Schultz voor uitstel keuring oudere automobilist

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) vindt het een aantrekkelijk idee om oudere automobilisten pas op hun 75e voor het eerst medisch te keuren, in plaats van op hun 70e. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw vraagt aan de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) een advies of het verantwoord is pas op latere leeftijd te testen of ouderen nog wel in staat zijn om zonder brokken te maken achter het stuur te kruipen. "Als zij positief adviseren, lijkt het mij een goede zaak om te doen."

Met haar toezegging komt Schultz tegemoet aan een voorstel van de PvdA en VVD dat woensdag werd gesteund door alle aanwezige partijen. Volgens Sharon Dijksma (PvdA) blijkt uit onderzoek van het SWOV dat automobilisten pas vanaf hun 75e een risico gaan vormen op de weg.

De huidige leeftijdgrens is daarnaast 25 jaar geleden vastgesteld, en sindsdien worden mensen ouder en blijven ze langer gezond, zei ook Charlie Aptroot (VVD). "Dit moeten we binnen de kortste keren regelen. Het bespaart veel kosten, hiervan wordt iedereen heel erg gelukkig."