FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 september 2011

Opnieuw grote stroomstoring in Chili

Chili heeft maandag voor de derde dag op rij te kampen met een grote stroomstoring. De problemen met de elektriciteitsvoorziening hebben de Chileense minister van energie Rodrigo Alvarez genoopt op te roepen tot nieuwe investeringen in het energienetwerk.

Zaterdag werd Chili getroffen door de eerste grote storing. Meer dan de helft van de zeventien miljoen inwoners van Chili had geen stroom meer. Zondag werd de havenstad Valparaiso getroffen door een storing. Maandag bleef het noordelijk deel van het Zuid-Amerikaanse land verstoken van stroom.

Wat precies de oorzaak van de storingen is, is niet bekend, maar vermoed wordt dat er problemen zijn bij de overdracht van elektriciteit tussen de verschillende netwerken. Het energienetwerk van Chili is sterk verouderd en de regering heeft van de modernisering een prioriteit gemaakt.

Zeer grote brand in bedrijfspand Zaandam

In een pand in Zaandam woedt maandagavond een zeer grote brand. Het vuur brak omstreeks 22.00 uur uit in vermoedelijk een bedrijfsverzamelgebouw aan de Vredeweg op het bedrijventerrein Achtersluispolder, meldt een politiewoordvoerder.

In een bedrijfsverzamelgebouw zitten meerdere bedrijven samen in een pand. Een van de bedrijven die in het gebouw zit, zou een schoonmaakbedrijf zijn, maar de woordvoerder kan dat nog niet bevestigen.

[Primera División] Koploper Betis lijdt eerste nederlaag

Real Betis is na vier overwinningen op rij tegen de eerste nederlaag aangelopen. De verrassende koploper in de Primera División slaagde er uit bij Getafe niet in om de uitstekende seizoenstart een goed vervolg te geven. Door een doelpunt van Diego Castro in de 31e minuut verloor Real Betis in Madrid met 1-0.

Betis blijft ondanks de nederlaag de ranglijst aanvoeren. FC Barcelona, Levante en Sevilla volgen op één punt van de promovendus uit Sevilla. Real Madrid staat met een achterstand van twee punten op de vijfde plaats.

FOTA moet racekalender 2012 goedkeuren

De Formula One Teams' Association heeft op de rem getrapt bij het vaststellen van de kalender voor het seizoen 2012. Formule 1-baas Bernie Ecclestone is van mening dat de kalender al vastligt, maar de teams denken hier anders over.

Volgens Autosport is er in het huidige Concorde Agreement een clausule opgenomen waarin staat dat de teams bij meer dan zeventien races per jaar, waarvan meer dan de helft buiten Europa hun goedkeuring moeten verlenen. 2012 voldoet met twintig races en elf overzeese races aan deze criteria. Hoewel er nog wat geschoven kan worden lijkt het goedkeuren van de kalender niet meer dan een formaliteit te zijn.

Ecclestone is ondertussen de bemoeienis van de teams met allerlei zaken, zoals de kalender zat. "De teams hoeven niet mee te doen als ze dat niet willen. Als het ze niet bevalt, gaan ze maar naar de politie. Ze moeten blij zijn dat we überhaupt Grands Prix hebben, want anders zouden ze allemaal failliet gaan," grapte de Brit die wel een serieuze ondertoon in zijn verhaal door liet klinken.

'Consument vindt Albert Heijn beste winkel'

Consumenten vinden Albert Heijn de beste winkel in Nederland. Bol.com en IKEA volgen op plaats twee en drie. Dat blijkt uit onderzoek onder vijftienhonderd Nederlanders door marketingonderzoeksbureau The Centre for Brand Analysis.

In het onderzoek in opdracht van vergelijkingswebsite Kelkoo werd consumenten gevraagd vijftig Nederlandse winkels te beoordelen op factoren als prijs-kwaliteitverhouding, aanbiedingen, klantenservice en hipheid. Albert Heijn scoorde op zes van de in totaal tien factoren het beste. Concurrent Jumbo staat op plaats tien.

De respondenten werd ook gevraagd welke factoren zij in een winkel het belangrijkst vinden. De helft van de ondervraagden vindt een goede prijs-kwaliteitverhouding het belangrijkst. Hierin scoorden Aldi en Lidl het hoogst, gevolgd door Albert Heijn. Acties en aanbiedingen volgen daarna met achttien procent van de stemmen.

Minst belangrijk voor consumenten is de hipheid van een merk en hoe innovatief een bedrijf is. Technologiebedrijf Apple scoorde op deze factoren het hoogst, maar eindigt in de algemene rangschikking slechts op plaats acht.

Het Centre for Brand Analysis onderzocht naast Nederland ook wat mensen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Denemarken de beste merken vinden. Algemeen winnaar was IKEA. Opvallend is dat in Nederland een binnenlands merk bovenaan staat, terwijl in Duitsland (Amazon) en Frankrijk, Denemarken en Italië (IKEA) buitenlandse merken de toppositie bekleden.

'Uitvoeren Grieks steunpakket heeft prioriteit'

Uitvoeren van het nieuwe reddingspakket voor Griekenland heeft prioriteit in de aanpak van de schuldencrisis in de eurozone. Dat zeiden premier Mark Rutte en zijn Finse evenknie Jyrki Katainen maandag. De premiers willen niets zeggen over mogelijke nieuwe maatregelen om de toenemende crisis te bezweren.

"We hebben dit pakket van 21 juli nodig en zijn zowel in Finland als in Nederland erg druk bezig om het uit te kunnen voeren. De rest is speculatie", zei Rutte tijdens een persconferentie na de ontmoeting met Katainen. Volgens de Finse premier geeft het geen pas te speculeren over alternatieve opties, nu het huidige pakket door sommige nationale parlementen nog moeten worden goedgekeurd.

In veel landen hebben de volksvertegenwoordigers de laatste stem over de steun. Het pakket behelst onder mee een breder mandaat inhoudt voor het European Financial Stability Facility, het noodfonds voor eurozonelanden.

Volgens Katainen is de stemming in het parlement 'een belangrijke kwestie in Finland'. Rutte verwacht dat de Tweede Kamer begin oktober stemt over de aanvullende Griekse steun.

Beide leiders verwerpen de suggestie dat het EFSF wordt uitgebreid. "Er zijn in Nederland, en voor zover ik weet ook in Finland, geen plannen om het bedrag voor het EFSF te verhogen", aldus Rutte.


'Uitvoeren Grieks steunpakket heeft prioriteit' (Foto: Novum)

Paris Hilton deelt geld uit aan Indiase armen

Paris Hilton heeft zich maandag in de Indiase stad Mumbai van haar beste kant laten zien. De hotelerfgename zag vanuit haar luxe wagen een straatarme Indiase vrouw met baby en besloot de dame honderd dollar te geven, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Hilton liet het daar niet bij en besloot al het geld dat ze op zak had uit te delen. Het rijkeluiskindje liet zich door een arme wijk rijden en deelde in totaal tweeduizend dollar uit. Volgens ooggetuigen was Paris erg aangedaan door de situatie van armen in India.

Paris is in India om daar nieuwe winkels te lanceren. De hotelerfgename, die naar eigen zeggen al jaren wordt gevraagd voor Bollywood-films, zegt dat haar hart is gebroken door alle armoede in het land. "India is schitterend, maar sommige mensen zijn zo arm", twitterde Hilton. "Mijn hart brak toen ik baby's op straat zag slapen."

De blondine wil meer doen voor India. Via Twitter vraagt ze fans en liefdadigheidsorganisaties om advies. "Het is belangrijk om iets over te hebben voor mensen die het minder hebben getroffen. Na wat ik heb gezien wil ik helpen om het verschil te maken."

Hoogleraar wil zwaarder geschut tegen criminelen

Politie en justitie zouden zwaardere middelen in moeten zetten om de georganiseerde misdaad te bestrijden. Daarvoor pleit hoogleraar Cyrille Fijnaut. Hij vindt onder meer dat criminelen vaker overgehaald moeten worden om belastende verklaringen af te leggen over medeverdachten. Fijnaut neemt deze week afscheid van de Universiteit van Tilburg.

De verklaringen van kroongetuigen moeten wel nauwkeurig tegen het licht worden gehouden. Als ze echter kloppen zou justitie 'verregaande toezeggingen moeten kunnen doen', vindt Fijnaut.

De criminoloog erkent in een interview met EénVandaag dat het sluiten van deals met criminelen sinds de IRT-affaire omstreden is. Toen bleken er, met hulp van infiltranten, grote hoeveelheden cocaïne met medeweten van de overheid Nederland te zijn binnengekomen. Toch vindt Fijnaut het tijd om de discussie nieuw leven in te blazen.

De professor wijst erop dat slechts een op de vijf zware criminele netwerken op dit moment wordt aangepakt, onder meer door een tekort aan rechercheurs. Daarom zijn methoden nodig die verdergaan dan de huidige.

RCC: term duurzame paling misleidend

De term duurzame paling is misleidend. De Stichting Duurzame Paling mag deze term niet meer gebruiken, omdat de claim niet is bewezen, zo heeft de Reclame Code Commissie (RCC) maandag bepaald. Dat meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Het eten van ernstig bedreigde paling kan volgens Greenpeace en WNF nooit duurzaam zijn. Daarom dienden beide organisaties in mei een klacht in tegen de stichting bij de commissie.

De stichting zou claimen dat de lobbyclub door het uitzetten van gekweekte Europese paling op een dusdanige manier bijdraagt aan het herstel van deze vispopulatie dat het bevissen ervan mogelijk blijft. De club bracht een palingwijzer uit, met daarop de term 'duurzame paling'.

De Europese aal wordt volgens WNF met uitsterven bedreigd. De afgelopen vijftig jaar is het volwassen palingbestand in Nederland met 95 procent gedaald. De hoeveelheid glasaal, jonge paling, is in Europa minder dan een procent van wat het in de jaren tachtig was. "De toestand van de Europese paling is daarmee nog zorgelijker dan die van de tijger, de panda of de berggorilla."

De RCC stelt dat niet is aangetoond dat de palingstand verbetert door gekweekte paling uit te zetten en daardoor de term 'duurzame paling' misleidend is. In de palingwijzer mag hier dan ook niet meer van worden gesproken.

WNF is blij met de uitspraak. "Veel supermarkten hebben niet voor niets al besloten om deze ernstig bedreigde diersoort uit hun schappen te verwijderen. Duurzame consumptie van een ernstig bedreigd dier bestaat niet", zegt directeur van de organisatie Johan van de Gronden. WNF stelt dat de palingstand zich alleen kan herstellen als de aalvisserij voor consumptie volledig wordt stilgelegd.

Zeker 26 kinderen omgekomen bij busongeluk

Bij een busongeluk in Pakistan zijn maandag ten minste 26 kinderen om het leven gekomen. Dat heeft de Pakistaanse politie bekendgemaakt. Ook twee volwassen verloren het leven bij het ongeluk. Er vielen veertig gewonden.

De bus was op weg terug van een schoolreisje naar een zoutmijn. Het voertuig stortte bij Kalar Kahar, ongeveer 160 kilometer ten oosten van de hoofdstad Islamabad, in een greppel.

In Pakistan vinden veel dodelijke verkeersongevallen plaats. De oorzaken zijn slechte wegen, matig onderhouden voertuigen en roekeloos rijgedrag. In juni kwamen zeven kinderen om toen de bus waarin ze zaten in een kanaal stortte.

Twaalf arrestaties bij internationale drugsactie

Twaalf mensen zijn vorige week tijdens een grote internationale drugsactie in Nederland aangehouden. Ook is ruim drie kilo wiet in beslag genomen. Voor de actie werden honderden mensen en voertuigen gecontroleerd, meldt de politie maandag.

De Nederlandse politie werkte voor de actie van dinsdag tot en met zondagavond samen met collega's uit België, Luxemburg en Frankrijk. Vanwege de actie vonden op bepaalde populaire routes controles plaats, zoals op de route van en naar Maastricht, Luik, Luxemburg en Metz. Op snelwegen, provinciale wegen en op internationale treinen en in bekende drugspanden werden controles gehouden.

De actie leverde onder meer de arrestatie op van een 27-jarige bestuurder van een auto met Frans kenteken in Dordrecht. De automobilist bleek drie kilo wiet bij zich te hebben.

Donderdag werd in Rotterdam een automobilist aangehouden. Hij probeerde aan een controle te ontkomen en reed als een dolleman door de stad. Toen agenten hem eenmaal hadden weten te stoppen, bleek dat zijn rijbewijs was ingevorderd. De man heeft vaker de Opiumwet overtreden. Bij hem werd een flinke hoeveelheid geld gevonden. Hij is voor verder onderzoek aan de recherche overgedragen.

In de Thalys tussen Rotterdam en het station Parijs Gare du Nord werden twee personen na controle in Parijs aangehouden. Het tweetal had een kleine hoeveelheid hennep op zak en is overgedragen aan de Franse opsporingsdiensten.

In België werden uiteindelijk dertien mensen opgepakt en tien voertuigen, 2,5 kilo marihuana, 2,7 kilo cannabis, 355 gram heroïne, 34 gram cocaïne en tien verboden wapens in beslag genomen.

Muskee en Lohues werkten aan nieuwe plaat

Harry Muskee en Daniël Lohues waren bezig met een nieuwe cd van Muskee. Dat zei de Drentse muzikant Lohues maandagavond.

Lohues produceerde in 2009 al het album 'Cats Lost' van Harry Muskee, die de status goud behaalde. ,,We zouden de opvolger voor dat album deze maand opnemen. Alle nummers zijn af", aldus Lohues. De cd zou de titel 'Dogs found' krijgen. Muskee schreef de teksten, die Lohues van muziek voorzag. Harry Muskee overleed maandag op 70-jarige leeftijd.

BioWare opent consumentenbalie voor Star Wars-MMO

Electronic Arts en BioWare hebben bekendgemaakt dat zij een customer service centre hebben geopend in Galway, Ierland, zodat spelers eind december daar terecht kunnen met hun vragen, klachten en complimenten over hun MMO Star Wars: The Old Republic.

Dit centrum creëert tweehonderd nieuwe banen in de stad, een aantal dat in één klap verdubbeld wordt naar vierhonderd. "MMO launches are complex, and we are determined to set a new standard for a high quality, stable, smooth launch for our fans. Our new BioWare facility and team in Galway is critical to ensuring we deliver on that goal", zegt studiobaas Ray Muzyka.

Medeoprichter Greg Zeschuk wil benadrukken dat dit service centre niet te realiseren was zonder de hulp van de Ierse regering. Premier Taoiseach vindt "the digital game industry as a particular priority area for growth" in Ierland en voegt daar aan toe, "The presence here of EA, one of the world’s leading interactive games companies, will help enhance our status as a centre for the digital media sector."

Op 22 december komt Star Wars: The Old Republic uit in Europa. Net op tijd voor de feestdagen dus.

Wellicht nieuw contract voor Assaidi

sc Heerenveen denkt erover na om Oussama Assaidi een nieuw contract aan te bieden. De aanvaller heeft te kennen gegeven dat hij de club komend seizoen wil verlaten.

Assaidi is inmiddels de absolute sterspeler bij de Friezen. De kans is daardoor groot dat de Marokkaan komend seizoen vertrekt bij Heerenveen, zeker nadat de aanvaller heeft aangegeven open te staan voor een transfer. De Friese club wil echter een mooi transferbedrag op tafel zien en heeft daarom laten weten dat het met Assaidi gaat onderhandelen over contractverlenging.

"Als hij zo doorgaat, kan hij de club enorm veel gaan opleveren", vertelt algemeen directeur en voorzitter Robert Feenstra aan Voetbal International. "Oussama is een enorme potentiële inkomstenbron. Hoeveel we willen ontvangen, als we hem verkopen? Een marktconforme prijs."

Feenstra geeft toe dat er intern wel eens aan contractverlenging wordt gedacht. "Daar hebben we het intern zeker wel eens over. Maar daar komt dan ook een hoger salaris bij kijken. Concreet is het zeker nog niet."

Reis en zaakwaarnemer onvindbaar

Jonathan Reis is spoorloos verdwenen. Dit meldde Thijs Slegers, PSV-watcher voor Voetbal International, vanavond in het gelijknamige voetbalprogramma. Ook zijn zaakwaarnemer is onvindbaar.

Marcel Brands, technisch directeur van de Eindhovenaren, heeft in de afgelopen periode veelvuldig geprobeerd contact met de jonge speler te krijgen, maar is hier nog niet in geslaagd. De Braziliaan reageert helemaal nergens op, maar liet nog wel een vaag bericht achter bij zijn  behandelend arts, dokter Steadman .

Reis zit sinds afgelopen zomer zonder contract, maar onderhield nog wel contact met PSV. De aanvaller raakte half december, tijdens de competitiewedstrijd van de Eindhovenaren tegen Roda JC Kerkrade, zwaar geblesseerd aan zijn knie. Men dacht aanvankelijk dat zijn knie uit de kom was geraakt. Later bleek echter dat zijn voorste kruisband, achterste kruisband en mediale band waren gescheurd.

De Eindhovenaren konden de overeenkomst met de jonge Braziliaan aan het einde van het vorige seizoen met drie jaar verlengen, maar deden dit uiteindelijk niet. De reden hiervoor was de onduidelijkheid omtrent het herstel van de voetballer, die nog altijd aan het revalideren was. Nu lijkt de kans echter klein te zijn dat Reis ooit nog bij PSV zal terugkeren.

Er gaan inmiddels geruchten dat Reis weer op het verkeerde pad is geraakt. Begin 2010 werd de voetballer, die toen ook voor PSV uitkwam, op staande voet ontslagen, omdat hij werd betrapt op het gebruik van cocaïne.

Eerste video nieuw Santa Monica-project

Er zijn twee video's opgedoken van Santa Monica's geheime project. De studio werkte eerder aan de succesvolle God of War-serie. Deze nieuwe titel lijkt niets daarvan mee te krijgen. In de video bestuurt iemand een hand met de Move-controller en wordt er auto gereden.

Deze game, waarvan de naam nog niet bekend is, wordt in samenwerking gemaakt met de Poolse demoscenegroep Plastic. Beide video's zijn voor het gemak achter elkaar geplakt en zijn hier te zien. Aan het einde van beide filmpjes verschijnt het Santa Monica Studios-logo in beeld.

"Comparing them will give you all the answers about our upcoming title", verklaart Plastic aan Eurogamer. In 2008 bracht Plastic de PlayStation Network-game Linger in Shadows uit.

[Jupiler League] Sparta in tweede helft langs Almere City

Sparta Rotterdam wist vanavond in eigen huis met 2-1 te winnen van Almere City. De Rotterdammers kwamen vroeg in de eerste helft op achterstand, maar bogen deze na rust om in een 2-1 voorsprong. Deze gaven de Kasteelheren niet meer uit handen.

Almere City profiteerde in de eerste minuten optimaal van een fout van Sparta-verdediger Gijs Luirink. Hij schatte een hoge bal verkeerd in en kopte tegen Vojtech Schulmeister aan. De Tsjechische aanvaller had vervolgens vrij baan naar het vijandelijke doel en wist Sparta-doelman Nico Pellatz te passeren. Het snelle doelpunt bleek uiteindelijk ook de ruststand.

Na rust drong Sparta aan en met succes. Illiass Bel Hassani werd diep gestuurd en hij schoot vervolgens de bal fraai achter doelman Erwin Friebel, die kansloos was op het mooie schot. Via Marten de Roon kwam Sparta een kwartier voor tijd zelfs op voorsprong. Hij soleerde door de verdediging van Almere City en punterde de bal achter Friebel.

Libië: zaak-Lockerbie is gesloten

Libië zal niet meewerken aan nieuw onderzoek naar de vliegtuigramp boven de Schotse plaats Lockerbie. "De zaak-Lockerbie is gesloten", zei interim-minister van Justitie Mohammed al-Alagi maandag tegen verslaggevers.

Het Openbaar Ministerie in Schotland vroeg eerder op de dag de nieuwe machthebbers in het Noord-Afrikaanse land nieuw materiaal te verzamelen over de aanslag op een Amerikaanse Boeing 747 boven de Schotse plaats in 1988. De aanklagers hoopten op documenten en getuigenverklaringen die leiden naar nieuwe verdachten in de zaak. Voor de met mysteries omgeven aanslag op Pan Am vlucht 103 is tot nu toe één Libische voormalig geheim agent van het regime van de verdreven leider Muammar Gadhafi veroordeeld.

Nooit werd duidelijk wie er nog meer bij de aanslag betrokken waren en wat de precieze rol van Gadhafi is geweest. De crash van het Pan Am-toestel kostte 270 mensen het leven.

De enige verdachte, Abdelbaset al-Megrahi, werd in 2001 op neutraal terrein in Nederland tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De Libiër mocht de gevangenis echter in 2009 verlaten omdat hij niet lang meer te leven zou hebben. Dat leidde tot woedende reacties van nabestaanden.

Barcelona-spelers klagen over zweetshirts

De spelers van FC Barcelona zijn niet blij met de nieuwe shirts die Nike speciaal voor de winnaar van de Champions League heeft gemaakt. Het shirt zou tijdens de wedstrijden te veel zweet opnemen, waardoor het te zwaar aanvoelt.

Het shirt van FC Barcelona weegt voor de start van de wedstrijd tweehonderd gram, maar kan bij al bij rust bijna een halve kilo wegen. Hierdoor klagen de voetballers dat het tricot veel te zwaar is en aan de huid blijft plakken. Nike heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar het shirt dat naar verluidt gemaakt is van gerecyclede waterflessen.

Harry 'Cuby' Muskee (70) overleden

Via het ANP is bekendgemaakt dat zanger Harry Muskee op 70-jarige leeftijd is overleden. De oorzaak van het overlijden is nog niet bekendgemaakt.

Blueszanger Harry Muskee was bij muziekliefhebbers bekend als Cuby van Cuby and the Blizzards. Na het uiteengaan van die groep ging Muskee verder in groepen zoals Red White 'n Blue en de Harry Muskee Band.

Muskee wordt in 1941 in Assen geboren. Na een kortstondige carrière bij voetbalvereniging Achilles 1894, raakt Muskee geïnteresseerd in muziek. Met een paar vrienden richt hij The Mixtures op. Via een radiozender voor Amerikaanse soldaten die gelegerd waren in Duitsland komt Muskee in 1961 in aanraking met bluesmuziek en richt de band Cuby and the Blizzards op.

In 1997 werd in Grolloo een standbeeld van en voor Harry Muskee opgericht. Muskee maakte daarnaast programma's voor de regionale omroep Radio Drenthe en deed voor de omroep ook een speurtocht naar de roots van de blues.


Cuby and the Blizzards live 1968.

Cancellara: "Moet wat veranderen voor volgend jaar"

Fabian Cancellara behaalde tijdens het afgelopen wereldkampioenschap een bronzen medaille op zijn geliefde tijdrit en werd vierde in de wegrit. In de laatstegenoemde koers moest hij André Greipel enkele milimeters voor hem laten in de massasprint. De Zwitser was na afloop niet geheel tevreden

"Ik heb geen medaille en ben dus niet tevreden, dat is normaal," aldus Cancellara op de website van zijn ploeg. "Ik ben geen liefhebber van sprints, maar ik kan er mijn mannetje in staan. Ik wist dat ik een medaille kon pakken. Ik heb mijn ambities, en dus is een vierde plaats moeilijk te accepteren. Ik heb een hart voor de sport, wil altijd alles geven. Dan is het normaal dat ik niet blij ben als ik verslagen wordt."

"Over een tijdje zal ik tot de conclusie komen dat ik blij kan zijn met datgene wat ik hier gepresteerd heb. Ik had een slechte dag tijdens de tijdrit en een goed tijdens de wegwedstrijd. Derde en vierde zijn goede klasseringen, al zijn het geen prestaties die men zich zal herrinerren."

In vergelijking met 2010 viel het jaar van Spartacus enigszins tegen. Zo werd er geen grote klassieker gewonnen, maar werd hij wel tweede in Milaan - San Remo en Parijs Roubaix. Daarnaast werd hij ook nog derde in de Ronde van Vlaanderen. "Ik heb een hoop goede prestaties neergezet, maar geen belangrijke overwinningen behaald. Het was geen slecht jaar, maar er miste iets. Ik ga nu goed rusten en nadenken over wat ik moet veranderen om volgend jaar weer te winnen."

Van der Wiel traint niet mee in Madrid

Gregory van der Wiel heeft vandaag niet meegetraind met de selectie van Ajax in het Estadio Bernabeu in Madrid. De rechtsback haakte uit voorzorg af na de warming-up. Van der Wiel hield lichte klachten over aan de topper van zaterdag tegen FC Twente (1-1).

Ajax speelt dinsdagavond de eerste uitwedstrijd in de Champions League van dit seizoen tegen Real Madrid. Vorig jaar gingen de Amsterdammers in de groepsfase twee keer kansloos onderuit tegen de ploeg van trainer Jose Mourinho.

Man rukt zichzelf ziekenhuis in

In een ziekenhuis in Ghana meldde zich onlangs een man met een veiligheidsspeld door zijn snikkel. Hoewel de man eerst rond de oorzaak heendraaide, kwam later alsnog de aap uit de mouw. De beste man had zich namelijk liggen rukken met het scherpe voorwerp.

De neger belandde op de operatietafel waar vier artsen een half uur bezig waren om de twaalf centimeter lange speld uit de ongetwijfeld enorme tampeloeres te rukken. De niet benijdenswaardige kerel heeft van arts Akis Afoko een urinezakje meegekregen. Deze moet hij een aantal dagen dragen om zijn zwarte sabel te ontzien.

Over de oorzaak van het ongelukje deed de Afrikaan nogal vaag. De verklaring dat de veiligheidsspeld in zijn bed lag verstopt, werd door de witte jassen naar het rijk der fabelen verwezen. Uiteindelijk gaf hij schoorvoetend toe pagga te hebben geslagen met het voorwerp. Hierop droeg Afoko hem op geen voorwerpen meer in zijn kleine vriend te steken, anders zou hij nog wel eens impotent kunnen worden. Desondanks vermoeden de artsen dat de arme man gewoon zo gek als een deur is.

Fright Night

Ondanks dat de laatste tijd populaire televisieseries met vampieren zijn verschenen (True Blood, Vampire Diaries, Being Human) zijn er naast Twilight weinig populaire vampierenfilms uitgekomen. Met Fright Night komt er eindelijk weer een film uit over een vampier genaamd Jerry. Maar zoals ze in de trailer van de film al zeggen: "That is a terrible name for a vampire; Jerry?". Kan Fright Night serieus genoeg blijven en ervoor zorgen dat humor en horror elkaar niet in de weg liggen?

Twente-supporters opgepakt om antisemitische leuzen

Twee supporters van FC Twente zijn zaterdag na het duel tegen Ajax aangehouden voor het scanderen van discriminerende teksten. De teksten gingen over joden, meldt de Amsterdamse politie maandag.

De twee maakten deel uit van een groep supporters die na de wedstrijd van hun club tegen Ajax naar hun auto's en bussen werden begeleid door agenten. De menigte begon op een bepaald moment de discriminerende leuzen te scanderen. Van een 17-jarige jongen en een 22-jarige man kon worden vastgesteld dat onder anderen zij zich daar schuldig aan maakten, waarop ze werden gearresteerd.

Het tweetal is zondag met een proces-verbaal op zak vrijgelaten. Zij moeten zich later voor de rechter verantwoorden.

De laatste tijd is veel te doen over de aanpak van voetbalfans die de term joden op een of andere manier gebruiken. Ajax en de gemeente Amsterdam willen dat Ajax-fans de geuzennaam 'joden' afzweren. Andere clubs proberen evenals de KNVB het scanderen van anti-joodse teksten in stadions tegen te gaan.

Ook RUG bekijkt werk frauderende hoogleraar

Een onafhankelijke commissie gaat kijken of de in opspraak geraakte professor Diederik Stapel ook bij de Rijksuniversiteit Groningen heeft gefraudeerd met onderzoeksgegevens. Stapel werd in 2000 benoemd tot hoogleraar cognitieve sociale psychologie in Groningen en stapte in 2006 over naar de Universiteit van Tilburg.

Stapel werd begin september door de universiteit van Tilburg op non-actief gesteld, wegens het sjoemelen met data. De 44-jarige Stapel, op dat moment hoogleraar in Tilburg, was medeverantwoordelijk voor het onderzoek waaruit werd geconcludeerd dat vegetariërs altruïstischer en socialer zijn dan vleeseters. Hij had de onderzoeksgegevens echter verzonnen.

De universiteit van Tilburg heeft een commissie ingesteld die onderzoek doet naar de handel en wandel van Stapel. Deze staat onder voorzitterschap van voormalig president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en emeritus hoogleraar van de Radboud Universiteit Nijmegen Pim Levelt.

Afgelopen weekend werd bekend dat ook de Universiteit van Amsterdam een onderzoek naar het wetenschappelijk werk van Stapel instelt. Stapel verrichtte ook onderzoek aan de UvA en promoveerde in 1997 aan die universiteit.

De commissie die de Groningse universiteit instelt, staat onder leiding van de voorzitter van de commissie wetenschappelijke integriteit van de onderwijsinstelling, professor Ed Noort. Samen met twee andere hoogleraren kijkt hij of Stapel zaken heeft verzonnen en wat de mogelijke juridische gevolgen hiervan zijn, en of er misschien iets mis is met de onderzoekscultuur. De bevindingen worden net als de uitkomsten van de UvA eind oktober doorgestuurd naar de Tilburgse onderzoekscommissie.

Shell legt olieveld Nigeria stil om diefstal

Oliebedrijf Shell heeft een olieveld in de zuidelijke delta van Nigeria gesloten. Dieven hebben olie gestolen, waardoor lekken ontstonden die de vervuiling in het gebied hebben doen toenemen. Dat heeft Shell maandag bekendgemaakt. Het olieveld blijft dicht totdat de dieven het gebied verlaten hebben.

Het olieveld strekt zich uit over de staten Rivers en Abia. In Rivers is een speciale taakgroep actief die oliediefstal bestrijdt. In Abia is een dergelijke groep nog niet actief, omdat in die staat pas sinds kort aanvallen worden gepleegd op olie-installaties. Shell heeft echter gezegd dat de Nigeriaanse regering ervoor moet zorgen dat de veiligheid wordt verbeterd, zodat de oliewinning kan worden hervat.

Wilshere met succes geopereerd

Jack Wilkshere is met succes geopereerd aan zijn rechterenkel. In de aanloop naar dit seizoen liep de 19-jarige middenvelder van Arsenal een stressfactuur op in het gewricht.

Artsen hebben de verwachting uitgesproken dat de revalidatie van de Engelse international vier of vijf maanden in beslag zal nemen. "Mijn enkel doet nu nog wat pijn, maar ik ga zo snel mogelijk heel hard werken om weer fit te worden”. 

Amsterdam komt met eigen pgb-regeling

Amsterdam komt met een eigen regeling voor het persoonsgebonden budget (pgb), waarmee gehandicapten zelf zorg kunnen inkopen. Dat heeft wethouder Eric van der Burg (VVD) gezegd.

De wethouder heeft kritiek op de bezuinigingsplannen van het kabinet, omdat die ten koste zouden gaan van de keuzevrijheid van gehandicapte mensen, zegt hij tegen AT5. "Dat vind ik echt heel erg slecht." Ook levert de bezuiniging niet het verwachte geld op, zegt Van der Burg.

Door de bezuinigingen worden 'enkele duizenden Amsterdammers' getroffen, stelt de wethouder. "En dat vind ik ook niet goed." Van der Burg vindt dat deze mensen hun pgb moeten houden. Hij wil dat uit de gemeentekas financieren.

Justin Timberlake en Mila Kunis veroveren bioscopen

Justin Timberlake en Mila Kunis veroveren de bioscopen met hun sexy film Friends with Benefits. De komedie, waarin Timberlake en Kunis als vrienden een seksrelatie hebben, komt deze week op de eerste plek van de Nederlandse bioscooplijst binnen.

Crazy, Stupid, Love moet daardoor een plaatsje inleveren. De actiefilm Colombiana verovert de derde plaats, terwijl Shark Night binnenkomt op de vijfde plaats. Woody Allens Midnight in Paris levert een plaats in en eindigt op de vierde plek.

De Smurfen, die zich al weken in de hoogste regionen van de bioscooplijst bevinden, leveren deze week vier plaatsen in. De blauwe wezentjes stonden vorige week nog op de tweede plaats en brachten in Nederland ruim zes miljoen euro in het laatje. Wereldwijd leverden De Smurfen al meer dan vijfhonderd miljoen dollar op.

Voorarrest verdachte Kuiprellen verlengd

Een 20-jarige verdachte van de rellen bij De Kuip in Rotterdam anderhalve week geleden mag in ieder geval nog veertien dagen langer worden vastgehouden. Drie andere verdachten zijn vrijgelaten onder de voorwaarde dat ze het stadion en de omgeving daarvan voorlopig mijden.

De rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam besloot maandag verder twee andere verdachten op vrije voeten te stellen zonder dat zij aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Vijf verdachten zitten nu nog vast, terwijl er vooralsnog dertien verdachten zijn aangehouden, laat het Openbaar Ministerie weten.

Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt dinsdag opnieuw aandacht aan de rellen. In de uitzending worden foto's getoond van verdachten van de ongeregeldheden. Foto's van verdachten staan ook op de website van de politie. Eerder overwoog de gemeente hun gezichten op billboards in de stad te laten zien, maar daarvan is afgezien.

Feyenoord-hooligans probeerden anderhalve week geleden het Maasgebouw te bestormen uit protest tegen het beleid van de club. Agenten voelden zich genoodzaakt hun dienstwapen te trekken en konden de relschoppers maar ternauwernood buiten de deur houden.

Defensie zet fotoarchief online

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie heeft maandag zijn digitale beeldbank gelanceerd. Via defensie.nl/nimh zijn sinds maandag ruim 150.000 militair-historische foto's uit de archieven te zien.

De 'dwarsdoorsnede' van de collectie gaat terug tot de negentiende eeuw. Naast tienduizenden foto's zijn ook fotografische reproducties van tekeningen, schilderijen, prenten en kaarten opgenomen.

Het beeldmateriaal is ingescand en voorzien van een beschrijving. Vrijwilligers, vooral oud-militairen, hebben het leeuwendeel van het werk voor hun rekening genomen. Maar ze zijn voorlopig nog niet klaar. De collectie van het NIMH telt in totaal ongeveer twee miljoen beelden. De online beeldbank wordt dan ook dagelijks uitgebreid.


Defensie zet fotoarchief online (Foto: Novum)

The Lone Ranger weer in productie

Johnny Depp kan zijn paard binnenkort toch de sporen geven op de set van The Lone Ranger. De productie werd vorige maand stopgezet omdat het budget overschreden zou worden. Producent Disney heeft echter de nodige bezuinigingen doorgevoerd, waardoor de western weer verder kan denderen, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Het toch al riante budget van 215 miljoen dollar dreigde op te lopen naar 250 miljoen. Door het productieschema nog eens onder de loep te nemen en vooral het aantal opnamedagen te reduceren, kon het budget binnen de perken worden gehouden.

The Social Network-acteur Armie Hammer speelt de gemaskerde titelheld en Depp zijn rechterhand, indiaan Tonto. De film staat onder regie van Gore Verbinski, met wie Depp de eerste drie Pirates of the Caribbean-films maakte.

De opnames van The Lone Ranger moeten in januari of februari van start gaan. De geplande Amerikaanse premièredatum is nog altijd 21 december volgend jaar.

sc Telstar prijkt op shirt De Graafschap

De Graafschap speelde afgelopen weekend voor het eerst met DRAN.nl op de borst. In het logo zijn de namen van sponsoren verwerkt, die een kleine bijdrage aan de club hebben geleverd. Het initiatief werd enkele weken geleden wereldkundig gemaakt.

Eerder vandaag kreeg De Graafschap het bericht dat de naam van Telstar, uitkomend in de Jupiler League, in de komende periode ook in het logo verwerkt zal worden. "Wij houden van De Graafschap daarom doen we dit", liet Pieter de Waard, directeur van De Witte Leeuwen, weten.

"Jullie zijn een authentieke en warme club, dat is wat wij ook willen zijn. In het verleden mochten we de warmte van jullie supporters proeven. Denk alleen al aan het onthaal dat de Witte Leeuwen op De Vijverberg kregen na het enorme verlies van Luciano van den Berg. Afgelopen week was dat alweer 6 jaar geleden. Véél succes met jullie jaloersmakende actie!"

Met dat laatste refereerde De Waard naar de dood van Van den Berg, die op 17 september 2005 om het leven kwam bij een ongeluk. Een dag voor zijn tragische dood speelde hij zijn eerste officiële wedstrijd voor Telstar tegen FC Zwolle. Het weekend na het ongeval speelde de ploeg uit Velsen tegen De Graafschap. Op diezelfde dag werd hij begraven en werd voor aanvang van het duel op de Vijverberg één minuut stilte in acht genomen.

Sylvie van der Vaart vindt wassen beeld 'bijna eng'

Sylvie van der Vaart vindt haar wassen beeld zoveel op haarzelf lijken, dat het bijna eng is. De presentatrice en haar voetballende man werden maandagmiddag geconfronteerd met hun wassen evenbeelden in Madame Tussauds Amsterdam. "Het is bijna eng, ze zijn zo gelijkend."

Sylvie en Rafael zijn apetrots. "Ik ben erg onder de indruk van het eindresultaat", glundert Sylvie voor de camera van Novum Nieuws. "Het is zo moeilijk om iemands essentie te treffen. Bijvoorbeeld een sprankel in de ogen. Toch zie ik die bij ons allebei, dat vind ik echt ongelofelijk."

De urenlange poseersessie die voorafging aan de sculpturen was voor Rafael geen pretje. "Het was sowieso afzien. Poseren is niet helemaal mijn ding. Maar het is zo mooi geworden, ik ben er gewoon een beetje stil van. Het heeft wel geholpen dat ze er zo lang mee bezig zijn geweest."

Sylvie vindt het bijzonder dat zij en haar man juist in de Amsterdamse vestiging van het wassenbeeldenmuseum staan. "Hier komen we vandaan." Voor Rafael is het vooral bijzonder dat zijn wassen vrouw aan zijn zijde staat. "Ik ben er heel trots op dat we hier samen mogen staan, we zijn toch één."

Zoontje Damián heeft de replica's van zijn ouders nog niet gezien. "Hij is groot fan van Madame Tussauds en vond het heel raar dat zijn ouders hier nu ook staan", weet Sylvie. "Ik ben heel benieuwd hoe hij op de foto's reageert en hoop dat hij de beelden snel zelf kan zien."

[Serie A] Uitslagen speelronde 4

Afgelopen weekend stond in de Italiaanse Serie A de vierde speelronde op het programma. Juventus en Udinese, de nummers één en twee van de competitie, verloren tot nu toe nog geen enkel duel. Dat is het tegenovergestelde van Cesena, dat alle wedstrijden vooralsnog met verlies afsloot. Hieronder volgt een overzicht van de afgelopen speelronde.

Uitslagen speelronde 4:

Thuis Uit Uitslag
Bologna Internazionale 1-3
Napoli Fiorentina 0-0
AC Milan Cesena 1-0
Chievo Genoa 2-1
Atalanta Novara Calcio 2-1
Cagliari Udinese 0-0
Lazio Roma US Palermo 0-0
AC Siena Lecce 3-0
Catania Juventus 1-1
Parma AS Roma 0-1


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Juventus 4 2 2 0 8 7-3
2 Udinese 4 2 2 0 8 5-1
3 Chievo 4 2 1 1 7 6-5
4 US Palermo 4 2 1 1 7 7-6
5 Fiorentina 4 2 1 1 7 5-2
6 Napoli 4 2 1 1 7 6-3
7 Cagliari 4 2 1 1 7 6-5
8 Genoa 4 2 1 1 7 8-5
9 AC Siena 4 1 2 1 5 4-2
10 Lazio Roma 4 1 2 1 5 5-5
11 AC Milan 4 1 2 1 5 5-6
12 AS Roma 4 1 2 1 5 3-3
13 Catania 4 1 2 1 5 2-4
14 Novara Calcio 4 1 1 2 4 7-7
15 Atalanta 4 3 1 0 4 7-4
16 Internazionale 4 1 1 2 4 7-8
17 Lecce 4 1 0 3 3 3-7
18 Parma 4 1 0 3 3 3-9
19 Bologna 4 0 1 3 1 2-8
20 Cesena 4 0 0 4 0 2-7


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Rodrigo Palacio Genoa 4
2 Antonio Di Natale Udinese 3
= Diego Milito Internazionale 3
= Edinson Cavani Napoli 3
= Fabrizio Miccoli Palermo 3
= German Denis Atalanta 3
= Sebastian Giovinco Parma 3


Programma speelronde 5:

Datum Thuis Uit
za 1 okt, 18:00 AS Roma Atalanta
za 1 okt, 20:45 Internazionale Napoli
zo 2 okt, 12:30 Novara Calcio Catania
zo 2 okt, 15:00 Cesena Chievo
zo 2 okt, 15:00 Fiorentina Lazio Roma
zo 2 okt, 15:00 Lecce Cagliari
zo 2 okt, 15:00 US Palermo AC Siena
zo 2 okt, 15:00 Parma Genoa
zo 2 okt, 15:00 Udinese Bologna
zo 2 okt, 20:45 Juventus AC Milan

[Primera División] Uitslagen speelronde 5

Afgelopen weekend werd in Spanje de vijfde speelronde afgewerkt. Zowel Real Madrid als FC Barcelona wonnen afgelopen weekeinde met grote cijfers van respectievelijk Rayo Vallecano (6-2) en Atlético Madrid (5-0). Hieronder volgt een overzicht van onder meer alle uitslagen en de actuele stand.

Uitslagen speelronde 5:

Thuis Uit Uitslag
Sevilla FC Valencia 1-0
Athletic de Bilbao Villarreal 1-1
Real Madrid Rayo Vallecano 6-2
FC Barcelona Atletico Madrid 5-0
Real Mallorca Real Sociedad 2-1
Levante UD Espanyol 3-1
Granada CF Osasuna 1-1
Sporting de Gijón Racing Santander 0-0
Real Zaragoza Malaga CF 0-0
Getafe CF Real Betis Sevilla ma, 21:00 uur


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Real Betis Sevilla 4 4 0 0 12 9-5
2 FC Barcelona 5 3 2 0 11 22-4
3 Levante UD 5 3 2 0 11 7-3
4 Sevilla FC 5 3 2 0 11 6-3
5 Real Madrid 5 3 1 1 10 16-5
6 Malaga CF 5 3 1 1 10 7-2
7 Valencia 5 3 1 1 10 8-6
8 Atletico Madrid 5 2 1 2 7 8-6
9 Real Sociedad 5 2 1 2 7 6-6
10 Real Mallorca 5 2 0 3 6 3-5
11 Osasuna 5 1 3 1 6 3-10
12 Espanyol 5 2 0 3 6 5-7
13 Rayo Vallecano 5 1 2 2 5 5-9
14 Real Zaragoza 5 1 2 2 5 5-11
15 Villarreal 5 1 2 2 5 5-9
16 Granada CF 5 1 1 3 4 2-7
17 Racing Santander 5 0 3 2 3 3-8
18 Athletic de Bilbao 5 0 2 3 2 5-8
19 Getafe CF 4 0 1 3 1 3-7
20 Sporting de Gijón 5 0 1 4 1 2-9


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Lionel Messi FC Barcelona FC Barcelona 8
2 Cristiano Ronaldo Real Madrid Real Madrid 7
3 Radamel Falcao Atlético Madrid Atlético Madrid 5
= Soldado Valencia CF Valencia CF 5
5 Agirretxe Real Sociedad Real Sociedad 4
= Cazorla Málaga CF Málaga CF 4
= Cesc Fábregas FC Barcelona FC Barcelona 4


Programma speelronde 6:

Datum Thuis Uit
za 1 okt, 18:00 uur
Osasuna Real Mallorca
za 1 okt, 18:00 uur Villarreal Real Zaragoza
za 1 okt, 18:00 uur Racing Santander Rayo Vallecano
za 1 okt, 20:00 uur Valencia Granada CF
za 1 okt, 22:00 uur Malaga CF Getafe CF
zo 2 okt, 12:00 uur Real Sociedad Athletic de Bilbao
zo 2 okt, 16:00 uur Real Betis Sevilla Levante UD
zo 2 okt, 18:00 uur Atletico Madrid Sevilla FC
zo 2 okt, 20:00 uur Sporting de Gijón FC Barcelona
zo 2 okt, 22:00 uur Espanyol Real Madrid

PVV bekritiseert komst 'klimaat-Jomanda' Al Gore

De PVV-fractie in Groningen is fel gekant tegen de komst van Al Gore naar de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De voormalig vicepresident en oud-presidentskandidaat van de Verenigde Staten is volgens fractieleider Ton van Kesteren de 'Amerikaanse Jomanda op klimaatgebied die met zijn kletspraat miljoenen verdient'.

Volgens Van Kesteren zijn de lezingen die Gore geeft over de opwarming van de aarde 'bangmakerij van een man die zelf in een privéjet de wereld rondreist'. "Indirect betaalt de Groninger dus via de belasting mee aan deze reizende fabeltjeskrant omdat de RUG het bezoek van Al Gore zal betalen uit de subsidies die zij jaarlijks ontvangt."

De 'klimaathysterici en de milieumaffia' hebben het volgens de PVV'er vooral op subsidies gemunt. "We hebben in het verleden in Nederland een bouwfraude gehad, maar in de toekomst zullen we met grote zekerheid in Nederland een milieufraudezaak hebben", zegt Van Kesteren. Bij deze verdachtmakingen geeft hij overigens geen concrete voorbeelden.

Het bezoek van Al Gore aan de universiteit staat gepland op 29 oktober.


PVV bekritiseert komst 'klimaat-Jomanda' Al Gore (Foto: Novum)

[Upd] Rabobank start vrouwenploeg met Marianne Vos

Rabobank heeft zijn zinnen gezet op Marianne Vos. De bank wil, met het oog op de Olympische Spelen van 2012 een wielerformatie rond Nederlands succesvolste wielrenster opzetten. Dat meldde De Telegraaf vandaag.

Volgens de krant is Rabobank bereid een flink bedrag neer te leggen om in het vrouwenwielrennen te stappen. Daarmee volgt de bankenformatie het voorbeeld van andere profteams als HTC-Highroad en Garmin-Cérvelo die eveneens een vrouwentak hebben.

Rabobank is sinds 1996 verbonden aan de wielerploeg van de mannen.

Update 19:30 uur

Rabobank stapt met ingang van volgend seizoen in het vrouwenwielrennen. De damesploeg zal worden gebouwd rond meervoudig wereldkampioene Marianne Vos. Naast Rabobank treden Interpolis en Giant toe als sponsor.

Vos rijdt dit seizoen voor Nederland Bloeit. De huidige structuur van die ploeg blijft bestaan, ook ploegleider Jeroen Blijlevens stapt over naar Rabobank. De komende weken worden de plannen verder uitgewerkt. De samenwerking wordt aangegaan voor zeker twee jaar.

Volgens Harold Knebel, algemeen directeur van Rabobank wielerploegen, is de sponsoring van een vrouwenploeg een logische stap. "We zijn al langere tijd in gesprek", zegt hij op de website van Rabosport. "Dit was het juiste moment Marianne en haar team te ondersteunen gezien de onduidelijkheid omtrent het voortbestaan."

De vrouwenploeg wordt de vierde tak waar de bank zijn naam aan verbindt. Naast de profploeg is er ook een beloftenteam en een offroadteam voor mountainbikers en veldrijders.

'Rabobank wil vrouwenploeg rond Vos'
'Rabobank wil vrouwenploeg rond Vos' (Foto: ANP)

Torres bedankt Chelsea-fans voor steun

Fernando Torres is de Chelsea-fans dankbaar voor hun steun. In een moeilijke periode blijven zij achter hem staan.

Het leven van een voetballer gaat of staat bij zijn prestaties. Torres ondergaat momenteel een persoonlijke crisis. Waar hij twee weken geleden tegen Manchester United een dot van een kans miste, raakte hij afgelopen weekend weer in opspraak. In de wedstrijd tegen Swansea City werd hij met een rode kaart van het veld gestuurd.

Hoewel Torres zijn uitstekende vorm nog niet gevonden heeft, is hij de fans van Chelsea dankbaar. ''Wanneer je het goed doet en goals maakt, ben je geliefd bij de fans. In mijn eerste zes maanden bij Chelsea heb ik een moeilijke tijd gehad. De fans hebben me echter altijd gesteund'', aldus Torres tegenover ChelseaTV.

Torres maakte afgelopen januari de overstap van Liverpool naar Chelsea, voor ongeveer 60 miljoen euro.

Brajkovic moet nieuwe ploeg zoeken

De fusie in het wielrennen tussen Radioshack en Leopard-Trek heeft voor Janez Brajkovic tot gevolg dat hij op zoek moet naar een nieuwe werkgever. De 27-jarige Sloveen heeft hier geen problemen mee.

"Ik heb twee of drie goede opties voor 2012. Op korte termijn zal ik de knoop doorhakken," zei Brajkovic tegen Cyclingnews. Hij heeft geen problemen met het besluit van manager Johan Bruyneel om hem niet voor de nieuwe ploeg te laten rijden. "Misschien is het goed om verder te kijken. Ik begrijp de fusie wel. Als je renners als de gebroeders Schleck en Fabian Cancellara kunt binnenhalen, moet je dat doen."

De Sloveen wil bij zijn nieuwe ploeg kopman worden. "De komende twee seizoenen wil ik me volledig richten op de Tour," zei Brajkovic die dit jaar na een valpartij op moest geven in de Tour de France. Zijn grootste zege tot nu toe is het Critérium du Dauphiné dat hij vorig jaar op zijn naam wist te schrijven.

Talpa overweegt nieuw proces typetjes Draadstaal

Talpa overweegt een bodemprocedure te beginnen tegen producent CCCP. De rechter bepaalde vrijdag in een kort geding dat Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge hun oude typetjes uit Draadstaal niet mogen gebruiken voor hun nieuwe Talpa-programma Neonletters.

"We zijn teleurgesteld in de uitspraak van de rechter", vertelt een woordvoerder van Talpa. "We overwegen een bodemprocedure te starten, maar dit gaat veel tijd kosten. Wij kunnen ons het probleem van CCCP niet voorstellen."

Van Koningsbrugge en Van de Ven maakten met CCCP tot en met 2009 Draadstaal voor de VPRO. Vervolgens stapten ze over naar de AVRO, waar de twee nu Neonletters maken met Talpa. Er zijn al opnamen gemaakt van typetjes als Fred en Ria Onderbuik, maar deze beelden mogen niet worden gebruikt.

"Het gaat om de bereidwilligheid van CCCP en daar ontbreekt het aan", vindt de woordvoerder. "Er zijn nu alleen maar verliezers. CCCP heeft niets, Dennis en Jeroen hebben niks, wij als producent hebben niks. En de kijker heeft niks."

Verlengde penissen weigeren massaal dienst

Een tiental Zweden zit met een lullig probleem. Hebben ze net voor veel geld hun jongeheer laten verlengen, weigert deze ineens stijf te worden.

De laatste anderhalf jaar regent het klachten in Zweden van mannetjes die, in tegenstelling tot alle FOK!kers, van Moeder Natuur geen enorme roede hebben meegekregen. Zij hebben last van pijn en de paarsgepunte lans weigert zich op te richten. Akademikliniken in Stockholm heeft dan ook hangende het onderzoek besloten even niet meer aan mannelijke leuningen te sleutelen.

"We gaan dit tot op de bodem uitzoeken", belooft arts Jan Jernbeck van de bewuste kliniek. "Wij moeten weten hoeveel patiënten dit aangaat." Men weet inmiddels dat de slachtoffers zijn ingespoten met het vulmiddel Macrolane, maar weet nog niet of dit door het middel zelf komt of door de manier van injecteren.

Schippers doet weinig tegen 3D-misselijkheid

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) is niet van plan veel actie te ondernemen om de mogelijke gezondheidsrisico's van 3D-beelden tegen te gaan. Dat schrijft ze maandag in antwoord op vragen van GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. De vragen werden gesteld naar aanleiding van een uitzending van het programma Kassa.

Schippers erkent dat misselijkheid of duizeligheid na het kijken van 3D-beelden erg vervelend is, maar vindt aanvullend onderzoek naar de effecten niet nodig. Bij de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) zijn tot op heden geen klachten bekend, schrijft de minister.

Ze wijst erop dat fabrikanten ouders nadrukkelijk ontraden om kinderen onder de 7 jaar naar 3D-televisie te laten kijken of 3D-computerspellen te laten spelen. Schippers heeft de VWA gevraagd om na te gaan of alle fabrikanten in de gebruiksaanwijzing informatie hebben opgenomen over het kijken naar 3D-beelden.

Schotten vragen hulp Libië in Lockerbie zaak

Het Openbaar Ministerie in Schotland heeft de nieuwe machthebbers in Libië gevraagd nieuw bewijs te verzamelen over de aanslag op een Amerikaanse Boeing 747 boven het plaatsje Lockerbie in 1988. Dat heeft een woordvoerster van Justitie maandag bekendgemaakt.

De aanklagers hopen op informatie die leidt naar nieuwe verdachten in de zaak. Voor de met mysteries omgeven aanslag op Pan Am vlucht 103 is tot nu toe één Libische voormalig geheim agent van het regime van de verdreven leider Moammar Gadhafi veroordeeld.

Schotten vragen hulp Libië in zaak Lockerbie
Schotten vragen hulp Libië in zaak Lockerbie (Foto: ANP)

Ernstige knieblessure voor Feyenoorder Ramsteijn

Feyenoord kan lange tijd niet beschikken over Kaj Ramsteijn. De verdediger heeft zondag in de uitwedstrijd tegen AZ een ernstige knieblessure opgelopen. Mri-onderzoek heeft uitgewezen dat Ramsteijn in ieder geval de voorste kruisband van zijn linkerknie zwaar heeft beschadigd. Dinsdag volgt nog een aanvullende scan.

Ramsteijn verdraaide zijn knie in een duel met Roy Beerens en moest van het veld worden gedragen. De deze zomer van Excelsior overgekomen speler is onder trainer Ronald Koeman een vaste waarde. Hij stond in alle zeven competitieduels in de basis, voornamelijk als linksback.

Voorlopig wordt Ramsteijn niet geopereerd. "Het gewricht moet eerst even tot rust komen", laat clubarts Casper van Eijck weten.

Burgerschap op Maat?

[INGEZONDEN MEDEDELING]

Wij troffen het volgende aan in de submitbox:

Betaalt u nog steed belasting aan de Staat? Heeft u dezelfde rechten en plichten als uw buurmaan? Saaaaaaii!! Uw eigen pakket rechten en plichten klikt u gewoon bij elkaar bij CitizenZ. Net als bij uw mobiele telefoon. Kies het pakket dat bij u past, kies eventueel aanvullende bundels en u hebt uw eigen Staat op Maat. Net zo makkelijk, geheel op maat! Waarom nog te veel betalen voor rechten die u toch niet gebruikt? Wordt klant bij CitizenZ. Voor de Burger met common sense.

Gewoon spam zou je denken, tot je ziet wat er aangeboden wordt. Maar dat kan toch niet? Met dank aan sakkerloot voor de submit.

Dark Souls-update lost online problemen op

Dark Souls is nog niet zo heel lang uit, maar From Software heeft al noodgedwongen een update de deur uit moeten doen. Gamers klaagden over freezes van hun PlayStation als ze online gingen met de game. Momenteel is het niet mogelijk om online te gaan. From Software heeft het probleem gevonden en zal deze spoedig gaan oplossen.

Dark Souls is het vervolg op de culthit Demons Souls die in 2009 uitkwam voor Japan. De game werd een grote hit en een jaar later kwam de game ook naar het westen toe. Dark Souls kwam eerder uit in Japan en zal spoedig ook verschijnen bij ons westerlingen.

Meisje (13) verblijd met penis

Een Saoedi-Arabische meisjesschool heeft besloten Uhud van school te sturen. Het 13-jarige meisje is in een week veranderd in een jongen.

Uhud kreeg plotseling last van een aanhoudende kramp in haar buik. De pijn hield na een week ineens op, waarna het meisje werd verblijd met een mooie penis. Uhuds vader is met stomheid geslagen.

"Ik kon mijn ogen niet geloven", laat Ahmed Hassan Mousa de media weten. "In een week tijd heeft mijn dochter mannelijke geslachtsorganen gekregen. Mijn dochter is nu mijn zoon. We hadden al ontdekt dat ze geen borsten had en toen ze pijn in haar buik had, vertelden de artsen dat ze geen baarmoeder had. Een paar dagen later kwam er ineens een piemel tevoorschijn."

Uhud gaat sindsdien door het leven als Muad en zit nu op een jongensschool. "Mensen in de buurt viel het altijd al op dat ze zich gedroeg als een jongen. Zelf zag ik dat ze altijd met haar broers speelde in plaats van haar zussen."

Dick Jol haalt uit naar scheidsrechters

Oud-scheidsrechter Dick Jol heeft harde kritiek geuit op het Nederlandse scheidsrechterskorps. In gesprek met Metro laat Jol weten dat hij genoeg heeft van de arbitrale dwalingen in de Eredivisie.

"Week in week uit wordt er geblunderd. De opleiding is een farce. Als je in het gareel loopt is het goed, de rest doet er niet toe. We hebben echt wel goede scheidsrech­ters, maar de echte toppers zijn eigenwijs en hebben een mening. Topscheids zijn is een kunstje," zei Jol. Hij heeft niet alleen kritiek, maar wil zich ook inzetten om het niveau omhoog te krikken. "Van Oostveen roept in een interview dat hij meer transparantie wil. Nou, ik zou graag een keer met hem van gedachten willen wisselen."

Naar aanleiding van de fout die het arbitrale kwartet maakte tijdens de wedstrijd Ajax - FC Twente, laaide de discussie over de scheidsrechters weer op. Tijdens het duel werd een doelpunt van Jan Vertonghen ten onrechte wegens buitenspel afgekeurd. "Ook Vink had dat moeten zien," zegt Jol. "Die gozer (Tiendalli, red.) stond nog steeds bij de cornervlag toen de bal in het net lag. Onbegrijpelijk."

Google zet Dode Zeerollen online

Internetgigant Google heeft in samenwerking met het Israël Museum in Jeruzalem vijf van de tweeduizend jaar oude Dode Zeerollen online gezet. De rollen werden in de jaren veertig van de vorige eeuw gevonden in grotten nabij de Dode Zee.

Geïnteresseerden kunnen de vijf rollen, waaronder het boek van Jesaja uit het Oude Testament, nu online inzien. Er kan op specifieke passages gezocht worden en van al het gepubliceerde materiaal zijn vertalingen beschikbaar.

Google werkt samen met het Israël Museum om ook de rest van de Dode Zeerollen online beschikbaar te stellen.


Google zet Dode Zeerollen online (Foto: Novum)

Hackers Oostenrijk zetten info agenten online

Het Oostenrijkse hackerscollectief AnonAustria heeft de namen en adressen van bijna 25.000 politiemensen op internet gepubliceerd. De Oostenrijkse politievakbond vreest dat agenten het doelwit kunnen worden van op wraak zinnende criminelen, zei woordvoerder Walter Scharinger maandag.

Volgens de politie bevatten de gegevens die AnonAustria heeft buitgemaakt privéinformatie van duizenden politiemensen, van surveillanten tot commissarissen.

Het Oostenrijkse Staatskantoor voor Crimineel Onderzoek houdt de zaak tegen het licht.

Fernandes blij met verslaan Lotus Renault

Team Lotus-eigenaar Tony Fernandes is blij met de goede prestaties van zijn coureur Heikki Kovalainen in Singapore. De Finse rijder bleef met zijn zestiende plaats onder meer de Lotus Renault GP van Vitaly Petrov voor. "We vechten nu met de gevestigde orde," zei Fernandes dan ook.

"Volgens mij was dit onze beste Formule 1-race tot dusver. Heikki reed een buitengewoon sterke race en was in staat het tempo van de wagens voor hem bij te benen en weg te rijden van de auto's achter hem. Hij heeft het maximale uit ons nieuwe aërodynamische pakket gehaald door op een goede plek te finishen. Ik ben erg blij voor iedereen in de fabriek dat al het harde werken zijn vruchten heeft afgeworpen. We mogen uitkijken naar een sterk einde van het seizoen, nu we weten dat we het gevecht kunnen aangaan met de gevestigde orde," zei een dolblije teameigenaar.

Onderzoek naar criminaliteit op 'explosiestrand'

Een onderzoek moet uitwijzen of het er op het strand van Ritthem, bij Vlissingen, al langer sprake is van criminaliteit en overlast. Tot het onderzoek is besloten door burgemeester van Vlissingen René Roep. Een betonnen caisson op het strand vloog vrijdag de lucht in toen een zeer zwaar explosief ontplofte.

De ontploffing van het caisson veroorzaakte een diepe krater. Betonnen brokstukken kwamen honderden meters verderop terecht. Het is onduidelijk of iemand de betonnen funderingsconstructie moedwillig heeft opgeblazen. De ontploffing is in ieder geval niet veroorzaakt door een bom uit de Tweede Wereldoorlog, zoals aanvankelijk werd geopperd.

De burgemeester wil nu helderheid in welke mate op het strand onrechtmatige dingen gebeuren. Een woordvoerder van de gemeente kon niet direct vertellen hoe het onderzoek gaat plaatsvinden. Ook is niet bekend wanneer het resultaat beschikbaar moet zijn.

De politie liet maandagmiddag weten dat onderzoek wordt gedaan in een stuk bos bij het strand van Ritthem. Gezien de kracht van de explosie vermoedt de politie dat ook daar nog sporen zijn te vinden.

Libië hervat oliewinning

Libië heeft zijn olieproductie hervat en produceert in vijftien oliebronnen nu 31.900 vaten ruwe olie. Dat heeft de Italiaanse energiegigant Eni maandag gezegd. De olie wordt gewonnen in de olievelden Abu-Attifel, zo'n driehonderd kilometer ten zuiden van Benghazi.

Het Libische staatsoliebedrijf werkt bij de oliewinning samen met Eni. Het is de bedoeling dat op korte termijn ook de productie bij andere bronnen wordt hervat.

Voor de opstand tegen het inmiddels verdreven regime van Moammar Gadhafi was Eni al nauw betrokken bij de Libische oliewinning. Eni produceerde toen 273.000 vaten per dag. In heel Libië werden 1,6 miljoen vaten geproduceerd. Het zal nog ongeveer een jaar duren voor deze productie opnieuw wordt bereikt.

Libië bezit de grootste reserves ruwe olie in heel Afrika. Met een bevolking van zes miljoen mensen verdiende het land vorig jaar veertig miljard dollar aan de export van olie en aardgas.

PSN vanavond opnieuw offline

Het PlayStation Netwerk zal vanavond alweer offline gaan tussen zes en zeven uur 's avonds Nederlandse tijd. Dat heeft Sony aangekondigd. Sony heeft ook gewaarschuwd dat het PSN mogelijk langer offline is vanwege een paar tests.

Of dit iets te maken heeft met de storing van vorige week is nog onbekend. Spelers die voor zes uur ingelogd zijn zullen zeer waarschijnlijk wel ingelogd blijven tijdens het onderhoud. Zo goed als alle PSN services zullen offline gaan: "For that hour all PSN services, including Store, Registration, Customer Account Management and PlayStation Home, will be unavailable." Dat meldt Eurogamer.

Justitie liet hoogbejaarde pedo lopen

De 87-jarige man die vorige week werd gearresteerd voor het bezit van kinderporno werd drie jaar geleden veroordeeld voor hetzelfde vergrijp. Als onderdeel van zijn straf stond hij onder toezicht van de reclassering. Hoewel die er niet in slaagde dat toezicht uit te oefenen, besloot het OM de voorwaardelijke celstraf van zes maanden niet ten uitvoer te brengen.

Hoewel de man nu opnieuw de fout in lijkt te zijn gegaan, wil het OM niet spreken van een fout besluit. "Dat is toen heel zorgvuldig afgewogen. Daarbij is zijn hoge leeftijd betrokken, net als de omstandigheid dat er geen nieuwe feiten waren. Ook is gekeken naar de slagingskans", licht een woordvoerder maandag toe.

De rechtbank in Den Bosch veroordeelde hem eind 2008 tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Justitie wilde de man twee jaar achter de tralies hebben, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De rechters gingen hier niet in mee vanwege de hoge leeftijd en de gezondheidstoestand van de man.

De hoogbejaarde Eindhovenaar werd vorige week aangehouden. Behalve aan het bezit van kinderporno heeft hij zich mogelijk ook schuldig gemaakt aan grooming. Dat is het benaderen van kinderen jonger dan 16 jaar met als uiteindelijk doel het mogelijk maken van seksueel contact.

Bourne-scenarist gevraagd voor Blade Runner

Ridley Scott heeft Scott Burns benaderd het scenario te schrijven voor zijn nieuwe versie van Blade Runner. Burns schreef de scenario's van onder meer de pandemiethriller Contagion en de actiefilm The Bourne Ultimatum en is met de Britse regisseur in onderhandeling, schrijft de Canadese filmsite Twitch.

Scott maakte vorige maand bekend een nieuwe versie van zijn sciencefictionklassieker te willen maken. Het is nog onduidelijk of de film een prequel, vervolg of remake van het origineel wordt. In de film uit 1982 speelt Harrison Ford de detective Rick Deckard die op zoek is naar vier op hol geslagen robots die te menselijk zijn geworden. Rutger Hauer speelt een van hen en brak met de rol definitief door in Hollywood.

Vrouw opnieuw opgepakt voor dreigtweets

Een 18-jarige vrouw uit Hengelo die eerder al werd aangehouden voor het bedreigen van medewerkers van het UWV via Twitter, is zondag opnieuw opgepakt. De vrouw had in tweets opnieuw dreigementen en beledigingen geuit, dit keer onder meer gericht aan de politie.

De vrouw werd vorige week dinsdag aangehouden, nadat ze dreigde medewerkers van het UWV in Hengelo neer te steken. Toen ze later werd vrijgelaten ging ze opnieuw in de fout.

De politie waarschuwt maandag dat mensen zich altijd bewust moeten zijn van de berichten die ze via sociale media versturen. "Online bijdragen blijven altijd vindbaar. Een dreigtweet versturen is strafbaar."

Staat betaalt voor zes jaar onterechte tbs

Een 26-jarige man die zes jaar lang onterecht in een tbs-kliniek zat krijgt daarvoor een schadevergoeding. Dat zijn het OM en de advocaten van de man overeengekomen. Over de hoogte van het bedrag worden geen mededelingen gedaan, meldt het advocatenkantoor Anker en Anker maandag. Een rechtszaak is van de baan.

De man zat zes jaar onterecht in een tbs-kliniek door een opeenstapeling van fouten. Advocaat Wim Anker noemde dat in juni een 'rechterlijke dwaling in het kwadraat'. Toen de blunder aan het licht kwam, is de man uit Sierra Leone meteen vrijgelaten.

De man was in 2005 veroordeeld tot vier maanden cel voor de mishandeling van een jongen en een man in Hengelo. De rechter had daarvoor opname in een psychiatrische kliniek mogen opleggen, maar geen tbs. Dat mag alleen bij misdrijven waar meer dan vier jaar cel op staat. Dat was echter niet het geval.

Toch legde de rechtbank tbs op. Extra pijnlijk is dat de onterecht opgelegde tbs ook nog eens is verlengd in 2008 en in 2010. Geen van de officieren van justitie en rechters die zich over de verlengingen moesten buigen had de fout opgemerkt.

De man is overigens inmiddels tot ongewenst vreemdeling verklaard. Hij keert mogelijk terug naar zijn geboorteland.

Maker Asterix vindt opvolger, nieuwe strip in 2012

De man achter de stripreeks Asterix de Galliër gaat met pensioen, maar dat betekent niet dat de dorpelingen die hij creëerde dat ook doen. De geestelijk vader van Asterix en Obelix, Albert Uderzo, heeft een opvolger gevonden, al wilde hij tijdens een persconferentie in Parijs maandag nog niet zeggen wie dat dan is.

De 84-jarige Uderzo kon volgens Franse media echter wel kwijt wanneer het eerste stripboek van de mysterieuze plaatsvervanger uitkomt. Dat zou eind volgend jaar zijn. "Ik heb me gerealiseerd dat de personage van Asterix van de makers is, maar ook van de lezers", verklaarde hij.

Sinds de eerste druk van Asterix de Galliër in 1961 zijn wereldwijd 350 miljoen exemplaren van de stripverhalen verkocht. Tekenaar Uderzo werkte samen met René Goscinny, totdat deze in 1977 op 51-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval. Daarna nam hij ook de teksten op zich.


Maker Asterix vindt opvolger, nieuwe strip in 2012 (Foto: Novum)

Rotterdam - Antwerpen nieuwe wielerkoers

Op de internationale wielerkalender van 2012 prijkt de nieuwe koers Rotterdam - Antwerpen. De zogenaamde World Ports Cycling Classic wordt gehouden op 31 augustus en 1 september en staat onder leiding van Tourorganisator ASO.

De wielrenners zullen op 31 augustus door Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant naar Antwerpen rijden. Een dag later fietsen ze weer naar Rotterdam. De wedstrijd maakt onderdeel uit van de Europe Tour van de UCI en is een eerste voortvloeisel uit de Tourstart die vorig jaar in Rotterdam was. De ASO heeft vooralsnog een contract tot 2015 voor het organiseren van de koers.

Volgens wethouder sport Antoinette Laan heeft de Tour vorig jaar de deuren geopend. "Vrij snel daarna zijn we gaan kijken of het mogelijk was een wielerklassieker te organiseren tussen de twee havensteden Rotterdam en Antwerpen. Het is fantastisch dat het is gelukt."

Thailand redt schubdieren van de pan

De autoriteiten in Thailand hebben bijna honderd met uitsterven bedreigde schubdieren, of pangolins, gered van een wisse dood in de pan. De schubdieren vertegenwoordigen een waarde van bijna 23.000 euro.

Volgens directeur-generaal van de Thaise douane Prasong Poontaneat werden de mierenetende dieren zondag aangetroffen in een vrachtwagen in de zuidelijke provincie Prachuap Khiri Khan. Bij een controlepost nam de bestuurder van de vrachtwagen de benen. Hij kon later worden aangehouden.

De zoogdieren zijn volgens Prasong waarschijnlijk afkomstig uit Maleisië of Indonesië en waren onderweg naar Vietnam of China. Veel mensen daar denken dat het eten van schubdieren ziektes kan genezen en goed is voor het libido.

De schubdieren zijn een beschermde diersoort en de handel in de dieren is verboden.


Thailand redt schubdieren van de pan (Foto: Novum)

I Am Alive nog altijd in leven

Ubisofts I Am Alive vertoont soms angstvallig weinig teken van leven, maar het lijkt erop dat het spel nog altijd, zoals de titel het zegt, in leven is. De classificatie-instantie Entertainment Software Rating Board (ESRB) heeft namelijk een M-rating aan het spel toegekend, zo blijkt uit het keuringsrapport op de ESRB-website.

De M-rating krijgt het spel voor grove taal en gewelddadige inhoud. Uit de beschrijving weten we dat het een actiespel is waarin we een man spelen die in een post-apocalyptische wereld zijn familie moet vinden. In het spel reist de speler door ruïnes met een machete op zak om zich te verdedigen. Volgens de beschrijving kun je vijanden op brute manieren doden, zoals de keel doorsnijden. Dit alles vergezeld met realistisch beelden en pijnkreten.

De classificatie door de ESRB is op zijn minst een indicatie dat het spel nog in productie is en wellicht al in een ver stadium. Het is echter geen garantie dat het spel daadwerkelijk uitkomt. Het is dus afwachten tot Ubisoft weer officieel iets bekendmaakt over I Am Alive.

Motorrijder rijdt 111 kilometer per uur te hard

Een 21-jarige motorrijder uit Tiel die 111 kilometer per uur te hard reed is zondag in het Gelderse Lienden betrapt. De man reed 171 kilometer per uur op de Rhenenseweg, waar 60 is toegestaan. Hij heeft zijn motor en rijbewijs moeten inleveren, meldt de politie maandag.

De man werd betrapt tijdens een snelheidscontrole. In totaal werden negen bekeuringen uitgedeeld voor te hard rijden op de Rijnbandijk in Eck en Wiel en op de Rhenenseweg in Lienden. De officier van justitie beslist of en wanneer de man uit Tiel zijn rijbewijs en motor terugziet.

Cel voor oplichten ministerie

Tegen twee Britten en twee Nederlanders zijn maandag forse celstraffen geëist voor het oplichten van het toenmalige ministerie van VROM. Ze zouden het ministerie met vervalst briefpapier van de provincie Zuid-Holland ongeveer vier miljoen euro afhandig hebben gemaakt. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag.

De twee Britten verdwijnen als het aan de officier van justitie ligt voor drie jaar achter de tralies. De Nederlanders hoorden veertien en twintig maanden cel tegen zich eisen. Tegen een Nederlandse vrouw werd een werkstraf van 240 uur geëist.

In de brief waarmee de oplichting begon kreeg het ministerie zogenaamd van de provincie Zuid-Holland het verzoek om subsidie voortaan naar een andere rekening over te maken. VROM voldeed aan dat verzoek, waarna de miljoenen begonnen te vloeien.

Toen het nieuwe ministerie van Infrastructuur en Milieu, waarin VROM is opgegaan, de oplichting ontdekte, werden de betalingen stopgezet. Een groot deel van de buit is weer terug bij de staat. Ongeveer zeven ton is nog zoek.

September in top tien warmste herfstmaanden

September komt naar verwachting in de top tien van warmste septembermaanden. Gemiddeld komt de etmaaltemperatuur in september uit op 14,5 graden, met nog vijf dagen te gaan ligt de temperatuur dit jaar naar verwachting op 15,6. Dat verwacht Weeronline. Daarmee komt dit jaar uit op de tiende plaats van de warmste septembermaanden ooit.

Naast warm was het ook zonnig. Naar verwachting telt september 155 uur zonneschijn, terwijl de koperen ploert deze maand doorgaans 143 uur schijnend zichtbaar is. September telde tot nu toe al drie zomerse dagen. In de hele zomer waren er slechts zeven zomerse dagen in totaal.

Wat betreft neerslag wijkt dit jaar weinig af van andere jaren. Naar schatting valt deze maand 76 millimeter regen, tegen 78 millimeter normaal. De eerste herfststorm vond al op 6 september plaats, toen op meerdere plekken windkracht 9 werd gemeten. Op 10 september vielen er in Zeeland hagelstenen ter grootte van een golfbal. Daarnaast hadden vooral grote delen van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Utrecht te kampen met zeer zwaar onweer met slagregens, windstoten en extreem veel bliksemontladingen.

De komende dagen wordt weer mooi nazomerweer verwacht. De temperaturen kunnen vanaf woensdag oplopen tot 24 graden, verwacht Weeronline.


September in top tien warmste herfstmaanden (Foto: Novum)

End of Nations begint eind 2012

De MMO's zijn in de mode, dus wordt het MMO-genre behalve met het RPG-genre ook nog eens met het RTS-genre verbonden. Het resultaat: End of Nations. Community manager James Swift van Trion Worlds, de ontwikkelaar van het populaire spel Rift, heeft bekendgemaakt dat het grote gevecht in 2012 zal losbarsten.

Groot zal het zeker worden. Het spel ondersteunt 26 man per team die tegen elkaar vechten op één grote map. Dus dat is samen 52 spelers tegelijk. Het spel zal volledig gratis worden. Voor de liefhebbers zijn er wel extra unit skins en kleuren te koop, maar geen extra elementen die de speler een mogelijk voordeel opleveren. Het spel zal verschijnen op Xbox 360, PS3 en pc. De vraag over een specifiekere releasedatum bleef echter onbeantwoord. Hieronder volgt nog wel een trailer als voorproefje.

[WK Rugby] Wales veel te sterk voor Namibië

De rugbyers van Wales hebben maandag op het WK in Nieuw-Zeeland eenvoudig gewonnen van Namibië: 81-7. Wales maakte al in de eerste helft het verschil met drie try's en een penalty. In de tweede helft scoorde Namibië wel een try, maar drukten de Welshmen de bal liefst negen keer scorend over de achterlijn. Scott Williams scoorde drie try's, George North twee.

In de stand in poule D passeert Wales Samoa voor de tweede plaats. Beide landen hebben tien punten uit drie duels. Zuid-Afrika staat in de poule bovenaan. Alleen de nummers een en twee in de vier poules van vijf landen gaan naar de kwartfinale. Samoa speelt zijn laatste wedstrijd tegen titelverdediger Zuid-Afrika. Wales neemt het op tegen Fiji.


Wales veel te sterk voor Namibië (Foto: Novum)

Feyenoord-hooligans nog steeds vast in Eindhoven

De 25 Rotterdamse hooligans die zaterdagnacht werden aangehouden in het centrum van Eindhoven zitten nog allemaal in de cel. Dat laat de politie maandag weten. De groep gooide met terrasmeubilair en vernielde enkele ruiten. Over de reden waarom de vandalen in Eindhoven waren, tast de politie nog in het duister. Feyenoord speelde zondag in Alkmaar.

Onder de arrestanten bevinden zich vijf minderjarigen. De overige twintig variëren in leeftijd van 19 tot 29 jaar. Ze worden nog verhoord. "U zult begrijpen dat dat bij zo'n grote groep nogal wat tijd in beslag neemt", aldus een politiewoordvoerder.

De groep hield omstreeks 00.30 uur huis op en rondom de Markt. Er werd onder meer met glas en terrasmeubilair gegooid. Bij een horecazaak aan de Nieuwstraat vernielden ze twee ruiten. Ook op het NS-station werden vernielingen aangericht. Agenten rekenden de groep bij het station in.

India test vernieuwde kernraket

Het Indiase leger heeft met succes een vernieuwde korteafstandsraket getest. De Prithvi-raketten, die een nucleaire lading kunnen dragen, werden met succes op doelen in de Golf van Bengalen afgevuurd. Dat zei het Indiase ministerie van defensie maandag.

India maakt al langer gebruik van de Prithvi-raketten, maar voert geregeld tests uit om de nauwkeurigheid en snelheid te verbeteren. De raket is in staat doelen op 350 kilometer afstand te treffen.

'Wietboomgaard' langs Waal ontmanteld

In de uiterwaarden langs de Waal in de gemeente Neder-Betuwe heeft de politie zaterdagavond een bijzondere wietkwekerij aangetroffen. Op de plantage stonden 55 'wietbomen' die twee tot 3,5 meter hoog waren.

De bomen waren klaar om geknipt te worden. De straatwaarde van de henneptoppen wordt geschat op 55.000 euro.

Er is niemand aangehouden. het onderzoek naar verdachten loopt nog. De eigenaar van de grond is in ieder geval blij dat de kwekerij geruimd is, meldt de politie.

De kwekerij was verstopt tussen een aarden wal en dicht struikgewas. Een agent van de waterpolitie was getipt over de locatie van de kwekerij.

Leerdam moet één duel toekijken

Feyenoord zal het één wedstrijd moeten doen zonder Kelvin Leerdam. In de wedstrijd tegen AZ gisteren werd de middenvelder met rood van het veld gestuurd. De aanklager betaald voetbal deed Leerdam een schikkingsvoorstel van twee wedstrijden schorsing waarvan één voorwaardelijk en dat voorstel is geaccepteerd.

Door de schorsing mist Leerdam komend weekend de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag.

Stalkingszaak Carice van Houten dient volgende week

De vermeende stalker van Carice van Houten moet volgende week dinsdag weer voor de rechter verschijnen. De 42-jarige Johannes K. kwam tijdens de vorige zitting in juli niet opdagen in de Amsterdamse rechtbank. De Groninger moet op 4 oktober wel bij de zaak aanwezig zijn, anders wordt hij door agenten naar de rechtbank gebracht.

K. zou Van Houten vorig jaar een aantal maanden hebben lastiggevallen. Hij stopte voorwerpen als condooms, tandpasta en stroopwafels door de brievenbus van de actrice. K. was ervan overtuigd dat ze bij elkaar hoorden en regelde zelfs een huwelijk. Ook viel K. Van Houten lastig via Twitter en e-mail.

Nijhuis fluit Bilbao - Paris Saint Germain

Scheidsrechter Bas Nijhuis fluit donderdag het duel tussen Athletic Bilbao en Paris Saint Germain in de Europa League. Nijhuis wordt in dat duel bijgestaan door zijn assistenten Rob van Veen en Dave Goossens. Dennis Higler is de vierde official. Reinold Wiedemeyer en Jeroen Sanders zijn aangewezen als vijfde en zesde man.

Voor de 34-jarige Nijhuis is het de dertiende wedstrijd die hij in de Europa League mag fluiten. De arbiter is sinds 2005 actief in de Eredivisie. Tijdens de finale van het WK onder 17 in juli was Nijhuis actief als vierde man.

De laatste Nederlander die een wedstrijd van Athletic Bilbao floot was Kevin Blom. Op 17 september 2009 floot hij de partij van de Spanjaarden tegen Austria Wien.

Parlement Spanje ontbonden; nieuwe verkiezingen

De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero heeft het parlement ontbonden en voor 20 november algemene verkiezingen uitgeschreven. Dat maakte hij maandag bekend. De algemene verwachting is dat de volgende regering van conservatieve signatuur is, geleid door de Volkspartij, die nu nog in de oppositie zit.

Zapatero was in twee termijnen bijna acht jaar aan de macht, maar is niet uit op een herverkiezing.

Spanje gaat gebukt onder een werkloosheidscijfer van bijna 21 procent, een economie die maar niet groeien wil en enorme leenkosten.


Parlement Spanje ontbonden; nieuwe verkiezingen (Foto: Novum)

NAVO bombardeert stellingen in Sirte

Gevechtsvliegtuigen van de NAVO hebben acht doelwitten in Sirte, de geboorteplaats van de verdreven Libische leider Moammar Gadhafi, aangevallen. Dat heeft de verdragsorganisatie maandag gezegd.

De gevechtsvliegtuigen hebben onder andere een raketlanceerinstallatie en een opslagplaats voor munitie en voertuigen getroffen. Sirte is een van de drie Libische steden die zich nog steeds verzetten tegen de nieuwe machthebbers, die zich hebben verenigd in de Nationale Overgangsraad. De stad wordt al weken belegerd door de Libische rebellen, maar de Gadhafi-getrouwen hebben tot dusver alle aanvallen weten af te slaan.


NAVO bombardeert stellingen in Sirte (Foto: Novum)

Bekentenisvideo Joran van der Sloot opgedoken

Joran van der Sloot heeft bekend dat hij Stephany Flores heeft vermoord. Op een video is te horen dat hij tijdens een politieverhoor bevestigend antwoordt op de vraag of hij de Peruaanse om het leven heeft gebracht. De video is te zien op de website van de Peruaanse nieuwszender RPP.

Van der Sloot zegt dat hij Flores vermoordde nadat zij op zijn laptop een e-mail las die mogelijk informatie bevatte over de dood van Natalee Holloway. De Peruaanse zou hem daarna hebben geslagen, waarop Van der Sloot terugsloeg en haar wurgde. Onduidelijk is wanneer het verhoor plaatsvond.

De 24-jarige Van der Sloot zit sinds juni 2010 vast in Peru voor de moord op de 21-jarige Flores. Mogelijk loopt het proces vertaging op. Als het in december niet tot een veroordeling is gekomen moet Van der Sloot mogelijk worden vrijgelaten. Hij moet dan waarschijnlijk de voortgang van zijn proces in Peru afwachten of justitie kan in beroep gaan tegen de vrijlating.


Joran van der Sloot bekent

Helen Mirren lag op apegapen na actiescène

Helen Mirren was dodelijk vermoeid na een ruwe gevechtsscène in haar nieuwe film The Debt. De Engelse actrice speelt een voormalig agent van de Israëlische geheime dienst die op de vuist gaat met een andere oud-spion. "Ik kan dit soort actiescènes niet meer aan", zegt ze tegen de Britse krant Daily Mail.

"Daar stond ik, met mijn 66 jaar, en mijn tegenspeler was ook geen jong blaadje meer", legt Mirren uit. "Ik hoop dat het gevecht er op het doek overtuigend uitziet. Wat de kijkers echter niet te zien krijgen is dat we er na afloop uitgeput bij lagen. Het heeft een poos geduurd voor ik weer op kon staan. We noemden het de knokpartij der bejaarden."

Toch ziet de Britse dame, die voor haar hoofdrol in The Queen een Oscar kreeg, ook positieve kanten aan een carrière als actiester. Vorig jaar was ze te zien als voormalig huurmoordenares in Red. Na afloop vertelde ze hoe geweldig ze het vond om met enorme geweren te hebben kunnen schieten.

"Het mooie aan actiefilms is dat je er niet in hoeft te acteren", tekent de Britse entertainmentsite Contact Music op uit Mirrens mond. "Je moet mooi van A naar B kunnen bewegen, maar dat is niets vergeleken met een monoloog instuderen voor The Tempest. Die paar blauwe plekken die je oploopt, zijn met een paar aspirientjes opgelost."

The Debt, met Sam Worthington, Ciarán Hinds en Tom Wilkinson in de hoofdrollen, gaat donderdag in première.

Boete Renault na communicatiefout

Lotus Renault GP moet na de Grand Prix van Singapore 7500 euro betalen aan autosportfederatie FIA. De reden is een communicatiefout, waardoor de als vijftiende geëindigde Bruno Senna voor de herstart achter de safety car verkeerd geïnformeerd werd. Teamgenoot Vitaly Petrov deed het met plaats zeventien niet veel beter.

Renault gaf via de boordradio aan dat Senna in gevecht was voor een positie met Sauber-coureur Sergio Perez die voor hem reed. Hierdoor viel Senna de Mexicaan na de herstart dan ook aan en raakten beide coureurs elkaar. Perez lag echter een ronde voor op Senna, waardoor de Braziliaan de Mexicaan niet aan had mogen vallen.

Stevens bevestigt contact met Schalke 04

Huub Stevens heeft vandaag tegenover Duitse media bevestigd dat hij in gesprek is in met Schalke 04. Stevens is één van de kandidaten om de opvolger te worden van de onlangs opgestapte Ralf Rangnick.

"Ik heb dit weekend contact gehad met de clubleiding”, aldus Stevens. "We hebben een kort gesprek gehad.”

Tussen 1996 en 2002 was Stevens ook al eens trainer van Schalke 04. Hij won in die periode onder meer de UEFA Cup.

Strijd om kus BN'ers trekt 381.000 kijkers

Het nieuwe programma Mag Ik U Kussen? heeft zondagavond 381.000 kijkers weten te boeien. De datingshow is daarmee niet in de top 25 van best bekeken programma's te vinden, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Drie komieken strijden in de nieuwe show om een zoen van een bekende Nederlandse vrouw. De grappenmakers moesten in de eerste aflevering proberen het hart van Katja Römer-Schuurman te winnen met romantiek, poëzie, intelligentie en humor. Het programma wordt gepresenteerd door Art Rooijakkers.

Studio Sport wist de meeste kijkers te trekken, hier stemden ruim 2,5 miljoen mensen op af. Naar het Achtuurjournaal keken 2,4 miljoen mensen. Ook Een Tegen 100 en Hello Goodbye horen bij de vijf best bekeken programma's met meer dan anderhalf miljoen kijkers. Naar de herhaling van The Voice of Holland keken 748.000 mensen.

Gameloft brengt iPad-spellen uit op Sony-tablets

Sony gaat de strijd aan met de iPad. Het hardwarebedrijf heeft namelijk gamestudio Gameloft gestrikt om enkele van zijn spellen om te bouwen voor de nieuwe tablets van Sony. Dat heeft Gameloft bekendgemaakt. De gamestudio is verantwoordelijk voor bekende spellen voor de iPhone en iPad, waaronder de racegameserie Asphalt en de voetbalreeks Real Football.

De Sony Tablet P en Sony Tablet S zijn sinds begin deze maand te koop in Europa. Beide apparaten werken op het besturingssysteem Android. Gameloft maakt al spellen voor telefoons die werken op Android, waaronder spellen die nu naar de tablets van Sony komen.

Tot op heden is Gameloft vooral succesvol als producent van diverse iPhone- en iPad-spellen. Vorig jaar maakte het gamebedrijf 13,6 miljoen euro winst over een omzet van 141 miljoen euro.

De gamestudio zet vijf spellen over voor de twee tablets van Sony, namelijk Asphalt 6: Adrenaline HD, NOVA 2: Near Orbit Vanguard Alliance HD, Spider-Man: Total Mayhem HD, Real Soccer 2011 HD en Green Farm HD. Wanneer en voor welke prijs de spellen te downloaden zullen zijn, is niet bekend.


Gameloft brengt iPad-spellen uit op Sony-tablets

Politie New York kan vliegtuig neerhalen

De politie van New York is in staat als het nodig is een vliegtuig uit de lucht te halen. Na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten riep de politie een speciale contraterreureenheid in het leven die zich onder andere deze vaardigheid heeft aangeleerd.

Na de aanslagen van 2001 was het duidelijk dat de stad niet alleen op de federale regering kan rekenen, zei politiecommissaris Ray Kelly zondagavond in een interview met de omroep CBS. Vandaar de oprichting van de speciale eenheid. Die heeft zich geoefend in meerdere scenario's, aldus de commissaris. Het uit de lucht schieten van een vliegtuig is daar een van.

De contraterreuragenten kunnen ook in het buitenland worden ingezet, hebben ervaring met het werken met stralingsdetectoren en hebben in heel Manhattan een netwerk van veiligheidscamera's aangelegd.

Onderbroekenloop tegen bekrompen wetten

Duizenden mensen in hun ondergoed hebben in Salt Lake City deelgenomen aan een protestloop door de stad om te demonstreren tegen de wetgeving van Utah, die zij bekrompen noemen. Velen ergeren zich aan de conservatieve aard van de politiek in Utah, zei Nate Porter, organisator van de Undie Run (Onderbroekenloop).

Zo'n drieduizend deelnemers aan de loop droegen slechts bh's, onderbroeken, nachtponnen, zwembroeken, felgekleurde boxershorts en andere niemendalletjes. Sommigen vroegen ook aandacht voor andere kwesties als het homohuwelijk. Salt Lake City is de thuishaven van de Mormonenkerk, een felle tegenstander van het homohuwelijk.

De organisatoren was overigens ook enige preutsheid niet vreemd. Volledige naaktheid was verboden.


Onderbroekenloop tegen bekrompen wetten (Foto: Novum)

Lively gevraagd voor Pride & Prejudice & Zombies

Blake Lively is gevraagd voor de hoofdrol in de komische horrorfilm Pride and Prejudice and Zombies. Dat schrijft de Canadese filmsite Twitch Film. De 24-jarige actrice is vooral bekend uit de films The Town en The Green Lantern en de tv-serie Gossip Girl.

Enkele grote namen, zoals Natalie Portman, Emma Stone en Scarlett Johansson, zijn al gevraagd voor de rol maar hebben allemaal bedankt. Portman is overigens nog wel bij de film betrokken als producent. De regie is in handen van Craig Gillespie, die eerder Lars and the Real Girl en Fright Night regisseerde.

Pride and Prejudice and Zombies is een persiflage op het bekende boek Pride and Prejudice van Jane Austen. Het verhaal van Seth Graeme-Smith, die ook het scenario heeft geschreven, gaat over Elizabeth Bennett die op zoek is naar haar ware liefde terwijl een zombieplaag om zich heen grijpt.

Het boek is een zogenoemde 'zom-com', of zombiekomedie, waarbij serieuze literaire werken of historische gebeurtenissen gecombineerd worden met pulphorror. Andere voorbeelden zijn Sense and Sensibility and Sea Monsters en Abraham Lincoln: Vampire Hunter. Dit laatste verhaal wordt momenteel verfilmd door Timur Bekmambetov met Dominic Cooper in de hoofdrol.

Wie verder in Pride and Prejudice and Zombies gaan spelen is nog onbekend. De film moet in 2013 in de bioscoop verschijnen. Lively is volgend jaar te zien de misdaadthriller Savages van Oliver Stone. Hierin speelt ze een meisje dat wordt gekidnapt door een Mexicaans drugskartel.


Lively gevraagd voor Pride & Prejudice & Zombies (Foto: Novum)

Carvalho mogelijk toch fit voor duel met Ajax

Ricardo Carvalho lijkt het Champions Leagueduel met Ajax morgenavond te halen. De Portugese verdediger trainde vandaag weer mee met de Madrilenen. Carvalho liep vorige week in het met 1-0 verloren duel met Levante een hersenschudding op. Daardoor miste hij zaterdag het met 6-2 gewonnen competitieduel tegen Rayo Vallecano.

Het meespelen van Carvalho zou een meevaller zijn voor Real, aangezien de spoeling in de verdediging nogal dun is. Verdedigers Pepe en Fabio Coentrao doen niet mee vanwege spierblessures, terwijl de Braziliaan Marcelo vanwege een rode kaart tegen Dinamo Zagreb is geschorst.

José Mourinho ontbrak vanmorgen bij de training. De coach van Real is voor drie wedstrijden geschorst en zit tegen Ajax zijn laatste wedstrijd schorsing uit. Hij is ook niet aanwezig bij de persconferentie. Een assistent neemt de honneurs waar.

Real begon de Champions League in Zagreb met een 0-1 zege. Angel di Maria bezorgde de Koninklijke twee weken geleden de overwinning.

Gids voor gelovige homoseksuelen met trouwlust

Homoseksuelen en lesbiennes die hun huwelijk graag kerkelijk willen laten inzegenen, kunnen binnenkort in een gids opzoeken welke kerken in Nederland daaraan meewerken. De gids Coming Out Churches, die op 9 oktober verschijnt, moet het beeld doorbreken dat 'kerk en homo-emancipatie tegenover elkaar staan'.

De gids is samengesteld door Wielie Elhorst, voorzitter van de landelijke koepelorganisatie voor kerk en homoseksualiteit LKP, en Tom Mikkers, verbonden aan de remonstrantse broederschap. De remonstranten zegenen volgens Elhorst al sinds 1986 huwelijken in van paren van gelijk geslacht.

Het opstellen van de lijst heeft bij een aantal gemeenten geleid tot discussie. "Maar we kwamen erachter dat in de meeste gemeenten die we benaderd hebben de discussie over het algemeen al gevoerd was", licht Elhorst toe. Zoals verwacht zijn met name gemeenten in orthodoxe gebieden, zoals de zogenoemde bible belt, gekant tegen het inzegenen van huwelijken tussen twee mannen of twee vrouwen.

De rooms-katholieke kerk, die tegen het homohuwelijk is, is niet onderzocht. "Er waren echter wel parochies die ons zelf benaderd hebben. Die gaven toe ondergronds wel degelijk homohuwelijken in te zegenen", zegt Elhorst. Welke parochies dat zijn, staat niet in de gids. "We willen ze niet in verlegenheid brengen."

Behalve een overzicht van homovriendelijke kerken staan er in het boek ook interviews en portretten van mensen die een rol hebben gespeeld bij de emancipatie van gelovige homo's en lesbiennes. Aan het woord komen onder anderen CDA-voorzitter Ruth Peetoom, voormalig predikant van de Utrechtse Nicolaïkerk, en musicalacteur Frank Sanders, de weduwnaar van Jos Brink.

De gids wordt zondag 9 oktober officieel gepresenteerd, twee dagen voor de vierde Nationale Coming-out-dag.


Gids voor gelovige homoseksuelen met trouwlust (Foto: Novum)

Levenslang geëist voor moord op Mirco (10)

De openbaar aanklager heeft maandag levenslange gevangenisstraf geëist tegen Olaf H., de vermoedelijke moordenaar van de 10-jarige Mirco uit Grefrath, vlak over de grens bij Venlo.

Volgens de aanklager heeft H. zich schuldig gemaakt aan moord, vrijheidsberoving en seksueel misbruik. Zij vroeg de rechtbank verzwarende omstandigheden vast te stellen, zodat H. niet al na vijftien jaar vrij kan komen, aldus het Duitse persbureau DAPD.

De verdediging sloot zich grotendeels bij de eis aan. Alleen van de vaststelling van verzwarende omstandigheden zou de rechtbank moeten afzien. De advocaat verwees naar een verklaring van zijn cliënt, waarin hij zegt 'oneindig spijt' te hebben van zijn daad.

Het lichaam van Mirco werd in januari gevonden. Hij was al op de dag van zijn verdwijning, 3 september 2010, seksueel misbruikt en omgebracht.

Trailer: Joyful Noise

Warner Bros. Pictures heeft een trailer uitgebracht voor de nieuwe film van Todd Graff. In Joyful Noise zien we een sterke cast met Queen Latifah, Kris Kristofferson, Dolly Parton en Keke Palmer in de belangrijkste rollen.

In Joyful Noise draait het om een tweetal leden van een zangkoor die duidelijk botsende meningen hebben over het winnen van een nationale zangwedstrijd. In de film zien we, naast het eerder genoemde viertal, rollen voor Courtney B. Vance, Judd Lormand, Jesse L. Martin en Chloe Bailey.

Joyful Noise is de eerste regieklus voor Todd Graff sinds de komedie Bandslam uit 2009. Graff leverde ook het scenario voor de film die vanaf 13 januari 2012 in de Amerikaanse bioscopen te zien is. Voor de productie van de film maakt men gebruik van de diensten van Joseph Farrell, Catherine Paura, Andrew A. Kosove, Broderick Johnson en Michael G. Nathanson.

Wanneer de film in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn is nog niet bekend.


De trailer voor Joyful Noise.

Nieuwe screens Asura's Wrath

In samenwerking met Capcom ontwikkelt CyberConnect Asura’s Wrath voor de PlayStation 3 en Xbox 360. In de game neemt voormalige god Asura wraak op de goden die hem hebben bedrogen. Zij hebben zijn krachten ontnomen en zijn dochter ontvoerd. Reden genoeg dus voor Asura om op oorlogspad te gaan. De game komt pas volgend jaar uit, maar we hebben voorlopig al weer wat nieuw screens voor je. 

asu1

asu2

asu3

asu4

asu5

asu6

asu7

asu8

Bulykin: "Gelijkspel teleurstellend"

Ajax-aanvaller Dimitri Bulykin was niet tevreden met het gelijkspel tussen Ajax en FC Twente afgelopen zaterdag. Volgens de Rus was een overwinning verdiend geweest.

Na afloop van het duel sprak Goal.com met de fysiek sterke aanvaller. "Nee we zijn zeker niet tevreden met het gelijkspel. We waren beter dan Twente, maar verzuimen de drie punten binnen te slepen", aldus Bulykin die tien minuten voor tijd in het veld kwam voor Kolbeinn Sigthórsson.

Over zijn eigen optreden was de Russische spits gematigd positief. "Ik heb wel wat duels gewonnen, maar ben niet in scoringspositie gekomen. Daar draait het voor een spits natuurlijk wel om."

Vorige week was Bulykin met zijn trefzekere invalbeurt tegen PSV goud waard voor de ploeg van trainer Frank de Boer. "Toen hadden we meer vrede met een punt dan nu. Vanavond hadden we natuurlij liever gewonnen, maar dit zat er helaas niet in."

Voor de Amsterdammers staat de komende week het Champions League-duel met Real Madrid te wachten. Volgens Bulykin heeft zijn ploeg zeker kansen in Estadio Santiago Bernabeú. "Uiteraard hebben we een kans. Ze hebben een geweldige ploeg, maar dat zegt niet altijd alles", besluit de Rus.

Opheldering over 'SGP-deal' gevraagd

GroenLinks en D66 willen opheldering van minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) over een vermeende deal met de SGP over het terugdraaien van de bezuiniging op het kindgebonden budget voor grote gezinnen. Beide partijen willen de bewindsman naar het vragenuurtje roepen.

Zowel Fatma Koser Kaya (D66) als Ineke van Gent (GroenLinks) laten maandag via twitter weten dat zij vragen hebben aangemeld. Aanleiding is een artikel in dagblad Sp!ts. De krant schreef maandag dat Kamp nauw heeft samengewerkt met de streng gereformeerde partij bij de bezuinigingen op het kindgebonden budget.

Het kabinet wilde aanvankelijk gezinnen met meer dan twee kinderen korten op dit budget. Onder druk van de SGP ging dit plan vorige week tijdens de Algemene Beschouwingen van tafel. De bezuiniging van tweehonderd miljoen wordt nu verdeeld over alle gezinnen. Het kabinet neemt een plan van de SGP hiertoe over.

Sp!ts schrijft op basis van informatie waarover de krant beschikt dat Kamp 'in het diepste geheim' zijn goedkeuring aan dit plan al had gegeven en was betrokken bij de uitwerking ervan. De SGP laat in de krant weten dat het plan wel degelijk uit eigen koker kwam, maar hij geeft toe dat Kamp was betrokken bij de uitwerking. Dat zou niet ongebruikelijk zijn.

Het kabinet is voor een meerderheid in de Eerste Kamer afhankelijk van de steun van de SGP.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Hoeveel spelers ondersteunt Just Dance 3 in multiplayer?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Verrassing!

Manager: "Räikkönen niet in gesprek met F1-teams"

Kimi Räikkönen zal komend seizoen niet terugkeren in de Formule 1. Zijn manager Steve Robertson heeft aan GPUpdate laten weten dat hij niet in gesprek is met Williams over een stoeltje voor volgend jaar. De Finse coureur bezocht onlangs de fabriek van Williams in Grove, waarna er geruchten over een rentree ontstonden.

"Het is inmiddels wel bekend dat Kimi de fabriek van Williams heeft bezocht. Maar meer valt daar verder niet over te melden," zei Robertson tegen GPUpdate. Räikkönen zou bij de Britse renstal Rubens Barrichello moeten vervangen en onderhandelingen zouden al plaats hebben gevonden, maar daarop had Robertson een kort antwoord: "Nee."

Räikkönen debuteerde in 2001 in de Formule 1 bij Sauber. Via McLaren kwam de Fin bij Ferrari terecht waar hij in 2007 meteen wereldkampioen werd. De afgelopen twee jaar reed The Iceman rally's, iets wat hij dit seizoen combineerde met enkele wedstrijden in de NASCAR.

Achievements Modern Warfare 3 bekendgemaakt

Call of Duty: Modern Warfare 3 komt pas 8 november uit voor PS3, Xbox 360, Windows, Wii en Nintendo DS maar voor de Xbox 360-versie zijn de achievements al online verschenen. Bekijk hieronder alle achievements die behaald behoren te worden voor de volledige 1000 GP.

Voor degenen die geen spoilers willen lezen, stop met lezen!
-
-
-
-

 • Back in the Fight - 5G: Start the Single Player Campaign on any difficulty.
 • Too Big to Fail - 10G: Destroy the Jamming Tower. Complete "Black Tuesday" on any difficulty.
 • Wet Work - 10G: Take back New York Harbor. Complete "Hunter Killer" on any difficulty.
 • Carpe Diem- 10G: Escape the mountain safe house. Complete "Persona Non Grata" on any difficulty.
 • Frequent Flyer - 10G: Defend the Russian President. Complete "Turbulence" on any difficulty.
 • Up to No Good - 10G: Infiltrate the village. Complete "Back on the Grid" on any difficulty.
 • One Way Ticket - 10G: Make it to Westminster. Complete "Mind the Gap" on any difficulty.
 • Welcome to WW3 - 10G: Save the US Vice President. Complete "Goalpost" on any difficulty.
 • Sandstorm! - 10G: Assault the shipping company. Complete "Return to Sender" on any difficulty.
 • Back Seat Driver - 10G: Track down Volk. Complete "Bag and Drag" on any difficulty.
 • We'll Always Have Paris - 10G: Escape Paris with Volk. Complete "Iron Lady" on any difficulty.
 • Vive la Révolution! - 10G: Reach the church. Complete "Eye of the Storm" on any difficulty.
 • Requiem - 10G: Escape the city. Complete "Blood Brothers" on any difficulty.
 • Storm the Castle - 10G: Discover Makarov's next move. Complete "Stronghold" on any difficulty.
 • Bad First Date - 10G: Find the girl. Complete "Scorched Earth" on any difficulty.
 • Diamond in the Rough - 10G: Rescue the Russian President. Complete "Down the Rabbit Hole" on any difficulty.
 • The Big Apple - 25G: Complete "Black Tuesday" and "Hunter Killer" on Veteran difficulty.
 • Out of the Frying Pan... - 25G: Complete "Persona Non Grata", "Turbulence", and "Back on the Grid" on Veteran difficulty.
 • Payback - 25G: Complete "Mind the Gap", "Goalpost", and "Return to Sender" on Veteran difficulty.
 • City of Lights - 25G: Complete "Bag and Drag" and "Iron Lady" on Veteran difficulty.
 • The Darkest Hour - 25G: Complete "Eye of the Storm", "Blood Brothers", and "Stronghold" on Veteran difficulty.
 • This is the End - 25G: Complete "Scorched Earth", "Down the Rabbit Hole", and "Dust to Dust" on Veteran difficulty.
 • Who Dares Wins - 40G: Complete the campaign on any difficulty.
 • The Best of the Best - 100G: Complete the campaign on Hardened or Veteran difficulty.
 • Strike! - 20G: Kill 5 enemies with a single grenade in Single Player or Special Ops.
 • Jack the Ripper - 20G: Melee 5 enemies in a row in Single Player or Special Ops.
 • Informant - 20G: Collect 22 Intel Items.
 • Scout Leader - 35G: Collect 46 Intel Items.
 • This Is My Boomstick - 20G: Kill 30 enemies with the XM25 in "Black Tuesday."
 • What Goes Up... - 20G: Destroy all the choppers with only the UGV's grenade launcher in "Persona Non Grata."
 • For Whom the Shell Tolls - 20G: Destroy all targets during the mortar sequence with only 4 shells in "Back on the Grid."
 • Kill Box - 20G: Kill 20 enemies with the Chopper Gunner in a single run in "Return to Sender."
 • Danger Close - 20G: Take down a chopper with an AC-130 smoke grenade in "Bag and Drag."
 • Ménage à Trois - 20G: Destroy 3 tanks with a single 105mm shot in "Iron Lady.")
 • Nein - 20G: Kill 9 enemies with A-10 strafing runs in "Scorched Earth."
 • 50/50 - 20G: Complete a Special Ops Mission Mode game with the same number of kills as your partner.
 • Birdie - 20G: Kill 2 enemy helicopters without getting hit in a Special Ops Survival game.
 • Serrated Edge - 15: Finish a Juggernaut with a knife in Special Ops.
 • Arms Dealer - 20G: Buy all items from the Survival Weapon Armory.
 • Danger Zone - 20G: Buy all items from the Survival Air Support Armory.
 • Defense Spending - 20G: Buy all items from the Survival Equipment Armory.
 • Get Rich or Die Trying - 25G: Have $50,000 current balance in a Special Ops Survival game.
 • I Live - 10G: Survive 1 wave in a Special Ops Survival game.
 • Survivor - 20G: Reach Wave 10 in each mission of Special Ops Survival mode.
 • Unstoppable - 40G: Reach Wave 15 in each mission of Special Ops Survival mode.
 • No Assistance Required - 20G: Complete a Special Ops Mission Mode game on Hardened or Veteran with no player getting downed.
 • Brag Rags - 10G: Earn 1 star in Special Ops Mission Mode.
 • Tactician - 20G: Earn 1 star in each mission of Special Ops Mission Mode.
 • Overachiever - 40G: Earn 48 stars in Special Ops Mission Mode.
 • Secret Achievement - 20G: Continue playing to unlock this secret achievement.

Mortal Kombat krijgt een pleister

Mortal Kombat had nogal wat problemen online wanneer spelers alternatieve kostuums gebruikten. Om dit probleem op te lossen heeft Netherrealm Studios een patch uitgebracht.

De alternatieve pakjes gaven vooral op de Xbox 360 problemen, de zogeheten desynchronisationbug, die ervoor zorgde dat spelers tijdens online gevechten hun connectie verloren. De nieuwe patch moet dit euvel verhelpen. Tevens verbetert de update de balans tussen de vechters.

EU: Onderzoek naar internetbetalen

De Europese Commissie begint een onderzoek naar de procedures voor internetbetalingen. Dat maakte de commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, maandag bekend.

Het onderzoek richt zich op de processen die de European Payments Council (EPC), de instantie die door de Europese banken is opgericht om het betaalverkeer te standaardiseren, heeft opgesteld. Mogelijk is het voor nieuwkomers en voor instanties die niet gekoppeld zijn aan een bank te moeilijk de markt te betreden.

Het buitensluiten van nieuwkomers kan leiden tot hogere prijzen voor webexploitanten en dus uiteindelijk voor de consument, aldus de Europese Commissie. "Standaards bevorderen concurrentie, maar we moeten ervoor zorgen dat het normalisatieproces niet onnodig de mogelijkheden voor niet-deelnemers beperkt", aldus eurocommissaris Joaquín Almunia (Concurrentie).

EU stelt onderzoek in naar internet betalen
EU stelt onderzoek in naar internet betalen (Foto: ANP)

Achteraf aanvragen kinderopvangtoeslag beperkt

Het met terugwerkende kracht aanvragen van kinderopvangtoeslag wordt beperkt. Ouders kunnen voortaan alleen nog toeslag aanvragen voor de kosten van kinderopvang in de lopende maand en een maand daaraan voorafgaand. Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) wil op deze manier fraude tegengaan.

Ouders kunnen kinderopvangtoeslag nu nog over een lange periode met terugwerkende kracht aanvragen. Deze aanvragen zijn soms moeilijk te controleren, schrijft Kamp in een brief aan de Kamer.

Gastouders die alleen inkomen hebben uit gastouderopvang, verliezen in het wetsvoorstel van Kamp het recht op kinderopvangtoeslag voor hun eigen kind. De minister wil zo voorkomen dat ouders die geen baan hebben elkaars gastouder worden en daarvoor vervolgens kinderopvangtoeslag ontvangen. Mensen die naast het gastouderschap wel ander werk doen, hebben wel recht op kinderopvangtoeslag voor de uren waarin ze dat andere werk doen.

'Shutdown' dreigt opnieuw in VS

Een zogeheten shutdown van de Amerikaanse overheid, waarbij alle niet essentiële taken van de federale overheid stil komen te liggen, ligt wederom op de loer. Een ruzie tussen de Democraten en Republikeinen in het Amerikaanse Congres over noodhulp aan de slachtoffers van natuurrampen ligt ten grondslag aan de patstelling.

"Het is beschamend", zei Democratisch senator Mark Warner zondag. "Gaan we ons land en de Amerikaanse bevolking weer opschepen met het spektakel van een dreigende shutdown van de overheid?"

De zaak draait omgerekend om iets minder dan een miljard euro van het federale budget. Dat is het geld dat is bestemd voor noodhulp aan slachtoffers van overstromingen, orkanen, tornado's en andere natuurrampen. De vraag is of deze hulpgelden moeten worden gecompenseerd door te snijden in andere overheidsuitgaven.

Het zijn dit soort ruzies die het vertrouwen van de bevolking in het Congres tot een absoluut dieptepunt hebben doen dalen. Ongeveer acht op de tien Amerikanen zijn ontevreden over het handelen van het Congres sinds de ruzie deze zomer over het federale budget. Als gevolg van de dreigende shutdown eerder dit jaar werd de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten door kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagd.

De huidige patstelling roept de volgende vraag op: als parlementariërs het al niet eens kunnen worden over noodhulp aan slachtoffers van natuurrampen, hoe moet dan later dit jaar overeenstemming worden bereikt over ruim 1,1 biljoen euro aan bezuinigingen? De onzekerheid over noodhulp is een bron van zorg voor de inwoners van Joplin in de staat Missouri, waar in mei 134 mensen het slachtoffer werden van een reeks tornado's.

"We kunnen de moeite die wordt gedaan om onze economie te versterken waarderen, maar we maken ons zorgen wat voor gevolgen dat voor ons heeft", zei burgemeester van Joplin Mike Woolston vrijdag. De leden van het Congres moeten het volgens Woolston eens worden voordat FEMA, de federale rampenbestrijdingsdienst, deze week zonder geld komt te zitten. Volgens medewerkers van FEMA heeft de dienst minder dan 130 miljoen euro in kas.

Zelfs het vooruitzicht van een geplande vakantie kon de Congresleden er niet toe bewegen overeenstemming te bereiken. De Senaat, waar de Democraten een meerderheid hebben, blokkeerde vrijdag een wetsvoorstel van het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn. Dat wetsvoorstel bevatte zo'n 1,2 miljard euro aan bezuinigingen om de beoogde noodhulp te compenseren. Het Huis van Afgevaardigden is zelf vrijdag met vakantie gegaan en komt pas over een week weer bijeen.

Volgens de Democraten is de eis van bezuinigingen om de noodhulp te compenseren niet alleen ongekend, maar ook oneerlijk. Harry Reid, de leider van de Democraten in de Senaat, stelde een stemming over het wetsvoorstel vrijdag uit tot maandag. De enige optie, volgens Reid, is 'capituleren voor het banen vernietigende wetsvoorstel' van de Republikeinen.

De Republikeinse senator Lamar Alexander gaf Reid de schuld van de patstelling. "Hij heeft de hele week een crisis gecreëerd terwijl er helemaal geen crisis is", aldus Alexander. De Republikeinen menen dat het Amerikaanse volk het bij een staatsschuld van meer dan 10 biljoen euro schandelijk vindt dat Democraten weigeren voor 1,2 miljard euro aan bezuinigingen te stemmen. "Wij sturen de boodschap uit dat niets belangrijker is dan het bevriezen van overheidsuitgaven", zei het door de conservatieve Tea Party gesteunde Congreslid Bill Huizenga.

De Democraten gaan ervan uit dat de bevolking het kleinzielig en manipulatief zal vinden om slachtoffers van natuurrampen in het ongewisse te laten over hulp aan de door natuurrampen getroffen gebieden.

Het is mogelijk dat het Congres, op het laatste moment, een shutdown weet te voorkomen voordat het begrotingsjaar vrijdag afloopt. De Senaat wil maandag stemmen over een Democratisch wetsvoorstel dat niet voorziet in bezuinigingen om de noodhulp te bekostigen. Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, is echter zelfverzekerd dat het wetsvoorstel niet ter tafel zal komen. Een stemming over wetsvoorstellen kan in de 100-koppige Senaat worden geblokkeerd met slechts 41 stemmen, en de Republikeinen hebben de beschikking over 47 zetels.

Amsterdam houdt wapeninleveractie

Op zeven Amsterdamse politiebureaus kunnen zaterdag wapens ingeleverd worden. Mensen die dat doen krijgen geen straf, meldt de gemeente Amsterdam maandag.

De inleveractie is georganiseerd door de gemeente, justitie en politie. Ze willen zo veel mogelijk wapens van straat halen. Het gaat om onder meer vuurwapens, messen en boksbeugels.

In Amsterdam zijn jaarlijks honderden incidenten met wapens. Het gebruik van wapens bij misdrijven als straatroof en overvallen is de laatste jaren fors toegenomen. Ook valt het de politie op dat in het uitgaansleven steeds meer jongeren op stap gaan met een mes.

Op illegaal wapenbezit staat maximaal vier jaar celstraf en een maximumboete van 45 duizend euro. Wie zaterdag op vertoon van een identiteitsbewijs een wapen inlevert, krijgt geen straf. Bij vuurwapens wordt wel gecontroleerd of ze zijn gebruikt bij een misdrijf. In dat geval krijgen inleveraars uiteraard wel straf.

Bij een landelijke wapeninleverdag in 2000 werden ongeveer 3600 wapens naar de politie gebracht.

Haase naar tweede ronde in Bangkok

Robin Haase heeft de tweede ronde van het ATP-toernooi in Bangkok bereikt. De als zevende geplaatste Hagenaar had twee sets nodig tegen de Thai Kittipong Wachiramanowong: 6-3 en 7-6 (1). De nummer 523 van de wereld was met een wildcard toegelaten tot het toernooi in de Thaise hoofdstad. Haase treft nu de Fin Jarkko Nieminen of de Oostenrijker Dominic Thiem.

Haase speelde een wisselvallige wedstrijd tegen Wachiramanowong. De Nederlander en de Thai wisselden in het begin van de wedstrijd breaks uit, maar in de vijfde game nam Haase opnieuw een voorsprong. Op 5-3 betekende een nieuwe break setwinst en Haase sloeg ook direct in het tweede bedrijf toe.

Ook nu sloeg Wachiromanowang echter terug. De rest van de tweede set verliep op opslag zodat een tiebreak noodzakelijk was. Daarin was Haase echter oppermachtig. Pas bij 6-0 voor de Nederlander scoorde zijn Thaise opponent zijn enige punt: 7-1.

Premier Jamaica stapt op

Premier Bruce Golding van Jamaica stapt op. Hij legt zijn functie neer zodra zijn partij in november een opvolger heeft gekozen, heeft de Jamaica Labor Party zondag meegedeeld.

Golding (63) is een oudgediende in het parlement. Verwacht werd dat hij zijn partij ook bij de verkiezingen van volgend jaar zou aanvoeren, maar Golding heeft de partij volgens een verklaring laten weten dat 'de uitdagingen van de afgelopen vier jaar hun tol hebben geëist'.

De politieke loopbaan van Golding heeft een grote deuk opgelopen door de uitlevering van drugsbaron Christopher 'Dudus' Coke aan de Verenigde Staten. Golding verzette zich lange tijd tegen de uitlevering van Coke, wiens bolwerk West Kingston onderdeel is van het kiesdistrict dat Golding vertegenwoordigt. Toen Golding uiteindelijk toch akkoord ging, leidde de jacht op Coke in mei 2010 tot dagenlange gevechten waarin minstens 73 burgers en drie politieagenten het leven lieten. Na bijna een maand werd Coke toch opgepakt en uitgeleverd.


Premier Golding van Jamaica stapt op (Foto: Novum)

Win kaarten voor Firstlook 2011

Firstlook is sinds haar ontstaan in 2008, het game-evenement van de Benelux. Twee dagen lang kunnen gamers los met de nieuwste games op de tientallen stands. Ook zal er geregeld iets gebeuren en verscheidene theaterzalen. Een beperkt aantal toegangskaarten zorgt ervoor dat iedereen aan de slag kan met zijn of haar favoriete game van dit najaar zonder daar al te lang voor in de rij te staan.

De snelle groei heeft Firstlook dit jaar doen verhuizen naar Utrecht. Op 1 & 2 oktober zal publiek en media in de Jaarbeurs te Utrecht getuige zijn van de grootste editie tot nu toe: Firstlook, The Ultimate Edition. Games die men kan aanschouwen zijn onder andere Modern Warfare 3, Assassin's Creed Revelations en de nieuwe Sonic. Hieronder wat algemene informatie over de beurs.

Aangekondigde standhouders:
• 2K Games
• Alienware
• Azerty
• Asus
• Budgetgaming.nl
• Capcom
• Chief
• CM Storm
• Codemasters
• Electronic Arts
• Free Record Shop
• Gamekings
• Game Legends
• Gamemania
• LG
• Logitech
• Microsoft
• MSI
• Namco Bandai
• Nederlands paviljoen i.s.m. Control
• Nintendo
• Nokia
• Philips
• Rockstar
• Sega
• Sitecom
• THQ
• Ubisoft
• Warner Brothers

Firstlook 2011 is alleen toegankelijk voor personen van 14 jaar en ouder!
Openingstijden:
zaterdag: 12:00 - 20:00
zondag: 11:00 - 19:00

Meer informatie: http://www.firstlookevent.nl

WIN!
Ondanks de beperkte hoeveelheid kaarten, mag FOK! 5 x 2 kaarten weggeven voor zondag 2 oktober. Wil je weten hoe jij kunt winnen? Ga dan snel naar de actiepagina en geef antwoord op de vraag. Meedoen kan tot 29 september 12:00.

Doden door overstromingen in noorden India

Door wateroverlast als gevolg van zware moessonregens zijn volgens de autoriteiten de afgelopen dagen in het noorden van India ten minste 48 mensen om het leven gekomen.

Veel slachtoffers vielen doordat lemen woningen in elkaar stortten. Overstromingen doen zich voor in de deelstaten Uttar Pradesh, Bihar en Orissa. De autoriteiten zetten helikopters en boten in om mensen in veiligheid te brengen of van voedsel te voorzien.


Doden door overstromingen in noorden India (Foto: Novum)

Lodeiro mee met Ajax

Nicolás Lodeiro reist met Ajax mee naar Madrid voor de ontmoeting met Real in de Champions League morgen. De Uruguyaan is door trainer Frank de Boer in de selectie van negentien spelers opgenomen.

Lodeiro deed woensdag nog mee tegen Noordwijk (3-1) in de beker. Afgelopen weekend zat hij echter niet bij de selectie voor het duel met FC Twente (1-1). Dit seizoen maakte de aanvallende middenvelder alleen tegen Vitesse minuten in de eredivisie.

Force India blij met dubbele puntenfinish

Force India eindigde gisteren voor het eerst sinds de Grand Prix van Australië weer met beide coureurs in de punten. Paul di Resta zei van zijn zesde plaats dat het zijn beste race uit zijn carrière was geweest, terwijl teamgenoot Adrian Sutil het teamresultaat roemde, maar wel hoger dan plaats acht had willen eindigen.

"Het was absoluut mijn beste prestatie. Maar ik moet er wel bij zeggen dat het mogelijk was doordat het team hier een ingrijpende update naartoe heeft gebracht. Dat stelde me in staat om dit te bereiken," zei Di Resta tegen de BBC. De Schot kende een moeilijke start van het weekend en startte mede daarom de race op de hardere banden, wat uiteindelijk gunstig voor hem uitpakte.

"We zagen er vanaf het begin sterk uit. Toen de safetycar de baan opkwam, maakte ik me even zorgen, maar het bleek geen groot nadeel. Ik kwam tussen de topteams terecht. Ik wilde mijn eigen tempo echter niet opgeven om ze achter me proberen te houden. Met een vrije baan was ik snel genoeg om de zesde plaats vast te houden."

"Het was al een tijdje ons doel om met beide auto's in de punten te eindigen, dus we kunnen heel blij zijn met dit resultaat. Deze punten geven ons bovendien weer wat extra ruimte in de strijd die we met Sauber voeren om zesde bij de constructeurs te worden," zei teamgenoot Sutil. De Duitser kende een minder makkelijke race. "Ik verloor wat posities door de Safety Car en het was ook moeilijk om de laatste stint - die dertig ronden duurde - op één setje banden te blijven rijden. Gelukkig is het me echter gelukt om als achtste te eindigen."

Lady Gaga ontmoet Barack Obama

Lady Gaga heeft zondagavond een benefietavond bezocht waar ook Barack Obama aanwezig was. De zangeres liet eerder deze week weten de Amerikaanse president graag te ontmoeten, omdat ze een wet wil invoeren tegen pesten.

De excentrieke zangeres bezocht in een zwarte jurk en op hoge hakken de avond van Silicon Valley Fundraising. De stichting zet zich in voor kleine ondernemingen en bedrijven. Om aanwezig te zijn moet 35.000 dollar per koppel worden betaald. Ook Lady Gaga betaalde dit bedrag om binnen te komen.

Lady Gaga droeg eerder deze week tijdens een concert een nummer op aan haar overleden fan Jamey. Deze 14-jarige jongen pleegde zelfmoord omdat hij gepest werd om zijn homoseksualiteit. "Ik ga onze president ontmoeten", kondigde de zangeres donderdag aan via Twitter.

"Ik stop niet met vechten. Dit moet stoppen. Onze generatie heeft de kracht het pesten te eindigen." Of Lady Gaga ook daadwerkelijk met Obama heeft gesproken over een wet die pesten moet tegengaan, is niet bekend.

Een op zes mannen is 40-plus bij geboorte kind

Steeds meer mannen zijn de leeftijd van 40 gepasseerd bij de geboorte van een kind. Vorig jaar was een op de zes vaders 40-plus. In 1996 gold dat voor een op de elf, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Mannen zijn gemiddeld 32,4 als ze voor het eerst vader worden. De gemiddelde leeftijd van mannen die voor het eerst of opnieuw vader werden was 34. Vrouwen zijn gemiddeld drie jaar jonger dan mannen als ze (opnieuw) moeder worden.

Nederlandse ouders zijn over het algemeen wat ouder dan die in andere Europese landen. IJslandse en Engelse vaders zijn gemiddeld 32,5 bij de geboorte van een kind en Noorse vaders 33,4, Het gemiddelde leeftijdsverschil tussen vaders en moeders is in andere landen ook ongeveer drie jaar.

Vorig jaar zijn ruim 184.000 kinderen geboren. Ruim zestig procent van hen had een dertiger als vader. In 1996 gold dat nog voor 66 procent. Een op de zeven vaders was tussen de 40 en 50 bij de geboorte van een kind, tegen een op de elf in 1996. Het aandeel vaders van 50 jaar of ouder schommelt rond de 1 procent.

Vorig jaar werden naar schatting 650 tieners vader. Het aantal tienermoeders is ongeveer vijf keer zo hoog.

Madurodam dicht voor metamorfose

Madurodam sluit vanaf november tijdelijk de deuren. De miniatuurstad ondergaat ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag een metamorfose om verrassender te worden. In de lente moet het voor bezoekers mogelijk zijn zelf minipolders leeg te pompen en schepen in de Rotterdamse haven te laten laden en lossen.

Bezoekers krijgen na de heropening meer informatie en meer actie, meldt het park maandag. Er komen tientallen interactieve elementen in het park en via moderne communicatiemiddelen krijgen bezoekers meer informatie over waar ze naar kijken.

Ook worden de miniaturen onderverdeeld in drie gebieden. Naast het thema water, staan ook de oude Nederlandse binnensteden en de rol van Nederland in de wereld centraal.

Madurodam is tot eind maart gesloten. De dagattractie, die werd opgericht ter nagedachtenis van verzetsheld George Maduro, is sinds de opening in 1952 vijftig miljoen keer bezocht. Jaarlijks trekt het park zeshonderdduizend bezoekers.


Madurodam dicht voor metamorfose (Foto: Novum)

'Paspoort inleveren bij Nederlander worden'

Ruim zes op de tien Nederlanders vinden dat mensen die Nederlander willen worden hun oude paspoort moeten inleveren. Vooral mannen, ouderen en lager opgeleiden zijn deze mening toegedaan. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De regering kondigde onlangs aan dat ze strengere eisen wil stellen.

Mannen zijn volgens de cijferaars van het CBS sterker gekant tegen het kunnen behouden van het oude paspoort. Van de mannen vindt 68 procent dat dat niet zou moeten mogen, tegenover slechts 53 procent van de vrouwen.

Ook leeftijd speelt een rol. In de leeftijdscategorieën tot 45 jaar vindt grofweg de helft van de ondervraagden dat het oude paspoort moet worden ingeleverd. Dat loopt voor oudere leeftijdsgroepen op naar 65 tot 70 procent. Wat opleiding betreft zijn hbo'ers en academici het meest coulant.

Over de onwenselijkheid van een dubbel paspoort voor bewindslieden tekent zich een nog duidelijker meerderheid af. Zeventig procent vindt dat dit niet zou mogen. Momenteel heeft alleen staatssecretaris voor Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (VVD) een dubbel paspoort. Zij is ook Zweedse.

Officieel moet iemand die een Nederlands paspoort aanvraagt zijn oude paspoort inleveren. In de praktijk zijn er echter uitzonderingen. Zo hoeft iemand die met een Nederlander getrouwd is, zijn oorspronkelijke nationaliteit niet op te geven. Datzelfde geldt voor wie als buitenlander in Nederland geboren en getogen is. Ook zijn er landen die het niet toestaan het paspoort in te leveren.

Een wetsvoorstel van de regering om aan deze en andere uitzonderingen een einde te maken is half september naar de Raad van State gestuurd voor advies. Vluchtelingenwerk Nederland liet toen weten 'grote bedenkingen' te hebben bij de aanscherpingen. Het is volgens de organisatie de vraag of Nederland daarmee geen internationale verdragen zou schenden.

Chadli was zichzelf niet tijdens blessure

Nacer Chadli is bijna terug bij FC Twente. De Belg speelde dit seizoen nog geen enkele wedstrijd vanwege een knieblessure.

De kwetsuur zit Chadli al twee maanden dwars. Deze week hervat de vleugelaanvaller de groepstraining bij FC Twente. Hij sluit daarmee een moeilijke periode af. "Ik was zo naiëf om te denken dat het mij nooit zou overkomen", zegt Chadli in Sudpresse.

"Ik twijfelde en ik vroeg me af of de pijn ooit zou weggaan. Dat kan idioot lijken, maar die vraag speelde door mijn hoofd. Ondanks de steun van mijn familie werd ik meteen nerveus als iets me niet beviel. Ik was mezelf niet meer, vooral omdat het herstel moeilijk liep. Nu kan ik gelukkig bijna spelen zonder pijn."

Chadli kan volgende maand zijn rentree maken bij de Tukkers. Trainer Co Adriaanse zal door de terugkeer van de Belg ruimer in de aanvallers zitten. De coach zag naast het wegvallen van Chadli de andere flankspeler, Bryan Ruiz vertrekken.

Onspeelbare GOW 3 multiplayer-maps gespot

In de leaderboards voor Gears of War 3 zitten momenteel drie multiplayer-maps die mensen nog niet kunnen spelen. Het gaat hier om Azura, Blood Drive en Rust Lung. Het lijkt erop dat deze drie maps in de DLC zullen zitten die recent is aangekondigd. Er zijn al wel videobeelden van de drie maps uit de gelekte versie van Gears of War 3 uit juli dit jaar.

Bekijk hieronder een plaatje van Azura op een leaderboard, bekijk daaronder drie gameplay-filmpjes van de maps die momenteel niet beschikbaar zijn in de volledige versie van Gears of War 3.

GOW3

IMF vermoedelijk deze week terug naar Griekenland

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) keert waarschijnlijk deze week terug naar Athene om vast te stellen of Griekenland klaar is voor een hulppakket dat een faillissement van het land moet voorkomen. Dat blijkt uit een verklaring van het IMF.

"De algemeen directeur van het IMF, Christine Lagarde, heeft zondag in Washington een ontmoeting gehad met de Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos. Ze hebben gesproken over de voorwaarden van een IMF-missie naar Athene om voor de vijfde keer het economisch programma van Griekenland te bekijken - waarschijnlijk volgende week", aldus de verklaring van het IMF.

Gesprekken tussen Griekenland en de zogenaamde trojka van schuldeisers, bestaande uit de Europese Unie, het IMF en de Europese Centrale Bank, werden eerder deze maand opgeschort toen Griekenland zich verzette tegen de roep om meer hervormingen.

Maar onder de dreiging dat het land geen acht miljard euro aan noodleningen zou krijgen, nam Athene vorige week een aantal nieuwe maatregelen aan, waaronder nieuwe belastingen, afslanking van de publieke sector en lagere salarissen en pensioenen.

Griekenland is volledig afhankelijk van voortgaande financiering door de schuldeisers en dreigt half oktober zonder geld te komen zitten.


IMF vermoedelijk deze week terug naar Griekenland (Foto: Novum)

'Rokers moeten meer premie betalen'

Bijna 55 procent van de Nederlanders vindt dat rokers en mensen die veel alcohol drinken meer zorgpremie zouden moeten betalen. Bijna een kwart is voorstander van een hogere zorgpremie voor mensen die onvoldoende bewegen.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag naar buiten bracht. Het Nederlandse zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit; iedere volwassene betaalt dezelfde premie voor de basiszorgverzekering, ongeacht leeftijd, gezondheid of kans op ziekte. Maar als het aan meer dan de helft van de Nederlanders ligt, komt hier verandering in.

'Rokers moeten meer zorgpremie betalen'
'Rokers moeten meer zorgpremie betalen' (Foto: ANP)

[Premier League] Uitslagen speelronde 6

Afgelopen weekend is in de Engelse competitie de zesde speelronde afgewerkt. FOK!sport geeft je wekelijks een overzicht van de gespeelde wedstrijden, de actuele stand, de topscorers en het programma voor komende week.

Uitslagen speelronde 6:

Thuis Uit Uitslag
Manchester City Everton 2-0
Chelsea Swansea City 4-1
Liverpool Wolverhampton Wanderers 2-1
Newcastle United Blackburn Rovers 3-1
West Bromwich Albion Fulham 0-0
Wigan Athletic Tottenham Hotspur 1-2
Arsenal Bolton Wanderers 3-0
Stoke City Manchester United 1-1
Queens Park Rangers Aston Villa 1-1
Norwich City Sunderland ma, 21:00 uur


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester United 6 5 1 0 16 22-5
2 Manchester City 6 5 1 0 16 19-5
3 Chelsea 6 4 1 1 13 12-7
4 Newcastle United 6 3 3 0 12 7-3
5 Liverpool 6 3 1 2 10 8-8
6 Tottenham Hotspur 5 3 0 2 9 9-9
7 Stoke City 6 2 3 1 9 4-6
8 Aston Villa 6 1 5 0 8 7-5
9 Queens Park Rangers 6 2 2 2 8 5-7
10 Everton 5 2 1 2 7 6-6
11 Wolverhampton Wanderers 6 2 1 3 7 5-8
12 Arsenal 6 2 1 3 7 9-14
13 Sunderland 5 1 2 2 5 6-4
14 Norwich City 5 1 2 2 5 5-7
15 Wigan Athletic 6 1 2 3 5 5-9
16 Swansea City 6 1 2 3 5 4-9
17 Fulham 6 0 4 2 4 4-7
18 Blackburn Rovers 6 1 1 4 4 8-13
19 West Bromwich Albion 6 1 1 4 4 3-8
20 Bolton Wanderers 6 1 0 5 3 8-16


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Wayne Rooney Man Utd 9
2 Sergio Agüero Manchester City 8
3 Edin Dzeko Manchester City 6
4 Emmanuel Adebayor Tottenham 3
= Gabriel Agbonlahor Aston Villa 3
= Demba Ba Newcastle 3
= Leon Best Newcastle 3
= Franco Di Santo Wigan Athletic 3
= Ivan Klasnic Bolton 3
= Luis Nani Man Utd 3
= Luis Suárez Liverpool 3
= Robin van Persie Arsenal 3


Programma speelronde 7:

Datum Thuis Uit
za 1 okt, 13:45 uur
Everton Liverpool
za 1 okt, 16:00 uur Aston Villa Wigan Athletic
za 1 okt, 16:00 uur Blackburn Rovers Manchester City
za 1 okt, 16:00 uur Manchester United Norwich City
za 1 okt, 16:00 uur Sunderland West Bromwich Albion
za 1 okt, 16:00 uur Wolverhampton Wanderers Newcastle United
zo 2 okt, 14:30 uur Bolton Wanderers Chelsea
zo 2 okt, 16:00 uur Fulham Queens Park Rangers
zo 2 okt, 16:00 uur Swansea City Stoke City
zo 2 okt, 17:00 uur Tottenham Hotspur Arsenal

Rus zakt, Krajicek, Bertens en Schoofs stijgen

De beste Nederlandse tennisster op de wereldranglijst blijft Arantxa Rus. Rus leverde op de nieuwste editie van de lijst drie plaatsen in en staat nu 82e.

Michaëlla Krajicek klom een positie en staat nu 115e. Voor Kiki Bertens waren er vijftien plaatsen winst. Zij ging van 187 naar 172, haar hoogste positie ooit. Ook Bibiane Schoofs, die van 196 naar 192 klom, stond nog nooit hoger.

Bij de vrouwen veranderde er in de top van de ranglijst weinig. Caroline Wozniacki staat eerste voor Maria Sharapova en Victoria Azarenka.

Pre order-content voor FFXIII-2

Dat Final Fantasy XIII-2 pre order-content zou krijgen had Square Enix al aangegeven. Nu hebben ze alvast een klein tipje van de sluier opgelicht door aan te geven dat, als je het spel bij HMV of bij Lawsons bestelt, je een wapen voor Serah zal krijgen. Verder heeft het bedrijf geen winkeliers of andere dingen bekendgemaakt.

Het wapen dat je krijgt voor Serah is een 'Angel's Bow & Arrow' en dat zorgt ervoor dat schade die vijanden krijgen door Serah omgezet worden naar een HP-boost voor Serah. Square Enix heeft aangegeven plaatjes later online te zetten zodat mensen zien wat ze aanschaffen. Final Fantasy XIII-2 komt 3 februari 2012 uit voor PS3 en Xbox 360.

Serah
'Serah krijgt pijl en boog'

COC wil duidelijkheid ChristenUnie over homo's

COC Nederland roept de ChristenUnie op tot een debat over het standpunt van de partij over homoseksuelen. Aanleiding is een interview dat het Nederlands Dagblad zaterdag had met een fractievoorzitter die moest terugtreden vanwege haar relatie met een vrouw. De partij stelt dat haar vertegenwoordigers 'geloofwaardig' moeten zijn.

"In het interview met het Nederlands Dagblad maakt Monique Heger duidelijk dat ze zich als openlijk lesbisch partijlid in de ChristenUnie buitengesloten voelt", zegt voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland. Ze roept de partij op om tot een helderder standpunt te komen over homoseksualiteit en de positie van openlijk homoseksuele partijleden.

De christelijke partij besloot in 2008 tot een gedragscode waarin staat dat het openlijk homoseksueel zijn geen reden is om iemand van de kieslijst te weren. Wel mag bij de selectie worden beoordeeld of iemand politiek geloofwaardig is. Heger zegt daar nu het slachtoffer van te zijn.

In het interview vertelt Monique Heger, dat ze sinds 2007, het jaar waarin ze terugtrad als fractievoorzitter van de partij in de gemeenteraad van Wageningen, verschillende pogingen heeft gedaan om bij verschillende verkiezingen op de kieslijst te komen. Ze zegt dat ze wordt uitgesloten 'op basis van interpretatie van bijbelteksten' en hekelt het gebrek aan een 'duidelijke lijn'.

Messi nadert score clublegende Kubala

Lionel Messi is hard op weg om topscorer aller tijden te worden van FC Barcelona. Met zijn hattrick tegen Atlético Madrid (5-0 winst) tekende de aanvaller voor zijn 12e hattrick in dienst van de Catalanen. Door zijn drie doelpunten heeft Messi nu 192 goals gemaakt voor de Spaanse club. Clublegende Laszlo Kubala maakte ooit 194 treffers.

De Hongaarse aanvaller maakte in de jaren '50 zijn doelpunten voor FC Barcelona. Het lijkt een kwestie van tijd voordat Messi het aantal van Kubala, de nummer 2 van de topscorerslijst, zal evenaren. Daarna rest alleen nog het record van Cesar Rodriguez. De Spanjaard kwam tot 235 treffers.

Prijsvechter betreedt hypotheekmarkt

Een Duitse prijsvechter gaat de Nederlandse hypotheekmarkt betreden. Volksbank Emmerich Rees biedt vanaf volgende maand een tarief dat 0,2 tot 0,4 procent onder de goedkoopste bestaande aanbieders ligt. Dat schrijven het Financieele Dagblad en De Telegraaf maandag.

Het is wel een voorzichtige stap, zegt directeur van de Volksbank Holger Zitter in het FD. De bank gaat in eerste instantie slechts voor 25 miljoen euro aan hypotheken verstrekken. Smartfee in Utrecht is de enige tussenpersoon die de hypotheek gaat aanbieden.

De voorwaarden voor de hypotheek zijn streng. Het minimale hypotheekbedrag is 265 duizend euro. Klanten moeten eigen geld meebrengen en er moet meteen maandelijks worden afgelost. Volgens het FD is het product daarom vooral aantrekkelijk voor klanten die willen oversluiten met een hypotheek hoger dan 365 duizend, die daardoor niet valt onder de Nationale Hypotheek Garantie.

Zynga's winst daalt met 95%

Zynga heeft het afgelopen jaar 95% minder winst gemaakt dan vorig jaar in dezelfde periode. Waar er vorig jaar nog zo'n 27 miljoen dollar winst gemaakt was, staat er nu maar iets meer dan één miljoen dollar op de teller. Daarnaast is het aantal microtransacties en gebruikers van Zynga met zo'n vier procent gedaald.

Zynga kan gelukkig nog wel rustig ademhalen, want in vergelijking met vorig kwartaal zijn de inkomsten alweer gestegen met 15%. De reden waarom er in vergelijking met vorig jaar minder verdiend wordt, is niet bekendgemaakt maar dit zou heel goed te maken kunnen hebben met concurrentie en het feit dat Zynga een percentage van hun microtransacties is moeten gaan afdragen aan Facebook.

Zynga

Twee gewonden bij steekpartij in Eindhoven

Bij een steekpartij in een park in de Eindhovense wijk Stratum zijn zondagavond twee mensen gewond geraakt. Het gaat om een 52-jarige man uit Geldrop en zijn 24-jarige zoon. Ze zijn opgenomen in het ziekenhuis. Een derde persoon, die ongedeerd bleef, kreeg een van de twee daders te pakken. De andere dader meldde zich later zelf.

Het incident vond zondag aan het eind van de middag plaats ter hoogte van de kruising van de Puttensedreef en het Rijsven. De twee daders, een man en een vrouw, gingen ervandoor. De 21-jarige vrouw uit Tilburg werd na haar aanhouding overgedragen aan de politie. De man die aanvankelijk wist te ontkomen, meldde zich rond 21.00 uur op een politiebureau.

Van Persie wil niet over nieuw contract praten

Robin van Persie ziet geen reden om met Arsenal om de tafel te gaan zitten om te praten over een nieuw contract. De Nederlander is tevreden met zijn huidige verbintenis.

Manager Arsène Wenger zei vorige week dat hij de besprekingen met spelers als Van Persie wilde openen, nadat er berichten naar buiten sijpelden dat Arsenal niet kan voldoen aan de salariseisen van zijn sterren. Eerder vertrokken Cesc Fàbregas en Samir Nasri al bij de club.

Van Persie wil echter niet over een nieuw contract praten. "Ik heb nog een tweejarig contract, dus voor dit moment zit het wel prima", zegt de aanvaller in The Guardian.

"Ik ben blij met mijn contract. Ik zie nog geen noodzaak om te praten op dit moment, we zijn veel drukker met andere dingen. Misschien dat we aan het einde van het seizoen zullen kijken wat er mogelijk is", aldus Van Persie, die door Britse media in verband wordt gebracht met Manchester City.

YouTube-hit Diab (21) overleden

Bij een auto-ongeluk in Abu Dhabi is gisteravond voetballer Awana Diab om het leven gekomen. Diab werd slechts 21 jaar.

Afgelopen zomer werd Diab beroemd na zijn gewaagde penalty in de oefenwedstrijd van de Verenigde Arabische Emiraten tegen Libanon. Hij scoorde met zijn hak. Op YouTube werd het filmpje ervan zo'n miljoen keer bekeken.

Diab was gisteren onderweg naar huis toen hij met zijn auto in botsing kwam met een vrachtwagen. De broer van Diab, die naast hem zat in de auto, raakte zwaargewond.

Preview: The Roast Of Charlie Sheen

De afgelopen maanden kon je niet om hem heen. Hij kwam vanwege alles dat God verboden heeft in de kranten, roddelbladen, (nieuws)programma's en websites. Hoeren bedreigen, tijgers leegdrinken, coke snuiven en een dikke vinger geven richting zijn baas. Wie is dit? Hoe kan het ook anders; Charlie Sheen. Comedy Central zendt vanavond The Roast of Charlie Sheen uit dat letterlijk een volgende slopende avond gaat worden.

'Problemen PSN opgelost'

Eind vorige week waren er enkele uren problemen met het inloggen op het PlayStation Network. Niet iedere gebruiker had hier last van, maar er werd al snel gedacht aan een nieuwe aanval. Sony had, nadat deze problemen opgelost waren, voor zondag extra onderhoud gepland voor het Europese PSN.

Gebruikers buiten Europa hebben aangegeven ook last te hebben gehad van inlogproblemen en moeite met toegang krijgen tot het PSN dit weekend. Niet iedereen lijkt hinder te ondervinden want er waren genoeg mensen die nergens last van hebben gehad. Sony heeft geen verklaring gegeven over de oorzaak van de problemen van vorige week en de incidenten van afgelopen weekend.

Donald

Politie Bolivia maakt eind aan protest indianen

De politie van Bolivia heeft zondag met traangas en wapenstok een eind gemaakt aan een protestdemonstratie van indianen tegen de aanleg van een autoweg door een natuurreservaat. Nationale ombudsman Rolando Villena zegt dat de politie daarbij 'buitensporig' geweld heeft gebruikt. Volgens de politie gooiden demonstranten met stenen en zijn aan beide kanten gewonden gevallen.

De ongeveer duizend betogers waren half augustus uit de provinciehoofdstad Trinidad vertrokken en naderden de hoofdstad La Paz toen de politie ingreep. Zaterdag hadden ze minister van buitenlandse zaken David Choquehuanca gedwongen een stuk met hen mee te lopen, als bescherming tegen de politie en aanhangers van de regering. Minister van binnenlandse zaken Sacha Llorenti sprak zelfs van een 'ontvoering'.

De indianen protesteren tegen de door Brazilië gefinancierde aanleg van de driehonderd kilometer lange weg, die Brazilië met havens in Chili en Peru moet verbinden. President Evo Morales, de eerste indiaanse president van Bolivia, zegt dat het project goed is voor de ontwikkeling van het gebied, maar tegenstanders zeggen dat het vooral de commerciële belangen van Brazilië dient. Zij vrezen een toestroom van buitenstaanders in het nationaal park Isiboro, waar zo'n vijftienduizend indianen leven van de jacht, visserij, verzamelen van fruit en kleinschalige verbouw van voedselgewassen. Volgens Edwin Alvarado van de Boliviaanse milieubeschermingsorganisatie Lidema maakt het project de weg vrij voor olieboringen in het regenwoud.

Naar aanleiding van de protesten heeft Morales zondag gezegd dat er een regionaal referendum komt over het plan. Volgens de grondwet uit 2009 moeten indianengroepen vooraf worden geraadpleegd over projecten die hun traditionele gronden betreffen, maar de wet geeft hun geen vetorecht.


Politie Bolivia maakt eind aan protest indianen (Foto: Novum)

Beerens: "Benadering Verbeek spreekt me aan"

Roy Beerens is opgeleefd bij AZ. De aanvaller zat bij sc Heerenveen op een dood spoor, maar floreert weer onder trainer Gertjan Verbeek.

En daar heeft zijn coach een behoorlijk aandeel in, erkent Beerens. "Zijn persoonlijke benadering spreekt me aan. Hij zegt wat ik wel en niet kan doen", zegt hij in het Algemeen Dagblad. "Of dat ik het zus of zo eens moet proberen. We praten dan specifiek over mijn positie en spelen onze meningen tegen elkaar uit. Daar word ik absoluut beter van. Bovendien is hij een trainer die je bij de les houdt. Dat vind ik ook positief."

"Hij haalt er bij mij alles uit wat erin zit", vervolgt Beerens. "Ik mag vrijuit spelen, aan de binnenkant of buitenkant, maar wel vanaf het middenveld zodat ploeggenoten erover heen kunnen komen. Ik ben niet plaatsgebonden en dat bevalt me prima. Het loopt voorin als een trein bij AZ."

AZ is na zeven wedstrijden de verrassende koploper in de Eredivisie. Beerens: "We hebben weliswaar een kleinere selectie dan andere titelkandidaten, maar ons groep is wel heel hecht. Nee, zeikerdjes hebben we niet. Ik denk ook dat we de andere topclubs inmiddels schrik hebben aangejaagd. Ze beseffen nu dat onze koppositie geen kwestie van geluk is, maar van goed voetbal."

Verloren wapens lagen gewoon in auto

Een tas met twee wapens die zondag als vermist werd opgegeven door een 58-jarige man uit Leiden bleken in de auto te liggen waarmee zijn dochter hem naar de schietvereniging had gereden. Dat laat de politie maandagochtend weten. De man vreesde aanvankelijk dat hij de tas bij het wegrijden op het dak van het voertuig had laten staan.

De vondst van de wapens, een revolver en een pistool, werd iets na middernacht bij de politie gemeld. De man had 's ochtends een lift gekregen van zijn dochter naar de schietvereniging in Leiderdorp, waar de tas onvindbaar bleek. Zoekacties van de man en de politie leverden niets op.

De wapentas zou tussen de bagage van zijn dochter zijn beland. Die kwam daar pas achter toen ze thuiskwam. Hoe de wapentas kon zoekraken in het voertuig is onbekend. Ook kon de politiewoordvoerder niet aangeven waarom de vondst van de tas pas 's avonds laat werd gemeld.

Woods verder met caddie LaCava

Golfer Tiger Woods heeft in Joe LaCava een opvolger gevonden voor caddie Steve Williams van wie hij eerder na twaalf jaar trouwe dienst afscheid nam. Dat maakte de Amerikaan gisteren bekend.

"Ik ken Joe LaCava al sinds ik bij de amateurs speelde", aldus Woods. "Hij is een goede caddie en kijk ernaar uit om met hem samen te werken." De ervaren LaCava was eerder 20 jaar in dienst van Fred Couples. Ook droeg hij de clubs van Dustin Johnson.

Woods wilde een nieuwe caddie omdat hij naar eigen zeggen toe was aan verandering.

Woods verder met caddie LaCava
Woods verder met caddie LaCava (Foto: ANP)

BN'ers halen 106.000 euro op voor goed doel

Onder meer Yolanthe en Wesley Sneijder hebben zondagavond 106.000 euro opgehaald voor Stop Kindermisbruik. Tijdens een benefietavond in Amsterdam veilden ze bijzondere spullen voor het goede doel.

Verder waren onder anderen Jim Bakkum en zijn vrouw Bettina, Patty Brard, Patricia Paay en Afrojack aanwezig bij het evenement. Najib Amhali verzorgde op het jaarlijkse benefiet een optreden. Yolanthe en Wesley Sneijder kwamen speciaal voor dit evenement over uit Milaan.

Een gesigneerd Inter Milan-shirt van Wesley Sneijder bracht drieduizend euro op. En op vipkaarten en een ontmoeting met cabaretier Najib Amhali werd 4.500 euro geboden.

Stop Kindermisbruik werd in 2008 opgericht door Arjan Erkel en Yolanthe Sneijder-Cabau om kinderhandel en kinderprostitutie tegen te gaan. Ook onder meer Froukje de Both, Glennis Grace en Wesley Sneijder zijn als ambassadeur verbonden aan de stichting.

Drie plaatsen winst Tsonga

Jo-Wilfried Tsonga is op de nieuwste editie van de wereldranglijst drie plaatsen gestegen. De Fransman, die gisteren het toernooi in Metz won, is nu de nummer zeven van de wereld.

Robin Haase blijft nog altijd de beste Nederlander. Hij bezet de 42e plaats. Thomas Schoorel steeg vier plaatsen en staat nu 125e en ook Igor Sijsling steeg. Sijsling is nu de nummer 139 van de wereld.

Novak Djokovic blijft nog altijd de nummer één van de wereld, gevolgd door Rafael Nadal, Roger Federer, Andy Murray en  David Ferrer.

Al 3,5 miljoen bezoekers bij Oktoberfeest

Het bezoekersaantal van het Oktoberfeest evenaart tot dusver het record van vorig jaar. Tot en met zondag kwamen 3,5 miljoen mensen naar 's werelds grootste volksfeest. Dat heeft festivalleidster Gabriele Weishäupl zondag gemeld.

Tot dusver is 3,4 miljoen liter bier geschonken. Toch is het aantal dronken jongeren minder dan vorig jaar. De politie meldde minder overlast, het Rode Kruis had minder gewonden te verzorgen.

Het traditionele volksfeest duurt nog tot 3 oktober.

Al 3,5 miljoen bezoekers bij Oktoberfeest
Al 3,5 miljoen bezoekers bij Oktoberfeest (Foto: ANP)

Cruijff ziet kansen voor Ajax in Madrid

Volgens Johan Cruijff is Ajax niet kansloos als het dinsdag op bezoek gaat bij Real Madrid. De Amsterdammers spelen in Madrid hun tweede groepswedstrijd in de Champions League.

Cruijff voorspelt wel een heel moeilijke avond voor de ploeg van Frank de Boer. "Het is iets te vroeg om ervan uit te gaan, dat Ajax morgen even Real Madrid in eigen huis gaat verslaan. Het is toch een heel bijzonder elftal, dat een uitstekend seizoen achter de rug heeft", schrijft hij in zijn column in De Telegraaf.

Vorig jaar was de kansloze uitwedstrijd bij Real Madrid (2-0), waarin Ajax volledig van het veld werd gespeeld, voor Cruijff het sein dat er iets moest gebeuren in Amsterdam. De wedstrijd van dinsdag is daarom een interessant meetpunt. "Ajax mag dan wel een paar stappen vooruit hebben gemaakt, normaal gesproken krijgt de ploeg het heel moeilijk."

"Toch houd ik een slag om de arm. Omdat Real tot nu toe één groot vraagteken is. Het team is het seizoen heel wisselvallig gestart en je kunt duidelijk zien en merken, dat ze dat niet lekker zit. Ze doen er ook alles aan om uit deze situatie komen, dus verwacht ik sowieso een heel getergde tegenstander."

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 7

In de Duitse Bundesliga werd afgelopen weekend de zesde speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

thuis Uit Uitslag
VFB Stuttgart Hamburger SV 1-2
FC Schalke 04 SC Freiburg 4-2
FSV Mainz 05 Borussia Dortmund 1-2
VFL Wolfsburg FC Kaiserslautern 1-0
Borussia Mönchengladbach 1.FC Nürnberg 1-0
FC Augsburg Hannover 96 0-0
Bayern München Bayer Leverkusen 3-0
1.FC Köln 1899 Hoffenheim 2-0
Werder Bremen Hertha BSC 2-1

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 Bayern München 7 6 0 1 18 21-1
2 Werder Bremen 7 5 1 1 16 14-7
3 Borussia Mönchengladbach 7 5 1 1 16 9-3
4 1899 Hoffenheim 7 4 0 3 12 12-7
5 FC Schalke 04 7 4 0 3 12 15-12
6 Hannover 96 7 3 3 1 12 8-8
7 VFB Stuttgart 7 3 1 3 10 10-6
8 Borussia Dortmund 7 3 1 3 10 9-7
9 1.FC Nürnberg 7 3 1 3 10 6-7
10 1.FC Köln 7 3 1 3 10 13-15
11 Bayer Leverkusen 7 3 1 3 10 7-10
12 Hertha BSC 7 2 3 2 9 9-9
13 VFL Wolfsburg 7 3 0 4 9 8-12
14 FSV Mainz 05 7 2 1 4 7 9-15
15 FC Kaiserslautern 7 1 2 4 5 5-10
16 FC Augsburg 7 0 4 3 4 6-12
17 SC Freiburg 7 1 1 5 4 12-22
18 Hamburger SV 7 1 1 5 4 8-18

topscorers:

# speler club goals
1 Gomez Bayern München 8
2 Papiss Cissé SC Freiburg 6
3 Huntelaar Schalke 04 5
3 Pizarro Werder Bremen 5

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 30 sep, 20:30 FC Kaiserslautern VFB Stuttgart
za 1 okt, 15:30 Borussia Dortmund FC Augsburg
za 1 okt, 15:30 Bayer Leverkusen VFL Wolfsburg
za 1 okt, 15:30 1.FC Nürnberg FSV Mainz 05
za 1 okt, 15:30 SC Freiburg Borussia Mönchengladbach
za 1 okt, 15:30 1899 Hoffenheim Bayern München
za 1 okt, 18:30 Hertha BSC 1.FC Köln
zo 2 okt, 15:30 Hannover 96 Werder Bremen
zo 2 okt, 17:30 Hamburger SV FC Schalke 04

'Volgend jaar wachtlijst schuldhulp'

Mensen met schulden moeten vanaf volgend jaar steeds langer wachten op hulp. Vanwege zware economische tijden komen steeds meer mensen in de problemen, maar door bezuinigingen is er minder geld beschikbaar om ze te helpen. Dat schrijft Metro maandag.

Tot nu toe kon worden voorkomen dat schuldenaren op een wachtlijst terechtkwamen, maar volgens de Vereniging voor Schuldhulpverlening en Sociaal Bankieren (NVVK) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) lijkt een wachtlijst volgend jaar onvermijdelijk. De verenigingen zeggen in de krant dat het spaarpotje van veel mensen is leeggeraakt en dat in 2012 'meer mensen door de financiële bodem zakken'. Hoe lang de wachtlijsten worden is niet te zeggen.

Vorig jaar werd ongeveer tachtigduizend keer beroep gedaan op schuldhulpverlening en een op de tien huishoudens had minstens één achterstallige rekening.

"Arkham City op pc het wachten waard"

Batman: Arkham City voor de pc is vertraagd tot november terwijl de consoleversie al in oktober in de winkels zal liggen. Toch zegt Rocksteady, de maker van de game, dat deze extra weken zeker het wachten waard zullen zijn. Sefton Hill heeft op de Eurogamer Expo gezegd dat ze veel aandacht besteden aan de pc-versie en dat pc-gamers zich niet achtergesteld hoeven te voelen.

Sefton Hill kon niet zeggen waarom de pc-versie van de game een paar weken vertraagd is maar vertelde wel dat mensen met een high-end pc een veel mooiere game zullen krijgen dan de console-gamers.

"All of the source textures and assets are done at a very very high res and we make them work on all the different SKUs. People will really love the PC version when it comes out."

De eerste game kreeg veel lof van pc-gamers omdat deze niet als een console-poort aanvoelde. Hill erkent dit en geeft aan dat er mensen bij Rocksteady werken die vervente pc-gamers zijn en er op toe zien dat de game goed werkt. Ze doen hun best om op alle platformen de beste ervaring te brengen.

"We got a lot of credit on the first one, about how well it played on the PC, and how well-refined the controls were. It's because part of our attitude is always to listen to those people. We want to make the best game we can for all SKUs."

Batman: Arkham Asylum verscheen in 2008 en was een groot succes. Eind oktober verschijnt het tweede deel in de serie, genaamd Batman: Arkham City, waarbij we vrij kunnen gaan rondlopen in Arkham City en de bende-oorlog tussen bendes van The Joker, Two Face en The Penguin moeten stoppen.

The Witcher-serie gaat verder

Voor de vele fans van The Witcher is er goed nieuws, want we kunnen meer van de serie verwachten. Dat heeft Jan Bartkowicz van CD Project laten weten. Of het nou een uitbreiding is voor het kritische, zeer succesvolle The Witcher 2 of een derde deel in de serie wil hij nog niet bekendmaken.

Bartkowicz geeft aan dat er zeker meer zal komen in de serie, maar hij wil nog niets aankondigen. Al tijdens het maken van The Witcher 2 wisten de makers dat er meer zou komen in het verhaal. Hij hint duideijk naar The Witcher 3 maar het zou ook een uitbreiding voor The Witcher 2 kunnen zijn.

“We still have at least one big title ahead of us in The Witcher franchise. All I can say is – outside of when the pre-production starts and finishes – with the story team we were probably in pre-production for The Witcher 3 during making The Witcher 2."

The Witcher 2 verscheen eerder dit jaar voor de pc en werd goed ontvangen. Reviews waren lovend over de game en spraken zelfs over een nieuwe stap in de evolutie van het RPG-genre. Onze review van de game kun je hier lezen. Later zal The Witcher 2 ook nog verschijnen voor de Xbox 360 waarvan hieronder een trailer te zien is.

Afghanistan eist einde aan aanvallen Pakistan

Het Afghaanse ministerie van defensie heeft buurland Pakistan zondag gemaand te stoppen met het afvuren van raketten op het noordoosten van Afghanistan. Het ministerie dreigde met hard ingrijpen van het Afghaanse leger. Pakistan ontkent verantwoordelijk te zijn voor de raket- en artillerieaanvallen.

Volgens het ministerie zijn er afgelopen week meer dan driehonderd stuks artillerie en raketten afgevuurd op de provincies Kunar en Nuristan. Het gebied is een bolwerk van opstandelingengroepen die zowel in Pakistan als Afghanistan strijden. De NAVO heeft grote moeite de afgelegen regio te pacificeren. De raketaanvallen onderstrepen bovendien het gebrek aan samenwerking tussen Afghanistan en Pakistan bij het bestrijden van hun gemeenschappelijke vijand.

De aanvallen op Afghanistan hebben volgens het ministerie van defensie een onbekend aantal Afghaanse burgers het leven gekost. Verscheidene huizen en moskeeën zijn vernietigd en honderden mensen zijn ontheemd geraakt. "Opnieuw heeft het Pakistaanse leger zware artillerie en raketten afgevuurd op onschuldige Afghanen vanaf de andere kant van de Durandlijn", aldus het ministerie, verwijzend naar de omstreden afbakening van de grenzen tussen Afghanistan en Pakistan uit de negentiende eeuw.

Een woordvoerder van het Pakistaanse leger zei dat navraag wordt gedaan over de beschietingen. "Ik neem aan dat dit onjuist nieuws is", aldus de woordvoerder. Volgens hem vinden er geen activiteiten plaats in het gebied vanwaar de raketten zouden zijn afgeschoten.

Eerder dit jaar klaagde Pakistan dat strijders uit Afghanistan meer dan 55 leden van de veiligheidstroepen en agenten om hadden gebracht. Islamabad eiste dat de Amerikaanse en Afghaanse militairen meer zouden doen om de stroom van strijders aan te pakken.

Pakistan wordt echter stevig bekritiseerd door de Verenigde Staten. Volgens Mike Mullen, de voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven van de Amerikaanse strijdmachten, was de Pakistaanse geheime dienst ISI betrokken bij een aanval door radicale strijders op de ambassadewijk in Kabul.

De Pakistaanse legerchef Ashfaq Pervez Kayani ontkent deze aantijgingen met kracht en had zondag een speciale vergadering met zijn staf om de Amerikaanse beschuldiging te bespreken.

Saleh spreekt Jemenitische bevolking toe

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft zondag de bevolking toegesproken. Het was de eerste keer sinds zijn terugkeer naar Jemen dat hij een toespraak hield. Hij deed in zijn rede geen belofte om af te treden, maar zei wel achter een oplossing te staan om een eind te maken aan de maanden van geweld.

"De crisis is enorm. Aan iedereen die macht najaagt: laten we naar de stembus gaan", aldus Saleh. De president leek daarmee de suggestie te wekken verkiezingen te willen houden in plaats van af te treden.

Saleh staat onder enorme druk van betogers en Arabische landen om de macht over te dragen en daarmee een eind te maken aan de crisis in het land. Hij heeft meerdere keren gezegd een overeenkomst voor de machtsoverdracht te willen tekenen in ruil voor immuniteit voor rechtsvervolging. Op het laatste moment zag hij hier vervolgens weer van af.

In zijn toespraak van zondag zei Saleh opnieuw bereid te zijn de macht over te dragen. Tegenstanders van de president zeggen hem echter niet te vertrouwen en menen dat hij slechts tijd probeert te rekken om zijn greep op de macht te verstevigen.

Volgens Mohammed al-Sabri, woordvoerder van de oppositie, gaf Saleh een toespraak 'vol met tegenstrijdigheden'. "Er zijn heldere eisen voor Saleh: staak het geweld, draag snel de macht over en teken de overeenkomst", aldus Al-Sabri.

Saleh beschuldigde in zijn toespraak zijn tegenstanders van een hele reeks misdaden, waaronder het steunen van de Jemenitische tak van terreurorganisatie Al-Qaida, moord en plunderingen. "Al-Qaida wordt volledig gesteund door de wetteloze elementen", aldus Saleh. "Ze hebben Al-Qaida informatie geleverd en financiële en militaire steun verleend." De oppositie bracht daar tegenin dat Saleh juist Al-Qaidastrijders toestaat om steden in het zuiden in te nemen om zo angst te zaaien in het Westen, dat vreest voor de opmars van de terreurorganisatie.

Enkele uren voor de toespraak van Saleh openden militairen in Sanaa het vuur op betogers. Daarbij raakten achttien mensen gewond. Ook elders werd gevochten. De afgelopen week hebben Jemenitische regeringstroepen betogers en overgelopen legereenheden, die bijeen waren gekomen in de hoofdstad, bestookt met raketten. Het geweld heeft inmiddels al honderden levens geëist.

Vrijdag keerde Saleh plotseling terug naar Jemen vanuit Saudi-Arabië waar hij werd behandeld aan de verwondingen die hij in juni opliep bij een raketaanval op zijn paleis. Hij leek zondag in goede gezondheid te verkeren, maar zinspeelde wel op de mogelijkheid dat hij terugkeert voor een nieuwe behandeling.


Saleh spreekt Jemenitische bevolking toe (Foto: Novum)

VVD en PvdA: Alimentatie eerlijker en eenvoudiger

Na een scheiding moeten beide ouders meebetalen aan de opvoeding van hun kinderen. Dat vinden de PvdA en de VVD. De partijen komen met een wetsvoorstel om de regeling voor kinderalimentatie eerlijker en eenvoudiger te maken, schrijft het AD.

Beide ouders moeten straks ieder minimaal zeshonderd euro per jaar gaan bijdragen, ongeacht hun inkomen. Volgens de PvdA en de VVD is het huidige systeem achterhaald. Vooral de vader draait voor de kosten op, terwijl steeds vaker sprake is van co-ouderschap en moeders ook steeds vaker werken.

In zeventig procent van de echtscheidingen ontstaan volgens de partijen bovendien ruzies omdat het systeem ingewikkeld is. De fracties willen dat ouders zelf met een eenvoudige module op de computer kunnen uitrekenen hoeveel ze moeten betalen.

'Republikeinen zullen Amerika verlammen'

De Amerikaanse, Democratische president Barack Obama heeft zondag in het noordwesten van het land gewaarschuwd voor de gevolgen van een nederlaag van zijn partij bij komende verkiezingen in 2012. De huidige oppositie van Republikeinen zou met hun kijk op regeren 'het land wezenlijk kreupel maken ten aanzien van de uitdagingen van de 21e eeuw' waarschuwde Obama zondag in Seattle.

Obama sprak over een moeilijk jaar 2012. "Het wordt bijzonder moeilijk, omdat velen ontmoedigd zijn."

'Republikeinen zullen Amerika verlammen'
'Republikeinen zullen Amerika verlammen' (Foto: ANP)

Aanklachten wegens terrorisme in Birmingham

Vier mannen die een week geleden in de Engelse stad Birmingham werden aangehouden, worden ervan beschuldigd een terroristische daad te hebben voorbereid. Dit heeft de Britse politie zondag laten weten.

Twee andere arrestanten worden ervan beschuldigd dat ze nagelaten hebben om informatie over terroristische activiteiten door te geven aan de autoriteiten. De zes moeten maandag in Londen voor de rechter verschijnen.

De aanklagers stellen dat er sprake is van plannen voor zelfmoordaanslagen en aanslagen met gif.

Kantoor CIA onder vuur in Kabul

Een pand in de Afghaanse hoofdstad Kabul dat wordt gebruikt door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA is zondag beschoten. Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken berichtte maandag dat er minutenlang is geschoten op het terrein van het hotel Ariana, een basis van de CIA aldus zegslieden in Kabul.

De politie in de Afghaanse hoofdstad kon verder geen informatie geven, omdat het voormalige hotel exclusief het terrein is van "strijdkrachten van de coalitie". Een anonieme Afghaanse functionaris zei echter dat er minstenséén aanvaller is doodgeschoten, meldde de BBC. Amerikaanse zegslieden bevestigden dat er zondagavond een aanslag is geweest op "een pand voorheen bekend als hotel Ariana".

Kantoor CIA onder vuur in Kabul
Kantoor CIA onder vuur in Kabul (Foto: ANP)

Onveilige seks in opmars onder jongeren

Jongeren in heel de wereld weten steeds minder van voorbehoedsmiddelen en van bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Onveilige seks is daardoor in opmars. Dat concludeert een onderzoek dat in opdracht van de farmaceutische onderneming Bayer in 26 landen is gedaan, zo is maandag bekendgemaakt.

Het aantal jongeren dat met een nieuwe partner onveilige seks bedrijft stijgt overal in de wereld. En overal bestaan hindernissen die voorkomen dat tieners betrouwbare informatie krijgen over veilige seks en voorbehoedsmiddelen, stellen de onderzoekers.

Onveilige seks in opmars onder jongeren
Onveilige seks in opmars onder jongeren (Foto: ANP)

Politie schiet bij aanhouding Delft

Agenten hebben zondagavond bij de aanhouding van een doorgedraaide man in Delft een waarschuwingsschot gelost. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

De politie kreeg een melding van een man die door het lint ging in een woning aan de Frank van Borselenstraat. Toen agenten poolshoogte gingen nemen, bedreigde de man hen met een mes. Na het lossen van een waarschuwingsschot kon de man worden aangehouden.

Grootste militaire oefening in 15 jaar

Defensie begint maandag met de grootste militaire oefening die de laatste 15 jaar in Nederland is gehouden. Aan de operatie, Falcon Autumn, doen 2500 militairen mee, 400 voertuigen en gevechts- en transporthelikopters. De oefening, die tot en met 7 oktober duurt, begint bij Arnhem en speelt zich vooral af in de provincie Drenthe.

Het is ook voor het eerst in jaren dat de hele luchtmobiele brigade weer gezamenlijk optreedt. Dat was lang niet mogelijk, omdat voortdurend één van de bataljons in het buitenland opereerde.

Hoogtepunt van de oefening is woensdag, als er een gecombineerde 'aanval' door de lucht en over de grond wordt uitgevoerd op een denkbeeldig vliegveld op het TT-circuit bij Assen. In twee golven worden dan parachutisten boven het circuit gedropt en komen gevechts- en transporthelikopters in actie, terwijl over de weg grondtroepen oprukken.

Defensie heeft een speciaal telefoonnummer ingesteld in geval van klachten of schade.

Grootste militaire oefening in 15 jaar
Grootste militaire oefening in 15 jaar (Foto: ANP)

Geert en Fatima

“Doet nou eens normaal man.” Iedereen viel er, terecht, over. Zoals men al viel over “mijn conclusie is dat bij mevrouw Sap de stekker d'r volgens  nooit heeft ingezeten”, het voor hoer uitmaken van Saps partijgenote Peters “die vast ergens belangen [lag] te verstrengelen”, het interrumperen van Cohen met “de heer Cohen begint nu zijn geprepareerde tekstjes voor te lezen van papier. Hij heeft daar de hele zomer voor de spiegel op staan oefenen.” Het gezicht van een getergde Job deed denken aan dat van een gepeste puber in de brugklas. Ik had oprecht medelijden met die arme man, naar voren geschoven voor een baantje dat Rutte wegkaapte met luttele zetels verschil, en nu het constante mikpunt van spot, belediging en pestkopgedrag van Geert.

[Primera División] Gijon blijft hekkensluiter na remise

Sporting Gijon is na vijf speelronden nog altijd de hekkensluiter in Spanje. De club uit de Primera División wist ook zondagavond geen overwinning te boeken. In Gijon speelde het elftal van Manolo Preciado met 0-0 gelijk tegen Racing Santander.

Levante is tot dusver de verrassing van het seizoen. De ploeg van Juan Ignacio Martinez is nog altijd ongeslagen en boekte een thuiszege op Espanyol. Ruben Suarez leverde met twee strafschoppen een groot aandeel in de zege van Levante.

Namens Espanyol deed voormalig AZ-verdediger Hector Moreno nog iets terug, maar het slotakkoord was voor Jose Javier Barkero. De middenvelder bepaalde een kwartier voor tijd de eindstand op 3-1. Door de zege is Levante nu derde in Spanje. Espanyol bezet de tiende plaats.

[Serie A] Roma boekt eerste competitiezege bij Parma

AS Roma heeft zijn eerste competitiezege van het seizoen geboekt. In Parma was een doelpunt van Daniel Osvaldo genoeg voor de 1-0 overwinning. Roma, dat zonder Maarten Stekelenburg aantrad, klimt door de zege uit de gevarenzone en is nu elfde in de Serie A. Parma staat onder de degradatiestreep met drie punten uit vier duels.

Ondanks de overwinning moet Roma-trainer Luis Enrique nog veel werk verrichten. De bezoekers waren in de eerste helft nauwelijks gevaarlijk en lieten pas na een halfuur het eerste schot op doel noteren. Parma was de betere ploeg, maar kon geen grote kansen creëren.

Dat resulteerde na rust in een achterstand voor de thuisploeg. Een prima pass van Daniele de Rossi kwam op het hoofd van Osvaldo. De Argentijnse aanvaller liet met zijn eerste competitietreffer Parma-doelman Antonio Mirante kansloos. Hoewel Roma daarna onder druk kwam te staan, bleef het wel aan de goede kant van de score.

Eljero Elia kende een teleurstellend debuut bij Juventus. De Oranje-international stond in de basis tegen Catania, maar werd al in de rust gewisseld door trainer Antonio Conte. Op dat moment stond Juventus met 1-0 achter door een doelpunt van Gonzalo Bergessio.

In de tweede helft zette Milos Krasic de gelijkmaker op het scorebord. Beide ploegen gingen daarna op zoek naar de zege, maar een doelpunt bleef uit. Juventus blijft ondanks het puntverlies leider in de Serie A. De Oude Dame heeft na vier speelronden acht punten verzameld.


Roma boekt eerste competitiezege bij Parma (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.