Huisartsen vrezen duurdere zorg door bezuinigingen

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vreest dat de aangekondigde bezuinigingen op huisartsen een averechts effect hebben. De zorg gaat juist meer kosten, schrijft voorzitter Steven van Eijck in een open brief aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) die in handen is van de NOS.

Door de bezuinigingen is er geen plaats meer voor ondersteunend personeel en worden huisartsen naar eigen zeggen gedwongen patiënten vaker naar een ziekenhuis door te sturen. De LHV verwacht dat dat zo'n twee- tot vierhonderd miljoen euro gaat kosten, tegenover een 'besparing' van 132 miljoen.

Van Eijck vreest dat de patiënt uiteindelijk de dupe wordt. Vooral kwetsbare mensen met chronische aandoeningen en ouderen krijgen het moeilijk. "Juist de laatste jaren hebben de huisartsen bewerkstelligd dat de patiënt minder vaak naar het ziekenhuis hoeft", schrijft hij.

"In de wijk, om de hoek, kan hij terecht voor behandelingen die oorspronkelijk alleen in het ziekenhuis plaatsvonden. U draait de klok terug, waardoor vooral patiënten met chronische aandoeningen sneller en vaker naar het ziekenhuis moeten. Uw bezuiniging drukt de zorg de wijk uit. Dit druist in tegen uw eigen beleid en kan niet de bedoeling zijn."

Schippers zegt in een reactie dat de huisartsen niet aan de bezuiniging kunnen ontkomen. "Die hebben de afgelopen jaren hun budgetten overschreden, dat halen we terug", zegt ze tegen de NOS. Volgens Schippers is het daarom niet echt een bezuiniging, maar kan het wel zo voelen. Ze gaat er voor zorgen dat huisartsen niet te snel verwijzen naar duurdere vormen van zorg.

De huisartsen protesteren op 6 oktober tegen de bezuinigingen van Schippers. In de RAI in Amsterdam wordt dan een manifestatie gehouden.


Huisartsen vrezen duurdere zorg door bezuinigingen (Foto: Novum)