Financiële risico's rijk te onbekend bij Kamer
De Tweede Kamer heeft onvoldoende zicht op de risico's die de rijksoverheid loopt. Die zijn de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen, maar er ontbreekt een periodiek en samenvattend inzicht in de risico's rondom de overheidsfinanciën. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een donderdag verschenen rapport.
Het rijk is sinds 2008 steeds meer financiële risico's op zich gaan nemen. Als voorbeelden hiervan noemt de rekenkamer de Nationale Hypotheek Garantie, het depositogarantiestelsel voor banken en de leningen aan onder meer Ierland, Portugal en Griekenland. Voor de Tweede Kamer, die de regering moet controleren, is echter onvoldoende duidelijk hoe groot deze risico's zijn en of, dan wel hoe, deze beperkt moeten worden.
De Algemene Rekenkamer stelt dat door de maatregelen die zijn genomen om de financiële en economische crisis op te vangen de zogeheten expliciete overheidsgaranties zijn toegenomen van 42 procent van het bbp in 2008 naar 77 procent in 2011. Verder stijgen de zorgkosten de komende decennia en nemen ook de uitgaven aan de AOW toe.
Dit is voor de rekenmeesters aanleiding om het kabinet aan te bevelen om de Kamer meer inzicht te geven in de financiële risico's. Ook zouden regelmatig stresstesten moeten worden uitgevoerd.
Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) laat in een reactie weten dat de Kamer al via tal van rapporten wordt geïnformeerd over de risicopositie van het rijk. De aandacht voor adequaat risicobeheer onderschrijft hij.