'Gewelddadige games verminderen trauma bij soldaten'

Het spelen van gewelddadige games zoals Call of Duty of Red Dead Redemption kan soldaten helpen met het verwerken van mentale trauma's door gewelddadige nachtmerries te blokkeren. Dit is gebleken uit een studie van Jayne Gackenbach, verbonden aan de universiteit van Edmonton in Canada, waar 98 soldaten aan meededen.

Volgens Gackenbach waren niet alleen de dromen van de soldaten minder intens, ook hadden de soldaten het gevoel dat ze terug konden vechten tegen de vijanden in hun nachtmerries. De mensen uit de controlegroep die minder of casual games speelden gaven aan dat ze zich juist hulpelozer voelden tijdens hun gewelddadige dromen. De conclusie strookt met eerdere berichten over dat gamen voor het slapengaan een hogere controle over dromen bewerkstelligt.

Uit het onderzoek blijkt dat gewelddadige games fungeren als dreigingssimulatoren, die het brein conditioneren om de oorlogsscenario's van nachtmerries op dezelfde manier te verwerken als bij het spelen van een game. Soldaten aan het front gamen volgens haar continu. Een soldaat schreef aan haar: "Overal waar een stroomaansluiting is, is een console of handheld aangesloten. Als we niet op patrouille waren, dan zaten we gewelddadige games te spelen, alsof we nog geen genoeg geweld hebben gezien." Volgens de wetenschapper is het een vorm van zelfmedicatie.