Vervoerders: Investeer aardgasbaten in nieuwe motor

De hogere opbrengsten uit de aardgasbaten moeten worden ingezet om onderzoek te doen naar een motor op alternatieve energie. Het geld kan bijvoorbeeld worden geïnvesteerd in universiteiten, zegt brancheorganisatie Transport- en Logistiek Nederland (TLN) woensdag.

Door de onrust in de Arabische wereld is de olieprijs flink opgelopen. Meer dan 80 procent van de transportondernemers in Nederland heeft hier volgens TLN last van.

"Dit kan over een paar weken voorbij zijn. Maar dat neemt niet de noodzaak weg om met alternatieve energiebronnen te komen", zegt een woordvoerder. "We zijn nu te afhankelijk van diesel, nagenoeg 100 procent van de vrachtwagens rijdt hierop."

Een hogere olieprijs betekent over het algemeen dat de gasprijs ook stijgt. Dat zorgt weer voor hogere aardgasopbrengsten. Die moeten volgens TLN worden geïnvesteerd in universiteiten."Zo slaat het kabinet twee vliegen in een klap. De afgelopen jaren is ons onderwijspeil wat afgezakt, dit is een mooie manier om weer op niveau te komen. Tegelijk kunnen we er zo voor zorgen dat we niet meer zo afhankelijk zijn van olie."

TLN pleit al langer voor onderzoek naar een motor die niet op diesel loopt, maar het idee om hier aardgasbaten voor in te zetten is nieuw.


Investeren in alternatieve energie is noodzaak (Foto: Novum)