'Belastingdienst adviseerde scheiding'

De Belastingdienst heeft een vrouw geadviseerd om te scheiden van haar gehandicapte man, om zo in aanmerking te komen voor een kinderopvangtoeslag. Dat stelt Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) die opheldering heeft geëist van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) en minister van Sociale Zaken Henk Kamp (CDA).

Omtzigt beschikt over het dossier van de vrouw, zo blijkt uit de Kamervragen die hij heeft gesteld. Haar man is volledig verlamd en verblijft daarom voor het grootste deel van de tijd in zorginstellingen. Maar de Belastingdienst stelt dat de vrouw een niet-werkende partner heeft, die voor haar twee jonge kinderen zou kunnen zorgen. Daarom komt zij niet in aanmerking voor een kinderopvangtoeslag.

De Belastingdienst heeft haar geschreven dat zij in de toekomst mogelijk 'duurzaam gescheiden' van haar man zou kunnen gaan leven, wat wel een reden is om de toeslag toe te kennen. Ook zou haar telefonisch zijn aangeraden dat een scheiding 'voordelig' is, weet Omtzigt.

De CDA'er vindt het 'onmenselijk' om van mensen in deze situatie te vragen om te scheiden om daardoor in aanmerking te komen voor sociale voorzieningen. Hij eist dat de bewindslieden deze kwestie 'op een fatsoenlijke manier' oplossen.