NOS wil nog jaren Champions League uitzenden

De NOS wil de uitzendrechten voor de Champions League graag voor de publieke omroep behouden. Dat heeft directeur Jan de Jong in Hilversum benadrukt.

Het huidige driejarige contract loopt in mei 2012 af. Eind dit jaar kunnen tv-stations weer bieden, meldt De Telegraaf. De NOS houdt er rekening mee in de komende jaren 30 tot 35 miljoen euro op jaarbasis te moeten bezuinigen, maar De Jong houdt ondanks de opgelegde bezuinigingsoperatie graag vast aan de Champions League.

"Uiteraard moeten we scherpe keuzes maken in de programma's, maar het schrappen van de Champions League zou het probleem slechts gedeeltelijk oplossen", aldus De Jong. "Naar mijn mening wordt door critici te gemakkelijk geroepen dat het een commercieel gedrocht zou zijn dat niet past bij de publieke omroep."

Volgens De Jong past Champions League-voetbal goed bij de NOS. Hij betoogde dat de omroep geen journalistieke concessies doet onder druk van commerciële belangen. "We zijn vrij in de regie van wedstrijden die in Nederland worden gespeeld, in het commentaar en de verslaggeving. Dus de journalistieke vrijheid is niet in het geding."

De NOS-directeur is een groot liefhebber van de Champions League. "Het is op Europees niveau onomstotelijk het beste voetbal met de beste spelers: superkwaliteit voetbal. Dat past ook in de filosofie van de NOS. Op nationaal niveau zenden we daarom de Eredivisie uit en internationaal zenden we alleen de EK- en WK-wedstrijden van Oranje uit. De rest laten we over aan commerciële omroepen. We geven al veel minder geld uit aan voetbal dan voorheen."

De Jong bestreed het idee dat de Champions League duur is. De NOS zou er minder dan 10 miljoen euro aan kwijt zijn, maar het exacte bedrag mag de NOS-directeur niet noemen. "We geven in Nederland een schijntje uit aan sportrechten, vergeleken met Duitsland, Italië en Turkije. Als je beschouwt wat Nederland betaalt voor de Champions League, schommelen we ergens onderaan in de top 30."