Alcohol steeds vaker taboe op schoolfeesten

Het aantal scholen in het voortgezet onderwijs dat alcohol schenkt tijdens schoolfeesten neemt steeds verder af. Op 44 procent van de scholen is alcohol tegenwoordig taboe, terwijl dat in 2007 24 procent was. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid Stap.

Op een kleine meerderheid van de scholen wordt wel drank uitgedeeld aan jongeren. Daarbij wordt bij een op de drie scholen alcohol geschonken aan scholieren onder de 16 jaar. Op deze feesten drinkt in totaal tweederde van alle bezoekers.

Van hen sloeg 43 procent vijf glazen of meer achterover. 15 procent van de leerlingen zegt zelfs tien glazen alcohol te drinken. "Vele duizenden scholieren per jaar verlaten min of meer dronken feesten die onder verantwoordelijkheid van de school worden georganiseerd", licht Inge Verhoef van Stap toe.

Veel van de feesten vinden niet plaats op school zelf. Volgens Stap hebben scholen daarom minder grip op de gestelde regels. In 2011 werd zo'n 38 procent van de feesten buiten school georganiseerd.