FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 april 2011

Man verdronken in ven in Oisterwijk

Een onbekende man is zaterdagavond verdronken in het Staalbergven in het Brabantse Oisterwijk. De politie denkt dat de man verkoeling zocht in het water. Een getuige zag hoe hij ongeveer 20 meter uit de kant plotseling onder water verdween en sloeg alarm.

Duikers van de brandweer werden ingeschakeld om de man te zoeken. Een politiehelikopter speurde vanuit de lucht het wateroppervlak af. Omstreeks 19.45 uur werd de drenkeling gevonden. Reanimatie had geen resultaat. Waarschijnlijk was de man onwel geworden.

Strijders Gbagbo vallen VN-militairen aan

Strijders van Laurent Gbagbo hebben zaterdag in de Ivoriaanse stad Abidjan een patrouille van de VN-vredesmacht aangevallen. Vier VN-militairen hebben zware verwondingen opgelopen, meldde de volkerenorganisatie. De leden van de vredesmacht waren bezig met een humanitaire missie.

Eerder zaterdag werd een patrouille van de VN aangevallen in de wijk Cocody in Abidjan, de voor de economie belangrijkste stad in Ivoorkust. In de wijk is de residentie van Gbagbo gevestigd. Bij een schotenwisseling werden vijf strijders van Gbagbo getroffen.

Abidjan is het front geworden in de strijd tussen de zittende president Gbagbo en Alassane Ouattara, die door de internationale gemeenschap is erkend als winnaar van de presidentsverkiezingen van november vorig jaar. Gbagbo weigert plaats te maken voor hem.

Uitslag Feyenoord - AZ

Om 20.45 uur begon in de Kuip de wedstrijd tussen Feyenoord en AZ. Hieronder vind je de uitslag van dit duel.

 

Feyenoord

0 - 1

AZ

     44' Benschop
 
 Gele kaart: , Holman, Schaars, (AZ)
 Rode kaart: Swerts (59) (Feyenoord),
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 41.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Dijk
Swerts
De Vrij
Vlaar
Martins Indi
Leerdam
Wijnaldum
Meeuwis (Cabral/76)
Biseswar
Castaignos (Fer/67)
Miyaichi
  Romero
Marcellis
Moisander
Moreno
Klavan (S.Poulsen/55)
Elm
Wernbloom
Schaars
Holman
Sigthórsson (Benschop/26)
Martens (Ortíz/61)

[NASCAR] Räikkönen tekent bij Busch-team

Het diende zich gisteren al wat aan, maar nu is het eindelijk rond. Kimi Räikkönen zal in de NASCAR Truck Series gaan rijden voor het team van Kyle Busch. De Fin zal op 20 mei voor het topteam gaan debuteren op de Charlotte Motor Speedway.

"Ik kijk er naar uit om mijn avontuur in de NASCAR te beginnen bij Kyle Busch Motorsports," zei Räikkönen. "Kyle is één van de beste rijders in de NASCAR en het gebruik maken van zijn kennis zal zeer waardevol zijn nu ik me in een nieuwe vorm van racen ga begeven. Hij heeft een ervaren team om zich heen verzameld dat snelle racetrucks bouwt. Ik kijk uit naar het deel uit maken van een raceteam dat bewezen heeft om zowel op als naast de baan winnend te zijn."

Eerder werd nog gesuggereerd dat Räikkönen met een eigen team zou komen en dat Foster Gillett partner van die renstal zou worden, maar dat blijkt nu door de deal met Kyle Busch niet meer te kloppen.

Wereldkampioene boksen in kleedkamer neergeschoten

De Duitse WIBF- en WIBA-kampioene boksen bij de lichtgewichten Rola el-Halabi, is vrijdagavond vlak voor haar titelgevecht tegen de Bosnische Irma Balijagic-Adler neergeschoten. Tijdens de voorbereidingen voor de wedstrijd drong haar schoonvader, tot voor kort ook haar manager, de kleedkamer van el-Halabi binnen en schoot de wereldkampioene en twee veiligheidsagenten neer. 

De Duitse politie meldt dat de dader onlangs door el-Halabi was bedankt voor bewezen diensten. El-Halabi zou meerdere keren geraakt zijn, onder andere in haar hand. Alle drie de slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht, maar zijn buiten levensgevaar. De schoonvader is opgepakt.

Uitslagen Eredivisie (02/04/2011)

Om 19.45 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

 

sc Heerenveen

2 - 3

Excelsior

 2' Breuer
 31' Dost
   76' Roorda
 81' Roorda
 90+2' Lagouireh
 
 Gele kaart: Janmaat, Gouweleeuw, (sc Heerenveen), Roorda, Koolwijk, (Excelsior)
 Rode kaart: Grindheim (85) (sc Heerenveen)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.800
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Stuhr-Ellegaard
Janmaat (Koning/63)
Gouweleeuw
Breuer
Jong-a-Pin
Grindheim
Djuricic
Väyrynen
Narsingh (Beerens/68)
Dost
Assaidi
  Pellatz
Bovenberg
Nieveld
v.Steensel (Eekman/86)
Nelom
Roorda
Wattamaleo (Bergkamp/33)
Koolwijk
Vincken
Fernandez (Lagouireh/64)
Zeegelaar


Willem II

4 - 5

Roda JC

 30' Lasnik(pen)
 57' Biemans
 80' Lasnik
 90+3' Rigters
   49' Kah
 62' Skoubo
 64' Vormer
 75' De Fauw
 83' Vormer
 
 Gele kaart: Kah, (Roda JC)
 Rode kaart: Swinkels (89) (Willem II)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Kujovic
Biemans (Lampi/80)
v.d.Heijden
Swinkels
Gravenbeek
Pereira
Lasnik
Ippel (Pressel/80)
Hakola (Strihavka/80)
Janga
Rigters
  Prus
De Fauw
Wielaert
Kah (Pluim/89)
Hempte
Delorge
Vormer
Janssen
Sutchuin Djoum (Skoubo/46)
Junker (Svärd/73)
Hadouir


De Graafschap

1 - 3

NAC Breda

 74' Rose
   29' Leonardo
 79' Lurling
 85' Gorter (pen)
 
 Gele kaart: Horváth, Gorter, Boussabon, (NAC Breda)
 Rode kaart: Meijer (84), Broekhof (90+2) (De Graafschap),
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.250
Arbiter: Wiedemeijer
Bijzonderheden: Gorter mist penalty (90+2)
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Wormgoor (Evers/69)
J.Buijs
Broekhof
Fränkel
Rose
Meijer
Kujala (Breinburg/81)
Jungschläger (Bargas/59)
Poepon
De Ridder
  Ten Rouwelaar
Fehér
Luijckx
Horváth
Gorter
Boussaboun (Gudelj/82)
Gilissen
Schilder
Leonardo
Idabdelhay (Janse/88)
Lurling

Noord-Ierse politieagent komt om bij aanslag

Een 25-jarige Noord-Ierse politieagent is zaterdag om het leven gekomen bij een aanslag in Omagh. Toen de katholieke agent in zijn auto wilde wegrijden, ontplofte een bom. De aanslag is nog niet opgeëist.

De politie en politici wijzen een beschuldigende vinger in de richting van dissidenten van het Ierse Republikeinse Leger (IRA). Die hebben vaker bommen geplaatst onder de privéauto's van politieagenten.

Dergelijke autobommen hadden tot nu toe geen levens geëist. De aanslag van zaterdag is de eerste aanslag op de politie met dodelijke afloop in meer dan twee jaar.

Het politiekorps van Noord-Ierland heeft traditioneel vooral protestantse agenten. Een van de belangrijkste doelen van het vredesproces is om de steun van de katholieken voor de politie te vergroten.

Vrouw Van Gaal zorgt voor opschudding

Louis van Gaal is zaterdag in verlegenheid gebracht door zijn vrouw Truus. Ze zou tijdens een restaurantbezoek hebben gezegd dat de coach van Bayern München wellicht naar Juventus vertrekt.

Het gesprek werd opgevangen door boulevardkrant Bild die het bericht naar buiten bracht. Van Gaal ontkende na afloop van de 1-0-zege op Borussia Mönchengladbach in alle toonaarden.

"Dit soort verhalen hoor je op het toilet. Mijn vrouw is de laatste persoon op de wereld die zoiets zou zeggen", foeterde Van Gaal, die onlangs te horen kreeg dat zijn dienstverband in München na dit seizoen eindigt. De oefenmeester heeft nog geen zin in een nieuwe klus en is toe aan een jaartje rust. "Ik neem een sabbatical. Dat heb ik mijn vrouw beloofd."

Jeugdinrichtingen kampen met weglopers en geweld

Het aantal jongeren dat wegloopt uit gesloten jeugdinrichtingen is vorig jaar met 60 procent gestegen. Ook het gebruik van fysiek geweld is flink toegenomen. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken van Inspectie Jeugdzorg, die in het bezit zijn van RTL Nieuws.

Volgens de cijfers van de inspectie waren er vorig jaar 786 jongeren meer dan een etmaal zoek. In 2009 waren dat er nog 490. Het aantal gevallen van fysiek geweld is gestegen van 62 naar 108, een toename van 74 procent. Jongeren die in een gesloten jeugdinrichting zitten, hebben dermate ernstige gedragsproblemen dat ze een gevaar vormen voor zichzelf of voor anderen.

Hoofdinspecteur Gemma Tielen van de Inspectie Jeugdzorg maakt zich tegenover RTL Nieuws zorgen over deze cijfers. Volgens haar geeft het personeel van sommige instellingen aan zich niet deskundig genoeg te voelen om de jongeren in toom te houden. Ze wil laten onderzoeken waarom er meer jongeren weglopen en waarom ze vaker geweld gebruiken.

Verschillende politieke partijen hebben al gereageerd op de kwestie. De PVV zou een spoeddebat over de kwestie willen met staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA). Kamerlid Brigitte van der Burg (VVD) wil onder meer weten hoe de mogelijkheden van de medewerkers waar nodig worden uitgebreid. Ook wil ze weten hoe de jongeren kunnen weglopen.

Azarenka verslaat Sharapova in finale Miami

Victoria Azarenka heeft het Masters-toernooi van Miami op haar naam geschreven. De nummer acht van de wereld uit Wit-Rusland had in de eindstrijd verrassend weinig moeite met de Russische Maria Sharapova (13): 6-1, 6-4. De 21-jarige Azarenka won de titel in Key Biscane al eens in 2009.

Azarenka en Sharapova stonden in de wedstrijd voor de vijfde keer tegenover elkaar. Beide tennissters stapten daarin twee keer als winnaar van de baan. Sharapova kon het haar tegenstandster zaterdag echter lange tijd niet lastig maken. Azarenka was superieur en gunde Sharapova in de eerste set slechts één game.

Azarenka kreeg in het tweede bedrijf meer tegenstand te verduren, maar mocht bij 5-3 voor de wedstrijd serveren. Ze wist twee matchpunten niet te verzilveren, waarna Sharapova terugbrak. In de volgende game was het alsnog raak voor Azarenka, die haar zesde toernooizege boekte.

Positieve reacties op nieuwe Green Lantern beelden

Green Lantern wordt wel bestempeld als een van de grote comic-verfilmingen van dit jaar. Waar Thor en Captain America twee grote namen zijn uit de Marvel-stal, is Green Lantern een van de grotere helden van concurrent DC. Dit weekend vindt in San Francisco de comic-conventie WonderCon plaats, waar een panel voor de eerste Green Lantern film positieve reacties opleverde.

De film kreeg voor het eerst grote aandacht door een cover van tijdschrift Entertainment Weekly in de zomer van 2010. Hierop was Ryan Reynolds te zien als de titelheld in zijn uniform. De reacties hierop waren wisselend, maar voornamelijk niet enthousiast. Ook de enkele maanden later volgende trailer temperde het enthousiasme over de film enigszins.

Mark Strong, die in de film de rol van Sinestro speelt, reageerde hier onlangs op in het april-issue van Empire Magazine. Volgens hem is de golf van kritiek die over de trailer heen kwam begrijpelijk, maar was het materiaal niet representatief voor de film. "Het was slechts bedoeld als een voorproefje," verklaart hij. Bij begrijpt de reacties wel: "Als je niet levert wat [de fans] verwachten, voelen ze zich een beetje bekocht."

Een herkansing van de trailer uit november volgde dit weekend op WonderCon. Warner Brothers maakte van de gelegenheid gebruik wat meer beelden te laten zien, nu de film wat verder in het productieproces is. De beelden, die nog online moeten lekken, zijn kritisch bekeken door comic-sites en positief ontvangen.

"Het eerste dat je moet weten," zo schrijft Comic Book Resources, "is 'stop met bezorgd zijn'." De site beschrijft de beelden die zijn vertoond, waaronder scènes waarin Reynolds' personage Hal Jordan de groene ring in handen krijgt en naar een buitenaardse wereld wordt gevlogen. Ook enkele aliens komen in beeld, waaronder Tomar-Re, met de stem van Geoffrey Rush.

De scènes worden beschreven als 'jokey' als het om enkele lichte scènes van Reynolds' personage gaat, met 'geweldige visual effects' in de grotere actiescènes. Volgens IGN zijn de beelden 'very cool' en is het gevoel dat je eraan overhoudt "veel enthousiaster dan je tot nu toe was". Comic Book Resources voegt eraan toe dat de twijfels die bestonden naar aanleiding van de eerdere trailer ongegrond blijken. Het WonderCon-panel was een "krachtig verkooppraatje voor de fans."

Naast de beelden werd ook een trailer vertoond die in de Verenigde Staten geplanned staat voor vertoning bij voorstellingen van Thor, die daar begin mei gaat draaien. Green Lantern verschijnt zelf halverwege juni in de bioscopen.

Update 20:42
Comic Book Resources heeft inmiddels een selectie van vier minuten, vrijgegeven door Warner Brothers:

[WvdW] Uitslag FC Twente - PSV

FC Twente heeft vanavond de topper tegen PSV gewonnen. In Enschede werd het 2-0 door twee treffers van Theo Janssen. Door de overwinning nemen de Tukkers de koppositie over.

In de eerste helft zorgde PSV wat vaker voor dreiging. Bij twee hachelijke momenten in het eigen doelgebied ontsnapte de ploeg echter aan een vroege achterstand. Berg faalde voor PSV vlak voor rust tot tweemaal toe toen hij oog-in-oog stond met keeper Michailov.

Twente was kort voor rust dicht bij de 1-0 toen een schot van Bajrami via de vingers van Isaksson op de paal belandde. Invaller Ruiz ging neer na door Marcelo lichtjes te zijn aangeraakt. Janssen benutte de strafschop vervolgens.

Twente bleef daarna domineren en in de slotfase wist Janssen de score te verdubbelen. Een lange rush wist hij te bekronen met een stiftballetje.

FC Twente

2 - 0

PSV

 64' Janssen(pen)
 82' Janssen
 
 
 Gele kaart: Buysse, (FC Twente), Hutchinson, Marcelo, Dzsudzsák, (PSV)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 24.200
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Rosales
Wisgerhof
Bengtsson
Buysse (Tiendalli/88)
Landzaat
Brama
Janssen
Bajrami (Ruiz/61)
De Jong (John/84)
Chadli
  Isaksson
Manolev
Marcelo (Rodriguez/68)
Bouma
Pieters
Hutchinson
Bakkal
Engelaar
Lens
Berg (Zeefuik/68)
Dzsudzsák

CDA neemt afscheid van Jan Peter Balkenende

Tijdens het partijcongres hebben de leden van het CDA officieel afscheid genomen van Jan Peter Balkenende. De oud-premier kreeg een staande ovatie van de circa 1600 CDA'ers die zaterdag aanwezig waren in het World Forum in Den Haag. Hij werd geprezen om zijn jarenlange inzet voor het land en voor de partij.

Vicepremier Maxime Verhagen bedankte Balkenende voor de 'voortreffelijke diensten' die hij Nederland heeft bewezen. Ook interim-partijvoorzitter Liesbeth Spies was vol lof over Balkenende, die 'ook bij tegenslag fier bleef staan'.

Spies kondigde aan dat er een award naar Balkenende wordt vernoemd, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een jongere die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de christendemocratie. Balkenende liet weten trots te zijn dat zijn naam aan de award wordt verbonden. "Het is weer eens wat anders dan een norm." Hij sprak zijn vertrouwen uit in de toekomst van de partij. "Het verhaal van de christendemocratie zal met het volle elan worden voortgezet."

Balkenende is bijna dertig jaar actief geweest voor het CDA. Hij gaf tussen 2002 en 2010 als minister-president leiding aan vier kabinetten. Daarvoor was hij vier jaar Kamerlid, vanaf 2001 als fractievoorzitter. Van 1982 tot 1998 was hij gemeenteraadslid in Amstelveen. Ook werkte hij voor het Wetenschappelijk Instituut van de partij.

Onder leiding van Balkenende verloor het CDA bij de laatste Kamerverkiezingen fors. De partij ging terug van 41 naar 21 zetels, waarna Balkenende opstapte. Op dit moment is hij hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en partner bij consultancyfirma Ernst & Young.


CDA neemt afscheid van Jan Peter Balkenende (Foto: Novum)

Keukenhof trekt vijftienduizend bezoekers

De Keukenhof beleefde zaterdag door het mooie weer een topdag. Vijftienduizend mensen brachten een bezoekje aan het park. "Voor het begin van het seizoen is dit echt een heel mooie dag", zegt een woordvoerder.

Sinds de opening op 24 maart draait de Keukenhof sowieso heel goed, vertelt de woordvoeder. "Een enorm verschil met vorig jaar. Toen hadden we slecht weer, eigenlijk de hele lente door. Vooral het Nederlandse bezoek bleef toen achter. Nu zijn we met prachtige lentebloei opengegaan en hebben we, op afgelopen donderdag na, steeds goed weer gehad."

Bizarre recordreeks Mourinho ten einde

Sporting Gijón heeft vandaag in de Primera División met 0-1 gewonnen met Real Madrid. Op zich al een opmerkelijke uitslag, maar het doelpunt van Miguel de las Cuevas in de 79e minuut zorgde er voor dat de huidige coach van de Koninklijke, José Mourinho, voor het eerst sinds 2002 een thuisduel in de competitie verloor.

Mourinho verloor destijds als coach van FC Porto in eigen huis van Beira Mar. Het was tot nu toe de eerste en enige keer dat de Portugees als hoofdcoach een thuisnederlaag leed. Met Porto, Chelsea, Internazionale en Real Madrid bleef hij vervolgens in maar liefst 150 thuiswedstrijden in de competitie op rij ongeslagen.

Ninja Gaiden III wordt donkerder en diepgaander

Yosuke Hayashi, projectleider voor Ninja Gaiden III, heeft in het officiële PlayStation Magazine wat details gegeven over de game. Volgens Hayashi zullen we een donkerde Ryu Hayabusa zien en zal het spel meer nadruk leggen op zijn leven, levenstijl, gevoelens en gedachten als donkere Japanse held.

In Ninja Gaiden III zullen spelers meer gaan ervaren hoe het is om te doden, dat het niet alleen maar bloed en ingewanden is. Daarnaast zullen er geen nieuwe, speelbare personages in het spel zitten. De moeilijkheidsgraad wordt ook onder de loep genomen. Het spel zal niet makkelijker worden volgens Hayashi maar het zal wel een spannende game worden die voor iedereen bedoeld is. Hardcore-gamers zullen nog steeds de game kunnen spelen zoals ze hem graag zien.

Als laatste gaf Hayashi aan dat ze werken aan een complexe multiplayer, het gebruik van de PS-Move is nog niet zeker en topgeheim. Er wordt verwacht dat de game onthuld gaat worden tijdens de E3. Platform of datum is nog niet bekend.

Ninja Gaiden 3

Ligthart wint Hel van het Mergelland

Pim Ligthart is de winnaar geworden van de Hel van het Mergelland. De renner van Vacansoleil klopte in een sprint de Italiaan Federico Canuti de Fransman Samuel Dumoulin.

Als laatste van een vroege kopgroep werd  Duitser Johannes Frohlinger pas op drie kilometer voor de finish door het peloton gegrepen. De renner van Skil-Shimano was ruim 170 kilometer in de aanval geweest, maar haalde het net niet.

Ligthart had zich tot dat moment nog niet teveel ingespannen. "Ik hield favorieten als Dumoulin en Giovanni Visconti in de gaten, maar hoopte dat alles bijeen zou blijven. Het parcours lag me en ook de oplopende finishstraat in Eijsden sprak me aan. Ik wist dat ik kon winnen en had er mijn eerste echte doel van het seizoen van gemaakt. Mooi dat me dat gelukt is in mijn eerste jaar als prof."

Ligthart zal komende week in actie komen in de Ronde van het Baskenland en daarna ook nog de Amstel Gold Race rijden.  "Ik heb in ieder geval laten zien dat ik in Limburg goed uit de voeten kan."

Schouderoperatie noodzakelijk voor Van Muyen

Bart van Muyen moet vermoedelijk een operatie aan de schouder ondergaan. De verdediger van FC Dordrecht viel tegen FC Den Bosch uit. Zijn schouder was uit de kom geschoten, al voor de derde keer dit seizoen.

Het gebeurde de Zwijndrechter al eerder tegen Sparta Rotterdam en FC Emmen. Artsen lieten toen al weten dat bij een eerstvolgende keer een operatie noodzakelijk zou zijn. Dat is nu dus het geval. Het is nog onduidelijk wanneer de operatie wordt gepland.

FC Dordrecht is nog in de race om deelname aan de play-offs te bewerkstelligen en kan de 28-jarige Van Muyen daarbij goed gebruiken. De verdediger, wiens contract komende zomer afloopt, is namelijk recordhouder als het gaat om gespeelde competitieduels in het eerste elftal van FC Dordrecht. Hij kwam tot nu toe 233 keer binnen de lijnen voor de Schapenkoppen.

Hilversum wint nationale rugbytitel

RC Hilversum heeft de nationale titel rugby veroverd. In de finale  van de ereklasse werd met 26-5 gewonnen van RC The Dukes uit Den Bosch.

Bij rust stond Hilversum, dat ook vorig jaar de titel veroverde, al met 8-0 voor. Bij de dames ging de titel voor het vierde jaar op rij naar het Amsterdamse AC. In de finale werd RC Tilburg na een ruststand van 20-0 met 42-12 verslagen.

Uitslagen Topklasse zaterdagamateurs

Vandaag werd de vijfentwintigste speelronde in de Topklasse bij de zaterdagamateurs afgewerkt. De acht wedstrijden leverden 39 doelpunten op, een ongekend hoog aantal. Bovenin is de spanning om te snijden en verandert de situatie wekelijks. Spakenburg en IJsselmeervogels wonnen allebei, maar de andere titelkandidaat Rijnsburgse Boys verloor. Op eigen veld was rivaal FC Lisse in een onvervalste derby met 1-4 te sterk. Rijnsburg zag de achterstand op Spakenburg dus toenemen, maar is nog altijd niet uitgeschakeld in de titelrace.

Bestaat het schokeffect nu wel of niet? Wie de situatie van Harkemase Boys bekijkt, zou zeggen van wel. De Friezen ontsloegen deze week de trainer en wonnen direct met 5-0 van SC Genemuiden. Maar aan de andere kant verloor Hoek ook de tweede wedstrijd na het ontslag van de trainer en dus komen de Zeeuwen maar niet weg uit hun benarde positie. Sterker nog, wekelijks nemen de overlevingskansen af.

Uitslag:

Thuis Uit Uitslag
Capelle Barendrecht 2-1
CSV Apeldoorn Katwijk 3-5
Excelsior '31 Hoek 3-0
Flevo Boys Emmeloord HHC Hardenberg 2-2
Harkemase Boys SC Genemuiden 5-0
Rijnsburgse Boys FC Lisse 1-4
Sparta Nijkerk Spakenburg 0-3
IJsselmeervogels ARC 6-2

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Spakenburg 25 15 6 4 51 63-32
2 IJsselmeervogels 25 15 5 5 50 56-32
3 Rijnsburgse Boys 25 13 8 4 47 61-35
4 Katwijk 25 13 4 8 43 39-30
5 HHC Hardenberg 25 11 5 9 38 41-26
6 Excelsior '31 25 10 8 7 38 40-37
7 Capelle 25 10 7 8 37 36-28
8 Barendrecht 25 9 6 10 33 24-29
9 Harkemase Boys 25 9 5 11 32 44-43
10 FC Lisse 25 8 7 11 31 42-43
11 SC Genemuiden 25 9 4 12 31 40-54
12 Sparta Nijkerk 25 7 5 13 26 28-45
13 Flevo Boys E. 25 6 8 11 26 32-51
14 CSV Apeldoorn 25 6 8 11 26 35-55
15 ARC 25 6 6 13 24 33-52
16 Hoek 25 4 6 15 18 17-39

Cricketers India veroveren wereldtitel

India is in eigen land wereldkampioen cricket geworden. Voor een uitzinnige menigte in Mumbai zette het thuisland na iets meer dan 48 overs 277 runs neer. Sri Lanka was op 274 blijven steken. India was in 1983 ook al eens wereldkampioen.

Sri Lanka, dat in de vorige editie ook al verliezend finalist was, won de toss en begon de wedstrijd met batten. Mede dankzij een score van 103 not out van Mahela Jayawardena kwamen de Sri Lankanen tot 274 runs.

Daarna moest India op jacht naar die score en ging daarbij vrijwel gelijk op. Een teleurstellende score van 18 runs van de 37-jarige grootmeester Sachin Tendulkar werd ruimschoots goedgemaakt door een score van 97 van Gautam Gambhir.

Desondanks bleef de score van India steeds net iets achter bij Sri Lanka. Daar kwam in de laatste vier overs een einde aan, maar de scores van de beide ploegen ontliepen elkaar nauwelijks. Mahendra Dhoni en Yuvraj Singh beten zich echter vast in Sri Lanka en stortten India in een dolle feestvreugde.

Feyenoord aast op Sigthórsson

Feyenoord is bij de zoektocht naar een nieuwe spits uitgekomen bij AZ-aanvaller Kolbeinn Sigthórsson. De IJslander kan bij de Rotterdamers echter alleen de opvolger worden van Luc Castaignos als de stichting Vrienden van Feyenoord de portemonnee trekt. "De club heeft alleen een potje voor salaris," zei Feyenoord-trainer Mario Been.

Been meldt aan de Telegraaf dat Feyenoord geen geld heeft om een transfersom te betalen aan de club waar de vervanger van de naar Internazionale vertrekkende Castaignos nu nog speelt. De oefenmeester van de Rotterdammers meldt dat hij samen met directeur Eric Gudde en toekomstig technisch directeur Martin van Geel een lijstje met nieuwe spitsen heeft opgesteld.

Zeldzaam protest tegen bewind Azerbeidzjan

Bij een protest in Azerbeidzjan tegen het autoritaire bewind van president Ilham Alijev zijn zeker tweehonderd mensen opgepakt. Dat meldde de oppositie in de voormalige Sovjetrepubliek, waar demonstraties een zeldzaamheid zijn.

Circa duizend mensen verzamelden zich zaterdag in het centrum van de hoofdstad Bakoe. Ze negeerden daarmee een demonstratieverbod.

Toen de betogers opriepen tot vrijheid en het aftreden van Alijev greep de oproerpolitie hard in met traangas en rubber kogels. Veel demonstranten werden door de politie in bussen afgevoerd.

In de voormalige Sovjetrepubliek worden mensenrechten met de voeten getreden. Tegenstanders van Alijev verdwijnen in de gevangenis en worden volgens mensenrechtenorganisaties gemarteld.

Zeldzaam protest tegen bewind Azerbeidzjan
Zeldzaam protest tegen bewind Azerbeidzjan (Foto: ANP)

Forza 4-filmpje is echt

Gisteren, 1 april, kwam er een Forza 4-filmpje online op YouTube. Veel mensen dachten aan een 1 aprilgrap maar Microsoft heeft nu aangegeven dat het filmpje echt was en zeker geen grap is. Het was eigenlijk de bedoeling dat het filmpje nooit online zou komen, het is ook weer verwijderd maar iemand anders heeft het kunnen opslaan en weer online gezet.

In het filmpje, dat alleen voor binnen het bedrijf bedoeld was, zien we een aantal features die al bekend waren van de E3-presentatie van vorig jaar. Microsoft heeft ook aangegeven dat alles wat je in het filmpje ziet uiteindelijk niet in de game hoeft te zitten of dat het er misschien anders uit ziet. We krijgen binnenkort wel nieuwe informatie over de racegame, aldus Microsoft.

Dronkenlap (17) plast 45 zonnebrillen onder

Een dronken jongeman van 17 jaar uit Boxmeer heeft in het centrum van Nijmegen een rek met maar liefst 45 zonnebrillen van zijn urine voorzien. Zoonlief is door zijn ouders bij het politiebureau opgehaald. Tegen hem is aangifte gedaan van vernieling door de eigenaar van de winkel, zo bericht de krant de Gelderlander.

De 17-jarige maakte geen geheim van de noodzaak tot het legen van zijn blaas. Klanten en personeel van de winkel aan de Grote Markt waar de zonnebrillen werden verkocht waren dan ook verbijsterd, zo meldt de Gelderlander. Een beveiliger was alert en begeleidde de dronken tiener naar het kantoortje van de winkel.

Ook in het kantoor wilde de jongen blijkbaar zijn territorium afbakenen, dit deed hij door het kantoor van zijn braaksel te voorzien. De jongen werd overgedragen aan gealarmeerde politieagenten.

Op het politiebureau besloten agenten en een ingeschakelde arts de jongen op te laten halen door zijn ouders. Zaterdagavond moet hij terugkomen om een verklaring af te leggen. De zonnebrillen waren uiteraard niet meer te verkopen en zijn dus weggegooid.

Japan overweegt opgave getroffen woongebieden

De Japanse regering overweegt woongebieden die door de aardbeving en de tsunami van 11 maart zijn vernield, niet meer op te bouwen en de getroffen bewoners elders te huisvesten. Dat meldde het Japanse persagentschap Kyodo zaterdag.

Het natuurgeweld heeft vooral grote schade aangericht in bewoonde gebieden aan de kust. De regering zou de bewoners in hoger gelegen gebieden willen huisvesten en de getroffen plekken willen opgeven.

Een massa-evacuatie zal zeker op weerstand stuiten. Veel bewoners zijn al oud en woonden al lang in de gebieden die zijn vernield.

[Premier League] Chelsea laat punten liggen bij Stoke

Chelsea lijkt definitief te zijn afgehaakt in de strijd om het kampioenschap. De ploeg van trainer Carlo Ancelotti, die door drie opeenvolgende overwinningen de hoop op de landstitel juist weer nieuw leven had ingeblazen, speelde uit bij Stoke City met 1-1 gelijk. Chelsea staat derde met een achterstand van elf punten op koploper Manchester United.

Chelsea keek in het Britannia Stadium al na acht minuten tegen een achterstand aan. De openingstreffer van Jonathan Walters werd nog wel weggepoetst door Didier Drogba, maar verder kwamen de bezoekers niet. In blessuretijd ontsnapte Chelsea zelfs aan een nederlaag toen Ricardo Fuller van dichtbij voorlangs kopte.


Chelsea laat punten liggen bij Stoke (Foto: Novum)

Opstelten komt met voorstel voor korpschef

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie komt binnen enkele dagen met een voorstel voor een korpschef in Flevoland. Dat zei een woordvoerder zaterdag naar aanleiding van de ophef die is ontstaan rond het aanstellen van een interimmanager bij het Flevolandse politiekorps. "Wij accepteren niet dat deze man wordt aangesteld als korpschef."

Zaterdag ontstond commotie nadat bekend was geworden dat de burgemeester van Almere en korpsbeheerder Annemarie Jorritsma adviseur Leo Zaal van adviesbureau Twynstra Gudde wil aanstellen. Hij zou 1600 euro per dag gaan verdienen. Hij moet tijdelijk de opgestapte korpschef en plaatsvervangend korpschef vervangen. Volgens Jorritsma was er geen andere geschikte kandidaat te vinden.

Opstelten komt met voorstel voor korpschef
Opstelten komt met voorstel voor korpschef (Foto: ANP)

Ruth Peetoom nieuwe voorzitter van CDA

Ruth Peetoom is verkozen tot de nieuwe voorzitter van het CDA. De Utrechtse predikante kreeg 60,9 procent van de uitgebrachte stemmen. CDA-leden geven aan haar de voorkeur boven de burgemeester van Westland Sjaak van der Tak.

Peetoom krijgt de zware taak om het CDA weer uit het slop te trekken. De partij ging vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen terug van 41 naar 21 zetels en ook bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart verloor het CDA fors.

Peetoom was vicevoorzitter van de commissie-Frissen, die de verkiezingsnederlaag van 2010 onderzocht. Ze stemde tijdens het CDA-congres in Arnhem tegen de deelname van het CDA aan het minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV.

"We zijn veel kiezers verloren omdat kiezers niet meer wisten waar het CDA voor stond", zei Peetoom zaterdag in haar speech. "Dat is een hard verwijt." Peetoom wil als voorzitter de partijorganisatie opschudden en nieuwe vormen van partijdemocratie invoeren, zo gaf zij aan.

Het voorstel om een onafhankelijke commissie in het leven te roepen die de partij gaat vernieuwen, behaalde tijdens het congres geen meerderheid. De nieuwe voorzitter kreeg de opdracht mee om leiding te geven aan dit proces. "We gaan het doen. We gaan het samen doen", sprak zij strijdvaardig.

Peetoom hamerde op onderling respect binnen de partij, waar het volgens haar de laatste tijd aan heeft ontbroken. "We mogen elkaars integriteit niet in twijfel trekken", zei ze. Vicepremier Maxime Verhagen zei op het partijcongres ook al dat hij de teamspirit mist bij het CDA. Hij riep zijn partijleden op om te gaan werken aan onderling vertrouwen en te stoppen met elkaar openlijk te bekritiseren.

Bin Hammam: "Blatter ouderwets"

Mohammed Bin Hammam blijft kritiek uiten op FIFA-voorzitter Sepp Blatter. De voorzitter van de Aziatische voetbalbond heeft zijn zinnen gezet op de positie van Blatter en noemt de Zwitser ouderwets. Op 1 juni wordt de (nieuwe) voorzitter van de FIFA gekozen.

"In de ogen van het publiek en de media is de FIFA corrupt. Blatter is niet meer in de positie om dat imago te veranderen. Hij is ouderwets, kijk maar naar de discussie over doellijntechnologie," zei Bin Hammam tegen de Süddeutsche Zeitung. De 61-jarige Qatarees belooft vernieuwing. "Er is geen nieuwe benadering. Ik zie geen creativiteit bij Blatter."

Bin Hammam wil als hij gekozen wordt twee termijnen van vier jaar aanblijven. Dat is korter dan Blatter die al dertien jaar op het pluche zit. "Voor het voetbal is het niet goed om zo lang aan te blijven."

Rus tegen Safina in Marbella

Arantxa Rus mag alsnog rechtstreeks meedoen aan het WTA-toernooi in het Spaanse Marbella. De Nederlandse moet het in de eerste ronde opnemen tegen de voormalig nummer één van de wereld Dinara Safina. De Russin is op de weg terug na een hardnekkige rugblessure en staat nu 91e op de wereldranglijst, Rus staat 104e.

Ook Michaëlla Krajicek komt in Marbella in actie. Zij probeert zich via het kwalificatietoernooi te plaatsen voor het hoofdschema.

[F3 Euro] Uitslagen Race 1+2 Paul Ricard

Nigel Melker heeft de eerste Formule 3-race in de Euroseries van 2011 op zijn naam geschreven. De Nederlander bleef op Paul Ricard Felix Rosenqvist en Daniel Juncadella ruim voor. De tweede race werd gewonnen door Roberto Merhi, voor Marco Wittmann en Juncadella. Melker werd door een straf twaalfde en laatste.

Race 1

Merhi begon de eerste race van poleposition, maar zakte na een sterke start uiteindelijk terug naar de vierde plaats. Melker verloor na de start een plek en viel juist terug naar de vierde plaats, maar de Nederlander liet zien snelheid in zijn bolide te hebben en greep in de zesde ronde de leiding om deze niet meer af te staan. Rosenqvist wist Juncadella en Merhi nog te passeren, waardoor hij uiteindelijk als tweede over de streep kwam.

Race 2

Voor de tweede wedstrijd werd de volgorde van de top acht uit race 1 omgekeerd op de startgrid, waardoor de Belg Laurens Vanthoor van de eerste plaats mocht vertrekken. De Belg behield na de start de leiding, voor de sterk gestarte Wittmann en Merhi. Vanthoor had de snelheid niet helemaal, waarna achtereenvolgens Wittmann, Merhi, Juncadella en Melker hem inhaalden. Laatstgenoemde deed dit niet reglementair volgens de organinsatie, waardoor hij 30 seconden bij de racetijd opgeteld kreeg en twaalfde werd. Merhi haalde Wittmann nog in, waardoor de zege naar Spanje ging.

Morgen is de derde race.

Uitslag Race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Nigel Melker Mücke Motorsport 36:32.728
2 Felix Rosenqvist Mücke Motorsport +4.090
3 Daniel Juncadella Prema Powerteam +9.268
4 Roberto Merhi Prema Powerteam +11.340
5 Marco Wittmann Signature-Plus +12.424
6 Carlos Munoz Signature-Plus +18.186
7 Kuba Giermaziak STAR Racing Team +20.106
8 Laurens Vanthoor Signature-Plus +22.891
9 Gianmarco Raimondo Motopark Academy +23.504
10 Jimmy Eriksson Motopark Academy +24.184
DNF Kimiya Sato Motopark Academy +11 Ronden
DNF Daniel Abt Signature-Plus +12 Ronden


Uitslag Race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 Roberto Merhi Prema Powerteam 19:10.637
2 Marco Wittmann Signature-Plus +0.800
3 Daniel Juncadella Prema Powerteam +1.360
4 Laurens Vanthoor Signature-Plus +6.856
5 Felix Rosenqvist Mücke Motorsport +7.056
6 Carlos Munoz Signature-Plus +10.152
7 Kimiya Sato Motopark Academy +10.394
8 Kuba Giermaziak STAR Racing Team +12.607
9 Jimmy Eriksson Motopark Academy +13.492
10 Gianmarco Raimondo Motopark Academy +16.438
11 Daniel Abt Signature-Plus +16.940
12 Nigel Melker Mücke Motorsport +34.948

Steam begint verkoop aardappelen

Steam begint met de verkoop van aardappelen met de zogenaamde 'Potato Sack'. Ok, de aardappelen zijn flauw maar de Potato Sack is echt. Steam komt namelijk met een indie-bundel met dertien indie-games. Elke game kan je los kopen met 50% korting, koop je ze alle dertien in één keer, dan krijg je 75% korting.

De Potato Sack, met alle dertien games en de 75% korting, zal je €34,47 kosten en zal de volgende games bevatten:

  • 1… 2… 3… KICK IT!
  • AaAaAA!!! – A Reckless Disregard for Gravity
  • Amnesia: The Dark Descent
  • AudioSurf
  • BIT.TRIP BEAT
  • Cogs
  • Defense Grid: The Awakening
  • Killing Floor
  • RUSH
  • Super Meat Boy
  • The Ball
  • The Wonderful End of the World
  • Toki Tori

Mocht je twijfelen, koop je deze bundel of heb je alle dertien de games al, vanaf 5 april krijg je dan een 'Potato Hat' voor in Team Fortress 2.

Aardappelen

Minister Schippers wil grotere rol voor apotheker

De apotheker krijgt een grotere rol bij de bewaking van het medicijngebruik van mensen die bij verschillende specialisten lopen. "Betere afstemming in het medicijngebruik kan veel schadelijke gevolgen voorkomen", zei minster Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zaterdag bij het 125-jarig jubileum van Apotheek Julius in Baarn.

Door fouten in de medicatie belanden jaarlijks 19.000 mensen in het ziekenhuis. Schippers ziet een grote rol voor apothekers om dat te verlagen. "Ze kunnen controleren of geneesmiddelen in de juiste dosering zijn voorgeschreven en of verschillende geneesmiddelen elkaar wel verdragen."

Schippers wil een betere samenwerking tussen artsen en apothekers en wil ook dat de apothekers toegang krijgen tot laboratoriumuitslagen, bijvoorbeeld om de nierfunctie te controleren. Die is essentieel voor de opname van medicijnen.

Schippers wil grotere rol voor apotheker
Schippers wil grotere rol voor apotheker (Foto: ANP)

'Eerste warme dag voelt niet zo warm'

Zaterdag was de eerste warme dag van dit voorjaar. 's Middags was het op de meeste plaatsen in het land tussen de 21 en 23 graden. Dat meldt een woordvoerder van het KNMI.

Het warmst werd het in Brabant en Limburg. Daar werd het net geen 24 graden. Alleen op de Waddeneilanden bleef het kwik onder de 20 graden. Door de vrij harde wind voelde het in het hele land vaak minder warm dan de thermometer aangaf.

Een dag met een maximumtemperatuur van 20 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Wordt 25 graden of hoger bereikt, dan is dat een zomerse dag.

Team Lotus zet rijdersprogramma op

In navolging van veel andere Formule 1-teams heeft ook Team Lotus haar eigen rijdersprogramma geïntroduceerd. Tijdens de demonstratie in Maleisië maakte de renstal bekend dat de Amerikaan Alexander Rossi het eerste talent is dat richting de Formule 1 zal worden geleid.

"Namens Team Lotus en Team AirAsia ben ik erg blij dat ik dit ontwikkelingsprogramma kan presenteren. Vanaf de eerste dag van Team Lotus wilden we jonge coureurs uit Azië en de rest van de wereld een kans geven om hun talenten te ontwikkelen en onze ervaring te gebruiken om hen hun doelen te laten realiseren. We hebben een duidelijke route naar de top en met AirAsia hebben we een partner die het gewend is om dromen uit te laten komen," zei directeur bij Team Lotus Riad Asmat.

Naast Rossi zijn voor de verdere toekomst karters Tanart Sathienthirakul, Max Klinkby-Silver, Weiron Tan, Senna Iriawan en Daim Hishamuddin en Formule Ford-rijder Matt Parry in het programma opgenomen.

Foto's: Blockbuster dvd actie, Fame (Amsterdam)

Donderdag 31 maart is het zover. De meest recente blockbuster van regiseur Robert Rodriguez komt uit op dvd en blu-ray. In deze film speelt Danny Trejo een op wraak beluste ex politie agent, die op de meest extreme wijze de strijd aangaat met een kwaadaardig drugscartel. Zal het hem lukken alle mooie vrouwen het hof te maken? Waar kan een machete, behalve het kappen van bomen, nog meer voor worden gebruikt? Gaat Lindsey Lohan echt topless? Antwoord op deze vragen en nog veel meer vanaf aankomende donderdag.

Maar dit is nog niet alles. Wil jij deze briljant bloederige wraakfilm met een knipoog gratis bemachtigen? Dat kan! Bewijs je moed en laat tussen 15:00 & 16:00 op donderdag 31 maart ’11 messen op je gooien in de entree van FAME! Een echte messenwerpster gekleed volledig in de stijl van de film zal een ieder die het aandurft bestoken met levensgevaarlijke en vlijmscherpe werpmessen. Dus hoever durf jij te gaan voor een gratis exemplaar van Machete, een briljante nieuwe cult knaller…. ?

Fok!fotografe Elma Mons was voor ons aanwezig en maakte de volgende reportage voor ons

Twee doden door schietpartij Alphen a/d Rijn

Door een schietpartij in Alphen aan den Rijn zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twee personen om het leven gekomen. Twee anderen raakten gewond, zo meldde de politie zaterdag.

Rond 0.15 uur kreeg de politie een melding dat er schoten waren gehoord in de buurt van de Broekhorst in Alphen aan den Rijn. De politie trof daar niets aan, maar kreeg kort daarna een melding dat er een auto met vier neergeschoten personen was gearriveerd bij een ziekenhuis in Gouda.

In het ziekenhuis werd geconstateerd dat twee slachtoffers waren overleden. Of die op weg naar of in het ziekenhuis stierven is niet duidelijk. De toedracht van de schietpartij is onbekend. Het is evenmin bekend hoe het met de gewonden gaat en hoe ernstig hun verwondingen waren.

Wolkenkrabbers wereldwijd in Japanse kleuren

Als teken van solidariteit met de slachtoffers van de aardbeving in Japan zullen maandag wereldwijd negen wolkenkrabbers in de nationale kleuren van het Aziatische land worden belicht. Het initiatief gaat uit van de beheerder van het Empire State Building, het hoogste gebouw in New York.

Het initiatief wordt gevolgd door de beheerders van wolkenkrabbers in Chicago, Kuala Lumpur, Macau, Seoul, Auckland, Portsmouth en twee in Canada. De toppen van de gebouwen kleuren maandag rood en wit, de kleuren van de Japanse vlag. De bedoeling is de getroffen Japanners een hart onder de riem te steken.

Het Empire State Building, dat na de vernietiging van de Twin Towers in 2001 weer het hoogste gebouw van New York is, verandert iedere paar dagen van kleur. Enkele jaren geleden was de kleur oranje ter gelegenheid van een bezoek van prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan de stad.

Al Qaida eist aanslag Irak op

Al Qaida in Irak heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag en gijzeling in de Iraakse stad Tikrit waarbij vorige week zeker 57 mensen gedood werden. Dat zei de terreurorganisatie zaterdag in een verklaring op internet. De aanslag was een 'reactie op de misdaden die tegen soennitische gevangenen worden gepleegd'.

De aanvallers bliezen voorafgaand aan de bestorming van het gebouw van de provincieraad van de Iraakse provincie Salahuddin een auto op als afleidingsmanoeuvre. Na de explosie gingen de mannen gekleed in uniformen naar een controlepost bij het gebouw en deden zich voor als Iraakse soldaten.

Toen ze verteld werd dat ze moesten worden gefouilleerd, openden ze het vuur. Vervolgens drongen ze het gebouw binnen en begonnen willekeurig in het rond te schieten.

Na een urenlange belegering door veiligheidstroepen bliezen de gijzelnemers zich op.

Been gevonden langs Boven-Merwede

De politie heeft een been gevonden langs de Boven-Merwede bij Hardinxveld-Giessendam. Een voorbijganger zag het lichaamsdeel in de loop van vrijdag tijdens het uitlaten van de hond en meldde de vondst in de nacht van vrijdag op zaterdag. Dat maakte de politie zaterdag bekend.

De herkomst van het been is nog onbekend, aldus de politie, die een onderzoek instelt. Mogelijk kan DNA-onderzoek hierbij helpen.

Dronken wegpiraat verstopt zich achter vuilnisbak

Een 34-jarige man uit Nieuwegein met een slok op die zaterdagochtend met hoge snelheid over de A2 raasde, kon na een achtervolging uiteindelijk worden aangehouden in Vleuten, waar hij zich achter een vuilnisbak had verscholen. Zijn auto had hij daarvoor al stuk gereden tegen een betonblok. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten.

De man reed op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht 189 kilometer per uur. De politie zette de Mercedes aan de kant en liet de man blazen. Toen bleek dat hij te veel gedronken had, ging de man er in zijn auto vandoor.

Na een korte achtervolging botste hij tegen een betonblok, waarna hij er te voet vandoor ging en een plek zocht om zich te verstoppen. Een oplettende buurtbewoner zag de man en tipte de politie.

Behalve dat hij te snel reed, te veel gedronken had, en ervandoor ging toen de politie hem wilde aanhouden, staat de man ook te boek als ongewenst vreemdeling. Het rijbewijs en het paspoort waarmee hij zich probeerde te legitimeren waren allebei vals. De man zit vast.

'Rebellen door luchtaanval NAVO gedood'

Vliegtuigen van de NAVO hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag met een luchtaanval tien tot dertien rebellen, die tegen de Libische leider Moammar Gadhafi vochten, gedood. Dat hebben opstandelingen zaterdag gezegd.

De rebellen zouden zijn gebombardeerd tussen de oostelijke steden Brega en Ajdabiyah. Een correspondent van het Britse persbureau Reuters zei dat hij op een weg bij Brega zeker vier verbrande voertuigen heeft gezien.

De NAVO heeft nog niet gereageerd op het bericht. Vrijdag stelde de NAVO een onderzoek in naar de mogelijke dood van Libische burgers door een aanval van het bondgenootschap. Een arts had tegen de BBC gezegd dat de NAVO zeven burgers heeft gedood bij een luchtaanval op troepen die loyaal zijn aan Gadhafi.

'Rebellen door luchtaanval NAVO gedood'
'Rebellen door luchtaanval NAVO gedood' (Foto: ANP)

[MotoGP] Stoner op pole in Jerez

Casey Stoner heeft vanmiddag de polepositie veroverd voor de Grote Prijs van Spanje. Op het circuit van Jerez was de Australiër met zijn Honda de snelste in de kwalificatie van de MotoGP.

Stoner tekende voor 1.38,757 in zijn snelste ronde. Hij hield de Spaanse Honda-rijder Dani Pedrosa (1.38,915) ruim een tiende achter zich. Wereldkampioen Jorge Lorenzo uit Spanje zette de derde tijd (1.38,918) neer. Stoner begon het seizoen met een zege in Qatar.

Casey Stoner op pole in Jerez
Casey Stoner op pole in Jerez (Foto: ANP)

Vrouw neergeschoten in Rotterdam

Bij een schietpartij in Rotterdam is zaterdagmiddag een vrouw gewond geraakt. De politie heeft korte tijd later een verdachte aangehouden. Dat meldt de politie zaterdag.

De schietpartij was rond 13.30 uur in de Heijplaatstraat. De vrouw werd in haar been geraakt, meldt een politiewoordvoerder. Over de ernst van de verwonding kon hij niets zeggen. De verdachte werd aangehouden vlak bij de plek van de schietpartij. De politie weet nog niet wat de relatie tussen slachtoffer en verdachte is.

Eigen volk eerst

De overeenkomst tussen een Ajacied en een OV-reiziger is makkelijk te zien: zowel de supporters als de reizigers voelen zich niet serieus genomen door de ‘hoge mensen'. Zo gaan de tarieven elk jaar fors omhoog terwijl de kwaliteit van het product niet beduidend toeneemt. Men voelt zich niet meer behandeld als mens, maar als object waar geld aan te verdienen valt. Daarnaast worden de Ajacieden o.a. vertegenwoordigd door ene Daniël Dekker die afgelopen week in P&W duidelijk liet blijken niet onpartijdig te zijn in de huidige ‘koude oorlog' binnen Ajax. Een volgende groep mensen in de samenleving die zich niet serieus voelen genomen is de zogenaamde groep ‘jonge starters' die op zoek zijn naar een huis.

'The voice of' verkocht aan Duitsland

Kijkcijferhit 'The voice of' van John de Mol is verkocht aan de Duitse tv-zender ProSieben. Dat meldde productiemaatschappij Talpa zaterdag. Dat zo'n groot Nederlands programma van zeventien afleveringen aan zo'n grote markt als Duitsland is verkocht, is heel bijzonder, verzekert Thomas Notermans van Talpa. "Duitsland is de derde tv-maker van de wereld."

Hoeveel geld er precies is gemoeid met de deal, kon Notermans niet zeggen. Maar, zei hij: "Ik heb John de Mol eens in een interview horen zeggen dat het 6,2 miljoen euro kostte om de shows te maken."

Eind vorig jaar verkocht Talpa de talentenjacht aan de Verenigde Staten. Op 26 april zendt NBC de eerste aflevering van The voice of America uit. In de jury zitten onder anderen zangeres Christina Aguilera en leadzanger Adam Levine van Maroon 5.

Ben Saunders won in januari de finale van The Voice of Holland op RTL4.

'The voice of' verkocht aan Duitsland
'The voice of' verkocht aan Duitsland (Foto: ANP)

[Premier League] Hattrick Rooney bezorgt Manchester winst

Manchester United heeft in de strijd om de Engelse landstitel geen averij opgelopen. Uit bij West Ham United werd in een spectaculair laatste halfuur een 2-0 achterstand omgebogen in een 4-2 overwinning. Wayne Rooney was de grote man met een loepzuivere hattrick tussen de 65e en tachtigste minuut.

Manchester kende een dramatische start op Upton Park. Na tien minuten veroorzaakte Patrice Evra met een handsbal een strafschop, een kwartiertje later ging Nemanja Vidic eveneens in de fout in het strafschopgebied. Beide penalty's werden feilloos benut door Mark Noble.

West Ham hield de 2-0 voorsprong lange tijd eenvoudig vast, totdat Rooney zijn ploeg in het laatste halfuur bij de hand nam. Met een fraaie vrije trap, een schot in de verre hoek en een benutte penalty bracht hij Manchester aan de leiding. Invaller Javier Hernandez maakte er in de slotfase ook nog 2-4 van.

Lehmann: "Ik wilde graag even terugkomen"

Jens Lehmann keerde onlangs terug bij Arsenal. De 41-jarige doelman was eigenlijk gestopt, maar vanwege keepersproblemen zochten The Gunners hun heil bij de routinier. Arsenal mist Vito Manone, Lukasz Fabianski en Wojciech Szczesny door blessures, waardoor trainer Arsène Wenger alleen een beroep kon doen op Manuel Almunia.

Wenger besloot daarom Lehmann te polsen voor een tijdelijke terugkeer. "Het was geen lastige beslissing. Mijn gezin was verrast door de vraag van Wenger, maar ik wilde graag voor even terugkeren naar Londen", zei Lehmann via de officiële kanalen van Arsenal. "Ik vind het een erg fijne stad en heb hier veel goede vrienden gemaakt." Lehmann stond tussen 2003 en 2008 ook in het doel.

Deze week speelde hij een wedstrijd mee bij de beloften. "De training was in het begin erg zwaar. In de laatste week helemaal. De trainer gaf me twee dagen vrij. Het was goed om te merken dat mijn lichaam snel herstelde", aldus de Duitser, die bezig is met zijn trainerscursus. "Ik was bezig met het halen van mijn trainerspapieren en daar ga ik na dit seizoen mee verder."

Japanse hond gered van drijvend dak op zee

De Japanse kustwacht heeft een hond gered die 2 kilometer uit de kust op een drijvend dak zat. Het dak en andere brokstukken zijn de zee in gesleurd door de tsunami die volgde op een zware aardbeving vorige maand.

Het is onduidelijk hoe lang de hond al op zee was toen een helikopter het dier vrijdag zag. Het kostte meerdere uren om de hond te pakken te krijgen, omdat het over andere wrakstukken probeerde te vluchten toen het de reddingswerkers zag die vanuit de helikopter naar beneden kwamen.

Toen het dier eenmaal veilig was, bleef het rustig en at het koekjes en worstjes aan boord van een patrouilleboot. 

Voor een filmpje van het voorval check hier


'vet schattige hond' (Foto: Novum)

CDA-congres voelt niets voor animal cops

CDA-leden zitten niet te wachten op de komst van vijfhonderd animal cops. Tijdens het CDA-congres, dat zaterdag plaatsvindt in Den Haag, werd een resolutie aangenomen tegen deze dierenpolitie. Of dit ook betekent dat de door de PVV zo gewenste animal cops er niet komen, is nog maar de vraag. Het is een afspraak die in het regeerakkoord staat.

Het congres sprak zich ook uit voor een belastingsstelsel waarin aandacht is voor gezinnen en voor duurzaamheid. Volgens de jongerenafdeling CDJA is het gezin de hoeksteen van de samenleving, en moet er daarom een 'nieuwe en moderne gezinspolitiek' worden gevoerd. Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma kan zich hierin vinden, gaf hij aan.

Vijf Filmtips voor de maand April

Met de zomer voor de deur beginnen de summer blockbusters langzaam de aandacht van de bioscoopbezoeker op te eisen. Voordat het zover is hebben we echter nog het aanbod van de lente. FOK! blikt maandelijks vooruit op de films die komen gaan en pikt er enkele uit die wellicht interessant zijn om te gaan zien. In deze special geven we je een vooruitblik op Hævnen, Thor, Scream 4, Somewhere en Paul.

Ajax ook zonder Van der Wiel tegen Heracles

Ajax moet het in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo stellen zonder Gregory van der Wiel. De rechtsback raakte vandaag tijdens de training geblesseerd aan zijn recherbovenbeen. Trainer Frank de Boer heeft Ruben Ligeon opgeroepen als vervanger. De verdediger van de A1 maakt zijn debuut in de wedstrijdselectie.

De blessure van Van der Wiel vergroot de defensieve zorgen bij Ajax. Toby Alderweireld ontbreekt vanwege een bovenbeenblessure, Jan Vertonghen is geschorst. Bovendien herstelt doelman Maarten Stekelenburg nog altijd van een operatie aan zijn duim.

Engelaar: "Na Twente vijf pittige wedstrijden"

Orlando Engelaar speelt dit weekend met PSV tegen zijn oude club FC Twente. Het belooft een kraker te worden, maar Engelaar kijkt ook vooruit.

Engelaar heeft zin in de wedstrijd die cruciaal is voor de titelstrijd in Nederland. "Het is altijd leuk om tegen een club te spelen waar je iets mee hebt, maar in dit geval is het wel heel erg speciaal. De belangen zijn groot, ik kijk er erg naar uit", vertelt hij aan Voetbal International.

Ook al zou PSV de volle winst pakken, dan nog is het volgens de middenvelder niet beslist. "Nee, zeker niet. Daarna wachten er namelijk nog vijf pittige wedstrijden. Het is niet meer dan een belangrijke stap in de goede richting." PSV speelt na Twente onder meer nog tegen Feyenoord en FC Groningen, en ondertussen wacht de confrontatie met Benfica in de Europa League.

De voorbereidingstijd voor beide clubs was maar kort, nadat veel spelers interlandverplichtingen hadden de afgelopen anderhalve week. PSV lijkt echter met bijna hetzelfde basisteam te spelen als dat het de laatste tijd doet, met Otman Bakkal als vervanger van de nog geschorste Ola Toivonen.

Formatie Utrechts provinciebestuur rond

Utrecht is als eerste provincie klaar met de formatie van een nieuw bestuur. Er komt een coalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Dat meldt de provincie zaterdag. Elke partij levert één gedeputeerde. De onderhandelingen tussen de vier partijen werden vrijdagavond afgerond.

Na de verkiezingen voor de Provinciale Staten van 2 maart werd al snel duidelijk dat VVD, CDA, D66 en GroenLinks wilden samenwerken. In drie weken tijd hebben de partijen onder leiding van VVD-formateur Remco van Lunteren onderhandeld en een coalitieakkoord geschreven. Maandag presenteert het nieuwe college het akkoord en de namen van de kandidaat-gedeputeerden.

Volgens Van Lunteren wil het nieuwe college 'minder bestuurlijke drukte en een kleinere overheid'. "We geven zelf het goede voorbeeld door terug te gaan van zes naar vier gedeputeerden."

Utrecht werd de afgelopen vier jaar bestuurd door een coalitie van CDA, VVD en ChristenUnie. Gedeputeerde Staten telde zes leden, twee van elke coalitiepartij.

Robots in Fukushima bestuurd met Xbox-controllers

De robots die gebruikt worden om de kernreactoren in Fukushima, Japan, te repararen worden onder andere bestuurd door Xbox 360-controllers. De controllers komen van QinetiQ, een Amerikaans bedrijf dat onbemande robots levert om de problemen rondom de centrale in Japan te helpen oplossen.

De robots, met de naam Talon, zijn uitgerust met nachtvisie en een CBRNE (Chemical, Biological, Radiological, Nuclear en Explosive)-detectiemodule. Deze modules zorgen ervoor dat de robots meer dan 7500 verschillende soorten omgevingsgevaren kunnen detecteren. Denk hierbij aan straling en gevaarlijke gassen, maar ook aan hoge temperaturen en luchtkwaliteit. De Talons zijn tot op een afstand van 1000 meter te besturen en worden ook gebruikt door het Amerikaanse leger.

Xbox

Xbox

RadioShack zonder Hunter naar Vlaanderen

Team RadioShack zal het morgen tijdens de Ronde van Vlaanderen moeten doen zonder Robert Hunter. Tijdens de Driedaagse De Panne kwam de Zuid-Afrikaan ten val en liep kneuzingen aan zijn ribben en wervels op. Hij heeft nog steeds last daarvan. De 20-jarige Pool Michal Kwiatkowski zal hem vervangen.

Fumiyuki Beppu, Manuel Cardoso, Geoffroy Lequatre, Dmitriy Muravyev, Gregory Rast, Sébastien Rosseler en Robbie McEwen zijn de andere rijders die morgen van start gaan in Vlaanderens Mooiste.

Win kaarten voor de Harry Potter launchparty

Vanaf 8 april is Harry Potter and the Deathly Hallows part 1 exclusief verkrijgbaar op dvd en Blu-ray Disc. Om dat te vieren, bieden Warner Bros. en FOK! jou nu de kans om, samen met een introducé, aanwezig te zijn bij de exclusieve dvd-launchparty van Harry Potter and the Deathly Hallows part 1 op Donderdagavond 7 april in Amsterdam!

Het evenement vindt plaats op het Centraal Station van Amsterdam, te weten in Grand Café-Restaurant 1e klas, gelegen op perron 2B (naast de Burger King). Het evenement vindt plaats op donderdagavond 7 april tussen 20.00 uur en maximaal 00.30 uur. De prijs is het bijwonen van deze exclusieve avond, alsmede een heerlijke Harry Potter-welkomstcocktail en verschillende hapjes en drankjes. Na afloop van de avond ontvangt elke prijswinnaar (niet de introducé) een goodie bag met daarin minimaal één Harry Potter-goodie en een exemplaar van de dvd Harry Potter and the Deathly Hallows - part 1. Daarnaast maken alle genodigden (prijswinnaar en introducé) kans op een speciale prijs. Deze wordt toegekend aan de persoon die zich het leukst heeft gekleed (de dresscode is dan ook heel belangrijk). De nummers 2 en 3 ontvangen tevens een mooie prijs. Een jury, bestaande uit de moderators van een aantal Harry Potter-fansites, bepalen samen de 3 winnaars.

Wil je meedoen, surf dan even naar het topic, lees de regeltjes door, en verstuur je inzending!

Blessurezorgen Schalke voor duel tegen Inter

Het is onzeker of Schalke 04 dinsdag in de kwartfinale van de Champions League tegen Internazionale kan beschikken over Christoph Metzelder, Mario Gavranovic en Peer Kluge. De drie voetballers hielden aan de gestaakte competitiewedstrijd van gisteren tegen St. Pauli blessures over.

Centrale verdediger Metzelder brak zijn neus. Hij kan mogelijk met een masker spelen tegen Inter. De enkelblessure van de 21-jarige Gavranovic lijkt ernstiger, zo gaf trainer Ralf Rangnick zaterdag aan. Kluge liep een spierblessure op.

Grensrechter Thorsten Schiffner kreeg vrijdag in de slotfase een blikje bier in zijn nek, waarop het duel werd stilgelegd. Schalke leidde op dat moment met 2-0. Klaas-Jan Huntelaar deed nog altijd niet mee. De Oranje-international heeft een knieblessure.

Schalke gaat dinsdag eerst op bezoek bij Inter. Acht dagen later is de return.

Bill Clinton spreekt op Friese conventie

Voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton komt naar Nederland. Op uitnodiging van Achmea geeft hij op 28 mei in het Friese dorp Achlum een toespraak op de Conventie van Achlum. Dat liet de verzekeraar zaterdag weten.

Het evenement is een initiatief van Achmea en gaat over de huidige situatie in en de toekomst van Nederland. Tijdens de conventie wordt op verschillende locaties in het dorp gesproken over onderwerpen als gezondheidszorg, pensioen, veiligheid en arbeidsparticipatie.

Bill Clinton spreekt vaker op conventies en geeft ook lezingen. Hier moet echter wel een prijs voor worden betaald. Sinds zijn presidentsschap heeft Clinton miljoenen euro's verdiend met lezingen en speeches. Hoeveel Achmea heeft betaald voor zijn aanwezigheid op de Conventie van Achlum is niet bekendgemaakt.

Ook voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema, oud-schaatser Erben Wennemars en schrijver Geert Mak spreken op de conventie.

Prequel voor Resident Evil

De Resident Evil filmserie gaat terug naar het begin. Letterlijk; distributeur Screen Gems heeft bekend gemaakt dat de game-verfilmingen een prequel gaan krijgen.

De vijfde film in de reeks gaat Resident Evil: Begins heten. Qua tijdlijn plaatst deze film zich voor Resident Evil uit 2002, de eerste keer dat de wereld uit de gelijknamige games op het witte doek verscheen.

In Begins zal Milla Jovovich wederom de rol van Alice spelen, maar ze zal niet de heldin met superkrachten zijn die we kennen, omdat die op dit punt nog niet is geïnfecteerd met het T-virus. Alice is bovendien niet de hoofdrol; Sienna Guillory zal de rol van Jill Valentine spelen, wiens verhaal we volgen als zij probeert om te gaan met de uitbraak van het virus.

Hoewel regisseur Paul W. S. Anderson verantwoordelijk was voor de eerste en de meest recente film in de reeks, is nog niet zeker of hij ook betrokken zal worden bij Resident Evil: Begins. De film moet echter uitkomen in september 2012, dus het zal niet lang meer duren voordat daar zekerheid over is.


Scène uit Resident Evil

Weekers komt eigenaren woonboot tegemoet

Eigenaren van een woonboot hoeven vanaf 1 juli geen btw te betalen over het liggeld dat ze betalen. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft dat besloten om de ruim negenhonderd woonbooteigenaren tegemoet te komen bij wie de liggelden in veel gevallen heel fors worden verhoogd.

De Tweede Kamer had een lange lijst van vragen gesteld over de plannen om de prijzen van ligplaatsen te verhogen. De woonboten liggen in water dat eigendom is van de staat. De overheid wil de huren gelijktrekken met die van sociale huurwoningen.

De plannen bleken te leiden tot verhogingen van vaak honderden euro's. Om de pijn te verzachten, scheldt Weekers nu de btw kwijt, wat 19 procent scheelt. Ook wordt de verhoging uitgesmeerd over vijf jaar, in plaats van drie.

Weekers komt eigenaren woonboot tegemoet
Weekers komt eigenaren woonboot tegemoet (Foto: ANP)

België gaat voor nieuw arbitragesysteem

De KBVB en de Jupiler Pro League zijn de klachten over de arbitrage zat. Ze willen samen een nieuw systeem opzetten om efficiënter te werk te gaan en ook achter gesloten deuren.

Belgische clubs dienden de afgelopen maanden voor bijna elk incident een klacht in of ze gingen naar een rechtbank volgens De Pro League en de KBVB. De twee instanties willen dit nu een halt toeroepen. "We zullen een systeem opstellen om de rechtsgang binnenshuis te houden. Zo'n arbitragecommissie moet neutraal zijn en samengesteld zijn uit professionals die bij voorkeur geen banden hebben met de clubs", vertelt Pro League-voorzitter Ivan De Witte op een persconferentie.

"Bovendien zal zo'n systeem er ook voor zorgen dat er nog veel sneller beslissingen genomen worden over bepaalde zaken. Op die manier moet er een einde gemaakt worden aan het beroep doen op externe instanties, die te vaak gebruikt en misbruikt worden", aldus De Witte naast KBVB-voorzitter François De Keersmaecker.

"Zoiets is immers een pure bezoedeling van de ethiek van de sport. Binnen de Pro League moet beslist worden dat de clubs zich neerleggen bij beslissingen in dat nieuwe systeem. Alle wetten zijn voor interpretatie vatbaar, niet alleen die van de KBVB. Er zal dan ook heel hard gewerkt worden aan de professionalisering van ons Belgisch voetbal, op alle vlakken."

Meeste prostituees ontduiken belasting

Van de raamprostituees in Amsterdam betaalt twee derde geen belasting. Dat zegt de Belastingdienst zaterdag in Het Parool. In de hoofdstad werken jaarlijks 2000 raamprostituees. Slechts 650 van hen zijn bekend bij de Belastingdienst.

Veel prostituees melden zich bewust niet bij de Kamer van Koophandel en zijn dan ook niet bekend bij de belasting. Vooral Nederlandse en Zuid-Amerikaanse vrouwen willen niet als prostituee geregistreerd staan. Oost-Europese vrouwen melden zich juist wel bij de Belastingdienst. Zij worden waarschijnlijk gedwongen dit te doen om mensenhandel te maskeren.

De Belastingdienst is een campagne gestart om meer prostituees belasting te laten betalen. De dienst gaat alle prostituees registreren. Dit jaar worden ze allemaal bezocht. Donderdag brachten medewerkers van de dienst op de Wallen de eerste bedrijfsbezoeken. Daarbij werd geïnformeerd naar prijzen, roosters, planningen en agenda's.


Meeste prostituees ontduiken belasting (Foto: Novum)

Noodlanding Arizona om gat in de romp

Een Amerikaans passagiersvliegtuig heeft vrijdag (lokale tijd) een noodlanding moeten maken in de staat Arizona. De druk in het toestel was plotseling weggevallen. In het dak van het vliegtuig werd een gat ontdekt, aldus luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines. Een bemanningslid raakte lichtgewond.

Het toestel had 118 passagiers aan boord en was onderweg van Phoenix (Arizona) naar Sacramento (Californië). Een uur na vertrek landde het vliegtuig veilig op een luchtmachtbasis bij de grens met Mexico. Een passagier heeft gezegd een explosie te hebben gehoord. Dit is echter niet officieel bevestigd. Hoe het gat is ontstaan is nog onbekend.

Klik hier voor een aantal foto's van het vliegtuig, waarvan enkele van het gat.

Noodlanding Arizona vanwege gat in de romp
Noodlanding Arizona vanwege gat in de romp (Foto: ANP)

[Upd] 'Dure consultant volgt korpschef Flevoland op'

Het politiekorps van Flevoland wil een peperdure externe adviseur aanstellen om de opgestapte korpschef en plaatsvervangend korpschef op te volgen. Deze interim-manager gaat volgens bronnen bij de politie 192.000 euro per jaar verdienen voor tweeënhalve dag werken per week. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag.

Burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma (VVD), die voor de aanstelling verantwoordelijk is, verdedigt het plan. "Er is niemand bij het korps die dit kan." Ze zegt haar best te hebben gedaan 'jong talent' voor de functie te vinden.

Het gaat volgens de krant om Leo Zaal, consultant van Twynstra Gudde. Hij mag voor 1600 euro per dag de twee hoge politiefunctionarissen vervangen die officieel sinds vrijdag zijn vertrokken. Jorritsma wil niets zeggen over zijn salaris, omdat de onderhandelingen over het contract nog lopen.

Jorritsma zegt dat het Ministerie van Veiligheid en Justitie het haar onmogelijk maakt om tijdelijk een korpschef aan te stellen. Vanwege de invoering van een nationale politie is besloten geen nieuwe korpschefs te benoemen.

Voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp vindt dat morele en fatsoensnormen worden overschreden met het hoge salaris van de consultant. "Ik hoop dat minister Opstelten dat ook vindt en ingrijpt. Dit valt op de werkvloer heel slecht."

Update 11.53 uur
De PvdA wil opheldering van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie over het bericht dat Jorritsma voor 1600 euro per dag een externe adviseur wil aanstellen als interim-korpschef.

"Waarom zo duur", vraagt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zich af. Zij wil weten waarom Jorritsma niet iemand van de politie zelf heeft kunnen vinden, bijvoorbeeld uit een ander politiekorps.

Volgens PVV-leider Geert Wilders is Jorritsma 'totaal de weg kwijt'. Hij roept Opstelten op haar terug te fluiten.

Gijp: Discussieer niet met vrouwen

René van der Gijp gaat graag met mannen in discussie over voetbal, maar bij zijn vriendin moet hij daar niet aan denken. Met vrouwen moet je in zijn geheel niet discussiëren, vindt de voetbalanalist. "Als man doe je er goed aan om vrouwen altijd gelijk te geven", aldus Van der Gijp.

Toch praat de oud-profvoetballer graag met vrouwen: "Ze hebben natuurlijk niet altijd gelijk, maar het is veel verstandiger om een beetje met ze mee te lullen en te zeggen: 'Ja, joh, dat zie je hartstikke goed!' Zodra je er dwars tegenin gaat, beland je in een eindeloze strijd die je gegarandeerd je hele zondagavond gaat kosten."

"Dat is dus niet slim", zegt de voetbalanalist, die aanstaande maandag 50 jaar wordt. "Het is ook vrij zinloos om het over elkaars minpuntjes te hebben. Die moet je gewoon accepteren, veranderen doe je die toch niet", besluit Van der Gijp.

Japanse voetbalbond schrapt avondwedstrijden

Wedstrijden in de Japanse voetbalcompetitie zijn voorlopig alleen nog maar overdag. De Japanse voetbalbond wil door de problemen met de kernreactor in Fukushima stroom sparen. Eerder besloot de Japanse honkbalbond die maatregel al in te voeren.

De voetbalcompetitie wordt op 23 april hervat. Kashima Antlers speelt de wedstrijden de rest van het seizoen in Tokio. Het stadion van die club, dat in 2002 werd gebruikt voor het wereldkampioenschap, is door de aardbeving zwaar beschadigd en tot de zomer onbruikbaar.

Het bekertoernooi begint nu op 5 juni en is ingekort. De voorrondes zijn geschrapt en er wordt nu direct gespeeld volgens het knockoutsysteem.

Japanse voetbalbond schrapt avondwedstrijden
Japanse voetbalbond schrapt avondwedstrijden (Foto: ANP)

Making of-trailer SSX: Deadly Descents

Enkele maanden terug kregen we het heugelijke nieuws dat er een nieuwe SSX in ontwikkeling is. SSX: Deadly Descents werd geintroduceerd aan de hand van een korte trailer zonder gameplay-beelden. Vandaag zijn er ook nog geen beelden van de gameplay, maar dit zit er zeer zeker aan te komen.

In de onderstaande video zien we verscheidene teamleden van EA die we de komende maanden aan het woord zullen zien in een serie van video's. Creative director Todd Batty vertelt ons over de drie pilaren van deze SSX-game: Race it, Trick it en Survive it. Verder zien we de art directors Ron Bignell en Dave Taylor en producer Sean Smillie die ons kort vertellen over wat we kunnen verwachten van de game.

Deel twee van de video-reeks zal gaan over de physics gameplay en de trick uit SSX: Deadly Descents, hopelijk met wat beelden van de gameplay. SSX: Deadly Descents zal verschijnen voor de Xbox 360 en PlayStation 3.

'Boerderijen De Horsten geen monumenten'

Het gemeentebestuur van Wassenaar heeft besloten dat drie boerderijen op het koninklijk landgoed De Horsten niet in aanmerking komen voor de status van 'gemeentelijk monument'. Dat blijkt zaterdag uit een brief die het Cuypersgenootschap, dat om die aanwijzing had gevraagd, van het college heeft ontvangen.

De koninklijke familie wil graag twee naoorlogse boerderijen op De Horsten laten slopen om de financiële exploitatie van het landgoed rond te krijgen. Op de vrijgekomen plekken kunnen geïnteresseerde partijen nieuwe woningen neerzetten die erfpachtinkomsten moeten genereren. De plannen voor de sloop stuitten echter op verzet van onder meer het Cuypersgenootschap, dat meent dat de boerderijen een bijzondere cultuurhistorische waarde hebben. De organisatie wilde daarom dat de gemeente de boerderijen zou aanwijzen als gemeentelijke monumenten.

'Boerderijen De Horsten geen monumenten'
'Boerderijen De Horsten geen monumenten' (Foto: ANP)

Nadal ten koste van Federer naar finale Miami

Rafael Nadal is de tegenstander van Novak Djokovic in de finale van het Masters-toernooi van Miami. De nummer één van de wereld rekende in de halve eindstrijd verrassend eenvoudig af met Roger Federer (3): 6-3, 6-2. Nadal is op zoek naar zijn eerste titel in Key Biscayne, Djokovic won het toernooi in 2007.

Federer maakte veel te veel onnodige fouten om het Nadal echt lastig te kunnen maken. De twee breakpoints die de Zwitser kreeg wist hij niet te benutten, terwijl hij zelf vier keer zijn service inleverde. Tot teleurstelling van het publiek was de partij al na 75 minuten voorbij.

Nadal en Djokovic staan zondag voor de 26e keer tegenover elkaar. Zestien keer stapte de Spanjaard als winnaar van de baan. Twee weken geleden in de finale van Indian Wells trok de dit seizoen nog ongeslagen Djokovic aan het langste eind.


Nadal ten koste van Federer naar finale Miami (Foto: Novum)

Twee scouts verongelukt in Bergeijk

Twee leden van een scoutinggroep zijn zaterdag overleden aan de verwondingen die ze vrijdagavond hadden opgelopen bij een aanrijding in het Noord-Brabantse Bergeijk. Het gaat om een jongen en een meisje van 15 jaar uit Valkenswaard, meldt de politie.

De twee liepen vrijdag met ongeveer zes andere leden van een scoutvereniging uit Dommelen op de Witrijtseweg toen ze werden aangereden door een auto terwijl ze meededen aan een dropping. Ze raakten zwaargewond en overleden in de nacht van vrijdag op zaterdag in een ziekenhuis. Een ander scoutinglid, een 16-jarige jongen uit Valkenswaard, raakte gewond. Hij mag het ziekenhuis waarschijnlijk zaterdag verlaten.

De automobilist, een 59-jarige man uit Bergeijk, reed toen hij de drie raakte uiterst rechts van de onverlichte weg, omdat er een tegenligger aankwam, zo liet de politie weten. De man had niet gedronken. De politie onderzoekt de precieze toedracht van het ongeluk.

Redknapp: "Van der Vaart vaak te moe"

Rafaël van der Vaart wordt dit seizoen vaak gewisseld bij zowel zijn club Tottenham Hotspur als bij Oranje. Tottenham-coach Redknapp doet dat 'voor zijn eigen bestwil'.

Redknapp maakt zich zorgen over de fitheid van Van der Vaart en zegt dat hij hem telkens zal wisselen als dat nodig is. "Ik wissel hem omdat ik voel dat hij moe is, dat is uiteindelijk mijn beslissing. Als ik hem wil wisselen, wissel ik hem", aldus Redknapp tegenover The Daily Mail.

Van der Vaart is geërgerd door het feit dat hij zo vaak gewisseld wordt. Dit seizoen speelde hij slechts acht keer een wedstrijd uit bij Tottenham. Van der Vaart is echter van grote waarde voor de Londense club. Hij scoorde twaalf keer en maakte ook veel assists. Deze week werd hij door Premier League-managers ook uitgeroepen tot 'beste aankoop van het seizoen'.

Redknapp zal vóór de wedstrijd van vandaag tegen Wigan Athletic met Van der Vaart praten over diens kritiek. Van der Vaart liep de vorige twee wedstrijden boos weg na zijn wissels. "Ik vind het niet leuk als iemand direct die tunnel in loopt, of hij het nu is of iemand anders. Ik verwacht dat spelers op de bank gaan zitten en gaat kijken naar de prestaties van zijn team."

Sony wint 2010 in Japan

Sony heeft in het fiscale jaar 2010, dat donderdag afliep, zowel de best verkochte console als de best verkochte handheld in Japan. PlayStation 3 'won' nipt van Wii en PlayStation Portable 'won' nipt van Nintendo DS. De verschillen zijn niet groot, maar elke unit meer is er eentje. De complete lijst, met het totaal tussen haakjes, vind je hieronder:

  1. PlayStation Portable: 2,640,499 (16,867,853)
  2. Nintendo DS: 2,523,142 (32,598,870)
  3. PlayStation 3: 1,407,126 (6,341,950)
  4. Wii: 1,397,498 (11,534,590)
  5. Nintendo 3DS: 801,423
  6. Xbox 360: 195,563 (1,448,665)

Op gebied van software was het wel Nintendo die er met het goud vandoor ging. Pokémon Black/White (DS) was de grote winnaar met bijna een miljoen verkochte exemplaren meer dan de nummer twee: Monster Hunter Portable 3rd (PSP). De top vijf is als volgt:

  1. Pokemon Black & White (DS): 5,149,022
  2. Monster Hunter Portable 3rd (PSP): 4,372,182
  3. Wii Party (Wii): 1,826,857
  4. Dragon Quest Monsters Joker 2 (DS): 1,283,423
  5. Super Mario Galaxy 2 (Wii): 856,853

 

'Alleen nieuwe Blade Runner door Nolan'

Als er een nieuwe Blade Runner komt, zou alleen Christopher Nolan deze mogen maken. Dat vindt Rutger Hauer. Onlangs werd bekend dat de producers van de sci-fi classic uit 1982, waar Hauer een rol in heeft, bezig zijn met plannen voor prequels en sequels.

Hauer, die momenteel bezig is met een film over de Heineken-familie, vindt dat het zonder Nolan niet zou kunnen. "Blade Runner is zo'n unieke film. Hoe beschrijf je een diamant? Ik denk niet dat je er ooit nog aan moet zitten."

In mei verschijnt Hobo with a Shotgun in de Nederlandse bioscopen, waarin Hauer te zien is als een zwerver die een grasmaaier wil kopen om daarmee in tuinzaken te gaan. Hij leeft echter in een door misdaad doorbloedde stad en moet een geweer gebruiken om het recht in eigen hand te nemen.

Hobo with a Shotgun was oorspronkelijk een van de fake trailers in Grindhouse, de filmrelease van Quentin Tarantino en Robert Rodriquez, die ook de films Death Proof en Planet Terror bevatte, en waarvan onlangs de fake trailer Machete ook al een film opleverde.

[Video] Samenvattingen Jupiler League

Gisteravond stonden er in de Jupiler League wedstrijden op het programma. Net als in de voorgaande periode publiceert FOK!sport de samenvattingen van deze wedstrijden, die je hieronder kunt terugvinden.

Telstar - FC Zwolle

Sparta Rotterdam - RKC Waalwijk

BV Veendam - SC Cambuur

FC Den Bosch - FC Dordrecht

Fortuna Sittard - MVV Maastricht

Helmond Sport - FC Emmen

AGOVV - FC Volendam

Almere City FC - FC Eindhoven

Super Mario naar arcade

In Japan is een nieuwe arcadekast gelanceerd met als thema New Super Mario Bros. Wii, de succesvolle platformgame voor Nintendo Wii. De kast is niet gemaakt door Nintendo, maar door Capcom die eerder al de Mario Kart-kasten maakte. Voorlopig is er nog niets bekend over een eventuele launch in het Westen.

Mario

De kast is gemaakt voor vier spelers en het is de bedoeling dat je in allerlei minigames medailles verzamelt. Een trailer van de game is te vinden op de site van Capcom. Klik hiervoor op het gele vakje (derde van links) in de bovenste balk.

Linkdump Zaterdag!

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Laserstraal jouw originele bijdrage maar in onze submit.

[NBA] Philadelphia 76ers naar play-offs

In de Amerikaanse NBA hebben de Philadelphia 76ers zich geplaatst voor de play-offs. New Jersey Nets werd met 115-90 verslagen.

Bij Philadelphia was Thaddeus Young met 22 punten topscorer. Bij de Nets speelde de Nederlander Dan Gadzuric een kwartier mee waarin hij goed was voor zeven punten en vier rebounds.

San Antonio Spurs verloor voor de zesde maal op rij. Houston was na verlenging met 119-114 te sterk. De Spurs kwamen na een vrije worp van Tim Duncan nog op 108-108 maar in de extra tijd ging Houston er alsnog met de overwinning vandoor.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Indiana Milwaukee 89-88
Orlando Charlotte 89-77
Philadelphia New Jersey 115-90
Washington Cleveland 115-107
Detroit Chicago 96-101
Atlanta Boston 88-83
New Orleans Memphis 81-93
Minnesota Miami 92-111
Houston San Antonio 119-114 wnv
Phoenix LA Clippers 111-98
Portland Oklahoma 98-91
Sacramento Denver 90-99
Utah LA Lakers 85-96

CDA tegen plan korten AOW'ers

Het CDA is het niet eens met een plan van minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om alleenstaande AOW'ers die met hun volwassen kind samenwonen te korten op hun uitkering. CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zal dat zaterdag duidelijk maken in zijn speech op het CDA-congres.

Nu heeft een alleenstaande AOW'er recht op een uitkering van 70 procent van het minimumloon als hij of zij een huishouden deelt met een kind van achttien jaar of ouder. Kamp wil dat beperken tot 50 procent.

Van Haersma Buma spreekt zaterdagmiddag op het partijcongres van het CDA in Den Haag. De christendemocraten eren op dat congres oud-premier Jan Peter Balkenende en kiezen een nieuwe partijvoorzitter. Dat wordt de Utrechtse predikante Ruth Peetoom of Sjaak van der Tak, burgemeester van Westland.

CDA tegen plan Kamp om AOW'ers te korten
CDA tegen plan Kamp om AOW'ers te korten (Foto: ANP)

'Weer doden bij actie tegen koranverbranding'

Meer dan tweeduizend mensen zijn zaterdag in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar de straat opgegaan om te protesteren tegen een koranverbranding in de Verenigde Staten. Daarbij zijn twee doden gevallen, aldus een verslaggever van het Franse persbureau AFP.

Het protest komt een dag na een vergelijkbare betoging in de noordelijke stad Mazar-i-Sharif, waarbij zeven buitenlandse VN-medewerkers werden gedood. De politie schoot zaterdag in de lucht om te voorkomen dat de menigte naar een kantoor van de Verenigde Naties en de gebouwen van het provinciebestuur liep.

Een woedende menigte bracht vrijdag in Mazar-i-Sharif vier Nepalese en drie Europese VN-medewerkers om het leven. Honderden mensen demonstreerden na het middaggebed tegen een koranverbranding door een Amerikaanse dominee. Het protest liep uit de hand, waarna het kantoor van de VN werd aangevallen

'Weer doden bij actie tegen koranverbranding'
'Weer doden bij actie tegen koranverbranding' (Foto: ANP)

Vecht voor eerherstel in Dungeon Siege III-trailer

Dungeon Siege III draait om verschillende personages die allemaal een persoonlijk verhaal hebben. Zo ook Lucas die de eer van zijn familie wil herstellen door de Legion terug te brengen. Dit doe je natuurlijk niet door te lullen maar door simpel gaatjes te vullen... met een zwaard natuurlijk.

Lucas is de klassieke vechter met een zwaard en schild of een groot tweehandig wapen om zijn vijanden te verslaan. Bekijk hieronder zijn trailer uit Dungeon Siege III die 27 mei uitkomt voor PC, PS3 en Xbox 360.

'Boete voor te vroeg uitzenden alcoholreclame'

De Stichting Ether Reclame (Ster) heeft een boete van 35.000 euro gekregen voor het te vroeg uitzenden van reclamespotjes voor Heineken en Bavaria. Dat schrijft Trouw zaterdag.

In de nieuwe Mediawet staat dat tussen 06.00 en 21.00 uur geen reclame voor alcoholhoudende dranken mag worden uitgezonden. Ster heeft dat toch toegelaten in reclameblokken bij voetbalwedstrijden van de Champions League.

De spotjes werden rond 20.30 uur uitgezonden. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid Stap diende een klacht in bij het Commissariaat voor de Media, die Ster een boete oplegde.

Het betreffende spotje van Bavaria gaat weliswaar over alcoholvrij bier, maar is volgens het commissariaat toch deels reclame voor alcoholhoudende drank. Volgens Trouw publiceert de toezichthouder het besluit binnenkort op zijn website.

Honkbal en softbal willen samen naar Spelen

De internationale honkbal- en softbalbond willen gezamenlijk terugkeren op de Olympische Spelen. Dat maakten de twee bonden vrijdag bekend. Door samen op te trekken denken de sporten meer kans te maken. Zo hoeft er dan maar een stadion te worden gebouwd en zijn er minder woningen in het olympisch dorp nodig. De twee sportbonden treffen elkaar mogelijk volgende week al.

Honkbal en softbal verloren in 2005 de olympische status. Daardoor werden de twee sporten tijdens de Spelen van Beijing in 2008 voor het laatst gespeeld. Bij een volgende stemming in 2009 kregen golf en rugby de voorkeur. Die twee sporten staan in 2016 en 2020 op de olympische kalender.

Bij het honkbal deden de sterren uit de Major League niet mee, wat de IOC niet aanstond. De sport debuteerde in 1984 als demonstratiesport en in 1992 als olympische sport. Softbal, dat op de Spelen alleen door vrouwen werd gespeeld, debuteerde in 1996.

Van Gaal trekt keuze voor Heynckes in twijfel

Louis van Gaal reageert op de aanstelling van Jupp Heynckes. De Duitser zal Van Gaal na dit seizoen opvolgen als trainer van Bayern München.

In gesprek met diverse media stelt Van Gaal dat het niet puur om het technische aspect ging toen Bayern Heynckes aanstelde als zijn opvolger. "Ik heb begrepen dat hij goed bevriend is met Uli Hoeness en de rest van de directie. In dat opzicht heeft hij een voorsprong op mij."

De immer onbescheiden Van Gaal trekt de capaciteiten van de huidige trainer van Bayer Leverkusen echter niet in twijfel: "Ik denk wel dat hij genoeg ervaring heeft voor de job. Hij is al eerder trainer van Bayern geweest. Ook dat spreekt in zijn voordeel", luidt het oordeel van de 59-jarige Amsterdammer.

Met de Rekordmeister is Van Gaal verwikkeld in de strijd om een plek die recht geeft op (vooronde van de) Champions League. Momenteel staan de Zuid-Duitsers vierde met twee punten minder dan Hannover dat op de felbegeerde derde positie staat. Op Bayer Leverkusen, dat tweede staat, heeft Bayern zeven punten achterstand.

Ook blikte de trainer vooruit op de wedstrijd tegen hekkensluiter Borussia Mönchengladbach: "Ik verwacht dat zij zeer defensief zullen spelen", vervolgt de coach. "Ik wil tweede of derde worden, of dat nu gebeurt of op de laatste speeldag interesseert me niet", besluit Van Gaal zijn relaas.

Bedenker Madden-serie klaagt EA aan

Robin Antonick, bedenker en maker van de eerste Madden NFL-game, gaat EA aanklagen voor tientallen miljoenen. Antonick schijnt naar eigen zeggen al een hele lange periode geen uitbetaling te krijgen van verschillende patentrechten. Antonick krijgt namelijk sinds 1992 geen geld meer van EA.

Antonick ging in 1986 een contract aan met EA, hierin was opgetekend dat Antonick een aantal patentrechten had voor 'afgeleide versies' van het spel. Antonick heeft nu afgelopen woensdag de aanklacht ingediend en wil nu voor de rechter met jury komen. 

Antonick gaat nu pas tot actie over omdat Trip Hawkins, oprichter EA, recentelijk een aantal opmerkingen heeft gemaakt omtrent het twintigjarig bestaan van de game-serie. Hawkins heeft namelijk gezegd dat de huidige Madden-software afgeleid is van het origineel, ontwikkeld door Antonick.

Antonick wil dus tientallen miljoenen zien vanwege de niet betaalde rechten maar ook vanwege misgelopen inkomsten die de serie gegenereerd heeft in de afgelopen 20 jaar, zo'n vier miljard dollar. Daarnaast wil Antonick ook geld zien omdat EA de serie naar andere consoles en hardware heeft gebracht zonder de toestemming van Antonick.

EA heeft nog niet gereageerd op de aanklacht.

CDA kiest nieuwe partijvoorzitter

Het CDA kiest zaterdag een nieuwe voorzitter. Leden konden de afgelopen twee weken stemmen op Ruth Peetoom of op Sjaak van der Tak. De uitslag wordt bekendgemaakt op het partijcongres, dat plaatsvindt in het World Forum in Den Haag.

De functie van partijvoorzitter kwam vrij toen Peter van Heeswijk in juni na de voor het CDA desastreus verlopen Tweede Kamerverkiezingen opstapte. Henk Bleker werd waarnemend voorzitter, tot hij staatssecretaris Landbouw in het kabinet Rutte werd.

De Utrechtse predikante Ruth Peetoom en de burgemeester van Westland Sjaak van der Tak bleven over nadat vier andere kandidaten in de eerste stemronde afvielen. Peetoom was eerder vicevoorzitter van de commissie-Frissen, die de verkiezingsnederlaag van vorig jaar onderzocht. Ze behoort tot de linkervleugel van het CDA. Tijdens het CDA-congres in Arnhem stemde ze tegen de deelname van het CDA aan het minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV.

Sjaak van der Tak, die zich presenteert als een 'doener', was voorheen wethouder in Rotterdam. Hij wil de kiezers terughalen die de afgelopen jaren naar de VVD en de PVV zijn overgelopen. Bij de eerste ronde kreeg hij een derde van alle stemmen, 45,6 procent van de leden stemde op Peetoom.

Tijdens het congres, waar ook officieel afscheid wordt genomen van Jan Peter Balkenende, stemmen de naar schatting 1500 aanwezige leden over negentien resoluties. Hierin wordt de partij onder meer opgeroepen tot een nieuwe, heldere koers. Zo zou er een onafhankelijke commissie benoemd moeten worden die de partij intern gaat vernieuwen. Dit om het CDA uit de 'existentiële crisis' te halen waar de partij volgens de indieners van de resolutie in verkeert.

Dode bij ongeluk Assendelft

Door een aanrijding in Assendelft is zaterdagochtend vroeg een persoon om het leven gekomen. Dat meldt de politie. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Het ongeluk vond plaats op de kruising van de N246 met de A8. Van de vier voertuigen die bij het ongeluk betrokken waren, brandden er twee uit, waaronder de auto van het dodelijke slachtoffer.

Het is nog niet duidelijk hoeveel personen er precies betrokken waren bij het ongeval, maar volgens de politie is verder niemand ernstig gewond geraakt. De oorzaak van het ongeval is volgens de politie nog 'volstrekt onduidelijk'.

'Verhagen mocht Wilders niet aanvallen'

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) mocht PVV-leider Geert Wilders vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen niet meer hard aanvallen. Dat kreeg hij te horen van het bestuur van zijn eigen partij, zegt hij zaterdag in een interview met het AD.

Verhagen kreeg een telefoontje van het partijbestuur of hij wilde ophouden met het aanvallen van Wilders. Het zou de partij veel kiezers kosten. De minister wil niet zeggen wie hem belde. Hij heeft zich naar eigen zeggen niets van het verbod aangetrokken.

De vicepremier reageert in de krant op het verwijt dat hij zijn partij in de armen van de PVV heeft gedreven. Oud-bewindslieden van het CDA verweten Verhagen dat hij na de verkiezingen toch in zee ging met Wilders om de macht. "Als iemand afstand nam van Wilders, dan was ik dat", stelt Verhagen. "Je kunt wel zeggen: de PVV is abject, maar daarmee geef je nog geen antwoord op de angst van de 1,5 miljoen kiezers die op Wilders hebben gestemd."

Verhagen haalde als demissionair minister van Buitenlandse Zaken destijds fel uit naar Wilders. Hij zei onder meer dat de PVV-leider de belangen van de Nederlandse bevolking en de reputatie van Nederland in het buitenland beschadigde. Ook verweet hij hem 'angst en haat te verspreiden'.

Het CDA kiest zaterdag een nieuwe voorzitter. Leden konden de afgelopen twee weken stemmen op Ruth Peetoom of op Sjaak van der Tak. De uitslag wordt bekendgemaakt op het partijcongres, dat plaatsvindt in het World Forum in Den Haag.


'Verhagen mocht Wilders niet aanvallen' (Foto: Novum)

Defensieve zorgen United tegen 'angstgegner'

Manchester United-coach Alex Ferguson heeft flink moeten puzzelen om zijn verdediging tegen West Ham United neer te zetten. De koploper kampt met flink wat blessures.

Traditiegetrouw is de wedstrijd tegen West Ham altijd al een moeilijke opgave. The Red Devils wonnen slechts zes van hun afgelopen zeventien bezoeken aan Upton Park. Dit keer wordt het nog wat lastiger gemaakt vanwege de afwezigheid van Rio Ferdinand, Wes Brown Jonny Evans, John O'Shea en Rafael DaSilva. Daartegenover staat de terugkeer van aanvoerder Nemanja Vidic.

Rio Ferdinand is op de weg terug van zijn hamstringblessure die hem de afgelopen week ook voor het Engelse elftal aan de kant hield. "Hij is weer begonnen met trainen. Ik denk dat hij er volgende wedstrijd tegen Fulham wel weer bij is", meldt Ferguson aan de verzamelde Engelse pers.

Ook had de trainer een goed woordje over voor de bondscoach van Engeland, Fabio Capello. "Het was goed bedacht van Fabio dat hij spelers als Rooney niet liet opdraven in de wedstrijd tegen Ghana. Daarvoor verdient hij wel wat credits", aldus Sir Alex.

'ING-topman Hommen was tegen eigen bonus'

Bestuursvoorzitter van ING Jan Hommen was tegen de bonus van 1,25 miljoen euro die hij over 2010 zou krijgen. Dat bevestigen bronnen aan NRC Handelsblad. De raad van commissarissen kende de bonus aanvankelijk toe omdat Hommen en zijn medebestuurders het verlies uit 2009 hadden weten om te buigen in een winst van ruim 3 miljard euro. Onder druk van de publieke opinie moest het bedrijf vorige week bakzeil halen.

Hommen voorzag volgens de krant dat de bonus weerstand zou oproepen. De raad van commissarissen, onder leiding van oud-DSM-topman Peter Elverding, sloeg het advies van de bestuursvoorzitter in de wind en kende de bonus toch toe. In de raad van commissarissen zit ook oud-voorzitter van de FNV, Lodewijk de Waal.

De hoogte van de bonus van 1,25 miljoen voor Hommen, boven op het basissalaris van 1,35 miljoen euro, voldeed aan de wettelijke regels en de afspraken die daarover waren gemaakt toen ING staatssteun kreeg.

Een woordvoerder van ING wil in de NRC niet ingaan op 'interne discussies tussen de raad van bestuur en raad van commissarissen'.


'ING-topman Hommen was tegen eigen bonus' (Foto: Novum)

Herstel Eddy Wally verloopt moeizaam

Het herstel van de Vlaamse Eddy Wally verloopt niet vlot. De 78-jarige zanger werd vorige maand getroffen door een hersenbloeding en ligt sindsdien met verlammingsverschijnselen in het ziekenhuis.

"Begin deze week waren de artsen nog pessimistisch, sinds gisteren zijn ze gematigd optimistisch", laat Wally's manager Hugo Colpaert weten aan het AD. De zanger kan inmiddels weer een beetje staan, redelijk praten en zelfstandig eten.

Wally, bekend van hits als Chérie en Als Marktkramer Ben Ik Geboren, zal waarschijnlijk nooit meer zingen. Hij staat op zijn vroegst weer in juni op het podium, om 'desnoods, een leuk deuntje te fluiten'.


Eddy Wally (Foto: Novum)

Italiaanse anarchisten eisen bompakketten op

De radicale Italiaanse Informele Anarchistische Federatie (FAI) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor drie bompakketten die donderdag in Griekenland, Italië en Zwitserland werden afgeleverd. Dat hebben de autoriteiten vrijdag bekendgemaakt.

Eén bom kwam donderdag tot ontploffing bij een legerkazerne in de Italiaanse stad Livorno en een andere bij het hoofdkantoor van een Zwitserse nucleaire dienst. In Zwitserland raakten twee mensen gewond, in Italië één. Een derde bom bij de zwaarbeveiligde Korydallos-gevangenis in Athene kon tijdig onschadelijk gemaakt worden. In de bom in Athene vond de politie een verklaring van de FAI waarin solidariteit werd betuigd met radicale anarchisten in gevangenissen in Griekenland, Zwitserland, Chili en Duitsland.

Tussen de overblijfselen van de bom in het Zwitserse Olten werd ook een tekst van de FAI aangetroffen. Daarin werd de vrijlating geëist van drie mensen die gevangen zitten voor een poging tot een bomaanslag vorig jaar op een IBM-onderzoekscentrum voor nanotechnologie nabij Zürich, zei de Zwitserse openbaar aanklager Carlo Bulletti. De Zwitserse autoriteiten zullen spoedig overleg voeren met hun Griekse en Italiaanse collega's, aldus Bulletti.

De FAI eiste eerder de verantwoordelijkheid op voor het versturen bompakketten aan de Chileense, Zwitserse en Griekse ambassades in Italië in december. Daarbij raakten twee mensen gewond. Volgens de groepering hadden Griekse anarchisten om actie gevraagd. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA heeft de aanslag van de FAI in Livorno te maken met de Italiaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan en Libië.

Negen leden van de Griekse radicale anarchistische Samenzwerende Kernen van Vuur staan momenteel terecht in een rechtbank in de Korydallos-gevangenis voor hun vermoedelijke aandeel bij verscheidene aanslagen. De groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor het versturen van bompakketten aan verschillende ambassades in november vorig jaar. Ze riep toen op tot solidariteit tussen internationale anarchistische groeperingen.

Moeder dode peuter en vriend langer in cel

De 27-jarige moeder van de peuter die zondag in Utrecht om het leven kwam, blijft voorlopig vastzitten. Ook haar vriend van 25 jaar blijft in de cel. Dat heeft de rechtbank vrijdag bepaald. De 3-jarige jongen werd door agenten naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed. Sectie bevestigde vermoedens van een niet-natuurlijke dood.

De politie kreeg zondag een melding dat een jongetje onwel was geworden. Na de sectie hield de politie de moeder en haar vriend aan. De rechter-commissaris vond vrijdag de verdenking ernstig genoeg om het voorarrest van de twee met twee weken te verlengen.

De vriend van de moeder heeft een lang strafblad. Volgens RTV Utrecht is hij eerder veroordeeld voor bedreiging, zware mishandeling en openlijke geweldpleging.

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht schreef eerder deze week aan de gemeenteraad dat het kind al bekend was bij Bureau Jeugdzorg Utrecht en bij de Raad van Kinderbescherming.

Sarkozy: Gbagbo moet macht 'direct' afstaan

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft Laurent Gbagbo, de zittende president van Ivoorkust, vrijdag opgeroepen de macht 'direct' over te dragen aan Alassane Ouattara, de internationaal erkende leider van het land. Ook moet Gbagbo een einde maken aan het geweld dat het land sinds november teistert.

De verklaring van Sarkozy volgde op een overleg tussen de president, zijn ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie en andere hoge ambtenaren over de situatie in Ivoorkust.

Premier Japan bezoekt rampgebied

De Japanse premier Naoto Kan heeft zaterdag een bezoek gebracht aan het gebied dat het zwaarst is getroffen door de aardbeving en tsunami drie weken geleden. Het was de eerste keer dat hij door het rampgebied liep. Eerder vloog hij er met een helikopter overheen.

Premier Kan sprak in een opvangkamp in de plaats Rikuzentakata met overlevenden. Van de circa 24.000 inwoners van die stad zijn zeker 1000 omgekomen en worden ongeveer evenveel vermist. Grote delen van de stad zijn weggevaagd. "Het wordt een lange strijd, maar de regering zal tot het eind hard met jullie samenwerken", zei Kan tegen een overlevende.

Na het bezoek aan Rikuzentakata ging Kan naar het onderkomen van de reddingswerkers die proberen de kerncentrale Fukushima Daiichi onder controle te krijgen. De nucleaire installatie is zwaar beschadigd en de omgeving is vervuild door lekkende straling.

[WvdW] Voorbeschouwing FC Twente - PSV

Dit weekend staat er een heuse kraker op het programma. In de Eredivisie spelen FC Twente en PSV, respectievelijk de nummers één en twee, namelijk tegen elkaar. Dit duel zou wel eens bepalend kunnen zijn voor welke ploeg dit seizoen kampioen gaat worden. FC Twente - PSV is dan ook de Wedstrijd van de Week!

FC Twente

FC Twente is net als vorig seizoen weer uitstekend bezig en bezet momenteel de tweede plaats in de Eredivisie. Deze plek is mede te danken aan de goede resultaten, die de club ook dit seizoen weer weet te boeken. In de competitie verloor de club op 27 februari voor het laatst. AZ was op die dag namelijk met 2-1 te sterk. Mochten de drie punten vandaag gepakt worden, dan wordt de koppositie van tegenstander PSV overgenomen.

Michel Preud'homme, trainer van FC Twente, kijkt reikhalzend uit naar de wedstrijd tegen PSV, maar durfde tijdens het wekelijkse persmoment geen favoriet voor de zege aan te wijzen. "Wanneer er twee ploegen tegen elkaar spelen die zo kort bij elkaar staan kun je niet spreken van een favoriet. Wij hebben het voordeel dat we thuis spelen en dat is in dit soort wedstrijden, met de steun van de eigen supporters, heel belangrijk, het kan het verschil maken."


Bryan Ruiz keert weer terug bij FC Twente


Bij FC Twente keert Bryan Ruiz weer terug in de selectie. De aanvaller had in de afgelopen weken last van een blessure, maar maakte afgelopen dinsdag zijn rentree in de nationale selectie van Costa Rica. Het is overigens nog niet zeker of de aanvaller een basisplaats zal krijgen. Toch was er ook nog wat negatieve berichtgeving uit Enschede. Nicky Kuiper, Douglas, Arnold Bruggink, Alexander Bannink en Marc Janko zijn er namelijk niet bij.

PSV

PSV is momenteel nog koploper in de Eredivisie, maar dat kan morgen zomaar anders zijn. Mocht FC Twente er namelijk in slagen om de wedstrijd te winnen, dan springen zij over de Eindhovenaren heen. De laatste nederlaag van de formatie uit Eindhoven dateert van 20 februari. Toen werd met ruime cijfers van NAC Breda (4-1) verloren. Morgen zal de ploeg uit de Lichtstad direct vanaf het eerste fluitsignaal alert moeten zijn.

"Dit soort wedstrijden moet je beleven als een Europese wedstrijd. De verschillen zijn niet zo heel groot, het zal beslist worden op ieder klein detail," liet trainer Fred Rutten gisteren op de persconferentie weten. De oefenmeester wilde niet ingaan op het feit of winst in de topper uiteindelijk ook in de landstitel resulteert. "Een mooie krachtmeting. Maar morgen valt nog niet de beslissing wie kampioen wordt."


Ola Toivonen is geschorst en mist FC Twente


Danny Koevermans moet het duel met FC Twente noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan. Ook Ola Toivonen, die in de afgelopen week tijdens een oefenwedstrijd een rode kaart pakte, behoort niet tot de selectie. De Zweedse aanvaller zit namelijk een schorsing uit. De verwachting is dan ook dat Genero Zeefuik in de basis zal starten.

Historie

FC Twente en PSV zijn al jaren aan elkaar gewaagd. Dat blijkt onder meer uit het aantal gelijke spelen en het aantal doelpunten, dat daarin werd gemaakt. In de laatste vijf onderlinge confrontaties werd maar liefst vier keer gelijkspeeld. In diezelfde duels werden slechts negen doelpunten gemaakt.

De kans is in statistisch opzicht dan ook groot dat beide ploegen, ondanks de belangen die op het spel staan, wederom gelijk zullen spelen. Toch is het ook nog maar de vraag of dat lukt, aangezien beide ploegen voor de winst willen gaan. FC Twente neemt in het geval van een zege namelijk de koppositie over en PSV vergroot het gat met de naaste concurrentie naar vier punten.

Wedstrijdinformatie

De wedstrijd tussen FC Twente en PSV begint vanavond omstreeks 18:45 uur en wordt in de Grolsch Veste gespeeld. Het duel staat onder leiding van arbiter Kevin Blom. Hij wordt in Enschede bijgestaan door zijn assistenten, de heren Langkamp en Siebert. De heer Van Sichem fungeert als vierde man.

Discussieer hieronder alvast over de mogelijke opstellingen en de uitslag.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.