'Beatrix ook in Oman voor vrijlating militairen'

Koningin Beatrix heeft de sultan van Oman ook bezocht om te lobbyen voor de vrijlating van de drie Nederlandse militairen die in Libië gevangen zijn genomen. Het bezoek wordt niet los gezien van de pogingen de marinemensen los te krijgen, meldt het AD woensdag op basis van diplomatieke bronnen uit het Midden-Oosten.

Als lid van de Arabische Liga heeft Oman goede contacten met het Libische regime. Langs die weg kan de Golfstaat mogelijk druk op Libië uitoefenen.

Het bezoek afzeggen zou 'het domste zijn geweest wat we onder deze omstandigheden hadden kunnen doen', zegt een topdiplomaat. "Nederland heeft een groot probleem en doet er goed aan gepokte en gemazelde Arabische leiders en invloedrijke leden van de Arabische Liga advies te vragen."

Het originele plan was dat het afgelopen weekeinde een staatsbezoek aan Oman zou worden gebracht. Vanwege de onrust in het land had de oppositie bezwaren tegen het bezoek.

Uiteindelijk werd het staatsbezoek uitgesteld. Kort daarna nodigde sultan Qaboos bin Said Al Said de koningin uit voor een privébezoek. Dinsdag bezochten Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima de sultan, zonder vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

De drie militairen in Libië werden vorige week zondag gevangengenomen. Ook hun helikopter is in beslag genomen. Ze waren opgestegen vanaf het marinefregat Hr. Ms. Tromp. Volgens Defensie probeerden ze twee evacués in Libië op te pikken. Libië heeft hen beschuldigd van spionage. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) heeft dinsdag gezegd dat de militairen in goede conditie verkeren.