Thom de Graaf nieuwe voorzitter HBO-raad

Burgemeester van Nijmegen Thom de Graaf wordt de nieuwe voorzitter van de HBO-raad. Dat maakten de vereniging van hogescholen en de gemeente maandag bekend. De Graaf volgt Guusje ter Horst op, die eerder ook burgemeester van Nijmegen was. De oud-minister stopt op 1 februari zijn werk in de Gelderse stad.

De Graaf is door het bestuur van de HBO-raad voorgedragen als de nieuwe voorzitter. Op 6 oktober buigen de bestuursleden van alle hogescholen zich over zijn benoeming. Ter Horst volgde in januari Doekle Terpstra op en zou een jaar blijven. Terpstra ging in november aan de slag bij de door berichten over slechte opleidingen geplaagde hogeschool Inholland, die hij probeert weer op de rails te krijgen.

Volgens de HBO-raad is De Graaf iemand die strategisch en vanuit een uitgebreide bestuurlijke ervaring denkt. De vereniging roemt zijn 'innemende persoonlijkheid' en stelt te verwachten dat De Graaf met zijn 'uitstekende' netwerk de HBO-raad goed zal vertegenwoordigen. "Hij geeft blijk van visie op de rol van het hoger beroepsonderwijs in de samenleving en spreekt met passie over het belang van onderwijs, onderzoek en innovatie", aldus de HBO-raad.

De 54-jarige De Graaf werd op jonge leeftijd gemeenteraadslid in Leiden en was daarnaast topambtenaar op het ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1994 werd hij lid van de Tweede Kamer en in 1997 werd hij fractievoorzitter. Hij leidde zijn fractie tijdens Paars II en Balkenende I, maar stapte na de verkiezingsnederlaag van zijn partij in 2003 op.

In het tweede kabinet-Balkenende keerde hij echter terug als vicepremier en als minister voor bestuurlijke vernieuwing. Hij trad in 2005 af nadat hij zijn voorstel voor een gekozen burgemeester zag stranden. Sinds januari 2007 is hij burgemeester van Nijmegen. Net als nu bij de HBO-raad volgde hij toen Guusje ter Horst (PvdA) op.

De Graaf gaf eerder aan na 2012 geen nieuwe termijn als burgemeester van Nijmegen te ambiëren. Hij blijft wel in die stad wonen, schrijft hij in zijn afscheidsbrief.

Dat hij eerder dan zijn bedoeling was vertrekt, komt omdat nu 'toevallig een bijzondere functie is vrijgekomen', schrijft hij. "Ik beschouw het nog steeds als een voorrecht om burgemeester te zijn van deze prachtige stad."

De nieuwe functie biedt hem echter een kans die hij zo relatief dicht tegen het einde van zijn periode niet voorbij wil laten gaan, motiveert hij zijn beslissing. "Het is een baan die zeer bij mij past in een sector die ik hoogst relevant vind en waar erg veel moet gebeuren. Het hoger onderwijs is de kurk van de kenniseconomie."


Thom de Graaf nieuwe voorzitter HBO-raad (Foto: Novum)