FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 september 2011

Scheuren Antillenflat ontstonden tijdens bouw

Al tijdens de bouw van de Antillenflat in Leeuwarden ontstonden scheuren, waardoor de wapening van het beton is gaan roesten. Uiteindelijk leidde dat tot de val van de bovenste galerij, die de onderliggende galerijen in haar val meenam. Dat maakte ingenieursbureau EconStruct, dat onderzoek deed naar het ongeval, dinsdagavond bekend.

Vermoedelijk zijn tijdens het bouwen van de galerijen te vroeg de ondersteuningen weggehaald, toen het beton nog niet helemaal droog was.

Scheuren Antillenflat onstonden tijdens bouw
Scheuren Antillenflat ontstonden tijdens bouw (Foto: ANP)

Granaat onschadelijk gemaakt op Pampus

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft dinsdag een granaat onschadelijk gemaakt op het forteiland Pampus in het IJmeer. Dat het explosief er lag was al langer duidelijk, maar omdat uit onderzoek was gebleken dat er toch gevaar dreigde, werd het eiland dinsdagmiddag afgesloten voor bezoekers.

Belangstellenden mochten vanaf ongeveer 14.00 uur niet meer naar het eiland bij Muiden varen. Mensen die er al waren, moesten op afstand van de granaat uit de Tweede Wereldoorlog blijven. De operatie om het explosief onschadelijk te maken was aan het begin van de avond afgerond, meldt een politiewoordvoerder.

Het fort op het eilandje maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam en is naar verwachting woensdag weer ongehinderd geopend voor het publiek.

Marine helpt mee bij raketschild

Nederland gaat vier marineschepen inzetten voor het systeem van de NAVO om Europa te verdedigen tegen raketaanvallen. De radar van de luchtverdedigings- en commandofregatten wordt gemoderniseerd om ballistische raketten zo vroeg mogelijk te kunnen waarnemen en zo lang mogelijk te kunnen volgen.

Het project kost tussen de 100à 250 miljoen euro, zo heeft minister Hans Hillen van Defensie aan de Tweede Kamer geschreven.

Marine helpt mee bij raketschild
Marine helpt mee bij raketschild (Foto: ANP)

Frankrijk komt met plan tegen crisis

Frankrijk komt met nieuwe voorstellen om de schuldencrisis in de eurozone te bestrijden. De Franse premier François Filon liet dinsdag weten de plannen pas te presenteren, als donderdag het Duitse parlement heeft ingestemd met aanpassingen aan het noodfonds EFSF, die al eerder door Europese leiders waren afgesproken.

De plannen moeten de eurozone "beschermen tegen speculatieve aanvallen", aldus de premier. Bronnen rond de Franse regering meldden dat Parijs omvangrijke voorstellen zal doen om zowel Griekenland te helpen als de Franse bankensector te ondersteunen.

Op de aandelenbeurs in Parijs reageerden de financiële fondsen dinsdag al verheugd op de nog onduidelijke plannen van de regering. De koersen van de 'financials' schoten dinsdag omhoog.

Frankrijk komt met plan tegen crisis
Frankrijk komt met plan tegen crisis (Foto: ANP)

Mogelijk mag Mauro toch blijven

De Angolese asielzoeker Mauro Manuel mag misschien toch blijven. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) gaat de mogelijkheden daarvoor onderzoeken, maar benadrukt dat hij geen valse verwachtingen wil wekken.

Leers sprak dinsdag met de Tweede Kamer over Mauro. Een meerderheid in de Kamer is tegen uitzetting van de 18-jarige asielzoeker, die al acht jaar bij een pleeggezin in Limburg woont.

De minister sprak na afloop van een 'ontzettend lastige situatie'. Hij zei bereid te zijn om 'nog een keer in alle hoeken van het systeem' te willen kijken, maar waakt ervoor om valse hoop te wekken bij Mauro. Leers zei dat hij geen beleid 'om een jongetje heen' wil bouwen. "Als een uitzondering voor hem geldt, geldt hij ook voor anderen."

In april besloot Leers dat de 14-jarige Afghaanse scholiere Sahar en haar familie in Nederland mochten blijven. Volgens Leers was zij dusdanig verwesterd dat terugkeer naar Afghanistan zou leiden tot te grote 'psychosociale druk'. Sindsdien geldt de mate van verwestering als een criterium voor Afghaanse meisjes die een verblijfsvergunning aanvragen.

Leers wilde geen vergelijking trekken tussen de zaak van Sahar en die van Mauro. "Sahar bevond zich in een bijzondere situatie omdat zij bij terugkeer in een onmogelijke situatie terechtkwam. Ik denk niet dat je deze situatie daarmee kunt vergelijken."

Kamermeerderheid voor verhoging eigen risico

Ondanks protest van de oppositie stijgt het verplichte eigen risico in de zorg volgend jaar van 170 naar 220 euro. Coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV schaarden zich dinsdag in het Kamerdebat over de zorgpremie achter de door minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) voorgestelde verhoging.

In het regeer- en gedoogakkoord is afgesproken het eigen risico te verhogen. Volgens de VVD en het CDA is dit nodig om de zorgkosten van de overheid niet uit de hand te laten lopen. Door het eigen risico te verhogen worden mensen mogelijk ook ontmoedigd om naar de dokter te gaan.

PVV-Kamerlid Karen Gerbrands zei dat zij de verhoging van de premie liever niet had gezien. "Maar we hebben onze handtekening onder het gedoogakkoord gezet en daar horen soms keuzes bij die niet in je eigen verkiezingsprogramma zitten."

Schippers wees erop dat de zorgkosten deze kabinetsperiode met vijftien miljard euro stijgen. "En we zetten alles op alles om het bij die vijftien miljard te houden." De verhoging van het eigen risico van vijftig euro, waarvan tien euro bestaat uit de jaarlijkse indexatie, is hiervoor cruciaal. De opbrengst van de maatregel is 260 miljoen euro.

De PvdA, de SP en GroenLinks pleitten voor een inkomensafhankelijke zorgpremie. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman en SP-Kamerlid Renske Leijten hamerden op het solidariteitsbeginsel in de zorg. Schippers antwoordde dat mensen die meer verdienen al meer zorgpremie betalen, door het deel dat maandelijks op hun inkomen wordt ingehouden. Bovendien is er voor lage inkomens de zorgtoeslag en krijgen chronisch zieken een compensatie voor het eigen risico.

DSW maakte dinsdag als eerste zorgverzekeraar de zorgpremie voor volgend jaar bekend. De premie voor de basisverzekering gaat volgend jaar naar 102,50 euro per maand. Dat komt neer op een stijging van de jaarpremie van 36 euro, oftewel drie procent. De regering gaat uit van een stijging van 0,9 procent.

Zweepslagen voor Saudische automobiliste

Een hof in Saudi-Arabië heeft een vrouw dinsdag tot tien zweepslagen veroordeeld, omdat ze zonder toestemming van de regering achter het stuur van een auto werd aangetroffen. Dat hebben Saudische activisten bekendgemaakt.

Hoewel er geen wet is die het vrouwen in Saudi-Arabië verbiedt om auto te rijden, wordt deze praktijk wel verboden door diverse religieuze edicten.

De veroordeling is opmerkelijk, omdat koning Abdullah twee dagen eerder nog aankondigde dat vrouwen in 2015 hun stem mogen uitbrengen in de gemeenteraadsverkiezingen. Het is bovendien voor het eerst dat een lijfstraf wordt uitgedeeld. Voorheen werden vrouwelijke automobilisten wel eens enkele dagen gevangen gehouden, maar zij werden nooit voor het gerecht gebracht.

Syriërs voeren ook online een hevige strijd

Terwijl op de grond Syrische demonstranten harde confrontaties aangaan met de ordetroepen van president Bashar Assad speelt zich ook online een hevige strijd af. Voor- en tegenstanders van het regime wenden zich telkens meer tot het internet om websites te hacken in een poging de pr-oorlog te winnen.

Activistische groepen hebben de afgelopen dagen zeker twaalf websites van de Syrische overheid gehackt en de inhoud vervangen door onder andere interactieve kaarten met dodentallen en berichten over de gruweldaden van Syrische ordetroepen tegen de betogers. Hun acties zijn een reactie op de tactiek van het regime, aldus de groeperingen.

De activisten proberen Assad tot aftreden te dwingen door internet als wapen te gebruiken. Ze plaatsen video's waarin de aanvallen op antiregeringsbetogers te zien zijn en mobiliseren aanhangers met behulp van sociale-netwerksites.

Al vanaf het begin van de Syrische opstand heeft echter ook groep aanhangers van de regering, bekend als het Syrische Elektronische Leger (SEL), het internet ingezet om oppositieactivisten en hun medestanders aan te vallen, onder meer door Facebookpagina's en andere sociale-netwerksites te overspoelen met proregeringsberichten als 'Ik houd van Bashar' en andere, vaak bedreigende, teksten.

Het SEL valt ook geregeld webpagina's buiten Syrië aan. Zo werden onlangs onder meer de sites van de Amerikaanse universiteit Harvard, Oprah Winfrey en acteur Brad Pitt aangevallen. De vrouw van Pitt, Angelina Jolie bezocht in juni als goodwill-ambassadrice van de Verenigde Naties duizenden Syrische vluchtelingen in Turkije.

Het SEL zegt geen banden te hebben met het regime van Assad, maar oppositieactivisten twijfelen er niet aan dat de Syrische geheime dienst de beweging in het leven heeft geroepen. In juni prees Assad de inzet van de jongeren nog en noemde hij de groep een 'echt leger in een virtuele realiteit'.

Buitenlandse journalisten mogen Syrië niet in en er is weinig betrouwbare informatie over de gebeurtenissen in het land. Het regime van Assad controleert alle televisie- en radiozenders en de kranten. Die media beschuldigen buitenlandse krachten en islamitische extremisten van de onrust. Online video's geplaatst door activisten tonen de mensen in het land en daarbuiten echter beelden van wat er werkelijk gebeurt.

In eerste instantie richtten de cyberaanvallen van het SEL veel schade aan, zei Omar Idilbi van de Lokale Coördinatiecomités, een activistische antiregeringsbeweging. Op dit moment is de impact echter beperkt omdat er tegenaanvallen worden uitgevoerd door hackersbeweging Anonymous en twee groepen die vooral uit Syrische hackers bestaan.

"Het is een elektronische oorlog. Het is legitiem. Zo lang niemand gewond raakt zijn we bereid hem tot het einde te voeren", aldus Idilbi.

3 meisjes doen zelfmoordpoging om huiswerk

In het Chinese Jiujiang waren drie meisjes zo flauw van hun huiswerk, dat ze besloten drastische maatregelen te nemen. De kleine Chineesjes besloten gezamenlijk van een gebouw af te springen. Eenmaal geland bleek het trio de zelfmoordpoging nog te hebben overleefd ook.

Chinese media berichtten vandaag over het schokkende incident. De 10-jarige Huang Wanting slaagde er vorige week niet in haar huiswerk klaar te krijgen. Samen met haar twee vriendinnetjes besloot ze te spijbelen om zo de hele dag aan hun huiswerk te werken. Maar hoe hard ze ook aan de slag gingen, het huiswerk kwam niet af.

De iets oudere Kong Huan keeg hierop een briljant idee. Ze opperde om samen van een gebouw af te springen. "Ik wilde helemaal niet springen", vertelt Wang Wanting. Omdat ze bang was voor de straf die ze anders van haar leraar zou krijgen, besloot ze toch mee te doen aan de zelfmoordpoging. "We hielden elkaars handen vast en sprongen."

Eenmaal op de grond bleek het drietal de zelfmoordpoging te hebben overleefd. Ze werden direct naar het People’s Hospital overgebracht. Van de meisjes is Kong Huan er het slechtst aan toe. Ze lijdt aan een klaplong en interne bloedingen.


Een filmpje over de schokkende zelfmoordpogingen

[EK] Volleybalsters naar kwartfinales

De Nederlandse volleybalsters hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van de Europese kampioenschappen. Het won in de tussenronde moeizaam met 3-1 van Azerbeidzjan.

Nederland begon wel goed en kwam in de eerste set 20-18 voor. Die gaf het echter ook weer uit handen waarna de set met 23-25 verloren werd. In de tweede set speelde Oranje erg slordig kwam Azerbeidzjan zelfs op 21-24. Nederland knokte zich terug, overleefde vier setpoints en won de set uiteindelijk 27-25. In de volgende twee sets kwam Nederland niet meer in de problemen en won deze met 25-16 en 25-17.

In de kwartfinale treft Nederland morgen gastland Italië. Dit is een herhaling van de finale van 2009. Destijds wonnen de Italiaanse dames met 3-0.

Uitslagen Champions League (27/09/2011)

Vanavond stonden de eerste acht wedstrijden in de tweede speelronde in de groepsfase in de Champions League op het programma. Ajax verloor uit met 3-0 van Real Madrid. Hieronder vind je alle uitslagen en standen van vanavond.

Groep A

Bayern München (Dui) - Manchester City (Eng) 2-0
38' Gómez 1-0
45' Gómez 2-0

Napoli (Ita) - Villarreal (Spa) 2-0
14' Hamsik 1-0
17' Cavani (Pen) 2-0

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Bayern München (Dui) 2 2 0 0 6 4-0
2 Napoli (Ita) 2 1 1 0 4 3-1
3 Manchester City (Eng) 2 0 1 1 1 1-3
4 Villarreal (Spa) 2 0 0 2 0 0-4


Programma 18 oktober

Napoli (Ita) - Bayern München (Dui)
Manchester City (Eng) - Villarreal (Spa)


Groep B

CSKA Moskou (Rus) - Internazionale (Ita) 2-3
6' Lúcio 0-1
23' Pazzini 0-2
45+3' Dzagojev 1-2
77' Vágner Love 2-2
78' Zárate 2-3

Trabzonspor (Tur) - Lille (Fra) 1-1
30' Sow 0-1
75' Colman (Pen) 1-1

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Trabzonspor (Tur) 2 1 1 0 4 2-1
2 Internazionale (Ita) 2 1 0 1 3 3-3
3 Lille (Fra) 2 0 2 0 2 3-3
4 CSKA Moskou (Rus) 2 0 1 1 1 4-5


Programma 18 oktober

CSKA Moskou (Rus) - Trabzonspor (Tur)
Lille (Fra) - Internazionale (Ita)


Groep C

Manchester United (Eng) - FC Basel (Zwi) 3-3
16' Welbeck 1-0
17' Welbeck 2-0
58' F. Frei 2-1
60' A. Frei 2-2
76' A. Frei (Pen) 2-3
90' Young 3-3

Otelul Galati (Roe) - Benfica (Por) 0-1
40' César 0-1

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Basel (Zwi) 2 1 1 0 4 5-4
2 Benfica (Por) 2 1 1 0 4 2-1
3 Manchester United (Eng) 2 0 2 0 2 4-4
4 Otelul Galati (Roe) 2 0 0 2 0 1-3


Programma 18 oktober

Otelul Galati (Roe) - Manchester United (Eng)
FC Basel (Zwi) - Benfica (Por)


Groep D

Real Madrid (Spa) - Ajax (NED) 3-0
25' C. Ronaldo 1-0
41' Kaká 2-0
49' Benzema 3-0

Olympique Lyonnais (Fra) - Dinamo Zagreb (Kro) 2-0
23' Gomis 1-0
42' Koné 2-0

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid (Spa) 2 2 0 0 6 4-0
2 Olympique Lyonnais (Fra) 2 1 1 0 4 2-0
3 Ajax (NED) 2 0 1 1 1 0-3
4 Dinamo Zagreb (Kro) 2 0 0 2 0 0-3


Programma 18 oktober

Real Madrid (Spa) - Olympique Lyonnais (Fra)
Dinamo Zagreb (Kro) - Ajax (NED)

Vrouw loopt met granaat in hoofd

Karla Flores heeft een angstig avontuur beleefd. De 32-jarige Mexicaanse heeft een tijdje rondgelopen met een granaat in haar hoofd. Het explosief stond op scherp en had iedereen kunnen doden in een straal van tien meter.

De vrouw stond onlangs vis te verkopen in Culiacán toen ze ineens een enorme knal hoorde. Toen ze zich omdraaide waar de 'BOEM' vandaan kwam, kreeg ze een voorwerp in haar gezicht. Door de klap viel ze op straat.

Een anonieme voorbijganger vond de hevig bloedende vrouw en bracht haar met de auto naar een ziekenhuis. Daar vertelde zij de artsen dat ze dacht dat ze was geraakt door een steen. Een röntgenfoto bracht het vreemde voorwerp aan het licht waarna militair personeel bevestigde dat het hier om een fragmentatiegranaat ging, afgevuurd door een granaatwerper maar niet ontploft.

De vrouw was een tikkende tijdbom. Ieder moment zou de granaat kunnen ontploffen en iedereen in een cirkel van tien meter om zeep helpen. Hoewel niemand de operatie aandurfde, slaagde ziekenhuisdirecteur en arts Gaxiola Meza vier mensen zo gek te krijgen mee te helpen. Buiten werd Flores onder plaatselijke verdoving geopereerd. Na enkele uren werd het explosief uit het lichaam verwijderd en overhandigd aan de militairen.

Het gezicht van de vrouw is nu ernstig verminkt. Ze is de helft van haar tanden kwijt en ze heeft een flinke jaap over haar gezicht. De komende drie jaar zal ze geregeld onder het mes noemen. Desondanks rept heel Mexico nu over Flores, die liefkozend Wondervrouw wordt genoemd.


Een filmpje over de miraculeuze redding

[CL] Uitslag Real Madrid - Ajax

Ajax heeft vanavond de eerste nederlaag geleden in de groepsfase van de Champions League. Real Madrid won in het eigen Santiago Bernabeu met 3-0 van de Amsterdammers en blijven daardoor ongeslagen. Cristiano Ronaldo en Kaká wisten voor rust te scoren. Benzema wist dit na rust te presteren. Ajax kreeg een aantal kansen op een doelpunt, maar Iker Cassillas hield met knappe reddingen zijn doel schoon.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Ajax. De bal kwam voor de voeten van Derk Boerrigter en hij schoot de bal richting de rechterhoek. Cassillas bleek al wakker te zijn en pareerde het schot van de aanvaller van Ajax. De Amsterdammers bleven agressief jagen op de bal, maar zagen aan de andere kant Karim Benzema een grote kans missen. De Fransman kreeg de bal op elf meter aangespeeld, werd door niemand lastiggevallen en had de hoek voor het uitkiezen. De spits schoot de bal echter net naast. Niet lang daarna kreeg Ajax opnieuw een mogelijkheid. Miralem Sulejmani en Kolbleinn Sigthórsson mochten door op Cassillas, maar de Spaanse doelman wist opnieuw knap redding te brengen.

Vervolgens was het aan Ajax-doelman Kenneth Vermeer te danken dat de Amsterdammers de nul hielden. Hij pareerde schoten van Christiano Ronaldo en opnieuw Benzema. Na een klein half uur spelen opende Real Madrid toch de score. De Spaanse ploeg speelde een counter prachtig uit. Cristiano Ronaldo was de regisseur van de counter en vervolgens ook de afmaker; 1-0. Na de openingsgoal probeerde Ajax opnieuw de aanval te zoeken, maar het was Real Madrid dat kort voor rust opnieuw tot score kwam. Cristiano Ronaldo bediende de bal bij Kaká en de Braziliaan wist op zijn beurt met een bekeken schot Vermeer te passeren. De Ajax-doelman was in de slotminuut van de eerste helft wel alert bij een poging van opnieuw Cristiano Ronaldo. Daardoor ging Ajax met een 2-0 achterstand de rust in.


Cristiano Ronaldo passeert Kenneth Vermeer; 1-0 (Foto: Pro Shots)

Na rust was het Real Madrid dat beter uit de startblokken kwam. Xabi Alonso wist na vier minuten spelen met een prachtige crosspass de bal af te leggen bij Álvaro Arbeloa. Via Kaká belandde de bal bij Benzema, die ditmaal wel de bal tussen de palen kreeg; 3-0. Kort na het doelpunt besloot Ajax-trainer Frank de Boer om de tegenvallende Theo Janssen te wisselen voor de meer verdedigend ingestelde Enyong Enoh. Dit wierp zijn vruchten af, want Ajax kwam vervolgens een aantal keren op de helft van Real Madrid. Zo schoot Christian Eriksen vanuit een spaarzame kans maar net naast het vijandelijke doel. De Madrilenen wachtten op een foutje van Ajax en profiteerden hier halverwege de tweede helft via Kaká bijna van. De Braziliaan schoot de bal maar net naast het doel van de kansloze Vermeer.

Ajax bleef op zoek gaan naar de 3-1 en kreeg een kans via Boerrigter. De aanvaller aarzelde te lang en zag zijn schot gesmoord. De bal kwam vervolgens wel bij Sigthórsson, maar de Ijslandse spits stond buitenspel. Een kwartier voor tijd kende Real Madrid toch een tegenvaller. Benzema moest met een blessure het veld verlaten. Tien minuten voor tijd mocht Jan Vertonghen, na een sterk blok van Sigthórsson, alleen op Casillas af. De jonge Rafael Varane blokte het schot van de Belgische verdediger. Diezelfde Vertonghen was vervolgens opnieuw zeer dichtbij een treffer. Vanuit een vrije trap van Eriksen kopte hij van dichtbij op doel, maar met een prachtige redding hield Cassillas zijn doel opnieuw schoon. Ook invaller Thulani Serero kreeg een kans op 3-1, maar het schot van de Zuid-Afrikaanse parel werd gestopt door Cassillas.

Karakteristieken:

Real Madrid

3 - 0

AFC Ajax

 25' C. Ronaldo
 41' Kaká
 49' Benzema
 
 
 Gele kaart: R. Carvalho, (Real Madrid),
 
Stadion: Santiago Bernabeu, Madrid
Toeschouwers: 67.000
Arbiter: Clattenburg (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Casillas
Sergio Ramos
Varane
Ricardo Carvalho
Arbeloa
Xabi Alonso
Khedira
Cristiano Ronaldo
Özil (Altintop/84)
Kaká (Di María/75)
Benzema (Higuaín/75)
  Vermeer
v.d. Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Anita
De Jong
Janssen (Enoh/51)
Eriksen
Sulejmani (Ebecilio/71)
Sigthorsson
Boerrigter (Serero/82)

Puertoricaan in 'KKK'-pak prijst ijs aan

De Ice Cream Family Corner and Sandwiches in Ocala, in de Amerikaanse staat Florida, mag op zoek naar een andere mascotte. Het huidige reclame-icoon van de ijswinkel wordt namelijk te vaak aangezien voor een lid van de Ku Klux Klan. Ook al is de man in het pak een donkerbruine Puertoricaan, voorbijgangers blijven denken dat een übermensch het blijde woord komt verkondigen.

De snackbar is nog maar twee maanden open en zocht een manier om klanten te trekken. Een Puertoricaan werd geronseld om voor een paar dollars zichzelf in een pak te hijsen om vervolgens naar voorbijrijdende automobiliste te zwaaien.

Het bewuste pak moet een levensgrote ijsco voorstellen. Een bruin wafeltje aan de onderkant, en een witte topping met discodip als enorme hoed. Juist deze hoed schept verwarring met de beruchte hoed van de Ku Klux Klan. Hoewel er druk wordt gespeculeerd over het pak en de ijssalon, is het tegenovergestelde bereikt. Omdat klanten in plaats van te stoppen met een grote boog om het etablissement heen rijden, heeft de eigenaar besloten op zoek te gaan naar een andere mascotte.

Benieuwd naar het beruchte ijscopak? Deze is te zien in het bronartikel

Alcohol steeds vaker taboe op schoolfeesten

Het aantal scholen in het voortgezet onderwijs dat alcohol schenkt tijdens schoolfeesten neemt steeds verder af. Op 44 procent van de scholen is alcohol tegenwoordig taboe, terwijl dat in 2007 24 procent was. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid Stap.

Op een kleine meerderheid van de scholen wordt wel drank uitgedeeld aan jongeren. Daarbij wordt bij een op de drie scholen alcohol geschonken aan scholieren onder de 16 jaar. Op deze feesten drinkt in totaal tweederde van alle bezoekers.

Van hen sloeg 43 procent vijf glazen of meer achterover. 15 procent van de leerlingen zegt zelfs tien glazen alcohol te drinken. "Vele duizenden scholieren per jaar verlaten min of meer dronken feesten die onder verantwoordelijkheid van de school worden georganiseerd", licht Inge Verhoef van Stap toe.

Veel van de feesten vinden niet plaats op school zelf. Volgens Stap hebben scholen daarom minder grip op de gestelde regels. In 2011 werd zo'n 38 procent van de feesten buiten school georganiseerd.

Grieks parlement stemt voor huizenbelasting

Het Griekse parlement heeft dinsdag een omstreden nieuwe onroerendgoedbelastingwet aangenomen. De wet werd eerder deze maand aangekondigd nadat internationale inspecteurs hun onderzoek hadden gestaakt toen bleek dat Athene weigerde extra te bezuinigen. De zogenoemde trojka keert deze week terug naar Griekenland.

Veel Grieken zijn boos over de wet. De belasting wordt via de elektriciteitsrekening betaald, zodat het voor de staat makkelijker is de belasting te innen. Degenen die weigeren te betalen zullen worden afgesloten van elektriciteit.

Maastrichtse raad wil coffeeshops naar stadsrand

Drie coffeeshops kunnen worden verplaatst uit het centrum van Maastricht. De gemeenteraad ging dinsdagavond akkoord met een wijziging van het bestemmingsplan die dat mogelijk maakt.

Maastricht wil de coffeeshops verplaatsen naar de Köbbesweg, niet ver van het aangrenzende Eijsden-Margraten. Die gemeente ziet dat helemaal niet zitten vanwege de veronderstelde overlast.

Burgemeester Dieudonné Akkermans liet dinsdagavond weten het onverantwoord te vinden dat aan de Köbbesweg een 'coffeecorner' met jaarlijks achthonderdduizend bezoekers wordt gevestigd. Eijsden-Margraten gaat vermoedelijk juridische stappen nemen.

De Limburgse hoofdstad wil ongeveer de helft van de veertien coffeeshops uit het centrum weren en naar de randen van de stad verbannen, vanwege overlast door drugstoeristen.

De Maastrichtse coffeeshops laten per 1 oktober alleen nog Nederlandse, Duitse en Belgische klanten toe, maar de gemeente committeert zich niet aan dat voornemen. "Het is mogelijk discriminatie om bijvoorbeeld Fransen niet toe te laten", zei een woordvoerder eerder.

Ruim baan voor alternatieve kijkcijfermeting

Stichting Kijkonderzoek (SKO) krijgt concurrentie uit eigen gelederen. Het Duitse GfK Panel Services mag in Nederland het kijkgedrag meten door bijvoorbeeld smartphones te gebruiken. Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam dinsdag in een kort geding dat was aangespannen door SKO.

SKO heeft een contract met onderzoeksbureau Intomart GfK, dat de stichting exclusief voorziet van informatie over het kijkgedrag van de Nederlandse tv-kijker.

Intomart is een dochter van GfK SE, waar ook GfK Panel Services onder valt. Die organisatie wil vanaf dit najaar ook het kijkgedrag meten, met een andere methode.

Geox wil Freire aantrekken

Geox-TMC wil zich voor volgend seizoen gaan versterken met Óscar Freire. Dit heeft de ploegleider van het Pro Continentalteam, Joxean Matxin, aan Diario Vasco laten weten. De Spanjaard Freire rijdt nu nog voor de Raboploeg, maar daar loopt zijn contract na dit seizoen af.

"Freire is zonder meer een renner waarin wij geïntresseerd zijn. Iedereen weet dat wij altijd al zeer gecharmeerd van hem zijn geweest. Hij is een groot renner een brengt bovendien veel punten mee die ons kunnen helpen terug te keren in de World Tour," zei Matxin die aangeeft dat de eerste gesprekken al gevoerd zijn. "Ik weet dat Mauro Gianetti (manager van Geox, red.) met hem gepraat heeft, maar of er al een aanbieding is gedaan kan ik niet zeggen."

Matxin gaf verder aan dat het nog niet bekend is of Vuelta-winnaar José Cobo volgend jaar nog de kleuren van Geox verdedigt. "Het mag duidelijk zijn dat het verlengen van Cobo's contract prioriteit heeft. Hij heeft ons verteld dat hij blijft als alles hetzelfde blijft, en zelfs als het budget iets minder wordt. Maar we weten nog niet of ons budget niet te veel zakt."

Huisartsen vrezen duurdere zorg door bezuinigingen

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vreest dat de aangekondigde bezuinigingen op huisartsen een averechts effect hebben. De zorg gaat juist meer kosten, schrijft voorzitter Steven van Eijck in een open brief aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) die in handen is van de NOS.

Door de bezuinigingen is er geen plaats meer voor ondersteunend personeel en worden huisartsen naar eigen zeggen gedwongen patiënten vaker naar een ziekenhuis door te sturen. De LHV verwacht dat dat zo'n twee- tot vierhonderd miljoen euro gaat kosten, tegenover een 'besparing' van 132 miljoen.

Van Eijck vreest dat de patiënt uiteindelijk de dupe wordt. Vooral kwetsbare mensen met chronische aandoeningen en ouderen krijgen het moeilijk. "Juist de laatste jaren hebben de huisartsen bewerkstelligd dat de patiënt minder vaak naar het ziekenhuis hoeft", schrijft hij.

"In de wijk, om de hoek, kan hij terecht voor behandelingen die oorspronkelijk alleen in het ziekenhuis plaatsvonden. U draait de klok terug, waardoor vooral patiënten met chronische aandoeningen sneller en vaker naar het ziekenhuis moeten. Uw bezuiniging drukt de zorg de wijk uit. Dit druist in tegen uw eigen beleid en kan niet de bedoeling zijn."

Schippers zegt in een reactie dat de huisartsen niet aan de bezuiniging kunnen ontkomen. "Die hebben de afgelopen jaren hun budgetten overschreden, dat halen we terug", zegt ze tegen de NOS. Volgens Schippers is het daarom niet echt een bezuiniging, maar kan het wel zo voelen. Ze gaat er voor zorgen dat huisartsen niet te snel verwijzen naar duurdere vormen van zorg.

De huisartsen protesteren op 6 oktober tegen de bezuinigingen van Schippers. In de RAI in Amsterdam wordt dan een manifestatie gehouden.


Huisartsen vrezen duurdere zorg door bezuinigingen (Foto: Novum)

Spanje arresteert Algerijnse terreurverdachten

De Spaanse politie heeft vijf Algerijnen gearresteerd op verdenking van financiering van Al Qaida in de Islamitische Maghreb (Aqim). Dat meldde het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken dinsdag in een verklaring. De arrestaties vonden plaats in vier steden in de noordelijke regio's Baskenland en Navarra.

De vijf worden ervan verdacht logistieke en financiële hulp te hebben verschaft aan leden van Aqim, een extremistische beweging die opereert vanuit Algerije. De verdachten onderhielden ook contacten met islamitische radicalen in Frankrijk, Italië en Zwitserland, aldus de verklaring van het ministerie.

Moordenaar na veertig jaar ingerekend

Een veroordeelde moordenaar die in 1970 uit een gevangenis in de Amerikaanse staat New Jersey ontsnapte en twee jaar later een vliegtuig kaapte is in Portugal ingerekend. Dat maakten de Portugese autoriteiten dinsdag bekend. George Wright werd op verzoek van de Verenigde Staten gearresteerd.

Wright werd in 1962 in de VS veroordeeld voor moord en zat acht jaar in de gevangenis toen hij met nog drie mannen wist te ontsnappen. In 1972 kaapten hij en enkele anderen een vliegtuig. De passagiers werden voor één miljoen dollar losgeld vrijgelaten en de kapers dwongen de piloot naar Algerije te vliegen, waar ze asiel aanvroegen. Wrights kompanen werden echter gearresteerd en in 1976 veroordeeld. Wright zelf was meer dan veertig jaar op de vlucht.

OM verdedigt marechaussee na vrijspraak

De marechaussee heeft in de zaak van twee militairen die worden verdacht van een poging tot doodslag op een man met extreemrechtse sympathieën gedegen en goed onderzoek verricht. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag in reactie op de bewering van hun advocaat dat het onderzoek niet deugt. Die suggestie is onterecht, aldus het OM.

De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem sprak het tweetal maandag vrij. Hun advocaat Michael Ruperti zei in de Volkskrant dat zijn cliënten mede vanwege slecht onderzoek van de marechaussee ruim drie maanden onterecht in de cel hebben gezeten.

Het OM stelt dat het gaat om een 'zeer complexe' zaak, waarin 'zeer veel' personen verklaringen hebben afgelegd. Volgens Ruperti zijn de militairen niet begonnen met vechten en heeft de marechaussee voor hen ontlastende informatie genegeerd. Juist zijn cliënten zouden het slachtoffer zijn geweest. De raadsman overweegt een schadevergoeding voor hen te eisen.

De twee korporaals zouden de 'neonazi' vorig jaar op 31 oktober in Scheemda in elkaar hebben geslagen. De rechtbank oordeelde echter dat er onvoldoende bewijs is voor een poging tot doodslag, mede omdat er allerlei tegenstrijdige verklaringen zijn afgelegd.

Het Openbaar Ministerie bestudeert het vonnis om te kijken of het in beroep gaat.

Bewoners Amsterdam-Noord grootste vervuilers Nederland

De bewoners in Amsterdam Noord hebben de afgelopen jaren het meeste afval geproduceerd en het slechtst dat afval gescheiden. Ze zijn niet alleen de grootste vervuilers van de stad, maar van heel Nederland.

Het 'afvalgedrag' van Amsterdammers en bewoners van andere gemeenten werd twee jaar lang gemeten door onderzoeks- en financieel adviesbureau PWC. In 2009 produceerden bewoners van Noord 443 kilo afval per persoon. Veel meer dan de rest van Nederland, in andere gemeenten gooien de burgers per persoon gemiddeld maar 264 kilo troep weg. Dat meldt De Telegraaf.

Volgens het rapport heeft het vele afval in Noord te maken met grote gezinnen en dat mensen uit naburige gemeenten en stadsdelen in Noord hun grofvuil dumpen. Inmiddels staan er 615 ondergrondse containers in Noord, maar die werken averechts omdat bewoners daar weer hun grotere vuil plempen.

Maandagavond ging er nog een berg afval in vlammen op in Noord.

Wenger: "Het hangt van Van Persie af"

Arsenal-trainer Arsene Wenger kreeg vandaag tijdens de persconferentie voor de Champions Leaguewedstrijd van woensdag tegen het Griekse Olympiakos Piraeus veel vragen over Robin van Persie. De Nederlandse aanvaller gaf gisteren aan niet van plan te zijn om op korte termijn zijn in 2013 aflopende contract te verlengen.

"Van onze kant is het heel duidelijk", aldus Wenger, die graag doorgaat met Van Persie. "Maar laten we er geen grote zaak van maken. Robin heeft nog een contract voor 2 jaar. Dat is een erg lange periode in het voetbal."

Van Basten weet niets van interesse HSV

Hoewel Marco van Basten regelmatig wordt genoemd als kandidaat-trainer van Hamburger SV weet de voormalig trainer van Ajax en Oranje zelf nog van niks. Van Basten zou één van de drie kandidaten zijn en enkele media hadden al gemeld dat de zaakwaarnemer van de clubloze Van Basten maandag al met het bestuur van HSV had gesproken.

"Maar hij is daar niet geweest", aldus Van Basten vanavond bij Sport 1. Van contact zou al helemaal geen sprake zijn. "Ik ben niet gebeld en kan dus niets melden. Ik weet niet meer dan wat ik in de krant lees."

Of Van basten wel open staat voor HSV wilde hij niet zeggen: "Ik zeg er niks over, want dan krijg je er gelijk reacties op." Wel zei hij de Bundesliga 'een interessante competitie' te vinden. "Met elke week een vol huis."

Dochtertje Lange Frans dinsdag geboren

Het dochtertje van Lange Frans en zijn vrouw Daniëlle is dinsdagmiddag ter wereld gekomen. Danie Damara Maria Frederiks zag om 14.00 uur het levenslicht, twittert een trotse Daniëlle. De rapper en zijn vrouw, die al een zoon hebben, wisten al dat ze een dochter zouden krijgen.

Daniëlle werd maandagavond opgenomen in het ziekenhuis omdat ze een hoge bloeddruk had. Die was al snel weer onder controle, maar Daniëlle sliep vannacht toch in het ziekenhuis. "Nadeel van het ziekenhuis is dat je er altijd zo slecht slaapt, al die lampjes die blijven branden en die droge lucht. Ik mis m'n eigen bed", deed Daniëlle dinsdagochtend haar beklag.

Danie kwam dinsdagmiddag na een zwangerschap van 37 weken ter wereld. Het meisje woog 3025 gram. "Willem is een grote broer", twitterde Daniëlle. Willem, het eerste kind van Frans en Daniëlle, kwam in augustus 2008 ter wereld. De rapper is blij met alle steunbetuigingen. "Bedankt allemaal", twittert Frans dinsdagmiddag. "Moeder en dochter maken het goed."

EU en VS uiten kritiek op bouwplannen Israël

Israëls plan om elfhonderd huizen in Oost-Jeruzalem te bouwen moet worden teruggedraaid. Dat vindt de buitenlandcoördinator van de Europese Unie Catherine Ashton. Volgens haar ondermijnt het plan de vredesonderhandelingen met de Palestijnen. De Verenigde Staten lieten weten zeer teleurgesteld te zijn. Een Amerikaanse regeringswoordvoerder noemde de plannen contraproductief.

Ashton zei tegen het Europees Parlement dat ze het 'ten zeerste betreurt' dat Israël de bouwplannen voortzet. Volgens haar bedreigt de uitbreiding van het aantal woningen 'de levensvatbaarheid van een tweestatenoplossing', zoals de EU, de Verenigde Staten, Rusland en de Verenigde Naties die voorstaan. "Dit plan moet worden teruggedraaid", aldus Ashton.

Hamilton: "Button beter in 2011"

McLaren-coureur Lewis Hamilton vindt dat zijn teamgenoot Jenson Button dit seizoen veel beter dan hem heeft gepresteerd. De wereldkampioen van 2008 kent zelf een seizoen met veel uitersten, zoals twee zeges en evenzovele uitvalbeurten, waardoor hij inmiddels al kansloos is voor de wereldtitel.

Button heeft ook twee wedstrijden gewonnen, maar heeft een constanter seizoen gereden, waardoor hij nog de enige coureur is die in theorie Sebastian Vettel van prolongatie van zijn wereldtitel af kan houden. Op Hamilton staat Button in de titelstrijd zeventien punten voor.

"Voor mij is het nu zaak om weer stabieler te worden en de resultaten van de afgelopen vier races te verbeteren," zei Hamilton tegen Reuters. "Jenson verricht dit jaar echt fantastisch werk ... ik denk dat hij dit jaar het beter doet dan ik. Als ik het in de komende vijf races beter doe, dan zegt dat me weinig. Het gaat namelijk over een compleet seizoen."

Football Manager 2012 vereist Steam

Football Manager 2012 zal Steam vereisen om het te spelen. Dat liet Sega afgelopen maand weten. In elf dagen tijd hebben rond de 3900 fans zich uitgesproken over deze keuze van Sega. Sommige reacties zijn woedend. Sommige fans claimen zelfs de game niet meer te kopen. Daarentegen zal spel zal nog wel in de offline mode van Steam gespeeld kunnen worden.

Dat een Sega spel Steam vereist is echter niet nieuw. De laatste delen van de beroemde Total War-serie gebruiken dit principe van koppeling ook al. De reden van deze koppeling is dat de vorige delen op grote schaal zijn gedownload: "Sega said the decision was taken to combat piracy. If a quarter of the people that usually pirate the game buy it, the publisher said, sales worldwide would more than double." Op deze manier wil Sega dat zo goed mogelijk tegen gaan.

Football Manager 2012 is verkrijgbaar voor pc en mac vanaf 21 oktober. De PSP-versie staat gepland voor de rond de kerst.

Verbod op afzakkende broek brengt 4000 dollar op

Een verbod op afzakkende broeken heeft in de Amerikaanse stad Albany in minder dan een jaar al vierduizend dollar in het laatje gebracht. Dat heeft de openbaar aanklager van de stad gezegd.

Het verbod geldt voor broeken of rokken die meer dan 7,6 centimeter onder de heupen hangen, waardoor huid of ondergoed zichtbaar wordt.

Degenen die voor het eerst beboet worden voor een broek op half zeven betalen 25 dollar, voor hen die al vaker betrapt zijn, kan dat bedrag oplopen tot tweehonderd dollar. In plaats van een boete kan de overtreder ook kiezen voor een taakstraf van veertig uur.

Nieuw: The Witch and the Hundred Calvarymen

Nippon Ichi Software (bekend van Disgaea) heeft een 'dark fantasy open world actie-RPG' aangekondigd. De Japanse naam van de game is grofweg vertaald naar: The Witch and the Hundred Calvarymen. De game komt al in de lente van 2012 uit in Japan en zal exclusief voor de PS3 zijn.

NIS belooft een grote wereld neer te zetten zonder laadtijden tussen steden en de gamewereld. Spelers zullen van veel vrijheid genieten in de sandbox-wereld, zo kunnen ze vrij rondlopen en kiezen tussen goed of kwaad.

De game zal ook dungeon-RPG elementen bevatten. Als voorbeeld werd gegeven dat wanneer je doodgaat je al je items kwijt zult raken. Ten slotte zal The Witch and the Hundred Calvarymen een heel ander grafische stijltje hebben dan we van NIS gewend zijn. De wereld is duister en bloederig, zonder dat het overdreven grotesk wordt.

Er is nog geen aankondiging voor het Westen gemaakt. Op het moment hebben we ook alleen dit beeld:

witch

Knullige blessure veldrijder Stybar

Veldrijder Zdenek Stybar is op een knullige wijze geblesseerd geraakt in de voorbereiding op het wereldbekerseizoen. Bij een wedstrijd in eigen land afgelopen zaterdag stootte hij zijn knie op de terugweg van het podium naar zijn fiets.

Aanvankelijk leek er weinig aan de hand te zijn. Een dag later reed hij een veldrit in het Zwitserse Baden en kreeg hij echter toch last van het gewricht. Daarom zal hij komende zondag niet van start gaan in het Belgische Kalmthout.

Dead Island naar het witte doek

Joe Drake, co-COO van Lionsgate en president van Motion Picture Group, heeft bekendgemaakt dat ze een optie hebben genomen op een gameverfilming van Dead Island. Dit hebben ze gedaan na de trailer van de game die begin dit jaar veel harten sneller deed kloppen. Dead Island zelf kwam afgelopen 6 september uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

In Dead Island draait het allemaal om het overleven van vier personages op een tropisch eiland. De film zal geproduceerd worden door Sean Daniel die bekend is van The Mummy. Wanneer de film uit zal komen en wie er in zal spelen is nog niet bekendgemaakt. Bekijk hieronder de bewuste trailer.

Kashechkin wil werelduurrecord verbeteren

Wielrenner Andrey Kashechkin wil in november een poging gaan doen om het werelduurrecord te gaan verbeteren, zo meldt Velo Nation vandaag. Het record is momenteel in handen van de Tsjech Ondrej Sosenka die in 2005 tot 49,7 kilometer kwam.

Wil Kashechkin deze afstand aanscherpen dan zal hij gebruik moeten gaan maken van een traditionele wielerfiets. In 2000 verbood het UCI namelijk het gebruik van speciale fietsen, waardoor Eddy Merckx tijdelijk recordhouder werd. Chris Boardman was de eerste die het record aanscherpte, waarna Sosenka volgde.

Het beste resultaat van de Kazach Kashechkin is tot nu toe een derde plaats in de Vuelta a España in 2006. Een jaar later werd hij betrapt op bloeddoping, waarna hij voor twee jaar geschorst werd. Na zijn schorsing werd hij opgepikt door Lampre om vervolgens naar Astana te verkassen. Bij de recordpoging krijgt hij hulp van coach Jaume Mas die speciale trainingsschema's voor de renner op zal stellen.

[CL] Geen verrasssingen in opstelling Ajax

Trainer Frank de Boer stuurt vanavond in de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid dezelfde elf spelers het veld in die afgelopen zaterdag ook startten in het competitieduel tegen FC Twente. Gregory van der Wiel was lang twijfelgeval, maar vandaag werd bekend dat hij fit genoeg is om te starten.

Ook Theo Janssen maakt gewoon deel uit van de basis-elf. De laatste dagen was er weer discussie rondom zijn positie binnen Ajax, maar De Boer liet daarop nogmaals weten totaal niet te twijfelen aan Janssen.

Aan de kant van Real Madrid krijgt de jonge Fransman Raphael Varane een basisplaats. Aangezien Marcelo geschorst is en Pepe en Fabio Coentrão wegens blessures niet inzetbaar zijn, mag de achttienjarige Fransman vanaf de eerste minuut starten.

Opstelling Real Madrid: Iker Casillas, Sergio Ramos, Raphael Varane, Ricardo Carvalho, Álvaro Arbeloa, Xabi Alonso, Sami Khedira, Cristiano Ronaldo, Mesut Özil, Kaká, Karim Benzema

Opstelling Ajax:
Kenneth Vermeer, Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Vurnon Anita, Siem de Jong, Theo Janssen, Christian Eriksen, Miralem Sulejmani, Kolbleinn Sigthorsson, Derk Boerrigter

Guild Wars 2-bèta in november 2011

De Guild Wars 2-bèta zal niet lang meer op zich laten wachten. Dat bevestigde Colin Johanson, ontwerper bij arenanet, opnieuw op de Eurogamer Exposition 2011. Hij is ervan overtuigd dat ze dit jaar nog aan de gesloten bèta kunnen beginnen. Een release-datum staat nog niet vast. Arenanet wil genoeg tijd om alle fouten die in de bèta's gevonden worden te verbeteren.

Vorige week heeft een Franse site een Koreaans nieuwsbericht gevonden waarin bekend werd dat Guild Wars 2 op de Koreaanse gameshow G-star, van 10 tot 13 november, zal verschijnen nadat de bèta in het Westen gelanceerd is.

De game zal na de gesloten bèta ook nog een open bèta krijgen. Die wordt echter pas vastgesteld op basis van de resultaten uit de gesloten bèta. Op dezelfde manier zal ook de releasedatum vastgesteld worden. Gehoopt wordt nog op een release in 2012. Guild Wars 2 zal alleen op de pc verschijnen. Het interview is hieronder te bekijken:

"Steamworks op Xbox 360 ligt aan Microsoft"

Chet Faliszek heeft aangegeven dat Steamworks nog steeds mogelijk is op Xbox Live maar Microsoft is degene die moet gaan bepalen of het gaat gebeuren. Ze zijn nog steeds bezig met Portal 2 en hoe dat draait via Xbox Live maar ze wachten het rustig af. Voordat Steamworks op Xbox Live zou kunnen draaien zou Microsoft meer moeten toestaan voor de service.

Zo moeten er automatische updates mogelijk zijn en moet het mogelijk zijn voor Steamworks-gebruikers om mods te gebruiken. PS3-gebruikers zullen wel gebruik kunnen gaan maken van Steamworks maar momenteel zijn ze nog druk bezig aangezien er toch een hoop werk aan moet gebeuren, Sony staat namelijk de automatische updates nog niet toe.

Steam

PVV eist aftreden Van Aartsen

De PVV in Den Haag eist dat burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) onmiddellijk opstapt. De reden is dat de gemeente een memo naar de media zou hebben gestuurd waarin staat waar het weggepeste homostel woont.

"De burgemeester heeft de veiligheid van het homostel hiermee in gevaar gebracht, dat is onaanvaardbaar. Hij dient meteen zijn biezen te pakken en op te stappen", vindt PVV-raadslid Paul ter Linden.

Het stel is vertrokken uit de Haagse wijk Laakkwartier, naar eigen zeggen na anderhalf jaar te zijn uitgescholden en getreiterd door allochtone basisscholieren. Sinds een week woont het stel elders in de hofstad.

De gemeente Den Haag zou een memo over het homostel naar het tv-programma Pownews hebben gestuurd, met daarin de naam van het wooncomplex waar het stel nu woont. Pownews heeft die informatie niet naar buiten gebracht, maar dat doet volgens de PVV niets af aan 'het geblunder van Van Aartsen'.

De Tweede Kamer besloot dinsdag tot een spoeddebat over het wegpesten van het homostel, eveneens op initiatief van de PVV.


PVV eist aftreden Van Aartsen (Foto: Novum)

Rechtszaak Michael Jackson begonnen

De familie van Michael Jackson is dinsdag aanwezig in de rechtbank in Los Angeles. Daar is de zaak tegen Jacksons lijfarts Conrad Murray gestart. Michaels ouders, broers en zus wonen de eerste zitting van de zaak bij, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Conrad Murray arriveerde dinsdagochtend vlak voor de nabestaanden bij de rechtbank. Michaels ouders Katherine en Joe kwamen minuten later met Jermaine. Vervolgens bereikten Janet en Randy Jackson de rechtbank.

Dinsdagochtend startte de rechtszaak tegen Murray om 08.30 uur lokale tijd met de openingspleidooien. Murray wordt verdacht van dood door schuld. Hij zou de King of Pop in juni 2009 een overdosis propofol hebben gegeven. De zaak rondom de dood van Jackon gaat naar verwachting zes weken duren.

Rijk betaalt gemeenten kosten ID-kaart terug

Gemeenten worden gecompenseerd voor de kosten die ze hebben gemaakt doordat ze identiteitskaarten gratis moesten verstrekken. Het rijk vergoedt ook de leges die gemeenten moeten terugbetalen aan mensen die bezwaar hadden aangetekend tegen de kosten van de kaart. Dat heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag gemeld.

De Hoge Raad bepaalde ruim twee weken geleden dat gemeenten geen geld meer mochten vragen voor de kaart, omdat aanvragers zelf te weinig belang bij hebben bij de kaart. Dat oordeel zorgde voor drukke gemeentebalies. Hoeveel gratis kaarten er zijn aangevraagd, is nog onduidelijk, maar het ging om duizenden per dag. De kosten van een kaart zijn ongeveer 40 euro.

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) liet vorige week woensdag weten dat de aanvraag vanaf donderdag weer geld kost. Hij past met een spoedwet de regels aan. De Kamer praat hier woensdag over, maar gaat volgens de NOS in meerderheid akkoord. De kaart is ongeveer tien dagen gratis geweest..

Overigens hebben ruim zevenhonderd kaarthouders zich aangesloten bij een stichting die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor de rechter wil slepen. Zij eisen de leges die ze hebben betaald met rente terug. Nu komen ze niet in aanmerking voor terugbetaling, omdat ze bij het aanvragen geen bezwaar hadden gemaakt.

Final Fantasy-merk zwaar beschadigd door FFXIV

Met een gemiddelde van 49 op Metacritic en oorverdovende klachten van fans heeft deel XIV van de beroemdste JRPG-serie het zwaar te verduren. Sinds de release op september 2010 is Square Enix hard aan het werk om de MMORPG weer op de rails te krijgen.

Square Enix-baas Yoichi Wada gaf in een persconferentie in Tokyo toe dat de slechte kwaliteit van Final Fantasy XIV schade aan de serie heeft toegebracht: "The Final Fantasy brand has been greatly damaged."

Als gevolg van de kritiek zijn de maandelijkse kosten afgeschaft en zijn er een hele reeks aan updates uitgebracht. De game is volgens fans echter nog steeds niet van topkwaliteit, iets waar Wada zich ook van bewust is, "We'll continue with our reform work, which basically amounts to fully redoing the game, and hope to revive the FFXIV that should have been released."

Wada sprak ook over de Dragon Quest-serie. Vele fans maken zich namelijk zorgen dat alle toekomstige games een online-focus zullen hebben. "We're not making them all online," stelde de SE-president, "we'll continue with a variety of developments, offline included."

ffxiv

[EL] Zieke Holman blijft thuis

Brett Holman zal morgen niet met AZ meereizen naar de Oekraïne voor de wedstrijd in de Europa League tegen Charkov. Holman is ziek en zal worden vervangen door de 18-jarige Fernando Lewis.

In de basis vervangt Ragnar Klavan Nick Viergever. De ex-Spartaan heeft volgens Gertjan Verbeek moeite heeft om veel wedstrijden in een kort tijdbestek te spelen. In totaal zal Verbeek twintig man meenemen waaronder Toine van Huizen, James Holland en de jeugdige Kevin Luckassen.

Jongetje doodt meisje in Franse basisschool

Een ruzie op een basisschool in Frankrijk heeft dinsdag fatale gevolgen gehad voor een 10-jarig meisje. Zij werd tegen haar borst geschopt door een 9-jarig klasgenootje omdat ze zou hebben voorgedrongen in een rij wachtenden voor een lunch op de school.

Het meisje stortte ineen en werd een klein uur later dood verklaard. Het incident had plaats in de zuidwestelijke provinciestad Angoulême, zo meldde het Openbaar Ministerie.

Di Resta wil vijfde plaats in constructeurskampioenschap

Paul di Resta denkt dat het voor Force India mogelijk moet zijn om nog de vijfde plaats in het constructeurskampioenschap te behalen. De renstal staat na de goede resultaten in Singapore zesde, 22 punten achter Lotus Renault GP dat in de Aziatische stad ver van de punten verwijderd bleef.

"Het wordt moeilijk om Renault te verslaan, maar het is niet onmogelijk. Op basis van Monza leek het ondenkbaar, maar op basis van de dubbele puntenfinish in Singapore zijn er zeker kansen. Hopelijk kunnen we deze vorm behouden en blijf Renault kwakkelen. Dan kunnen we ze het nog lastig maken," zei Di Resta tegen Autosport.

De Schot zegt afgelopen weekend veel te danken te hebben gehad aan de updates. "We tastten vooraf in het duister hoe we het zouden gaan doen. We kwamen hier met nieuwe onderdelen die ons racetempo zouden moeten verbeteren en dat bleek inderdaad het geval. De rest van het jaar gaan we hier meer profijt van hebben. We hebben meer downforce en minder bandenslijtage. We zijn dus behoorlijk optimistisch dat we dit niveau vast kunnen houden. Naar alle waarschijnlijkheid was dit onze laatste update, maar misschien dat er nog een zetje in de rug komt."

Journey komt in 2012 uit

Thatgamecompany, de ontwerper van Fl0w en Flower, heeft een releasedatum vastgesteld voor haar nieuwste project: Journey. Zo meldt creative director Jenova Chen. Een exacte datum is nog niet bekend, maar wel dat deze rond de lente van 2012 zal vallen. Het spel zal exclusief op de PS3 verschijnen.

De bèta was volgens Chen een succes:

"Fortunately, the online beta went very well, and our continued playtests have given us great feedback on the work we have left to complete. While there is still a ton of care and polish needed, we can’t wait to finally deliver Journey, TGC’s take on an online adventure game."

Hieronder nog een paar beelden van het artistieke landschap:

ID-kaart mag van Kamer weer geld kosten

De Tweede Kamer kan zich in meerderheid vinden in de manier waarop minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) burgers wil weer laten betalen voor de ID-kaart. De Hoge Raad bepaalde dat het document gratis moest zijn, maar vorige week stuurde Donner een wetsvoorstel naar de Kamer om dit recht te zetten.

Dit betekende dat burgers vanaf vorige week donderdag weer moesten gaan betalen, ook al moest het parlement zich nog over de wet uitspreken. CDA, VVD en PVV steunen de minister, bleek dinsdag. Ze vinden een gratis ID-kaart niet aan de orde.

 De Hoge Raad oordeelde dat in de wet een grondslag ontbrak om geld te vragen voor de ID-kaart. Als gevolg van de uitspraak was de kaart op slag gratis, waarop velen het document aanvroegen. Donner heeft er nu alsnog voor gezorgd dat er een juridische grondslag is voor het heffen van leges.

Britse media vergissen zich in gamebeelden

De Britse zender ITV heeft gisteravond een documentaire uitgezonden over Gadhafi en zijn steun aan de IRA. Nu zijn er beelden in de documentaire getoond waarin een helikopter uit de lucht geschoten wordt waar commentaar op gegeven wordt. Helaas heeft ITV een foutje gemaakt want de beelden komen uit een computerspel.

De beelden die door ITV als authentieke IRA-beelden worden bestempeld komen uit het computerspel ArmA 2. De eigenaar van Bohemian Interactive, de ontwikkelaar, heeft ITV al benaderd voor een uitleg. De ontwikkelaar heeft namelijk geen toestemming gegeven voor het gebruik van de computerbeelden.

De documentaire die uitgezonden is was een serieuze documentaire over Gadhafi en zijn banden met de IRA. Bekijk hieronder een stukje van de uitzending met daarin de beelden uit het computerspel. De computerbeelden zie je vanaf 35 seconden en duren tot ongeveer de één minuut. Daarna zie je het volledige ArmA 2-filmpje waar de beelden uitkomen.

Cavendish rijdt Parijs-Tours

Mark Cavendish zal volgende maand deel gaan nemen aan Parijs - Tours. De Brit won afgelopen zondag in Kopenhagen de wereldtitel en zal in Frankrijk te bewonderen zijn in de regenboogtrui.

In Tours kan Cavendish op 9 oktober de eerste coureur zijn die met de wereldtitel op zak de zege zal gaan pakken in deze klassieker. De wedstrijd kan uitdraaien op een sprint, al kunnen ook vluchters een goede kans maken op de zege, zoals Erik Dekker in 2004 bewees.

Grieks eiland tekent protest aan

De inwoners van het eiland Limnos protesteren tegen het spel Arma 3, waarin de naam van het eiland gebruikt wordt. De inwoners en de lokale autoriteiten vinden dat het spel de vreedzame reputatie van hun eiland schaadt.

Ook vinden ze dat de veiligheid in het geding komt, nu er hoge resolutie beelden van hun eiland in een spel voorkomen. "We snappen niet dat ons eiland, een plaats van vrede en creatie, in een scenario van geweld en strijd gebruikt wordt", zegt burgemeester Antonis Hatzidiamantis in een krant.

Arma 3 is ontworpen door Bohemia Interactive. In het spel moet je als speciale strijdkracht van de NATO een vijandelijke fabriek vernietigen. In het echt is dat een energiecentrale. Het eiland ligt dichtbij Turkije en volgens Kostas Adamidis, hoofd van de plaatselijke gemeenteraad, kan dit spel de nationale veiligheid in het geding brengen.Volgens hem zijn er nationale redenen om bepaalde gebieden op het eiland geheim te houden, maar in het spel kun je in de gebieden in hoog detail spelen.

'Verlagen overdrachttaks helpt weinig'

De tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting is sympathiek, maar draagt nauwelijks bij aan een herstel van de woningmarkt. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een visie op de woningmarkt, die dinsdag aan de Tweede Kamer is overhandigd.

De VNG vindt dat het kabinet onvoldoende maatregelen neemt om de woningmarkt echt uit het slop te halen. Alleen al de bezuinigingen op gemeenten en woningcorporaties hebben een averechts effect, vindt de VNG.

'Verlagen overdrachtsbelasting helpt weinig'
'Verlagen overdrachttaks helpt weinig' (Foto: ANP)

Egypte 28 november naar de stembus

De eerste parlementsverkiezingen in Egypte sinds het aftreden van oud-president Hosni Mubarak vinden op 28 november plaats. Dat heeft het militaire interim-bestuur dinsdag in Caïro besloten.

De verkiezingen voor de twee kamers van de volksvertegenwoordiging vindt in delen plaats. Op 28 november wordt eerst het lagerhuis, de Volksvergadering, gekozen, twee maanden later volgen de verkiezingen voor het hogerhuis, de Shura-raad.

De laatste verkiezingen onder Mubarak vonden vorig jaar november en december plaats. Zijn partij won toen vrijwel alle zetels. Deze schijnverkiezingen worden inmiddels gezien als een van de redenen voor de volksopstand die een einde aan het decennialange regime van Mubarak maakte.

AEX door het dak heen

Europese beurzen zijn dinsdag fors hoger gesloten. In Amsterdam won hoofdgraadmeter de AEX-Index maar liefst 4,5 procent. Investeerders hebben nieuwe hoop in een oplossing voor de Europese schuldencrisis.

"Er heerst hoop op een snelle oplossing. Er wordt behoorlijk hard vooruitgelopen op de verwachting dat Finland woensdag en Duitsland donderdag het Europese noodfonds zullen ratificeren en dat de ECB (Europese Centrale Bank) de rente volgende week zal verlagen. We blijven echter voorzichtig. De markt blijft gedreven door sentiment en de stemming zou ook zo weer om kunnen slaan", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Vooral grondstoffondsen en financials deden het goed op het Damrak. AkzoNobel (+10,8 procent), Aperam (+10 procent) en ArcelorMittal (+8,5 procent) haalden de grootste krenten uit de pap. Bankverzekeraar ING pluste 9,4 procent.

In Frankrijk ging de CAC40 5,7 procent omhoog, en in Frankfurt spoot de Duitse DAX 5,3 procent hoger.


AEX door het dak heen (Bron: RTL Z)

Buurman gaat GP2-auto testen

Yelmer Buurman zal deze week in Jerez gaan testen voor de GP2-renstal Team Caterham AirAsia. Hiermee keert de Nederlander na twee jaar afwezigheid terug in de klasse waarin hij al twee seizoenen reed voor de teams Arden en Ocean.

"Ik kijk er erg naar uit om weer in de GP2 Series te rijden en ik ben daarom ook erg dankbaar aan Caterham Team AirAsia om me deze mogelijkheid te geven. Mijn doel is om op een snelle, consistente en productieve manier te presteren om zo het maximale resultaat te behalen. De GP2 Series blijft het voorportaal van en naar het Formule 1-platform en het is daarom ook een uitstekende mogelijkheid om in deze series op hoog niveau te continueren om zodoende mijn doelstellingen te behalen," zei Buurman die vorig jaar via Force India al eens aan de Formule 1 mocht ruiken.

Baby geboren met 2 gezichten

Via deze weg willen we Shahida Perveen van harte feliciteren met de geboorte van haar zoon. Hoewel ze slechts een kind heeft gekregen, heeft de Pakistaanse twee monden te voeren. Het jongetje heeft namelijk twee gezichten, en dus ook twee monden.

De 30-jarige moeder is vrijdag in het Holy Family Hospital in Rawalpindi bevallen na een volkomen normale zwangerschap. De blijdschap sloeg echter al gauw om in verdriet. Het kereltje lijdt namelijk aan de extreem zeldzame afwijking craniofaciale duplicatie.

Het ene gezicht van de baby is een exacte kopie van het andere. Zo heeft het jongetje twee gelijke neuzen en vier gelijke ogen en lippen. Wel heeft hij slechts een paar oren.

De baby vecht nog immer voor zijn leven. Omdat voeren via een van beide monden niet lukt, gaat de voeding via een slangetje in zijn neus. "We hebben weinig hoop dat de baby het overleeft", zo laat dokter Isha Nasira weten. "De moeder maakt het goed, maar zij en haar man maken zich ernstig zorgen om hun zoon."

Benieuwd naar de baby? Enkele foto's van Two-Face zijn hier te zien

Voorwaardelijk voor naakt autowassen

Een man in de Amerikaanse staat Massachusetts die zijn auto in mei bij een wasstraat in zijn adamskostuum schoonmaakte, is tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld. De man, Robert Bailey, bekende maandag zich schuldig te hebben gemaakt aan onzedelijk en aanstootgevend gedrag.

Een vrouw die bij dezelfde wasstraat haar auto uitzoog alarmeerde de politie toen ze de naakte 65-jarige Bailey zag staan. Zodra agenten arriveerden had de man al een korte broek aangedaan en ontkende hij zich te hebben misdragen.

Naast de voorwaardelijke straf mag Bailey zich niet meer bij de wasstraat en zich niet in de buurt van de getuige begeven. Ook moet hij professionele hulp zoeken en zich registreren als zedendelinquent.

Vier fregatten krijgen radar tegen raketten

Defensie laat de komende jaren de radar aanpassen op de vier luchtverdedigingsfregatten die Nederland heeft. De aanpassing maakt de fregatten geschikt voor het raketschild waar de NAVO aan werkt. Dat heeft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) aan de Tweede Kamer geschreven.

De radarsystemen kunnen in de toekomst in een vroeg stadium waarschuwen voor raketaanvallen. Ze bestrijken een groot gebied en kunnen verschillende raketten tegelijk volgen. De NAVO heeft nu nog een tekort aan dit soort systemen voor het raketschild, dat Europa moet beschermen tegen raketaanvallen van bijvoorbeeld Iran.

De aanpassing, die in 2017 moet beginnen, gaat tussen de 100 miljoen en 250 miljoen euro kosten. De werkzaamheden worden uitgevoerd door het defensiebedrijf Thales Nederland.

Ganzenvergassing van de baan

De Tweede Kamer heeft een stokje gestoken voor de plannen van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) om het vergassen van wilde ganzen toe te staan. Een Kamermeerderheid schaarde zich dinsdag achter een motie van de Partij voor de Dieren om het huidige verbod tot 1 januari te handhaven.

Bleker wilde het verbod op het vergassen van alle wilde dieren per 1 oktober opheffen. Vanaf die datum zouden ganzen mogen worden gevangen en vergast. Dat gebeurt wanneer de vogels in de rui zijn en niet kunnen vliegen. Volgens de PvdD wachtte Nederland een 'grootschalige ganzenvergassing'.

De partij verzet zich zo tegen het ombrengen van de dieren met koolstofdioxide, omdat de dieren niet meteen dood zijn. Het leidt tot 'veel stress en een langdurige, pijnlijke doodsstrijd waarbij de dieren snakkend naar lucht proberen weg te komen'. Voordat wilde dieren vogelvrij worden verklaard, moet hierover eerst uitvoerig in het parlement worden gesproken, vindt de PvdD.

Spelende jongens vinden tassen met sieraden

Twee vrienden van 10 en 11 jaar uit Gouda hebben zondag twee tassen met sieraden gevonden. De kostbaarheden bleken afkomstig te zijn van een woninginbraak twee weken eerder.

De jongens waren hutten aan het bouwen in het Steinsegroen en zagen twee tassen in het water drijven. Toen zij een van de tassen met stokken uit het water hadden gevist, konden ze hun ogen niet geloven. De tas zat vol met sieraden.

Eenmaal thuis werd de politie gebeld, die de tweede tas uit het water haalde bij een steiger aan de Steinse Tiendweg. De 'tas' bleek een paarse kussensloop met enkele sieraden erin. De andere was een rode Wibra-boodschappentas. De politie probeert de daders van de woninginbraak te vinden en zoekt getuigen.


Spelende jongens vinden tassen met sieraden (Foto: Novum)

'Zakenman loog in opdracht van Berlusconi'

Silvio Berlusconi heeft een zakenman ertoe weten te bewegen een verzonnen verhaal op te hangen aan aanklagers die de aanwezigheid van prostituees op feestjes van de Italiaanse premier onderzoeken. Dat heeft een rechtbank in Napels gezegd, meldde het persbureau ANSA dinsdag.

De zakenman, Giampaolo Tarantini, werd op 1 september gearresteerd op verdenking van afpersing. Hij zou Berlusconi geld afhandig hebben gemaakt met het dreigement uit de school te klappen in het onderzoek naar de prostituees. Uit uittreksels van de beslissing van het tribunaal in Napels valt echter op te maken dat het Berlusconi was die Tarantini overhaalde te liegen, aldus ANSA. Het tribunaal oordeelde dat de zakenman moet worden vrijgelaten.

Tarantini heeft toegegeven dat hij vrouwen betaalde om de feestjes van de premier op te luisteren, maar Berlusconi ontkent hiervan op de hoogte te zijn. De premier erkende dat hij de zakenman geld heeft gegeven, maar zei dat dat alleen maar was omdat Tarantini het geld nodig had.

IDFA organiseert programma voor muziekfilms

Het documentairefestival in Amsterdam, IDFA, komt met een programma dat is gewijd aan internationale muziekfilms. In dat kader strijden in november vijftien nieuwe producties voor de eerste IDFA Play Award for Music Documentary.

Het project wordt gezamenlijk georganiseerd met de Melkweg, dat met het muziekfilmfestival, Play, ook een primeur beleeft. Dat lieten de organisaties dinsdag weten.

Naast de vertoning van documentaires als Bob and the Monster en When the Drum is Beating, vinden ook optredens plaats van muzikanten die een band hebben met de muziek in de getoonde films. De eerste editie van Play vindt plaats van 17 tot 20 november.

PES 2012 online-modi uitgelegd

Konami is uitvoerig ingegaan op de online elementen van PES 2012. De feedback van fans is gebruikt om het spel meer nieuwe mogelijkheden voor de online game modus en content te geven.

De Master League Online houdt vast aan de competitieve basis waarbij spelers hun favoriete club naar de overwinning moeten leiden door andere spelers te verslaan. De stijl van het team kan worden aangepast om zo de favoriete speelstijl van de speler beter uit de verf te laten komen, waarbij je kunt kiezen voor een evenwichtig, fysiek, snel, technisch, individueel of team spel. Ook zijn er contracten geïntroduceerd, waardoor voetballers soms verkocht moeten worden indien niet aan hun salaris en hogere contracteisen kan worden voldaan.

PES 2012 biedt nu de mogelijkheid om wedstrijden te spelen tussen maximaal acht verschillende spelers van PlayStation 3, Xbox 360 en Windows-versies. Ter aanvulling is de Community Modus verbeterd en geeft spelers toegang tot een breder scala aan tegenstanders. Spelers kunnen zich aansluiten bij Community groepen van maximaal honderd spelers en via Bulletin Boards kunnen zij berichten aan elkaar sturen. Ook is er een optie toegevoegd waarbij Intercommunity wedstrijden kunnen worden gespeeld om het competitieve element tussen deze groepen te verhogen.

De algemene online match-making van PES 2012 is totaal vernieuwd. Spelers hebben nu meer kans om het op te moeten nemen tegen rivalen met van gelijk niveau van spelen. Spelers die in een online wedstrijd de verbinding verbreken om zo een verlies te voorkomen, lopen het risico uiteindelijke te worden geweerd van de online competitie. Zij zullen tegen soortgelijke valsspelers moeten spelen waardoor het gehele PES 2012 online wedstrijdsysteem voor eerlijke spelers verbeterd wordt.

Ook social networks worden niet vergeten in de vorm van myPes. Dat is een gratis Facebook-applicatie die vanaf de lancering van PES 2012 beschikbaar is, waarbij spelers de mogelijkheid krijgen hun resultaten te delen met vrienden via Facebook. Deze dienst wordt uitgebreid in oktober, zodat spelers hun vrienden kunnen uitnodigen voor hun eigen competitie, statistieken kunnen laten zien en automatisch de ranglijsten bijwerken na online of offline wedstrijden tegen echte spelers waarbij ze een reeks speciale trophy's kunnen vrijspelen.

"Online is een belangrijk element voor PES 2012 en we hebben hard gewerkt aan deze verbeterde opties die recht doen aan zowel het competitieve element van de game, als de solo modus in de Master League Online" aldus Jon Murphy, Europese PES Teamleider van Konami Digital Entertainment GmbH. "De spelers die voorheen gebruikmaakte van de online loop holes worden gestraft, terwijl de verbluffende Active Al zorgt voor realistische spanning in de online games. Waarbij de resultaten zichtbaar zijn in de leagues van de competities van je vrienden en collega's. PES 2012 draait volledig om skill, het uitspelen van de kwaliteiten van een team en realistisch voetbal - om te delen met je vrienden!

Pro Evolution Soccer 2012 komt 13 oktober uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en Windows.

PES 2012PES 2012

PES 2012PES 2012

PES 2012PES 2012

[CL] Van der Wiel kan starten tegen Real Madrid

Ajax-trainer Frank de Boer kan vanavond gewoon beschikken over Gregory van der Wiel. De rechtsback verliet gisteren uit voorzorg de training, maar bleek vandaag voldoende hersteld van zijn spierblessure.

Dit houdt in dat Nicolas Lodeiro, die als negentiende man aan de selectie was toegevoegd, de wedstrijd vanaf de tribune zal moeten bekijken. De selectie van de Amsterdammers voor het Champions League-duel met Real Madrid mag slechts uit achttien spelers bestaan. De wedstrijd tussen Real Madrid en Ajax begint om 20:45 uur.

Schoorel geeft op in Napels

Thomas Schoorel heeft tweede ronde van de Challenger in het Italiaanse Napels niet weten te bereiken. De Amsterdammers moest in de partij tegen de Servische tennisser Boris Pashankski in de derde set wegens een blessure opgeven. Op dat moment stond Schoorel met 6-3, 4-6 en 0-4 achter.

Eerder dit jaar stonden beide tennissers tijdens de Challenger van Rome ook al tegenover elkaar. Destijds gaf Pashankski geblesseerd op.

Rob de Nijs in nieuwe Kabouter Plop-film

Rob de Nijs, Winston Post en Bas Muijs maken hun opwachting in de nieuwe familiefilm Plop Wordt Kabouterkoning. De Nijs speelt de rol van Kolonel, Post en Muijs spelen de kabouters Stoef en Snoef. Dat maakt distributeur Independent Films dinsdag bekend.

De 68-jarige De Nijs hoefde niet lang na te denken voor hij tekende. "Het acteren is mij niet vreemd", zegt de zanger. "Begin jaren zeventig heb ik natuurlijk in de kinderseries 'Kunt U Mij de Weg Haar Hamelen Vertellen Meneer' en 'Oebele' gespeeld. Daar denk ik nog altijd met veel plezier aan terug. Ik heb er dan ook veel zin in en kan niet wachten tot de film uitkomt."

Ook voor de 38-jarige presentator Post was de beslissing gemakkelijk. "Zeker toen ik het script las, begreep ik dat ik dit gewoon moest doen. Toen ik hoorde dat vriend en collega Bas Muijs mijn medespeler zou worden was de cirkel rond."

"Als acteur moet je veelzijdig kunnen zijn", zegt de 34-jarige acteur Muijs. "Geweldig om nu eens een kabouter te mogen spelen. En dan ook nog bij de bekendste kabouterfamilie! Een prachtige ervaring die ik niet zal vergeten."

In Plop Wordt Kabouterkoning gaat Plop met zijn plopkoeken naar het hof om ze aan de koning aan te bieden. Eenmaal aangekomen blijkt de koning te zijn vertrokken. Iedereen wacht al tijden op de nieuwe koning, en iedereen ziet Plop per ongeluk aan voor het nieuwe staatshoofd. De film verschijnt in april in de bioscoop.

Doutzen Kroes laat zoontje vaker thuis

Doutzen Kroes neemt haar zoontje Phyllon niet meer zo vaak mee op reis. De kleine is inmiddels acht maanden oud en kan volgens het topmodel beter thuisblijven. "Het is voor hem beter dat hij geen jetlag krijgt en zijn eigen ritme kan behouden", legt Kroes uit aan Grazia.

"Voor hem is meereizen niet meer nodig qua voeding en hij heeft er ook helemaal niets aan", vertelt de 26-jarige Kroes, die haar kindje de eerste maanden borstvoeding gaf. Als het aan de Friese schone ligt, gaat Phyllon overal mee naartoe. "Ik wil hem bij me hebben natuurlijk. Maar dat zou egoïstisch zijn."

Voordelen heeft het reizen zonder klein kind wel. "Ik kan zo een paar nachtjes lekker slapen", ondervond het model. Naar eigen zeggen zijn de nachten met Phyllon prima, maar blijft het anders. "Je bent 's nachts altijd alert. Het is een cliché, maar wat dat betreft wordt het nooit meer zoals vroeger."

Het moederschap heeft veel invloed op Kroes. "Sinds ik moeder ben, ben ik veel gemotiveerder. Alles is extra belangrijk geworden sinds Phyllon er is: mijn werk, mijn relatie, mijn bezigheden voor Dance4Life. Echt alles."

Hoewel de blondine het ontzettend druk heeft, kan ze thuis in New York tot rust komen. "Als ik van mijn werk kom, kan ik echt niksen. Dan ga ik even helemaal terug naar af met mijn zoon en Sunnery."

Doutzen en haar echtgenoot Sunnery voeden hun zoontje tweetalig op in het Nederlands en het Fries. Ze wonen voorlopig nog in New York. "Ik heb hier werk en ook Sunnery kan veel in Amerika werken. En Phyllon hoeft voorlopig toch nog niet naar school."

Christopher Plummer verleent stem aan Skyrim

De 82-jarige acteur Christopher Plummer verleent zijn stem aan het rollenspel The Elder Scrolls V: Skyrim. De acteur die in 1965 de rol van kapitein Von Trapp speelde in de Sound of Music is een van de zeventig acteurs die in totaal zestigduizend regels dialogen hebben ingesproken. Dat heeft uitgever Bethesda dinsdag bekendgemaakt.

Plummer werkte al eerder mee aan animatiefilms. In 2009 sprak hij de stem in van een gestoorde professor in de animatiefilm Up. Naast Plummer werken zijn leeftijdsgenoot Max von Sydow, bekend van onder meer Minority Report, en de 55-jarige actrice Joan Allen mee aan het spel.

Naast deze mensen spreekt voormalig Miss USA en Wonder Woman-actrice Lynda Carter een stem in. Michael Hogan (Battlestar Galactica) en Vladimir Kulich (Smoking Aces) deden een duit in het zakje.

Het verhaal van The Elder Scrolls V: Skyrim is nauw verbonden met eeuwenoude draken. Sommige mensen bezitten drakenbloed. Zij hebben als taak het kwaad voor altijd weg te houden uit Skyrim. Dit gaat natuurlijk op een gegeven moment fout, waardoor draken de wereld weer over dreigen te nemen.

The Elder Scrolls V: Skyrim is een rollenspel dat eind oktober op de markt moet komen. Het spel is gemaakt voor Windows, Xbox 360 en PlayStation 3. De makers van de game hebben de Zweedse gamestudio Mojang voor het gerecht gedaagd vanwege een digitaal kaartspel met de naam Scrolls. De naam van het spel zou verwarring veroorzaken met de rollenspelserie The Elder Scrolls.


Christopher Plummer verleent stem aan Skyrim (Foto: Novum)

Bethesda en Mojang naar rechter voor Scrolls

Het meningsverschil over het gebruik van het woord Scrolls wordt binnenkort door de Zweedse gamestudio Mojang en de Amerikaanse uitgever Bethesda uitgevochten in de rechtszaal. Dat heeft topman Markus Persson van de gamestudio bevestigd. Mojang werkt aan een kaartspel met de naam Scrolls en daar is Bethesda, uitgever van de rollenspelserie The Elder Scrolls, het niet mee eens.

In augustus maakte Bethesda zijn ongenoegen kenbaar. De uitgever is van mening dat de naam van het kaartspel zou leiden tot verwarring met het rollenspel The Elder Scrolls: Skyrim. Mojang weigert echter de naam van de game te veranderen. Scrolls, Engels voor 'perkamentrol', is volgens Persson een normaal woord en geen beschermde naam.

Wanneer de zaak voor de rechter komt, is nog niet bekend. Ook is niet bekend waar de rechtszaak tussen het Zweedse en het Amerikaanse bedrijf gaat plaatsvinden.

Voor de productie van Scrolls, waarvan het concept al vijf jaar oud is, werkte Persson aan Minecraft. In zijn vrije tijd maakte hij de avonturengame waarin het bouwen van spelomgevingen centraal staat. Ruim 3,6 miljoen gamers hebben Minecraft in de voorbestelling gekocht, waardoor Persson geld had om Mojang op te richten.

Op 18 en 19 november organiseert Mojang een eigen evenement, Minecon, dat in Las Vegas wordt gehouden. Dan wordt het spel officieel gelanceerd.


Bethesda en Mojang naar rechter voor Scrolls (Foto: Novum)

PES 2012-update al klaar

Konami heeft bekendgemaakt dat spelers een groot aantal belangrijke elementen kunnen toevoegen aan de PES 2012 door middel van een gratis download. En dat terwijl het spel nog niet uit is.

Het myPES-systeem is voorlopig in een bètaversie beschikbaar, waarbij spelers een account kunnen aanmaken en gegevens kunnen uitwisselen via Facebook. Zo kunnen zij resultaten delen en doorsturen naar andere spelers. De volledige service wordt gelanceerd in oktober en maakt het mogelijk om statistieken en achievements te delen en men kan besloten of publieke gamegroepen aanmaken.

Daarnaast zijn er ook een aantal belangrijke actieve Al-elementen getweakt, waarbij vooral de keepers verder zijn verbeterd.

PlayStation 3-spelers kunnen ook gebruik maken van 3D-ondersteuning, want deze gratis update voegt een 3D-functionaliteit toe voor spelers in het bezit van een 3D-televisie.

We kunnen de patch pas 13 oktober downloaden, want dan komt PES 2012 uit op PlayStation 3, Xbox 360 en Windows.

[CL] Mata met Chelsea naar oude werkgever Valencia

Juan Manuel Mata keert morgenavond met Chelsea terug bij zijn voormalig werkgever Valencia. Beide ploegen treffen elkaar in de groepsfase van de Champions League en morgen staat het duel in Valencia op het programma.

Ruim een maand geleden speelde Mata nog bij Valencia, maar hij maakte kort voor het sluiten van de transfermarkt voor een bedrag van dertig miljoen euro de overstap naar Londen. "Ik kijk er naar uit om Mata weer hier te zien, dat geldt voor ons allemaal", aldus Pablo Hernandez, voormalig ploeggenoot van Mata.

Hij vervolgt: "Het zal voor hem speciaal zijn om terug te keren bij de club die voor hem jarenlang als thuis voelde. Maar op het veld zijn we woensdag geen vrienden. We zullen er alles aan doen om Mata en Chelsea te verslaan. Na afloop kan ik hem weer het allerbeste wensen."

André Villas-Boas, de trainer van Chelsea, is vooralsnog erg lovend over zijn Spaanse aanwinst: "Hij is een bijzonder getalenteerde voetballer. Juan heeft zijn waarde in de Champions League met Valencia al bewezen. En hij laat nu ook in Engeland zien dat hij veel potentie heeft."

Onderzoek naar brandende voorwerpen op snelweg

De politie in Doetinchem onderzoekt drie incidenten waarbij brandende voorwerpen op snelweg A18 zijn gegooid. Er zijn geen automobilisten gewond geraakt bij de bekogeling. Om wat voor voorwerpen het gaat is nog niet duidelijk, maar in twee gevallen zijn glasscherven gevonden, zegt een woordvoerder van de politie.

De drie incidenten deden zich afgelopen week voor bij viaducten in het buitengebied van de Achterhoekse plaats. Een automobilist sloeg vorige week dinsdag voor het eerst alarm, nadat hij iets brandends op de rijbaan had zien liggen. De brandweer hoefde niet in actie te komen.

Donderdag was het opnieuw raak. Een automobilist moest uitwijken en er ontstond een brandvlek op de weg. Ook zaterdag sloeg een automobilist alarm. In de laatste twee gevallen werden glasscherven gevonden. Of dat duidt op het gebruik van een molotovcocktail kan de politie niet zeggen. "We hebben scherven gevonden en die onderzoeken we."

Voor zover bekend hebben zich geen ongelukken voorgedaan. De politie sluit niet uit dat er meer incidenten zijn geweest met brandende objecten en roept getuigen op zich te melden. De tweede automobilist heeft een licht gekleurde auto zien stilstaan op het viaduct. Mogelijk heeft de bestuurder van die auto er meer mee te maken.

Man bedreigt collega's op luchthaven met dood

Een 25-jarige medewerker van een bedrijf op Schiphol is aangehouden omdat hij doodsbedreigingen tegen collega's. Zijn werkgever had zaterdag aangifte gedaan bij de marechaussee.

Vanwege de ernst van de situatie werd besloten de man direct in zijn woning in Den Haag te arresteren. De politie heeft zijn huis doorzocht.

De man is weer op vrije voeten gesteld. De marechaussee op de luchthaven doet verder onderzoek naar de verdachte.

Deense hippies halen geld op voor hun vrijstad

Bewoners van de Deense vrijstad Christiania in Kopenhagen hebben 130.000 euro opgehaald in een collecte om de hippie-enclave te redden. Dat maakte hun woordvoerder Svend-Erik Krogh dinsdag bekend.

In april sloten de bewoners van Christiania een overeenkomst met de regering om de grond waarop de vrijstad zich bevindt voor 2018 voor zo'n tien miljoen euro te kopen. De eerste betaling van 5,8 miljoen moet in 2015 worden gedaan.

De gemeenschap haalde dinsdag 130.000 euro op door middel van de verkoop van nepaandelen. Daarnaast willen de negenhonderd bewoners geld binnenhalen via leningen en het organiseren van evenementen. "Christiania heeft zich nooit aangetrokken gevoeld tot het idee van bezit, dat is niet onze filosofie", aldus Krogh.

De vrijstad werd in 1971 opgericht nadat diverse hippies op een verlaten achttiende-eeuwse marinebasis panden hadden gekraakt. Al vlug ontstond een gemeenschap met felgekleurde gebouwen, waar de flower-power-gedachte domineerde, het gebruik van softdrugs werd getolereerd en de overheid zich weinig mee bemoeide. Tegenwoordig is Christiania een van de grootste toeristentrekpleisters van Kopenhagen, waar jaarlijks een miljoen mensen op afkomen.

In 2004 presenteerde het Deense parlement plannen om appartementengebouwen op het terrein te zetten, maar na een juridische procedure kwamen de bewoners met de regering overeen het terrein te kopen.


Deense hippies halen geld op voor hun vrijstad (Foto: Novum)

Leers maakte uitzondering voor 41 asielzoekers

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft tot nu toe 41 keer gebruik gemaakt van zijn discretionaire bevoegdheid om uitgeprocedeerde asielzoekers toch een verblijfsvergunning te geven. Dat meldt de NOS dinsdag.

Leers verleent een stuk minder verblijfsvergunningen via zijn bevoegdheid dan zijn voorgangers. Zo mochten van Rita Verdonk (toen VVD) tussen 2003 en 2007 ongeveer duizend mensen blijven. In de drie jaar daarna, onder Nebahat Albayrak (PvdA), kregen zo'n zeshonderd uitgeprocedeerde asielzoekers toch een verblijfsvergunning.

Leers zegt in een reactie tegen de NOS een 'streng maar rechtvaardig' beleid te voeren. Hij zoekt liever een oplossing voor een groep dan voor individuele gevallen. Leers wil alleen uitzonderingen maken voor gevallen waarin 'een samenstel van individuele schrijnende omstandigheden de zaak uniek maken.'

De Tweede Kamer praat dinsdag over een 18-jarige asielzoeker, die van Leers terug naar Angola moet. Leers wil geen uitzondering maken omdat andere jonge asielzoekers een veel slechter vooruitzicht hebben.

In de 41 gevallen waarop Leers in het afgelopen jaar wel een uitzondering maakte, ging het veelal om zieke kinderen, de toestand in het thuisland of omdat mensen al langdurig in Nederland verbleven. De NOS kreeg de cijfers na een beroep op de Wet openbaarheid bestuur.


Leers maakte uitzondering voor 41 asielzoekers (Foto: Novum)

Terek Grozny heeft opvolger Gullit binnen

Stanislav Cherchesov mag zich de nieuwe trainer van het Russische Terek Grozny noemen. De voormalig doelman van de Tsjetsjeense ploeg volgt Ruud Gullit op als oefenmeester van de ploeg.

Cherchesov was eerder als trainer werkzaam bij Kufstein, Wacker Innsbrück Tirol, Spartak Moskou en Zhemchuzhina Sochi. Tevens speelde de voormalig keeper 49 interlands voor Rusland en de Sovjetunie.

Terek Grozny zat sinds juni zonder coach nadat voorzitter Ramzan Kadirov besloot om Gullit op straat te zetten. Op dit moment staat de ploeg na 25 wedstrijden op de elfde plaats met 24 punten.

Albayrak op non-actief bij COA

Bestuursvoorzitter Nurten Albayrak van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is op non-actief gesteld. Het personeel van COA is hierover dinsdag ingelicht tijdens een bijeenkomst in het hoofdkantoor in Rijswijk. Volgens personeelsleden is er geen reden aangegeven waarom Albayrak op non-actief is gesteld.

De bestuurster kwam vorige week in opspraak, nadat COA-medewerkers in de media anoniem hun beklag deden over haar. Ze zou de sfeer verzieken, te veel geld verdienen, niet naar de mensen in het veld luisteren en zo geld verkwanselen, onder meer aan niet bestede opvangplekken.

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) zei een week geleden dat hij het naadje van de kous wilde weten over de vermeende misstanden. Hij zei toen dat de bezoldiging onder de balkenendenorm zou komen. Het ministerie is opdrachtgever van het COA, dat verder zelfstandig opereert.

[EL] Stevens moet Raul missen bij debuut

Huub Stevens maakt komende donderdag, tijdens het Europa League-duel tegen Maccabi Haifa, zijn rentree als trainer van Schalke 04. Mogelijk kan hij in dit duel niet beschikken over Raul.

De 34-jarige Spanjaard kreeg dinsdag tijdens de training last van zijn linkerenkel. De aanvaller verliet daardoor vroegtijdig de training. "Vorige week heeft Raul een tik op zijn voet gehad. Daar had hij verder weinig last van. Nu kwam hij tijdens de training verkeerd terecht en had pijn."

F. Schleck dit seizoen niet meer in actie

Voor Frank Schleck zit het wielerseizoen erop. De Luxemburger kwam afgelopen weekend, tijdens de WK-wegwedstrijd in Kopenhagen, ten val. Daarbij liep hij een gekneusde hand op. Een dag later kreeg hij tevens last van vocht in zijn knie.

Een mri-scan wees vervolgens uit dat dit gewricht gekneusd was. De artsen schreven hem een rustperiode van tien dagen voor. Schleck besloot daarop, in overleg met zijn ploegleiding, om zijn resterende koersen af te blazen.

Bloomberg bevestigt contraterreureenheid New York

Een dag nadat de hoofdcommissaris van politie van New York uiteen had gezet hoe een speciale eenheid binnen zijn korps in staat is een vliegtuig uit de lucht te schieten, heeft burgemeester Michael Bloomberg het bestaan van de geheime contraterreurdienst bevestigd. Bloomberg sprak maandag over de eenheid, maar ging niet op details.

Wel zei de burgemeester dat de eenheid alleen wordt ingezet in de meest extreme scenario's. Na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten is jarenlang in het diepste geheim gewerkt aan een dienst met contraterreuragenten.

Eerder was wel al bekend dat de politie de beschikking heeft over helikopters met zwaar wapentuig, geschikt om kleine vliegtuigen neer te halen.

Het commando van de Amerikaanse luchtdefensie liet in een reactie weten nog altijd verantwoordelijk te zijn voor de bescherming van het luchtruim.

Parlementair onderzoek naar privatisering

De Eerste Kamer start een parlementair onderzoek naar de gevolgen van de privatisering van overheidsdiensten. Een voorstel hiertoe van de ChristenUnie is dinsdag door een meerderheid aangenomen. Alleen CDA en PVV stemden tegen. De senaat heeft nog niet eerder gebruikgemaakt van de mogelijkheid een parlementair onderzoek in te stellen.

De ChristenUnie stelt dat de privatisering van bijvoorbeeld de postbezorging en het openbaar vervoer grote nadelen heeft gehad. De Eerste Kamer moet daarom zelf onderzoek gaan doen naar de besluitvorming uit het verleden, stelde de partij. De senaat gaat nu een commissie instellen die het onderzoek gaat uitvoeren.

Aanvankelijk pleitte de ChristenUnie voor een parlementaire enquête, maar de Eerste Kamer heeft dinsdag besloten tot een parlementair onderzoek. Dat is een minder zwaar middel. Een commissie adviseerde eerder pas tot een enquête over te gaan als blijkt dat 'dwangmiddelen' noodzakelijk zijn om het onderzoek uit te voeren. Een enquêtecommissie kan mensen onder ede ondervragen.

[CL] Arsenal mist drietal tegen Olympiakos

Arsenal-trainer Arsène Wenger kan morgen, in de Champions League-wedstrijd tegen het Griekse Olympiakos, niet beschikken over verdediger Laurent Koscielny en aanvallers Gervinho en Theo Walcott. Het trio is niet fit genoeg om in actie te komen tegen de Griekse ploeg.

Koscielny heeft last van zijn enkel, terwijl Walcott problemen aan de knie heeft. Gervinho heeft een spierblessure opgelopen. Overigens zouden de drie spelers wel fit zijn voor komende zondag. Dan staat de competitiewedstrijd tegen Tottenham Hotspur op het programma.

Arsenal begon het Champions League-avontuur met een 1-1 gelijkspel tegen Borussia Dortmund. Olympiakos verloor in eigen huis met 0-1 van Olympique Marseille.

PSV weer in contact met Reis

PSV is eindelijk in contact gekomen met Jonathan Reis. De Braziliaanse spits maakt het volgens Voetbal International goed.

Reis raakte vorig seizoen zwaar geblesseerd aan zijn knie tijdens de wedstrijd tegen Roda JC. Zijn contract liep af en PSV durfde een nieuw contract niet aan. Hierdoor is de Braziliaanse spits momenteel geen contractspeler van de Eindhovenaren, maar desondanks hoopt de club dat Reis op korte termijn naar Eindhoven zal afreizen.

De aanvaller werd eerder dit jaar geopereerd door de Amerikaanse chirurg Richard Steadman. Toen PSV merkte dat Reis niet was komen opdagen bij een controleafspraak, begon de club zich zorgen te maken. Technisch directeur Marcel Brands en trainer Fred Rutten kregen het niet voor elkaar om in contact te komen met Reis.

Maar Carlos Lopez, werknemer bij PSV, heeft volgens Voetbal International wel contact gehad met Reis en gaf aan dat de Braziliaan het goed maakt. De transfervrije speler herstelt in zijn geboorteland van zijn blessure. PSV hoopt dat hij snel terugkeert naar Eindhoven.

Spaanse voetbalheld Pereda overleden

Jesus 'Chus' Pereda is overleden aan de gevolgen van kanker. Dit heeft FC Barcelona bekendgemaakt.  Pereda, die 73 jaar is geworden, speelde voor die club meer dan 300 wedstrijden en maakte ruim 100 goals.

Pereda vergaarde eeuwige roem in Spanje vanwege zijn aandeel in de finale van het EK voetbal van 1964 tegen de Sovjet-Unie. Spanje won de eindstrijd met 2-1 en Pereda maakte de eerste goal en gaf de assist voor de tweede, Van 1961 tot 1969 speelde hij voor Barcelona. Daarvoor kwam hij uit voor Real Madrid.

Gevlucht gezin gevonden in Osnabrück

Het Duitse gezin dat sinds begin augustus op de vlucht was omdat de kinderen uit huis geplaatst dreigden te worden, is terecht. De Duitse politie heeft het gezin aangetroffen in een woning in het Duitse Osnabrück, meldde een woordvoerster van de politie Twente dinsdag.

De Nederlandse politie verspreidde vorige week een oproep om uit te kijken naar de vader, de moeder en de vier kinderen. Het gezin zou gezien zijn in de bossen tussen Westerhaar en Sibculo, waar zij een onderkomen zouden hebben gevonden. Dat leidde tot een stroom aan tips, zowel in Duitsland als in Nederland. De Duitse Jeugdzorg heeft zich over de vier kinderen ontfermd. Ze zijn ongedeerd, aldus de politie.

Duits gezin gevonden in Osnabrück
Duits gezin gevonden in Osnabrück (Foto: ANP)

Haagse messentrekker overleed door politiekogel

De messentrekker die zichzelf donderdag in het centrum van Den Haag in zijn hals stak nadat de politie hem in zijn been had geschoten, is overleden door het schot van de agent. De politiekogel raakte een slagader, waardoor hij doodbloedde, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag na onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

De verwarde 34-jarige man uit Den Haag zwaaide met een mes op een terras op de Grote Markt. Hij weigerde zich over te geven, waarna een agent hem neerschoot. Vervolgens stak hij zichzelf met het mes in zijn nek. Hij bezweek die avond in het ziekenhuis.

Volgens het OM moet onderzoek van de rijksrecherche uitwijzen of de agent terecht heeft gehandeld door de man in zijn been te schieten. Bij het incident raakte ook een omstander gewond, vermoedelijk door een afgeketste politiekogel. Dit slachtoffer kon na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

Afellay maandag onder het mes

Ibrahim Afellay zal, als er geen vocht meer in zijn knie zit, komende maandag aan het gewricht worden geopereerd. Dat heeft het management van de speler van Barcelona vandaag laten weten.

Vorige week scheurde de middenvelder zijn voorste kruisband op de training. Naar verluidt is hij zeker zes maanden uitgeschakeld. Pas na de operatie kan de exacte duur van zijn revalidatie worden vastgesteld.

Dopingautoriteit hoopt op doorbraak met 'app'

De Dopingautoriteit rekent erop dat ongeveer 30 sporters meedoen aan de testfase voor de nieuwe 'Whereabouts app'. Dat zei directeur Herman Ram vandaag.

De Nederlandse sporters die de voorbije periode op hun computer inlogden om hun verblijfplaats op te geven, werd gevraagd mee te doen aan het experiment. In totaal meldden 43 sporters zich aan. "Daarvan zijn er acht inmiddels begonnen met de testfase", aldus Ram. "De anderen worden nu benaderd."

Met de 'whereabouts app' kunnen sporters hun verblijfplaats met hun mobieltje doorgeven of wijzigen.

Condoleance Harry Muskee in museum

Het Cuby + Blizzards-museum opent vrijdag de deuren zodat fans afscheid kunnen nemen van Harry Muskee. De zanger ligt tijdens de condoleance opgebaard, maakt boekingskantoor Agents After All bekend. Muskee overleed maandag op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

De condoleance vindt vrijdag tussen 15 en 21 uur plaats in het Cuby + Blizzards-museum in het Drentse Grolloo, waar de band werd opgericht. Het museum, dat drie maanden geleden werd geopend, is momenteel uit respect voor de nabestaanden gesloten.

Cuby + Blizzards trad 11 juni voor het laatst op tijdens het eerste Groeten uit Grolloo-festival. De band, waar Herman Brood enige tijd deel van uit maakte, scoorde hits als 'Somebody Will Know Someday', 'Another Day Another Road' en 'Appleknockers Flophouse'.

Laudrup opgestapt als trainer Real Mallorca

Michael Laudrup is opgestapt als trainer van Real Mallorca. De 47-jarige Deen nam de beslissing na een conflict met het bestuur van de Spaanse voetbalclub.

Gisteren stuurde het bestuur van Real Mallorca Erik Larsen de laan uit. De assistent van Laudrup liet zich in de Deense media negatief uit over het beleid van de club. "Een van de belangrijkste dingen in het voetbal is het klimaat waarin je werkt”, aldus Laudrup over zijn vertrek.

Russen zijn kalasjnikovs beu

Het Russische leger heeft in 2011 voor het eerst geen geweren van het wereldberoemde ontwerp AK-47 van Michail Kalasjnikov aangeschaft.

De arsenalen zijn gevuld met het type en de militairen willen een moderner, trefzekerder geweer met een groter bereik, aldus Russische media dinsdag.

De Rus Kalasjnikov (91) is vanwege zijn slechte gezondheid niet op de hoogte gesteld van de beslissing van het leger. Van zijn beroemde geweer, dat hij eind jaren '40 ontwikkelde, zijn er wereldwijd in tal van varianten en onder tal van benamingen tientallen miljoenen gemaakt. Vanwege het eenvoudige onderhoud, de betrouwbaarheid en lage productiekosten is het type overal in de wereld nog steeds in gebruik.

Russen zijn kalasjnikovs beu
Russen zijn kalasjnikovs beu (Foto: ANP)

Nintendo na 26 jaar eigenaar van SuperMario.com

Het heeft een tijdje geduurd, maar na 26 jaar is Nintendo eindelijk eigenaar van de domeinnaam SuperMario.com, zo meldt website Fusible.

Nintendo diende begin augustus een klacht bij de World Intellectual Property Organization (WIPO) om de rechten van dit domein op te eisen. Volgens de website van het WIPO is de zaak nog niet afgesloten, maar per 25 september is SuperMario.com eigendom van Nintendo America. Het is onduidelijk of de zaak intern met de vorige eigenaar is afgehandeld of via het WIPO is opgelost.

Nintendo heeft nog meer domeinnamen te veroveren, zo is SuperMarioBros.com, SuperMarioBrothers.com, MarioBros.com or MarioBrothers.com nog niet in handen van de spellenmaker.

Stosur uitgeschakeld in Tokyo

Samantha Stosur heeft zich niet weten te plaatsen voor de derde ronde van het WTA-toernooi in Tokyo. De Australische winnares van de US Open, zevende op de wereldranglijst, verloor verrassend met 2-6, 6-4 en 4-6 van de Russische Maria Kirilenko, de nummer zevenentwintig van de wereld.

Kirilenko komt in haar volgende partij uit tegen Ana Ivanovic uit Servië. Die versloeg Laura Robson: 7-5 en 6-4.

Ook Petra Kvitova en Victoria Azarenka plaatsen zich voor de derde ronde. De als vijfde geplaatste Tsjechische Kvitova, winnares van Wimbledon, versloeg de Luxemburgse qualifier Mandy Minella: 6-2 en 6-3. Kvitova komt in de volgende ronde uit tegen Vania King uit de Verenigde Staten.

Victoria Azarenka kende een simpele partij tegen de Roemeense Irina-Camelia Begu. Met de standen 6-1 en 6-3 was de Wit-Russische, die als derde was geplaatst voor dit toernooi, veel te sterk. Azarenka treft in de derde ronde Klara Zakopalova uit Tsjechië.

Proun meer dan een miljoen keer gespeeld

In het kunstzinnige racespel Proun is al meer dan een miljoen keer gespeeld sinds het spel eind juni op de markt kwam. Negen van de tien gamers spelen het spel alleen. In bijna negen procent van de gevallen raceten twee gamers tegen elkaar. De rest komt voor de rekening van spellen waarin drie of vier spelers tegelijk racen. Dat schrijft game-ontwikkelaar Joost van Dongen op zijn weblog.

Proun is een racegame waarbij de speler objecten moet ontwijken. De spelwereld is gebaseerd op de schilderkunst, waaronder het werk van Kandinsky en Mondriaan. De racegame dingt mee naar een Dutch Game Award. Van Dongen heeft zijn spel ingeschreven voor vier categorieën, namelijk het beste geluid, beste gamedesign, best game voor pc of spelcomputer en beste visuele ontwerp. De Dutch Game Awards 2011 worden 24 en 25 september uitgereikt.

Proun is gratis te downloaden. Van Dongen verdient geld aan zijn vrijetijdsproject doordat gamers naar eigen wens geld kunnen doneren wanneer zij het spel downloaden. Hoeveel geld de ontwikkelaar heeft verdiend met zijn spel, heeft hij niet bekendgemaakt.


Proun meer dan een miljoen keer gespeeld (Foto: Novum)

'Abonnementen voor games binnenkort standaard'

Binnenkort is het heel normaal dat spelers een abonnement kunnen nemen op extra diensten rond hun spellen. Dankzij verschillende extra functies kunnen spelers statistieken raadplegen en herhalingen van gespeelde wedstrijden bekijken. Dat zegt Jamie Berger, vicevoorzitter van uitgever Activision, in een interview met gamevakblad MCV.

Met Call of Duty: Elite, een abonnement voor het schietspel Call of Duty: Modern Warfare 3 dat begin november op de markt komt, zet de uitgever een eerste stap. "Het is nu nog een keuze, maar over drie tot vijf jaar ontkom je er als ontwikkelaar niet meer aan", zegt Berger tegen het vakblad. Consumenten zouden meer diensten rond hun favoriete spellen verwachten en daar moeten gamebedrijven op inspelen.

Call of Duty: Elite laat spelers zien hoe zij en anderen het spel spelen. Tactieken voor online wedstrijdjes kunnen hierop aangepast worden. Ook biedt Elite de mogelijkheid teams te vormen voor competitiewedstrijden.

Activision is niet de enige uitgever die deze nieuwe trend omarmt. Electronic Arts heeft respectievelijk Racelog en Battlelog voor Need for Speed en het schietspel Battlefield 3. Voor FIFA 12, dat vrijdag in de winkel ligt, komt EA met EA Sports Football Club, een functie die statistieken van elke wedstrijd bijhoudt en vergelijkt met andere spelers.


'Abonnementen voor games binnenkort standaard' (Foto: Novum)

'iPhone 5 net zo krachtig als iPad 2'

De langverwachte, maar nog altijd niet onthulde iPhone 5 heeft een rekenkracht die gelijkwaardig is aan die van de iPad 2. Dat beweren anonieme bronnen tegenover techwebsite 9to5Mac. In de iPad 2 zit de dual core A5-processor van Apple.

Daarnaast zou de iPhone 5 een camera van acht megapixel bevatten. Het werkgeheugen is ten opzichte van de iPhone 4 verdubbeld naar een gigabyte, stellen de bronnen.

Geruchten rond een nieuwe iPhone doen sinds begin dit jaar de ronde. In eerdere berichten kwam naar buiten dat de derde generatie iPhone een groter aanraakscherm, betere antenne en een camera met meer detail zou bezitten.

Nieuwe producten van Apple zijn van grote invloed op de game-industrie. De opkomst van smartphones en tablets, de iPhone en iPad in het bijzonder, heeft bijgedragen aan de vervroegde prijsdaling van de Nintendo 3DS. Sony brengt begin volgend jaar de PlayStation Vita uit.


'iPhone 5 net zo krachtig als iPad 2' (Foto: Novum)

'Kinect moet fanatieke gamers nog overtuigen'

Het gaat nog wel even duren voordat de bewegingstechnologie van de Kinect-camera ook in games voor fanatieke gamers wordt toegepast. Dat geeft studiobaas Dan Greenawalt van Turn 10 Studios aan in een interview met het magazine Computer and Videogames. Op dit moment zijn het vooral familiespellen die gebruikmaken van de camera.

"Als consumenten niet kunnen verzinnen wat voor leuke dingen mogelijk zijn met Kinect betekent dat niet dat er niets is", zegt Greenawalt. De studiobaas ziet het als de taak van de ontwikkelaars om te laten zien dat leuke toepassingen voor Kinect mogelijk zijn.

Eind volgende maand komt Turn 10 Studios met de racegame Forza Motorsport 4 voor de Xbox 360. Dankzij de Kinect-camera kunnen gamers optioneel met hun handen sturen of met hun hoofd draaien om in de zijspiegels van hun virtuele auto te kijken. "Dit is het topje van de ijsberg. Kinect bestaat pas een jaar", meent Greenawalt.

Meer gamebedrijven verwerken Kinect in hun spellen, maar bij de games voor fanatieke gamers blijft het vooral een leuke extra. Zo kunnen spelers met hun stem commando's geven in grote producties als Ghost Recon en Mass Effect. Ook het samenstellen van wapens kan in Ghost Recon met handgebaren gebeuren.


'Kinect moet fanatieke gamers nog overtuigen' (Foto: Novum)

Vrienden 'jarige' Weylandt rijden 'Route 108 Memorial'

Wouter Weylandt zou vandaag 27 jaar zijn geworden. Op 9 mei van dit jaar kwam de Belg om het leven in de derde etappe van de Giro d'Italia. "Je zal altijd een plaats in onze harten hebben", liet zijn team Leopard Trek vandaag weten.

Komend weekend gaan Belgische en Italiaanse wielertoeristen in Emilia Romagna als eerbetoon de 'Route 108 Memorial Wouter Weylandt' rijden. De tocht voert langs het traject waarop hij zijn laatste 108 kilometer als profrenner heeft gereden. Overigens was 108 zijn rugnummer tijdens de Giro.

HNTM: Daphne, tot ziens!

Helheks Daphne Deckers is flink op dreef in het afkatten van de makke meisjes. Zij lijkt te denken dat je alles kan zeggen, zolang je maar een glimlach op je gezicht tovert. Goede kritiek leveren blijkt echter te moeilijk voor dit zure nepwijf. "Je foto is niet goed en niet slecht." Het zijn termen die nu evenveel betekenis hebben wanneer Ray Charles ze uit beleefdheid had uitgesproken naar de wannabe-modelletjes. Maar dit zijn geen termen uit beleefdheid.

'Niet meer rokers verwacht na schrappen stophulp'

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) verwacht niet dat het aantal rokers toeneemt als medicatie die stoppogingen moet ondersteunen volgend jaar uit het basispakket wordt geschrapt. Dat laat zij weten in antwoord op Kamervragen van D66. Mensen kunnen het schrappen van de vergoeding volgens haar opvangen met het geld dat ze besparen door niet meer te roken.

Schippers laat weten blij te zijn dat het percentage rokende Nederlanders is gedaald. In het tweede kwartaal van dit jaar rookte volgens TNS Nipo 24,3 procent van de Nederlanders. Een jaar eerder was dat 26,5 procent. Volgens de minister is nog niet zeker dat de daling te maken heeft met de vergoeding voor hulp bij stoppen met roken die dit jaar is ingevoerd.

Uit de cijfers blijkt volgens de minister wel dat er vaker een beroep is gedaan op antirooktherapie en nicotinevervangende middelen. Het lijkt er volgens haar wel op dat pogingen om te stoppen met roken effectiever zijn met hulp dan zonder hulp. Dat moet nog wel onderbouwd worden.

Toch zorgt het schrappen van de stophulp uit het basispakket volgens Schippers niet voor een toename van rokers. Ze wijst erop dat alleen medicatie en nicotinevervangers uit het pakket worden gehaald. Stopadviezen van huisartsen en specialisten worden nog wel vergoed. Ook kunnen verzekeraars een vergoeding aanbieden in een aanvullend pakket.


'Niet meer rokers verwacht na schrappen stophulp' (Foto: Novum)

Been: "Ik geloof 100 procent in onze kansen"

Mario Been hoopt woensdag opnieuw minimaal een puntje te pakken met Genk in de Champions League. De Belgen gaan op bezoek bij Bayer Leverkusen.

Op de eerste speeldag wist Genk knap gelijk te spelen tegen Valencia (0-0). Het elftal van Been bereidt zich nu voor op de eerste uitwedstrijd. "Leverkusen is Europees topniveau. Ze beleven momenteel een mindere periode met drie nederlagen op rij, maar de Champions League, dat is nog wat anders", zegt de trainer op de VRT.

"Ik geloof honderd procent in onze kansen, maar we mogen geen domme dingen doen zoals tegen OH Leuven." Been doelt daarmee op de competitiewedstrijd van afgelopen weekend, toen Elyaniv Barda een domme rode kaart kreeg. Genk speelde met 1-1 gelijk. "Willen we iets halen, dan moeten we een hele goeie dag hebben."

Vrijspraak in zaak drievoudige babymoord Geleen

De 42-jarige vrouw uit Geleen die haar drie pasgeboren baby's zou hebben gedood, is dinsdag vrijgesproken. De rechtbank in Maastricht vindt dat geen sprake is van moord of doodslag. Het is volgens de rechters niet bewezen dat de baby's levend werden geboren. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden acht jaar gevangenisstraf geëist.

Anita C. werd vorig jaar augustus opgepakt toen agenten het stoffelijk overschot van een kindje in de schuur van haar woning in Geleen vonden. Even later werden in haar tuin nog twee babylijkjes gevonden. De baby's zouden tussen januari 2005 en juli 2010 om het leven zijn gekomen.

Het OM ging ervan uit dat de tweede baby overleed door verdrinking en de andere twee door verwurging of smoren. Een onafhankelijk patholoog en experts van het Nederlands Forensisch Instituut hielden er echter rekening mee dat de kinderen een natuurlijke dood waren gestorven. De rechter gaat daarin mee. Het is niet uitgesloten dat de vrouw drie keer op rij een doodgeboren kind baarde.

Een Zwitserse expert oordeelde dat de jongste baby wel levend ter wereld kwam. Er zouden bewijzen voor verstikking zijn. De rechtbank vond zijn conclusie echter niet overtuigend genoeg.

C. kwam in juni al op vrije voeten. De rechtbank oordeelde dat er onvoldoende bewijs was om de vrouw langer in voorarrest te houden.

Het OM beraadt zich op een eventueel hoger beroep. "We gaan eerst het vonnis zorgvuldig bestuderen", laat een woordvoerder in een reactie op de vrijspraak weten. Justitie heeft twee weken de tijd om in beroep te gaan.

"Call of Duty: Modern Warfare 3 zal minder cheaters hebben"

Niets is vervelender dan een cheater in je game. Call of Duty: Modern Warfare 3-developer Infinity Ward is het daar mee eens. Ze beloven dit keer beter hun best te doen om cheaters tegen te gaan op de pc dan ze dat deden in Call of Duty: Modern Warfare 2.

"In Call of Duty: Modern Warfare 2 was er bijna in elke server wel een cheater te vinden die het verpestte voor de rest van de gamers. In Call of Duty: Modern Warfare 3, die te koop is in november, zullen er veel minder cheaters zijn," aldus Robert Bowling, Infinity Wards Community Manager.

"I can't go into specifics. On a general high level area there's so much more stuff that we've locked down and made less accessible than we had before. A lot of stuff that we stripped out, a lot more challenge response things that we're doing in addition to...," legde de community manager uit.

Toch zal het niet gemakkelijk zijn om alle cheaters tegen te gaan. Wel worden er een aantal maatregelen genomen waaronder een client-side check. Dit houdt in dat wanneer je een game wilt joinen je PC-code eerst gecheckt zal worden op aanpassingen. Ook zullen er veel meer security updates komen om het de cheaters zo moeilijk mogelijk te maken.

Door middel van Call of Duty: Elite kan Activision ook gemakkelijker stats opzoeken van mogelijke 'cheatende' gamers, wanneer blijkt dat er inderdaad sprake is van cheating zal er meteen actie worden ondernomen. Om ervoor te zorgen dat dit niet te lang duurt heeft Activision medewerkers aangenomen die alleen maar zullen controleren op alle reports die binnenkomen over gamers. Ingame zal namelijk ook mogelijk zijn een speler te rapporteren die cheat. Wanneeer dit gebeurt zal een medewerker gaan nakijken of dit inderdaad waar is en daar actie op ondernemen.

"A lot of that stuff, the monitoring stuff, a lot of that was introduced in Black Ops but with Elite that is launching with Modern Warfare 3, we're taking that in an all new area, having full teams dedicated solely to that," concludeerde Bowling.

Call of Duty: Modern Warfare 3 zal op 8 november uitkomen voor Windows, Xbox 360, PS3, Wii en DS.

Modern Warfare 3

Utrechtse wethouder weg om subsidies

De Utrechtse wethouder Harrie Bosch (PvdA) heeft dinsdag zijn vertrek aangekondigd. Hij lag onder vuur naar aanleiding van door hem verstrekte subsidies, maar zegt op te stappen omdat het tijd was voor iets anders. Bosch stopt op 10 november, na de behandeling van de gemeentebegroting voor volgend jaar.

Twee weken geleden overleefde Bosch een debat over de omstreden subsidies. Een door de VVD ingediende motie van wantrouwen haalde het niet. Bosch moest uitleggen hoe het kon dat er tonnen subsidie naar verschillende projecten zijn gegaan zonder medeweten van de gemeenteraad en het college.

Zo verstrekte de PvdA'er een subsidie van tienduizenden euro's aan de Stichting Jongeren in Aktie voor de oprichting van een voetbalclub. Doel van de subsidie was integratiebevordering, maar Bosch kreeg de raad over zich heen toen bleek dat een bestuurslid van de club na een bezoek aan Mekka geen vrouwenhanden meer wilde schudden.

Bosch schrijft aan de gemeenteraad dat hij al in augustus heeft besloten te vertrekken. Hij heeft dat bewust stilgehouden om het debat over de subsidies niet te ontwrichten.

De PvdA'er was sinds 2006 wethouder in Utrecht voor wonen, ruimtelijke ordening, krachtwijken en de wijk Leidsche Rijn.

Moordenaar en verkrachter willen 'samenwonen'

Bij de gevangenis in het Belgische Leuven hebben een moordenaar en een verkrachter het verzoek ingediend om voortaan te gaan 'samenwonen' in één cel. Het tweetal is al getrouwd, en wil nu ook samen de nacht doorbrengen.

Sinds kort hebben drievoudig moordenaar en travestiet Rik Debrabandere (51) en zijn 25 jaar jongere echtgenoot, verkrachter Mike Vandamme, twee cellen die naast elkaar liggen. Tot kwart voor acht 's avonds mag het paar bij elkaar zijn, daarna moeten ze gescheiden slapen.

In 2001 werd Debrabandere veroordeeld tot een levenslange celstraf. Hij beging drie gruwelijke moorden in drie landen. Hij trouwde zijn echtgenoot verkleed als zijn alter ego Erika. Het paar consumeert hun huwelijk in de bezoekersruimte.

Over het verzoek, dat ondersteund wordt met een doktersverklaring waarin staat dat Debrabandere lijdt onder het alleen slapen, is nog geen beslissing genomen.

Chadli bij groepstraining Twente

Nacer Chadli heeft vandaag voor het eerst weer met de groepstraining van FC Twente meegedaan. De Belg is na een zware knieblessure op de weg terug.

Op korte termijn zal hij zijn rentree maken bij Twente, maar de wedstrijd van aankomende donderdag in de Europa League tegen Wisla Kraków komt nog te vroeg. Chadli stond twee maanden aan de kant en kwam daardoor dit seizoen nog niet in actie voor de club uit Enschede.

CD: Machine Head - Unto The Locust

Er zullen weinig metal fanaten zijn die de klassieker Burn my eyes (1994) van Machine Head niet in hun collectie hebben. De band rondom frontman Rob Flynn presenteerde op dat album zeer verfrissende thrashmetal. Sindsdien heeft de band zich behoorlijk ontwikkeld en tal van invloeden in hun muziek verwerkt. Hoewel er door de jaren heen ook kritiek was van fans en de media, dat de band iets te veel hun roots zouden hebben achtergelaten, wist Machine Head met de laatste twee albums menig vriend en vijand te verrassen. Op Through The Ashes Of Empire (2003) en vooral The Blackening (2007) lieten de heren horen hoe puur metal kan zijn. Na vier jaar wachten heeft dan nu eindelijk het zevende album Unto The Locust het daglicht gezien.

'Belastingdienst adviseerde scheiding'

De Belastingdienst heeft een vrouw geadviseerd om te scheiden van haar gehandicapte man, om zo in aanmerking te komen voor een kinderopvangtoeslag. Dat stelt Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) die opheldering heeft geëist van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) en minister van Sociale Zaken Henk Kamp (CDA).

Omtzigt beschikt over het dossier van de vrouw, zo blijkt uit de Kamervragen die hij heeft gesteld. Haar man is volledig verlamd en verblijft daarom voor het grootste deel van de tijd in zorginstellingen. Maar de Belastingdienst stelt dat de vrouw een niet-werkende partner heeft, die voor haar twee jonge kinderen zou kunnen zorgen. Daarom komt zij niet in aanmerking voor een kinderopvangtoeslag.

De Belastingdienst heeft haar geschreven dat zij in de toekomst mogelijk 'duurzaam gescheiden' van haar man zou kunnen gaan leven, wat wel een reden is om de toeslag toe te kennen. Ook zou haar telefonisch zijn aangeraden dat een scheiding 'voordelig' is, weet Omtzigt.

De CDA'er vindt het 'onmenselijk' om van mensen in deze situatie te vragen om te scheiden om daardoor in aanmerking te komen voor sociale voorzieningen. Hij eist dat de bewindslieden deze kwestie 'op een fatsoenlijke manier' oplossen.

Nieminen volgende tegenstander Haase in Bangkok

Robin Haase moet het in tweede ronde van het ATP-toernooi in Bangkok opnemen tegen de Fin Jarkko Nieminen. Die versloeg vandaag in de eerste ronde de Oostenrijker Dominic Thiem in drie sets: 6-1, 4-6 en 7-5. Voor Nieminen en Haase wordt het de eerste keer in hun carrière dat zij tegenover elkaar staan.

Haase versloeg maandag de Thai Kittipong Wachiramanowong. Op de wereldranglijst van de ATP ontlopen Haase en Nieminen elkaar niet veel. Nieminen is terug te vinden op de vijftigste plaats, terwijl de Nederlander Haase acht plaatsen hoger staat.

Prijs koophuis blijft dalen

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn vanaf half 2008 vrijwel onafgebroken gedaald. In augustus waren de huizenprijzen 8,5 procent lager dan drie jaar geleden. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De daling in de vier grootste steden bleef achter bij die in de rest van Nederland. In Den Haag waren bestaande koopwoningen ruim zeven procent goedkoper.

In Utrecht daalden de prijzen in drie jaar tijd slechts met ruim twee procent. Ook in de meeste andere steden met meer dan honderdduizend inwoners daalden de prijzen minder hard dan gemiddeld in Nederland.

In acht steden was de prijsdaling juist hoger dan 8,5 procent. Uitschieter was Ede met een daling van ruim 19 procent. Ook in Eindhoven was de prijsdaling met 13 procent groot.

Ook in Amsterdam is de prijsdaling beperkt. Volgens het CBS is dat opvallend. Meestal dalen de prijzen in de hoofdstad bij laagconjunctuur juist sterker dan in de rest van het land en stijgen ze sneller in tijden van hoogconjunctuur.

Israël laat verslaggever Al-Jazeera vrij

Israël heeft maandag een verslaggever van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera vrijgelaten. Reporter Samer Allawi was in augustus opgepakt wegens contacten met Hamas, dat door Israël en verscheidene westerse landen als een terroristische organisatie wordt beschouwd.

Allawi werd veroordeeld tot omgerekend ruim duizend euro boete. De militaire aanklager sloot een deal met hem, waarin Allawi toegeeft dat hij in 2006 en 2010 'in of nabij Qatar' een ontmoeting had met collega's bij Al-Jazeera die actief zouden zijn in Hamas en dat hij Hamas-lid Osama Hamdan had gesproken op een persconferentie. Daarmee had hij volgens de aanklager 'onethisch' gehandeld, ook al was hij niet op hun verzoeken ingegaan om positief over de Palestijnen te berichten.

De advocaat van de journalist, Salim Wakim, zei dat zijn cliënt is veroordeeld voor 'zeer, zeer, zeer triviale overtredingen'. Wali Al-Omary, bureauchef van Al-Jazeera in Jeruzalem, uitte scherpe kritiek op de arrestatie van Allawi. "Hij is journalist. Hij praat met Hamas net als iedere andere journalist."

'Shutdown' VS afgewend

Een zogenoemde shutdown van de Amerikaanse overheid, waarbij alle niet essentiële taken van de federale overheid stil komen te liggen, is maandagavond afgewend. Een ruzie tussen de Democraten en Republikeinen in het Amerikaanse Congres over extra geld in de begroting voor noodhulp aan de slachtoffers van natuurrampen lag ten grondslag aan de patstelling van de afgelopen weken.

De federale rampenbestrijdingsdienst FEMA dreigde in geldnood te komen vanwege het natuurgeweld van de afgelopen maanden, zoals orkaan Irene en de tornado's die in mei in de Verenigde Staten huishielden. De Democraten wilden extra geld beschikbaar stellen voor noodhulp. De Republikeinen eisten echter dat deze extra uitgave zou worden gecompenseerd door nieuwe bezuinigingen, iets dat de Democraten 'beschamend' noemden.

Een maandag uitgegeven verklaring van FEMA zorgde uiteindelijk voor de doorbraak. In eerste instantie leek het er op dat FEMA aan het begin van de week zonder geld zou komen te zitten. De rampenbestrijdingsdienst maakte maandagavond echter bekend tot vrijdag, het einde van het begrotingsjaar, nog noodhulp te kunnen verstrekken.

De Senaat, waar de Democraten een meerderheid hebben, namen de nieuwe, tijdelijke begroting aan met 79 stemmen voor en 12 tegen. "Democraten en Republikeinen moeten tevreden zijn met dit compromis", zei Harry Reid, de leider van de Democraten in de Senaat. De tijdelijke begroting stelt de Amerikaanse regering in staat tot 18 november haar rekeningen te betalen.

Het Huis van Afgevaardigden, waar Republikeinen in de meerderheid zijn, moet zich nog over de nieuwe begroting uitspreken. Het nieuwe begrotingsjaar begint op 1 oktober.

Dead Space 3 speelt zich af in de sneeuw

Er is nog vrij weinig te vinden over Dead Space 3. Toch zijn de eerste details al aangekondigd. De game zou zich afspelen op een besneeuwde planeet waar hoofdpersonage Isaac zowel met oude als nieuwe vrienden op pad gaat.

De geruchten gaan dat een bron binnen EA Games dit heeft uitgelekt. Dead Space 3 zal beginnen als hoofdpersonage Isaac op een besneeuwde planeet terecht komt en voor een storm moet schuilen in een huis. Daar ontmoet hij een gewond iemand die hem vertelt dat er nog meer overlevenden zijn en dat Ellie Langford daar ook bij hoort. Ellie is een oude bekende uit Dead Space 2.

Naast deze beschrijving geeft de bron ook prijs dat Isaac later samen met Ellie zal verder reizen. Ook een compleet nieuw personage genaamd Jennifer zal zich aansluiten bij deze club.

De bron verspreidde ook al eerder informatie over de Syndicate-reboot. Die geruchten bleken later correct op het moment dat EA games de game aankondigde onder de titel "Cartel". EA Games heeft Dead Space 3 nog niet officieel aangekondigd en EA wilt ook nog niet reageren op de andere geruchten die afgelopen week verschenen.

Dead Space 2

Klokken Martinitoren beieren vier uur lang

De klokken van de Martinitoren in Groningen worden dinsdagmiddag uitvoerig getest. Ruim vier uur lang worden ze geluid om te onderzoeken of de toren de kracht van het klokkenspel wel aankan.

Het bouwwerk uit 1482 telt in totaal 65 klokken. Daarvan zijn de twaalf luidklokken zo krachtig dat moet worden gekeken of ze schadelijk zijn, vertelt stadsbeiaardier Auke de Boer. De zwaarste klok weegt achtduizend kilo. Als deze slingert wordt het gewicht nog eens verdrievoudigd.

Onlangs werden scheuren ontdekt in de Martinitoren. De gemeente wil nu uitzoeken of dat door de klokken, waarvan sommige al sinds 1577 luiden, komt. De klokken moeten bovendien gerestaureerd worden.

Voor de proef wordt vanaf het middaguur elke klok een kwartier lang getest. Daarbij zal ook de ruimstraatsklok te horen zijn, een klok die doorgaans niet geluid wordt. De klok werd vroeger gebruikt als avondklok, als teken dat de straten geruimd moesten worden.

Wielrenner Sevilla voor zes maanden geschorst

Oscar Sevilla is door de Spaanse wielerbond voor een half jaar geschorst. De straf krijgt hij na een langdurig onderzoek naar dopegebruik van de Spanjaard, die rijdt voor de Colombiaanse ploeg Gobernacion.

Vorig jaar augustus, tijdens de Ronde van Colombia, werden er sporen van een verboden middel gevonden in de urine van Sevilla. De analyse van de resultaten liet lang op zich wachten. Sevilla kreeg daarom in de tussentijd toestemming om koersen te blijven rijden.

'130 km/u op hele A2'

Op de hele A2 moet de maximumsnelheid verhoogd worden naar 130 kilometer per uur. Dat willen VVD en PVV, schrijft De Telegraaf dinsdag.

VVD-kamerlid Charlie Aptroot vindt het 'idioot' dat de maximumsnelheid op bepaalde stukken 10-baansweg slechts 100 kilometer per uur bedraagt. Ook de PVV ziet de maximumsnelheid graag verhoogd worden, 'liever vandaag nog dan morgen'.

Op diverse trajecten geldt de verhoogde maximumsnelheid al, maar dat zijn nog proeven. Minister van Verkeer Melanie Schultz van Haegen (VVD) verwacht de onderzoeksresultaten op korte termijn.

Enkele maanden geleden vroeg de VVD ook al om een verhoging van de maximumsnelheid op de A73 en de A67. Hiermee zou de regio Venlo beter bereikbaar moeten worden.

Kranten trekken meer digitale lezers

Landelijke dagbladen hebben in het tweede kwartaal van dit jaar flink meer lezers weten aan te trekken die betalen voor digitale artikelen. Dat blijkt uit de oplagecijfers van het instituut voor mediacijfers HOI. De papieren oplages van de dagbladen daalden juist, behalve bij NRC Handelsblad.

Het Financieele Dagblad noteerde 45 procent meer digitale lezers. Ook NRC Handelsblad, de Volkskrant, en het Reformatorisch Dagblad noteerden hogere digitale 'oplages' met respectievelijk stijgingen van 11,5 procent, 6,2 procent en 10,8 procent.

Op de website van het FD kan per artikel worden betaald. Andere kranten laten abonnees betalen voor een digitale versie van de papieren krant. Volkskrant trekt het hoogste aantal betalende lezers voor de krant op de website, ruim 38,5 duizend.

De oplage van de papieren uitgave daalde bij de meeste landelijke dagbladen, net als in de voorgaande periodes. Alleen NRC Handelsblad wist de dalende trend te keren met een zeer kleine stijging van 0,02 procent tot 204.893 kranten. De betaalde oplage steeg zelfs met 0,2 procent, waaruit volgt dat minder kranten gratis werden weggegeven.

NRC Handelsblad verklaart de goede cijfers van de krant door de nieuwe redactionele aanpak en het nieuwe tabloidformaat. "Dat zie je terug in de cijfers", zegt uitgever Hans Nijenhuis.

De krant met de meeste abonnees, De Telegraaf, zag de oplage met 4,5 procent dalen. "De daling in dit tweede kwartaal is deels toe te schrijven aan het feit dat we vorig jaar nog WK-abonnementen hadden en door onze keuze om te stoppen met de zondagskrant", zegt uitgever van De Telegraaf Ted Trimbach in zijn eigen krant.

De Telegraaf noteerde een totale oplage van 616.808. Nummer twee is het AD, met een oplage van 430.814, na een daling van 3,4 procent in het tweede kwartaal. De Volkskrant is dagblad nummer drie met een oplage van 265.200, na een daling van 0,9 procent.


Kranten trekken meer digitale lezers (Foto: Novum)

KNVB pleit voor nieuwe speelkalender

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, is positief over het UEFA-congres waar hij aanwezig was.

Eén van de punten die ter sprake kwam, is een andere invulling van de internationale speelkalender. Veel clubs willen af van de nutteloze oefenduels en de KNVB staat daarvoor open. "Maar de bal ligt niet bij ons", zegt Van Oostveen tegen Voetbal International.

Clubs en bonden willen niet alleen van oefenduels af, ze pleiten er ook voor om interlands per twee duels af te werken met een pauze van vier dagen. Van Oostveen: "Dit thema was natuurlijk niet nieuw voor ons, wij kennen de wensen van de clubs. Hoe het anders moet, is niet helemaal duidelijk."

"Ik kan me voorstellen dat er eens gekeken gaat worden naar de mogelijkheid de vriendschappelijke interlands voorafgaand aan kwalificatiewedstrijden te spelen. Maar uiteindelijk gaat de FIFA erover. Gelukkig hebben we met Platini tegenwoordig een voorzitter die op een open manier met alle belanghebbenden om de tafel wil."

Strauss-Kahn vraagt rechter aanklacht af te wijzen

De civiele rechtszaak tegen de voormalige IMF-topman Dominique Strauss-Kahn moet afgewezen worden omdat hij als diplomaat immuniteit genoot. Dat heeft Strauss-Kahn maandag gezegd.

De advocaten van de van verkrachting beschuldigde Strauss-Kahn hebben een verzoek bij de rechtbank in New York ingediend om de aanklacht tegen DSK af te wijzen. Omdat Strauss-Kahn ten tijde van het incident nog hoofd van het Internationaal Monetair Fonds was kan hij niet aangeklaagd worden, aldus zijn advocaten.

De advocaat van Nafissatou Diallo, de vrouw die DSK van verkrachting beschuldigt, diende de aanklacht in toen de strafzaak tegen Strauss-Kahn nog liep. Voor civiele zaken ligt de vereiste bewijslast lager dan in strafzaken en Strauss-Kahn zou mogelijk zelf moeten getuigen als de rechtszaak doorgaat.

Diallo's advocaat Kenneth Thompson zei maandag dat Strauss-Kahn zich niet op diplomatieke immuniteit kan beroepen omdat hij geen officiële diplomaat was en hij niet 'in functie' was toen het voorval plaatshad. "Dit ongefundeerde verzoek is de zoveelste wanhopige poging om geen verantwoording af te hoeven leggen voor de verschrikkelijke dingen die hij mevrouw Diallo heeft aangedaan", aldus Thompson.

In het maandag ingediende verzoek staat dat de reisdocumenten van DSK een diplomatieke stempel bevatten in grote rode letters met daaronder de handtekening van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. In zes verschillende talen staat er dat de houder van het reisdocument diplomatieke immuniteit geniet, aldus het verzoek.

PVV wil debat over pesten homostellen

PVV-Kamerlid Joram van Klaveren wil een debat in de Tweede Kamer over het (weg)pesten van homostellen. "Want dat lijkt een trend te worden en bepaald geen goede", zegt hij.

Van Klaveren heeft niet de indruk dat er voldoende kordaat wordt opgetreden tegen mensen die homo's uit hun eigen buurt wegtreiteren. "We hebben het in Amsterdam gezien en in Utrecht. Nu weer in Den Haag. Dat moet stoppen. We moeten nu echt doorpakken."

Hij verwacht voldoende medestanders in de Kamer voor het aanvragen van een debat.

PVV wil Kamerdebat over pesten homostellen
PVV wil Kamerdebat over pesten homostellen (Foto: ANP)

Sheen en Warner Bros sluiten vrede

Charlie Sheen en de producenten van Two and a Half Men hebben een overeenkomst bereikt. De acteur klaagde Warner Bros en Chuck Lorre in maart aan voor honderd miljoen dollar, wegens contractbreuk en het niet uitbetalen van royalty's.

De producenten ontnamen Sheen eerder dit jaar zijn hoofdrol in Two and a Half Men vanwege zijn roerige privéleven. De details van de overeenkomst worden niet bekendgemaakt. Volgens Warner Bros zijn die vertrouwelijk.

Sheen speelde acht seizoenen de hoofdrol in de comedyserie Two and a Half Men. Hij werd ontslagen omdat hij producenten had uitgescholden en belachelijk had gemaakt. Ook kampte hij met drugs- en alcoholproblemen.

De 46-jarige acteur begrijpt dat hij de laan uit werd gestuurd, maar niet de manier waarop Warner Bros dat heeft gedaan. "Ze hadden een goede reden om mij te laten gaan", vertelde hij twee weken geleden in de Tonight Show.

Nieuwe drivers verbeteren prestaties van Battlefield 3

Nog een paar dagen en dan zal de bèta van Battlefield 3 gaan beginnen op alle platformen. Nvidia heeft een driver update uitgebracht voor hun GeForce-videokaarten wat ervoor zorgt dat de prestaties met ongeveeer 38 procent wordt verbeterd. Dit verhaal wordt ook onderstreept door Battlefield 3-ontwikkelaar DICE in een twitterbericht.

Rendering architect Johan Andersson, momenteel werkzaam bij DICE, roept dan ook alle pc-gamers op om de drivers te downloaden van de website van Nvidia voordat ze beginnen met de bèta. Ook hardwarefabrikant AMD, producent van de ATI Radeon-kaarten, zegt dat ze deze week ook komen met nieuwe drivers voor de Battlefield 3-bèta. De open bèta zal op 29 september van start gaan.

Battlefield 3

PvdA: Maak ID-kaart tien jaar geldig

Identiteitsbewijzen moeten tien jaar geldig blijven. Dat wil de PvdA, ter compensatie op het besluit om burgers weer te laten betalen voor de documenten. Dat zegt PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen dinsdag voor de camera van RTL Nieuws.

Door een uitspraak van de Hoge Raad werden ID-bewijzen eerder deze maand gratis. Nadat een stormloop was ontstaan bij gemeenten door mensen die kosteloos een nieuw document wilden, greep minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) in. Met een spoedwet zorgde hij er vorige week voor dat er toch weer moet worden betaald.

"Dit scheelt de burger een hoop kosten. Ik vind dat de minister wel wat verplicht is aan de burger die eerst wel moest betalen, toen niet en nu weer wel", zegt Heijnen. Woensdag praat de Tweede Kamer over de kosten van identiteitsbewijzen.

[WK Rugby] Rugbyers Canada en Japan spelen gelijk

De wedstrijd tussen Canada en Japan op het WK rugby heeft geen winnaar opgeleverd. In het Nieuw-Zeelandse Napier eindigde het duel in groep A in 23-23, het eerste gelijkspel tijdens het toernooi. Canada heeft daardoor geen reële kans meer op het bereiken van de kwartfinale, Japan was al uitgeschakeld.

Japan zag de kans op de eerste WK-zege in twintig jaar in de slotfase in rook opgaan. Een 23-15 voorsprong werd in de laatste vijf minuten verspeeld. Ander Monro zorgde met een try en een penalty in de laatste minuut dat Canada toch nog een gelijkspel uit het vuur sleepte.

Nieuw-Zeeland heeft zich als koploper in groep A al verzekerd van een plaats in de kwartfinale. Frankrijk bezet met tien punten uit drie wedstrijden de tweede plaats.


Rugbyers Canada en Japan spelen gelijk (Foto: Novum)

Stevens terug als coach bij Schalke 04

Huub Stevens is de nieuwe trainer van Schalke 04. Dit maakte de Duitse club vandaag bekend. Schalke en Stevens zijn een contract overeengekomen tot medio 2013.

Tussen 1996 en 2002 was Stevens ook al werkzaam bij Schalke. In die periode won de club onder meer de UEFA Cup. Sinds afgelopen donderdag zat de Duitse club zonder coach toen Ralf Rangnick vanwege gezondheidsproblemen opstapte.

Doden door tyfoon Filipijnen

De tyfoon Nesat heeft dinsdag voor ernstige overstromingen gezorgd in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Tot dusver zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen.

Nesat kwam dinsdag voor zonsopgang met windsnelheden tot 170 kilometer per uur aan land. Meer dan honderdduizend mensen zijn op last van de Filipijnse autoriteiten op de vlucht geslagen voor het stijgende water. Scholen en kantoren zijn gesloten.

Een ziekenhuis in Manilla heeft alle patiënten van de begane grond naar hogere verdiepingen overgebracht omdat het water op de begane grond tot op ooghoogte staat, aldus een woordvoerster. De generatoren van het ziekenhuis staan onder water en het hele gebouw zit dan ook zonder stroom.


Doden door tyfoon Filipijnen (Foto: Novum)

Mooi zand is niet lelijk in Uncharted 3-footage

Het wachten is nog even, maar na deze offscreen-footage van Uncharted 3 kan het wat ons betreft niet snel genoeg 2 november zijn. De footage, die geschoten is tijdens de Eurogamer Expo, laat voor het eerst de woestijn van Uncharted 3 zien.

Uncharted 3 is exclusief voor PlayStation 3 en zal voor velen de aanvoerder zijn van de bizar lange musthave-lijst van het najaar. De game is verkrijgbaar vanaf 2 november.

'Opnieuw homostel weggepest'

Een homostel is weggepest uit de Haagse wijk Laakkwartier. Het stel zegt in De Telegraaf anderhalf jaar lang te zijn uitgescholden en getreiterd door allochtone basisscholieren. Sinds een week woont het stel ergens anders in Den Haag.

Een van de mannen vertelt anoniem in de krant dat het begon met kleine pesterijen. "We werden uitgescholden en kregen andere nare opmerkingen naar ons hoofd geslingerd." Later werd het stel naar eigen zeggen ook bespuugd, werd er rot fruit door het open raam gegooid en werd de brievenbus volgepropt met straatvuil.

Het stel zegt dat de gemeente 'drie keer niks heeft gedaan om te helpen'. Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) laat aan de krant weten dat in de zaak adequaat is gereageerd. "De politie en in het bijzonder de wijkagent heeft in deze zaak uitstekend opgetreden", zegt zijn woordvoerder.

Eerder dit jaar lag burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) van Utrecht nog onder vuur vanwege een weggepest homostel in de wijk Leidsche Rijn. Hem werd verweten te weinig te hebben gedaan om het stel te beschermen. Het kostte hem bijna zijn baan.

Mertens, Toivonen en Pieters missen training PSV

Erik Pieters, Dries Mertens en Ola Toivonen hebben gisteren de training van PSV aan zich voorbij moeten laten gaan. De trainer van de Eindhovenaren, Fred Rutten, verwacht echter dat de drie spelers komende donderdag inzetbaar zijn in de Europa League-wedstrijd in Boekarest tegen Rapid.

Pieters had griep en kampte met lichte liesklachten. Aanvoerder Toivonen werd gisteren vanwege een lichte kuitblessure aan de kant gehouden. Mertens was wel fit, maar bezocht een podoloog.

'Agenten Kunduz slechts twee ochtenden les'

Als het aan de autoriteiten in Kunduz ligt, krijgen agenten in de Afghaanse provincie slechts twee ochtenden les van Nederlanders opleiders. De Nederlandse trainingsmissie beoogt de agenten na een basiscursus nog eens tien weken lang een aanvullende cursus te geven. Het lokale hoofd opleidingen Sediq Khan vindt acht uur les echter voldoende, schrijft de Volkskrant.

De Afghanen hebben besloten dat tweehonderd agenten de trainingstijd delen. Elke dag wordt een nieuw groepje van tien agenten naar het Nederlandse kamp gestuurd. Dat is opmerkelijk omdat de Tweede Kamer slechts instemde met de missie op voorwaarde dat opleiding substantieel zou zijn.

Het hoofd opleidingen wil slechts kleine groepjes tegelijk op training sturen, zodat de Taliban niet weten welke politiepost tijdelijk onbemand is. Volgens hem is dit zo afgesproken met de Nederlanders. Een volledige cursus van tien weken voor alle tweehonderd agenten in Kunduz-Stad zou op die manier tien jaar duren. In het rooster wordt geen rekening gehouden met extra lessen.

Een woordvoerder van Defensie houdt in de krant vol dat de Afghanen in tien weken 420 uur training krijgen. De praktijklessen zouden plaatsvinden op het ommuurde trainingskamp en worden aangevuld met lessen op de politiepost. Vanaf volgende week zou twee tot drie uur per dag les moeten worden gegeven in lezen en schrijven.


'Agenten Kunduz slechts twee ochtenden les' (Foto: Novum)

Maduro mikt op transfer in december

Hedwiges Maduro hoopt met het oog op het EK dat hij in december naar een club kan waar hij meer aan spelen toekomt.

"Dit is mijn laatste contractjaar bij Valencia. Voor mij zou het daarom goed zijn als ik in december naar een club kan waar ik wel iedere week speel. Te meer omdat ik het EK absoluut niet wil missen", zegt Maduro op de website van Ajax. "Voor mijn toekomst is dat heel belangrijk. Ik heb me vier jaar lang voor deze club ingezet, dus hopelijk werken ze straks mee aan een vertrek. Tenzij ik alsnog alles ga spelen."

Maduro kijkt met zijn oude werkgever ook vooruit op de clash tegen Real Madrid. "Ik had vorig jaar vooraf een beetje grote mond tegen mijn teamgenoten van Valencia. 'Jullie moeten Ajax niet onderschatten', zei ik toen. Niet wetende dat ze die avond behoorlijk weggespeeld zouden worden. Daarom houd ik nu wijselijk mijn mond", aldus de 26-jarige middenvelder.

"Laatst dacht ik toevallig nog hoe het zou zijn als we destijds wat langer bij elkaar waren gebleven. Als we met jongens als Zlatan, Sneijder en Van der Vaart nog een paar jaren door waren gegaan, hadden er denk ik mooie dingen kunnen gebeuren. Maar tegenwoordig is dat niet meer mogelijk. Qua jeugdopleiding hoort Ajax tot de wereldtop, maar helaas gaat iedereen uiteindelijk - meestal vroeg - weg."

"Clubs als Manchester City kopen een team bij elkaar, terwijl Ajax volgens een unieke filosofie wereldtoppers opleidt. Dat zie je ieder jaar weer. De enige club die het beste van twee werelden heeft is Barcelona. Die leiden hun spelers zelf op, maar raken ze vervolgens nooit kwijt omdat ze dan al zijn waar ze willen zijn."

Pepe vindt Real Madrid de beste

Real Madrid-verdediger Pepe is niet bescheiden, zo meldt hij in Marca. "We zijn de beste club van de wereld en José Mourinho is de beste trainer." De Portugees is er vanavond echter niet bij in het Champions League-duel tegen Ajax.

"Veel mensen zijn jaloers op ons", zegt Pepe tegen de Spaanse krant Marca. De Portugese verdediger wordt tot zijn grote verbazing vaak bekritiseerd vanwege zijn harde spel. "Tot op de dag van vandaag kan ik dat niet begrijpen. Ik maak maximaal twee fouten per wedstrijd en het zijn altijd normale overtredingen."

Ajax neemt het vanavond in het Santiago Bernabéu dus op tegen de beste club van de wereld, aldus Pepe.

'Misdaadsyndicaat heeft uranium'

Uit een undercoveroperatie in Moldavië is gebleken dat een misdaadsyndicaat heeft geprobeerd hoogverrijkt uranium te verkopen aan geïnteresseerden in Noord-Afrika. Dat hebben Moldavische onderzoekers tegen persbureau Associated Press gezegd.

Volgens de onderzoekers heeft het misdaadsyndicaat de beschikking over ten minste een kilo hoogverrijkt uranium. Ze vermoeden dat het uranium zich in een ander land bevindt.

De undercoveragenten die betrokken waren bij de operatie arresteerden zes mensen en namen zo'n 4,4 gram uranium in beslag dat de verkopers als monster bij zich hadden. De verkopers hadden aangeboden het monster voor 420 duizend euro te verkopen.

De verkopers beweerden in totaal te beschikken over negen kilo uranium, en ook een onbekende hoeveelheid plutonium. Ze zouden 23 miljoen euro willen hebben voor al het uranium, dat ongeveer een derde van de benodigde hoeveelheid voor een kernbom is.

Het is onbekend of de organisatie daadwerkelijk de beschikking heeft over zo'n hoeveelheid nucleair materiaal. Het Moldavische OM zei echter op basis van gesprekken met de opgepakte verkopers dat de groep in ieder geval over een kleine hoeveelheid verrijkt uranium beschikt. "Leden van deze organisatie, die nog niet zijn aangehouden, hebben een kilo uranium", aldus een woordvoerster van het OM.

Het aanbod van plutonium is zorgwekkend aangezien er minder plutonium dan uranium nodig is om een kernbom te maken. Daarnaast kan plutonium, in tegenstelling tot uranium, gecombineerd worden met explosieven om een zogenoemde 'dirty bomb' te maken, die een groot gebied kan bedekken met radioactiviteit.

De Amerikaanse autoriteiten helpen Moldavië al langer bij de zoektocht naar een Rus die naar verluidt de leider is van het misdaadsyndicaat. Ook zijn de Verenigde Staten en Moldavië op zoek naar de Noord-Afrikaan die het uranium wil kopen.

Luske in The Voice dankzij Tanja

Niemand minder dan de vrouw van Charly Luske heeft ervoor gezorgd dat hij meedoet aan The Voice of Holland. "Juist Tanja heeft me over de streep getrokken. Ik had twijfels, zag de risico's en eventuele problemen", vertelt hij aan het AD. Luske is sinds 2008 getrouwd met Tanja Jess.

De 33-jarige Luske timmert al jaren aan de weg als musicalacteur, maar doet mee aan The Voice of Holland om als zanger door te breken. Toen hij tijdens zijn auditie A Man's World zong, draaide alle juryleden van The Voice binnen een seconde hun stoel om.

Luske heeft verschillende projecten afgezegd om zich volledig op The Voice te kunnen storten. "Dat brengt natuurlijk wel een risico met zich mee. Vooral financieel. We hebben een hypotheek, twee kinderen. Daar kun je niet even tegen zeggen: we eten vanaf nu alleen nog boterhammen met pindakaas."

Toch is de zanger blij dat hij zich heeft opgegeven. "Echt iedereen reageert en vindt het te gek. Mensen zeggen eigenlijk steeds hetzelfde: Ik wist niet dat jij zó kon zingen. Ik heb mijn telefoon van het weekend op sommige momenten gewoon uit moeten zetten."

Tyton: "Weet niets meer van die botsing"

Przemyslaw Tyton heeft in het Poolse Gazeta voor het eerst gereageerd op de ongelukkige botsing tijdens de wedstrijd van PSV tegen Ajax.

"Ik heb nu geen hoofdpijn meer, nu neem ik vooral mijn rust. Wat ik nog van zondag weet? Het begin van de wedstrijd. Van de botsing weet ik niets", aldus de doelman. "In het ziekenhuis kwam ik pas weer bij bewustzijn. Daar hoorde ik de uitslag. Op internet heb ik het inmiddels een paar keer gezien."

Maandag, toen Tyton weer naar huis mocht, wilde de sluitpost alweer meetrainen bij PSV. Coach Fred Rutten hield hem echter tegen. "Nu heb ik al een paar dagen rust. Ik doe simpele bewegingen om te zien hoe ik me voel. Ik heb nog geen oefeningen gedaan of überhaupt hard gelopen. Ik loop veel om te kijken hoe mijn lichaam reageert."

Tyton is ambitieus om snel terug te keren in het PSV-doel. "Ik hoop in oktober weer te kunnen gaan spelen. Dit incident heeft me niet bang gemaakt. Ik heb geen enkele vrees. Ik ben sowieso altijd heel positief ingesteld, ik kan niet wachten om terug te keren."

Launchtrailer Ico & Shadow of the Colossus collection

Deze week zal Ico & Shadow of the Colossus Collection in de winkels liggen voor de PlayStation 3. Deze verzameling brengt twee games van Team Ico van de PlayStation 2 naar de PlayStation 3 in HD en zelfs 3D. Om de release te vieren is er een launchtrailer verschenen die jullie hieronder kunnen zien.

Ico is een adventure die op de PlayStation 2 is verschenen. Doel van de game is om een meisje te bevrijden uit een kasteel waar zwarte wezens je gevangen houden. Shadow of the Colossus verscheen aan het einde van de PlayStation 2 life-cycle en werd geroemd om zijn grafische pracht. In deze game moet je gigantische monsters verslaan om jouw vriendinnetje tot leven te kunnen wekken.

Beide games staan bekend om hun geweldige sfeer en minimalistische manier van verhalenvertellen. De verzameling is door verschillende pers al erg goed ontvangen.

De Boer krijgt tips van Guardiola

Frank de Boer heeft in de aanloop naar het duel met Real Madrid gesproken met oud-ploeggenoot Pep Guardiola.

De Ajax-trainer heeft bij de coach van Barcelona informatie ingewonnen over hoe Real het best te bestrijden is. "Hij heeft veel ervaring in het spelen tegen Real. Pep heeft gezegd hoe we het beste kunnen spelen, waar we voordeel kunnen halen", aldus De Boer in De Telegraaf.

Overigens moet Ajax het in Madrid zien te redden zonder assistent-trainer Dennis Bergkamp. Hij is vanwege zijn vliegangst in Nederland achtergebleven. "Als hij tijdens de wedstrijd bijzondere dingen ziet, belt hij", vertelt De Boer.

Ajax speelt vanavond haar tweede groepswedstrijd in de Champions League. De Amsterdammers kwamen tijdens de eerste speelronde niet langs Olympique Lyon: 0-0. Real Madrid begon het toernooi met een 0-1 zege bij Dinamo Zagreb.

'Nederlander vaker stoned achter het stuur'

Nederlandse automobilisten stappen vaker onder invloed van drugs in de auto dan automobilisten uit andere Europese landen. Dat blijkt uit Europees onderzoek dat in Nederland werd gedaan door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), schrijft De Telegraaf.

Het aantal mensen dat na het roken van een joint in de auto stapt ligt in Nederland een kwart hoger dan in de rest van de Europese Unie. Voor amfetaminen gaat het om twee keer zo veel als het Europees gemiddelde.

Met het rijden onder invloed van alcohol gaat het volgens de onderzoekers in Nederland de goede kant op. Vergeleken met andere landen rijden Nederlanders minder vaak met alcohol op. Vooral de combinatie van drugs met alcohol is een groot probleem, concluderen de onderzoekers.

Voor het onderzoek werden 26 duizend weggebruikers getest op het gebruik van alcohol of drugs. Volgens de SWOV komen in Nederland per jaar tachtig mensen in het verkeer om het leven door het gebruik van drank, drugs of een combinatie daarvan.

Zorgverzekeraar verhoogt premie

Zorgverzekeraar DSW verhoogt de premie van de basisverzekering in 2012 op jaarbasis met 36 euro. De verzekeraar was dinsdag de eerste die het tarief voor volgend jaar bekendmaakte.

Cliënten van DSW betalen in 2012, ongeacht of ze individueel of collectief zijn verzekerd, een jaarpremie voor de basisverzekering van 1230 euro. Dat komt neer op 102,50 per maand.

Zorgverzekeraar verhoogt premie
Zorgverzekeraar verhoogt premie (Foto: ANP)

Thom de Graaf nieuwe voorzitter HBO-raad

Burgemeester van Nijmegen Thom de Graaf wordt de nieuwe voorzitter van de HBO-raad. Dat maakten de vereniging van hogescholen en de gemeente maandag bekend. De Graaf volgt Guusje ter Horst op, die eerder ook burgemeester van Nijmegen was. De oud-minister stopt op 1 februari zijn werk in de Gelderse stad.

De Graaf is door het bestuur van de HBO-raad voorgedragen als de nieuwe voorzitter. Op 6 oktober buigen de bestuursleden van alle hogescholen zich over zijn benoeming. Ter Horst volgde in januari Doekle Terpstra op en zou een jaar blijven. Terpstra ging in november aan de slag bij de door berichten over slechte opleidingen geplaagde hogeschool Inholland, die hij probeert weer op de rails te krijgen.

Volgens de HBO-raad is De Graaf iemand die strategisch en vanuit een uitgebreide bestuurlijke ervaring denkt. De vereniging roemt zijn 'innemende persoonlijkheid' en stelt te verwachten dat De Graaf met zijn 'uitstekende' netwerk de HBO-raad goed zal vertegenwoordigen. "Hij geeft blijk van visie op de rol van het hoger beroepsonderwijs in de samenleving en spreekt met passie over het belang van onderwijs, onderzoek en innovatie", aldus de HBO-raad.

De 54-jarige De Graaf werd op jonge leeftijd gemeenteraadslid in Leiden en was daarnaast topambtenaar op het ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1994 werd hij lid van de Tweede Kamer en in 1997 werd hij fractievoorzitter. Hij leidde zijn fractie tijdens Paars II en Balkenende I, maar stapte na de verkiezingsnederlaag van zijn partij in 2003 op.

In het tweede kabinet-Balkenende keerde hij echter terug als vicepremier en als minister voor bestuurlijke vernieuwing. Hij trad in 2005 af nadat hij zijn voorstel voor een gekozen burgemeester zag stranden. Sinds januari 2007 is hij burgemeester van Nijmegen. Net als nu bij de HBO-raad volgde hij toen Guusje ter Horst (PvdA) op.

De Graaf gaf eerder aan na 2012 geen nieuwe termijn als burgemeester van Nijmegen te ambiëren. Hij blijft wel in die stad wonen, schrijft hij in zijn afscheidsbrief.

Dat hij eerder dan zijn bedoeling was vertrekt, komt omdat nu 'toevallig een bijzondere functie is vrijgekomen', schrijft hij. "Ik beschouw het nog steeds als een voorrecht om burgemeester te zijn van deze prachtige stad."

De nieuwe functie biedt hem echter een kans die hij zo relatief dicht tegen het einde van zijn periode niet voorbij wil laten gaan, motiveert hij zijn beslissing. "Het is een baan die zeer bij mij past in een sector die ik hoogst relevant vind en waar erg veel moet gebeuren. Het hoger onderwijs is de kurk van de kenniseconomie."


Thom de Graaf nieuwe voorzitter HBO-raad (Foto: Novum)

Grote brand na explosie in Rijswijk

Aan de Herenstraat in Rijswijk is dinsdagochtend rond half 5 een zeer grote brand uitgebroken. Dat meldt de politie.

Aan de Herenstraat staat een opticien en een aantal bovengelegen woningen in brand. De brandweer kan de panden niet betreden vanwege de hitte en instortingsgevaar. Vermoedelijk is de brand ontstaan door een explosie en is er sprake van een gasbrand.

Over slachtoffers of gewonden is nog geen duidelijkheid. Een zestal naastgelegen woningen is ontruimd.

Pijpleiding van Egypte naar Israël ontploft

Een explosie heeft dinsdag een gaspijpleiding in Egypte verwoest. De getroffen leiding in de noordelijke Sinaï is voor de uitvoer van gas naar Israël en Jordanië. Bronnen uit de Egyptische veiligheidsdiensten hebben dit gemeld. De ontploffing was ten westen van de stad al-Arish die 250 kilometer ten noordoosten van Caïro ligt.

Pijpleidingen zijn eerder het doelwit geweest van vermoedelijk anti-Israëlische belagers. Israël importeert nog naar schatting 40 procent van zijn aardgas uit Egypte. Israël heeft echter voor de kust in de oostelijke Middellandse Zee gasvoorraden ontdekt.

Pijpleiding van Egypte naar Israël ontploft
Pijpleiding van Egypte naar Israël ontploft (Foto: ANP)

Een flikker op de koop toe

De enige vrouwenschoot waarin onze minister-president zijn hoofd nog wel eens vlijt om troost te vinden wanneer de jongens in de Kamer akelig hebben gedaan, is die van zijn moeder. Rutte mag dan de hoogste baas van ons land zijn, hij oogt nog altijd studentikoos en is nog niet eens in staat een vrouw te vinden die de vaat voor hem doet en zijn blouses strijkt. Laat staan dat hij die o zo nodige stevige beurt eens krijgt. Zielig. Jan Kees de Jager is een dikke pad die zijn bordje meer dan goed leeg eet, net als het tweede en het derde bordje. Hij is ook nog eens een Christendemocratische flikker op de koop toe. En laten we over Wilders kort zijn: een hedendaagse Führer met een door waterstofperoxide geblondeerde dooie kat op z'n kop. Job Cohen is een grijze karakterloze muis die zijn dagen vult met het theezuipen met kutmarokkanen.

Winnaar FOK!Ubi-monday

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het antwoord op de vraag hoeveel spelers er tegelijk in Just Dance 3 kunnen spelen is vier. Na een zenuwslopende druk op de knop mag ik de winnaar bekendmaken van een verrassingspakket dat zo'n verrassing is, dat we zelf niet weten wat het is!

Deze gaat naar Vitrix. Gefeliciteerd!

Volgende week geven we weer een Ubisoft-goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, T-shirt of zoals nu een grote verrassing voor iedereen. Tot volgende week maandag!

Verrassing!

Eerste nominaties Gouden Kalveren bekend

De nominaties voor de Gouden Kalveren voor korte en lange documentaire, televisiefilm en korte film zijn maandagavond bekendgemaakt.

In de categorie beste televisiedrama zijn Bon Voyage, Spookbeeld en Vast genomineerd. Die gaan respectievelijk over een gezin dat worstelt met een ongeneeslijk zieke opa, een kijkje in de psyche van een moordenaar en een meisje in een jeugdinrichting.

Voor beste korte film staan Life Is Beautiful, Olifantenvoeten en The Monster of Nix op de lijst. In Life Is Beautiful wordt een intiem, soms humoristisch beeld geschetst van het leven en de liefde. Olifantenvoeten gaat over een nachtportier die zich verveelt en van lieverlee via de intercom een monoloog houdt tegen een zwerver die hij alleen op de bewakingscamera ziet. The Monster of Nix, tevens de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste korte film, gaat over de fantasiewereld van een jongen en is vooral visueel opvallend.

Ook voor beste lange documentaire zijn er drie kanshebbers. De Engel van Doel toont de gestage leegloop van het Vlaamse dorp Doel. In Niet Zonder Jou worden schilder Ger Lataster en zijn vrouw Hermine van Hall gefilmd in wat gaande de film hun laatste jaar blijkt te zijn. Water Children gaat over zwangerschap, vruchtbaarheid, seksualiteit en de nooit vervulde kinderwens van de maakster.

In de categorie beste korte documentaire zijn People I Could Have Been and Maybe Are, Wat de Kat Ziet en Zwarte Soldaten genomineerd. De eerste titel, over de zelfkant van de maatschappij, is met een mobiele telefoon gefilmd. De tweede docu gaat over ziekenhuispatiënten in hun rookpauze en is gefilmd vanuit het perspectief van een kat, waardoor de film observeert zonder te oordelen. Zwarte Soldaten, samengesteld uit archiefmateriaal, toont de beweegredenen van een Nederlander om zich bij de Waffen-SS aan te melden.

De nominaties voor beste speelfilm, acteur, actrice en regisseur worden dinsdagavond bekendgemaakt. De Gouden Kalveren worden vrijdag uitgereikt tijdens de slotavond van het Nederlands Film Festival in Utrecht.


De trailer voor the Monster of Nix.

Zes mannen voor Britse rechter om terreurcomplot

Zes mannen zijn maandag voorgeleid voor een Britse rechter op verdenking van terrorisme. Drie van de mannen zijn aangeklaagd voor het voorbereiden van zelfmoordaanslagen in Groot-Brittannië.

De groep van zes werd vorige week in Birmingham gearresteerd. De arrestaties maakten onderdeel uit van een 'grote operatie' die werd uitgevoerd door de contraterreurpolitie.

Vier mannen zijn beschuldigd van het voorbereiden van een terreurdaad. Drie van de zes mannen - de 30-jarige Irfan Nasser, de 26-jarige Irfan Khalid en Ashik Ali, eveneens 26 - worden beschuldigd van het plannen van bomaanslagen, het maken van explosieven en het bekendmaken van hun intentie zelfmoordterroristen te willen worden. Nasser en Khalid worden er bovendien van verdacht naar Pakistan te zijn afgereisd om training te krijgen.

Twee personen zijn aangeklaagd voor het weigeren informatie te geven en een werd aangeklaagd voor het financieren van terrorisme.

Typetjes Draadstaal mogen toch in Neonletters

De typetjes uit Draadstaal mogen toch gebruikt worden in Neonletters. Dat is maandag de uitkomst van een gesprek tussen producent CCCP en Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge. In ruil voor de typetjes wordt eenmalig vijtigduizend euro overgemaakt aan het Wereld Natuur Fonds.

Van de Ven, Van Koningsbrugge en CCCP zaten maandagavond om de tafel in De Wereld Draait Door. Daar stelde de producent voor om typetjes als Fred en Ria Onderbuik toch in Neonletters op te nemen in ruil voor een jaarlijkse donatie aan het Wereld Natuur Fonds. Na een telefoontje van Van Koningsbrugge met John de Mol, producent van Neonletter, was het snel beklonken.

Van Koningsbrugge en Van de Ven maakten tot november 2009 het programma Draadstaal voor de VPRO. De humoristische show werd geproduceerd door CCCP. Vorig jaar keerden de heren terug met het programma Neonletters, dat wordt geproduceerd door De Mols Talpa. Van Koningsbrugge en Van de Ven wilden de Draadstaaltypetjes meeverhuizen, maar daar stak CCCP een stokje voor.

Vrijdag besloot de rechter in een kort geding dat de typetjes uit Draadstaal niet gebruikt mogen worden in Neonletters. Dat betekende dat een aantal scènes voor de show in de prullenbak konden. Talpa liet eerder maandag nog weten een bodemprocedure te overwegen. "Er zijn nu alleen maar verliezers", constateerde een woordvoerder. "CCCP heeft niets, Dennis en Jeroen hebben niks, wij als producent hebben niks. En de kijker heeft niks."

Selena Gomez presenteert Europese MTV Awards

Het vriendinnetje van Justin Bieber mag dit jaar de MTV Europe Music Awards aan elkaar praten. Selena Gomez is maandag aangekondigd als presentatrice van de EMA's, die op 6 november worden uitgereikt in Belfast.

"Dit is een droom die uitkomt", kirde Gomez nadat ze werd aangewezen als presentatrice. De 19-jarige, bekend van Disney-series als Wizards of Waverly Place, is erg vereerd. "Dit is zo'n groot evenement waarin altijd aandacht is voor de grootste wereldsterren, dus ik vind het een hele eer dat ik het mag presenteren."

De MTV Europe Music Awards lijken weer vooral een Lady Gaga-feestje te worden. De excentrieke zangeres maakt kans op zes onderscheidingen. Ze dingt mee in categorieën als beste zangeres en beste liveact. Ook Katy Perry, Bruno Mars en Adele zijn meerdere malen genomineerd voor de muziekprijzen.

Meer trainers VS naar Afghanistan

Het aantal Amerikaanse militaire trainers in Afghanistan gaat per 1 maart 2012 omhoog. Er vertrekken achthonderd extra trainers naar het land, een stijging van bijna 45 procent. Dat heeft de Amerikaanse generaal William Caldwell, bevelhebber van de militaire trainingsmissie van de NAVO, maandag gezegd.

Volgens Caldwell zijn er meer trainers nodig dan de 1800 die nu al actief zijn. Zij moeten de Afghanen helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van onderhoud, logistiek en medische systemen.

Er zijn slechts twee bataljons van het Afghaanse leger die onafhankelijk kunnen opereren. Ze hebben echter nog steeds de steun nodig van de coalitietroepen bij medische evacuaties, de logistiek en bij het vergaren van informatie. Nog eens 124 bataljons kunnen met minimale steun missies uitvoeren.

Drie IRA-dissidenten opgepakt

De Noord-Ierse politie heeft drie verdachte IRA-dissidenten aangehouden. De drie worden ervan verdacht betrokken te zijn bij een vermoedelijke autobom die werd aangetroffen in Londonderry. Dat werd maandag bekendgemaakt.

De bom werd aangetroffen op een kruispunt in een buitenwijk van Londonderry. Deskundigen van het Britse leger onderzoeken of de bom af kan gaan. De drie mannen die werden aangehouden worden ondervraagd op het hoofdbureau van politie in Belfast.

In het grensdorp Newry werd eveneens een bom aangetroffen. Het explosief was geplaatst bij een weg die onder de belangrijkste snelweg tussen Belfast en Dublin doorloopt. Vlakbij de weg ligt tevens het treinstation van Newry

De IRA-dissidenten zijn tegen het Noord-Ierse vredesakkoord dat in 1998 overeen werd gekomen. De meeste IRA-leden zwoeren het geweld in 2005 af en leverden hun wapens in.

Spelunker HD

28 jaar geleden bracht MicroGraphicImage de platformgame Spelunker naar Atari 8-bit. Het spel werd een jaar later geport naar de Commodore 64 en later volgde ook nog een arcade-, NES- en MSX-versie van de game. Het mag dus wel gezegd worden dat het spel toentertijd een groot succes was. Tozai heeft de game onderhanden genomen en het spel opnieuw uitgebracht voor PlayStation Network. Heeft de game de tand des tijds doorstaan?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.