Leers maakte uitzondering voor 41 asielzoekers

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft tot nu toe 41 keer gebruik gemaakt van zijn discretionaire bevoegdheid om uitgeprocedeerde asielzoekers toch een verblijfsvergunning te geven. Dat meldt de NOS dinsdag.

Leers verleent een stuk minder verblijfsvergunningen via zijn bevoegdheid dan zijn voorgangers. Zo mochten van Rita Verdonk (toen VVD) tussen 2003 en 2007 ongeveer duizend mensen blijven. In de drie jaar daarna, onder Nebahat Albayrak (PvdA), kregen zo'n zeshonderd uitgeprocedeerde asielzoekers toch een verblijfsvergunning.

Leers zegt in een reactie tegen de NOS een 'streng maar rechtvaardig' beleid te voeren. Hij zoekt liever een oplossing voor een groep dan voor individuele gevallen. Leers wil alleen uitzonderingen maken voor gevallen waarin 'een samenstel van individuele schrijnende omstandigheden de zaak uniek maken.'

De Tweede Kamer praat dinsdag over een 18-jarige asielzoeker, die van Leers terug naar Angola moet. Leers wil geen uitzondering maken omdat andere jonge asielzoekers een veel slechter vooruitzicht hebben.

In de 41 gevallen waarop Leers in het afgelopen jaar wel een uitzondering maakte, ging het veelal om zieke kinderen, de toestand in het thuisland of omdat mensen al langdurig in Nederland verbleven. De NOS kreeg de cijfers na een beroep op de Wet openbaarheid bestuur.


Leers maakte uitzondering voor 41 asielzoekers (Foto: Novum)