Utrechtse wethouder weg om subsidies

De Utrechtse wethouder Harrie Bosch (PvdA) heeft dinsdag zijn vertrek aangekondigd. Hij lag onder vuur naar aanleiding van door hem verstrekte subsidies, maar zegt op te stappen omdat het tijd was voor iets anders. Bosch stopt op 10 november, na de behandeling van de gemeentebegroting voor volgend jaar.

Twee weken geleden overleefde Bosch een debat over de omstreden subsidies. Een door de VVD ingediende motie van wantrouwen haalde het niet. Bosch moest uitleggen hoe het kon dat er tonnen subsidie naar verschillende projecten zijn gegaan zonder medeweten van de gemeenteraad en het college.

Zo verstrekte de PvdA'er een subsidie van tienduizenden euro's aan de Stichting Jongeren in Aktie voor de oprichting van een voetbalclub. Doel van de subsidie was integratiebevordering, maar Bosch kreeg de raad over zich heen toen bleek dat een bestuurslid van de club na een bezoek aan Mekka geen vrouwenhanden meer wilde schudden.

Bosch schrijft aan de gemeenteraad dat hij al in augustus heeft besloten te vertrekken. Hij heeft dat bewust stilgehouden om het debat over de subsidies niet te ontwrichten.

De PvdA'er was sinds 2006 wethouder in Utrecht voor wonen, ruimtelijke ordening, krachtwijken en de wijk Leidsche Rijn.