Parlementair onderzoek naar privatisering

De Eerste Kamer start een parlementair onderzoek naar de gevolgen van de privatisering van overheidsdiensten. Een voorstel hiertoe van de ChristenUnie is dinsdag door een meerderheid aangenomen. Alleen CDA en PVV stemden tegen. De senaat heeft nog niet eerder gebruikgemaakt van de mogelijkheid een parlementair onderzoek in te stellen.

De ChristenUnie stelt dat de privatisering van bijvoorbeeld de postbezorging en het openbaar vervoer grote nadelen heeft gehad. De Eerste Kamer moet daarom zelf onderzoek gaan doen naar de besluitvorming uit het verleden, stelde de partij. De senaat gaat nu een commissie instellen die het onderzoek gaat uitvoeren.

Aanvankelijk pleitte de ChristenUnie voor een parlementaire enquête, maar de Eerste Kamer heeft dinsdag besloten tot een parlementair onderzoek. Dat is een minder zwaar middel. Een commissie adviseerde eerder pas tot een enquête over te gaan als blijkt dat 'dwangmiddelen' noodzakelijk zijn om het onderzoek uit te voeren. Een enquêtecommissie kan mensen onder ede ondervragen.