'GroenLinks zoekt niet kortste weg uit Kunduz'

Redactie

Als GroenLinks niet mee zou willen doen aan de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz, zou de partij nu gemakkelijk de steun in kunnen trekken. "Maar we zijn niet op zoek naar de kortste uitweg, we leven mee met de bevolking daar", legde GroenLinks-leider Jolande Sap in Buitenhof uit.

Eerder deze week zei Sap niet tevreden te zijn met de uitleg die het kabinet maandag over de trainingsmissie gaf. Het is de vraag of de agenten kunnen worden getraind zoals GroenLinks dat voor ogen heeft.

Zo komt er een knip in de training van achttien weken. Dat wordt nu een basistraining van zes of acht weken en een verdere training van tien tot twaalf weken. Ook worden de agenten na de training mogelijk in andere provincies ingezet.

Sap zei het kabinet niet te wan- of vertrouwen. Wel wilde ze een signaal afgeven. "Het kabinet moet echt weten dat niet valt te marchanderen met deze missie." Het kabinet zou problemen hebben die moeten worden opgelost om de steun van GroenLinks te houden. Sap benadrukte daarbij dat de missie wat GroenLinks betreft niet in NAVO-verband hoeft worden uitgevoerd.

Vrijdag stemde GroenLinks niet in met de uitbreiding van de Libië-missie. De missie kan nog wel op een Kamermeerderheid rekenen, maar het riep de vraag op of GroenLinks voor het kabinet wel een betrouwbare steunpilaar is voor de missie in Afghanistan.

Volgens Sap zijn de missies niet vergelijkbaar. Zo zou Nederland in Libië een bijdrage leveren aan een groter geheel waar het verder geen invloed op heeft. Bij de politietrainingsmissie in Libië zou Nederland meer kunnen bepalen wat er gebeurt.