Rebellen Libië willen parlementaire democratie

Redactie

Als de Libische leider Moammar Gadhafi ten val is gebracht, wil de rebellenbeweging die nu de oostelijke helft van Libië in handen heeft in het hele land een parlementaire democratie vestigen. Dat heeft Abdel-Hafidh Ghoga, vicevoorzitter van de Nationale Voorlopige Raad zondag gezegd.

"De Libiërs als geheel, van wie ik er een ben, willen een burgerlijke democratie, geen dictatuur, geen tribalisme en niet een die gebaseerd is op geweld of terrorisme", zei Ghoga, die geldt als de officiële woordvoerder van de raad.

De prioriteiten van de raad zijn nu het werven van steun in het buitenland en het verbeteren van de organisatie van de rebellenstrijdkrachten, zei Ghoga. Door het toenemende internationale isolement van Gadhafi, de internationale militaire interventie en de verbeterde slagkracht van de rebellen is het vertrek van Gadhafi nog maar 'een kwestie van dagen', voegde hij eraan toe. Hij zei dat de raad niet met Gadhafi wil onderhandelen omdat diens regime niet te vertrouwen is en tot nog toe alleen maar een militaire oplossing voor de crisis in het land heeft gezocht.

De rebellen leverden zondag slag met regeringsstrijdkrachten rond de strategische oliestad Brega. De troepen van Gadhafi hebben zich verschanst in de universiteit, maar worden steeds verder in het nauw gedreven, zei een woordvoerder van de opstandelingen. De rebellen beschikken over meervoudige raketwerpers die op vrachtwagens zijn gemonteerd en na ieder salvo worden verplaatst om niet doelwit te worden van een tegenaanval.

De opstandelingen hebben in hun strijd met de troepen van Gadhafi veel steun van de luchtaanvallen van de NAVO, maar vrijdagavond werden bij Brega per abuis rebellen beschoten, waarbij dertien van hen werden gedood. De oppositie sprak van een 'onfortuinlijk ongeval', maar benadrukte dat haar waardering voor de internationale luchtsteun hierdoor niet is afgenomen. "Het was fout om op te rukken terwijl de coalitieaanval gaande was", zei Ghoga. "De militaire leiding die onlangs effectiever is georganiseerd, werkt eraan om herhaling van zulke ongevallen te voorkomen."

Arabische nieuwsmedia maken ook melding van zware beschietingen van de stad Misurata, het enige bolwerk van de rebellen in het westen van het land. Er zouden 37 burgers zijn gedood en een Turks schip is met 250 gewonden van Misurata onderweg naar Benghazi, waar meer gewonden en evacués zullen worden opgepikt, bericht het Turkse persbureau Anatolia.


Libiërs willen democratie (Foto: Novum)