'Agenten Kunduz slechts twee ochtenden les'

Als het aan de autoriteiten in Kunduz ligt, krijgen agenten in de Afghaanse provincie slechts twee ochtenden les van Nederlanders opleiders. De Nederlandse trainingsmissie beoogt de agenten na een basiscursus nog eens tien weken lang een aanvullende cursus te geven. Het lokale hoofd opleidingen Sediq Khan vindt acht uur les echter voldoende, schrijft de Volkskrant.

De Afghanen hebben besloten dat tweehonderd agenten de trainingstijd delen. Elke dag wordt een nieuw groepje van tien agenten naar het Nederlandse kamp gestuurd. Dat is opmerkelijk omdat de Tweede Kamer slechts instemde met de missie op voorwaarde dat opleiding substantieel zou zijn.

Het hoofd opleidingen wil slechts kleine groepjes tegelijk op training sturen, zodat de Taliban niet weten welke politiepost tijdelijk onbemand is. Volgens hem is dit zo afgesproken met de Nederlanders. Een volledige cursus van tien weken voor alle tweehonderd agenten in Kunduz-Stad zou op die manier tien jaar duren. In het rooster wordt geen rekening gehouden met extra lessen.

Een woordvoerder van Defensie houdt in de krant vol dat de Afghanen in tien weken 420 uur training krijgen. De praktijklessen zouden plaatsvinden op het ommuurde trainingskamp en worden aangevuld met lessen op de politiepost. Vanaf volgende week zou twee tot drie uur per dag les moeten worden gegeven in lezen en schrijven.


'Agenten Kunduz slechts twee ochtenden les' (Foto: Novum)