Mogelijk 45 burgemeesters eerder weg

Het aantal burgemeesters dat tijdens de huidige ambtstermijn 65 jaar wordt en dus voor de keus staat al dan niet voor het bereiken van die leeftijd te stoppen, bedraagt 45. Dat antwoordden de ministers van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) op vragen van de PvdA.

PvdA-Kamerleden Pierre Heijnen en Roos Vermeij stelden de vragen, nadat bekend werd dat burgemeester van Moerdijk Wim Denie drie jaar eerder wilde stoppen dan gepland. Als hij langer zou doorwerken valt zijn pensioen lager uit, meldde hij in zijn nieuwjaarstoespraak.

De ministers stellen in hun antwoorden dat er geen sprake is van verlies van pensioen. "Er wordt alleen bepaald voordeel niet verkregen." Bij uittreden op de leeftijd van 64 jaar en elf maanden is de zogenoemde VUT-uitkering het hoogst. Wie de 65 is gepasseerd en nog steeds werkt, kan fluiten naar dit geld.

De uitkering werd in het leven geroepen om mensen vanaf 62 jaar na de afschaffing van de VUT (Vervroegde uittreding) langer aan het werk te houden. De regeling is bedoeld voor mensen die voor 1 januari 1950 werden geboren.

Volgens de ministers loont ook langer doorwerken na het bereiken van de 65-jarige leeftijd, vanwege onder meer het salaris en de AOW die mensen dan krijgen. Alleen mensen die slechts een paar maanden na hun 65e verjaardag doorwerken, komen er bekaaid vanaf.

In totaal werken er bij de overheid nog iets meer dan 43.000 mensen die van de VUT-uitkering gebruik zouden kunnen maken. In totaal gaat het om ongeveer 4,4 procent van het personeelsbestand bij de overheid.

De regeling loopt 1 januari 2015 af. De ministers zijn niet van plan de uitkering eerder af te schaffen. "In het algemeen stimuleert de hierboven genoemde maatregel juist dat overheidswerknemers langer doorwerken", aldus de ministers.


Wim Denie over schadelijke stoffen, en de gemee... eh kern.... (Video: Omroep Brabant)