Over de rug van een genie

JimManna stuurde via de submit de volgende column in:

Alsof een 73-jarige demente mondschilder wat tips heeft voor Rembrandt. Alsof Raemon Sluiter Roger Federer’s backhand wel aardig vindt. Alsof Frans Bauer meent dat Freddy Mercury toch niet zo‘n geweldige entertainer was. Zo voelt het vanavond. Zo voelt het als ik de kritische woorden hoor komen vanuit een mond die niet te zien is, maar ergens weggestopt moet zitten achter die grijze, droevig hangende en ongetrimde snor.

Ik hoor iets over ‘schande’, ‘een blaag‘, ‘als ik zijn trainer was zou ik hem op de bank zetten.’ Tja, daarom is hij dan ook geen trainer. Cristiano Ronaldo is iets dat hij niet kan begrijpen. Ik wel. Want ik snap dat sport vermaak is. Entertainment. Als de Rolling Stones. Als Queen. Als Elvis Presley. En artiesten moet je hun gang laten gaan. Dan wordt je nog eens vermaakt. En dat niet alleen, je leert soms nog eens wat. Natuurlijk leer je alleen maar dingen die jezelf nooit zou kunnen. Ik in ieder geval niet. Want dan heb je talent nodig en dat heb ik niet of nauwelijks. Neem nou mijn rug bijvoorbeeld. Dat rechte ding aan de achterkant van mijn buik. Met die zwembandjes onderop. Dat nutteloze ding. Bij mij doet die niets meer dan mijn nek van mijn kont scheiden. Wat overigens prettig is. Anders zou mijn hoofd te dicht op mijn kont zitten en dat zou op het toilet echt een hele nare ervaring kunnen zijn. Voor de rest kan mijn rug eigenlijk niks. Ja, een tas dragen. Daarom heet het ook een rugtas, denk ik. Maar Cristiano Ronaldo kan er meer mee. Die kan een matige voorzet zijn rug toekeren. Niet uit principe of om een punt te maken. Nee, om de bal mee te controleren en achter een verdediger neer te leggen. Briljant. Echt briljant. Ik zag het, gilde eventjes, sprong op, gooide mijn koffie om, sloeg een hand voor mij mond van verbazing, ontzetting, viel terug op de bank en vroeg mijn vriendin om een vaatdoekje.

Ik geef meteen toe dat Cristiano Ronaldo inderdaad een blaag is. Een egotripper. En zeker ook een kwallebak. Noem een paar scheldwoorden en hij voldoet aan de definitie. Maar hij is ook een fenomeen, een artiest. En daarom dienen al zijn fouten hem te worden vergeven. José Mourinho moet hem trainen. Zie je het voor je? Alsof een 19-jarig blondje Ayrton Senna moet leren om achteruit in te parkeren. Alsof Jody Bernal Michael Jackson een paar danspasjes leert. Dát is pas een schande. De mond, die Godzijdank voor altijd verstopt zal blijven achter de ongetrimde snor, raaskalt verder over een grote Ronaldo-show. Natuurlijk is het één grote Ronaldo-show. Ieder genie heeft een podium nodig. Maar ieder genie heeft ook zijn tekortkomingen. Dat hoort bij een genie. Een genie is niet volmaakt. Anders zou de Schepper waarschijnlijk klaar zijn met scheppen, zoekt ie een andere hobby en stopt hij met zijn levenswerk. Kan voor ons allemaal vervelend uitpakken. En daarom is Cristiano Ronaldo dan ook een blaag. Een egotripper. Een kwallebak. En voldoet hij aan de definitie van alle andere scheldwoorden die u kunt bedenken. Voor die ongetrimde snor heb ik daarom eigenlijk dan ook maar één advies: scheer je weg!