Prijs koophuis blijft dalen

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn vanaf half 2008 vrijwel onafgebroken gedaald. In augustus waren de huizenprijzen 8,5 procent lager dan drie jaar geleden. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De daling in de vier grootste steden bleef achter bij die in de rest van Nederland. In Den Haag waren bestaande koopwoningen ruim zeven procent goedkoper.

In Utrecht daalden de prijzen in drie jaar tijd slechts met ruim twee procent. Ook in de meeste andere steden met meer dan honderdduizend inwoners daalden de prijzen minder hard dan gemiddeld in Nederland.

In acht steden was de prijsdaling juist hoger dan 8,5 procent. Uitschieter was Ede met een daling van ruim 19 procent. Ook in Eindhoven was de prijsdaling met 13 procent groot.

Ook in Amsterdam is de prijsdaling beperkt. Volgens het CBS is dat opvallend. Meestal dalen de prijzen in de hoofdstad bij laagconjunctuur juist sterker dan in de rest van het land en stijgen ze sneller in tijden van hoogconjunctuur.