'Shutdown' VS afgewend

Een zogenoemde shutdown van de Amerikaanse overheid, waarbij alle niet essentiële taken van de federale overheid stil komen te liggen, is maandagavond afgewend. Een ruzie tussen de Democraten en Republikeinen in het Amerikaanse Congres over extra geld in de begroting voor noodhulp aan de slachtoffers van natuurrampen lag ten grondslag aan de patstelling van de afgelopen weken.

De federale rampenbestrijdingsdienst FEMA dreigde in geldnood te komen vanwege het natuurgeweld van de afgelopen maanden, zoals orkaan Irene en de tornado's die in mei in de Verenigde Staten huishielden. De Democraten wilden extra geld beschikbaar stellen voor noodhulp. De Republikeinen eisten echter dat deze extra uitgave zou worden gecompenseerd door nieuwe bezuinigingen, iets dat de Democraten 'beschamend' noemden.

Een maandag uitgegeven verklaring van FEMA zorgde uiteindelijk voor de doorbraak. In eerste instantie leek het er op dat FEMA aan het begin van de week zonder geld zou komen te zitten. De rampenbestrijdingsdienst maakte maandagavond echter bekend tot vrijdag, het einde van het begrotingsjaar, nog noodhulp te kunnen verstrekken.

De Senaat, waar de Democraten een meerderheid hebben, namen de nieuwe, tijdelijke begroting aan met 79 stemmen voor en 12 tegen. "Democraten en Republikeinen moeten tevreden zijn met dit compromis", zei Harry Reid, de leider van de Democraten in de Senaat. De tijdelijke begroting stelt de Amerikaanse regering in staat tot 18 november haar rekeningen te betalen.

Het Huis van Afgevaardigden, waar Republikeinen in de meerderheid zijn, moet zich nog over de nieuwe begroting uitspreken. Het nieuwe begrotingsjaar begint op 1 oktober.