ric Charlesworth, heeft voor een deel zijn zin gekregen. Zijn team hoeft tijdens de komende Olympische Spelen in Londen maar twee in plaats van drie 'ontbijtwedstrijden' te spelen.

De wedstrijd tegen Pakistan wordt in plaats van om 8:30 uur op 7 augustus gespeeld om 10:45 uur. Dit houdt in dat de Nederlandse hockeyheren, die in de andere poule spelen tegen Zuid-Korea, vroeg zullen moeten beginnen. In het oorspronkelijke speelschema hadden Duitsland en Nederland geen enkele vroege wedstrijd.

In het herziene schema bij de hockeyvrouwen krijgt Nederland ook te maken met één vroeg duel. Zij spelen op 31 juli om half negen 's ochtends tegen Japan.

SGP presenteert eurosceptisch programma

Verdragen die soevereiniteit overhevelen naar Brussel moeten in de Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen met een tweederdemeerderheid. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de SGP, dat woensdag werd gepresenteerd.

De partij van lijsttrekker Kees van der Staaij laat in het programma Daad bij het Woord een sterk eurosceptisch geluid horen. Zo wil de SGP dat de financiële afdracht aan de EU fors naar beneden gaat.

Eurolanden die zich niet aan de afspraken houden, moeten uit de euro kunnen worden gezet, vindt de orthodox-christelijke partij. "We moeten niet koste wat het kost de euro in de lucht houden", zei Van der Staaij woensdagochtend bij de presentatie van het programma.

"Met overtuiging en argumenten stemde de SGP tegen invoering van de euro en de toetreding van landen die hier niet rijp voor waren", memoreert de partij. "De EU moet afslanken: minder taken, minder geld, minder regels."

De SGP pleit ook voor maatregelen om de woningmarkt weer in beweging te krijgen. Zo moet de overdrachtsbelasting worden afgeschaft, het eigenwoningforfait worden afgebouwd en de hypotheekrente worden hervormd.

Starters moeten een speciale lening kunnen krijgen en banken moeten eerder hypotheken verstrekken aan mensen met een tijdelijk contract. Ook moeten ouders hun kinderen belastingvrij kunnen helpen bij de aanschaf van een woning.

Het gezin vormt zoals gewoonlijk een belangrijk punt in het programma van de SGP. De kinderbijslag en het kindgebonden budget moeten omhoog, de belastingheffing moet 'gezinsvriendelijk' zijn en de overheid mag kinderopvang niet langer subsidiëren.

Verder moet commercieel draagmoederschap strafbaar blijven en moet de Abortuswet worden afgeschaft.

'Nintendo paait gameontwikkelaars'

Nintendo biedt gameontwikkelaars een aanzienlijk bedrag wanneer zij hun spellen digitaal aanbieden via de online winkel van Wii U. Het Japanse gamebedrijf wil dat uitgevers hun spellen niet alleen in de winkel leggen, maar ook online digitaal verkopen via de nieuwe spelcomputer. Dat schrijft gamewebsite Wii U Daily woensdag.

De Japanse gamegigant geeft de ontwikkelaars meer geld dan Sony en Microsoft. Het bedrag is aanzienlijk, beweren anonieme ontwikkelaars tegen de website. "We zouden stom zijn daar geen gebruik van te maken", citeert de website een van zijn anonieme bronnen.

Online gamen en games digitaal kopen is een nieuwe focus van het bedrijf achter Zelda en Super Mario. Eind vorig jaar maakte Nintendo bekend dat al zijn spellen zowel in de winkel als in de Wii U eShop komen. De online shop is direct bij de lancering van de Wii U beschikbaar.

Nintendo heeft nog geen prijs genoemd voor de spelcomputer. De Wii U is tegen het eind van dit jaar verkrijgbaar.


'Nintendo paait gameontwikkelaars' (Foto: Novum)

Amerikaanse Sesamstraat wordt verfilmd

Sesamstraat komt naar het witte doek. Filmstudio Fox heeft de rechten van de Amerikaanse versie Sesame Street gekocht en wil de populaire kinderserie ombouwen tot bioscoopfilm. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het scenario is van de hand van Joey Mazzarino, die al jaren de scripts voor de kinderserie schrijft. Sesame Workshop, dat de serie produceert, is waarschijnlijk ook bij de film betrokken. Wie de film gaat regisseren is nog onbekend, wanneer de film moet verschijnen evenmin.

Sesame Street, evenals alle bewerkingen in andere landen en talen, is vooral bekend van de poppen vervaardigd door Muppets-bedenker Jim Henson. In de serie komen ook acteurs van vlees en bloed voor en korte animaties.

Tweemaal eerder werden films gebaseerd op Sesame Street. In 1985 verscheen Follow That Bird, met Big Bird in de hoofdrol, evenals komieken John Candy, Chevy Chase en Dave Thomas. In 1999 verscheen The Adventures of Elmo in Grouchland, waarin de kleine, rode Elmo het thuisland van de in een vuilnisbak wonende Oscar bezoekt.

Het educatieve kinderprogramma Sesame Street verscheen in 1969 voor het eerst op de Amerikaanse tv en is inmiddels in 140 landen te zien. De Amerikaanse versie won al 138 Emmy awards.

Bizarre stunts in trailer Monster 4x4 3D

Ubisoft heeft een nieuwe trailer voor de 3DS-racegame Monster 4x4 3D vrijgegeven. 

In de trailer valt te zien dat de monstertrucks te tunen zijn en dat het spel een multiplayer voor twee spelers bevat. Ook kent het spel vijf verschillende racegebieden: van de woestijn tot en met ondergesneeuwde racetracks. 

Het spel is nu in de winkels verkrijgbaar en de trailer is hieronder te zien:

Van Vollenhoven: alleen naaste familie naar Friso

Prins Friso krijgt in Londen alleen bezoek van zijn echtgenote, moeder en broers. Koningin Beatrix vliegt nog steeds elk weekeinde naar haar comateuze zoon, vertelt Pieter van Vollenhoven aan roddelblad Story. Friso ligt sinds zijn skiongeluk in februari in coma.

"Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Echt verschrikkelijk", doet Van Vollenhoven uit de doeken. "Het is voor mijn schoonzus en Mabel een enorme zorg en het enige wat wij kunnen doen, is wachten en hopen. We zijn constant met onze gedachten bij Friso en zijn naaste familie. Elke dag bidden we voor herstel."

Volgens Van Vollenhoven zijn de familie en Friso vooral gebaat bij rust. "Daarom gaan we niet bij hem op bezoek. Ook mijn zoons zijn niet bij hun neef langs geweest. Ik heb daar in elk geval niets over gehoord. Friso wordt door de familie goed afgeschermd. Alleen zijn moeder, echtgenote en broers komen op bezoek en ik heb daar alle begrip voor."

Friso raakte in februari tijdens de traditionele sikvakantie in Oostenrijk bedolven onder een lawine. Daardoor liep hij zwaar hersenletsel op en belandde hij in een coma. Het is de vraag of hij ooit nog bijkomt. De prins wordt sinds begin maart verzorgd in de Londense privékliniek Wellington.

Hoewel Van Vollenhoven binnenkort voor zaken naar Londen moet, is hij niet van plan bij Friso of zijn vrouw Mabel langs te gaan. "Ik wil Mabel niet lastigvallen. Tot nu toe hebben we haar ook nog niet gesproken of gezien. Zij is heel druk met de dagelijkse bezoekjes aan haar echtgenoot en de zorg voor hun twee kindjes. De situatie waarin zij nu zit, is vreselijk. Iets ergers kun je je niet voorstellen."

Beschonken bestuurder lapt rijverbod aan laars

Een 36-jarige man uit Almere is dinsdagnacht twee keer aangehouden voor het rijden onder invloed. Hij werd eerst op de A6 gesnapt, waarna agenten hem naar het politiebureau in Emmeloord meenamen. De man kreeg een rijverbod, maar daar trok hij zich weinig van aan. Nog geen uur later werd hij weer achter het stuur aangetroffen.

Getuigen belden het alarmnummer toen ze de man in Luttelgeest in beschonken toestand hadden zien instappen en wegrijden. Nadat hij aan de kant was gezet en meegenomen, bleek op het politiebureau dat hij ruim twee keer zo veel alcohol had gedronken als toegestaan. Hij kreeg daarop een rijverbod van zes uur opgelegd.

Agenten uit Dronten troffen de Flevolander even later weer op de A6 aan. De man heeft twee proces-verbalen voor rijden onder invloed aan zijn broek hangen en is zijn rijbewijs kwijt. Hij moet zich binnenkort verantwoorden voor de rechter.

Moody's verhoogt kredietstatus Turkije

(Novum/ABM FN) Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietstatus van Turkije verhoogd van Ba2 naar Ba1. Daarnaast handhaaft het bureau zijn positieve verwachting voor het land. Turkije noteert nu nog een trede onder de investeringsstatus. Op dat niveau wordt het risico dat een staatsobligatie niet wordt afgelost als verwaarloosbaar ingeschat.

Moody's signaleert een significante verbetering in de Turkse overheidsfinanciën en looft beleidsinitiatieven om het groeiende tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans, dat vorig jaar tien procent van het bruto binnenlands product bedroeg, aan te pakken.

Door de schuldencrisis in de eurozone staat de kredietwaardigheid van met name veel Europese landen onder zware druk. Zo verlaagde Moody's de rating van Spanje vorige week naar Baa3. Het Zuid-Europese land staat bij Moody's nu nog één stapje hoger op de kredietwaarderingsladder dan Turkije.

Aanhoudingen voor mensenhandel bij invallen in Oss

De politie heeft woensdagochtend bij invallen in woningen in Oss en omgeving negen mensen aangehouden op verdenking van mensenhandel en handel in drugs. Bij de invallen werd een aantal Oost-Europese vrouwen aangetroffen die vermoedelijk in de prostitutie werken. Een van hen is minderjarig, meldt een politiewoordvoerder.

De politie begon de actie rond 05.00 uur en viel acht woningen binnen in Oss, een woning in Teeffelen en een in Lith. Daarbij werden verdovende middelen en vuurwapens aangetroffen, die in beslag genomen zijn. Ook waardevolle spullen uit de woningen en vier auto's zijn door de politie meegenomen. Bij de actie werden 150 agenten ingezet.

Koolmonoxide nekt zwerver in aanhanger Leiden

Een dakloze man die dinsdagavond in Leiden in een aanhanger werd gevonden blijkt te zijn omgekomen door koolmonoxidevergifiting. Dat meldt een politiewoordvoerder.

De aanhanger stond aan het Boerenpad aan de rand van de stad. Toen de eigenaar de kap van zijn aanhanger opende trof hij het lichaam aan. Het nog onbekende slachtoffer had het waarschijnlijk koud en kroop daarom in de aanhanger, waarna hij met kolen een vuur maakte. Omdat de kap dichtzat, kon er geen zuurstof bij komen.

Geen plannen voor extra DLC-personages Dead or Alive 5

Het uitgeven van extra personages door middel van DLC maakt het spel oneerlijk volgens developer Yosuke Hayashi van Team Ninja. Hij haalt hierbij uit naar de on-disc downloadable content van Capcoms Street Fighter X Tekken. Het zou namelijk voelen alsof je de regels van het spel verandert.

We zien het spel als een sport, je veranderd tijdens het spel niet zomaar de regels. Je speelt een voetbalwedstrijd niet ineens met 14 spelers tegen 11 spelers. Dat is niet eerlijk.

Volgens Hayashi gebeurt hetzelfde als een speler wel alle extra toegevoegde personages heeft en de ander niet. De speler met de DLC heeft dan een voordeel ten opzichte van de speler zonder DLC.

Tevens vindt Hayashi het al moeilijk om 20 personages in Dead or Alive 5 zo uit te balanceren dat geen enkel personage een voordeel heeft ten opzichte van de ander, dat hij er niet aan moet denken om via DLC nog meer personages er aan toe te voegen. “Het balanceren van de personages is extreem belangrijk en het is moeilijk om te doen”, voegt Hayashi hier aan toe. “We hebben geen plannen om extra personages te verkopen door middel van DLC.” 

'Europese transactietaks van tafel'

De belasting op financiële transacties wordt definitief niet ingevoerd. De ministers van financiën van de Europese Unie halen het voorstel van de Europese Commissie definitief van de onderhandelingstafel. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van gesprekken met betrokken diplomaten.

De ministers komen vrijdag bijeen in Luxemburg. Volgens de diplomaten wordt er dan alleen nog gekeken naar een uitgeklede variant van de transactietaks, zoals een variant op de Britse zegelbelasting. Die wordt alleen betaald door de koper bij het 'verzegelen' van de overeenkomst.

De commissie stelde in het najaar voor een financiëletransactietaks in te voeren, geldend voor alle transacties van aandelen en derivaten en voor zowel de koper als de verkoper. Dat moest bijna zestig miljard euro opleveren, waarmee de banken een bijdrage zouden leveren aan de oplossing van de economische crisis.

Onder meer Groot-Brittannië en Nederland zijn tegenstander van de belasting. De taks zou een flink concurrentienadeel opleveren voor de sterke bankensectoren in die landen. Verschillende Zuid-Europese landen, zoals Frankrijk, zijn juist voor.

Obama wil Europa niet helpen

De Amerikaanse president Barack Obama is niet van plan om de eurozone financieel te hulp te schieten. Volgens hem moeten de Europeanen zelf hun problemen oplossen, en zijn ze daar ook toe in staat. Dat zei Obama dinsdagavond lokale tijd na afloop van de G20-top in Mexico.

Obama erkende dat de eurocrisis invloed heeft op de economische ontwikkeling in de Verenigde Staten. Hij benadrukte echter dat zijn regering geen invloed kan uitoefenen op de manier waarop de eurozone zijn eigen crisis oplost.

De Amerikaanse president sprak op een cryptische manier zijn vertrouwen uit in de Europese leiders. "Hoewel ze het waarschijnlijk niet in één keer kunnen oplossen, denk ik dat het vertrouwen kan geven als mensen een idee krijgen dat het de goede kant opgaat."

Federer opnieuw naar Rotterdam

Toernooidirecteur Richard Krajicek is er wederom in geslaagd Roger Federer vast te leggen voor het ABN AMRO-tennistoernooi. De Zwitser is in Rotterdam de titelverdediger. In februari won Federer van Juan Martin Del Potro in de finale. 

Krajicek sprak na de succesvolle editie van 2012, die een recordaantal van 116.000 toeschouwers trok, de ambitie uit Federer weer naar Ahoy te halen. De huidige nummer drie van de wereld won het indoortoernooi eerder in 2005. Het ABN AMRO-toernooi viert volgend jaar zijn veertigste verjaardag.

'Renners ook volgend jaar met oortjes'

Wielrenners mogen ook volgend jaar in World Tour-wedstrijden gebruikmaken van oortjes waarmee zij rechtstreeks in contact staan met ploegleiders. Dat heeft de internationale wielerunie UCI tijdens een vergadering in Salzburg besloten, laat de organisatie van de Amstel Gold Race weten.

De UCI zou dit seizoen een definitief besluit nemen over een mogelijk verbod op het communicatiemiddel, maar hakt nu pas volgend jaar de knoop door. Er moet eerst een onderzoek komen naar de effecten van oortjes op het wielrennen.

Het conflict over de oortjes liep vorig jaar hoog op toen ploegen de Ronde van Beijing wilden boycotten, mocht er een verbod komen. Volgens de wielerformaties dragen communicatiemiddelen bij aan de veiligheid in het peloton.

Shevchenko zwaait af bij Oekraïne

Andriy Shevchenko heeft zijn afscheid als international van Oekraïne aangekondigd. De 35-jarige aanvaller maakte dat meteen na de 1-0 nederlaag op het EK tegen Engeland bekend. Hij hoopt nog een speciale interland te spelen om afscheid te nemen van de fans en zijn internationale loopbaan officieel te beëindigen.

Shevchenko speelde 111 interlands voor Oekraïne en vond daarin 48 keer het net. Hij leidde zijn land in het openingsduel op het EK nog met twee treffers langs Zweden. "Ik denk dat het tijd is om jonge spelers een kans te bieden", zei de aanvoerder. "Dit EK heeft ze sterker gemaakt. Ze hebben een mooie toekomst."

De Europees voetballer van het jaar in 2004 heeft een aflopende verbintenis bij zijn club Dynamo Kiev. Mogelijk plakt hij er in clubverband nog wel een jaar aan vast.


Shevchenko zwaait af bij Oekraïne (Foto: Novum)

CD: The Nightingales - No Love Lost

Met No Love Lost maken we kennis met The Nightingales gedurende hun tweede leven. De begindagen van deze band kunnen herleid worden naar de jaren tachtig, waar zij ontstaan zijn uit punkbandje The Prefects. Een bescheiden succes was hun beschoren. Zo was deze post-punkband een graag geziene gast bij de radiosessies van John Peel. Na hun break up in 1987 besloot frontman Robert Lloyd de band in 2004 weer nieuw leven in te blazen. Sindsdien is de band in een productieve versnelling terecht gekomen en leveren zij met No Love Lost alweer hun vierde album in zes jaar af.

No Love Lost

Van Kouwen naar De Graafschap

Frank van Kouwen vertrekt naar De Graafschap. Als de 31-jarige Brabander vanmiddag door de keuring komt, dan tekent hij een contract voor een jaar bij de club die afgelopen seizoen degradeerde. Dit meldt Omroep Gelderland.

Bij De Graafschap krijgt de oud-speler van onder meer Willem II en VVV-Venlo een nieuwe kans in het profvoetbal nadat twee jaar geleden bij hem darmkanker werd geconstateerd. Na een aantal chemokuren maakte hij in november vorig jaar zijn rentree bij FC Eindhoven.

Van Kouwen speelde meer dan 220 wedstrijden in het betaald voetbal.

Lescott: "Het gaat niet om mij en Balotelli"

Engeland treft zondag Italië in de kwartfinale van het EK. Joleon Lescott kijkt uit naar de ontmoeting met zijn ploeggenoot Mario Balotelli.

Engeland boekte gisteravond een benauwde zege op Oekraïne en plaatste zich zodoende als groepswinnaar voor de kwartfinale. Door de eerste plaats in de groep ontloopt de ploeg van bondscoach Roy Hodgson Spanje.

Tegen Italïe krijgt Lescott te maken met Balotelli, die afgelopen maandag op spectaculaire wijze zijn eerste doelpunt op het EK maakte tegen Ierland.

"Mario is een geweldige speler en we kennen elkaar goed van onze trainingen bij Manchester City. Maar Italië bestaat niet uit één persoon. Ze beschikken over erg veel kwaliteit", zei Lescott na afloop van Engeland - Oekraïne tegen Goal.com. "Ik weet niet of het mij gaat helpen dat ik hem goed ken. Het draait die wedstrijd niet om mij en Balotelli. Het gaat om Engeland tegen Italië."

Engeland had met Frankrijk, Oekraïne en Zweden pittige tegenstanders in de groepsfase. Uiteindelijk plaatsten The Three Lions zich relatief eenvoudig voor de kwartfinale. "Het is mooi om de groep te winnen. Mensen zijn blij dat we nu Spanje ontlopen. Maar Italië is ook een erg zware tegenstander. Bij iedere wedstrijd die je wint tank je vertrouwen. Sinds Roy Hodgson aan het roer staat is dat ook telkens gebeurd. We zijn nu moeilijk te verslaan. Dat geeft pas echt vertrouwen."

FOK!sport EK-weetje van de dag

Bayern München is de ploeg die dit EK de meeste spelers afstaat. De Duitse ploeg levert maar liefst dertien spelers. Acht van deze spelers spelen voor Duitsland, twee voor Kroatië, één voor Nederland, één voor Oekraïne en één voor Frankrijk.

Op de tweede plek komen Chelsea, FC Barcelona en Dynamo Kiev. Deze drie ploegen leveren elk negen spelers aan de nationale elftallen die actief zijn op het EK. De negen spelers van Dynamo Kiev komen allen uit voor Oekraïne.

Call of Duty Black Ops: Declassified te zien op boxart

Activision weet dat Black Ops goed verkoopt en daarom is het ook logisch dat Call Of Duty gaat verschijnen op PlayStation Vita. Op de website van WalMart verscheen namelijk informatie over de game die door het leven gaat als Call of Duty: Black Ops Declassified.

Naast informatie over Call of Duty: Black Ops Declassified, is ook de boxart van de game gelekt. In Call of Duty: Black Ops Declassified volgen we het verhaal verder van Call Of Duy: Black Ops en krijgt de game ook nieuwe Special Ops-missies. De game is geoptimaliseerd voor PlayStation Vita en moet een intense ervaring opleveren op PlayStation Vita. Call of Duty: Black Ops Declassified krijgt uiteraard ook een multiplayer. Call of Duty: Black Ops Declassified verschijnt rond de feestdagen voor PlayStation Vita.

CoD


Scholier (6) geschorst voor aanrandingen

Een 6-jarig jongetje van de Jozefschool in Hillegom is geschorst omdat hij medeleerlingen aanrandde. De stichting waar de Jozefschool onder valt, bevestigt de schorsing woensdag in De Telegraaf. Volgens ouders zou het jongetje zeventien slachtoffers, zowel jongens als meisjes, hebben gemaakt, meldt de krant.

De school heeft de ouders vorige week ingelicht over de schorsing. Wat het jongetje precies heeft gedaan is onduidelijk, maar wordt door een woordvoerder van de Sophia Stichting voor Katholiek Basisonderwijs omschreven als 'grensoverschrijdend gedrag'.

"Op het lichamelijk vlak zijn er dingen gebeurd met leerlingen die verder gaan dan de spelletjes die kleuters normaal doen", laat de woordvoerder weten. Om hoeveel slachtoffers het exact gaat wil de stichting niet zeggen.

Een jaar eerder zou de kleuterleiding al alarm hebben geslagen over het gedrag van het jongetje. "Daar zijn destijds deskundigen bij betrokken", meldt de woordvoerder. "Maar blijkbaar heeft die actie niet het gewenste resultaat opgeleverd."

De Sophia Stichting heeft experts ingeschakeld en onderzoekt de aard en omvang van de aanrandingen op de school.

Honkballer Galvis 50 duels geschorst

Freddy Glavis, een Amerikaanse profhonkballer die voor Philadelphia Phillies speelt, heeft een schorsing van vijftig duels aan de broek vanwege het gebruik van doping. Bij de 22-jarige Galvis werden sporen gevonden van het verboden middel clostebol, een synthetische drug.

Naar eigen zeggen weet de Amerikaan niet hoe de drug in zijn lichaam terecht is gekomen. Toch bood hij zijn club, teamgenoten en fans excuses aan. Verder beloofde hij na zijn schorsing sterker dan ooit terug te komen.

Okami: Magnificent Vision komt naar PlayStation 3

Okami krijgt een HD-remake voor PlayStation 3, dit heeft Capcom vandaag aangegeven na de geruchten van gisteren. De HD-remake zal door het leven gaan als Okami: Magnificent Vision en moet in de herfst uitkomen op PlayStation Network. Daarnaast heeft Capcom een trailer vrijgegeven van de game.

De game heeft de mogelijkheid om met PlayStation Move gespeeld te worden, en krijgt uiteraard een laagje HD graphics. Ook is het mogelijk om trophies te verdienen. Okami verscheen oorspronkelijk voor PlayStation 2, maar kwam later uiteindelijk ook voor Nintendo Wii. In Okami: Magnificent Vision speel je als Amaterasu, een Japanse god die de vorm van een wolf aanneemt. Nadat een monster de wereld heeft verwoest is het aan Amaterasu om de wereld te verbeteren met behulp van haar magische verfkwast. Okami: Magnificent Vision krijgt een prijskaartje van €19.99.

Prandelli praat met Balotelli

De Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli heeft gisteren tijdens de training een gesprek gehad met Mario Balotelli. Prandelli wilde van zijn speler weten of die problemen met hem heeft.

In de groepswedstrijd tegen Ierland scoorde Balotelli als invaller de tweede treffer en hij maakte daarna een cynisch wisselgebaar richting de bank. Daarnaast leek hij ook enkele verwensingen richting Prandelli te roepen. De spits, die van mening is dat hij te weinig vertrouwen krijgt van de bondscoach, werd daarop door een aantal medespelers aangesproken.

"Balotelli moet leren met kritiek om te gaan, zeker als hij een kampioen wil worden," zo zegt Prandelli. "Niemand wil hem kwaad doen. Dat moet hij inzien."

Onduidelijkheid over gezondheid Mubarak

Er is veel onduidelijkheid over de toestand van de Egpytische oud-president Hosni Mubarak. De 84-jarige Mubarak is dinsdagavond uit de gevangenis overgebracht naar een militair hospitaal nadat hij was getroffen door een beroerte. Het staatspersbureau MENA meldde vervolgens dat hij klinisch dood zou zijn, maar andere bronnen weerspreken dat. Zeker is dat zijn gezondheid is verslechterd.

Een generaal van de Militaire Raad zei dat Mubarak in een 'zeer kritieke toestand' verkeert, maar ontkende dat hij dood was. Mubarak's vrouw heeft de oud-president in het ziekenhuis bezocht.

Mubarak werd eerder deze maand veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf omdat hij vorig jaar niet had voorkomen dat veiligheidstroepen op vreedzame betogers schoten. Mubarak was tot vorig jaar dertig jaar president van Egypte.

'Grieken brengen geld terug naar de bank'

Grieken hebben na de verkiezingsuitslag van zondag recordhoeveelheden geld teruggebracht naar Griekse banken. Dat schrijft de Griekse krant Kathimerini op basis van een rondgang langs bankiers.

Dagelijks zouden Grieken honderd tot tweehonderd miljoen euro terugbrengen naar banken. Daarbij is de uitstroom van geld tot stilstand gekomen, waardoor er sprake is van netto-instroom van geld, aldus de krant.

Veel Grieken waren bang dat een verkiezingsoverwinning door de linkse partij Syriza tot een confrontatie met de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds zou leiden. Als de internationale schuldeisers dan hadden besloten de kredietkraan dicht te draaien, zou Griekenland waarschijnlijk noodgedwongen uit de euro zijn gegaan. De angst op een 'grexit' was dermate hoog dat Grieken dagelijks voor meer dan een half miljard euro van de banken hebben gehaald.

De centrumrechtse partij Nea Dimokratia won de verkiezingen van afgelopen zondag uiteindelijk. Hun leider Antonis Samaras is bezig een meerderheidsregering te vormen met PASOK en Democratisch Links.

PASOK-leider Evangelos Venizelos zei dinsdag dat woensdag nog een regering kan worden gevormd. Alle drie de partijen willen Griekenland in de euro houden, maar willen wel de afspraken die Griekenland heeft gemaakt voor 240 miljard euro aan noodleningen heronderhandelen.


'Grieken brengen geld weer terug naar de bank' (Foto: Novum)

[NBA] Uitslag Miami Heat - Oklahoma City Thunder

In de finale van de NBA heeft Miami Heat de titel voor het grijpen. Gisteravond werd de derde wedstrijd tegen Oklahoma City Thunder met 104-98 gewonnen. De stand in de best-of-seven series kwam daarmee op 3-1 in het voordeel van Miami. Morgen kan Miami voor eigen publiek de tweede NBA-titel binnenhalen.

LeBron James (26 punten), Dwyane Wade en Mario Chalmers (beiden 25 punten) waren op gang bij Miami. Topscorer was echter Russell Westbrook. Hij maakte voor Oklahoma 43 punten.

Het is overigens onzeker of LeBron James kan meespelen in de volgende play-off-wedstrijd. James moest het veld verlaten vanwege een knieblessure.

Huisartsen willen eigen bijdrage huisartsenpost

Steeds meer huisartsen willen dat patiënten die in de avond, nacht of het weekeinde een huisartsenpost bezoeken een eigen bijdrage gaan betalen. Uit een onderzoek blijkt dat 77 procent van de huisartsen voorstander is van een eigen bijdrage. Twee jaar geleden was dat nog 65 procent, schrijft het vakblad Medisch Contact.

Bij huisartsenposten is tachtig procent van de hulpvragen niet spoedeisend. Dat levert veel werkdruk op en kost een hoop geld. De huisartsen denken dat een eigen bijdrage een remmend effect op een bezoek aan een huisartsenpost zal hebben.

Van de voorstanders van een eigen bijdrage denkt 81 procent aan een bedrag tussen de tien en 25 euro, zo blijkt uit het onderzoek van huisartsvandaag.nl en de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen.

André Rieu voelt zich herboren

André Rieu voelt zich weer helemaal de oude. De 62-jarige violist kampte eerder dit jaar met een infectie aan zijn evenwichtsorganen en moest een groot aantal concerten afzeggen. Hij ging vervolgens sporten en heeft ook zijn eetpatroon aangepast. "Ik voel me herboren", vertelt Rieu woensdag in De Telegraaf. "Ik ben al negen kilo kwijt."

Het sporten bevalt de muzikant zo goed, dat hij zijn personal trainer meenam naar het buitenland. "Het sporten was besmettelijk", vertelt Rieu. "Op het laatst stond het hele orkest in de sportschool. Ik ben dus niet de enige fitte op het podium."

Rieu had het niet makkelijk toen hij zich begin dit jaar niet goed voelde en concerten moest afzeggen. "Zwaar was de dubbele verantwoordelijkheid die op me drukte. Ik wilde beter zijn om de musici aan het werk te hebben. Maar ik moest ook rusten om echt beter te worden."

Rieu, die vanaf vrijdag drie dagen in Maastricht optreedt, staat inmiddels weer op het podium. "Na Maastricht vlieg ik terug naar Sao Paolo in Brazilië voor weer twaalf concerten. We doen een inhaalslag."

Coach Oekraïne: "Wij zijn bestolen"

Oekraïne werd gisteren in de laatste groepswedstrijd op het EK uitgeschakeld. Het gastland van het EK werd in het duel tegen Engeland een zuiver doelpunt onthouden, toen verdediger John Terry een schot van Marco Devic vanachter de doellijn weghaalde.

"Dat was een duidelijke treffer”, zo zei een teleurgestelde Oekraïense bondscoach Oleg Blochin. "Het is de schuld van de arbitrage. Die heeft ons bestolen.”

Blochin was van mening dat zijn team gisteren beter was en ook de beste kansen had. "De Engelsen hadden geluk.”

Cameron en Fernandez in clinch om Falklands

De Britse premier David Cameron en de Argentijnse president Cristina Fernandez hebben dinsdag tijdens de G20-top in Mexico een ongemakkelijk gesprek gehad over de Falkland-eilanden. Cameron stapte op Fernandez af om over hervormingen van de bankensector te praten en vroeg haar terloops de wensen van de bewoners van de Falklands te respecteren, aldus de Argentijnse minister van buitenlandse zaken Hector Timerman.

Fernandez probeerde na het verzoek Cameron een envelop te overhandigen met daarin een aantal VN-resoluties waarin wordt aangedrongen op een dialoog tussen Argentinië en Groot-Brittannië. Volgens Timerman weigerde Cameron de envelop aan te nemen. Hij zou zich hebben omgedraaid en zijn weggelopen.

Volgens een woordvoerder van de Britse regering heeft Cameron helemaal niet geweigerd de envelop aan te nemen. Het was de woordvoerder niet duidelijk of Fernandez Cameron de envelop daadwerkelijk had willen overhandigen. Cameron zou tegen Fernandez hebben gezegd dat hij op dat moment niet de discussie over de Falklands wilde aangaan, maar Fernandez slechts wilde wijzen op het referendum dat de bewoners van de archipel over hun politieke toekomst houden.

Al een jaar lang zet Argentinië Groot-Brittannië onder druk om gesprekken over de soevereiniteit van de eilanden aan te gaan. Groot-Brittannië weigert echter te onderhandelen, omdat het volgens de Britse regering aan de eilanders is te beslissen.

VN-waarnemers Syrië willen blijven

De waarnemers van de Verenigde Naties in Syrië zijn vastberaden in het door een bloedige strijd verscheurde land te blijven. Dat heeft het hoofd van de missie, de Noorse generaal Robert Mood, woensdag gezegd in een besloten zitting van de VN-Veiligheidsraad. Vragen over het afbreken van de missie zijn volgens Mood prematuur. "Wij blijven hier", zei hij.

Zaterdag verklaarden de VN dat de driehonderd waarnemers in Syrië hun werkzaamheden hebben opgeschort vanwege zorgen over hun veiligheid. "Bombardementen, schietpartijen en andere incidenten komen steeds dichterbij en we zijn de afgelopen weken diverse malen doelwit geweest", aldus Mood. Niet alleen kwam daardoor de veiligheid van de waarnemers in gevaar, het werd ook steeds lastiger om de werkzaamheden te verrichten.

Een VN-diplomaat, die aanwezig was bij de besloten zitting, zei dat er zeker tien keer gericht op de waarnemers is geschoten. Ze waren tevens betrokken bij een reeks andere schietincidenten. Negen voertuigen van de VN zijn getroffen door kogels of beschadigd geraakt.

Voordat de waarnemersmissie nieuw leven kan worden ingeblazen moet eerst het geweld afnemen. Bovendien moeten de Syrische regering en de oppositie de VN-waarnemers bewegingsvrijheid garanderen, zei Mood op een persconferentie na afloop van de zitting van de Veiligheidsraad. Mood heeft de afgelopen dagen garanties gekregen van de Syrische regering, maar wacht nog steeds op een verklaring van de oppositie.

Het hoofd vredesoperaties van de VN, Hervé Ladsous, bracht tevens verslag uit in de Veiligheidsraad. "Voor het moment hebben we besloten de integriteit van de missie en het mandaat niet te veranderen. We moeten ons er van bewust zijn dat er een aantal diplomatieke initiatieven onderweg zijn, bilateraal, maar ook multilateraal."

Blanc: ''Een groot speler maakte het verschil''

Frankrijk verloor haar laatste groepsduel met 2-0 van Zweden. De teleurgestelde bondscoach Laurent Blanc, weet dat vooral aan de vorm van sterspeler Zlatan Ibrahimovic.

''Een groot speler heeft het verschil gemaakt'', zei Blanc na afloop tegen de internationale pers over Ibrahimovic. De Zweed zette het reeds uitgeschakelde Zweden op sublieme wijze op 1-0. Blanc wilde de uiteindelijke 2-0 zege van de Zweden niet té veel eer geven. ''Vandaag was zelfs een doorsnee prestatie al genoeg om Frankrijk te verslaan'', aldus de bondscoach.

Stefan Larsson maakte er in blessuretijd 2-0 van. Ondanks die uitslag gaat Zweden naar huis en Frankrijk naar de kwartfinale. De geprezen oud-Ajacied Ibrahimovic reageerde met gepaste tevredenheid. ''Het doet pijn om nu al naar huis te moeten, maar we weten tenminste weer dat we ook tegen een van de beste ploegen van de wereld kunnen winnen als we maar zo spelen als nu.''

Zweden-bondsoach Erik Hamrén onderstreepte die visie. ''We waren zeer gemotiveerd en wilden met de maximale inzet spelen, met respect ook voor de andere teams in onze poule.'' 

Hoogopgeleide kankerpatiënt wordt beter behandeld

Hoogopgeleide kankerpatiënten hebben betere overlevingskansen dan mensen met kanker die lager zijn opgeleid. Zij krijgen vaak een ingrijpendere medische behandeling, die bovendien vaker gericht is op genezing. Dat blijkt onderzoek van het Integraal Kankercentrum Zuid.

Epidemioloog Mieke Aarts van het kankercentrum onderzocht de gegevens van ruim 250 duizend patiënten die tussen 1990 en 2008 kanker kregen. Ze ontdekte dat laagopgeleide patiënten met prostaatkanker vaker hormoonbehandelingen en gewone, uitwendige bestraling krijgen, terwijl hoogopgeleiden vaker geopereerd worden en inwendige bestraling krijgen.

Van de laagopgeleide mannen met prostaatkanker werd twintig procent geopereerd, tegenover dertig procent van de hoogopgeleiden. Van de laagopgeleide prostaatkankerpatiënten kreeg elf procent inwendige bestraling, terwijl dat hij patiënten met een hoge opleiding achttien procent was. De ernst van de tumoren was vergelijkbaar.

Bij de behandeling van slokdarmkanker was een vergelijkbare trend zichtbaar, concludeerde de onderzoeker. Hoogopgeleide patiënten kregen vaker chemotherapie en bestraling, terwijl lageropgeleide patiënten vaker helemaal geen behandeling kregen.

Van alle hoogopgeleide mannen die een vorm van kanker kregen, was de helft na vijf jaar nog in leven. Bij de lageropgeleide mannen bleek een derde een jaar later nog in leven te zijn.

Dat hoog- en laagopgeleiden anders worden behandeld, komt mogelijk doordat hoger opgeleiden beter kunnen communiceren met hun arts. Een arts die tegenover iemand zit met een vergelijkbaar opleidingsniveau legt volgens Aarts meer uit.

Clijsters tevreden met progressie op gras

Kim Clijsters leeft met een goed gevoel toe naar haar laatste optreden op het gras van Wimbledon. De Belgische, die aan het eind van het seizoen een punt zet achter haar carrière, tankte in de tweede ronde van de Unicef Open in Rosmalen vertrouwen door met 6-2 en 6-1 Kateryna Bondarenko te verslaan.

"Het niveau dat ik al een paar weken tijdens de training heb, begin ik nu ook in wedstrijden te krijgen", zei Clijsters, die in de eerste ronde op het Brabantse gras tegen Romina Oprandi nog drie sets nodig had. "Ik stond nu veel zekerder op de baan en speelde agressiever. Bovendien lag de tegenstandster me goed."

Clijsters kan wat extra wedstrijdritme goed gebruiken. Ze sloeg het volledige gravelseizoen over om te herstellen van een in maart opgelopen heupblessure. "Het gevoel op de training is al een tijdje heel goed. Ik werk erg hard en dat betaalt zich nu gelukkig uit. Ik zit in de buurt van mijn beste niveau. Helaas heb ik dat door omstandigheden dit jaar nog niet veel kunnen laten zien."

Twee keer bereikte Clijsters de finale in Rosmalen. In 2001 verloor ze van haar landgenote Justine Henin, twee jaar later waren de rollen omgekeerd. "Of ik deze keer weer de finale haal? Dat zal je mij nooit hardop horen zeggen. Ik bekijk het stap voor stap."

Radwanska, Kvitova en Wozniacki onderuit

Agnieszka Radwanska, Petra Kvitova en Caroline Wozniacki zijn in Eastbourne al in de eerste ronde uitgeschakeld. De tennissters waren als eerste, tweede en derde geplaatst bij het Britse grastoernooi. Voor Kvitova is de nederlaag aan de vooravond van Wimbledon een veeg teken. De Tsjechische won vorig jaar op het heilige gras haar eerste grandslamtitel.

Radwanska (1) redde het niet tegen Tsvetana Pironkova. De Bulgaarse won met 6-2 en 6-4. Kvitova (2) was niet opgewassen tegen Ekaterina Makarova uit Rusland: 5-7 en 4-6. Wozniacki, de nummer drie van de plaatsingslijst, won een set tegen de Amerikaanse Christina McHale: 1-6, 7-6 (7) en 4-6.

Marion Bartoli, als vierde geplaatst, bereikte wel de tweede ronde. De Française versloeg Sorana Cirstea 6-2 en 6-2. Ook Angelique Kerber (5) uit Duitsland won wel. Tegen qualifier Elena Vesnina had ze wel drie sets nodig: 3-6, 6-0 en 7-5.

Bij de mannen sneuvelde Julien Benneteau (5). De Fransman ging met 3-6, 6-2 en 6-7 (4) ten onder tegen Yen-Hsun Lu uit Taiwan. De Amerikaan Andy Roddick (6) zag zijn landgenoot Sam Querrey bij een 5-2 stand opgeven.

'Boomwortels is Van Goghs laatste schilderij'

Boomwortels uit 1890 moet het laatste schilderij zijn geweest van kunstenaar Vincent van Gogh (1853-1890). Tot die conclusie komen onderzoekers Bert Maes en Louis van Tilborgh in het vierde deel van Van Gogh: New Findings, een wetenschappelijke publicatie van het Van Gogh Museum in Amsterdam dat donderdag verschijnt.

Er is altijd onduidelijkheid geweest over het allerlaatste schilderij dat Van Gogh maakte. Vaak is beweerd dat Korenveld met kraaien het laatste werk is van de kunstschilder. Het ontstond in juli 1890, in de laatste weken van Van Goghs leven. De dramatische wolkenlucht met kraaien en het doodlopende pad zouden zijn levenseinde aankondigen.

Maes en Van Tilborgh vonden echter aantekeningen van kunstverzamelaar Andries Bonger, die een schilderij beschrijft dat Van Gogh gemaakt zou hebben op de ochtend voordat hij zichzelf in zijn borst schoot op 27 juli 1890 (2 dagen later overleed hij).

Deze beschrijving duidt volgens de onderzoekers op het schilderij Boomwortels, waarop een wirwar van grillige wortels, voeten en stammen is afgebeeld. Bonger was de beste vriend en zwager van Theo van Gogh, de broer van Vincent. Daarnaast noemen de onderzoekers het opmerkelijk dat het werk niet helemaal is voltooid.

Sommigen beweerden al langer dat Boomwortels het laatste werk zou zijn. De grillige boomwortels zouden symbool staan voor de levensstrijd van de kunstenaar. Het Van Gogh Museum stond tot voor kort op het standpunt dat het kleurgebruik wat te uitbundig en vrolijk is voor zulke sombere gedachten.

Andere onderzoekers deden nog meer ontdekkingen. Zo is in een Brabants archief een onbekende brief van Vincent van Gogh gevonden, die dateert van 26 oktober 1872. Verder blijkt dat Vincent en zijn broer Theo in Parijs op Rue Lepic 54 een ander appartement bewoonden dan tot dusver werd gedacht.

Een bloemstilleven dat in het bezit is van het Kröller-Müller Museum in Otterlo dat eerder werd afgeschreven, is weer toegeschreven aan Van Gogh. Bovendien kwam naar voren dat zich onder het bloemstilleven een verloren gewaand schilderij bevindt.

Obama heeft goede hoop voor Europa

De Amerikaanse president Barack Obama heeft er vertrouwen in dat de Europese leiders de schuldencrisis meester kunnen worden. ,,Ik heb er vertrouwen in dat Europa deze proef doorstaat’’, aldus Obama na de afsluiting van de de G20-top in het Mexicaanse Los Cabos in de nacht van dinsdag op woensdag.

Volgens de Amerikaanse president zijn de Europeanen zich bewust van het gevaar dat uitgaat van de eurocrisis. Ook al kunnen niet alle problemen meteen worden opgelost, de EU moet volgens Obama verder op de ingeslagen weg van Europese integratie.

Obama heeft goede hoop voor Europa
Obama heeft goede hoop voor Europa (Foto: ANP)

Klijnsma op plek twee lijst PvdA

Tweede Kamerlid Jetta Klijnsma staat als tweede op de voorlopige kandidatenlijst van de PvdA voor de verkiezingen in september. Financieel woordvoerder Ronald Plasterk neemt de derde plek in en historicus Maarten van Rossum wordt lijstduwer, melden bronnen aan de NOS.

Diederik Samsom is lijsttrekker, zo werd vorige maand al bekend. Er hadden zich geen andere kandidaten gemeld voor de functie. Samsom werd in maart door de leden verkozen tot leider van de sociaaldemocraten.

De concept-kandidatenlijst van de PvdA wordt woensdag vastgesteld door het partijbestuur en donderdag bekendgemaakt. Op 30 juni stelt het partijcongres de definitieve lijst vast.


Klijnsma op plek twee lijst PvdA (Foto: Novum)

VVD, PvdA en D66 willen kortere partneralimentatie

VVD, PvdA en D66 willen de regeling voor partneralimentatie flink versoberen. Na een scheiding moet iemand hooguit vijf jaar partneralimentatie krijgen in plaats van de huidige twaalf jaar. De partijen dienen daartoe woensdag een wetsvoorstel in, zei VVD-Kamerlid Ard van der Steur op Radio 1.

De partijen vinden de regeling zoals die nu is 'niet eerlijk' en 'ingewikkeld'. "Er moet veel te lang alimentatie worden betaald", aldus Van der Steur. Na een huwelijk dat minder dan drie jaar heeft standgehouden, wordt wat de partijen betreft geen partneralimentatie meer berekend. Bij een langer huwelijk duurt de alimentatieperiode de helft van het aantal jaren dat de partners getrouwd waren, met een maximum van vijf jaar.

De partijen vinden wel dat alimentatie betaald moet worden als een van de twee partners na de scheiding moeilijk aan een baan kan komen, bijvoorbeeld doordat die jarenlang niet heeft gewerkt vanwege de zorg voor kinderen. "In alle andere gevallen heb je hooguit kortstondig alimentatie nodig."

Eerder dit jaar liet PVV-Kamerlid Louis Bontes ook al weten te werken aan een wetsvoorstel voor een kortere partneralimentatie. De termijn van twaalf jaar is volgens Bontes niet meer van deze tijd. Ook hij vindt dat iedereen na een scheiding binnen vijf jaar financieel op eigen benen zou moeten kunnen staan.

Verzekeraars willen reclame in ruil voor informatie

De overheid kan van autoverzekeraars een schat aan gegevens over verkeersongelukken krijgen, maar dan moet die in ruil daarvoor wel reclame maken voor een applicatie voor smartphones. Dat schrijft Trouw woensdag op basis van een brief van het Verbond van Verzekeraars aan demissionair minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD).

Het verbond stelt namens 44 autoverzekeraars voor informatie die sinds kort wordt vergaard met de applicatie mobielschademelden.nl voor smartphones geanonimiseerd te delen. De app moet op den duur het papieren schadeformulier gaan vervangen.

De app werd in oktober geïntroduceerd en werd sindsdien 52 duizend keer gedownload. In totaal 1015 mensen maakten er vooralsnog na een ongeval gebruik van. Jaarlijks vullen momenteel nog een miljoen Nederlanders een papieren formulier in.

De verzekeraars willen dat de overheid de applicatie onder de aandacht gaat brengen, in de hoop dat er meer mensen gebruik van gaan maken. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan de inzet van matrixborden van Rijkswaterstaat boven snelwegen.

De directeur verkeersveiligheid bij het ministerie heeft in een reactie laten weten graag te willen kijken of reclame kan worden gemaakt. Volgens Trouw is dat niet zo vreemd: de gegevens zijn waardevol voor wegbeheerders. Vanuit overheidsinstanties wordt dergelijke informatie steeds minder beschikbaar.

Dat komt onder meer doordat de politie sinds 2009 niet meer komt opdagen als alleen sprake is van blikschade. Sinds dit jaar gaat de politie daarnaast alleen nog maar naar ongelukken waarbij sprake lijkt van een strafbaar feit. De politie zou nu nog in slechts twaalf procent van de gevallen weten waar en hoe een ongeval plaats heeft gevonden. In 2000 was dat nog in de helft van de gevallen.

Unchained Blades krijgt releasedatum

Gamestudio Xseed Games heeft de releasedatum van hun aanstaande spel Unchained Blades verfijnd. Waar eerst nog een releaseperiode voorjaar 2012 werd genoemd, heeft de studio nu aangekondigd dat het spel op 26 juni zal gaan uitkomen in het Westen.

Unchained Blades zal op 26 juni als digitale download beschikbaar komen voor PlayStation Portable tegen een Amerikaanse prijs van 29,99 dollar. Later dit jaar zal Unchained Blades ook digitaal te koop zijn voor Nintendo 3DS.

Filibuster irriteert Kamervoorzitter Verbeet mateloos

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet kon haar irritatie tijdens het marathondebat over het verhogen van de AOW- en pensioenleeftijd op sommige momenten nauwelijks verhullen. PVV-Kamerleden Leon de Jong en Ivo van den Besselaar voerden uren achtereen het woord om het wetsvoorstel zo te dwarsbomen.

Verbeet maande ze om op te schieten, maar voelde er niets voor om ze het woord te ontnemen. "Ik heb een beroep gedaan op redelijkheid. Als dat niet werkt, moeten we het maar uitzitten", verzuchtte ze nadat ze De Jong had gevraagd om vaart te maken.

De PVV'er wilde echter van geen wijken weten, en ging stug door met het voorlezen van passages uit het Historisch Nieuwsblad. Hij wilde hiermee het debat 'in historisch perspectief plaatsen'. De meeste Kamerleden van overige fracties verlieten vervolgens de zaal, waarna De Jong tegen een lege Kamer sprak. Hij hield het bijna drie uur vol.

Van den Besselaar sprak ruim een uur. De PVV had in totaal zeven uur spreektijd aangevraagd, maar maakte daarvan slechts vier uur vol. Verbeet kon het na afloop van zijn inbreng, iets voor 01.00 uur, niet nalaten te melden dat ze het teleurstellend vond 'dat de PVV geen rekening wilde houden met andere Kamerleden'.

Ook de SP en de PvdA bleken dinsdagavond korter van stof dan ze hadden aangekondigd. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt had twee uur aangevraagd maar was na een uur klaar. De PvdA vroeg 2,5 uur aan, maar Roos Vermeij en Mariette Hamer waren binnen drie kwartier door hun inbreng heen.

De PvdA, PVV en SP zijn fel tegen de verhoging van de AOW-leeftijd, zoals die in het Kunduz-akkoord is afgesproken. Ze vinden het onverkwikkelijk dat dit wetsvoorstel nog voor het zomerreces door het parlement moet.

'Mubarak aan beademing, niet dood'

De Egyptische ex-president Hosni Mubarak is buiten bewustzijn en ligt aan de beademing, maar hij is niet overleden. Dat hebben twee bronnen binnen de Egyptische autoriteiten dinsdagavond gezegd tegen persbureau Reuters. Staatspersbureau MENA had eerder gemeld dat Mubarak klinisch dood was.

Eén bron van Reuters noemde het "nog te vroeg om te zeggen dat Mubarak klinisch dood is".

Mubarak was dinsdag na een hartstilstand overgebracht naar een militair ziekenhuis. Hij zat een levenslange gevangenisstraf uit. Mubarak werd verantwoordelijk gehouden voor de gewelddadige dood van ongeveer 850 mensen die vorig jaar tegen zijn regime demonstreerden.

Kevin Costner aangeklaagd door buurman

Kevin Costner ligt in de clinch met zijn buurman. De man, Rick Grimm, kocht in 2009 een stulpje aan het strand met een spectaculair uitzicht. Grimm beweert dat dat uitzicht nu wordt verpest door Costner.

Volgens Grimm is Costner zo gebrand op zijn privacy dat hij zijn eigen terrein heeft afgezet met hoge bomen en struiken, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De buurman beweert meerdere verzoeken te hebben gedaan aan de acteur en zijn vrouw om de haag te trimmen, maar die reageerden door nog hogere bomen te planten.

Grimm wil dat een rechter de 57-jarige Costner beveelt de bomen te kappen. Daarnaast eist hij onder meer honderdvijftigduizend dollar omdat hij niet meer van zijn uitzicht kan genieten.

Hitman: Absolution

Gespeeld op Xbox 360. Ook beschikbaar voor PlayStation 3 en pc.

We hebben er zes jaar op moeten wachten. De langste pauze in de serie. Dat lange wachten is nu over, want Agent 47 is terug. In Hitman: Absolution ga je als de haarloze huurmoordenaar weer op pad om de wereld te verlossen van de slechte mensen. Is Hitman: Absolution het waard geweest om zes jaar op te wachten of hadden we onze tijd beter ergens anders in kunnen investeren? Op de afgelopen E3-beurs heb ik geprobeerd een antwoord op deze vraag te vinden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.