FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 maart 2011

'Ontwikkelingshulp Egypte geschrapt'

Egypte wordt geschrapt van de lijst van landen die ontwikkelingshulp krijgen van Nederland. Dat blijkt uit een nog geheime lijst van Buitenlandse Zaken die in het bezit is van Trouw. De ministerraad buigt zich volgende week over de herziening van het beleid op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

Behalve Egypte worden ook Bolivia, Burkina Faso, Congo, Georgië, Guatemala, Kosovo, Moldavië, Mongolië, Nicaragua, Pakistan, Senegal, Suriname, Tanzania en Zambia geschrapt. Colombia, Vietnam en Zuid-Afrika krijgen een overgangsregeling aangeboden.

In het regeerakkoord is afgesproken om het ontwikkelingsbeleid te herzien. Hierbij wordt onder meer het aantal landen dat hulp krijgt teruggedrongen. Vorige maand drongen de oppositiepartijen in de Kamer er bij minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) nadrukkelijk op aan om de hulp aan Egypte, waar president Hosni Mubarak net was opgestapt, niet te laten sneuvelen. De bewindsman liet toen weten dat hij dit niet kon beloven, maar voegde daaraan toe 'het signaal van de Kamer te hebben verstaan'.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold noemt het onbegrijpelijk dat de hulp aan Egypte wordt stopgezet. "Decennialang steun je een land dat geleid wordt door een dictator, en nu de Egyptenaren hebben gekozen voor democratie laat je ze vallen." Hij vindt het een grote teleurstelling, 'zowel voor de Tweede Kamer als voor Egypte'.


Ontwikkelingshulp Egypte geschrapt (Foto: Novum)

Magath weet niets van vertrek

Felix Magath zag tijdens het Champions League-duel tussen zijn ploeg Schalke 04 en Valencia veel spandoeken van supporters die hem steunen. Volgens Duitse media zal Magath komende zomer moeten vertrekken bij Schalke.

Na de met 3-1 gewonnen wedstrijd, waarmee Schalke zich knap voor de kwartfinales van de Champions League plaatste, verklaarde Magath niets van een vertrek te weten: "Met mij heeft niemand gesproken. Ik ga ervan uit dat ik mijn contract tot 2013 uitdien.”

Hij vervolgde: "Het interesseert me niet wat de media beweren. De waarheid speelt zich af op het veld. Na de 0-1 hadden we niets meer te verliezen. We zijn ervoor gegaan en hebben het gered.”

'Siem de Jong tot 2015 bij Ajax'

Ajax wil verder met Siem de Jong. De Amsterdamse ploeg zal binnenkort om de tafel gaan met de aanvallende middenvelder. Het contract van De Jong loopt tot medio 2013, maar als het aan Ajax ligt, zal dit contract worden verlengd tot 2015.

Twee jaar geleden bood de toekomst van De Jong bij Ajax weinig perspectief. Sinds de komst van trainer Martin Jol raakte de ontwikkeling van de middenvelder in een stroomversnelling. Onder het bewind van huidig trainer Frank de Boer is De Jong één van de sterkhouders van het elftal.

Ajax zal binnenkort ook in gesprek gaan met Geoffrey Castillion. De aanvaller heeft een aflopend contract, maar Ajax ziet in hem de nieuwe spits van de A-selectie. De besprekingen met Lorenzo Ebecilio en Aras Özbiliz zijn al in volle gang. Beide talenten staan op het punt om hun contracten te verlengen.

[Premier League] Heitinga belangrijk voor Everton

Everton heeft de competitiewedstrijd tegen Birmingham City niet weten te winnen. In eigen huis speelden The Toffees met 1-1 gelijk. John Heitinga was na ruim een half uur verantwoordelijk voor de gelijkmaker.

Dit doelpunt was tevens de eerste treffer van de Nederlander voor Everton. Een kleine twintig minuten daarvoor had Jean Beausejour zijn ploeg Birmingham op voorsprong gezet.

Met het behaalde punt schiet Everton weinig op. De ploeg uit Liverpool blijft negende op de ranglijst staan. Birmingham City verliet, dankzij het punt, de plaatsen onder de rode streep.

Subsidie bij transformatie seksbedrijven Wallen

Coffeeshops en seksbedrijven op de Amsterdamse Wallen kunnen subsidie krijgen als ze hun onderneming een andere invulling geven. Stadsdeel Centrum wil de ondernemers op die manier stimuleren om andere activiteiten te starten om zo de criminaliteit in het oude stadshart tegen te gaan.

De regeling geldt ook voor geldwisselkantoren, headshops, massagesalons, minisupermarkten, smartshops, souvenirwinkels, speelautomatenhallen en belwinkels. Dit zijn, net als coffeeshops en seksbedrijven, 'economisch ongewenste functies', vindt het stadsdeel.

De maximale vergoeding bedraagt 30 procent van de investeringen, met een maximum van 40.000 euro. Alle subsidies worden gescreend via de Wet Bibob.

Vals spelen

Vanavond was er een basketbal wedstrijd waarin de belangen inmens waren. De twee teams in kwestie waren ontzettend close. Op het einde gebeurd er echter iets bijzonders en iets wat absoluut niet hoort te gebeuren. Het feit dat de scheidsrechters meteen weglopen geeft ook te denken.

Blijkbaar snapt niemand waar ik op doel. Je mag niet lopen met de bal, je mag de bal niet weggooien. Dat is beide goed voor strafworpen. Beiden krijgen twee strafworpen. Ieder goed voor één punt. Als dat gebeurd was en ze waren raak gegaan was het naar overtime gegaan. Het team is dus hard genaaid door de scheidsrechters.

Ari: "Er is niet veel veranderd bij Ajax"

Ari da Silva was tussen 2007 en 2010 actief bij AZ. De Braziliaanse spits keert met Spartak Moskou even terug in Nederland.

Met Spartak Moskou gaat Ari op bezoek bij Ajax in de Europa League. De Braziliaan denkt dat de Amsterdammers in het voordeel zijn met de eerste thuiswedstrijd. "Maar we gaan er natuurlijk alles aan doen om die favorietenrol om te draaien", zei Ari op de clubsite van de Ajacieden.

De spits was in het verleden trefzeker in de ArenA, maar zijn treffer leverde niets op. "Met AZ hebben we hier begin 2008 met 6-1 van Ajax verloren. Ik scoorde weliswaar de openingsgoal, maar doordat Ajax er daarna nog zes maakte had die goal natuurlijk geen waarde meer."

"Sinds ik naar Moskou ben vertrokken is er volgens mij niet zoveel veranderd. De twee spelers die na mijn tijd bij Ajax zijn gekomen ken ik trouwens ook goed. Demy de Zeeuw en Mounir El Hamdaoui zijn uiteraard goede bekenden van me", besluit de aanvaller van Spartak Moskou.

Austin ziet regenidee Ecclestone wel zitten

De organisator van de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin, Texas, Tavo Hellmund ziet het idee van Formule 1-baas Bernie Ecclestone om kunstmatige regen tijdens de races te maken wel zitten.

Hellmund noemt het idee briljant en dat zo het ware talent van de rijders boven komt drijven. Voor de baan in Texas zal de implementatie van sproei-installaties makkelijk zijn omdat het circuit nog in aanbouw is. Het aanleggen van het systeem is budgettechnisch nu ook goed mogelijk, omdat Hellmund 12,5 miljoen dollar extra opgehaald heeft bij de investeerders. Waar het geld precies aan besteed zal worden is niet duidelijk.

De race in de Verenigde Staten zal waarschijnlijk volgend jaar halverwege het seizoen verreden gaan worden. Hierbij lijkt het goed mogelijk dat de wedstrijd net zoals in het verleden aan die van Canada gekoppeld wordt, waardoor de rijders twee weken achtereen in Noord-Amerika in actie gaan komen.

Koning Marokko belooft hervormingen

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft woensdag brede grondwetshervormingen aangekondigd die erop gericht zijn het democratisch proces in het land te verbeteren. De koning kondigde de hervormingen aan in een zeldzame toespraak die werd uitgezonden op de televisie en de radio.

Mohammed zei dat er een commissie wordt opgericht die een grondige herziening van de grondwet gaat onderzoeken. In juni gaat deze commissie vervolgens aanbevelingen doen aan het koningshuis. Dit moet ertoe leiden dat Marokkaanse provincies meer macht krijgen, zodat 'het model van democratie en ontwikkeling wordt geconsolideerd', aldus de koning.

De koning zei niets over de onrust in de Arabische wereld. Op 20 februari vielen er in Marokko vijf doden bij incidenten die verband leken te houden met demonstraties in het land. Het belangrijkste doelwit van de protesten op 20 februari was het parlement. Veel Marokkanen zijn van mening dat hun stem daar onvoldoende wordt gehoord.

Mohammed VI, een bondgenoot van Europa en de Verenigde Staten, wordt gezien als een hervormer, in tegenstelling tot zijn vader Hassan II, die het land met ijzeren vuist regeerde.

ING waarschuwt voor phishing

ING waarschuwt voor nepmails die in omloop zijn. Daarin wordt klanten gevraagd om met hun bankgegevens in te loggen. De bank laat weten dat de mails niet afkomstig zijn van ING, maar dat het gaat om het zogenoemde phishing. Criminelen proberen hiermee inloggegevens van klanten van de bank te verkrijgen om te frauderen.

Mensen die hun gegevens hebben doorgegeven worden verzocht contact met de bank op te nemen. ING adviseert klanten om nooit inlog- of TAN-codes af te geven aan derden. "Ga er net zo zorgvuldig mee om als met uw pincode."


ING waarschuwt voor phishing (Foto: Novum)

F1-rijders willen betere Pirelli-banden

De Formule 1-rijders hebben vanavond aan autosportfederatie FIA gemeld dat ze willen dat bandenfabrikant Pirelli iets gaat doen met hun kritiek over de levensduur van de banden. Deze gaan slechts tien tot vijftien ronden mee voordat ze versleten zijn.

De Grand Prix Drivers' Association had vanavond in Barcelona een gesprek met FIA-directeur Charlie Whiting over de situatie. De rijders zijn niet zozeer bevreesd over de situatie in de races, maar over de omstandigheden in de trainingen. Doordat de banden zo snel slijten zullen ze om zoveel mogelijk banden voor de race over te houden weinig gaan rijden in de oefensessies.

Coureur Jarno Trulli verwelkomt het extra setje banden dat voor de vrijdagen beschikbaar is en benadrukt dat de rijders ondanks alle kritiek juist met Pirelli samen willen werken om tot een oplossing te komen. "We zijn niet teleurgesteld, maar we willen alleen duidelijk maken dat de bandenslijtage te hoog is. Ik ben van mening, en samen met mij vele anderen in de paddock, dat Pirelli wat Formule 1-ervaring mist."

"Het feit dat wij gedurende het seizoen wat voor hun gaan testen is goed voor beide partijen. Ik ben er van overtuigd dat ze de achterstand in gaan halen, maar voor nu moeten we het met de huidige bandenslijtage doen en ik weet zeker dat iedereen drie stops per race gaat maken."

De Italiaan wil dan ook dat Pirelli snel op de situatie inspeelt en al redelijk snel in het seizoen de banden verbetert zodat ze iets langer meegaan en er beter mee geracet kan worden.

[CL] Uitslagen achtste finales (09/03/2011)

Ook vanavond vonden er twee returns uit de achtste finales van de Champions League plaats. Tottenham Hotspur verdedigde op bezoek bij AC Milan een 0-1 voorsprong, terwijl Schalke 04 in eigen huis tegen Valencia aantrad. De eerste ontmoeting eindigde in 1-1.

Tottenham Hotspur - AC Milan
Tottenham begon in eigen huis goed aan de wedstrijd, maar naarmate de eerste helft vorderde, nam AC Milan het initiatief sterk over. Zo moest Gomes optreden bij een inzet van Ibrahimovic en wist hij ook een poging van Pato te pareren. Robinho kreeg namens Milan de beste kans in de eerste helft. Zijn schot werd op de doellijn door Spurs-verdediger Gallas gestopt.

De Spurs kregen hun eerste echte kans pas na rust. Net na de pauze kreeg Crouch een goede mogelijkheid om te scoren, maar de lange spits schrok van de ruimte die hij had. De Italianen gaven in het tweede bedrijf meer ruimte weg, aangezien ze jacht maakten op de 0-1. De Spurs wisten hier weinig raad mee. Ook na het inbrengen van de snelle Bale en Jenas bleef het wedstrijdbeeld hetzelfde. In de slotfase kreeg Robinho nog een enorme kans om alsnog een verlenging af te dwingen, maar de Braziliaan wist de broodnodige treffer niet te scoren.

Tottenham Hotspur*

0 - 0
(1-0)

AC Milan

 
 Gele kaart: , Jankulovski, Flamini, Pato, (AC Milan)
 
Stadion: White Hart Lane, Londen
Toeschouwers: 36.000
Arbiter: De Bleeckere (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Gomes
Corluka
Gallas
Dawson
Assou-Ekotto
Lennon
Sandro
v.d. Vaart (Bale/61)
Modric
Pienaar (Jenas/71)
Crouch (Pavlyuchenko/83)
  Abbiati
Abate
Nesta
T.Silva
Jankulovski (Antonini/70)
Flamini (Strasser/87)
Seedorf
K.Boateng (Merkel/76)
Robinho
Ibrahimovic
PatoSchalke 04 - Valencia
In de eerste helft speelden beide ploegen niet best. Valencia wist halverwege het eerste bedrijf wel de score te openen. Topal speelde Matip uit om vervolgens de bal voor te brengen. Costa kopte raak en zette zijn ploeg daarmee op een belangrijke voorsprong. Valencia wist echter niet door te drukken en vlak voor rust kwam Schalke 04 terug op gelijke hoogte. Farfán wist een vrije trap mooi achter keeper Guaita te schieten.

Kort na rust ging de keeper van Valencia enorm in de fout. Bij een hoge bal tastte de keeper mis en zag Gavranovic namens Schalke de 2-1 scoren. Valencia ging op zoek naar de 2-2, die alsnog recht zou geven op een plek in de kwartfinales. De Spaanse ploeg liet dit na en zag tot overmaat van ramp Schalke zelfs op 3-1 komen. Farfán was opnieuw de gevierde man.

Schalke 04*

3 - 1
(1-1)

Valencia

 40' Farfán
 52' Gavranovic
90' Farfán
   17' Costa
 
 Gele kaart: Kluge, Escudero, Farfán (Schalke 04), Mathieu (Valencia)
 
Stadion: Veltins Arena, Gelsenkirchen
Toeschouwers: 51.000
Arbiter: Eriksson (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Uchida
Howedes
Metzelder
Escudero
Farfán
Kluge (Sarpei/81)
Matip (K.Papadopoulos/60)
Jurado (Draxler/76)
Raúl
Gavranovic
  Guaita
Bruno Saltor
Navarro
Costa
Mathieu
Joaquín
Banega (Tino/70)
Pablo (Soldado/64)
Mehmet
Mata
Adúriz (Jonas/75)

Verhoeven: "Het loopt als een trein"

Rabobank boekte vandaag alweer zijn twaalfde dagsucces van dit seizoen door de ploegentijdrit in de Tirreno - Adriatico te winnen. Ploegleider Nico Verhoeven is niet verbaasd over de zege.

"Het loopt als een trein. Ik kon al in de eerste kilometers zien dat er een goede cadans in zat." Verhoeven is wel verbaasd over het verschil met de andere topteams. "Die laten we op zo'n kort stukje toch vrij ver achter ons. Het is natuurlijk nog lang geen beslissende marge, maar je kunt beter al voorliggen op de concurrentie dan aan een inhaalrace te moeten beginnen."

Kopman Robert Gesink twitterde naar aanleiding van de overwinning: "Het beste bewijs van fantastisch ploegwerk: winnen in de ploegentijdrit. Mannen bedankt voor deze geweldige ervaring." Lars Boom, die morgen in de leiderstrui van start gaat, is wel verbaasd. "Dit is wel een verrassing. We hebben heel hard gewerkt en gaan proberen de leiderstrui te behouden", zei hij na het aantrekken van de leiderstrui. "Het liep super en het deed uiteraard af en toe echt pijn. Iedereen was top."

Theatershow Fuerza Bruta nu ook in Nederland

De Argentijnse performance-acteurs die achter de show De La Guarda zitten zijn vanaf 1 april in Amsterdam te zien met een nieuwe theatershow genaamd Fuerza Bruta. In de show speelt het publiek een grote rol, zo laat de show mensen springen, dansen en zelf meedoen met de interactieve show. De show was reeds een groot succes in New York, maar ook in Bogotá, Miami en Beijing.

De show speelt zich zowel vóór het publiek als tussen het publiek en zelfs boven het publiek af. Fuerza Bruta, dat in het Nederlands 'Brute kracht' betekent, zal twee maanden lang te zien zijn in Amsterdam op evenemententerrein De Overkant in de oude Storkfabriek. 

In de show komen verschillende werelden samen en is de realiteit niet van belang. De performers moeten zich door bewegende muren manoeuvreren om zo bij elkaar te komen in een wereld van bewegende zeilen; een wereld van water, welke zich recht boven het publiek bevindt.

Wil je meer weten over deze spectaculaire theatershow? Check dan de site.


De 'Running Man' in Fuerza Bruta

[WK afstanden] Groothuis op schaatsmijl tegen Skobrev

Morgen gaat het WK afstanden van start in Inzell. De mannen rijden de 1.500 meter en de vrouwen de 3 kilometer.

Stefan Groothuis is bij de loting op de schaatsmijl gekoppeld aan Ivan Skobrev in de elfde rit. Simon Kuipers moet het in de rit ervoor opnemen tegen Denny Morrison. In de negende rit rijdt olympisch kampioen Mark Tuitert tegen Trevor Marsicano. Shani Davis vormt het laatste paar met de Noor Håvard Bøkko.

Ireen Wüst rijdt in de achtste rit op de 3.000 meter bij de vrouwen tegen Cindy Klassen. Direct daarna treft Jorien Voorhuis Eriko Ishino uit Japan. Diane Valkenburg schaatst in rit vijf tegen Luiza Zlotkowska uit Polen. De topfavorieten Stephanie Beckert en Martina Sáblíková komen in de tiende en elfde rit in actie. .

Hillen: Geen informatie onder pet gehouden

Minister Hans Hillen van Defensie vindt niet dat zijn ambtenaren informatie voor hem verborgen houden. Wel heeft de directeur van de materieelorganisatie (DMO) in zijn ogen een beoordelingsfout gemaakt door hem begin februari niet op de hoogte te stellen van de problemen die al langer bestonden op de softwareafdeling van de marine in Den Helder.

De directeur had echter niet de bedoeling vervelende informatie onder de pet te houden, zei Hillen woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over misstanden en integriteitsschendingen bij de DMO. Het is de derde keer in korte tijd dat Hillen opheldering hierover moet geven na publicaties in de Volkskrant.

De DMO-directeur ging er volgens de minister van uit dat de zaak was afgehandeld, maar kwam daar later op terug. Hij koppelde de kwestie bovendien niet terug naar de secretaris-generaal.

Hillen: geen informatie onder pet gehouden
Hillen: Geen informatie onder pet gehouden (Foto: ANP)

Japan opnieuw getroffen door aardbeving

Japan is woensdag (donderdagochtend plaatselijke tijd) opnieuw getroffen door een aardbeving. De beving had een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Dat heeft de Amerikaanse geologische dienst USGS gezegd. Er werd geen tsunami-alarm afgegeven en vooralsnog zijn er geen berichten van schade of gewonden.

Het epicentrum van de beving lag ruim 200 kilometer ten oosten van Sendai en ruim 400 kilometer ten noordoosten van Tokyo en vond vrij dicht aan de oppervlakte plaats.

Eerder woensdag vond ook al een beving plaats. Deze had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter en trof de noordoostelijke kust van Japan. Gebouwen stonden zo'n 30 seconden te schudden op hun grondvesten en er ontstond een kleine tsunami. Er vielen geen gewonden en er zijn geen meldingen van schade.

'Magath kan als toezichthouder werken bij Red Bull'

Felix Magath is nog niet weg bij Schalke 04 of hij heeft volgens het Duitse Sport1 al een aanbieding op zak voor na de zomer. Het vertrek van Magath is nog niet officieel bevestigd, maar de Duitser lijkt te moeten vertrekken. Die Königsblauen draaien een teleurstellend seizoen in de Bundesliga. De clubleiding wil binnen drie jaar kampioen worden, maar wil niet met Magath.

De trainer van Schalke zou na zijn vertrek aan de slag kunnen bij Red Bull, meldt het Duitse Sport1. De oud-international kan bij de fabrikant van energiedrank algeheel toezichthouder worden van het voetbalproject van het bedrijf. Red Bull is eigenaar van drie profclubs.

Magath zou bij Red Bull Dietmar Beiersdorfer kunnen opvolgen, waarover men niet tevreden is. In Oostenrijk speelt Red Bull Salzburg onder de naam van het bedrijf. Daarnaast heeft Red Bull ook het Duitse Red Bull Leipzig en het Amerikaanse New York Red Bulls onder haar hoede.

Koningin arriveert in Qatar

Koningin Beatrix is woensdagochtend voor een staatsbezoek aangekomen in Qatar. Daar is ze samen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima te gast bij emir sjeik Hamad bin Khalifa Al Thani, die het koninklijk gezelschap opwacht in zijn werkpaleis in Doha. Daar vindt ook het gebruikelijke welkomstceremonieel plaats, gevolgd door een ontvangst en uitwisseling van decoraties en geschenken. Aansluitend krijgt de koningin een lunch aangeboden.

De vorstin arriveerde uit Oman, waar ze dinsdag dineerde bij sultan Qaboos bin Said Al Said. Het etentje was ter compensatie van het uitstel van een staatsbezoek aan dat land, waartoe vorige week werd besloten vanwege de politieke onrust in Oman.

Het bezoek aan Qatar, 's werelds belangrijkste exporteur van vloeibaar gas, is het 48e staatsbezoek van koningin Beatrix en het eerste aan een land in de Golfregio.

Koningin arriveert in Qatar
Koningin inspecteert de troepen (Foto: ANP)

Libië: Strijd gaat onverminderd door

De strijd tussen troepen van de Libische leider Gadhafi en opstandelingen die tegen zijn bewind vechten, is woensdag onverminderd doorgegaan. De precieze situatie in Libië is voor buitenlandse media onduidelijk, maar er lijkt sprake van twee belangrijke fronten: een bij de oostelijke stad Ras Lanuf en een in het westen, bij de plaats Az Zawiya.

Het is onduidelijk wie Az Zawiya, een stad ongeveer 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Tripoli, in handen heeft. Gadhafi-getrouwen meldden dat ze de stad hebben ingenomen. Maar even later meldden getuigen dat de rebellen het centrum van de stad hadden heroverd.

De stad werd volgens de Arabische nieuwszender Al Arabiya 's avonds nog gebombardeerd door het leger van Gadhafi. Een dokter meldde dat er zeker veertig doden vielen. Gadhafi's sluipschutters zouden vanaf daken vuren op alles wat beweegt. Door het geweld heeft de olieraffinaderij aan de rand van Az Zawiya, een van de grootste in het Noord-Afrikaanse land, haar werkzaamheden moeten staken.

Ook bij de oostelijke stad Ras Lanuf werd gevochten. Daar vloog waarschijnlijk een olieopslag de lucht in. Volgens de rebellen werden de olie-installaties bij de stad gebombardeerd door artillerie en vliegtuigen van Gadhafi.

De rebellen die zich de afgelopen dagen verschansten in en om Ras Lanuf zeiden woensdag dat ze waren opgetrokken naar de stad Bin Jawad, die ze eerder verloren. Later trokken ze zich naar alle waarschijnlijkheid terug, omdat het verzet van Gadhafi's troepen te hevig was.

De licht bewapende opstandelingen hebben hun ambities de afgelopen dagen naar beneden moeten bijstellen. Gadhafi's troepen hebben hun opmars met grof geschut tot stilstand gebracht bij Bin Jawad, 60 kilometer ten westen van Ras Lanuf. Eerder wilden de rebellen nog optrekken naar Gadhafi's geboorteplaats Sirte.

De opstandelingen hebben inmiddels verzocht aan de internationale gemeenschap een no-flyzone in te stellen. Eerder wilden ze nog geen buitenlandse inmenging, maar nu dus in ieder geval tot op zekere hoogte wel. De VN heeft overigens een bevoorradingsvliegtuig laten landen in Benghazi, de stad waar de oppositie zetelt. Er zou medicatie en eten zijn bezorgd voor de bevolking aldaar.

Testdag Barcelona 9 maart

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd op de klokken gezet tijdens de tweede testdag op het circuit van Barcelona. Zijn bijna naamgenoot Sebastien Buemi reed de tweede tijd, gevolgd door Vitaly Petrov en Lewis Hamilton. Felipe Massa maakt de top vijf compleet.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull Racing 1:21.865 -.--- 112
2 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:22.396 +0.531 120
3 V. Petrov Renault 1:22.670 +0.805 116
4 L. Hamilton McLaren-Mercedes 1:22.888 +1.023 57
5 F. Massa Ferrari 1:23.324 +1.459 101
6 P. di Resta Force India 1:24.334 +2.469 118
7 K. Kobayashi Sauber 1:24.436 +2.571 107
8 N. Rosberg Mercedes 1:25.807 +3.942 100
9 J. Trulli Lotus 1:26.090 +4.225 98
10 P. Maldonado Williams 1:26.989 +5.124 29
11 J. d'Ambrosio Marussia-Virgin 1:28.982 +7.117 64

[WK] Dappere cricketers verliezen van India

De Nederlandse cricketers hebben ook hun vierde wedstrijd van het WK verloren. India had ruim 36 overs nodig om het Nederlandse totaal van 189 runs te verbeteren. Het thuisland won met 5 wickets. Yuvraj Singh was met 51 runs, een halve century de beste batsman bij India. De Nederlandse verdediging werd geleid door Pieter Selaar. De bowler pakte drie wickets.

Nederland was in de eigen innings met hangen en wurgen tot een totaal van 189 runs gekomen en India leek daar snel overheen te knallen. Toen Selaar in de achtste over Virender Sehwag uitgooide stonden er al 69 runs op de borden, een gemiddelde van meer dan negen runs per over.

Met het eerste wicket gooide Selaar echter zand in de Indiase machine en tien ballen later was ook Sachin Tendulkar uit. De cricketgrootheid passeerde onderweg naar zijn score van 27 als eerste cricketer ooit de grens van 2000 runs op WK's. Vier ballen na Tendulkar moest ook Yusuf Pathan er aan geloven en weer was Selaar de bowler.

Daarna ging het minder hard met het aantal runs dat de Indiërs scoorde, maar voor het thuispubliek in Delhi stevenden de Aziaten wel op een zege af. Door goed bowlwerk van Oranje duurde dat uiteindelijk tot de 37e over. Singh sloeg met een vier, een bal die tot via de grond het veld verlaat, de zege binnen en passeerde zelf de vijftig runs.

'Bayern München wil Van Bommel terughalen'

Bayern München zou deze zomer Mark van Bommel terug willen halen. Dit meldt het Duitse TZ. Door het vertrek van trainer Louis van Gaal bij de ploeg zou de weg weer open zijn voor een terugkeer van de aanvoerder van Oranje naar Der Rekordmeister.

Van Bommel vertrok deze winter naar AC Milan, nadat Van Gaal liet weten geen toekomst voor hem meer bij de ploeg te zien. Intussen was Luis Gustavo al als opvolger gehaald en kon Van Bommel uitkijken naar een nieuwe club. Hij tekende daarop een contract voor een half jaar bij AC Milan, met een optie tot een langere verbintenis.

Nu is de weg weer open voor een terugkeer voor Van Bommel, die ook al in de belangstelling staat van Tottenham Hotspur en zijn oude ploeg PSV.

Eriksen: "Alleen weg als Barcelona komt"

Ajax hoeft voorlopig niet bang te zijn om Christian Eriksen kwijt te raken. De talentvolle Deen, die een contract heeft tot en met 2014, zei in de Deense media dat hij voorlopig niet denkt aan een overstap naar een Engelse topclub.

"Als ik op dit moment een aanbieding van Liverpool zou krijgen, zou ik deze denk ik afslaan," zei Eriksen, die in de nadrukkelijke belangstelling staat van de Reds. "Ajax is een goede club voor mij op dit moment en ik denk dat het de komende jaren zo zal blijven. Als ik vertrek, zou dat naar FC Barcelona zijn."

Eriksen maakte indruk op Engelse club tijdens een oefeninterland tussen Denemarken en Engeland. Arsenal en Liverpool zouden de speler graag over willen nemen, waarbij de laatste club het meest concreet is.

Sony biedt opslagservice aan

Sony geeft PlayStation Plus-leden vanaf morgen, 10 maart, de mogelijkheid om save-games online op te slaan. Deze feature is exclusief beschikbaar voor PlayStation Plus-leden. De nieuw onthulde online opslagfunctie geeft een gebruiker 150MB ruimte, dat is genoeg voor zo'n duizend save-games.

Gebruikers zullen dan in staat zijn om hun online-opslag via de PlayStation 3 XMB te downloaden, zodat ze zelfs op een andere PlayStation 3-console verder kunnen gaan waar ze gebleven waren. Er zal wel een periode van 24 uur gelden na het opslaan voordat er gegevens geraadpleegd kunnen worden op een andere console.

PlayStation Plus kost € 49,99 per jaar of € 14,99 voor 90 dagen. Voor deze prijs krijg je een service die toegang biedt tot exclusieve games, thema's en avatars, plus vervroegde toelating tot geselecteerde demo's en beta's. Er zijn nu zo'n honderdduizend PlayStation Plus-leden.

PlayStation Plus

Twente-verdediger Kuiper aan knie geopereerd

Nicky Kuiper van FC Twente is vandaag in een ziekenhuis in Naarden geopereerd aan zijn linkerknie. De 21-jarige verdediger liep de blessure in januari op tijdens een trainingskamp van de landskampioen in het Spaanse La Manga. Het herstel duurt naar verwachting enkele maanden.

Voor Kuiper is het al de derde ernstige knieblessure in een jaar tijd. Vorig jaar april werd hij geopereerd aan zijn rechterknie. Die blessure speelde afgelopen zomer weer op, waardoor hij opnieuw onder het mes moest. De linksback speelde dit seizoen pas vier wedstrijden voor Twente.

Microsoft Kinect verkoopt meer dan 10 miljoen

De ruimtelijke gadget van Microsoft heeft volgens de elektronicagigant tien miljoen keer verkocht. Microsoft heeft daarnaast aangekondigd dat ze ruim 10 miljoen Kinect-games hebben verkocht. The Guinness Book of Records heeft de Kinect ondertussen onderscheiden met het record voor snelst verkopende gadget.

Het apparaatje wat in combinatie werkt met de Xbox 360, ging 133,333 stuks per dag over de toonbank tijdens de eerste 60 dagen. "De verkoopcijfers spreken voor zichzelf", Aldus Gaz Deaves, gameredacteur voor Guinness. "Op basis van onafhankelijk onderzoek is er geen enkel elektronisch apparaatje sneller verkocht in een tijdsbestek van 60 dagen. Dit is een ongelofelijke prestatie als je de markt bekijkt."

kinect

11-jarig meisje verkracht door 20 mannen

In Texas is men in de ban van een schokkende verkrachtingszaak. Een meisje van slechts elf jaar is door minstens twintig mannen en jongens verkracht.

Het slachtoffer heeft op Thanksgiving Day, 24 november 2010, tegenover de politie verklaard door minstens twintig lieden te zijn meegenomen naar een verlaten huis in Cleveland. Hier werd zij gedwongen om met de jongelui seks te hebben. Indien ze ze niet wilde meewerken, zou ze worden mishandeld.

Details van de schokkende verkrachting bleven lange tijd onbekend, tot er filmpjes van de verkrachting op Cleveland High School opdoken. Een van de scholieren herkende het meisje en de verkrachters, waarna hij zich meldde bij de schoolleiding.

De politie heeft inmiddels zeventien mannen tussen 14 en 27 jaar opgepakt. Hoewel de zaak op zich al schokkend genoeg is, wordt er door sommige mensen met de beschuldigende vinger naar de ouders gewezen. Daarbij wordt de moeder telefonisch lastiggevallen door mensen die vragen naar haar dochter.

Langeveld: "Nog nooit zo'n machine meegemaakt"

Rabobank boekte vandaag zijn twaalfde zege in het nog prille wielerseizoen. De ploeg was de sterkste in de ploegentijdrit van de Tirreno - Adriatico. Sebastian Langeveld maakte deel uit van de formatie en boekte daarmee zijn tweede zege, na zijn eerdere zege in Omloop Het Nieuwsblad.

"Dit is echt een overwinning van de ploeg," zei Langeveld op Rabosport.nl "Een top-teamprestatie. Ik heb niemand zien verzaken. Iedereen was top en iedereen deed heel goede aflossingen. Zo'n machine heb ik nog nooit meegemaakt."

Langeveld was ook tevreden met zijn eigen prestatie. "Ik heb denk ik hele goede beurten gedaan. De benen voelden goed aan. Na het openingsweekeinde heb ik een klein beetje rust genomen en dat blijkt nu een goede keuze, want als je in zo'n tijdrit zo'n bijdrage kunt leveren, dan ben je goed in orde. Ik was een stuk minder tevreden geweest wanneer ik wel vooraan was geëindigd, maar als ik niet mee had kunnen doen. Dat zag ik ook bij andere jongens. Maarten Wynants komt wel op achterstand binnen, maar hij reed erg sterk. Oscar Freire deed ook zeer sterke beurten. Dat gaat nog wat worden deze week."

Botsing trams ontregelt tramverkeer Amsterdam

Een botsing tussen twee trams heeft het tramverkeer in Amsterdam woensdagmiddag enige uren ontregeld. Bij het ongeluk raakte niemand gewond. De tramlijnen 4, 9, 14, 16 en 25 moesten vanwege het ongeluk worden omgeleid, meldt een woordvoerder van de Amsterdamse vervoerder GVB.

Het ongeval vond rond 16.30 uur plaats op het Rokin. Wat er precies is gebeurd, wordt nog onderzocht. De trams zijn weggehaald. Volgens de woordvoerder van de GVB is er alleen sprake van materiële schade.

Omdat veel trams langs het Rokin komen, moesten er veel worden omgeleid. Rond 18.30 uur werd de normale dienstregeling weer opgestart.

Zoektocht naar vermiste vrouw levert sleutelbos op

Bij de zoektocht woensdag naar sporen van de vermiste Farida Zargar in het Mallebos bij Spijkenisse is de sleutelbos van de vrouw gevonden. De sleutelbos wordt verder op sporen onderzocht, meldt de politie. Dinsdag en woensdag werd 40 hectare bos en 4,5 kilometer sloot doorzocht door de politie, het leger en specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut.

De 22-jarige vrouw wordt sinds 5 augustus vermist. Nadat haar werkdag bij een transportbedrijf op industrieterrein de Halfweg in Spijkenisse erop zat, is ze nog gezien bij het ABC-complex, een overdekt winkelcentrum. Het is nog niet duidelijk of de vrouw zelf is weggegaan of het slachtoffer is van een misdrijf.

De politie heeft onder meer flyers en posters verspreid en een kettingmail verstuurd. Kort na de verdwijning werd het Mallebos al met speurhonden doorzocht. Ook werd een helikopter ingezet. In december vond een buurtbewoner de fiets van Zargar bij een sloot in het Mallebos. De sloot is toen door duikers uitgekamd, maar vanwege de vorst was een uitgebreid onderzoek toen niet mogelijk. Dat kon nu wel.

In november werden de bankpas en een zogeheten identifier van Zargar in een brievenbus van een politiebureau in Spijkenisse gegooid. Dat stond op video, maar toen de beelden werden uitgezonden, leverde dat geen gouden tip op.

Deus Ex: Human Revolution box-art

Gisteren was er al uitgelekt dat Deus Ex: Human Revolution 26 augustus op de markt zal komen. Nu is het officiële persbericht uitgestuurd dat het bevestigt. Daarnaast geeft het bericht aan dat de game verkrijgbaar zal zijn in twee edities: de Benelux-editie en de Augmented-editie.

De exclusieve Benelux-editie bevat een extra missie, vier unieke wapens en een Automatic Unlocking Device en zal alleen beschikbaar zijn voor pre-orders in Nederland en België.

De Augmented-editie bevat daarnaast ook een artbook, een exclusieve bonus DVD met een 44 minuten durende 'making of' van de game, de soundtrack, een interactieve comic (gebaseerd op de officiële DC comic), de E3-trailer en geanimeerde storyboards.

Deus Ex: Human Revolution komt uit op pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Deus Ex: Human Revolution

Deus Ex: Human Revolution

Tuitert vindt Inzell geen toetje

Morgen gaat in Inzell het wereldkampioenschap afstanden van start. Mark Tuitert noemde dat toernooi een paar weken geleden nog een mooi toetje maar hij is inmiddels van gedachten veranderd.

"Heb ik 't een toetje genoemd? Maak er maar een hoofdgerecht van”, aldus Tuitert die ondanks dat hij olympisch kampioen op de schaatsmijl is niet als topfavoriet aan de start staat. Dit seizoen kwam hij bij de wereldbekerwedstrijden niet verder dan driemaal brons.

Vorig weekend in Thialf werd hij slechts negende op de 1.500 meter. Tuitert zegt dat voor het matige optreden geen fysieke oorzaak te vinden was, maar wel een mentale. "Ik zat met mijn hoofd al in Inzell.”

FC Emmen test Hempenius

FC Emmen test momenteel aanvallende middenvelder Gradus Hempenius. Hij komt dit seizoen uit voor zondagtopklasser Achilles '29. Hempenius speelde gisteren de volle negentig minuten in een oefenduel tegen Jong FC Groningen en maakte naar verluidt een goede indruk.

De 26-jarige Hempenius verlaat Achilles '29 na dit seizoen sowieso. Hij is al rond met zaterdagtopklasser Excelsior '31. Als Hempenius echter de kans krijgt bij Emmen, zal hij die club prefereren boven de topklasser uit Rijssen. Vorig seizoen kwam Hempenius in opspraak toen hij ondanks een mondelinge overeenkomst bij Achilles '29 besloot om naar Spakenburg te gaan. De arbitragecommissie van de KNVB moest er aan te pas komen en bepaalde dat hij in Groesbeek moest blijven.

Drie jaar geleden speelde Hempenius nog in de Vijfde Klasse met vv Glanerbrug. De speler hoopt vurig op een kans als prof: "Ik wil wel eens weten waar mijn plafond ligt. Mijn trainer zei, toen hij hoorde van de testwedstrijd: 'Zijn ze eindelijk wakker geworden?'. Ik blijf zelf gewoon nuchter. Mensen om me heen zeggen dat ik nog veel hoger kan. Ik vind dit al supermooi. Ik hoop dat ik een stapje hogerop kan maken. Maar dan moet het wel nu gebeuren. Ik ben namelijk al 26 jaar. We zullen het wel zien. In het begin van de wedstrijd ging het moeizaam, maar in de tweede helft heb ik een paar leuke acties gemaakt en wat goede passjes gegeven en nog een assist gegeven. Dat is leuk. Nu is het afwachten."

Mortal Kombat in al zijn gore

Als je je nog afvroeg waarom Mortal Kombat een 18+ rating gaat krijgen dan zal onderstaande filmpje je wel overtuigen. Scorpion en Sub-Zero gaan elkaar eerst te lijf, maar daarna begint het bloedige feest pas echt. Nieuwe gezichten, nieuwe fatalities en nieuwe X-ray-moves.

Kano en Strider laten zichzelf nu ook zien en naast de beroemde Pit-stage zijn er meer stage-gerelateerde fatalities te zien. Het hoofd van je tegenstander een langsrijdende metro laten voelen, overreden worden door een auto, het kan allemaal. Ook de X-ray-moves, waar je letterlijk de botten ziet breken van je tegenstander, krijgen nog wat zendtijd. Kratos kan zijn borst natmaken, al is hij al heel wat gewend.

Mortal Kombat komt 21 april uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

Ahahaoui verlaat VVV komende zomer

VVV-Venlo kan volgend seizoen niet meer beschikken over aanvaller Achmed Ahahaoui. Het contract van de Amsterdammer loopt af en hij is niet van zins dit te verlengen. Ahahaoui voelt niet genoeg vertrouwen van trainer Wil Boessen.

"Achmed gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging", vertelt zijn zaakwaarnemer Hakim Slimani. "Vorig jaar had hij het goed naar zijn zin bij VVV, maar dit seizoen verloopt heel moeizaam. Voor de club, maar ook voor hemzelf. Achmed is echt een jongen die het vertrouwen moet voelen van een trainer. Met Van Dijk had hij die klik, maar nu sneeuwt hij helaas onder bij VVV. Daarom vindt hij het tijd voor een nieuw avontuur. Hij wil het liefst nog een keer zijn geluk beproeven in het buitenland."

Ahahaoui kwam in de zomer van 2009 naar Venlo. Tot nu toe speelde hij 57 duels in de Eredivisie voor de Limburgers, waarin hij zes keer scoorde. De 28-jarige vleugelspits verdedigde eerder als prof de kleuren van Haarlem en Go Ahead Eagles.

PSV en Philips verlengen samenwerking

PSV heeft de overeenkomst met hoofdsponsor Philips verlengd. De samenwerking met het elektronicaconcern wordt de komende vijf jaar onder de huidige voorwaarden voortgezet. Dat melden de Brabanders vandaag. De naamgever van PSV is al sinds de oprichting in 1913 aan de club verbonden.

"Het 100-jarig bestaan van PSV in 2013 komt nu snel dichterbij en we zijn bijzonder trots op onze unieke, historische band met Philips", zei algemeen directeur Tiny Sanders van PSV. PSV wil naast de verbintenis met Philips ook nieuwe sponsors werven om de inkomsten te vergroten.

Ruimteveer Discovery terug van laatste missie

Het ruimteveer Discovery is woensdag teruggekeerd van zijn laatste ruimtemissie. De spaceshuttle landde in Florida na een missie van negen dagen naar het internationale ruimtestation ISS.

De Discovery is de oudste spaceshuttle van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en heeft veruit de meeste kilometers in de ruimte afgelegd. In bijna 27 jaar vloog de Discovery 39 missies. Het ruimteveer bracht in totaal 365 dagen door in de ruimte en vloog 238 miljoen kilometer.

Nu de laatste missie achter de rug is, gaat het ruimteveer met pensioen en wordt het tentoongesteld in een museum. De spaceshuttles Endeavour en Atlantis vliegen in de komende maanden beide nog één missie. Daarna is het spaceshuttleprogramma echt ten einde.

[Video] Pornoversie 'The King's Speech' in de maak

Het kon natuurlijk niet uitblijven. Na The Lord of the Strings, Edward Dildohands en Shaving Ryan's Privates komt er uiteraard ook een pornoversie van The King's Speech. De parodie op de Oscarwinnaar is The King's Piece gedoopt.

De film gaat over het personage King. Hij moet zijn angst om voor de camera te presteren zien te overwinnen.

De pornofilm is gemaakt op dezelfde locatie als zijn grote broer. Zo lijken bepaalde scènes in de trailer exact overeen te komen met het origineel. Zelfs de overbekende bank is in het filmpje te zien.

Het heeft er alle schijn van dat pornozender Babestation achter de trailer zit. Het is overigens niet bekend of de complete film zal uitkomen.


Het bewuste filmpje (NSFW uiteraard)

16-jarigen vanaf november achter het stuur

Het experiment met 16-jarigen die mogen beginnen met rijles start in november. Ook wordt de geldigheid van het theorie-examen verlengd tot anderhalf jaar. Dat maakte minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) woensdag bekend tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

Bij het zogeheten begeleid rijden mogen jongeren een halfjaar voordat ze 17 worden beginnen met rijles. Als ze vervolgens hun rijbewijs hebben gehaald, mogen ze voor hun 18e alleen de weg op onder begeleiding van iemand die meer dan tien jaar een rijbewijs heeft.

Een datum voor de invoering was nog niet bekend. Schultz zei woensdag dat de voorbereiding meer tijd kostte dan verwacht, maar vanaf november kan het experiment beginnen.

In Duitsland zijn goede ervaringen behaald met het begeleid rijden. Bestuurders die met begeleid rijden hun rijbewijs hebben gehaald, veroorzaakten 30 procent minder ongelukken, begaan 20 procent minder overtredingen en rijden minder vaak onder invloed van alcohol of drugs.

Schultz kondigde verder aan dat zij de geldigheid van het theorie-examen verlengt van één naar anderhalf jaar. Dit is ingegeven door de proef met het begeleid rijden. Het biedt jongeren meer tijd om hun rijbewijs te halen, zonder dat ze meteen opnieuw hun theoriebewijs moeten halen, zei de bewindsvrouw. De maatregel geldt overigens voor iedereen.

De PVV drong er op aan om de geldigheid van het theorie-examen te verlengen naar drie jaar, maar daar wilde Schultz niet aan. Theorie en praktijk zijn één geheel. Als daar te lange tijd tussen zit, verwatert de kennis en dat kan 'levensgevaarlijke situaties' opleveren, aldus de bewindsvrouw.

Just Dance 2 doet het goed in Benelux

De dansgame Just Dance 2 is in de Benelux meer dan 150 duizend keer verkocht. Dat schrijft het vakblad Entertainment Business woensdag. Volgens Marcel Keij, marketing directeur van Ubisoft Benelux, verkoopt Just Dance 2 niet alleen goed ten opzichte van andere Wii-games, maar ook in vergelijking met Xbox 360- en Playstation 3-spellen.

Het dansspel voor de Nintendo Wii werd in oktober uitgegeven. Tijdens de kerstperiode was Just Dance 2 op een na bestverkopende Wii-game. Spellen als Assassin's Creed: Brotherhood en Call of Duty: Black Ops verkochten toen beter. Sinds de jaarwisseling heeft de dansgame echter zes van de tien weken een plek in de verkoop top tien veroverd.

Maandag maakte Ubisoft bekend dat de dansgame in het Verenigd Koninkrijk ruim een miljoen keer over de toonbank is gegaan. In januari maakte de uitgever bekend dat Just Dance 2 wereldwijd vijf miljoen keer verkocht was. Binnen de gehele Just Dance-serie zijn zeker tien miljoen spellen verkocht.

Dansgames zijn de nieuwste hit voor de Nintendo Wii. Ook voor de Kinect-camera van de Xbox 360 en de Playstation Move zijn dansspellen sterk in opkomst. Zo wordt Dance Central gezien als een van de leukste spellen voor Kinect, terwijl de karaokeserie Singstar met Singstar Dance is omgebouwd tot dansgame voor de Playstation 3.

Dinsdag door het gerucht op dat game-uitgever Activision bezig is met Dance Hero. Deze dansgame zou de vervanger moeten zijn van de geschrapte muziekgames DJ Hero en Guitar Hero.


Geel vlak om pinautomaat vergroot veiligheid

Mensen die aan het pinnen zijn voelen zich veiliger als er een geel vlak rond de pinautomaat geschilderd is. Een proef met deze zogeheten Safety Spots in de Amsterdamse wijk De Pijp bleek succesvol. Winkel- en uitgaanspubliek pint volgens de politie liever bij een automaat met een gele halve cirkel op de stoep.

Elf pinautomaten werden in juli bij wijze van proef van een geel vlak voorzien. De kleur zorgt voor een grens tussen degene die aan het pinnen is en de mensen in de rij of mensen die voorbijlopen. De Safety Spot zou ook de sociale controle vergroten: het vlak trekt de aandacht, wat er weer toe leidt dat criminelen minder snel toeslaan.

De politie, het stadsdeel en de banken hebben besloten om de aanpak voort te zetten. Bekeken wordt of de gele vlakken ook op andere plekken in het land worden ingezet.


Safety Spot (Foto: Novum)

Hero Brinkman was tipgever rijksrecherche

PVV-Kamerlid Hero Brinkman heeft zich in 2009 opgeworpen als informant van de rijksrecherche, die onderzocht wie geheime notulen van de ministerraad had gelekt. Dat meldt RTL Nieuws woensdag op basis van stukken van het Openbaar Ministerie.

Brinkman meldde zich in oktober 2009 bij toenmalig premier Jan Peter Balkenende (CDA), met de mededeling dat een van de vrouwelijke medewerkers van diens Ministerie van Algemene Zaken (AZ) de notulen had gelekt. Naar aanleiding daarvan is bij AZ uitgebreid onderzoek gedaan, zonder dat een lek boven water is gekomen.

Brinkman wilde eigenlijk anoniem blijven. In het proces-verbaal van de rijksrecherche dat RTL in handen heeft, zijn alle namen zwart gemaakt, maar RTL weet toch te melden dat het om Brinkman gaat. Onduidelijk is hoe Brinkman wist, of dacht te weten, wie het lek was. Tegen RTL zegt hij alleen dat het niet melden van een lek ook een misdrijf is. "Ik wil en wilde geen misdrijf plegen."

Notulen van de ministerraad zijn staatsgeheim. Het is hoogst uitzonderlijk dat ze uitlekken. De notulen waar RTL in 2009 uit citeerde, gingen over de verdieping van de Westerschelde en het verzet van premier Balkenende tegen ontpoldering van de Zeeuwse Hedwigepolder.

Vliegtuig crimineel aan de ketting

Een vliegtuig van een 53-jarige man uit Rotterdam is woensdag aan de ketting gelegd. De man is eerder veroordeeld tot het betalen van een boete van bijna 400.000 euro. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De man was in september onder meer veroordeeld tot het terugbetalen van geld dat hij met criminele activiteiten had verdiend. Waar de man op dit moment is, is onbekend. Zijn toestel kon aan de hand van gegevens van een controle in mei echter worden gelokaliseerd. Als de boete is betaald, wordt de eenmotorige Mooney vrijgegeven.

Botsing zorgt voor forse files op A4

Een botsing van een auto met een motorrijder op de A4 zorgt woensdag aan het begin van de avond voor forse files op de A4. Vanwege het ongeluk op de snelweg van Amsterdam richting Delft is de rijbaan tussen Roelofarendsveen en Zoeterwoude-Dorp afgesloten, meldt de VerkeersInformatieDienst.

Op de A4 richting Delft staat rond 18.00 uur 12 kilometer file. De andere kant op staat 11 kilometer file vanwege kijkers. Bij het ongeval is een persoon gewond geraakt. Rijkswaterstaat heeft een omleiding ingesteld.

Doden door protesten in Jemen

Minstens twee mensen zijn woensdag om het leven gekomen door botsingen tussen betogers en veiligheidsdiensten in Jemen. Enkele anderen liggen in het ziekenhuis met schotwonden, aldus medische bronnen.

Een antiregeringsbetoger werd doodgeschoten bij de universiteit in de hoofdstad Sanaa. De universiteit is een verzamelplek voor de demonstranten die een einde eisen aan de heerschappij van president Ali Abdullah Saleh. De Jemenitische leider is al 32 jaar aan de macht. Ook in de plaats Seiyun viel een dode.

Tot nu toe zijn ongeveer dertig mensen om het leven gekomen tijdens de betogingen in Jemen, die al weken aanhouden. Demonstranten zijn onder meer woedend over wijdverbreide corruptie en de hoge werkloosheid in het straatarme land.

Doden door protesten in Jemen
Doden door protesten in Jemen (Foto: ANP)

'Taylor kan alleen maar worden vrijgesproken'

Volgens Courtenay Griffiths, advocaat van ex-president van Liberia Charles Taylor, is er maar een uitspraak mogelijk in het proces tegen hem. De rechters zouden tot de conclusie moeten komen dat de verdachte niet schuldig is. Charles Taylor wordt verdacht van oorlogsmisdaden.

Griffiths zei dit woensdag tijdens zijn slotpleidooi namens de verdediging. Volgens de Britse advocaat hebben de aanklagers van het Speciaal Hof voor Sierra Leone geen overtuigend bewijs geleverd van de schuld van de ex-president . Taylor heeft vanaf het begin van de rechtszaak volgehouden onschuldig te zijn. De rechtszaak loopt al vanaf juni 2007.

Naast de aanklacht van oorlogsmisdaden, die hij gepleegd zou hebben tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone, is Taylor ook aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid. In totaal wordt hij verdacht van elf misdaden, namelijk: terroristische handelingen, geweld tegen het leven, verkrachting, seksuele slavernij en andere vormen van seksueel geweld, schendingen van de menselijke waardigheid, wrede behandeling van mensen, 'andere' onmenselijke daden, inzet van kindsoldaten, slavernij en plundering. 

'Taylor kan alleen maar worden vrijgesproken'
'Taylor kan alleen maar worden vrijgesproken' (Foto: ANP)

De la Rosa keert terug bij McLaren

Pedro de la Rosa zal terugkeren als testcoureur bij McLaren. De Spanjaard verliet vorig jaar het team om te gaan racen bij Sauber, maar daar werd hij halverwege het jaar ontslagen. De coureur kon daarna bij Pirelli tot het einde van het seizoen bij Pirelli terecht.

De la Rosa zal samen met de andere testrijder bij McLaren Gary Paffett de vaste rijders Lewis Hamilton en Jenson Button gaan helpen bij de ontwikkeling van de MP4-26.

Activisten bezetten huis Saif Al Islam in Londen

Een groep actievoerders heeft in Londen het herenhuis bezet van Saif Al Islam Gadhafi, een van de zonen van de Libische leider Moammar Gadhafi. De groep noemt zichzelf 'Topple the Tyrants' en is woensdag het huis binnengegaan.

De bezetters zijn geen Libiërs. Volgens woordvoerder Montgomery Jones blijft de groep tot het huis 'kan worden teruggegeven aan het Libische volk'. De politie houdt het huis in de gaten, maar er zijn tot nu toe geen arrestaties verricht.

Het huis telt acht slaapkamers en heeft een zwembad en een sauna. Saif Al Islam heeft het enige tijd geleden voor 11,5 miljoen euro te koop aangeboden, maar sinds een maand is het van de markt. De Britse regering heeft inmiddels ongeveer 2,4 miljard euro aan tegoeden van de Gadhafi's bevroren.


Activisten bezetten huis Saif Al Islam (Foto: Novum)

Nieuw project voor Guillermo del Toro

Guillermo del Toro wil de monsterfilm Pacific Rim maken. Filmmaatschappij Universal heeft zijn droomproject At the Mountains of Madness officieel uitgesteld, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Details over de nieuwe film zijn nog niet bekend.

Universal heeft At the Mountains of Madness in de ijskast gezet, maar Del Toro is nog steeds in gesprek over de film. Hij wil een 3D-spektakel maken van het gelijknamige boek van H.P. Lovecraft. James Cameron, bekend van Avatar, zou de film produceren. Het project kost 150 miljoen dollar en is bedoeld voor een publiek van achttien jaar en ouder.

Del Toro is een gewilde regisseur en producent dankzij kaskrakers als de twee Hellboy-films en Blade II. Hij zou ook de twee films regisseren van The Hobbit, naar het boek van J.R.R. Tolkien. Vorig jaar stapte hij echter uit het project nadat de draaidagen herhaaldelijk werden uitgesteld door financiële problemen bij producent Warner Bros. Nu klimt Peter Jackson in de regisseursstoel. Die regisseerde ook de trilogie van The Lord of the Rings, eveneens van Tolkien.


Nieuw project voor Guillermo del Toro (Foto: Novum)

Ruim 60.000 spreeuwen boven Utrecht

De lucht boven de wijk Hoograven in Utrecht is het toneel van een bijzonder fenomeen. Circa 60.000 tot 70.000 spreeuwen vliegen rond in een grote wolk die regelmatig van snelheid en vorm verandert boven de buurt.

Zo'n grote vogelzwerm boven stedelijk gebied is volgens een woordvoerder van de Vogelbescherming bijzonder. Ook apart is dat zich permanent twee slechtvalken in de buurt van de spreeuwen ophouden 'die regelmatig een spreeuwtje komen snacken', aldus de zegsman woensdag.

Volgens de woordvoerder van de Vogelbescherming houden de spreeuwen zich al enkele weken op in een zwerm boven Hoograven en hebben zich de laatste dagen meer vogels bij de wolk gevoegd, waardoor die zijn bijzondere omvang bereikte. Ook elders in het land zijn minder grote spreeuwwolken te zien, die soms voor overlast zorgen.

Onderzoek en ondervraging in L.A. Noire

In L.A. Noire zullen we zaken moeten gaan onderzoeken en vooral slachtoffers en verdachten ondervragen naar hun kant van het verhaal. Het hele idee achter de Motion Scan is om aan het gezicht te kunnen zien of iemand de waarheid spreekt of dat hij een valse getuigenis afgeeft. In onderstaande trailer wordt dat nog eens onderstreept.

L.A. Noire speelt zich af in na-oorlogse Los Angeles, de stad is in volle bloei door Hollywood en de glitter en glamour die Hollywood met zich meebrengt. In deze stad woont Cole Phelps, een veteraan met een onderscheiding. Net terug uit de oorlog wil hij hier zijn bestaan opbouwen als detective bij de LAPD. In zijn detective-rol zal Cole steeds lastigere zaken moeten oplossen om te merken dat Los Angeles veel te verbergen heeft onder alle glitter en glamour.

Het spel komt 20 mei uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

Dagzege Voeckler in Parijs-Nice

De vierde etappe in Parijs-Nice is gewonnen door Thomas Voeckler. De Fransman was de snelste van een kopgroep van vier man. De vier koplopers hadden de hele dag vooruit gereden.

Thomas de Gendt kwam als de nummer drie over de finish en de Belg van Vacansoleil heroverde de leiding in het algemeen klassement. Dit deed hij dankzij onderweg en op de streep verdiende bonificatieseconden. Voeckler staat tweede en heeft tien seconden achterstand op de Belg.

Kamer wil coulance voor bijverdienende student

De Tweede Kamer wil opheldering van staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) over het grote aantal studenten dat te veel zou hebben bijverdiend. Twintigduizend studenten hebben van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) te horen gekregen dat hun bijverdiensten in 2008 te hoog waren.

De Kamer wil weten of de studenten wel goed zijn geïnformeerd dat per 2008 niet het netto-, maar het bruto-inkomen telt bij de berekening van bijverdiensten. In voorgaande jaren gingen veertienduizend studenten over de grens heen, maar na de aanpassing steeg dit aantal naar twintigduizend. Zij moeten soms honderden euro's terugbetalen.

D66-Kamerlid Boris van der Ham vermoedt dat de studenten onvoldoende op de hoogte zijn gesteld. Hij en de fracties van de VVD, PvdA, CDA, SP, GroenLinks en D66 hopen dat Zijlstra bereid is om tot een coulanceregeling te komen.

Baby uit afgesloten auto bevrijd

De politie heeft dinsdagochtend een baby uit een afgesloten auto in Den Haag bevrijd, meldt de politie woensdag. Het kind mankeert niets.

Het portier van de auto viel dicht toen de moeder van de baby rond 09.15 uur uit haar auto stapte. De sleutels zaten nog in het contactslot. De moeder raakte overstuur toen het meisje haar mutsje ook nog over haar hoofd trok en belde de politie.

Agenten sloegen een ruit in en herenigden moeder en dochter.

Schultz voor uitstel keuring oudere automobilist

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) vindt het een aantrekkelijk idee om oudere automobilisten pas op hun 75e voor het eerst medisch te keuren, in plaats van op hun 70e. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw vraagt aan de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) een advies of het verantwoord is pas op latere leeftijd te testen of ouderen nog wel in staat zijn om zonder brokken te maken achter het stuur te kruipen. "Als zij positief adviseren, lijkt het mij een goede zaak om te doen."

Met haar toezegging komt Schultz tegemoet aan een voorstel van de PvdA en VVD dat woensdag werd gesteund door alle aanwezige partijen. Volgens Sharon Dijksma (PvdA) blijkt uit onderzoek van het SWOV dat automobilisten pas vanaf hun 75e een risico gaan vormen op de weg.

De huidige leeftijdgrens is daarnaast 25 jaar geleden vastgesteld, en sindsdien worden mensen ouder en blijven ze langer gezond, zei ook Charlie Aptroot (VVD). "Dit moeten we binnen de kortste keren regelen. Het bespaart veel kosten, hiervan wordt iedereen heel erg gelukkig."

Olympische tijdrit 2012 bij Hampton Court Palace

De tijdrit op de Olympische Spelen van Londen start en finisht bij Hampton Court Palace. Het voormalig huis van Koning Henry VIII ontvangt de wielrenners op 1 augustus 2012. Dat bleek vandaag bij de bekendmaking van het parcours. Het evenement is vrij voor toeschouwers.

De 40 mannen die aan de tijdrit deelnemen leggen een afstand van 44 kilometer af. Bij de vrouwenrace proberen 25 rensters zich na 29 kilometer tot Olympisch kampioen te kronen. De renners starten om de 90 seconden tijdens de vijfde dag van de Spelen.

'ICO en Shadow of the Colossus uitgesteld naar najaar'

ICO en Shadow of the Colossus: The Collection zouden beide een HD-versie krijgen en deze zouden dit voorjaar uit moeten komen. Nu heeft iemand die voor Kmart en Sears in Amerika werkt aangegeven dat dit pas komend najaar gaat worden. Dit gaf hij aan in een forum-post op Cheap Ass Gamer.

De post op het forum gaf dit aan: "Looks like this Holiday actually from my last meeting with Sony". Lees de post hier. We zullen even moeten afwachten of dit klopt maar het voorjaar is erg dichtbij en Sony heeft nog niks laten weten over een officiële datum.

Miljoenenboetes voor energiebedrijven

Twee energiebedrijven hebben woensdag boetes gekregen vanwege de manier waarop ze begin vorig jaar deur aan deur probeerden nieuwe klanten te werven. Greenchoice moet een boete van ruim 2 miljoen euro betalen wegens misstanden bij colportagepraktijken en Energie:Direct kreeg een boete van ruim 1 miljoen euro.

Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) woensdag bekendgemaakt. Volgens de NMa begrepen veel benaderde consumenten niet dat zij aangesproken werden voor een overstap naar een andere energieleverancier.

Zo dachten zij bijvoorbeeld dat ze tekenden voor korting bij hun huidige leverancier of voor het ontvangen van een informatiepakket. Ook werden consumenten niet altijd goed ingelicht over belangrijke voorwaarden van het contract dat zij aanboden, zoals over de duur en over de manier waarop een klant kan opzeggen.

Het televisieprogramma Kassa besteedde begin vorig jaar aandacht aan de verkooppraktijken. In dezelfde periode openden de NMa en de Consumentenautoriteit een meldpunt over de deurverkopers. Het onderzoek van de NMa wees uit dat er veel meer aan de hand was dan enkele ongelukkig verlopen gesprekken.

Greenchoice is het niet eens met de boete en gaat deze aanvechten, laat het energiebedrijf in een reactie weten. Het bedrijf stelt juist heel doelbewust al sinds de start in 2001 een uiterst klantvriendelijk beleid te voeren en dat extern onderzoek dit bevestigt. Energie:Direct heeft nog niet gereageerd op de boete.

Dit is hem dan, de kont van Anouk

Anouk heeft alles over voor haar fans, zo schrijft ze zelf. De Haagse zangeres heeft namelijk haar eigen billen gefotografeerd en op internet gezet.

Anouk is te zien in een rood stringetje en dito bh. Zichzelf in een vreemde houding wringend, heeft ze de foto gemaakt voor de spiegel.

Op internet wordt er al volop gediscussieerd over de billen van de zangeres. Omdat er geen hoofd te zien is, wordt er getwijfeld aan de echtheid van de foto.

Zelf de foto bekijken? Deze is hier te zien

'Harem' Berlusconi ontving fortuin

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi gaf vorig jaar honderdduizenden euro's uit aan zijn 'harem' van jonge meisjes. Dat meldt de Italiaanse krant Corriere della Sera woensdag op basis van uitgelekte bankgegevens.

De 74-jarige Berlusconi gaf in 2010 maar liefst 562.000 euro uit aan veertien jonge vrouwen. De kostenposten bedroegen onder meer juwelen, leningen en andere cadeautjes.

Een andere opvallende kostenpost was de moeder van Noemi Letizia, het tienermeisje dat Berlusconi's huwelijk in 2009 deed stranden. Zij kreeg 20.000 euro. Een secretaresse van de premier kreeg 40.000 euro als huwelijksgift.

De bankgegevens van de baas van Italië zijn onder de loep genomen door onderzoek naar de ontwikkelingen rondom de minderjarige Marokkaanse paaldanseres Ruby (echte naam Karima al-Marough). In april moet Berlusconi terechtstaan wegens het bevorderen van prostitutie met minderjarigen. Ruby zal dan als getuige worden gehoord.

De advocaat van de premier spreekt schande van het uitlekken van de gegevens, en spreekt van 'een duidelijke schending van de privacy'. Behalve zijn 'haremkosten' staan ook allerlei andere uitgaven van de premier in de krant. In totaal ging het in 2010 om zo'n 34 miljoen euro.


Silvio Berlusconi gaf fortuin uit aan 'harem' van jonge vrouwen (Foto: Novum)

Rabobank wint ploegentijdrit Tirreno - Adriatico

Wielerploeg Rabobank blijft de zeges maar binnenhalen. Vandaag was de Nederlandse formatie de sterkste in de ploegentijdrit van de Tirreno - Adriatico. De Rabo's hadden 18.08 nodig voor het parcours van ruim zestien kilometer. Lars Boom ging als eerste van de formatie over de streep en mag daardoor de leiderstrui aantrekken.

Rabobank was de eerste formatie die een tijd moest neerzetten. De formatie van kopman Robert Gesink zag vervolgens alle concurrentie, waaronder specialisten als Team Sky, HTC-HighRoad en Garmin, hun tanden stukbijten op deze tijd. Uiteindelijk werd Garmin op negen seconden tweede, op een seconde gevolgd door HTC.

Film over laatste uren voor olieramp in de maak

De laatste uren voor het ongeluk op het olieplatform Deepwater Horizon worden verfilmd. Bij het ongeluk, dat tot een gigantische olieramp in de Golf van Mexico leidde, kwamen vorig jaar elf mannen om het leven. Het lek dat ontstond werd pas na drie maanden gedicht.

Filmmaatschappij Summit Entertainment, vooral bekend van de Twilight-films, heeft samen met Participant Media de filmrechten gekocht van een artikel uit de Amerikaanse krant The New York Times. Dat meldt Summit op zijn website. Het stuk Deepwater Horizon's Final Hour verscheen in december en gaat over de laatste uren voor de explosie.

Volgens Summit-topman Erik Feig gaat de film over de heroïsche daden op het platform op 20 april, de dag van het ongeluk. Het artikel uit The New York Times toont de rauwe emotie die deze mannen hebben doorstaan tijdens de tragedie in april. 

De filmmaatschappijen zijn in onderhandeling met Lorenzo di Bonaventura om de film te produceren. Hij produceerde eerder actiefilms als Red en de drie Transformers-films. Wanneer de film in de bioscopen gaat draaien is nog onbekend.

Nieuwe online game Blizzard al speelbaar

Werknemers van gamestudio Blizzard Entertainment spelen de onaangekondigde game Titan al. Het is het meest ambitieuze project sinds de release van World of Warcraft in 2005. Dat heeft Paul Sams, operationeel directeur van de gamestudio, gezegd in een interview met gamewebsite Gamasutra.

De bedenkers van World of Warcraft vormen het team dat werkt aan Titan. Nieuwe mensen van Blizzard blijven werken aan het online spel dat door twaalf miljoen gamers gespeeld wordt. Sams denkt dat Titan een grote invloed zal hebben op het bedrijf en de game-industrie. "Het project is groter dan alles wat we hiervoor gedaan hebben."

Ondanks de komst van een concurrerende online game denkt Sams niet dat World of Warcraft snel verdwijnt. "Met zo veel spelers heeft WoW nog een mooie toekomst voor de boeg", zegt de operationeel directeur. Momenteel spelen meer dan twaalf miljoen gamers de online game. Dat aantal is nog altijd stijgende.

Helemaal zeker is Blizzard echter niet van zijn zaak. Sams geeft aan dat Blizzard hoopt dat Titan en World of Warcraft naast elkaar kunnen bestaan. Het zou zonde zijn als World of Warcraft de nek wordt omgedraaid door een product uit eigen stal.


Arbitragecommissie wijst Sparta terecht

Sparta moet Erik Falkenburg alsnog het afgesproken percentage van zijn afkoopsom van afgelopen zomer na zijn overstap naar AZ betalen. Dat heeft de arbitragecommissie van de KNVB bepaald. De Vereniging van Contractspelers (VVCS) had de zaak namens Falkenburg aangespannen.

Falkenburg en Nick Viergever stapten samen voor 2 miljoen euro over van Rotterdam naar Alkmaar. De vergoeding voor Falkenburg was echter aanmerkelijk hoger omdat het contract van de middenvelder een jaar langer doorliep dan dat van Viergever. Sparta probeerde nadien echter de transferwaarde van Falkenburg te verlagen zodat het zogenoemde meedeelpercentage dat Falkenburg had bedongen ook omlaag ging.

De arbitragecommissie heeft de club uit de Jupiler League nu teruggefloten en Sparta gesommeerd het bedrag alsnog naar Falkenburg over te maken.

Arbitragecommissie wijst Sparta terecht
Arbitragecommissie wijst Sparta terecht (Foto: ANP)

Negen judoka's verdienen olympische nominatie

De NOC*NSF heeft negen judoka's genomineerd voor de Olympische Spelen in 2012. Guillaume Elmont, Henk Grol, Danny Meeuwsen, Birgit Ente, Shareen Richardson, Anicka van Emden, Elisabeth Willeboordse, Linda Bolder en Kim Polling hebben allemaal de normen gehaald voor de Spelen en zullen derhalve naar Londen afreizen volgend jaar.

De nominatie van het NOC*NSF wordt automatisch in een kwalificatie omgezet. Het enige wat de sporters rest is behoud van vorm en de prestatienorm nogmaals halen dit jaar. In Peking, twee jaar geleden, won Oranje vijf medailles bij het judo.

De Boer na duel met Spartak in gesprek met El Hamdaoui

Ajax neemt het morgen in de achtste finales van de Europa League nog zonder Mounir El Hamdaoui op tegen Spartak Moskou. El Hamdaoui werd na de bekeredstrijd tegen RKC Waalwijk uit de selectie gezet door trainer Frank de Boer. Hij traint momenteel individueel en maakt nog geen deel uit van de selectie voor het duel in de Europa League.

De Boer wil nog niet te veel kwijt over de situatie van El Hamdaoui. "Ik wil me eerst helemaal op de komende wedstrijd focussen. Daarna moeten we maar eens gaan praten. Het maakt mij niet zo veel uit wie het initiatief voor dat gesprek neemt. Verder wil ik hier niets over kwijt. Of ik het vervelend vind dat de andere partij wel dingen naar buiten brengt? Ik had het liever niet gehad."

Daar waar El Hamdaoui de wedstrijd voor de televisie zal moeten bekijken, staat Siem de Jong morgenavond waarschijnlijk in de punt van de aanval. De Boer kan verder over een vrijwel fitte selectie beschikken. Alleen Kenneth Vermeer (achillespees) en Bruno Silva (schouder) zijn er niet bij vanwege blessures.

Team Fortress 2 gaat op de Batman-tour

Wat zou er gebeuren als je de personages uit Team Fortress 2 in een live action Batman-film zou stoppen? Interessant idee toch? Nou dat dacht iemand anders ook en die heeft dit dus ook gedaan. Het resultaat, The Demo Knight, een live action-film met de animaties van Team Fortress 2.

De film die gebruikt is voor dit project is The Dark Knight, Demoman neemt de rol van Batman opzich en de Spy speelt de Joker. Bekijk hieronder de twee minuten durende trailer van The Demo Knight.

 

Tsjechische fans kunnen rekenen op Bolt

De Tsjechische fans kunnen zich weer gaan verheugen op een optreden van Usain Bolt. De Jamaicaanse sprinter zegde vandaag zijn komst naar de atletiekwedstrijden in Ostrava op 31 mei toe. Het is de vijfde keer dat Bolt de stad aandoet.

De wereldrecordhouder op de 100 en 200 meter weet nog niet op welke afstand hij in Tsjechië zal lopen. Tot nu toe loopt Bolt vijf wedstrijden in Europa. De wedstrijden voor de Diamond League in Rome, Oslo, Parijs en Monaco staan ook op het programma.

Bolt bereidt zich op het Europese continent voor op de wereldkampioenschappen in het Zuid-Koreaanse Daegu. Bij het toernooi dat op 27 augustus begint, verdedigt de sprintkoning zijn titels op de 100 en 200 meter.

Robben keert terug bij Oranje

Arjen Robben is voor het eerst sinds het WK weer opgeroepen voor het Nederlands elftal. De vleugelspits van Bayern München zit in de 27-koppige voorselectie voor de twee EK-kwalificatieduels met Hongarije.

Robben keerde na het WK geblesseerd terug bij Bayern en bleef tot vlak voor de winterstop aan de kant. Inmiddels is hij weer een vaste waarde bij de Duitse kampioen.

In vergelijking met de selectie voor het oefenduel tegen Oostenrijk keert ook Khalid Boulahrouz terug. De verdediger speelt bij VfB Stuttgart weer regelmatig. Ron Vlaar was er in het oefenduel tegen Oostenrijk ook niet bij, maar de Feyenoord-verdediger kreeg nu wel weer een belletje van Van Marwijk.

AZ'er Stijn Schaars is de enige speler die tegen Oostenrijk wel en nu niet in de voorselectie zat. Kevin Strootman en Luuk de Jong, de vorige keer nog verrassende keuzes van Van Marwijk, werden opnieuw opgeroepen.

Van Marwijk maakt zijn definitieve selectie volgende week vrijdag bekend. Een week later speelt Oranje de uitwedstrijd tegen Hongarije. Op dinsdag 29 maart staan Nederland en Hongarije in de Arena opnieuw tegenover elkaar.

De volledige voorselectie van Oranje:
Doel:
Maarten Stekelenburg (Ajax), Michel Vorm (Utrecht)

Verdediging: Ron Vlaar (Feyenoord), Gregory van der Wiel (Ajax), Peter Wisgerhof (FC Twente), Erik Pieters (PSV), Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Joris Mathijsen (HSV), John Heitinga (Everton)

Middenveld: Demy de Zeeuw (Ajax), Theo Janssen (FC Twente), Luuk de Jong (FC Twente), Kevin Strootman (FC Utrecht), Nigel de Jong (Manchester City), Hedwiges Maduro (Valencia), Wesley Sneijder (Inter), Ibrahim Afellay (FC Barcelona), Mark van Bommel (AC Milan), Urby Emanuelson (AC Milan), Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur)

Aanval: Eljero Elia (HSV), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuijt (Liverpool), Jeremain Lens (PSV), Ruud van Nistelrooy (HSV), Robin van Persie (Arsenal) en Arjen Robben (Bayern München)


Arjen Robben terug in voorselectie Oranje (Foto: Novum)

Hushovd: "Oortjes zijn voor veiligheid"

Thor Hushovd vindt dat de oortjes in het wielrennen gehandhaafd moeten blijven. De Noorse wereldkampioen denkt dat bij een verbod op het communicatiemiddel de veiligheid van de renners in gevaar komt.

"Wij moeten vanuit veiligheidsoverwegingen weer de beschikking krijgen over de communicatiemiddelen," zei Hushovd tegen ProCycling. Hij is dan ook faliekant tegen het verbod. "De beslissing is bij de UCI genomen door een stel oude mannen die de hele dag niets anders doen dan zitten en hun manier van handelen bediscussiëren."

Hij noemt een situatie waarbij een oortje handig is. "Er was een ambulance die ons vanuit tegenovergestelde richting naderde. Dat soort dingen moeten we weten," zei de Noor die ook tegen het gebruik van eenrichtingsverkeer in de communicatie is. "Dat is gewoon dom. Gaan we ook tegen Formule 1-coureurs zeggen dat ze geen gebruik meer mogen maken van radiocommunicatie? Het is wel 2011."

Tilburgse dief uit vijver gevist

Een 20-jarige man uit Tilburg is dinsdagmiddag door de politie uit een vijver gevist. De man, die verdacht wordt van autodiefstal en mishandeling van een agent, dook tijdens een achtervolging door de politie een vijver in. Hij kon worden ingerekend.

Agenten waren op weg naar de woning waar de man zou verblijven. In de buurt van zijn huis zagen ze de verdachte rond 14.00 uur lopen op de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg. De Tilburger, die niet beschikt over een geldige verblijfsvergunning, sloeg op de vlucht.

De verdachte probeerde via verschillende tuinen te ontsnappen en sprong vervolgens een vijver in. Aan de andere kant van het water wachtte een agent hem op en hij werd met een nat pak naar het politiebureau gebracht. De man is vastgezet.

Doen zonder denken maakt gelukkig

Hoe gedachtelozer iemand automatische handelingen verricht als het oppakken van een koffiekopje of het omdraaien van een sleutel, hoe gelukkiger die persoon zich voelt. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit.

Centraal in het onderzoek van onderzoekster Nina Regenberg stond het gemak waarmee mensen handelen en informatie verwerken en welk gevoel ze daarbij krijgen. Proefpersonen moesten in het onderzoek onder meer een koffiekopje oppakken. Als ze het kopje niet hoefden te draaien om het bij het oortje op te pakken, bleken ze een positiever gevoel te ervaren dan wanneer het oortje aan de verkeerde kant zat.

Het onderzoek toont ook aan dat de verwachting dat een bepaalde handeling soepel zal verlopen invloed heeft op de manier waarop je de handeling verricht. Mensen blijken een voorkeur hebben te hebben voor de manier die de minste moeite kost. De onderzoekster: "Dit soort moeiteloze acties zijn niet alleen makkelijker, maar geven ook echt een goed gevoel."

Brandstichter zet zichzelf in de hens

Een 17-jarige jongen heeft in Utrecht vermoedelijk een auto in brand gestoken en daarbij ook zelf vlam gevat. Dat meldt de politie woensdag.

De politie kreeg dinsdag rond 21.25 uur een melding dat een auto in de wijk De Meern in brand stond. Getuigen zagen een man van de auto wegrennen in de richting van water, omdat hij zelf in brand stond en zichzelf wilde blussen.

Onderzoek van de politie leidde naar de tiener, die met brandwonden in een ziekenhuis in Utrecht was opgenomen. De politie onderzoekt de betrokkenheid van de jongen bij de brand.

Krachtige Iraanse raketten gevonden in Afghanistan

NAVO-troepen hebben in Afghanistan Iraanse raketten onderschept. Het zijn de krachtigste raketten die tot dusverre Afghanistan zijn binnengesmokkeld. Ze waren kennelijk bedoeld om tijdens het voorjaarsoffensief van de Taliban door opstandelingen te worden ingezet. Dat heeft een bron bij een buitenlandse inlichtingendienst gezegd.

Het konvooi dat de vijftig raketten met een kaliber van 122 millimeter vervoerde, werd op 5 februari in de zuidelijke provincie Nimruz door NAVO-troepen tegengehouden.

De raketten hebben een bereik van 22 kilometer en richten na de inslag in een omtrek van 25 meter verwoestingen aan. Ze zijn daarmee twee keer zo krachtig als de raketten die Iran in 2006 aan de Taliban leverde.

E. Koeman niet de nieuwe trainer van De Graafschap

Erwin Koeman wordt niet de nieuwe trainer van De Graafschap. De werkloze oefenmeester heeft dit woensdag zelf naar buiten gebracht. De coach gaf geen reden op voor het afwijzen van de Eredivisionist. "Voor meer informatie moet je bij de club zijn", was een korte reactie van Koeman tegenover Omroep Gelderland.

Het is dan ook onduidelijk of Koeman de functie heeft geweigerd, of dat zijn eisen te gortig waren. Technisch directeur Leen Looyen was niet bereikbaar voor commentaar.

Koeman was de beoogd opvolger van Darije Kalezic. De huidige trainer maakte De Graafschap vorig seizoen kampioen van de Jupiler League en lijkt dit seizoen handhaving te realiseren. Maar ondanks die uitstekende prestaties heeft de club uit Doetinchem ervoor gekozen om op zoek te gaan naar een nieuwe trainer. Kalezic maakt het seizoen wel gewoon af bij De Graafschap.

Nu Koeman heeft afgezegd lijkt Erik ten Hag in beeld als de opvolger van Koeman. Ten Hag is momenteel assistent-trainer van Fred Rutten bij koploper PSV. Ten Hag heeft al een gesprek gevoerd met de clubleiding van De Graafschap.

Liverpool niet met Gerrard tegen Braga

Steven Gerrard reist niet mee met Liverpool naar Braga voor de ontmoeting in de achtste finale van de Europa League met Sporting Braga. De 30-jarige middenvelder maakt geen deel uit van de 24-koppige selectie. De reden voor zijn afwezigheid is nog niet bekendgemaakt.

Gerrard speelde afgelopen weekend gewoon negentig minuten in de met 3-1 gewonnen competitiewedstrijd tegen Manchester United. De 89-voudig Engels international speelde dit seizoen 21 duels in de Premier League voor het elftal van manager Kenny Dalglish.

Luis Suárez gaat wel mee naar Portugal, maar is niet speelgerechtigd voor Liverpool in Europese wedstrijden. De Uruguayaan speelde dit seizoen al met Ajax Europees voetbal.


Liverpool niet met Gerrard tegen Braga (Foto: Novum)

Webber: "Red Bull klaar voor seizoen"

Mark Webber vindt dat Red Bull Racing klaar is voor de start van het Formule 1-seizoen 2011. De Australiër klokte gisteren bij de eerste testdag in Barcelona de snelste tijd en weet dat het met de betrouwbaarheid van de RB7 wel snor zit, want hij legde probleemloos bijna 100 ronden af.

"Ik heb het gevoel dat we er nu al klaar voor zijn, ook al kan het natuurlijk nooit kwaad om nog wat extra tijd te hebben om te testen," zei Webber tegen Autosport. Hij waakt echter voor te veel optimisme. "Ik ga nu niet zeggen dat we iedereen tijdens de eerste race even om de oren rijden, dat zou naïef zijn. Ik twijfel er niet aan dat er genoeg anderen zijn die een vergelijkbaar tempo aan de dag kunnen leggen. "

"We zien straks wel waar we staan. Je leert altijd veel meer van een echt raceweekend dan van testen, omdat er dan veel meer bij komt kijken, maar we zijn in mijn ogen klaar om die stap te maken. Het is echter overduidelijk dat het team ontzettend gemotiveerd is en we er goed voorstaan We bouwen wat dat betreft voort op het succes van vorig seizoen, al vlakken we Ferrari en McLaren natuurlijk zeker niet uit. Ik kan op de zaterdag en zondag in Melbourne pas echt inschatten hoe we er voorstaan, terwijl ik waarschijnlijk pas na de race echt een duidelijk beeld heb."

Secret Story Sofia wisselt tampon tijdens uitzending

Tijdens de live-uitzending van de realityshow Secret Story bleek dinsdagavond eens te meer dat het niet verstandig is live uit te zenden zonder hiervan de deelnemers van het programma in te lichten.  

Toen 'de stem' de bewoners bekend wilde maken die zijn genomineerd om donderdag te worden weggestemd, kregen de bewoners tien seconden de tijd om aan tafel te gaan zitten. Na een paar seconden zat iedereen, maar deelneemster Sofia ontbrak.

De medebewoners riepen haar een aantal keren waarop zij gefrustreerd en op duidelijke wijze duidelijk maakte waarmee ze bezig was op het toilet. Hieronder het filmpje.

Aanstaande donderdag zal een van de genomineerde dames (Laura, Sharon of Sofia) moeten vertrekken.


Haar schoonmoeder is weer op visite...

Stallone wil The Expendables 2 niet regisseren

Sylvester Stallone is niet van plan het vervolg op zijn actiefilm The Expendables te regisseren. Dat schrijft de Amerikaanse krant de Los Angeles Times. Stallone had wel de regie van het eerste deel op zich genomen.

Stallone is de drijvende kracht achter The Expendables, waarin hij ook de hoofdrol speelde. Daarnaast schreef Stallone ook mee aan de snoeiharde actiefilm, die vorig jaar verscheen. In bijrollen waren onder meer actiehelden Bruce Willis en Arnold Schwarzenegger te zien.

Het vervolg op The Expendables wordt geschreven zonder hulp van de 64-jarige spierbundel. Hij zal wel weer een rol spelen in de film, al is die volgens de Amerikaanse krant wel kleiner dan de rol van Arnold Schwarzenegger. De geboren Oostenrijker heeft zijn termijn als gouverneur van Californië erop zitten en is druk doende zijn filmcarrière nieuw leven in te blazen. Hij heeft nog niet getekend voor de film.

Er werd lange tijd gespeculeerd over een vervolg op de onverwachte bioscoophit. Vorig jaar gaf Stallone aan Bruce Willis in The Expendables 2 te willen als opperschurk, waarmee hij bevestigde dat er een tweede deel komt. Wanneer de film in de bioscopen verschijnt, is nog onduidelijk.


Stallone wil The Expendables 2 niet regisseren (Foto: Novum)

Liuzzi tweede rijder bij HRT

Vitantonio Liuzzi zal dit jaar samen met Narain Karthikeyan de Formule 1-bolides van Hispania Racing gaan besturen. De Italiaan moest deze winter vertrekken bij Force India, maar heeft op het laatste moment toch onderdak gevonden bij het team waar hij eerder deze winter al voor testte.

Met Liuzzi haalt HRT een rijder binnen die in 63 races verschillende malen punten heeft gescoord. Zijn hoogste plaats was een zesde, behaald in 2007 bij Toro Rosso in China en vorig seizoen in Zuid-Korea voor Force India. Dit seizoen moet het gaan gebeuren in de HRT F111 die niet morgen maar vrijdag in Barcelona onthuld zal gaan worden.

Battlefield 3 multiplayer kan 256 man aan

Patrick Soderlund, CEO van DICE, heeft aangegeven dat Battlefield 3 technisch gezien een multiplayer van 256 mensen aan zou kunnen. Dit wordt echter niet de mogelijkheid aangezien de PC-versie een max krijgt van 64 mensen tegelijkertijd en de console een max van 24.

Soderlund gaf aan dat er veel vraag was naar 64-, 128- en 256-man multiplayer. Technisch gezien was 256 mensen in de multiplayer gewoon te halen maar met het playtesten bij 128 mensen kwamen ze er achter dat het gewoon niet leuk was. Volgens Soderlund en de playtesters is tussen de 32 en 40 man spelen het leukst.

Soderlund gaf aan dat misschien de ontwikkeling van de multiplayer niet goed was voor een spel met 128 mensen daarom is de game op maximaal 64 mensen blijven hangen.

[Upd] Geschorste Pellizotti stopt ermee

Franco Pellizotti denkt dat zijn dopingschorsing het einde van zijn wielercarrière betekent. Dat zegt de 33-jarige Italiaan in de sportkrant La Gazzetta dello Sport. "Ik weet niet of het de moeite waard is om nog in beroep te gaan. Ik heb al flinke kosten gemaakt. Er is meer in het leven. Wielrennen is voor mij vrijwel zeker verleden tijd."

Pellizotti werd gisteren door het arbitragehof CAS veroordeeld wegens doping. Basis voor de veroordeling waren afwijkende waarden in zijn bloedpaspoort. Dat het CAS de veroordeling bevestigde, is goed nieuws voor de internationale wielerunie UCI. De zaak-Pellizotti was de eerste echte test voor het bloedpaspoort.

Door de veroordeling raakte Pellizotti al zijn raceresultaten sinds mei 2009 kwijt. Hij blijft tot 2 mei 2012 geschorst.

Update 14:11 uur

Franco Pellizotti heeft besloten om een punt te zetten achter zijn loopbaan. "Ik ben teleurgesteld in de sport en in justitie. Ik accepteer de straf niet maar wat kan ik doen. Ik wil niets meer weten van wielrennen."

Engelaar: "Glasgow een sterke ploeg"

PSV neemt het morgen in de Europa League op tegen Glasgow Rangers. Orlando Engelaar noemt de Schotse club aan de vooravond van de wedstrijd "een sterke tegenstander die heel moeilijk te verslaan zal zijn."

”Het is een sterke ploeg die verdedigend zijn mannetje staat. Tegelijkertijd moet je oppassen voor de counter. We willen heel graag een ronde verder komen, dan wacht er immers weer een mooie tegenstander,” aldus Engelaar op de website van PSV.

Peuter molesteert Oscar King's Speech-producent

Het dochtertje van The King's Speech co-producent Simon Egan heeft zijn Oscar gemold. De 1-jarige Lara speelde met het gouden beeldje tijdens een feestje en liet het uit haar handen vallen op een kei. De Oscar liep een flinke schram op, maar kon nog worden gerepareerd, vertelt Egan aan de Britse krant The Daily Telegraph.

"Iedereen stopte met dansen en praten, het was adembenemend", zegt de producent over de bewuste middag. "Ze had geen idee wat ze had aangericht." De kleine Lara vroeg meteen om de tweede Oscar die haar vader had gewonnen voor het koningsdrama.

Egan telefoneerde met de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences over het ongeluk. Hij kreeg het advies het beeldje naar het 'Oscar-ziekenhuis' te brengen waar de gehavende prijs werd meegenomen door 'een vrouw met handschoenen'. Na vijftien minuten kwam ze terug met een gave Oscar.

De peuter ontwijkt het beeldje voortaan met een grote boog. Ze durft niet meer in de buurt te komen, vertelt een opgeluchte vader. The King's Speech won vorige week vier Oscars, onder meer voor beste film, beste regisseur en beste acteur.


(Foto: Novum)

UEFA wacht rapport Barça - Arsenal af

De UEFA zegt een rapport af te wachten voor de bond eventueel acties onderneemt tegen Arsenal-manager Arsène Wenger en speler Robin van Persie. De twee uitten in interviews na de verloren Champions League-wedstrijd bij Barcelona (3-1) van gisteren stevige kritiek op scheidsrechter Massimo Busacca. Beiden wacht mogelijk een sanctie.

Wenger en Van Persie waren het niet eens met de beslissing van Busacca om de Nederlander in de tweede helft met rood naar de kant te sturen. Van Persie kreeg zijn tweede gele en dus rode kaart voor het wegtrappen van de bal na een fluitsignaal. De 27-jarige aanvaller zei het fluitje niet gehoord te hebben.


UEFA wacht rapport Barça - Arsenal af (Foto: Novum)

Ribéry bang voor mislopen Europees voetbal

Door drie nederlagen op rij staat Bayern nu vijfde in de Bundesliga. Nürnberg volgt op drie punten, waardoor ook de vijfde plaats in gevaar is, en daarmee Europees voetbal. De eerste vijf plaatsen zich namelijk voor Europese toernooien. "Dit is iets om je zorgen over te maken", zegt Ribéry in L'Équipe. "We spelen slecht, en wanneer dit zo doorgaat verliezen we alles en komen we niet eens in Europa."

Bayern maakte maandag bekend dat er aan het einde van dit seizoen afscheid wordt genomen van trainer Louis van Gaal. Volgens Oliver Kahn, voormalig doelman van Bayern, zal dit besluit weinig invloed hebben op de prestaties van het team. Hij verwacht dat Bayern volgend seizoen gewoon in Europa actief is. "De aantrekkingskracht van de Champions League is groot. Zeker nu de finale van 2012 in München wordt gespeeld. Het maakt de spelers niets uit wie er dan voor de groep staat."

Kahn adviseert Bayern een trainer aan te stellen voor een langer termijn. "Ze moeten de tijd nemen om iemand te vinden die voor continuïteit zorgt. Niemand heeft er wat aan om zo veel van trainers te wisselen. Er zijn de laatste jaren te veel trainers geweest bij Bayern."

[WK] Indiërs houden cricketers op 189 runs

Het Nederlands cricketelftal moet tegen India een score van 189 runs verdedigen. Oranje leek halverwege de innings met een lage score genoegen te moeten nemen, maar herstelde zich. Aanvoerder Peter Borren, de nummer acht in de Nederlandse batvolgorde, zette met 38 runs de hoogste score neer. De Indiase bowlers Piyush Chawla en Yuvraj Singh pakten elk twee wickets, Zaheer Khan was goed voor drie wickets.

Nederland begon met Szwarczynski en Barresi prima aan de wedstrijd en pas na 56 runs viel het eerste wicket toen Szwarczynski door Chawla werd uitgegooid. Toen was het aantal runs dat Oranje per over scoorde al enigszins ingezakt, maar nadat Barresi even later ook uitging pakten Cooper en Ryan ten Doeschate de handschoen op.

Toen Ten Doeschate uitging, ging het echter mis. Binnen twee overs werden ook Cooper en Bas Zuiderent terug naar het clubhuis gestuurd voor een score van 101/5. Captain Peter Borren en Mudhassar Bukhari maakten er namens Oranje nog het beste van tegen de sterke Indiase bowlers.

Borren scoorde zijn 38 runs uit 36 ballen. Hij sloeg twee zessen en drie keer een vier. Ook Bukhari, die vlak na Borren als laatste uit werd gegooid, zette een aantal boundaries neer. Via twee keer zes en een keer vier kwam hij tot een totaal van 21 runs van achttien ballen. In totaal hield Nederland het batten 46 overs en twee ballen vol, net onder het maximum van vijftig overs.

'Gewelddadige games verminderen trauma bij soldaten'

Het spelen van gewelddadige games zoals Call of Duty of Red Dead Redemption kan soldaten helpen met het verwerken van mentale trauma's door gewelddadige nachtmerries te blokkeren. Dit is gebleken uit een studie van Jayne Gackenbach, verbonden aan de universiteit van Edmonton in Canada, waar 98 soldaten aan meededen.

Volgens Gackenbach waren niet alleen de dromen van de soldaten minder intens, ook hadden de soldaten het gevoel dat ze terug konden vechten tegen de vijanden in hun nachtmerries. De mensen uit de controlegroep die minder of casual games speelden gaven aan dat ze zich juist hulpelozer voelden tijdens hun gewelddadige dromen. De conclusie strookt met eerdere berichten over dat gamen voor het slapengaan een hogere controle over dromen bewerkstelligt.

Uit het onderzoek blijkt dat gewelddadige games fungeren als dreigingssimulatoren, die het brein conditioneren om de oorlogsscenario's van nachtmerries op dezelfde manier te verwerken als bij het spelen van een game. Soldaten aan het front gamen volgens haar continu. Een soldaat schreef aan haar: "Overal waar een stroomaansluiting is, is een console of handheld aangesloten. Als we niet op patrouille waren, dan zaten we gewelddadige games te spelen, alsof we nog geen genoeg geweld hebben gezien." Volgens de wetenschapper is het een vorm van zelfmedicatie.

KNVB overweegt gooi naar organisatie EK 2020

Harry Been richt zich na het mislopen van het WK 2018 nu op het EK 2020. Dat bevestigt een woordvoerder van de KNVB naar aanleiding van uitspraken van Been tegen Voetbal Centraal. "De KNVB wil overwegen Nederland kandidaat te stellen", meldt de secretaris-generaal van de KNVB.

"Financieel is het in ieder geval aantrekkelijk", zegt Been, die aangeeft dat Nederland het toernooi in 2020 ook zonder Belgische steun zou kunnen organiseren. "Nederland zou het EK alleen kunnen organiseren, maar misschien willen we dat wel helemaal niet. We hebben namelijk altijd zaken gedaan met België en dat is ons uitstekend bevallen."

In 2000 vond het EK voor het laatst plaats in Nederland. Toen organiseerde de Europees kampioen van 1988 het toernooi samen met België. Nederland en België grepen vorig jaar naast de kandidatuur voor het WK 2018. Eind vorig jaar koos de FIFA voor Rusland als organisator van dat toernooi.

Tienermeisje beroofd van slipje

Een 18-jarig meisje uit het Engelse Comberton is maandag op gewelddadige wijze beroofd van haar slipje. Het meisje liet rond 17.30 uur de hond uit toen er ineens een gewapende fietser op haar afkwam. Hij dreigde haar neer te schieten als zij zich niet zou uitkleden. Eenmaal naakt werd zij beroofd van haar slipje.

Het anoniem gebleven meisje is enorm geschokt door het voorval. "Ik liet de hond uit bij de kerk toen hij me van achteren naderde en bedreigde", vertelt ze. "Hij droeg mij op enkele kleren uit te trekken, anders zou hij me neerschieten. Hoewel ik geen pistool zag, trok ik toch mijn kleren uit. Vervolgens vertelde hij me dat ik mijn slipje moest uitdoen, want dat wilde hij meenemen."

Met het slipje op de bagagedrager fietste de man weer verder. Het meisje liet hij naakt en verbijsterd achter.

"Alles bij elkaar duurde het zo'n 25 minuten. Ik heb mijn moeder gebeld die me kwam ophalen. Het was bij helder daglicht en voor het eerst was er niemand in de buurt. De dader, met blonde stekels en een vlekkerig gezicht, kende ik niet." De politie roept getuigen op zich bij hen te melden.

Gratis Beyond Good & Evil soundtrack

Een hele poos geleden was de soundtrack van Beyond Good & Evil al eens gratis te downloaden. Nu de HD-versie vorige week op XBLA is uitgekomen en de PSN-versie ook binnenkort uit zal komen is de gratis soundtrack van het spel weer opgedoken. Het originele spel stamt uit 2003.

Een opvolger van Beyond Good & Evil is momenteel in ontwikkeling. Het origineel was een commerciële flop maar kreeg een flinke cult-status met zich mee. Download hier de gratis soundtrack van het spel.

Jet Ski Scam - het vervolg

Kort geleden hebben we een bericht geplaatst over een stel mensen uit Thailand die vrolijk toeristen aan het oplichten waren. Het blijkt dat zelfs de burgemeester van de stad het filmpje op zijn Facebook heeft gekregen.

De man die dit allemaal heeft veroorzaakt had bedacht dat hij zich een tijdje niet op het strand zou laten zien, maar kon het toch niet laten. Vervolgens zag hij de hele scam nogmaals plaatsvinden. Hij heeft nu besloten om door te zetten totdat de burgemeester er iets aan doet. Je kan het vervolg over de scam hier vinden!

Met dank aan Hoedjeman voor de submit.

Een allochtoon met grote tieten

Een beetje maf zo'n week. Verkiezingen achter de rug. De opstanden in het Midden Oosten beginnen alweer een beetje te vervelen. Die drie militairen zullen best gewoon te vreten krijgen. De benzine zal vast wel nóg duurder worden, maar met mijn tankpas van de zaak, interesseert me dat echt geen reet. Op internet is alles alweer gezegd. Een nieuwe discussie over het Kabinet in het algemeen, of de PVV in het bijzonder, voegt niets meer toe aan wat er allemaal al is gescholden.

Statenleden Noord-Holland krijgen tekst volkslied

De aankomende Statenleden van Noord-Holland kunnen het volkslied van de provincie uit hun hoofd leren. Ze hebben een map vol met informatie over Noord-Holland gehad waar het volkslied ook in staat, bevestigt een woordvoerder van de provincie woensdag. Ook een afbeelding van de vlag van de provincie is bijgevoegd.

De attributen moeten de Statenleden bewust maken van de Noord-Hollandse cultuur. "En we wilden de tekst van het volkslied uit de onbekendheid slepen." De tekst werd in 2000 vastgesteld, nadat RTV Noord-Holland een wedstrijd had uitgeschreven.

Of het cadeautje van de provincie iets zegt over de kennis van Statenleden over het volkslied, wil de woordvoerder niet zeggen. Volgens de zegsman kennen sowieso niet veel mensen in de provincie de tekst van het lied.

De tekst luidt:
Noord-Holland, ik houd van het groen in je wei,
het zwart-wit en rood van je koeien.
Je velden vol molens versieren de Mei.
Wanneer alle bollen gaan bloeien.
Het zilveren licht kleurt de lucht op het land.
En zilt komt de zeelucht gewaaid aan je strand
Om 't wit van de wolken aan 't hemelse blauw:
Noord-Holland, mijn Holland, hoe houd ik van jou!

Noord-Holland, ik houd van je heerlijke Gooi,
je prachtige Kennemerdreven.
Je meren en brede kanalen zo mooi,
zijn spiegels van waterrijk leven
En zie ik je polders, ontworsteld aan zee,
daar wuift nu het goudgele graan met ons mee.
Het fluitekruid siert met zijn sluier je dijk.
Noord-Holland, mijn Holland, wat ben je toch rijk!

Noord-Holland, ik zie je historische pracht,
bewaard in je talloze steden.
Je huizen getuigen van stoerheid en kracht,
en rijk is je grote verleden.
Een volk waar de één op de ander vertrouwt
en dat aan zijn toekomst nog dagelijks bouwt,
met ieder die aan jou zijn hart heeft verpand.
Daarom ben jij Holland, mijn Holland, mijn land!

Bouwsector nog verder in de crisis

Hoewel de Nederlandse economie aantrekt, zit de bouw nog in een neerwaartse spiraal. De omzet in de bouwsector is vorig jaar met 9 procent gekrompen. Een jaar eerder was de krimp nog 4 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

De bouw van woningen en bedrijfsgebouwen liep het afgelopen jaar met 12 procent terug. Vooral het eerste kwartaal was slecht voor de zogeheten burgerlijke en utiliteitsbouw. Het omzetverlies was in die periode 21,2 procent. De bouw van woningen, kantoren, winkels en andere bedrijfsgebouwen loopt al terug sinds het begin van 2009. De omzet was vorig jaar 20 procent lager dan in 2008.

Doordat er minder woningen en bedrijfsgebouwen worden gebouwd, is er ook minder behoefte aan infrastructuur. Mede daardoor kwam ook de grond-, water- en wegenbouw in 2010 in de min. De omzet was vorig jaar 7 procent lager dan in 2009. De overheid heeft de aanleg van onder meer wegen naar voren gehaald, maar dit kon de krimp niet voorkomen.

Er zijn geen signalen voor een snelle opleving van de bouwsector. De totale bouwsom van verleende bouwvergunningen voor nieuwbouw lag de eerste tien maanden van vorig jaar 20 procent lager dan in dezelfde periode in 2009. De waarde van nieuwe opdrachten voor architecten is de eerste drie kwartalen van vorig jaar met bijna 5 procent gestegen, maar ligt nog wel 40 procent onder het niveau van 2008.

Demo Motorstorm: Apocalypse vandaag uit

Sony zal later vandaag de demo van Motorstorm: Apocalypse op PlayStation Network zetten. Je kunt de gestoorde racegame in 1080p of in 3D spelen. De track 'Mainline: Off the Rails' is speelbaar met twee van de dertien voertuigklassen spelen, de Supercar en de Superbike. Op 18 maart is de game zelf uit.

Let wel op: volgens de bron zal PlayStation Network vandaag vanaf 17:00 lokale tijd elf uur lang offline gaan vanwege onderhoud. Houd je PSN in de gaten en haal Motorstorm binnen voordat dat gebeurt.

motorstorm: apocalypse

Nederland blijft tweede op FIFA-lijst

Nederland handhaaft zijn tweede plaats op de FIFA-ranglijst. Dat heeft de wereldvoetbalbond woensdag bekendgemaakt. Europees en Wereldkampioen Spanje blijft de lijst aanvoeren. Nederland volgt op gepaste afstand, voor Duitsland. Argentinië en Brazilië wisselden van positie. Argentinië is nu vierde, Brazilië vijfde.

Italië, wereldkampioen van 2006, staat nog altijd buiten de top tien. Bij het EK 2008 strandde de Squadra Azzurra in de kwartfinale en op het afgelopen WK bleek de eerste ronde zelfs al het eindstation. Door de goede prestaties van de laatste interlands klom Italië wel van plaats dertien naar plaats elf.

België, dat in 2002 voor het laatst op een groot toernooi actief was, zakte vier plaatsen: van 58 naar 62. De ploeg van bondscoach George Leekens ziet onder meer Gabon en Litouwen boven zich.

Oranje blijft tweede op FIFA-lijst

Het Nederlands elftal staat op de nieuwste editie van de FIFA-wereldranglijst nog steeds tweede. Spanje is nog steeds de onbetwiste nummer één. Hongarije, de eerstkomende tegenstander van Oranje in aanloop naar het EK, staat op de 36e plaats.

Duitsland staat derde en Argentinië neemt de vierde plek over van Brazilië. De Brazilianen verloren punten nadat ze vorige maand met 1-0 in een oefenduel van Frankrijk verloren.

'Club Gullit doet Forlan lucratief aanbod'

Terek Grozny doet er alles aan om Diego Forlan binnen te halen. Volgens de Spaanse sportkrant Marca heeft de Tsjetsjeense club van trainer Ruud Gullit de aanvaller van Atlético Madrid een zeer lucratief aanbod gedaan.

De Uruguayaan kan 7,5 miljoen euro per jaar verdienen en bovendien rekenen op uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden. De steenrijke eigenaar Ramzan Kadirov beloofde hem naar verluidt twee auto's, een huis en privé-beveiliging. Dat laatste is geen overbodige luxe in de door aanslagen geteisterde Noord-Kaukasus.

Met Forlan zou Gullit een grote speler binnenhalen. De 31-jarige vedette werd vorig jaar verkozen tot beste speler van het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Forlan bezorgde Atlético in datzelfde jaar de titel in de Europa League met twee doelpunten in de finale.

Hispania stelt tweede coureur deze week voor

De tweede coureur van Hispania zal een dezer dagen bekend worden gemaakt. Het meeste voor de hand liggende is dat de nieuwe coureur tegelijk met de nieuwe wagen wordt gepresenteerd, dit is waarschijnlijk vrijdag.

Vitantonio Liuzzi heeft op dit moment de beste papieren om het tweede stoeltje van HRT op te vullen. Vorig jaar reed de Italiaan nog voor Force India, maar tijdens de tests in Barcelona kwam Liuzzi al in actie voor Hispania. Met een oude auto van het team kwam hij toen tot de twaalfde tijd van de dag.

Racketsoap in badminton duurt voort

De soap rond de rackets van de Nederlandse badmintonners heeft weer een nieuw hoofdstuk gekregen. Speler Dicky Palyama beschuldigt technisch directeur van de Nederlandse Badminton Bond Martijn van Dooremalen er namelijk van de paparazzi uit te hangen.

Aanleiding van het conflict tussen onder meer Palyama en de NBB is dat de bond wil dat de spelers vanwege een sponsordeal met Yonex spelen, terwijl de sporters de voorkeur geven aan een ander merk. Hierover loopt een bodemprocedure. Palyama deed mee aan de open Duitse kampioenschappen waar hij in zijn winstpartij tegen de Israeliër Zilberman stiekem door Van Dooremalen gefotografeerd werd.

Aanleiding voor de foto was dat de Nederlander speelde met een racket zonder het Carlton-logo. "Tijdens deze wedstrijd had ik al driemaal mijn bespanning kapotgeslagen. Gisteren in mijn eerste wedstrijd sloeg ik ook al twee bespanningen kapot en die waren nog bij de bespanservice in de maak," was de verklaring van Palyama over het ontbreken van een logo.

De sporter weet dat Van Dooremalen normaal geen foto's maakt, maar dit keer wel. "Nadat hij waarschijnlijk gemerkt had dat ik geen logo op mijn racket had, had ik hem schijnbaar wakker en alert gemaakt. Ik had de slapende hond wakker gemaakt. Het is een trieste actie en vooral kinderachtig. Erg jammer. Ik ben altijd met veel plezier uitgekomen voor de Nederlandse Badminton Bond, maar ik voel me er steeds minder mee verbonden."

Van Dooremalen wilde niet reageren op de aantijgingen van Palyama.

"In Libië is het crisis, niet in Euroborg"

Ondanks dat FC Groningen de afgelopen vier wedstrijden slechts één punt pakte, maakt algemeen directeur Hans Nijland zich geen ernstige zorgen. "We hebben geen punten, het doelsaldo is binnen drie weken ernstig verslechterd en we hebben in de thuiswedstrijden tegen Roda JC en Heracles Almelo absoluut niet aan klantenbinding gedaan", somt Hans Nijland tegen Voetbal International.

Toch kan hij het makkelijk relativeren. "In Libië is het crisis, niet in Euroborg. Ik vind dat je alles altijd in een bepaald perspectief moet blijven zien. Maar dit alles toont ons wel dat een seizoen uit meer dan één helft bestaat én dat we als FC Groningen niet in de positie zijn om tegenstanders te onderschatten."

Volgens de algemeen directeur liet iedereen zich meeslepen in de euforie van het begin. "Iedereen ging ervan uit dat we ons rechtstreeks zouden plaatsen voor de Europa League, en we zijn allemaal meegegaan in die euforie. Ook ikzelf. Nu likken we de wonden, maar we kunnen nog steeds vierde worden. De achterstand op ADO Den Haag is één punt, en er zijn nog acht wedstrijden te gaan."

KNVB houdt geloof in toekomst Eredivisie Vrouwen

De KNVB houdt vertrouwen in de toekomst van de Eredivisie Vrouwen. Dat meldt een woordvoerder. "We richten ons voor volgend seizoen nog steeds op een competitie met acht ploegen. We zijn met clubs in gesprek." Dinsdag meldde FC Utrecht als derde van de huidige eredivisionisten na dit seizoen te stoppen met vrouwenvoetbal.

In een eerder stadium gaven AZ en Willem II al aan zich na dit seizoen terug te trekken uit de Eredivisie. Daar komt FC Utrecht nu bij. De drie ploegen waren er vanaf de start van de vrouwencompetitie in 2007 bij. Na hun besluit blijven er met ADO Den Haag, sc Heerenveen, FC Twente, FC Zwolle en VVV-Venlo nog vijf clubs over.

Pokémon verkoopt nog steeds goed

Nintendo of America heeft bekendgemaakt dat de twee onlangs gereleasede Pokémon-games, Black en White, in Amerika al meer dan één miljoen keer verkocht zijn in één dag.

Daarmee verbreekt deze vijfde generatie het record van Diamond en Pearl, die na een dag bleef hangen op 780.000. In Japan verkochten de games 2.5 miljoen keer in één week; kijken of dat ook in het westen lukt. De Nederlandse verkoopcijfers zijn nog niet binnen, maar in Engeland domineerden de games al.

GP van Japan ook in 2012 op Suzuka

De Grand Prix van Japan zal ook volgend seizoen op het circuit van Suzuka gehouden gaan worden. De race had officieel op de Fuji Speedway gehouden moeten gaan worden, maar eigenaar van het circuit Toyota trok het circuit en later het tam terug uit de Formule 1.

Suzuka is eigendom van Honda dat eind 2008 haar F1-team verkocht aan Ross Brawn. Het was tot nu toe niet duidelijk of het automerk nog wel een Formule 1-race wilde organiseren op haar circuit, maar voor volgend jaar is de overeenkomst in ieder geval veiliggesteld. Dit jaar staat de Grand Prix van Japan op 9 oktober op het programma.

Bekijk de bewegingen van Jill Valentine en Shuma-Gorath

We zagen eerder al gelekte gameplay-beelden van Jill Valentine en Shuma-Gorath. Beide personages zijn de eerste DLC voor Marvel vs Capcom 3. Capcom heeft nu twee officiële trailers vrijgegeven van de twee vechters waarin ze hun verschillende bewegingen aan het publiek tonen.

Waar Jill Valentine zich meer richt op Kung-Fu en haar wapens zal Shuma-Gorath meer zijn tentakels en zijn grote oog gebruiken. Beide personages zullen volgende week te downloaden zijn. Bekijk de trailers hieronder.

FNV blijft illegalen helpen

De FNV zal zich er niets van aantrekken dat illegaliteit strafbaar wordt, zoals het kabinet wil. De vakcentrale blijft illegalen helpen die worden uitgebuit. Dat heeft FNV-bestuurder Catelene Passchier woensdag laten weten.

"Als vakbond vragen wij niemand om zijn paspoort. Wij zijn de douane niet", zegt Passchier. "Iedereen die werkt is bij ons welkom." De FNV blijft illegalen helpen die bijvoorbeeld worden onderbetaald of onder gevaarlijke omstandigheden hun werk moeten doen, ook als dat straks niet meer mag.

Volgens de FNV wordt het bestrijden van uitbuiting van illegalen een stuk moeilijker als iedere illegaal die aangifte doet, wordt opgesloten. Malafide bedrijven zullen dat misbruiken, voorspelt de FNV, die zich daarom heeft aangesloten bij een samenwerkingsverband van organisaties die ook tegen strafbaarstelling van illegaliteit zijn, waaronder de Raad van Kerken.

Overigens is nog onduidelijk in hoeverre hulp aan illegalen strafbaar wordt. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) is zijn plannen nog aan het uitwerken.

Veel doden bij aanslag op begrafenis Pakistan

Bij een zelfmoordaanslag op een begrafenis die werd bezocht door tegenstanders van de Taliban in Noordwest-Pakistan zijn woensdag zeker 36 mensen om het leven gekomen. Ruim 100 mensen raakten gewond. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De slachtoffers waren bijeen om de vrouw van een lid van een anti-Talibanmilitie te begraven. De noordwestelijke regio waar de aanslag plaatsvond, Matani, is de thuishaven van meerdere stammenmilities die tegen de Taliban strijden en daarbij steun krijgen van de overheid.

In het aan Afghanistan grenzende Pakistaanse stammengebied houden zich Taliban- en Al Qaidastrijders verschanst. Zij plegen aanslagen in Pakistan, maar hebben het vooral ook gemunt op de buitenlandse en met name Amerikaanse troepen in Afghanistan.

Trainer Magath in zomer weg bij Schalke

Trainer Felix Magath gaat na dit seizoen weg bij Schalke 04. Dat schrijft de Duitse krant Bild. De 57-jarige Duitser heeft in Gelsenkirchen nog een contract tot 2013. Met Die Königsblauen, waar hij sinds 2009 in dienst is, speelt hij vanavond de return tegen Valencia in de achtste finale van de Champions League.

In de Bundesliga gaat het echter slecht met Schalke. De ploeg eindigde vorig seizoen nog op de tweede plaats achter Bayern München, maar presteert dit seizoen zeer wisselvallig. Negen wedstrijden voor het einde staat Schalke op de tiende plaats. De voorsprong op de degradatiestreep bedraagt slechts vijf punten.

Het seizoen kan in de Champions League nog wel glans gegeven worden. Na de 1-1 in de heenwedstrijd heeft Schalke in eigen huis goede papieren om ten koste van Valencia door te dringen tot de kwartfinale van het kampioenenbal. In het seizoen 2007-2008 verloren de Duitsers in dat stadium van FC Barcelona.

Nobelprijswinnaar Yunus in hoger beroep om ontslag

De Bengalese Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus is bij het hooggerechtshof in beroep gegaan tegen zijn ontslag bij een door hem opgerichte bank voor microkredieten. Het beroep is woensdag aangetekend, zegt zijn advocaat Sara Hossain.

Een dag eerder bepaalde een lagere rechtbank dat het ontslag van Yunus door de regering van Bangladesh rechtsgeldig is. Yunus, die de Grameen Bank oprichtte, wordt gedwongen af te treden omdat hij volgens de pensioenwet veel te oud zou zijn om de bank te leiden. Hij is 71 jaar en in Bangladesh moet iedereen verplicht met pensioen op zijn zestigste.

Yunus stelt dat zijn ontslag illegaal is en dat de regering probeert de macht over zijn bank over te nemen. Hoger beroep is voor Yunus de laatste juridische mogelijkheid om zijn baan te behouden. Later woensdag vindt een hoorzitting plaats.

Yunus, die regelmatig kritiek heeft geuit op de regering, kreeg vanwege zijn innovatieve initiatief in 2006 de Nobelprijs voor de Vrede.


Yunus had al elf jaar geleden met pensioen gemoeten (Foto: Novum)

UCI krijgt ultimatum voor oortjes

Ploegen en wielrenners hebben de internationale wielerunie UCI een ultimatum gesteld in de zaak om de oortjes. Dat maakten zij in een gezamenlijke persconferentie bekend. Binnen twintig dagen willen zij met de UCI om de tafel om een oplossing te vinden over het communicatiemiddel. Zo niet, dan volgen er acties.

De oortjes waarmee ploegleiders en renners tijdens de rit kunnen communiceren, werden vorige maand verboden voor de Omloop Het Nieuwsblad. Daar kwam protest op vanuit de wielerploegen. Die gingen overstag, maar melden het communicatiemiddel vanaf 26 maart, wanneer de E3 Prijs Harelbeke wordt verreden, weer te gaan gebruiken. "We hopen dat de UCI ons nu eens serieus gaat nemen", vertelde Gianni Bugno, voorzitter van de rennersvakbond CPA.

Makhachkala trekt oud-PSV'er Tardelli aan

In navolging van Roberto Carlos heeft een andere Braziliaan een contract getekend bij Anzhi Makhachkala. De ambitieuze Russiche ploeg neemt Diego Tardelli (25) over van Atletico Mineiro. De spits tekent een contract voor vier jaar.

De aanvaller komt voor zo'n vijf miljoen euro over naar Rusland. Tardelli speelde in het seizoen 2006/2007 op huurbasis bij PSV. In Eindhoven kwam hij niet verder dan dertien wedstrijd waarin hij drie keer scoorde.

Anzhi Makhachkala is een ploeg uit de Russische deelrepubliek Dagestan en is sinds januari in handen van de steenrijke zakenman Suleyman Kerimov. Makhachkala eindigde vorig jaar als elfde in de Russische competitie maar wil dat dit seizoen verbeteren. Het nieuwe seizoen begin komend weekend.

Pirelli mag op vrijdagen banden testen

Autosportfederatie FIA heeft bandenfabrikant Pirelli toestemming gegeven om bij enkele Formule 1-races op de vrijdagen banden te gaan testen. Hierdoor kan er op een goedkope manier aan ontwikkeling van het rubber worden gedaan en komt door de inzet van alle teams veel data beschikbaar voor analyse.

De regels zijn door de World Motor Sport Council van de FIA zodanig aangepast dat Pirelli de F1-teams in een aantal weekenden op de vrijdagen van een extra set banden mag voorzien mocht het bedrijf het nodig achten.

Flamini heeft geen spijt van tackle

Vanavond staat het duel tussen Tottenham Hotspur en AC Milan op het programma. Het eerste duel in de achtste finales van de Champions League eindigde in een 1-0 overwinning voor de Engelsen. Peter Crouch maakte het enige doelpunt. Mathieu Flamini maakte in dat duel een schandalige overtreding op Vedran Corluka door met twee gestrekte benen en de voeten omhoog de Kroaat te torpederen.

"Mensen kunnen zeggen wat ze willen, maar ik ging voor de bal," aldus een vastberaden Flamini. Door zijn charge moet Corluka nu een maand revalideren. "Ik vind het rot voor hem dat hij geblesseerd is geraakt, maar ik heb nergens spijt van. Voetbal is een fysieke sport en zulke dingen kunnen gebeuren. Ik ben na de wedstrijd naar de kleedkamer van The Spurs gegaan en heb sorry gezegd. Wat kan ik nog meer doen? Ik geef altijd alles op het veld en dat is mijn stijl. Dat ga ik niet veranderen."

Bange inbreker belt politie

Uit angst voor thuisgekomen bewoners heeft een inbreker in Amerika de politie gebeld. De man had in het huis wapens gezien, meldden media in de westelijke staat Oregon dinsdag (lokale tijd).

Timothy James Chapek was maandag het huis in de stad Portland (Oregon) binnengedrongen. Volgens de politie wilde hij niets stelen, maar alleen een douche nemen. Toen de man de voordeur hoorde opengaan, belde hij het alarmnummer. "Ik heb net ingebroken in een huis en de bewoners zijn binnengekomen. Ik denk dat ze wapens hebben", zei Chapek. Op de vrijgegeven opname van het gesprek is te horen dat een bewoonster de geschrokken inbreker ontdekt, terwijl op de achtergrond twee honden grommen.

Chapek is aangehouden voor inbraak en na verhoor vrijgelaten.

Klik hier voor de opname van het 911-gesprek.

Moderne student is geen zuiplap

Het beeld van de feestvierende en bierdrinkende student klopt niet. Studenten leiden een veel braver en rustiger bestaan dan meestal wordt gedacht, zo blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Groningse politie.

Uit het onderzoek onder Groningse studenten blijkt dat de gemiddelde student zich vrij gematigd en zelfs keurig gedraagt. "Niveaus van agressie, criminaliteit en gebruik van harddrugs zijn geruststellend laag." Ook al drinken studenten meer dan hun leeftijdgenoten, toch blijft het drankgebruik bij de overgrote meerderheid binnen de perken, aldus een woordvoerder van de RUG.

Tijdens het onderzoek zijn in het studiejaar 2009-2010 ongeveer duizend eerstejaarsstudenten ondervraagd over alcoholgebruik, drugsgebruik, onveilig seksueel contact en agressie/criminaliteit. De helft van deze studenten deed mee aan een vervolgonderzoek.

Studenten zien hun medestudenten als zware drinker, maar in werkelijkheid valt dat erg mee. Uit het onderzoek blijkt dat eerstejaarsstudenten in een gewone collegeweek gemiddeld 10 glazen alcohol drinken. Het verschil tussen mannen (16 glazen) en vrouwen (6 glazen) is groot. Leden van studentenverenigingen drinken wel beduidend meer, met een gemiddelde van 21 glazen. Deze studenten drinken overigens al voordat ze gaan studeren meer dan hun leeftijdgenoten.


Vroeger waren studenten altijd dronken...

Vlaams Belang roept op tot kopen HEMA-worst

De leider van de Belgische politieke partij Vlaams Belang roept alle Vlamingen op HEMA-worst te kopen. Dit omdat het bedrijf een medewerkster ontsloeg na klachten van klanten over haar hoofddoek. "Ik denk dat de grote meerderheid van de Vlamingen achter de beslissing staat", zei hij in het Radio 1-programma Nog steeds wakker Nederland.

Hij verwacht dat meer Vlamingen dan ooit HEMA-worst kopen. Het ontslag zou een 'terechte en moedige' beslissing zijn. "Het is niet simpel om op te roeien tegen de politieke correctheid. Er komt natuurlijk protest, het wordt onmiddellijk bestempeld als racisme. Dat is het absoluut niet: de hoofddoek is discriminerend, niet de beslissing tot ontslag."

Hij wijst erop dat iemand die alleen met een speld van het Vlaams Belang op zijn werk wil komen ook ontslagen wordt. "En daar ben ik het mee eens." Politieke en religieuze symbolen horen volgens hem niet thuis op de werkvloer. "Ik wil dat werknemers neutraal zijn."


Heerlijk die HEMA-worst (Foto: Novum)

Nieuw Thialfstadion in Heerenveen

In de komende jaren krijgt Heerenveen een nieuw Thialfstadion. De huidige schaatstempel is verouderd en toe aan vernieuwing. Omdat de Nederlandse schaatsploeg zich dan niet kan voorbereiden op alle grote toernooien is renovatie van het huidige Thialf geen optie.

Het nieuwe Thialf moet naast het stadion van sc Heerenveen komen te staan. Als alles goed gaat is de bouw klaar in 2015.

De kosten van het nieuwe schaatsstadion bedragen 100 miljoen euro. Omdat dat geld er nog niet is, zal een speciale lobbyclub op zoek gaan naar geldschieters.

[WTCC] Race Marrakech afgelast

De organisatie van het World Touring Car Championship heeft bekend gemaakt dat de race in Marrakech definitief van de baan is dit jaar. Reden hiervoor is dat de promotor van het evenement in Marokko niet genoeg middelen bijeen kon brengen om het circus voor het derde jaar achtereen naar Afrika te halen.

WTCC-baas Marcello Lotti zegt dat er nu hard gewerkt wordt om een vervangende race op de kalender te krijgen. Hij hoopt binnen een maand een nieuwe locatie voor de race aan te kunnen kondigen. Deze zal waarschijnlijk in Centraal-Europa liggen.

De wedstrijd in Marokko stond gepland voor 5 juni.

Ghostbusting in Ghostbusters: Sanctum of Slime

Ghostbusters: Sanctum of Slime heeft een datum gekregen. De PSN-versie zal 22 maart verschijnen, de PC-versie op 23 maart en de XBLA-versie heeft nog geen officiële datum gekregen. Verwacht wordt dat de XBLA-versie ook op één van deze twee dagen zal verschijnen.

Dit zijn wel de Amerikaanse releasedata, Europa krijgt meestal één of twee dagen daarna de content. Vanwege het bekendmaken van dit nieuws heeft Atari een nieuwe multiplayer-trailer online gezet. De game is voor vier spelers co-op dat zowel online of offline gespeeld kan worden.

Regels safety car iets aangepast

Autosportfederatie FIA heeft gisteren bekend gemaakt dat de safetycarprocedure in de Formule 1 iets aangepast is. Hiermee zou de veiligheid verder verbeterd moeten worden en de gaten in het reglement op dit gebied aangepakt moeten zijn.

Zo zullen de rijders zich twee ronden moeten houden aan de minimum rondetijd die op de displays in hun cockpit verschijnt zodra de safety car naar buiten komt. Vorig jaar was dit nog één ronde.

Ook zal het licht in de pitstraat gewoon op groen blijven als een coureur een pitstop maakt en de safety car het rechte stuk op rijdt. Hierdoor hoeft de rijder niet meer helemaal achteraan aan te sluiten. Wel is hierbij de voorwaarde opgenomen dat er tijdens die pitstop banden gewisseld moeten worden. Uitzondering hierop is weer dat vanwege rotzooi op de baan de rijders verplicht door de pitstraat moeten rijden.

Spuitgast jat afgerukte voet

Cindy Economou wordt aangeklaagd door een verminkte man. De brandweervrouw uit St. Lucie County, in de Amerikaanse staat Florida, heeft zijn afgerukte voet meegenomen.

Karl Lambert raakte onlangs betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Op de snelweg crashte hij met zijn auto waarbij hij zijn voet verloor.

Economou zag de voet echter liggen en besloot deze mee te nemen naar huis. Ze besloot hem te gebruiken om lijkenhonden te trainen.

De brandweervrouw is inmiddels ontslagen. Ook heeft ze een halfjaar gevangenisstraf gekregen voor de opmerkelijke diefstal. 

Film: Hereafter

Ouwe rot in het vak Clint Eastwood heeft het acteren alweer een paar jaar laten liggen. In 2008 speelde hij in Gran Torino de oorlogsveteraan Walt Kowalski. Sindsdien heeft hij alleen maar films geregisseerd, waaronder Invictus. Volgend jaar staat de film J. Edgar gepland welke draait om de schandalen van de ex-Amerikaanse veiligheidsambtenaar John Edgar Hoover. Nu is de recentste film van Clint uitgekomen met Matt Damon; Hereafter

Film: If I want to whistle, I whistle

De 18-jarige Silviu (George Piştereanu) zit sinds zijn 14e in een jeugdinrichting. Hij heeft zich vier jaar lang goed gedragen en komt bijna vrij. Dan krijgt hij tot zijn grote verbazing bezoek. Het is zijn jongere broer Marius (Marian Bratu) die hem meedeelt dat hun moeder (Clara Vodǎ) hem mee wil nemen naar Italië. Dit bevalt Silviu totaal niet: jarenlang heeft hij voor zijn broertje gezorgd omdat hun moeder de hort op was en niet naar haar zonen omkeek. Silviu kan echter weinig uitrichten omdat hun moeder eerder naar Italië vertrekt dan dat hij vrijkomt. Hij weet echter wel te regelen dat zijn moeder naar het volgende bezoekuur komt. Meer kan Silviu niet doen. Ondanks de aanwezigheid van de mooie sociale werkster Ana (Ada Condeescu), waar hij een oogje op heeft, groeit de onmacht hem dan ook meer en meer boven het hoofd. De onrust in zijn kop neemt toe en een drastische actie lijkt onvermijdelijk...

Poster

PES 2011 krijgt gratis DLC

Pro Evolution Soccer 2011 zal volgende week gratis DLC krijgen. De DLC zal alle transfers bevatten tot en met januari 2011 en dit zal voor zo'n 135 clubs zijn. Daarnaast zijn de outfits van Zweden en Spanje aangepast naar wat ze nu zijn en kunnen we kiezen uit tien nieuwe schoensoorten.

De DLC zal 15 maart uitkomen voor de PS3, Xbox 360 en de PC. Bekijk hieronder twee screens van de DLC met dank aan IGN.

Pes 2011

Pes 2011

Vervoerders: Investeer aardgasbaten in nieuwe motor

De hogere opbrengsten uit de aardgasbaten moeten worden ingezet om onderzoek te doen naar een motor op alternatieve energie. Het geld kan bijvoorbeeld worden geïnvesteerd in universiteiten, zegt brancheorganisatie Transport- en Logistiek Nederland (TLN) woensdag.

Door de onrust in de Arabische wereld is de olieprijs flink opgelopen. Meer dan 80 procent van de transportondernemers in Nederland heeft hier volgens TLN last van.

"Dit kan over een paar weken voorbij zijn. Maar dat neemt niet de noodzaak weg om met alternatieve energiebronnen te komen", zegt een woordvoerder. "We zijn nu te afhankelijk van diesel, nagenoeg 100 procent van de vrachtwagens rijdt hierop."

Een hogere olieprijs betekent over het algemeen dat de gasprijs ook stijgt. Dat zorgt weer voor hogere aardgasopbrengsten. Die moeten volgens TLN worden geïnvesteerd in universiteiten."Zo slaat het kabinet twee vliegen in een klap. De afgelopen jaren is ons onderwijspeil wat afgezakt, dit is een mooie manier om weer op niveau te komen. Tegelijk kunnen we er zo voor zorgen dat we niet meer zo afhankelijk zijn van olie."

TLN pleit al langer voor onderzoek naar een motor die niet op diesel loopt, maar het idee om hier aardgasbaten voor in te zetten is nieuw.


Investeren in alternatieve energie is noodzaak (Foto: Novum)

Twitter in vastentopvijf

Ook stoppen met het gebruik van Twitter, Facebook of Hyves kan als vasten worden gezien. Het Nederlands Dagblad heeft het stoppen met sociale media op de vierde plaats gezet in een top vijf van populaire manieren om te vasten. De lijst is opgesteld op basis van waarnemingen van deskundigen en door een balletje op te gooien op Twitter.

De meest voorkomende manier om te vasten is het afzien van snoep, chips en koek. Dat wordt op de voet gevolgd door het afzien van alcohol. Soberder eten, bijvoorbeeld door geen beleg op brood te doen en geen toetjes te nemen, staat op de derde plaats. Na de Twitteronthouding volgt op de vijfde plaats stoppen met tv kijken.

Na carnaval is woensdag de vastentijd begonnen. De bedoeling is dat tot Pasen wordt gevast, behalve op de zondagen. De bedoeling hiervan is dat iemand 'leeg raakt' zodat hij met 'god en zijn geest' vervuld kan raken.


Twitter in vastentopvijf (Foto: Novum)

De Bakker en Haase tegen Duitsers in Indian Wells

Thiemo de Bakker en Robin Haase moeten het in de eerste ronde van het tennistoernooi Indian Wells beide opnemen tegen een Duitse tegenstander. Dat blijkt uit het door de organisatie bekendgemaakte schema. De Bakker krijgt Benjamin Becker. Haase treft Rainer Schuettler.

Mochten de Nederlanders de openingsronde overleven, dan spelen zij respectievelijk tegen de geplaatsten Thomas Bellucci en Gilles Simon. De Braziliaan Bellucci en Simon uit Frankrijk kregen beiden een bye voor de eerste ronde en mogen dus door. Hetzelfde geldt overigens voor Rafael Nadal en Roger Federer, de nummers één en twee van de wereld.


De Bakker en Haase tegen Duitsers in Indian Wells (Foto: Novum)

Fŕbregas neemt volledige verantwoordelijkheid

Arsenal-aanvoerder Cesc Fàbregas heeft zijn excuses aangeboden voor de fout die hij maakte tijdens de wedstrijd tegen Barcelona.

Het was lang twijfelachtig of Fàbregas zou kunnen spelen in Camp Nou, maar de middenvelder werd fit genoeg bevonden. Tijdens de wedstrijd gaf hij de bal met een hakje weg aan Barcelona, waardoor Lionel Messi de bal over keeper Manuel Almunia heen kon wippen en scoorde.

Fàbregas heeft gezegd dat het één van de grootste fouten uit zijn leven was. Dat twitterde hij na afloop. "Geweldige steun van de Arsenal-fans. Ik neem volledige verantwoordelijkheid voor het resultaat van vanavond. Eén van de slechtste momenten uit mijn leven. Ik bied mijn excuses aan."

Ook de jonge Jack Wilshere, een van de uitblinkers aan de zijde van Arsenal, stuurde na de wedstrijd via Twitter zijn mening de wereld in. "We moeten nu zaterdag winnen en het goed blijven doen in de competitie. Het kan nog steeds ons jaar zijn."

Op zoek naar Da Vinci in Assassin's Creed

Vandaag komt de DLC The Da Vinci Disappearance uit op PlayStation 3. Gisteren was het al te downloaden voor de Xbox 360-versie, maar nu kan iedereen dus de uitbreiding voor Assassin's Creed: Brotherhood gaan spelen. Ubisoft heeft nu een trailer uitgebracht om ons kennis te laten maken met de DLC.

De DLC krijgt nieuwe single- en multiplayer content en gaat over de ontvoering van Da Vinci door de Hermeticists. De Hermeticists is een ondergrondse cult die de mensheid wil veranderen. Ezio gaat op een zoektocht naar Da Vinci en zal daarbij twee nieuwe locaties aandoen en twee nieuwe gameplay-features ontdekken.

Voor de multiplayer komt er een nieuwe map genaamd Alhambra die zich afspeelt in het Spaanse Albaicin of Granada. Er zijn ook vier nieuwe personages speelbaar zijn: Dama Rossa, Knight, Marquis en de Pariah. Er zijn ook twee nieuwe game-modi aanwezig: Escort en Assassinate.

In Escort zullen twee teams van vier spelers hun vip moeten beschermen en escorteren. Bescherm je vip en schakel de ander uit is de doelstelling. In Assassinate zullen zes tot acht spelers in een soort deathmatch tegen elkaar strijden. Dit doen ze in rondes van tien minuten.

De uitbreiding kost 800 MS-points op XBLA en 9,99 euro op PSN.

'Topman hield misstanden marine stil'

De hoogste ambtenaar onder minister van Defensie Hans Hillen (CDA) heeft hem vorig jaar niets gezegd toen hij hoorde van de ernstige misstanden bij de marine in Den Helder. In een brief van 29 september aan een klokkenluider verklaart secretaris-generaal Ton Annink dat alle klachten gegrond zijn en kondigt hij maatregelen aan, schrijft de Volkskrant woensdag.

De krant maakte zaterdag bekend dat bij het prestigieuze marineonderdeel CAMS-Force Vision sprake is van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen. Eerder werden twee leidinggevenden al disciplinair gestraft vanwege integriteitschendingen.

Hillen verklaarde maandag dat hij 'onaangenaam verrast' is en deed aangifte tegen twee leidinggevenden. Hij had de Kamer in februari nog verzekerd dat er geen nieuwe misstanden bekend waren, maar die waren er dus wel.

De minister moet woensdag uitleg in de Kamer geven. De SP en de PvdA slijpen de messen en hebben een motie van wantrouwen aangekondigd als blijkt dat de minister de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd.

De enige andere mogelijkheid is volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk dat Hillen door zijn ambtenaren onjuist is geïnformeerd. "Dan heeft hij een gezagsprobleem." D66-leider Alexander Pechtold denkt er ook zo over. "Of hij wist het niet en dan zat hij fout, of hij wist het wel en dan zat hij ook fout", zegt hij woensdag in de Volkskrant.

PVV-Kamerlid Marcial Hernandez ziet maar één uitweg. "Hij moet keihard optreden als het waar is dat hij is voorgelogen door zijn ambtenaren. Dan moeten er koppen rollen."

[NBA] Lakers winnen wederom

Los Angeles Lakers heeft in de NBA met duidelijke cijfers gewonnen van Atlanta Hawks. Het werd 101-87 voor de ploeg van sterspeler Kobe Bryant.

Bryant maakte 26 punten waarmee hij op een NBA-totaal van 27.423 kwam. Met die score klom Bryant  naar de zesde plaats op de eeuwige ranglijst van topscorers in de NBA.

Miami Heat leed tegen Portland Trailblazers de vijfde nederlaag op rij. Portland was met 105-96 te sterk.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Atlanta LA Lakers 87-101
Cleveland Golden State 85-95
Indiana Philadelphia 100-110
Washington Milwaukee 76-95
Miami Portland 96-105
Phoenix Houston 113-110

Batterijduur 3DS verdubbelen

Het bedrijf Nyko, bekend van allerlei accessoires, heeft een nieuwe batterij ontwikkeld die de batterijduur van de Nintendo 3DS verdubbelt. Een 'normale' batterij gaat zo'n vijf uur in 2D-mode en zo'n 3 uur in 3D-mode mee. De batterij van Nyko zal zo'n twintig dollar gaan kosten.

De batterij zal in Amerika tegelijkertijd met de Nintendo 3DS op 27 maart uitkomen. Een week later zal Nyko een bijpassende dockingstation in de winkels leggen omdat de nieuwe batterij dikker is en niet netjes zal passen in de meegeleverde dockingstation van Nintendo zelf. Deze zal dertig dollar kosten. Zowel de batterij als de oplader maken wel gebruik van de standaard 3DS oplaadkabel.

Of en wanneer deze accessoire in Nederland uitkomt is nog niet bekend.

Nyko 3DS-Dock

Bassist Alice in Chains dood

De voormalig bassist van de Amerikaanse rockband Alice in Chains, Mike Starr, is dinsdag dood gevonden in een huis in het Amerikaanse Salt Lake City. Hij is 44 jaar geworden. Over de oorzaak van zijn overlijden is nog niets bekend. Vorige maand werd Starr nog gearresteerd voor drugsbezit.

In 2009 was Starr nog te zien in een Amerikaanse show waar sterren van hun drugsverslaving af proberen te komen. Alice in Chains werd bekend in de jaren negentig, onder meer door het album Dirt uit 1992. Dat stond 42 weken in de Nederlandse hitlijsten.

Aantal burgerdoden Afghanistan naar record

Door geweld in Afghanistan zijn vorig jaar 2777 mensen om het leven gekomen. Dat is een nieuw record, maakte de VN-missie in het land (UNAMA) woensdag bekend. Het aantal burgerdoden in 2010 lag 15 procent hoger dan in het jaar ervoor. Drie kwart van de sterfgevallen wordt toegeschreven aan radicaalislamitische rebellenbewegingen als de Taliban.

Mede door het aantal omgekomen burgers zijn de spanningen tussen de Afghaanse president Hamid Karzai en het Westen opgelopen.

Aantal burgerdoden Afghanistan naar record
Aantal burgerdoden Afghanistan naar record (Foto: ANP)

Film: Gooische Vrouwen

In het begin van John de Mols' zender Talpa kwam zijn zus Linda de Mol bij hem met een programma-idee. Het bestond uit drie A4-tjes met uitleg over de locaties en de karakters. Toenmalig programmadirecteur Remko van Westerloo was meteen enthousiast en de serie werd ook daadwerkelijk een succes. Na vijf seizoenen op televisie komen Cheryl (Linda de Mol), Anouk (Susan Visser), Claire (Tjitske Reidinga), Roelien (Lies Visschedijk) en uiteraard Martin Moreiro (Peter Paul Muller) naar het grote witte doek in Gooische Vrouwen - De Film.

 

Toch DLC-pack voor Guitar Hero

Sinds Activison de Guitar Hero-franchise heeft laten vallen, heeft het bedrijf gezegd dat februari de laatste maand zou zijn waarin DLC uit zou komen. Niets is minder waar. Miljoenen fans van de reeks hebben de officiële Facebook-pagina bestookt om Activision eraan te herinneren dat er mensen zijn die het spel nog steeds spelen.

Met succes, want we mogen nu in maart een nieuwe DLC-pack gaan downloaden. De bundel, genaamd 'The Modern Rock Mega Pack' bevat de volgende nummers:

  • "Sorrow" - Bad Religion
  • "Sic Transit Gloria... Glory Fades" - Brand New
  • "She's A Genius" - Jet
  • "Supermassive Black Hole" - Muse
  • "Psycho" - Puddle Of Mudd
  • "Little Sister" - Queens Of The Stone Age
  • "Always" - Saliva
  • "Hands Open" - Snow Patrol
  • "Headstrong" - Trapt

Guitar Hero

Ruzie met China in Operation Flashpoint: Red River

Er is een nieuwe trailer verschenen van Operation Flashpoint: Red River van Codemasters. Het spel zal zich afspelen in Tajikistan, dat in een burgeroorlog verkeert. De VS komt natuurlijk orde op zaken stellen. Buurland China vindt het maar niets dat de Amerikanen zo dicht bij hun land aan het vechten zijn, en eisen daarom hun vertrek.

Het spel zal een tactische first-person-shooter zijn en tien missies bevatten. Deze missies zijn ook in co-op met maximaal vier spelers te spelen. De speler kan kiezen om als een van de vier klassen te spelen en zal tijdens missies ervaringspunten krijgen, die hij kan gebruiken om betere wapens, accessoires en perks te kopen.

Operation Flashpoint: Red River zal vanaf 21 april in de winkels liggen voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de pc.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een overbodige vraag. Niet van Driek zelf, welteverstaan, maar vanuit de Tweede Kamer.

Het aantal burgemeesters dat tijdens de huidige ambtstermijn 65 jaar wordt en dus voor de keus staat al dan niet voor het bereiken van die leeftijd te stoppen, bedraagt 45. Dat antwoordde het kabinet op Kamervragen. In veel gevallen is het voor burgemeesters beter om vlak voor hun vijfenzestigste verjaardag te stoppen met werken. Zij kunnen dan gebruikmaken van een gunstige regeling, die al jaren bestaat. Niets mis mee, net als iedere werknemer heeft ook een burgemeester het recht, te kiezen voor het beste pensioen.

Guardiola: "Over twee duels waren wij beter"

Trainer Pep Guardiola vindt dat zijn Barcelona een perfecte wedstrijd tegen Arsenal heeft gespeeld. Meer tevreden kon Guardiola naar eigen zeggen niet zijn. Zijn ploeg won in de achtste finale van de Champions League met 3-1 van Arsenal in Camp Nou. Eerder was de wedstrijd in Londen in een 2-1 overwinning voor Arsenal geëindigd.

"Over twee wedstrijden waren wij beter", zei Guardiola na afloop van de wedstrijd. Dat schrijft het ANP. "We hebben ervoor gezorgd dat ze geen drie of vier passes achter elkaar konden geven deze avond. Ik ben zo blij, zoals we dat allemaal zijn met onze prestatie."

Arsène Wenger van Arsenal stond meerdere keren foeterend langs de lijn. Na afloop uitte hij in de catacomben zijn ongenoegen tegen arbiter Massimo Busacca. "Ik heb hem van man tot man gezegd hoe ik over zijn beslissing denk. Gezien dit besluit zal hij zelf nooit op dit niveau hebben gevoetbald", doelend op de rode kaart die Robin van Persie ontving.

Hij noemde de rode kaart voor Van Persie na bijna een uur spelen het breekpunt van het duel. "'We hebben van een goede tegenstander verloren, maar als we met elf tegen elf waren geëindigd had ik dat kunnen accepteren. Helaas was dat niet het geval. De manier waarop we hebben verloren, maakt het moeilijk te aanvaarden", zei hij.

Dapper speelgoed in LEGO Star Wars 3: Clone Wars

Traveller's Tale heeft een LEGO Star Wars 3: Clone Wars-trailer uitgebracht. De video is hopelijk bedoeld om te laten zien dat er geen grof geweld in het spel zal verschijnen, want grappig, tja... Vanaf 25 maart kunnen we zelf aan de gang met dit spel op pc, DS, 3DS, Wii, PSP, PlayStation 3 en Xbox 360.

LEGO Star Wars 3: Clone Wars is gebaseerd op de tv-serie en zou oorspronkelijk in februari zijn uitgekomen. In het spel zul je in sommige situaties grote clone-legers kunnen commanderen tegen droid-legers. Een andere nieuwe feature is Story Swap-mode, waarbij je kan wisselen van personage om een ander gebied in dezelfde verhaallijn kan spelen.

[NBA] Karl langer coach Denver

De coach van Denver Nuggets, George Karl, heeft zijn contract met enkele jaren verlengd. Zoals gebruikelijk maakte de club uit de NBA niet de lengte van het contract eens.

De 59-jarige Karl, die al 23 jaar werkzaam is in de NBA, heeft sinds begin 2005 de leiding bij de Nuggets. De afgelopen zes jaar werd onder zijn leiding de play-offs bereikt. En in 2009 stond Denver in de finale van de Western Conference.

In december vorig jaar werd Karl de zevende coach in de geschiedenis van de NBA die meer dan duizend competitieoverwinningen behaalde.

3DS en Pokémon hebben voorrang op Wii-games

Met slechts Kirby's Epic Yarn en Mario Sport Mix die dit jaar zijn uitgekomen, is het een mager jaar voor de Nintendo-Wii titels tot nu toe. Op dit moment zijn er ook alleen de spellen Zelda: Skyward Sword en een nieuw Kirby-avontuur die nog uit moet komen, dus er is nog niet veel om naar uit te uit te kijken.

Heeft Nintendo de Wii opgegeven? Helemaal niet, zegt Reggie Fils-Aime, baas van Nintendo Amerika, ze hadden alleen de handen vol aan de Nintendo 3DS. "We moesten ons effectief op de lancering van 3DS en op de lancering van Pokémon Black and White voorbereiden", vertelde hij in een interview. "We hebben zelfs enkele Wii-titels naar achteren geschoven, zodat we ons kunnen concentreren op onze handheld-business. We zijn al met twee grote zaken bezig, een derde toevoegen zou een beetje te uitdagend worden. Laat staan een vierde of een vijfde grote zaak".

Reggie gaf aan dat er nieuwe Wii-titels in aantocht waren. Sommige titels zullen voor de jaarlijkse E3 evenement in juni al worden uitgebracht, en sommige zullen daar worden onthuld.

"We geven ons even de ruimte en geven Pokémon Black and White en 3DS ook de ruimte om in de markt te staan. Maar er is content onderweg en we zullen hier meer over zeggen in de komende weken. We zullen titels vóór de E3 uitbrengen en zeker op de E3 zullen we nieuws aankondigen".

Alleen de nieuwe Kirby en misschien een vertaling van Last Story, een RPG dat alleen in Japan is aangekondigd zijn mogelijkheden voor de E3. Welke games hoop jij dat er aangekondigd gaan worden?

Reggie Fils-Aime
Bron: Kotaku

Gedupeerden Madoff krijgen binnenkort geld

De gedupeerden van de grote Madoff-fraude krijgen in de nabije toekomst een deel van hun geld terug. Dat is dinsdag bekendgemaakt door curator Irving Picard.

De Amerikaan Bernard Madoff was in 2008 opgepakt omdat zijn beroemde beleggingsfonds nep bleek te zijn. Hij had tientallen miljarden dollars van bedrijven en personen verkwanseld.

De curator zei dat nu ongeveer 2,6 miljard dollar (1,7 miljard euro) aan contanten is binnengehaald. Nog zo'n dikke 7 miljard dollar (circa 4,7 miljard euro) is gevonden bij de weduwe van Madoffs handlanger Jeffry Picower. Maar over dat geld loopt nog een proces. "We hebben een flinke wereldwijde terughaalactie ingezet. Het heeft al veel opgeleverd en we hopen op aanzienlijke sommen in de toekomst", zei Picard. Hij hoopt totaal 20 miljard terug te vorderen namens de schuldeisers. Madoff (72) is veroordeeld tot 150 jaar celstraf.

Verzamelaar geeft extreem oude mummies terug

Een Zwitserse verzamelaar heeft afstand gedaan van vier oude Zuid-Amerikaanse mummies, waaronder twee Chinchorro-mummies die als de oudste ter wereld worden beschouwd. De anonieme privéverzamelaar heeft de menselijke overblijfselen overgedragen aan de Zwitserse overheid.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dinsdag dat het de mummies heeft doorgegeven aan een archeologisch museum in Chili, waar meer mummies zijn van het Chinchorro-volk. Dit soort mummies dateert van rond het jaar 5000 voor Christus. Ze zijn daarmee ouder dan de mummies uit Egypte.

Verzamelaar geeft extreem oude mummies terug
Verzamelaar geeft extreem oude mummies terug (Foto: ANP)

NS krijgt recordboete van 2 miljoen euro

Vanwege slechte prestaties krijgen de Nederlandse Spoorwegen een recordboete van 2 miljoen euro. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft de boete opgelegd omdat de NS bij lange na niet heeft voldaan aan het prestatiecontract over 2010, schrijft De Telegraaf woensdag.

Het is de hoogste boete die het ministerie ooit aan de NS heeft uitgedeeld. Te veel klanten zouden vorig jaar hebben geoordeeld dat de NS niet op tijd heeft gereden. Ook lukte het niet om minstens 93 procent van de treinen met een marge van vijf minuten op tijd het station binnen te laten rijden.

Verder vonden reizigers dat ze te vaak tijdens de spits geen zitplaats hadden. Daarnaast zijn ze volgens de krant ontevreden over het totale aantal treinen dat de NS heeft ingezet.

Spoorbeheerder ProRail krijgt ook een boete omdat reizigers bij ontregelingen ontevreden zijn over de reisinformatie die ProRail geeft. De minister bekijkt nog hoe hoog de boete moet worden.

Het ministerie kan maximaal een boete van 2,75 miljoen euro per jaar aan de NS opleggen. D66 pleitte er eerder voor de maximale boete die kan worden opgelegd te vertienvoudigen. Door de miljardenomzet die het spoorbedrijf heeft zouden de boetes nauwelijks pijn doen.

'Beatrix ook in Oman voor vrijlating militairen'

Koningin Beatrix heeft de sultan van Oman ook bezocht om te lobbyen voor de vrijlating van de drie Nederlandse militairen die in Libië gevangen zijn genomen. Het bezoek wordt niet los gezien van de pogingen de marinemensen los te krijgen, meldt het AD woensdag op basis van diplomatieke bronnen uit het Midden-Oosten.

Als lid van de Arabische Liga heeft Oman goede contacten met het Libische regime. Langs die weg kan de Golfstaat mogelijk druk op Libië uitoefenen.

Het bezoek afzeggen zou 'het domste zijn geweest wat we onder deze omstandigheden hadden kunnen doen', zegt een topdiplomaat. "Nederland heeft een groot probleem en doet er goed aan gepokte en gemazelde Arabische leiders en invloedrijke leden van de Arabische Liga advies te vragen."

Het originele plan was dat het afgelopen weekeinde een staatsbezoek aan Oman zou worden gebracht. Vanwege de onrust in het land had de oppositie bezwaren tegen het bezoek.

Uiteindelijk werd het staatsbezoek uitgesteld. Kort daarna nodigde sultan Qaboos bin Said Al Said de koningin uit voor een privébezoek. Dinsdag bezochten Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima de sultan, zonder vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

De drie militairen in Libië werden vorige week zondag gevangengenomen. Ook hun helikopter is in beslag genomen. Ze waren opgestegen vanaf het marinefregat Hr. Ms. Tromp. Volgens Defensie probeerden ze twee evacués in Libië op te pikken. Libië heeft hen beschuldigd van spionage. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) heeft dinsdag gezegd dat de militairen in goede conditie verkeren.

Mexicaanse politiechef (20) naar VS gevlucht

De 20-jarige Marisol Valles Garcia, die onlangs wegens werkverzuim werd ontslagen als politiechef van de grensstad Praxedis G. Guerrero, heeft asiel aangevraagd in de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse immigratiedienst bevestigd.

De vrouw werd in oktober vorig jaar geprezen als de dapperste vrouw van Mexico, toen ze de functie van politiechef aanvaardde - een baan die niemand aandurfde. Ze studeerde criminologie in Ciudad Juarez, een stad die bekendstaat om het zeer hoge aantal drugsgerelateerde moorden. Net als in die stad strijden drugsbendes in Praxedis G. Guerrero om de beste smokkelroutes naar de VS. Toen Garcia maandag niet op haar werk verscheen werd ze ontslagen. Er werd al vermoed dat ze niet naar Mexico was teruggekeerd van een bezoek aan de VS.

Marisol Valles Garcia (foto: BBC News)Volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft de vrouw verklaard dat ze vanwege haar werk met de dood is bedreigd. Ze heeft in Texas asiel aangevraagd. In de staat Chihuahua, waar zowel Praxedis als Ciudad Juarez liggen, zijn politiemensen en lokale bestuurders regelmatig doelwit van aanvallen door drugsbendes.

Vorig jaar kwamen in Ciudad Juarez ruim 3000 mensen om door drugsgeweld. In heel Mexico staat de teller op meer dan 30.000, sinds president Felipe Calderón eind 2006 de strijd aanbond tegen de drugskartels.

Brama: "Zenit klasse beter dan Rubin Kazan"

Wout Brama staat tegen Zenit Sint-Petersburg gewoon in de basis van FC Twente, zo werd gisteren bekend. De middenvelder kijkt met vertrouwen uit naar het Europa League-duel.

"Ik heb vandaag prima kunnen trainen", drukt Brama de Twente-fans op het hart. "In de eerste helft klapte ik er zaterdag doorheen. Na de wedstrijd had ik er een hard hoofd in, maar achteraf valt het mee." Brama liep een lichte enkelblessure op in het competitieduel met NAC Breda.

Brama sprak op het digitale thuis van Twente ook over de tegenstander van komende donderdag. "Rubin Kazan was al een hele goede tegenstander en ik denk dat Zenit nog een klasse beter is. Hun omschakelmomenten zijn heel erg sterk, ze spelen compact en dan kunnen ze er heel snel uitkomen met hele goede, gevaarlijke spelers."

Brama is verder goed te spreken over ver het feit dat er drie Nederlandse clubs bij de laatste zestien in Europa zitten. "Dat vind ik mooi voor Nederland, ondertussen zijn we al weer een plaatsje gestegen op de coëfficiëntenlijst. De manier waarop we met zijn drieën door zijn gegaan was niet onverdiend."

Messi Europees topschutter Barcelona

Met zijn twee doelpunten tegen Arsenal heeft Lionel Messi zichzelf dinsdag gekroond tot Europees topschutter aller tijden van FC Barcelona. De pas 23-jarige aanvaller uit Argentinië staat nu op 33 doelpunten, twee meer dan de Braziliaan Rivaldo. Messi had 52 wedstrijden nodig om tot dat aantal te komen.

Messi was dit seizoen in de diverse competities al 42 keer trefzeker in slechts 38 wedstrijden. De aanvaller voert met acht doelpunten de topscorerslijst van dit jaar in de Champions League aan. De afgelopen twee seizoenen werd hij met respectievelijk acht en negen doelpunten topscorer van het belangrijkste Europese bekertoernooi.

De Argentijnse international won het toernooi met Barça in 2006 en 2009.

Messi Europees topschutter Barcelona
Messi Europees topschutter Barcelona (Foto: ANP)

NOS wil nog jaren Champions League uitzenden

De NOS wil de uitzendrechten voor de Champions League graag voor de publieke omroep behouden. Dat heeft directeur Jan de Jong in Hilversum benadrukt.

Het huidige driejarige contract loopt in mei 2012 af. Eind dit jaar kunnen tv-stations weer bieden, meldt De Telegraaf. De NOS houdt er rekening mee in de komende jaren 30 tot 35 miljoen euro op jaarbasis te moeten bezuinigen, maar De Jong houdt ondanks de opgelegde bezuinigingsoperatie graag vast aan de Champions League.

"Uiteraard moeten we scherpe keuzes maken in de programma's, maar het schrappen van de Champions League zou het probleem slechts gedeeltelijk oplossen", aldus De Jong. "Naar mijn mening wordt door critici te gemakkelijk geroepen dat het een commercieel gedrocht zou zijn dat niet past bij de publieke omroep."

Volgens De Jong past Champions League-voetbal goed bij de NOS. Hij betoogde dat de omroep geen journalistieke concessies doet onder druk van commerciële belangen. "We zijn vrij in de regie van wedstrijden die in Nederland worden gespeeld, in het commentaar en de verslaggeving. Dus de journalistieke vrijheid is niet in het geding."

De NOS-directeur is een groot liefhebber van de Champions League. "Het is op Europees niveau onomstotelijk het beste voetbal met de beste spelers: superkwaliteit voetbal. Dat past ook in de filosofie van de NOS. Op nationaal niveau zenden we daarom de Eredivisie uit en internationaal zenden we alleen de EK- en WK-wedstrijden van Oranje uit. De rest laten we over aan commerciële omroepen. We geven al veel minder geld uit aan voetbal dan voorheen."

De Jong bestreed het idee dat de Champions League duur is. De NOS zou er minder dan 10 miljoen euro aan kwijt zijn, maar het exacte bedrag mag de NOS-directeur niet noemen. "We geven in Nederland een schijntje uit aan sportrechten, vergeleken met Duitsland, Italië en Turkije. Als je beschouwt wat Nederland betaalt voor de Champions League, schommelen we ergens onderaan in de top 30."

Kindernet gaat TMF vervangen

Kindernet keert op maandag 4 april terug op de Nederlandse televisie. De kinderzender wisselt klassieke series als Maja de Bij, Nils Holgersson en Wickie de Viking af met hedendaagse kinderprogramma's als Samson & Gert. Dit maakte MTV Networks dinsdag bekend.

Kindernet was in Nederland te zien tussen 1988 en 2003. Kindernet richt zich op kinderen tussen drie en acht jaar en put voor de toekomstige programmering uit het aanbod van Nickelodeon en het Vlaamse productiehuis Studio 100.

De kinderzender gaat een tv-kanaal delen met Comedy Central. Kindernet zendt vanaf 4 april uit van 06.00 tot 15.00 uur. Nu zendt TMF daar nog muziekprogramma's uit. De muziekzender gaat verder als digitale zender. Uiteraard zullen Boes, Vrouwtje Theelepel en David de Kabouter ook weer van de partij zijn. Klik hier voor de volledige programmering zoals die nu bekend is.

Kindernet keert terug op tv met Maja de Bij
Kindernet keert terug op tv met Maja de Bij (Foto: ANP)

Cel geëist voor misbruiken vier kinderen

Tegen een 69-jarige man uit Winterswijk is dinsdag tien maanden cel geëist voor misbruik van vier minderjarige kinderen. Het Openbaar Ministerie in Zutphen eiste ook een contactverbod met minderjarige kinderen en een schadevergoeding van 2500 euro.

Volgens justitie heeft S. tussen 2003 en 2007 drie meisjes en een jongen misbruikt in zijn toenmalige woonplaats Doetinchem. De meisjes zouden tussen 6 en 10 jaar oud zijn geweest. De jongen was iets ouder. S. gaf tegenover de rechtbank in Zutphen toe in de fout te zijn gegaan. "Ik heb er heel veel spijt van. Het had niet mogen gebeuren", zei S. herhaaldelijk.

De 69-jarige werd door kinderen in zijn voormalige woonplaats ook wel 'Opa Teun' genoemd. Volgens justitie kwamen de slachtoffertjes bijna dagelijks over de vloer bij S. Het OM stelt dat de kinderen het aanvankelijk wel leuk vonden bij S. thuis, omdat ze snoepjes kregen. Ook mochten ze van S. met de computer spelen.

Nadat het misbruik vorig jaar aan het licht kwam, werd S. uit de buurt weggejaagd door buurtbewoners. Ook werd zijn auto vernield. Een dochter die bij hem in de buurt woonde, moest volgens de verdachte ook noodgedwongen verhuizen.

Ondanks het misbruik verklaarde een van de slachtoffertjes Opa Teun niet te willen verraden, omdat het zo'n aardige man was. Gedragsdeskundigen die S. onderzochten menen dat mogelijk sprake is van pedofilie. De verdachte verklaarde tegenover de rechters geen contact meer met kinderen te hebben.

De rechtbank in Zutphen doet over twee weken uitspraak.

Mogelijk 45 burgemeesters eerder weg

Het aantal burgemeesters dat tijdens de huidige ambtstermijn 65 jaar wordt en dus voor de keus staat al dan niet voor het bereiken van die leeftijd te stoppen, bedraagt 45. Dat antwoordden de ministers van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) op vragen van de PvdA.

PvdA-Kamerleden Pierre Heijnen en Roos Vermeij stelden de vragen, nadat bekend werd dat burgemeester van Moerdijk Wim Denie drie jaar eerder wilde stoppen dan gepland. Als hij langer zou doorwerken valt zijn pensioen lager uit, meldde hij in zijn nieuwjaarstoespraak.

De ministers stellen in hun antwoorden dat er geen sprake is van verlies van pensioen. "Er wordt alleen bepaald voordeel niet verkregen." Bij uittreden op de leeftijd van 64 jaar en elf maanden is de zogenoemde VUT-uitkering het hoogst. Wie de 65 is gepasseerd en nog steeds werkt, kan fluiten naar dit geld.

De uitkering werd in het leven geroepen om mensen vanaf 62 jaar na de afschaffing van de VUT (Vervroegde uittreding) langer aan het werk te houden. De regeling is bedoeld voor mensen die voor 1 januari 1950 werden geboren.

Volgens de ministers loont ook langer doorwerken na het bereiken van de 65-jarige leeftijd, vanwege onder meer het salaris en de AOW die mensen dan krijgen. Alleen mensen die slechts een paar maanden na hun 65e verjaardag doorwerken, komen er bekaaid vanaf.

In totaal werken er bij de overheid nog iets meer dan 43.000 mensen die van de VUT-uitkering gebruik zouden kunnen maken. In totaal gaat het om ongeveer 4,4 procent van het personeelsbestand bij de overheid.

De regeling loopt 1 januari 2015 af. De ministers zijn niet van plan de uitkering eerder af te schaffen. "In het algemeen stimuleert de hierboven genoemde maatregel juist dat overheidswerknemers langer doorwerken", aldus de ministers.


Wim Denie over schadelijke stoffen, en de gemee... eh kern.... (Video: Omroep Brabant)

Miljoenen voor stagefonds zorginstellingen

Het stagefonds voor zorginstellingen wordt vanaf volgend jaar jaarlijks met 99 miljoen euro gespekt door de regering. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) besloten na een evaluatie van het fonds.

Uit de evaluatie blijkt volgens VWS dat dankzij het stagefonds meer en betere stages van de grond kwamen. De afgelopen drie jaar zijn ruim 20 procent meer stageplaatsen aangeboden in het mbo. Het aantal plaatsen steeg van 24.000 in 2008 naar 29.000 vorig jaar.

In het hbo bleef het aantal van 5000 stageplaatsen nagenoeg gelijk. VWS is hier desondanks toch ook over te spreken, aangezien zorginstellingen de afgelopen jaren bezuinigingen en reorganisaties hebben moeten doorvoeren, die normaal een remmend effect hebben op stageplekken in de zorg. Verder geven zorginstellingen en onderwijsinstellingen aan dat ook de kwaliteit van de stagebegeleiding is verbeterd.

Politie Parijs vindt deel buit juwelenroof

De politie van Parijs heeft sieraden ter waarde van 18 miljoen euro gevonden die waren verstopt in een regenafvoer. Het gaat vermoedelijk om een deel van de buit van een spectaculaire overval op de boetiek van juwelier Harry Winston in 2008.

De sieraden - negentien ringen en drie paar oorringen, waarvan een setje alleen 14 miljoen euro waard zou zijn - werden aangetroffen in de regenwaterafvoerput van een huis in Seine-Saint-Denis, zei de politie. Ze zaten in een plastic bakje in een cementen mal in de afvoer. Het huis behoorde toe aan een van de negen verdachten die in de zaak zijn aangeklaagd.

Bij de overval op 5 december 2008 werd in totaal voor 85 miljoen euro aan sieraden en horloges buitgemaakt. In juni 2009 werd al een deel van de buit teruggevonden.

CONCACAF stemt unaniem voor FIFA-preses

De 35 leden van de Caribische & Noord- en Centraal-Amerikaanse Voetbalbond CONCACAF stemmen tijdens het FIFA-congres op 1 juni waarschijnlijk unaniem voor één kandidaat-voorzitter. Dat meldt de Amerikaanse secretaris-generaal van de bond Chuck Blazer dinsdag aan persbureau AP.

Volgens Blazer wordt hierover op 3 mei tijdens een CONCACAF-congres in Miami vergaderd. "We hebben over het algemeen altijd collectief gestemd," verklaart Blazer. "Iedere nationale bond heeft zijn eigen stem, maar zal deze uitbrengen in het belang van CONCACAF als geheel."

Het Amerikaanse lid van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond is verbolgen over het feit dat de CONCACAF vorige week geen extra plek kreeg toegewezen voor het WK van 2014 in Brazilië. Momenteel heeft de federatie drie gegarandeerde startbewijzen en een mogelijke vierde plek kan via een play-off worden bemachtigd.

"Ze wisten dat ik kwaad was," reageert Blazer op het besluit van zijn collega's in het uitvoerend comité. "Alle leden hadden slechts oog voor hun eigen belangen."


(Foto: Novum)

Christenen en moslims slaags in Caďro

Christenen en moslims zijn dinsdag op verschillende plaatsen in de Egyptische hoofdstad Caïro met elkaar slaags geraakt. Duizenden mensen staken autobanden in brand, sloegen ramen van geparkeerde auto's in en bekogelden verkeer op een belangrijke weg met stenen. Bij de botsingen kwam een christelijke man om het leven en raakten tientallen mensen gewond.

De spanningen tussen christenen en moslims zijn opgelopen nadat vorige week een kerk in een buitenwijk van Caïro door moslims in brand werd gestoken. De militaire machthebbers hebben beloofd de kerk te laten herbouwen en premier Essam Sharaf sprak maandag met betogers voor het gebouw van de staatstelevisie. Maar de christelijke betogers willen dat er meer wordt gedaan om de status van hun bevolkingsgroep te verbeteren.

Duizenden christenen gingen dinsdag op verschillende plaatsen in de hoofdstad de straat op, omdat zij zich vervolgd voelen. Op sommige plekken kwam het daarbij tot botsingen met groepen moslims. Bij de gevechten vielen volgens een ziekenhuismedewerker minstens één dode en ongeveer honderd gewonden.

Bijna een maand na het aftreden van president Hosni Mubarak na massale demonstraties blijft het onrustig in Egypte. In veel delen van het land zijn bijna dagelijks demonstraties en stakingsacties, terwijl ook de misdaad is toegenomen. Maar de spanningen tussen moslims en christenen waren al eerder opgelopen. Op nieuwjaarsdag kwamen bij een zelfmoordaanslag voor een koptische kerk in Alexandrië 21 mensen om het leven; een week later opende een politieman buiten diensttijd in een trein het vuur op een groep christenen, waarbij een 71-jarige man werd gedood en diens vrouw en vier anderen gewond raakten.

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.