16-jarigen vanaf november achter het stuur

Het experiment met 16-jarigen die mogen beginnen met rijles start in november. Ook wordt de geldigheid van het theorie-examen verlengd tot anderhalf jaar. Dat maakte minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) woensdag bekend tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

Bij het zogeheten begeleid rijden mogen jongeren een halfjaar voordat ze 17 worden beginnen met rijles. Als ze vervolgens hun rijbewijs hebben gehaald, mogen ze voor hun 18e alleen de weg op onder begeleiding van iemand die meer dan tien jaar een rijbewijs heeft.

Een datum voor de invoering was nog niet bekend. Schultz zei woensdag dat de voorbereiding meer tijd kostte dan verwacht, maar vanaf november kan het experiment beginnen.

In Duitsland zijn goede ervaringen behaald met het begeleid rijden. Bestuurders die met begeleid rijden hun rijbewijs hebben gehaald, veroorzaakten 30 procent minder ongelukken, begaan 20 procent minder overtredingen en rijden minder vaak onder invloed van alcohol of drugs.

Schultz kondigde verder aan dat zij de geldigheid van het theorie-examen verlengt van één naar anderhalf jaar. Dit is ingegeven door de proef met het begeleid rijden. Het biedt jongeren meer tijd om hun rijbewijs te halen, zonder dat ze meteen opnieuw hun theoriebewijs moeten halen, zei de bewindsvrouw. De maatregel geldt overigens voor iedereen.

De PVV drong er op aan om de geldigheid van het theorie-examen te verlengen naar drie jaar, maar daar wilde Schultz niet aan. Theorie en praktijk zijn één geheel. Als daar te lange tijd tussen zit, verwatert de kennis en dat kan 'levensgevaarlijke situaties' opleveren, aldus de bewindsvrouw.