'Misdaadsyndicaat heeft uranium'

Uit een undercoveroperatie in Moldavië is gebleken dat een misdaadsyndicaat heeft geprobeerd hoogverrijkt uranium te verkopen aan geïnteresseerden in Noord-Afrika. Dat hebben Moldavische onderzoekers tegen persbureau Associated Press gezegd.

Volgens de onderzoekers heeft het misdaadsyndicaat de beschikking over ten minste een kilo hoogverrijkt uranium. Ze vermoeden dat het uranium zich in een ander land bevindt.

De undercoveragenten die betrokken waren bij de operatie arresteerden zes mensen en namen zo'n 4,4 gram uranium in beslag dat de verkopers als monster bij zich hadden. De verkopers hadden aangeboden het monster voor 420 duizend euro te verkopen.

De verkopers beweerden in totaal te beschikken over negen kilo uranium, en ook een onbekende hoeveelheid plutonium. Ze zouden 23 miljoen euro willen hebben voor al het uranium, dat ongeveer een derde van de benodigde hoeveelheid voor een kernbom is.

Het is onbekend of de organisatie daadwerkelijk de beschikking heeft over zo'n hoeveelheid nucleair materiaal. Het Moldavische OM zei echter op basis van gesprekken met de opgepakte verkopers dat de groep in ieder geval over een kleine hoeveelheid verrijkt uranium beschikt. "Leden van deze organisatie, die nog niet zijn aangehouden, hebben een kilo uranium", aldus een woordvoerster van het OM.

Het aanbod van plutonium is zorgwekkend aangezien er minder plutonium dan uranium nodig is om een kernbom te maken. Daarnaast kan plutonium, in tegenstelling tot uranium, gecombineerd worden met explosieven om een zogenoemde 'dirty bomb' te maken, die een groot gebied kan bedekken met radioactiviteit.

De Amerikaanse autoriteiten helpen Moldavië al langer bij de zoektocht naar een Rus die naar verluidt de leider is van het misdaadsyndicaat. Ook zijn de Verenigde Staten en Moldavië op zoek naar de Noord-Afrikaan die het uranium wil kopen.