Deense hippies halen geld op voor hun vrijstad

Bewoners van de Deense vrijstad Christiania in Kopenhagen hebben 130.000 euro opgehaald in een collecte om de hippie-enclave te redden. Dat maakte hun woordvoerder Svend-Erik Krogh dinsdag bekend.

In april sloten de bewoners van Christiania een overeenkomst met de regering om de grond waarop de vrijstad zich bevindt voor 2018 voor zo'n tien miljoen euro te kopen. De eerste betaling van 5,8 miljoen moet in 2015 worden gedaan.

De gemeenschap haalde dinsdag 130.000 euro op door middel van de verkoop van nepaandelen. Daarnaast willen de negenhonderd bewoners geld binnenhalen via leningen en het organiseren van evenementen. "Christiania heeft zich nooit aangetrokken gevoeld tot het idee van bezit, dat is niet onze filosofie", aldus Krogh.

De vrijstad werd in 1971 opgericht nadat diverse hippies op een verlaten achttiende-eeuwse marinebasis panden hadden gekraakt. Al vlug ontstond een gemeenschap met felgekleurde gebouwen, waar de flower-power-gedachte domineerde, het gebruik van softdrugs werd getolereerd en de overheid zich weinig mee bemoeide. Tegenwoordig is Christiania een van de grootste toeristentrekpleisters van Kopenhagen, waar jaarlijks een miljoen mensen op afkomen.

In 2004 presenteerde het Deense parlement plannen om appartementengebouwen op het terrein te zetten, maar na een juridische procedure kwamen de bewoners met de regering overeen het terrein te kopen.


Deense hippies halen geld op voor hun vrijstad (Foto: Novum)