FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 maart 2011

Nauwelijks verschillen tussen CDA-kandidaten

De zes kandidaten voor het partijvoorzitterschap van het CDA hebben zich donderdagavond in Eindhoven gepresenteerd tijdens een eerste bijeenkomst met de leden. Grote verschillen zijn er nauwelijks tussen de kandidaten.

Alle zes benadrukten ze dat de leden meer betrokken moeten worden bij het hervinden van gezichtsbepalende punten voor het CDA en dat de eenheid moet worden hersteld in de partij. "De leden bepalen de koers en kiezen de mensen op alle posities", stelde kandidaat-partijvoorzitter Sjaak van der Tak, burgemeester van Westland.

Ondanks drie forse verkiezingsnederlagen op rij, voor de gemeenteraad, Tweede Kamer en vorige week Provinciale Staten, toonden de kandidaat-partijvoorzitters zich optimistisch over de toekomst van het CDA.

Kandidaat Martijn Vroom bood de leden een contract aan waarin hij belooft dat het CDA bij de volgende verkiezingen weer de grootste partij is.

Boussoufa per direct naar Dagestan

Mbark Boussoufa verruilt Anderlecht per direct voor FC Anzhi Makhachkala, uitkomend in de Russische Premier Liga. De aanvallende middenvelder tekent in de hoofdstad van Dagestan, een autonome deelrepubliek van de Russische Federatie, een contract voor drie seizoenen. Dit meldt Anderlecht donderdag op de clubwebsite.

Boussoufa, die zijn jeugdopleiding genoot bij Ajax, werd de afgelopen weken veelvuldig in verband gebracht met een vertrek naar het Terek Grozny van trainer Ruud Gullit. De speler was naar eigen zeggen al rond met de Tsjetsjenen, maar heeft nu toch elders getekend. Hoeveel geld Anderlecht ontvangt voor de Belgisch speler van het jaar is niet bekend.


Boussoufa per direct naar Dagestan (Foto: Novum)

Sheen eist 100 miljoen dollar

Charlie Sheen sleept Warner Bros. en Chuck Lorre, de maker van Two and a Half Men, voor de rechter. Niet alleen wil Sheen geld zien voor zichzelf, hij heeft de aanklacht namelijk ingediend 'namens de gehele cast en crew van de serie' voor de acht geschrapte afleveringen.

Sheen wil niet minder dan 100 miljoen dollar en ook nog wat voor geleden schade. De advocaat van Sheen, Marty Singer, beweert dat Lorre van Sheen de zondebok wil maken en dat de annulering van de serie een manier is om Sheen te straffen. "Lorre vindt zichzelf zo vermogend en machthebbend, dat hij zomaar geld kan wegnemen van de cast en crew, om zo zijn eigen ego en belangen te dienen", aldus de advocaat.

Volgens Singer had Lorre al besloten de serie te annuleren, voordat Sheen openlijk kritiek op hem uitte. Daarnaast beweert de advocaat dat Warner Bros. Sheen onslagen heeft 'terwijl hij ziek was', iets dat de wet niet toestaat. Singer beweert dat het een complot is, gesmeed door Lorre en Warner Bros. om hem de schuld te geven van het stopzetten van de serie.

De acteur werd ontslagen vanwege zijn problemen met drugs en de wet. Klik hier (PDF) voor de ingescande aanklacht.

Klik hier voor een bazeninterview van Sheen, waarin hij duidelijk maakt een soort god te zijn.

Politiechef Kunduz omgekomen door aanslag

Het hoofd van de politie in de Noord-Afghaanse regio Kunduz, Abdul Rahman Sayedkhili, is omgekomen door een zelfmoordaanslag. Dat heeft de gouverneur van de provincie waar Nederland een politiemissie naartoe wil sturen donderdag bekendgemaakt.

Sayedkhili, die gold als een belangrijke gesprekspartner voor de Duitse en Amerikaanse troepen die in het gebied actief zijn, was op patrouille met ongeveer vijftig andere agenten toen een terrorist zichzelf in zijn nabijheid opblies. Hij raakte ernstig gewond en overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Zeker twee andere politiemannen zijn eveneens omgekomen. Acht mensen raakten gewond.

Nederland wil politieagenten naar Kunduz sturen voor een trainingsmissie. Voorwaarde is wel dat de agenten die de Nederlanders opleiden, geen gevechtstaken krijgen. Maar in de praktijk vormt de politie in Afghanistan de eerste verdedigingslijn tegen de extremistische Taliban.

FBI-agenten naar Peru voor laptop Van der Sloot

Agenten van de FBI reizen af naar Peru om een laptop van Joran van der Sloot te onderzoeken. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN op basis van documenten van de rechtbank in Lima.

Van der Sloot is de hoofdverdachte in de verdwijningszaak van de Amerikaanse Natalee Holloway. De tiener verdween tijdens een reis op Aruba in 2005. De Nederlander is de laatste persoon die met Holloway werd gezien.

De FBI zou op zoek zijn naar aanwijzingen die kunnen helpen bij het oplossen van de zaak. Van der Sloot wordt door de Verenigde Staten ook verdacht van oplichting en afpersing. Hij zou ruim 250.000  dollar van de familie van Holloway hebben gevraagd in ruil voor informatie over de plek waar haar lichaam begraven zou liggen.

Uit het rechtbankdocument blijkt dat de FBI-agenten maandag een ontmoeting hebben met twee agenten van de technische afdeling van de nationale Peruaanse politie op het hoofdkantoor in Lima. De Amerikaanse agenten krijgen tijdens deze ontmoeting toegang tot de harde schijf van de computer en mogen forensisch onderzoek doen op de laptop.

Van der Sloot zit in Peru vast op verdenking van de moord op de 21-jarige Stephany Flores. Van der Sloot hangt een straf van dertig jaar cel boven het hoofd, als het aan de Peruaanse aanklager ligt. Zijn advocaat is echter van mening dat de Nederlander de Peruaanse eind mei vorig jaar in een hotelkamer in Lima niet doelbewust om het leven bracht. Volgens hem was sprake van een 'crime passionel'. Voor een crime passionel staat in Peru een gevangenisstraf van vijf jaar.


Het net rond Joran lijkt zich steeds verder te sluiten (Foto: Novum)

[EL] Uitslagen achtste finales (10/03/2011)

Vandaag staan de eerste duels in de achtste finale van de Europa League op het programma. Onder meer PSV, FC Twente en Ajax komen in actie. Hieronder vind je de uitslagen van deze wedstrijden.

PSV Eindhoven (Ned) - Glasgow Rangers (Sco) 0-0

CSKA Moskou (Rus) - FC Porto (Por) 0-1
70' Guarín 0-1

Bayer Leverkusen (Dui) - Villarreal (Spa) 2-3
33' Kadlec 1-0
42' Rossi 1-1
70' Nilmar 1-2
72' Castro 2-2
90+4' Nilmar 2-3

Sporting Braga (Por) - Liverpool (Eng) 1-0
18' Alan (Pen) 1-0

AFC Ajax (Ned) - Spartak Moskou (Rus) 0-1
57' Alex 0-1

FC Twente (Ned) - Zenit St. Petersburg (Rus) 3-0
25' De Jong 1-0
56' Landzaat 2-0
90+2' De Jong 3-0

Benfica (Por) - Paris St. Germain (Fra) 2-1
14' Luyindula 0-1
42' Maxi Pereira 1-1
81' Jara 2-1

Dinamo Kiev (Oek) - Manchester City (Eng) 2-0
25' Shevchenko 1-0
77' Gusev 2-0

De returns zijn op donderdag 17 maart

Lange straffen voor moord op journalist Poveda

Een Salvadoraanse rechtbank heeft donderdag tien bendeleden en een politieman veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van vier tot dertig jaar vanwege de moord op de Franse journalist en documentairemaker Christian Poveda. De Fransman werd anderhalf jaar geleden vermoord.

Poveda maakte een documentaire over straatbendes in El Salvador genaamd La Vida Loca. De documentaire kreeg in het Midden-Amerikaanse land veel aandacht. In de documentaire erkende Poveda dat de bendes angst inboezemen, maar hij leverde ook felle kritiek op het harde optreden van de politie. Volgens hem wordt er voorbijgegaan aan de sociaal-economische omstandigheden in het land waardoor jonge Salvadoranen het pad van de misdaad kiezen.

De rechtbank veroordeelde bendelid Jose Melara tot dertig jaar voor het opdracht geven tot de moord. Twee andere leden kregen twintig jaar voor het respectievelijk uitvoeren van de moord en het houden van de wacht. Zeven andere bendeleden kregen vier jaar opgelegd omdat zij hun mond hielden over de liquidatie.

Poveda kwam ooit als fotograaf van het weekblad Time naar El Salvador. Ook was hij oorlogsverslaggever in Iran, Irak, Libanon en andere landen. Vanaf de jaren negentig legde hij zich toe op documentaires, voornamelijk over Salvadoraanse bendes.

El Salvador telt naar schatting zestienduizend bendeleden. Veel van hen zijn in de Verenigde Staten veroordeeld en na het uitzitten van hun straf uitgewezen.


Hoge straffen voor moord op Christian Poveda (Foto: Novum)

Ik ben miljonair!

Vanavond kwam ik moe en hongerig thuis van een lange werkdag.
Mijn vrouw stond me al op te wachten bij de voordeur. ‘Wat kijk jij blij? Wat is er aan de hand?' vroeg ik haar.
‘We hebben weer prijs in de staatsloterij!' Ze schreeuwde daarbij zó hard dat de mensen op straat verbaasd stil bleven staan kijken.
‘Hebben we nu alweer een prijs gewonnen? Dat meen je niet.'
‘Ja echt waar en dit keer niet zo'n kleintje ook joh.'

[EL] Uitslag Ajax - Spartak Moskou

Ajax heeft vanavond in de UEFA Europa League het eerste duel tegen Spartak Moskou met 0-1 verloren. De Amsterdammers kregen in eigen huis kans op kans, maar het was Alex die voor de bezoekers de enige goal van de wedstrijd scoorde. Op 17 maart is de return in Moskou.

Ajax begon sterk aan het duel tegen Spartak met al snel kansen via onder meer Siem de Jong die zijn vizier niet op scherp had staan. Ook Lorenzo Ebecilio en Demy de Zeeuw wisten het net mede door de Russische doelman Dikan niet te vinden. Nadat ook Miralem Sulejmani en wederom De Jong niet konden scoren, ging de wedstrijd met 0-0 de rust in.

Spartak was voor de pauze slechts één keer gevaarlijk geweest, maar de Russen kwamen iets beter de kleedkamer uit. Toch was er meteen een grote mogelijkheid voor Ajax, maar de Zeeuw kon een goede voorzet van Ebecilio niet tot doelpunt promoveren. Aan de andere zijde kreeg Spartak één kans en Alex maakte tegen de verhoudingen in prompt de 0-1.

Ajax ging door waar de ploeg mee begonnen was, maar De Jong, Ebecilio en Sulejmani kregen de bal mede door doelman Dikan er niet in. Met nog een kwartier te spelen leken de krachten bij de Amsterdammers weg en leek de wedstrijd als een nachtkaars uit te gaan. Toch moest Dikan zich nog twee keer strekken op ballen van Eriksen en Özbiliz.

AFC Ajax

0 - 1

Spartak Moskou


   57' Alex
 
 Gele kaart: Vertonghen, Eriksen (AFC Ajax), Such, Welliton, Rojo (Spartak Moskou)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 32.841
Arbiter: Gräfe (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
Van der Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Blind
Anita
Eriksen
De Zeeuw (Enoh/74)
Sulejmani
De Jong
Ebecilio (Özbiliz/85)
  Dikan
K. Kombarov
Rojo
Such
Makejev
Rafael Carioca (Sheshukov/85)
Ibson (Welliton/58)
Alex
McGeady (Yakovlev/90+2)
Dzyuba
D. Kombarov

[EL] Uitslag FC Twente - FK Zenit Sint-Petersburg

FC Twente heeft in de Europa League uitstekende zaken gedaan tegen Zenit Sint-Petersburg. In Enschede werd met 3-0 gewonnen.

In de beginfase was Twente echter nog duidelijk de mindere ploeg. De Russen kregen verscheidene kansen om op voorsprong te komen, maar slaagden er niet in deze te benutten. Vooral spits Danny was gevaarlijk, maar ook oud PSV-er Danko Lazovic liet zich zien. Hij leek recht te hebben op een penalty, maar kreeg deze niet. In de gehele eerste helft kreeg Twente eigenlijk maar één echte kans, maar deze ging er wel meteen in. Na een pass van Chadli kopte Luuk de Jong raak.

Zenit raakte niet van slag en ging in de tweede helft op jacht naar de gelijkmaker. Langzaam maar zeker kreeg Twente echter meer grip op de wedstrijd en bij de tweede kans van de Tukkers was het weer raak. Een voorzet van Janssen werd nog weggewerkt, maar vervolgens wist Landzaat met een fraaie volley te scoren. De Russen, die wisten dat een aansluitingstreffer in een uitwedstrijd belangrijk kon zijn, bleven aanvallen. Ze kregen verscheidene kansen, maar telkens lag doelman Michailov in de weg. Vooral zijn knappe redding op een omhaal van Lazovic was cruciaal.

Ook Twente kreeg verschillende kansen, maar slaagde er niet in deze te benutten. terwijl het publiek in de Grolsch Veste de overwinning al aan het vieren was, werd de avond nog mooier. Na een prachtige voorzet van Janssen kopte De Jong raak en hij bepaalde zo de eindstand op 3-0.

FC Twente

3 - 0

FK Zenit Sint-Petersburg

 25' De Jong
 56' Landzaat
 90+1' De Jong
   
 
 Gele kaart: Douglas, Buysse, (Twente), Alves, Meira, (Zenit)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 23.000
Arbiter: Clattenburg (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Buysse
Landzaat
Brama
Janssen
Bajrami (John/76)
De Jong
Chadli
  Malafejev
Anjoekov
Alves
Meira
Lukovic
Zyrjanov (Huszti/69)
Denisov
Sjirokov (Faizoelin/69)
Ionov (Kerzhakov/85)
Lazovic
Danny

Arrestaties rond wedstrijd PSV-Glasgow Rangers

Acht PSV-supporters en vijf aanhangers van Glasgow Rangers zijn donderdagavond in Eindhoven opgepakt. De dertien waren betrokken bij een vechtpartij voor een café, meldt de politie. De Eindhovense club speelde donderdagavond een thuiswedstrijd tegen de Schotten.

De matpartij brak rond 18.15 uur uit voor de horecagelegenheid op het Stationsplein. Tijdens de vechtpartij werden enkele klappen uitgedeeld en werd met terrasmeubilair gegooid. Niemand raakte gewond.

De Mobiele Eenheid wist het opstootje snel te beëindigen. De betrokken PSV-supporters waren het café ingegaan, waar ze werden opgepakt. Na afloop van de wedstrijd in het stadion konden de vijf betrokken supporters van Glasgow Rangers worden aangehouden. Ze zitten allemaal vast voor verder onderzoek.

De politie stelt dat het verder rondom de wedstrijd rustig is gebleven. Wel werd in de middag nog een man uit Schotland aangehouden, omdat hij een andere Schotse supporter een klap zou hebben verkocht.

Brand bij metaalfabriek Botlek

Bij een fabriek in het Rotterdamse Botlekgebied woedt donderdagavond een brand. Bij de brand kwam aanvankelijk veel rook vrij en kampte de omgeving met stankoverlast, maar omstreeks 20.30 uur was dit zo goed als voorbij, meldt een woordvoerder van de politie. Niemand is gewond geraakt en er is geen gevaar voor de omgeving.

De brand brak aan het begin van de avond uit toen een pers naast een loods van het bedrijf aan de Quebecstraat vlam vatte. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Het vuur woedde bij Jewo Metaal, dat groot en grof ijzeren afval van bijvoorbeeld vliegtuigonderdelen verwerkt.

Bij de verwerking wordt onder meer radioactief materiaal uit de ijzeren onderdelen gefilterd. Dit materiaal ligt in de loods, maar is op geen enkele manier bij de brand betrokken geweest. "Daarbij is het goed afgedekt", zegt de politiewoordvoerder.

Omstreeks 20.30 uur legde de brandweer een grote schuimdeken over de brandende pers, waardoor dit vuur zo goed als uit is. Wel is er nog brand in een naastgelegen ondergrondse tanker met hydraulische olie. Wanneer de brandweer verwacht dit vuur geblust te hebben, is nog onduidelijk.

Testdag Barcelona 10 maart

Vandaag werd er op het Formule 1-circuit van Barcelona wederom getest door de verschillende teams. Sauber-rijder Sergio Perez was met 1.21,761 de snelste voor Ferrari-coureur Felipe Massa die met 132 ronden de productiefste man van de dag was.

Team Lotus kende veel problemen door een kapotte versnellingsbak en een waterlekkage waardoor Jarno Trulli tot slechts zes ronden kwam. Teamgenoot Heikki Kovalainen nam in de middag het stuur over en deed dat niet overdienstelijk met een zevende tijd.

Uitslag 10 maart

Pos. Rijder Team Tijd Verschil Ronden
1 Sergio Perez Sauber 1:21.761   95
2 Felipe Massa Ferrari 1:22.092 + 0,331 132
3 Mark Webber Red Bull 1:22.466 + 0,705 97
4 Rubens Barrichello Williams 1:22.637 + 0,876 105
5 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 1:22.892 + 1,131 89
6 Nick Heidfeld Renault 1:23.541 + 1,780 32
7 Heikki Kovalainen Lotus F1 1:23.990 + 2,229 40
8 Vitaly Petrov Renault 1:24.233 + 2,472 24
9 Adrian Sutil Force India F1 1:24.334 + 2,573 108
10 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:24.779 + 3,018 107
11 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 1:27.336 + 5,575 96
12 Jarno Trulli Lotus F1 1:34.486 + 12,724 6

Poging tot bevrijding gegijzelde Denen mislukt

Een poging een Deense familie, die twee weken geleden werd gegijzeld door Somalische piraten, te bevrijden is jammerlijk mislukt. Militairen uit het semi-autonome Puntland, de noordelijke regio van Somalië, liepen in een hinderlaag.

Een van de piraten, Bile Hussein, verklaarde dat de militairen het dorp Hul Anod, waar de vijf Denen en hun twee bemanningsleden worden vastgehouden, wilden omsingelen. De aanval van de militairen werd echter afgeslagen. Enkele militairen werden gedood en een aantal anderen werd gevangen genomen. Precieze aantallen noemde Hussein niet. Volgens hem is tevens een aantal trucks van de aanvallers in brand gestoken. De rest van de militairen zou op de vlucht zijn geslagen. "De gijzelaars zijn veilig en nog steeds in onze handen", zei hij.

Een anonieme veiligheidsmedewerker uit Nairobi bevestigde het incident. Volgens hem werden de troepen aangevallen terwijl zij op weg waren het Deense gezin te bevrijden. Een regeringsmedewerker van Puntland zei dat vijf militairen zijn gedood en enkele trucks in brand zijn gestoken. De militairen hebben zich teruggetrokken.

Het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken wil bij monde van woordvoerder Folmer Jensen niet officieel reageren 'omdat wij geen enkele informatie hebben over deze situatie'.

De familie Johansen en hun bemanningsleden werden twee weken geleden gekidnapt voor de kust van Somalië. Ze voeren daar ondanks waarschuwingen van enkele landen die in de wateren rond Somalië enige bescherming trachten te bieden.

Eerder hebben de piraten die de Deense familie vasthouden gezegd de gijzelaars om te brengen als er een poging wordt gedaan ze te bevrijden.

Enkele weken geleden probeerde een groep Amerikaanse mariniers in hetzelfde gebied vier gegijzelde Amerikanen te bevrijden. Toen ze de gijzelaars vonden, bleken ze te zijn gedood.

Pornoster Sofia weggestemd uit Secret Story

Donderdagavond is tijdens de liveshow van Secret Story Sofia weggestemd. Ze heeft het huis moeten verlaten en haar geheim, dat ze is opgegroeid op een internaat, moeten vertellen. Laura mocht in het Huis der Geheimen blijven met  de helft van alle stemmen. Sharon had 29 procent van de stemmen.

Deze week was het de beurt aan de heren om de dames te nomineren. Ze hadden Laura, Sharon en Sofia uitgekozen om weg te laten stemmen. Sofia was de enige genomineerde die juist graag naar huis wilde. Ze miste haar echtgenoot en wilde daarom niet langer deelnemen aan het programma.

Verder moest bewoner Monique haar geheim aan 'de stem' vertellen. Ze had als geheim dat ze hoogbegaafd is en een IQ van 144 heeft.


Sofia (Foto: FOK!)

Dertig maanden cel voor misbruik nichtje

De rechtbank in Dordrecht heeft donderdag een man tot tweeënhalf jaar cel veroordeeld omdat hij begin jaren negentig zijn nichtje seksueel heeft misbruikt. Het misbruik duurde van haar zevende tot haar negende. Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel geëist.

De man paste destijds geregeld op de nu 27-jarige vrouw. Zij heeft verklaard dat hij haar tegen de wens van haar ouders in televisie liet kijken. In ruil eiste hij seks. Pas jaren later heeft de vrouw aangifte gedaan. Eerder durfde ze niet, omdat ze niet wilde dat de rest van haar familie van het misbruik zou weten.

Volgens de advocaat van de verdachte zijn de verklaringen van het slachtoffer niet geloofwaardig. Bovendien waren er geen getuigen die destijds iets van het misbruik hebben gemerkt. Toch besloot de rechtbank geloof te hechten aan het verhaal van de vrouw. Daarbij was onder meer van belang dat ze zich heel specifieke details herinnerde en dat ze eind jaren negentig in haar dagboek schreef over het misbruik.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met het feit dat de verdachte gedurende een deel van de periode waarin het misbruik plaatsvond minderjarig was.

Polen telt 300 buitenlandse spionnen

De binnenlandse veiligheidsdienst van Polen denkt dat er ongeveer driehonderd buitenlandse spionnen werkzaam zijn in het land. Dat heeft een woordvoerder van de dienst donderdag gezegd.

In het Poolse parlement wordt een wet behandeld die alle vormen van spionage illegaal maakt.

Polen heeft in april 2010 een Pakistaan uitgewezen die logistieke activiteiten zou hebben ontplooid voor een terroristische groep. Volgens het Poolse persbureau PAP zei het hoofd van de inlichtingendienst Krzysztof Bondaryk dat de man ervan verdacht werd banden te hebben de Pakistaanse terrreurgroep Lashkar-e-Toiba. Deze groep zou achter de aanslagen in Mumbai hebben gezeten.

Jackpot van 27,5 miljoen euro voor Noord-Hollander

Nederland is een multimiljonair rijker. De Jackpot van 27,5 miljoen euro van de Staatsloterij is gevallen op een heel lot. De winnaar krijgt het bedrag netto op zijn bankrekening bijgeschreven, meldt de Staatsloterij donderdagavond.

De winnaar komt uit Noord-Holland en speelt automatisch mee. Het is de vijfde keer dat de Staatsloterij een bedrag van 27,5 miljoen euro uitkeert. Eerdere winnaars vielen in de provincies Utrecht, Zeeland en twee keer in Gelderland.

Voor de trekking op 10 april staat de jackpot weer op de minimale beginstand van 7,5 miljoen euro. Als de Jackpot de stand van 27,5 miljoen euro bereikt, moet deze vallen.


De Jackpot is gevallen (Foto: Novum)

Utrecht begint met wietexperiment

De gemeente Utrecht wil een eigen wietkwekerij opzetten. De kwekerij moet vallen onder een besloten vereniging, waarvan de leden wiet kunnen gebruiken die daar voor eigen gebruik is geteeld. Dat heeft de gemeente donderdag bekendgemaakt.

Het idee achter het experiment is dat iedereen voor eigen gebruik in principe vijf wietplantjes mag kweken. Dat past binnen het gedoogbeleid. Door de teelt te laten plaatsvinden binnen een besloten vereniging kunnen de leden die vijf plantjes inbrengen, hoopt de gemeente. Hoe de vereniging er precies uit komt te zien, moet echter nog worden bepaald.

Het zelf kweken van wiet garandeert volgens de gemeente de kwaliteit van de cannabis. Regelmatig blijkt wiet vervuild met schadelijke stoffen. Teelt op een eigen kwekerij moet dat voorkomen, hoopt de gemeente. Ook garandeert de eigen teelt van wiet de niet-criminele herkomst. "Als het experiment helpt om overlast in buurten te bestrijden, is dat mooi meegenomen."

Het komende jaar wordt de precieze opzet van het proefproject bepaald. De gemeente Utrecht wil nog deze collegeperiode beginnen met het experiment. Voor het zover is, moet de gemeenteraad nog wel akkoord gaan. De proef met de wietclub vloeit voort uit het collegeakkoord van GroenLinks, PvdA en D66 in de stad.

Nederlander tuigt bedelaar af in Spanje

Een 45-jarige Nederlander heeft woensdag in Vigo, in het noordwesten van Spanje, een bedelaar met een steen op zijn hoofd geslagen. Hij zou zich geïntimideerd hebben gevoeld door de behoeftige Spanjaard. Hij is aangehouden, melden Spaanse media.

De bedelaar sprak de Nederlander aan toen die in zijn auto stond te wachten voor een stoplicht. De man vroeg volgens de krant Faro de Vigo op een agressieve manier om geld. Daar schrok de Nederlander zo van dat hij uitstapte, een steen van straat raapte en de Spanjaard te lijf ging.

Toen de bedelaar op de grond lag, kreeg hij ook nog een schop in zijn gezicht, waarna de Nederlander zich uit de voeten maakte. Even later kon hij worden aangehouden. Hij verklaarde te hebben gehandeld uit zelfverdediging. Het slachtoffer werd met zwaar letsel naar een ziekenhuis gebracht.

[WK] Wederom verkeerde medaille Wüst

Wederom is er een fout gemaakt bij het uitreiken van medailles bij het langebaanschaatsen. Ireen Wüst kreeg eerder vandaag, na afloop van de door haar gewonnen 3.000 meter bij het WK afstanden in Inzell, de gouden medaille die toebehoort aan de winnaar van de 10 kilometer voor mannen.

Het is overigens niet de eerste keer dat de rijdster van TVM een verkeerde medaille krijgt. Bij het EK allround in januari kreeg Wüst ook al de verkeerde plak omgehangen.

"Ben weer heel blij met mijn medaille!!”, schreef Wüst die later toevoegde "Is er nog iemand oplettend. Wat klopt hier niet? Precies, ik heb alweer de verkeerde medaille gehad."

Ze kon er wel om lachen. "Nieuw wereldrecord op de 10 kilometer. 4.01,56, die blijft wel even staan denk ik!“

[WK] De Jong tegen Skobrev op 5.000m

Morgen wordt bij het WK afstanden in Inzell de 5.000 meter voor mannen verreden. Bob de Jong moet het daarin opnemen tegen Ivan Skobrev.

Een rit daarvoor moet Håvard Bøkko, de winnaar van de 1.500 meter vandaag, het opnemen tegen de Amerikaan Jonathan Kuck. Wouter olde Heuvel rijdt in de tiende rit tegen de Fransman Alexis Contin, terwijl Jan Blokhuijsen samen met de Zuid-Koreaan Lee Seung-hoon het negende paar vormt.

De mannen rijden ook de 1.000 meter. De kilometer wrordt afgesloten met een titanenduel tussen de Nederlanders Stefan Groothuis en Simon Kuipers. Een rit eerder rijden de Amerikaan Shani Davis en Lee Kyou-hyuk uit Zuid-Korea tegen elkaar.

Bij de vrouwen gaat Ireen Wüst op jacht naar haar tweede gouden medaille op de 1.500 meter. De olympisch kampioene op de 1.500 meter rijdt in de elfde rit tegen Marrit Leenstra. Het slotpaar wordt gevormd door de Canadese wereldkampioene sprint Christine Nesbitt en haar landgenote Brittany Schussler.

Beslag op 300 duizend Playstations opgeheven

Sony heeft donderdag een kort geding om het gebruik van Blu-ray-technologie in de Playstation 3 gewonnen van LG Electronics. Het beslag dat gelegd was op driehonderdduizend spelcomputers moet volgens de rechtbank in Den Haag vrijdag om 11.00 uur worden opgeheven. Daarnaast moet LG opdraaien voor de proceskosten van Sony, 130 duizend euro.

De Playstation 3-spelcomputers werden sinds 28 februari in Nederland achtergehouden door politie en douane. LG moet de opheffing van de beslaglegging melden bij de Belastingdienst. Voor elke dag dat het Koreaanse bedrijf dit niet doet, moet het een boete van 200 duizend euro betalen.

De Koreaanse hardwaregigant had Sony aangeklaagd omdat de Japanse concurrent zonder toestemming gebruik zou maken van de Blu-ray-licentie. Dit probleem is met de uitspraak van de rechtbank nog niet opgelost. Nederland is een belangrijk doorvoerland vanuit Azië naar andere landen in Europa. Op 18 november begint een bodemprocedure om te bepalen of Sony daadwerkelijk patentbreuk heeft gepleegd.

[EL] Uitslag PSV - Glasgow Rangers

PSV heeft de eerste wedstrijd in de Europa League tegen Glasgow Rangers gelijkgespeeld. In Eindhoven bleef het 0-0.

Rangers had de boel achterin goed dichtgetimmerd. PSV kon niets anders doen dan de bal laten rondgaan en te zoeken naar een gaatje. In de zestiende minuut kregen de Eindhovenaren de eerste kans. Toivonen vond Berg, maar doelman Alexander wist net op tijd uit te komen. De rest van de eerste helft kende het zelfde wedstrijdverloop. Rangers verdedigde enkel waardoor PSV moest komen. In de 37e minuut was er wederom een kans voor PSV. Lens kopte een vrije trap van Dzsudzsák goed door maar daarna hinderden Marcelo en Berg elkaar zodat het karwei niet kon worden afgemaakt.

PSV begon ongewijzigd aan de tweede helft. Ook aan het begin was het spel hetzelfde. In de 52e minuut had Berg een kans op de 1-0 maar hij schoot diagonaal voorlangs. PSV bleef druk zetten op Glasgow dat met negen man bleef verdedigen. Marcelo keeg in de 71e minuut vrijstaand een kopkans, maar hij kopte naast het doel. Echte grote kansen kregen de Eiindhovenaren niet meer waardoor de eindstand 0-0 was.

PSV

0 - 0

Glasgow Rangers

 
 Gele kaart: , Lafferty, (Rangers)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 26.000
Arbiter: Hansson (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Isaksson
Manolev
Marcelo
Bouma
Pieters
Hutchinson
Toivonen (Bakkal/84)
Engelaar
Lens
Berg (Koevermans/70)
Dzsudzsák
  Alexander
Foster
Bougherra
Weir
Bartley
Whittaker
Davis
Hutton
Edu
Lafferty (Wylde/80)
Diouf (Weiss/64)

Tuitert toe aan lange vakantie

Mark Tuitert werd vandaag elfde bij de WK afstanden in Inzell op de 1.500 meter. Een uur na de race werd de olympisch kampioen van Vancouver uit de uitslag geschrapt omdat hij de lijn zou hebben overschreden. Het kon Tuitert niets meer schelen, omdat hij leeg is na dit jaar en toe is aan rust.

De Control-rijder is teleurgesteld over zijn optreden op de 1.500 meter vandaag. "Maak daar maar een grote deceptie van. Ik ben helemaal klaar met dit seizoen. Het begon al niet zo niet lekker en toen dit toernooi van start ging was het beste er al vanaf. Ik heb er voor gekozen me vroeg te kwalificeren voor de WK afstanden en dat heeft niet goed uitgepakt want ik was hier niet goed genoeg," zei Tuitert.

"Ik voel er wel wat voor om een systeem in te voeren zoals mijn trainer Jac Orie dat voorstelde. Kwalificeren via trials, een wedstrijd waarin je met de billen bloot moet. Dan weet je hoe je ervoor staat en ben je een week later in het toernooi waarvoor je je moet kwalificeren ook goed."

Over het vandaag geëindigde seizoen meldt Tuitert: "De pijp is gewoon leeg. Ik ga een hele lange vakantie nemen."

Jeugddetentie geëist voor mishandeling Gouda

Tegen twee verdachten van openlijk geweld in Gouda is donderdag jeugddetentie geëist. In totaal stonden negen minderjarige verdachten uit Gouda voor de rechter. Zeven hoorden een straf tegen zich eisen, twee anderen moeten over twee weken voor de rechter verschijnen.

De groep had op 17 december de fiets van een meisje afgepakt en haar mishandeld. Een omstander maakte beelden van de mishandeling en zette het filmpje op internet. Op de video is te zien dat de jongeren het meisje zonder aanleiding met sneeuwballen bekogelen en haar fiets stelen. Toen ze die probeerde terug te krijgen werd ze geslagen en geschopt. De politie kreeg de beelden begin februari in handen, waarna dertien verdachten werden aangehouden. Ook vijf andere meisjes werden belaagd.

Een 14-jarige jongen uit Gouda moet als het aan het OM in Den Haag ligt vier weken de jeugdgevangenis in. De jongen zat nog in een proeftijd en heeft nog een voorwaardelijke werkstraf van 60 uur openstaan. Hij was eerder vrijgelaten, maar omdat hij zich niet aan de voorwaarden had gehouden, zit hij sinds zondag weer vast.

Een 13-jarige plaatsgenoot hoorde drie weken jeugddetentie eisen. Hij had nog een week jeugddetentie voorwaardelijk openstaan en mag die van het OM eveneens uitzitten.

De officier van justitie eiste tegen een 13-jarige en twee 14-jarige jongens 80 uur werkstraf. Een 13-jarige en een 14-jarige jongen hoorden een werkstraf van 60 uur tegen zich eisen.

Een 13-jarige jongen en een 14-jarig meisje moeten op 23 maart voor de rechter verschijnen. Overigens zijn ouders van minderjarige verdachten sinds 1 januari verplicht om aanwezig te zijn bij de rechtszaak van hun kind.

De Haagse rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Trump denkt serieus over presidentschap VS

De Amerikaanse vastgoedmagnaat Donald Trump denkt er serieus over om deel te nemen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2012. Dat heeft hij donderdag op een persconferentie in New York gezegd.

Trump verscheen samen met de Georgische president Michail Saakasjvili op de persconferentie om een luxe ontwikkelingsproject in Georgië aan te kondigen. Hij prees de manier waarop Saakasjvili het land bestuurt en zei te willen dat er in de Verenigde Staten een vergelijkbare leider zou zijn.

Trump herhaalde nog eens dat hij van plan is in juni officieel aan te kondigen of hij deelneemt aan de strijd om de Republikeinse presidentsnominatie.


I have a dream! (Foto: Novum)

Saudische politie schiet op betogers

De Saudische politie heeft donderdag het vuur geopend op honderden demonstranten die in de stad Qatif protesteerden voor democratische hervormingen in het land. Agenten zetten ook schrikgranaten in om de betogers uiteen te jagen. Volgens een ooggetuige is zeker een demonstrant hierbij gewond geraakt.

Eerder al waarschuwden de autoriteiten dat er hard zou worden opgetreden als actievoerders de straat op zouden gaan. In de hoofdstad Riyad werden leden van de oproerpolitie en elitetroepen met wapenstokken en traangas ingezet bij winkelcentra en belangrijke doorgaande wegen.

Demonstraties in Saudi-Arabië komen zelden voor. Religieuze leiders in het koninkrijk hebben betogingen een schending van islamitische wetten genoemd. De afgelopen weken zijn er toch een paar kleine demonstraties geweest. De bevolking werd via sociale netwerksites als Facebook opgeroepen om deel te nemen aan de betogingen.


Protesten in Saudi-Arabië (Foto: Novum)

Hotelspringer Amsterdam verwondt passant

Op het Damrak in het centrum van Amsterdam is donderdagmiddag iemand uit een hotelraam van driehoog naar beneden gevallen of gesprongen. Een voorbijganger werd hierbij geschampt en liep lichte verwondingen op. De persoon die viel of sprong is met spoed naar een ziekenhuis gebracht, meldt een politiewoordvoerder.

Het incident vond rond 16.45 uur plaats. Volgens de politiewoordvoerder lijkt geen sprake te zijn van een misdrijf. Of er sprake was van een val of een sprong en of er drugs in het spel zijn, wordt nog onderzocht. Het tramverkeer is tijdelijk stilgelegd.

In Amsterdam komt het vaker voor dat mensen uit een hotelraam springen. Zo sprong vorig jaar zomer een Australische toerist onder invloed van drugs van driehoog uit een raam van zijn hotel in de Kerkstraat. Hij kwam terecht op een 19-jarige Braziliaan, die zwaar rugletsel opliep.

Amsterdam ArenA gaat verbouwen

De Amsterdam ArenA gaat komende zomer beginnen met een verbouwing welke in de zomer van 2012 klaar moet zijn. Aan de oostkant van het stadion zullen ze flink gaan uitbreiden.

De plannen lagen er vorig jaar al met het oog op het bid voor het WK van 2018. Ondanks dat het hele feest niet door zal gaan, is er toch besloten om de plannen door te zetten.


Amsterdam ArenA gaat verbouwen

Webber geeft F1-demo in Melbourne

Mark Webber zal voorafgaand aan de Grand Prix van Australië op zaterdag 19 maart een Formule 1-demonstratie gaan geven in Melbourne. Door te rijden op de Bolte Bridge wordt de stad alvast in de sfeer gebracht voor de eerste F1-race in 2011 die op Albert Park verreden zal gaan worden.

Het is niet de eerste keer dat Webber een demonstratie in zijn eigen land geeft. In 2005 stuurde hij zijn Williams over de Harbour Bridge in Sydney.

Coaches Celtic en Rangers geschorst

De Schotse voetbalbond (SFA) heeft Ally McCoist en Neil Lennon geschorst, nadat ze het vorige week met elkaar aan de stok kregen tijdens een bekerduel. Assistent-trainer McCoist van Glasgow Rangers moet twee duels toekijken vanaf de tribune. Celtic-coach Lennon kreeg vier duels aan zijn broek, mede vanwege een eerder incident met een vierde official in november.

Rangers verloor het bekerduel vorige week woensdag met 1-0 en eindigde de partij met acht man. Na afloop van de wedstrijd vloog Lennon zijn collega McCoist in de haren na een hatelijke opmerking. Dit resulteerde in een massale duw- en trekpartij tussen spelers en begeleiders. Beide ploegen hebben afgesproken zich actief in te zetten om onenigheden tijdens nieuwe edities van de Old Firm te voorkomen.

Groothuis: "Zag het aankomen"

Stefan Groothuis moest zich, zoals wel vaker dit jaar, bij de WK afstanden in Inzell op de 1.500 meter tevreden stellen met een vierde plaats. Toch heeft de Control-rijder er geen moeite mee dat hij nipt het podium miste.

"Ik ben natuurlijk wel geteleurgesteld, maar ik zag het al aankomen. Het is niet anders," zei de Groothuis die Håvard Bøkko, Shani Davis en de verrassende Lucas Makowsky sneller zag rijden. "Ik reed op zich een heel goede race, de rondjes waren prima, alleen de laatste was wat minder. Aan de andere kant zat ik niet ver van de winnende tijd af, slechts een halve seconde. Wat dat betreft heb ik het niet slecht gedaan."

Morgen wordt in Inzell de 1.000 meter verreden, waarbij Groothuis wederom tot de favorieten behoort. "Met verliezen heb ik leren omgaan. Ik vind het niet moeilijk om de knop om te zetten, morgen sta ik er wel weer."

HSV mist geblesseerde Mathijsen in München

Joris Mathijsen mist zaterdag het duel met Bayern München. De centrumverdediger van Hamburger SV kampt met knieklachten en krijgt rust van trainer Armin Veh. Het is niet duidelijk wanneer de Brabander weer inzetbaar is. De Oranje-international wordt in de Allianz Arena vervangen door Heiko Westermann.

"Het heeft geen zin. Hij heeft de afgelopen duels al op zijn tanden moeten bijten en zich in dienst van de ploeg gesteld", verklaart Veh zijn beslissing op de website. "Dat had zeker niet iedereen gedaan. Ondanks de pijn wil hij altijd spelen. Hij is een modelprof."

HSV bezet na 25 wedstrijden de zevende plek in de Bundesliga en heeft een achterstand van vijf punten op nummer vijf Bayern. Geen van beide ploegen kwam in de laatste twee duels tot winst.

De Hamburger Morgenpost meldt donderdag dat Mathijsen de club komende zomer mag verlaten. Volgens de krant zijn er intern twijfels over diens kwaliteiten. Omdat het contract van de voormalig AZ-speler doorloopt tot medio 2012, hoopt HSV nog een transfersom te krijgen voor Mathijsen.

Ook de overige Nederlanders lijken de Hamburgers komende zomer te verlaten. Ruud van Nistelrooy weigert bij te tekenen, vanwege een afgeketste overgang naar Real Madrid. Eljero Elia zit vooral op de tribune en wil weg, terwijl het contract van de langdurig geblesseerde Romeo Castelen niet meer wordt verlengd.

[Upd] [WK] Bøkko wint 1.500 meter

Håvard Bøkko is de wereldkampioen geworden op de 1.500 meter voor mannen tijdens het WK afstanden in Inzell. In de laatste rit wist hij concurrent Shani Davis net voor te blijven.

Mark Tuitert was de eerste Nederlander die op het ijs verscheen. Zijn tegenstander was de Amerikaan Trevor Marsicano. Tuitert opende snel met een 23.47 en was hiermee de snelste tot dan toe. Tuitert nam daarna een kleine voorsprong op de Amerikaan, die hem daarna inhaalde. Hij reed een tijd van 1:45.74, terwijl Tuitert niet verder kwam dan een 1:46.54.

In de ronde daarna kwam Simon Kuipers in actie tegen de Canadees Denny Morrison. Laatstgenoemde opende in een 23.27 en nam hiermee meteen een voorsprong op Kuipers. Onze landgenoot kon daarna het tempo van Morrison niet bijbenen en werd op een flinke achterstand gereden. De Canadees kwam tot een tijd van 1:46.66 en dit was goed voor de tot dan toe tweede tijd. Kuipers reed 1:46.83 en dat was de achtste tijd.

Ivan Skobrev nam het een ronde later op tegen onze landgenoot Stefan Groothuis. Groothuis was de enige kans op een degelijk resultaat na de matige tijden van voorgaande Nederlanders. Groothuis opende als vierde, Skobrev als zeventiende. Hij nam een aardige afstand op de Rus en reed een tweede tussentijd na 1.100 meter. Skobrev finishte als derde, terwijl Groothuis naar de tweede tijd reed.

In de laatste rit was het de beurt aan Håvard Bøkko en Shani Davis. Beide openden goed voor hun doen. Na 1.100 meter nam Davis een voorsprong op Bøkko en dit bleek uiteindelijk niet genoeg voor de overwinning. De Noor won in 1:45.04 terwijl Davis in 145:09 aankwam. Hiermee kroonde hij zich tot wereldkampioen op de 1.500 meter, vlak voor Davis, die tweede werd. De derde plek was voor de Canadees Lucas Makowsky.

Update 18:58 uur

Mark Tuitert is uit de uitslag van de 1.500 meter geschrapt. De Nederlander overschreed in zijn rit de lijn en werd vanwege de omstreden Dr.Bibber-regel gediskwalificeerd.

Aissati wil terugkeren bij Ajax

Ismaïl Aissati gaat er van uit dat hij na dit seizoen bij Ajax terugkeert. Momenteel is de middenvelder verhuurd aan Vitesse dat een optie tot koop op hem heeft.

Aissati denkt echter niet dat hij na dit jaar in Arnhem blijft. "Het uitgangspunt is dat ik na dit seizoen terugkeer naar Ajax. Pas als blijkt dat ik daar niet in de plannen pas, ga ik verder kijken," zei de middenvelder tegen De Gelderlander.

Mocht Vitesse Aissati willen kopen, dan moet de club 1,5 miljoen euro betalen, een bedrag waar rekening mee is gehouden. Als het aan de middenvelder ligt komt het niet zo ver. "Vitesse heeft een optie tot koop, maar dat is niet aan de orde. Pas na het seizoen hou ik mij met mijn toekomst bezig."

Wüst: "Slagroom op het toetje"

Op de eerste dag van het wereldkampioenschap afstanden in Inzell pakte Ireen Wüst verrassend goud op de drie kilometer. Ze bleef haar grote concurrente Martina Sábliková voor.

Wüst ging in haar rit als een speer van start en dat bleek goed uit te pakken. "Dit is de manier waarop ik schaats. In de laatste rondes dacht ik: 'Gaan Wüst!' Gelukkig was het begin goed genoeg."

Wüst bleef Sábliková vijftiende van een seconde voor. "Op de drie kilometer gaat het gewoon pijn doen. Dat moet je proberen zo lang mogelijk uit te stellen. "Het is heel lang geleden dat ik een 3 kilometer heb gewonnen (vier jaar, red.). Het zat er de laatste tijd wel aan te komen, maar dat het dan op een WK afstanden lukt is wel heel mooi", besloot Wüst.

Cel en jeugd-tbs geëist voor fatale mishandeling

Het Openbaar Ministerie in Zutphen heeft donderdag twintig maanden jeugddetentie en jeugd-tbs geëist tegen een 16-jarige jongen uit Warnsveld. De verdachte, Peter V., staat met twee anderen terecht voor betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de 18-jarige Emiel Pardijs.

Justitie eiste tegen V. de zwaarste straf, omdat hij Pardijs in zijn gezicht zou hebben geslagen en geschopt. Ook zou hij op het lichaam van de jongen zijn gesprongen terwijl hij weerloos op de grond lag. Donderdagmiddag werd ook al tien maanden cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 20-jarige man uit Steenderen. Deze verdachte, Ricardo R., bestuurde volgens het OM de auto waarmee Pardijs werd klemgereden. Hij zou Pardijs niet hebben geslagen.

Het 18-jarige slachtoffer uit Wichmond overleed vorig jaar op 9 mei in het Nijmeegse St. Radboud Ziekenhuis aan zijn verwondingen. Enkele uren voor zijn dood zou Pardijs in een café in Zutphen ruzie hebben gekregen. Nadat hij op zijn fiets terugreed naar huis, werd hij door zijn belagers met een auto klemgereden en in elkaar geslagen.

Na de vechtpartij op de Den Elterweg in Zutphen werd het slachtoffer voor dood achtergelaten op de weg. Een passerende auto heeft hem daarna overreden. "Dit had nooit mogen gebeuren. Toen ik hoorde dat Emiel overleden was, zakte de grond onder mijn voeten weg", vertelde R. de rechters in Zutphen.

Tegen de 18-jarige Bente P. uit Baak eiste justitie woensdag al tien maanden jeugddetentie, waarvan vijf voorwaardelijk. Het meisje zou de jongens in de auto hebben opgehitst. Haar zaak werd, net als de zaak tegen V., achter gesloten deuren behandeld. De drie verdachten wordt het medeplegen van mishandeling met voorbedachten rade de dood tot gevolg hebbend ten laste gelegd.

De rechtbank in Zutphen doet 23 maart uitspraak.

Marseille-aanvaller Brandao voorlopig geschorst

Brandao is voorlopig geschorst en ontbreekt komend weekeinde dus in het team van Olympique Marseille voor de wedstrijd tegen Stade Rennes. De van verkrachting verdachte aanvaller is woensdagavond vrijgelaten uit een Franse gevangenis. Donderdag praat voorzitter Jean-Claude Dassier met Brandao over zijn toekomst bij de club.

Evaeverson Lemos da Silva, zoals zijn volledige naam luidt, wordt nog altijd verdacht van verkrachting. De 30-jarige aanvaller werd eerder deze week opgepakt nadat een 23-jarige vrouw de politie vertelde door Brandao te zijn verkracht. Dat zou zijn gebeurd toen de Braziliaan haar vorige week thuisbracht na een bezoek aan een nachtclub. Volgens Brandao vond de seks met wederzijdse toestemming plaats. Hij werd dinsdag opgepakt.

De Braziliaan is sinds 2009 in dienst bij Marseille en speelde 65 wedstrijden in de Ligue 1. Hij was namens de Fransen goed voor zestien doelpunten.

Dronken vrouw rijdt door na openklappen airbags

Een dronken vrouw is donderdag nadat ze tegen de vangrail van de A16 bij Ridderkerk was gebotst met opengeklapte airbags gewoon doorgereden. De vrouw is aangehouden, meldt het Korps Landelijke Politiediensten.

De vrouw uit Rotterdam werd rond 17.00 uur opgepakt. Ze was even daarvoor tegen de vangrail aangereden, waarna de zij-airbags van haar auto openklapten. Meerdere automobilisten hadden het slingerende rijgedrag van de vrouw gemeld aan de politie.

De Rotterdamse is meegenomen naar een politiebureau in Rotterdam. Onderzoek moet uitwijzen hoeveel alcohol ze precies had gedronken.

Terugkeer Ape Escape in juni op Playstation 3

Na vele games voor de Playstation 2 en PSP verschijnt in juni een Ape Escape-gezelschapsspel voor de Playstation 3. Sony Computer Entertainment heeft de game, dat alleen te spelen is met een Playstation Move-controller, donderdag aangekondigd.

In de nieuwe Ape Escape wordt de aarde overvallen door een apenleger. Het is de taak van de speler om de dieren te vangen en Specter, de kwaadaardige apenleider, te verslaan. Spelers moeten onder andere aapjes vangen met een net, aapjes neerschieten met bananen en ze wegblazen met een ventilator.

Na actieve spellen als Sports Champions en Racquet Sports en quizgames TV Superstars en Buzz is Ape Escape niet het eerste gezelschapsspel voor de bewegingsgevoelige Move-controller. Hiermee lijkt Sony met de Move-controller toch de lijn te volgen die is ingezet met de Nintendo Wii.

Playstation 3-bezitters hoeven niet te klagen over gebrek aan games voor fanatieke spelers. Zo ondersteunt het eind vorige maand uitgekomen schietspel Killzone 3 zowel de traditionele besturing als de Move-controller.

Praalwagenparade warenhuis Macy's verfilmd

De Thanksgiving-optocht die warenhuis Macy's ieder jaar organiseert, komt op het witte doek. Producenten Scott Glassgold en Raymond Brothers hebben een contract gesloten met de Amerikaanse warenhuisketen over de filmrechten. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

De film over de praalwagenparade door de straten van New York wordt een vrolijke familiefilm. Macy's organiseert de jaarlijkse optocht sinds de jaren twintig in het kader van de Amerikaanse feestdag Thanksgiving Day. Glassgold en Brothers zijn in gesprek met schrijvers over de verhaallijn van de film. Het duo produceerde in 2009 het basketbaldrama Hurricane Season.

Het warenhuis, dat claimt het grootste ter wereld te zijn, is blij met de aangekondigde familiefilm. "We zijn altijd op zoek naar de nieuwe Miracle on 34th Street", zegt topman Robin Hall van Macy's. Deze kerstfilm uit 1947 gaat over de kerstman die het warenhuis inhuurt.


Praalwagenparade warenhuis Macy's verfilmd (Foto: Novum)

Madonna regisseert debuterende dochter Lourdes

De 14-jarige Lourdes Leon heeft een klein rolletje in de film W.E. die haar moeder Madonna regisseert. Ze speelt de jonge versie van de hoofdpersoon, een rol van Abbie Comish. Dat vertelde de actrice aan de Amerikaanse muziekzender MTV.

Leon speelt haar eerste filmrol onder de naam Lola Leon. "Ze is een superschattige, jongere versie van het karakter dat ik speel", zegt de 28-jarige Comish.

W.E. is een romantisch drama over een jonge vrouw die is geobsedeerd door de affaire tussen de Britse koning Edward VIII en de Amerikaanse Wallis Simpson, een gescheiden vrouw. De Koning deed in 1936 afstand van de troon om met haar te trouwen.

Madonna heeft ook het scenario van de film geschreven. Volgens Comish is Madonna een geboren filmmaker. "Het zit in haar natuur", vindt de actrice. "Ze is een heel slimme vrouw, die erg belezen is." Comish is vanaf april in de Nederlandse bioscopen te zien in de thriller Limitless, waarin ook Robert de Niro speelt.

W.E. is de tweede film die Madonna regisseert. Haar regiedebuut Filth and Wisdom uit 2008 werd matig ontvangen. De zangeres hoopt dat haar nieuwe film deze zomer in première kan gaan tijdens het filmfestival van Venetië.


Madonna regisseert debuterende dochter Lourdes (Foto: Novum)

Libië dreigt Sarkozy met 'ernstig geheim'

Libië slaat terug naar Frankrijk. Op de dag dat Parijs de rebellen erkende als rechtmatige leiders van het Noord-Afrikaanse land, dreigt het regime van Moammar Gadhafi een 'ernstig geheim' over de Franse president Nicolas Sarkozy openbaar te maken. Dat zal 'de val van Sarkozy in gang zetten’, claimde de Libische staatstelevisie donderdag.

Het geheim heeft volgens de Libische propaganda te maken met donaties voor Sarkozy's campagne voor de presidentsverkiezingen in 2007. De beschuldigingen zijn echter niet nieuw. De miljardaire Liliane Bettencourt, efgename van cosmeticagigant L'Oréal, is beschuldigd van verboden donaties aan Sarkozy's partij.

Libië dreigt Sarkozy met'ernstig geheim'
Libië dreigt Sarkozy met 'ernstig geheim' (Foto: ANP)

Libië: 'Braziliaanse journalist snel vrij'

De Braziliaanse journalist die al een week vermist wordt in Libië staat op het punt vrijgelaten te worden uit een gevangenis ten westen van Tripoli. Dat zegt de werkgever van Andrei Netto, de krant Estado de S. Paulo. De krant heeft dit vernomen van de Libische ambassadeur in Brazilië.

Volgens ambassadeur Salem Omar Abdullah Al-Zubaidi was Netto gearresteerd omdat hij fouten had gemaakt bij het invullen van formulieren toen hij Libië was binnengekomen. Over het lot van journalist van de Britse krant the Guardian die samen met Netto reisde is nog niets bekend.

Libië: 'Nederlandse militairen worden vrijgelaten'

De drie Nederlandse militairen die gevangen zitten in Libië komen vrij. Dat meldt de Libische staatstelevisie. Het drietal wordt overgedragen aan een Europese delegatie, uit Malta en Griekenland.

De drie militairen werden vorige week zondag gevangen genomen toen ze probeerden twee evacués in Libië op te pikken. Ze waren per helikopter opgestegen vanaf het marinefregat Hr. Ms. Tromp.

De Ministeries van Buitenlandse Zaken en van Defensie waren donderdagmiddag nog niet bereikbaar voor een reactie.

Twilight-finale moet 1,2 miljard dollar opleveren

De Amerikaanse filmmaatschappij Summit Entertainment verwacht 1,2 miljard dollar, zo'n 860 miljoen euro, te verdienen met de Twilight-films Breaking Dawn 1 en 2. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten die in handen zijn van de Amerikaanse entertainmentsite The Wrap.

Ook blijkt dat het budget van de laatste twee films uit The Twilight Saga een stuk hoger is uitgevallen. De productie kost 263 miljoen dollar, terwijl tweehonderd miljoen dollar was geraamd. Het vorig jaar verschenen Eclipse, het derde deel van de filmreeks The Twilight Saga, kostte 65 miljoen dollar om te maken en bracht wereldwijd 698 miljoen dollar op.

Breaking Dawn is het vierde boek uit The Twilight Saga-reeks van Stephenie Meyer. De roman wordt in twee delen verfilmd. In de films komt de driehoeksverhouding van de hoofdpersonen Bella (Kristen Stewart) met de vampier Edward - gespeeld door Robert Pattinson - en de weerwolf Jacob (Taylor Lautner), tot een climax.

De opnames van de twee films zijn in volle gang. Het eerste deel moet nog dit jaar in de bioscopen verschijnen en in 2012 komt deel twee uit.


Twilight-finale moet 1,2 miljard dollar opleveren (Foto: Novum)

Ruim 2 miljoen voor gitaren Eric Clapton

Eric Clapton heeft woensdag ruim 2 miljoen dollar bij elkaar gebracht voor een afkickkliniek. De 65-jarige artiest stelde een deel van zijn gitaarcollectie ter beschikking voor een veiling, die uiteindelijk 2,15 miljoen dollar opbracht.

Clapton stelde in totaal 75 gitaren en 55 versterkers beschikbaar. Zijn Gibson L-5P werd voor bijna 83.000 dollar van de hand gedaan, ver boven de verwachte opbrengst van 20.000 á 30.000 dollar. Zijn zwarte Fender Stratocaster leverde ruim 51.000 dollar op en een replica van een andere Fender Stratocaster ging voor 30.500 naar een nieuwe eigenaar. Het hoogste bedrag dat werd neergelegd voor een versterker was 42.700 dollar.

De veiling vond plaats in veilinghuis Bonhams in New York. De opbrengst gaat naar het Crossroads Centre op het Caribische eiland Antigua. Clapton, zelf voormalig alcoholverslaafde, richtte de afkickkliniek op in 1998.


Ruim 2 miljoen voor gitaren Eric Clapton (Foto: Novum)

'Nieuwe spelcomputer Sony dit jaar in Europa'

De nieuwe draagbare NGP-spelcomputer van Sony verschijnt op 11 november in Europa. Dat schrijft het Britse vakblad MCV op basis van uitspraken van gamebedrijven die werken aan spellen voor de Next Generation Portable (NGP). Sony heeft het bericht nog niet officieel bevestigd.

Eerder gaf de fabrikant aan dat de NGP-spelcomputer in ieder geval dit jaar zou verschijnen, aangenomen werd dat dat in Japan zou zijn. Gamestudio's die spellen maken voor de draagbare spelcomputer moeten hun games tegen het eind van de zomer ter goedkeuring bij Sony inleveren. Alleen dan zouden de games op tijd klaar kunnen zijn voor de lancering van de NGP.

Sony onthulde de NGP, een krachtige spelcomputer met diverse multimedia- en besturingsmogelijkheden, tijdens een persconferentie in januari. Games zijn te besturen met behulp van bewegingssensoren, een aanraakscherm, aanraakinterface en twee analoge joysticks.

De nieuwe spelcomputer gebruikt 3G- en Wifi-internetverbindingen om contact te maken met het Playstation Netwerk zodat spellen gekocht kunnen worden en spelers kunnen chatten. Spellen voor de NGP kunnen ook in de winkel worden gekocht. Een internetverbinding is geen vereiste om te kunnen gamen.

Menselijke penis had 'stekels'

De menselijke penis was vroeger voorzien van kleine harde stekeltjes of weerhaakjes om zaadcellen van eventuele voorgangers in de vrouw te verwijderen. Deze fysiologische hulpmiddelen zijn we in de evolutie kwijtgeraakt omdat polygamie plaatsmaakte voor monogamie. Onderzoekers verbonden aan de Stanford University in Californië publiceerden woensdag in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature de uitkomst van hun onderzoek naar de verschillen tussen mens en aap.

Chimpansees en andere aapachtigen zijn nog wel in het bezit van deze wapens. Biologen Gill Bejerano en David Kingsley hebben het onderzoek geleid. In eerste instantie waren ze niet specifiek op zoek naar een verklaring voor het verlies van de stekeltjes. 

Het onderzoek was gericht op het verklaren van het verschil in DNA van de chimpansee en de mens. Het DNA komt voor 96 procent overeen. Ze vonden 510 DNA-sequenties bij de chimpansee die afweken van die van de mens.

Twee sequenties werden nader onderzocht, omdat die mogelijk interessant zouden zijn. Na het inbrengen van de twee sequenties in het DNA bij een muis bleek de ene te zorgen voor de aanwezigheid van de stekeltjes of weerhaakjes, en de ander voor een afremming van de groei van een specifiek gebied in de hersenen, waardoor er ruimte ontbrak voor de hersenen van chimpansees om door te groeien.

De wetenschappers gaan verder met het uitzoeken van de functie van de overige 508 DNA-sequenties. David Haussler, gespecialiseerd in moleculaire evolutie, is de natuur in ieder geval dankbaar. "Stelletjes in de hele wereld mogen blij zijn dat dit specifieke deel van het DNA is gedumpt", zo gaf hij aan.

Wetenschappers stellen al een langere periode dat de stekeltjes bij de chimpansee werden gebruikt om spermarivalen te slim af te zijn. Dat de mens het tegenwoordig doorgaans bij één partner tegelijk houdt, maakt deze vaardigheid voor ons overbodig. Hoe deze evolutie precies is bewerkstelligd, is nog niet duidelijk.

Weinig verschuivingen in peiling

De Provinciale Statenverkiezingen hebben weinig invloed gehad op de peilingen. De eerste editie van de Politieke Barometer na de stembusgang laat een aantal kleine verschuivingen zien.

De VVD verliest ten opzichte van twee weken geleden 1 zetel maar blijft met 33 stuks de grootste partij. De PVV blijft op 27 zetels staan; het CDA krijgt er 1 bij en komt uit op 19. De gedoogcoalitie is bij elkaar goed voor 79 zetels; 3 meer dan de partijen nu bezetten in de Tweede Kamer.

Ook bij de oppositie verandert er weinig. De PvdA blijft staan op 23 zetels, de SP op 16, de ChristenUnie op 5 en de SGP op 2. D66 stijgt van 14 naar 15 en GroenLinks zakt van 8 naar 7. Ook de Partij voor de Dieren verliest een zetel en komt uit op 2.

Nieuwkomer 50Plus zou 1 zetel krijgen in de Tweede Kamer, blijkt uit de peiling van bureau Synovate. De partij van Jan Nagel veroverde tijdens de verkiezingen vorige week waarschijnlijk ook een zetel in de Eerste Kamer.

Meer duurzame bosbouw in Afrikaans regenwoud

De Republiek Congo heeft nog eens 571.000 hectare tropisch regenwoud aangewezen voor duurzame bosbouw, maar vooralsnog zijn er te weinig geïnteresseerden voor het kostbare product. Dat heeft de non-profitorganisatie Forest Trust donderdag in Genève gezegd.

Door de maatregel neemt de totale oppervlakte regenwoud die beschikbaar is voor duurzame bosbouw toe tot 5,3 miljoen hectare. Het bosgebied valt onder het beheer van de Congolaise Industrielle des Bois, een van de grootste houtkapbedrijven van Afrika.

Door middel van duurzame bosbouw moet het op een na grootste regenwoud ter wereld worden beschermd. Milieuvriendelijke houtkap moet bovendien voorkomen dat inheemse pygmeeënstammen verdwijnen en olifanten, chimpansees, gorilla's en bonobo's nog meer in hun bestaan worden bedreigd.

Het Congolese regenwoud is zo'n 100 miljoen hectare groot. Jaarlijks gaat ongeveer 4 miljoen hectare verloren aan illegale houtkap, mijnbouw, landbouw en wanbeheer.

Secret Story gaat seizoen afmaken

Zenderbaas Alphons Martens van NET5 heeft op Radio 538 gezegd dat Secret Story zijn seizoen gewoon netjes af gaat maken. Hij blijft geloven in het programma en zegt dat de kijkcijfers geleidelijk stijgen.

"We hebben tot nog toe een hoop tijd besteed aan het uitleggen van het spel. Ik denk dat dat nu wel bekend is bij de kijker en we daardoor de focus kunnen leggen op het spel en de karakters", aldus Alphons aan de telefoon bij Ruud de Wild op Radio 538.

Eerder werd gesuggereerd dat het programma niet lang te leven zou hebben en de kijkcijfers alleen maar inzakken. 

Dubbelslag Klöden in Parijs-Nice

Andreas Klöden heeft de vijfde etappe in Parijs-Nice gewonnen. Na 193 kilometer koersen, van Saint-Symphorien-sur-Coise naar Vernoux-en-Vivarais, was de Duitser van RadioShack de snelste van een kopgroep van zeven man.

Klöden nam ook de leiding in het algemeen klassement over van Thomas de Gendt van Vacansoleil. De Duitser heeft vier seconden voorsprong op Samuel Sanchez en zes seconden op Matteo Carrara van Vacansoleil.

Geen bewijs voor kijken kinderporno groepsleider

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft geen bewijs gevonden dat een groepsleider van een buitenschoolse opvang in Zevenaar naar kinderporno heeft gekeken. De man gaat vrijuit. Dat heeft het OM in Arnhem donderdag gemeld.

De groepsleider werd in november op non-actief gesteld omdat hij op een computer op zijn werk kinderpornosites zou hebben bezocht. Begin deze maand kwam de zaak naar buiten.

De politie heeft de computer onderzocht. Daaruit is gebleken dat de man pornosites heeft bezocht, maar de politie heeft niet kunnen vaststellen of er kinderporno op stond.

Bahrein waarschuwt voor 'illegale' demonstraties

De Bahreinse autoriteiten hebben donderdag gewaarschuwd voor demonstraties van sjiitische activisten nabij gebouwen van ministeries. De regering noemt de demonstraties illegaal.

Volgens het staatspersbureau Bahrein News Agency zijn demonstraties 'nabij ministeries, winkelcentra, of op locaties waar verkeersopstoppingen kunnen ontstaan' illegaal. Demonstraties op het Parelplein, dat het centrum vormt van de demonstraties, zijn 'voor zonsopkomst en na zonsondergang' verboden.

De Bahreinse autoriteiten merkten op dat het aantal demonstraties in de hoofdstad toeneemt. De betogingen begonnen drie weken geleden. De sjiitische meerderheid in het land probeert de greep van de soennitische monarchie op het land te verminderen. Dagelijks zijn er demonstraties en worden er protestmarsen gehouden bij gebouwen die volgens de actievoerders het symbool zijn van de onderdrukking en ongelijkheid.


Bahrein waarschuwt voor 'illegale' demonstraties (Foto: Novum)

Politie begint website tegen heling

Wie een tweedehands artikel wil kopen, bijvoorbeeld op Marktplaats, kan voortaan nagaan of het is gestolen. Sinds donderdag is de politiewebsite stopheling.nl in de lucht, waar aan de hand van serienummers kan worden gecontroleerd of een product als gestolen te boek staat.

Wie een fiets, auto of mobiele telefoon wil kopen, doet er volgens de politie goed aan minstens vijf cijfers van het serienummer in te voeren op de nieuwe site. Zo kan worden voorkomen dat iemand een gestolen artikel koopt, wat strafbaar is.

De politie erkent dat de nieuwe site geen waterdicht systeem tegen heling biedt, al was het maar omdat lang niet iedereen de serienummers van zijn bezittingen noteert. Ook doet niet iedereen aangifte van diefstal, en als dat wel gebeurt duurt het even voordat de gestolen waar via de nieuwe site te vinden is.

[WK] Wüst wint goud op 3.000 meter

Ireen Wüst heeft goud gewonnen op de 3.000 meter bij de WK afstanden in Inzell. De Nederlandse reed in de Duitse plaats 4.01,56 en bleef hiermee verrassend favorietes Martina Sábliková en Stephanie Beckert voor.

De 3.000 meter ging rustig van start en de eerste die een serieuze tijd neerzette was Diane Valkenburg met 4.07,01 waarmee ze zevende werd. Na de dweil was Wüst de eerste van de favorietes die in actie moest komen. De Nederlandse ging hard van start en zette ondanks twee zware slotrondes een tijd van 4.01,56 neer.

Jorien Voorhuis kwam met 4.08,10 (zevende) niet in de buurt van de snelste tijd en dit gold ook voor Stephanie Beckert die met 4.04,28 slechts brons kon pakken. In de laatste rit was Sábliková de enige die nog aan de snelste tijd kon komen, maar ondanks een vlakke rit kwam de Tsjechische met 4.02,07 nipt tekort.

Wüst is aan een goed seizoen bezig. De 24-jarige werd al tweede tijdens het EK allround en won het WK allround. Ze lost Renate Groenewold af als wereldkampioen op de 3000 meter. De Groningse won die titel in 2009. In olympische jaren wordt er geen WK afstanden verreden.

Waarschuwingssysteem Ketelbrug vervangen

Rijkswaterstaat begint maandag met het vervangen van het waarschuwingssysteem van de Ketelbrug. Tijdens het werk kan het verkeer op de A6 tijdelijk te maken krijgen met afsluitingen of beperking van het aantal rijstroken, meldt Rijkswaterstaat donderdag. Voor schepen hoger dan 12 meter wordt de brug van 29 tot en met 31 maart niet bediend.

Het oude systeem, dat automobilisten een sein moet geven als de brug opengaat, heeft regelmatig last van storingen. Dat zorgt voor veel hinder voor het wegverkeer en schepen. In het najaar van 2009 ging de brug open, maar de slagbomen niet dicht. Meerdere auto's reden tegen de rand van de brug. Vier mensen raakten gewond.

Na het ongeluk bleef de brug een tijd dicht. Begin dit jaar was de brug ook dagenlang niet open voor scheepverkeer na een storing in het waarschuwingssysteem. Rijkswaterstaat hoopt dat de vervanging de problemen verhelpt.

Woningen ontruimd na afbreken kraan in Haarlem

De politie heeft donderdagmiddag in Haarlem enkele woningen en een hotel ontruimd nadat de arm van een hijskraan door de harde wind was afgebroken. De arm bungelt nog aan de hijskraan.

De hijskraan staat op de Raaks in het centrum van Haarlem. Het hotel en de woningen zijn ontruimd omdat het gevaar bestaat dat de arm naar beneden valt. Een andere hijskraan moet de arm komen weghalen, maar dat wordt bemoeilijkt door de harde wind, zegt een politiewoordvoerder.

Farrar slaat dubbelslag in Tirreno

De tweede etappe van Tirreno-Adriatico is gewonnen door Tyler Farrar. De Amerikaan van Garmin was na 202 kilometer koersen van Carrara naar Indicatore de snelste in de massasprint.

In de laatste vijf kilometer van de etappe van vandaag probeerden Burghardt en Iglinsky nog weg te komen uit het peloton maar zij werden weer teruggepakt. In de eindsprint ging het tussen Petacchi en Farrar en de Amerikaan trok aan het langste eind. Bovendien nam hij ook de leiding in het algemeen klassement over van Lars Boom.

'Huntelaar terug naar Ajax'

Klaas-Jan Huntelaar keert terug bij Ajax aankomende zomer. De spits zou niet naar tevredenheid presteren bij Schalke 04. Het Engelse tabloid News of the World meent dat een transfer van Huntelaar naar Ajax niet lang uit zal blijven. Bij zijn Duitse werkgever is men teleurgesteld in de spits van het Nederlands elftal en bij Ajax zou een spits juist meer dan welkom zijn.

Het blad meldt dat trainer Frank de Boer van Ajax in Huntelaar de ideale nummer 9 voor zijn team ziet. De spits die ooit van sc Heerenveen overkwam naar Ajax was eerder al goed voor 105 doelpunten in 136 wedstrijden voor de Amsterdammers.

De prijs zou nog wel problemen opleveren. Schalke zou twaalf miljoen euro vragen voor de aanvaller van Oranje, terwijl Ajax niet meer dan tien miljoen euro zou willen neertellen voor de Achterhoeker. Ajax ontving in 2008 nog 27 miljoen euro toen het de spits aan Real Madrid verkocht.

Wenger haalt uit naar UEFA

Arsenal-trainer Arsène Wenger heeft vandaag hard uitgehaald naar de Europese voetbalbond UEFA. De Fransman vindt dat de bond zich 'dictatoriaal en zeer arrogant' gedraagt en dat meer bescheidenheid op zijn plaats is.

Wenger wil excuses van de UEFA voor de rode kaart die Robin van Persie dinsdag ontving in het verloren duel tegen FC Barcelona. "Dat lijkt mij veel meer op zijn plaats dan mensen in staat van beschuldiging stellen die niets hebben misdaan. Die schandalige beslissing heeft ons en iedereen die van voetbal houdt zeer gefrustreerd."

De UEFA heeft een onderzoek ingesteld naar het gedrag van Wenger en Arsenal-speler Samir Nasri. Het duo moet zich hiervoor op 17 maart verantwoorden voor de tuchtcommissie vanwege het wangedrag na afloop van het Champions League-duel eerder deze week. Scheidsrechter Massimo Busacca zou door het tweetal belaagd zijn.

PVV wil allochtone broodgooiers aanpakken

De PVV in Den Haag wil dat allochtone 'broodgooiers' keihard worden aangepakt. Zij zorgen namelijk voor veel meeuwenoverlast, vindt gemeenteraadslid en Tweede Kamerlid Richard de Mos.

De 'ongewenste bruine tapijtvloeren' die de meeuwen over de Haagse wijk Morgenstond uitstrooien, zijn De Mos een doorn in het oog. Deze overlast wordt volgens hem vooral veroorzaakt door 'hardleerse, veelal allochtone broodgooiers' uit de wijk. Zij gooien stelselmatig voedsel van de balkons of kieperen hele broden in de sloot.

Hierdoor komt de leefbaarheid ernstig onder druk te staan. De broodgooiers moeten harder worden aangepakt, want het 'pamperen' van deze buurtbewoners heeft niet geholpen, aldus De Mos. Dan gaat het onder meer om 'peperdure' ondergrondse containers, speciale broodbakken, bordjes met de tekst 'niet voeren' en een 'twee ton kostende kansloze actie 'De Groene Moskee'.

"Steeds weer moeten autochtone Hagenezen lijden onder de regels die de islam oplegt", verzucht De Mos. De gemeente moet veel meer gaan surveilleren in de wijken waar dit probleem speelt, vindt hij. Ook krijgen broodgooiers wat hem betreft een 'torenhoge' bestuurlijke boete.

Paay, Brard en Breukhoven mogelijk bij de Toppers

Patricia Paay, Patty Brard en Connie Breukhoven steken mogelijk de koppen bij elkaar voor een optreden tijdens de concerten van de Toppers. Volgens Topper Gerard Joling wordt al jaren over een dergelijk gastoptreden gesproken, maar is het nog niet rond. "Ik denk dat het goed komt", vertelde Joling donderdag in de ochtendshow van Edwin Evers.

"Er is twee, drie jaar geleden al sprake van geweest", zegt de 50-jarige zanger over een optreden van Paay, Brard en Breukhoven. "Maar toen was er zo ontzettend veel herrie tussen met name Connie en Patricia." Onlangs opperde Joling het idee weer bij de dames. "Ik heb Connie een paar weken geleden gesproken en gezegd dat ze gewoon moest gaan praten."

Breukhoven en Paay vlogen elkaar jarenlang in de haren, maar lijken de laatste tijd weer met elkaar door een deur te kunnen. Robert Jensen beweerde in januari een verzoening tussen de twee diva's te hebben bewerkstelligd door ze telefonisch in contact te brengen. Joling zegt donderdag dat ook hij het idee heeft dat de diva's elkaar hebben gesproken. "Het zijn wel vrouwen van 50, 60 jaar. Ik ben geen kleine jongen die daartussen gaat zitten."

De drie dames hebben nog niet toegezegd in de Amsterdam ArenA op het podium te klimmen. Joling houdt een slag om de arm. "Of ze mee gaan doen, durf ik niet te zeggen. Er wordt wel over gesproken. Als het doorgaat, zou het enig zijn. Het zijn toch drie vrouwen die er nog fantastisch uitzien."

Breukhoven zelf ontkent dat er sprake is van een eventueel gastoptreden. "Ik weet nergens van", reageerde ze in Evers' radioshow. "Er is nog nooit over gesproken." Dat is volgens Joling niet waar. "Ik hoop dat het doorgaat. Maar voordat je het weet, hebben ze weer ruzie en vliegen ze elkaar weer in de haren. Het dak van de ArenA moet in ieder geval open, want die ego's zijn zo groot."


Paay, Brard en Breukhoven mogelijk bij de Toppers (Foto: Novum)

THQ investeert miljoenen in Warcraft-concurrent

Met een investering van ruim 36 miljoen euro doet game-uitgever THQ een gooi naar de troon van online game World of Warcraft. Het online spel Warhammer 40.000: Dark Millennium moet volgend jaar op de markt komen. De uitgever verwacht dat het spel zichzelf binnen vijf jaar terugverdient.

Twaalf miljoen spelers en zeker 120 miljoen euro omzet per maand maken World of Warcraft het schoolvoorbeeld van een succesvolle massively multiplayer online-game (MMO). Dergelijke online games zijn groeiende in Europa en de VS, terwijl ze in Azië al jaren 'booming business' zijn.

In de Verenigde Staten en West-Europa zou er volgens onderzoek van TNS/Nipo jaarlijks zeker 2,2 miljard euro in deze online games omgaan. Hierbij worden de aanschaf van het spel, virtuele goederen, virtueel geld en abonnementen meegerekend. In Nederland wordt jaarlijks 45 miljoen euro verdiend aan de MMO-games.

Warhammer 40.000: Dark Millennium is een MMO waarin spelers met en tegen elkaar kunnen strijden. Iedere speler maakt een eigen personage waarbij uit verschillende rassen en beroepen kan worden gekozen. Elk van de rassen streeft naar dominantie binnen de spelwereld wat een nooit ophoudende oorlog moet opleveren.

Met productiekosten van 36 miljoen euro, behoort Warhammer 40.000: Dark Millennium tot een van de duurdere games. Zo zou de detectivegame L.A. Noire evenveel gekost hebben, terwijl de racegame Gran Turismo 5 na vele jaren ontwikkeling bijna 60 miljoen euro heeft gekost. Naar verluidt is Grand Theft Auto IV de duurste game aller tijden met productiekosten boven de 70 miljoen euro.

Robert Mikelsons verdacht van verkrachting kinderen

Robert Mikelsons, de hoofdverdachte in de grote misbruikzaak in Amsterdam, zou kinderen hebben verkracht. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekendgemaakt. Onduidelijk is nog om hoeveel kinderen het gaat.

Mikelsons (27) zou de strafbare feiten hebben gepleegd tussen 2007 en 2010. De kinderen waren jonger dan twaalf jaar. Richard van Olffen, de 38-jarige medeverdachte en echtgenoot van Mikelsons, wordt er onder meer van verdacht dat hij een kind heeft gedwongen tot ontucht.

Justitie maakte enige tijd geleden bekend dat Mikelsons heeft bekend dat hij 83 kinderen seksueel heeft misbruikt. Het OM wil niet zeggen of hij ze ook allemaal zou hebben verkracht. De verdachte kwam met de kinderen in contact op de Amsterdamse crèches waar hij werkte en tijdens zijn werk als kinderoppas.

Burgemeester Eberhard van der Laan zei donderdag tegen de lokale tv-zender AT5 dat meerdere ouders van slachtoffers zich hebben teruggetrokken om de privacy van hun kind te waarborgen. Zij willen niet het risico lopen dat de naam van hun kind ooit ergens opduikt.

Een van de advocaten van Mikelsons, Tjalling van der Goot van het Leeuwarder advocatenkantoor Anker & Anker, wilde donderdag nog niet inhoudelijk op de aanklacht tegen zijn cliënt ingaan. Hij wacht daarmee tot de eerste regiezitting volgende week donderdag bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Overigens benadrukte hij dat het gaat om een voorlopige dagvaarding, aangezien het onderzoek nog loopt.

Het voorarrest van een derde verdachte in de zaak, Edwin R., werd vorige week geschorst. Deze week bleek plotseling dat er ook nog een vierde verdachte was. Ook deze man kwam onlangs vrij, maar hij pleegde kort daarna zelfmoord.

BMW met zes auto's in DTM

BMW heeft bekend gemaakt dat het vanaf volgend jaar met drie teams (zes auto's) deel zal gaan nemen aan het DTM. De fabrieksteams RBM en Schnitzer zullen samen met nieuwkomer Reinhold Motorsport de M3's gaan runnen in de strijd met Audi en Mercedes.

"De afgelopen maanden zijn we intensief bezig geweest met het DTM-project. Het project gaat steeds sneller en met de benoeming van de teams is een volgende stap gezet. Naast de ontwikkeling van de auto is het nu een kwestie van taken toebedelen, en structuren en processen opzetten. De samenwerking tussen BMW Motorsport en de teams moet stevig zijn. Deze line-up is uitstekend voor BMW. We verheugen ons op de coöperatie voor de komende jaren en hopen samen grote successen te boeken," zei BMW motorsportbaas Mario Theissen.

Schut mist FC Utrecht - FC Groningen

Alje Schut doet morgen niet mee in de confrontatie tussen FC Utrecht en FC Groningen. De verdediger heeft nog te veel last van de trap in zijn gezicht van Marc Janko in het bekerduel met FC Twente, melden de Utrechters. Schut deed afgelopen weekeinde wel mee tegen Roda JC, maar dat was achteraf toch iets te vroeg, zag trainer Ton du Chatinier.

Ismo Vorstermans, die zijn neus heeft gebroken, speelt gewoon bij Utrecht. Of hij met een gezichtsmasker speelt, is nog niet bekend.

Trulli: "Betrouwbaarheid Lotus baart zorgen"

Team Lotus beleeft niet de beste testwinter in de Formule 1. Coureur Jarno Trulli heeft openlijk zijn zorgen uitgesproken over het ontbreken van de betrouwbaarheid bij de Maleisische renstal.

Vandaag bij de test in Barcelona kampte Team Lotus met versnellingsbakproblemen en een waterlek, waardoor Trulli wederom niet veel ronden kon rijden. De renstal is dan ook blij dat de Grand Prix van Bahrein afgelast is.

"Dat baart me zorgen, al hoop ik dat we alles kunnen oplossen voor we in Melbourne van start gaan," zei Trulli die ook vorig seizoen veel problemen kende. Toch is de situatie nu anders. "Vorig seizoen konden we er weinig tegen beginnen omdat de onderdelen niet door onszelf werden gebouwd. We hebben nu allerlei nieuwe dingen, maar dat brengt nieuwe problemen met zich mee, vooral op het gebied van betrouwbaarheid. Gelukkig kunnen we er dit keer wel aan werken."

De Italiaan hoopt dat het team dit seizoen aan kan pikken bij de middenmoot. "Ik hoop dat we mee kunnen doen, maar de ene middenmoter is sterker dan de andere. Zo denk ik niet dat we kunnen wedijveren met Toro Rosso en ook McLaren ligt op ons voor, maar wie weet dat we de strijd aangaan met Sauber en Force India."

Fietser tientallen meters door lucht geslingerd

Een 20-jarige fietser is woensdagavond in Voorburg ernstig gewond geraakt nadat hij door een auto was aangereden. De man is tientallen meters door de lucht geslingerd. In een lantaarnpaal is op 6 meter hoogte een afdruk van de fiets gevonden. Dat heeft de politie donderdag gemeld.

De fietser werd aangereden door een auto die met hoge snelheid over de Laan van Nieuw Oost-Indië reed. Na het ongeluk reed de auto door. De bestuurder, een 26-jarige Voorburger, meldde zich later bij de politie, die zijn auto toen al had gevonden. De man is aangehouden.

Het slachtoffer ligt met ernstig hersenletsel in het ziekenhuis. Zijn toestand is kritiek.

Jaar cel en tbs geëist tegen stenengooier A12

Een 31-jarige man die vorig jaar werd betrapt terwijl hij stenen op de A12 gooide, heeft donderdag voor de rechtbank in Den Haag een jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie wil dat hij wordt veroordeeld voor poging tot moord.

De man gooide in oktober vorig jaar vanaf een viaduct in Den Haag stenen op de weg. De politie betrapte de man op heterdaad. De Hagenaar verklaarde direct na zijn aanhouding dat hij mensen wilde doden. In de rechtszaal heeft hij daaraan toegevoegd dat hij eigenlijk zelfmoord wilde plegen, maar niet durfde. Daarom had hij besloten een moord te plegen. Dan zou hij worden opgesloten.

Niemand raakte gewond door de stenen die de man naar beneden gooide. Een van de stenen raakte een busje, de overige stenen kwamen op het wegdek terecht. Vijf auto's raakten beschadigd toen ze over de stenen heenreden.

Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat de verdachte een stoornis heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is. De kans op herhaling is volgens deskundigen groot.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

MotoGP uitgezonden op Sport1

De MotoGP zal dit seizoen toch op de Nederlandse televisie te zien zijn. Sport1 heeft namelijk de rechten verworven om de komende twee seizoenen alles rond de MotoGP, Moto2 en 125cc/Moto3 uit te gaan zenden. Ook de TT van Assen zal op de zender uitgezonden worden.

De afgelopen jaren zond RTL7 de races van de MotoGP uit, maar vorig jaar raakte de zender de rechten kwijt aan CarChannel dat uiteindelijk niet aan haar verplichtingen kon voldoen waardoor de Nederlandse fans verstoken bleven van beelden.

Dit jaar kunnen de fans onder meer Jasper Iwema weer in de 125cc-klasse live in actie zien komen.

Honden vergiftigd in Hilversum

Op een hondenuitlaatstrook in Hilversum zijn vorige week rattengif en glasscherven gevonden. Volgens de melder zijn drie honden ziek geworden, waarvan er een is overleden. De zieke honden moesten spugen en plasten bloed, meldt de politie donderdag.

Mensen van wie hun viervoeter ziek is geworden na het uitlaten op deze uitlaatstrook en waarvan de dierenarts heeft aangegeven dat dit is veroorzaakt door gif, wordt gevraagd aangifte te doen. Het gaat om de hondenuitlaatstrook op de Jan van der Heydenstraat tussen de Lorentzweg en Eemnesserweg. Het opzettelijk kwellen van dieren is een strafbaar feit, brengt de politie in herinnering.

Groningen nog zonder Matavz tegen Utrecht

FC Groningen moet morgen nog zonder clubtopscorer Tim Matavz trachten zich te herpakken tegen FC Utrecht. De Sloveense spits heeft volgens De Telegraaf nog teveel last van een liesblessure. Voor de rest heeft men bij de Noorderlingen te kampen met dezelfde afwezigen als vorige week. Spits Nicklas Pedersen is alleen nog een twijfelgeval.

Afgelopen speelronde ging FC Groningen in de eigen Euroborg met 4-1 onderuit tegen Heracles Almelo. De weken daarvoor waren Feyenoord (5-1) en Roda JC (1-4) te sterk voor de ploeg van Pieter Huistra, die momenteel de weg kwijt lijkt te zijn.

Ook voor de Groningen-spelers Gonzalo Garcia, Oluwafemi Ajilore en Petter Andersson komt de wedstrijd in Utrecht te vroeg. Spits Nicklas Pedersen is een twijfelgeval. De trainer wil hem alleen laten starten als hij 100% fit is en dat was hij vanmorgen nog niet.

Red Faction: Armageddon heeft 12-15 uur singleplayer

De maak-alles-kapot third person shooter Red Faction: Armageddon zal ongeveer twaalf tot vijftien uur aan speelplezier bieden. Dit heeft narrative designer Drew Holmes tegen Videogamer gezegd. Armageddon zal daarnaast ook een 'new game plus'-mode hebben, die wat extra herspeelbaarheid zou bieden.

De opvolger van Red Faction: Guerrilla speelt zich vijftig jaar later grotendeels ondergronds af. Als je klaar bent met de singleplayer, dan kun je een nieuwe game starten met speciale opties. We vroegen overigens nog aan THQ of Armageddon ook 'wrecking crew' en Challenges had, maar daar mocht de PR 'nog niets over zeggen.' Red Faction: Armageddon moet 31 mei uitkomen in de VS en 1 juni in Europa voor PS3, Xbox 360 en PC.

We hebben onlangs even mogen spelen op het THQ-kantoor, dus verwacht binnenkort een preview van de shooter hier op FOK!Games.

RF:A

Moura gecast in film van District 9 regisseur

Wagner Moura is gecast als hoofdrolspeler in een nieuwe sciencefictionfilm genaamd Elysium, die geregisseerd zal worden door Neill Blomkamp. Eerder was Blomkamp verantwoordelijk voor District 9, een film die zowel door critici als het publiek succesvol werd ontvangen.

Andere rollen in Elysium zijn weggelegd voor Matt Damon, Jodie Foster en Sharlto Copley. De verwachting is dat de film zich afspeelt in de nabije toekomst, in een wereld die deels vergelijkbaar is met de wereld in District 9. Verdere details over het plot zijn onbekend. Wel staat vast dat Blomkamp nu de beschikking heeft over een groter budget.

Wagner Moura vertolkt in de film de rol van leider van een ondergrondse groepering. Deze groepering is betrokken bij de mensensmokkel. Moura is bekend van zijn rol in de Braziliaanse film Tropa de Elite, een film over de rol van de politie in de straten van Rio de Janeiro. Tropa de Elite won in 2008 de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn en ook het vervolg, Tropa de Elite 2 uit 2010, ontvangt goede kritieken.

Het productieproces van Elysium moet nog gestart worden. Dit zal waarschijnlijk gebeuren in juli. De verwachting is dat de film eind 2012 in de bioscoop verschijnt.

[Video] Utrechtse huisjesmelker 2011

De Utrechtse Betty Chang is uitgeroepen tot huisjesmelker van het jaar. Dat hebben de studentenvakbond LSVb en de SP-jongerenafdeling Rood donderdag bekendgemaakt.

In 2006 viel Chang deze dubieuze eer ook al ten deel. Sindsdien is er niets verbeterd. Daarom krijgt ze ook de 'oeuvreprijs voor huisjesmelkerij'. Chang vraagt te hoge huren, pleegt nauwelijks onderhoud en dringt kamers binnen, zeggen studenten die een kamer van haar huren.

De LSVb en Rood roepen sinds 2005 jaarlijks de huisjesmelker van het jaar uit. Studenten kunnen hun huisbaas via internet nomineren. Dit jaar kwamen meer dan honderd nominaties binnen. Chang zit elk jaar bij de genomineerden.

Door de negatieve aandacht verhuurt Chang volgens de organisatoren van de verkiezing steeds vaker aan buitenlandse studenten, omdat die niet van haar reputatie op de hoogte zijn. Chang is volgens de LSVb en Rood niet van plan de prijs in ontvangst te nemen.


Betty Chang en haar praktijken

Weer jongere gearresteerd voor dreigtweets

Een 13-jarige jongen uit Groningen is woensdag aangehouden na het uiten van bedreigingen op Twitter. Hij kondigde op het sociale medium achtereenvolgens aan dat hij een school en het politiebureau zou opblazen.

De jongen verklaarde tijdens het verhoor dat hij het eerste bericht voor de grap had verzonnen. Het tweede bericht zou op zijn telefoon zijn geschreven door een vriend.

De jongen mocht na te zijn verhoord weer naar huis. De officier van justitie zal bepalen wat er verder moet gebeuren.

Ook vorige maand kwamen dreigtweets van jongeren in het nieuws. Een 17-jarige scholiere uit Soest werd opgepakt na berichten op Twitter dat ze een terreuraanslag zou plegen op haar school in Amersfoort. Een week later beweerde een 16-jarige jongen uit Sittard een aanslag op een winkel in zijn woonplaats te willen plegen.

Tegen beiden is proces-verbaal opgemaakt. De scholiere uit Soest werd twee weken geschorst. Ze is inmiddels weer terug op school.

Journalisten in Libië vermist

De Britse krant the Guardian meldt donderdag dat een van zijn journalisten in Libië wordt vermist, evenals een Braziliaanse collega met wie hij reisde. The Guardian zegt zondag via een tussenpersoon voor het laatst contact met correspondent Ghaith Abdul-Ahad te hebben gehad.

De journalist bevond zich toen aan de rand van Az Zawiya, een stad ten westen van Tripoli waar zwaar wordt gevochten. De krant heeft contact opgenomen met vertegenwoordigers van het Libische regime in Tripoli en Londen. Hen is gevraagd te helpen in de zoektocht naar Abdul-Ahad, en te bepalen of de journalist wordt vastgehouden door het Libische regime.

Abdul-Ahad reisde samen met Andrei Netto van de krant O Estado de S. Paolo. De Braziliaanse krant zei woensdag berichten te hebben ontvangen die suggereren dat Netto gevangen is genomen door de troepen van Moammar Gadhafi. Een Libische bron heeft de informatie tegenover de krant bevestigd.

Eerder donderdag berichtte de BBC dat drie van zijn journalisten 21 uur lang door militairen van Gadhafi zijn vastgehouden en mishandeld. Ook zij waren op weg naar Az Zawiya. De drie zijn weer vrijgelaten en hebben Libië inmiddels verlaten. Een van hen zei gevangen burgers te hebben gezien die klaarblijkelijk zware mishandelingen hadden ondergaan.

Duitse machinisten staken

Duizenden forensen zijn donderdagochtend in Duitsland gestrand als gevolg van een machinistenstaking. Met de werkonderbreking willen de machinisten meer loon en gelijke arbeidsvoorwaarden bij het staatsbedrijf Deutsche Bahn en kleinere, private spoorwegmaatschappijen afdwingen.

Zo'n achthonderd machinisten legden donderdag tussen 04.00 uur en 10.00 uur het werk neer. Honderden treindiensten op de korte en lange afstand kwamen stil te liggen, alsmede het treinverkeer in steden als Berlijn, Frankfurt en Stuttgart. De staking begon woensdagavond al bij het goederenvervoer.

De machinistenvakbond GDL eist gelijke arbeidsvoorwaarden bij Deutsche Bahn en de kleinere private spoorbedrijven, welke vaak minder betalen dan het staatsbedrijf. Volgens de bond hebben de leden gestemd voor een volledige staking. Het is nog niet bekend wanneer die zal plaatsvinden.

Politie vindt 50 kilo coke in mangocontainer

De douane heeft woensdagavond ruim 50 kilo cocaïne gevonden bij een bedrijf in Blerick in Limburg. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

De partij cocaïne zat verstopt in een container met mango's die vanuit Zuid-Amerika naar Nederland was verscheept. De 42-jarige chauffeur die de container had vervoerd is aangehouden, maar mocht na verhoor weer gaan. De politie schat de straatwaarde van de cocaïne op 2 miljoen euro.

Clowns op eerste screens Saints Row: The Third

Game Informer heeft de eerste screenshots van Saints Row: The Third online gezet. THQ heeft ons onlangs nog verteld dat Saints Row: The Third er qua graphics iets serieuzer uit zal zien. Als we echter de screenshots moeten geloven dan betwijfelen we of THQ 'serieuze graphics' wel serieus neemt.

Hoe dan ook, we zien wapens, explosies, rare gangsterclowns en naveltruitjes. Precies wat je zou kunnen verwachten in een Saints Row-game, in ieder geval. Bekijk hier ook wat wapenrenders.

SR3

Saints Row: The Third moet deze kerst uitkomen voor PC, PlayStation 3 en Xbxo 360.

Mario Kart-maker verdedigt blauwe shell

Het is de laatste lap. Door slim gebruik van items en door goed de bochten te nemen sta je eerste. Met nog één bocht te gaan voor de finish hoor je een zoemend geluid dat steeds harder wordt. Een explosie, je wordt de lucht ingeknald. Voor je kunt herstellen racen je vrienden langs je heen. Je eindigt op de vijfde plaats.

Waarom wordt ons dit leed bij elke nieuw deel van Mario Kart aangedaan? Kotaku heeft dit aan Mario Kart-maker Hideki Konno gevraagd in een interview op GDC. Hideki moest om de vraag lachen, "You know, with [Mario Kart] Wii, at least you can avoid it. The timing is tough, but at least you can avoid it.".

Volgens de Japanse ontwikkelaar is de duivelse blauwe shell nodig om Mario Kart te balanceren en spannend te maken. "Fundamentally we're always playing while we're making adjustments [to the games]. We usually have some sort of theme to direct what we're looking at. With Mario Kart Wii, it was to create a race where, up until the finish line, you didn't know. We wanted to create a race where everyone was in it until the end.

Hoe zit het dan met de aankomende Mario Kart 3DS, zal het leed voortduren? Hideki verschaft vooralsnog geen duidelijkheid. "I think in our next Mario Kart, we'll be looking at the balance and I think we'll come up with some answers and some solutions to make the game fresh and exciting as we move forward."

Hou het niet langer binnen, deel je blauwe shell-trauma's met ons hieronder.

mario kart

Staking dreigt in Grieks voetbal

De kans dat er dit weekend in de Griekse competitie voetbalwedstrijden worden gespeeld wordt steeds kleiner. De spelersvakbond PSAP dreigt namelijk met een staking omdat het geweld in en rond de stadions uit de hand loopt.

Van de zestien clubs in de Griekse competitie hebben inmiddels tien laten weten het met de spelers eens te zijn. Ze willen dat er een einde komt aan het geweld. Zo kwamen supporters van Olympiakos Pireaus op 19 februari in het duel tegen aartsrivaal Panathinaikos het veld op en werden hierbij spelers en de scheidsrechter geslagen. Dit lijkt geen incident te zijn, omdat het deze voetbaljaargang al de vierde keer was dat fans de grasmat betraden.

Duitse president bij opening Keukenhof

De Duitse president Christian Wulff is later deze maand aanwezig bij de opening van de Keukenhof in Lisse. Zijn vrouw, Bettina Wulff, verricht de opening. Ook kroonprins Willem-Alexander is erbij. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag gemeld.

De Keukenhof heeft dit jaar Duitsland als thema. Zo is er een bloembollenmozaïek van de Brandenburger Tor en zijn er billboards met citaten van Duitse schrijvers en geleerden, zoals Karl Marx, Albert Einstein, Immanuel Kant en Maarten Luther.

De Keukenhof heeft voor Duitsland gekozen omdat het land de belangrijkste exportmarkt voor Nederlandse bloembollen is. Ook komen er ieder jaar veel Duitse toeristen naar de Keukenhof.

De opening van de Keukenhof vindt plaats op 23 maart. In april brengt koningin Beatrix een staatsbezoek aan Duitsland, samen met kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima.


Duitse president bij opening Keukenhof (Foto: Novum)

GTA verkoopt meer dan 100 miljoen keer

Take Two heeft gisteren hun softwarecijfers bekendgemaakt van onder andere hun dochterbedrijven Rockstar en 2K Games. Niet van alle games zijn cijfers bekendgemaakt maar de GTA-serie is bijvoorbeeld in totaal al meer dan 100 miljoen keer verkocht. Bekijk hieronder alle bekende cijfers.

  • Totale GTA-serie: 100 miljoen stuks, waarvan GTA IV 20 miljoen sinds april 2008
  • Midnight Club-serie: 18 miljoen stuks
  • Max Payne-serie: 7 miljoen stuks
  • Bioshock-serie: 8 miljoen stuks
  • Borderlands: 5 miljoen stuks
  • Civilization: 10 miljoen stuks

Momenteel is er waarschijnlijk een nieuw GTA-deel in de maak onder de codenaam Rush. Daarnaast is Max Payne 3 en Bioshock: Infinite ook nog in ontwikkeling.

Magath ontbrak bij training Schalke

Trainer Felix Magath is vandaag niet op de ochtendtraining van Schalke 04 verschenen. Dat meldt het Duitse tijdschrift Kicker. Magaths positie staat al enige tijd zwaar onder druk. Vorige week werd al bekend dat de oefenmeester, ondanks een nog doorlopend contract, aan het einde van het seizoen vertrekt, maar de club zou Magath mogelijk al eerder willen ontslaan.

Voor het door Schalke gewonnen Champions Leagueduel met Valencia (3-1) op woensdagavond liet clubvoorzitter Clemens Tönnies weten dat Schalke moet ingrijpen voor het te laat is. "Volledig onafhankelijk van wat er in de Champions League gebeurt. De hele vereniging staat in lichterlaaie."

Overigens heeft Magath, die aan zijn tweede seizoen bezig is in Gelsenkirchen, wel eens eerder een training door zijn assistenten laten leiden. Volgens het geruchtencircuit had Magath vandaag een gesprek met de clubleiding.

Recordafschot verwacht in Oostvaardersplassen

In de Oostvaardersplassen worden deze winter naar alle waarschijnlijkheid meer dieren afgeschoten dan ooit tevoren. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer bevestigde donderdag een bericht hierover in Sp!ts.

Door verscherpte regelgeving wordt sneller overgegaan tot afschot van dieren waarvan niet zeker is of ze het voorjaar halen. "Ze krijgen eigenlijk het nadeel van de twijfel", aldus de zegsman. Voorgaande jaren werden dieren alleen afgeschoten als zeker was dat ze de winter niet zouden overleven.

Vorig jaar ontstond grote commotie over de dieren in het natuurgebied tussen Lelystad en Almere, omdat ze massaal zouden verhongeren tijdens de koude maanden. Om onnodig lijden te voorkomen, paste Staatsbosbeheer onder druk van het Rijk de protocollen aan en worden nu ook dieren die een verminderde kans op overleven hebben afgeschoten.

Recordafschot verwacht in Oostvaardersplassen
Recordafschot verwacht in Oostvaardersplassen (Foto: ANP)

Pakistaan: Vrouwen martelen mannen geestelijk

Een Pakistaans parlementslid heeft zich populair gemaakt met zijn voorstel een commissie op te richten die de 'geestelijke marteling' van mannen door vrouwen moet stoppen.

Jam Tamachi Unar opperde het plan donderdag nadat het parlement van de provincie Sindh had besloten een commissie op te richten die de marteling van vrouwen in plattelandsgebieden moet onderzoeken.

"Schande!" riepen veel vrouwelijke parlementariërs, terwijl sommige mannen het niet konden laten te lachen. Veel vrouwen verlieten demonstratief de zaal.

Later zei Unar dat hij alleen maar een grapje had gemaakt, hoewel hij benadrukte dat het 'een bittere waarheid is dat mannen het slachtoffer zijn van geestelijke marteling in stedelijke buurten, zoals vrouwen gemarteld worden op het platteland'.

Crouch ziet de Spurs in de CL-finale komen

Tottenham Hotspur is bezig aan een historische clubprestatie. Nooit eerder kwam het uit in de Champions League en nu is het nog maar twee tegenstanders verwijderd van de finale.

Peter Crouch, die de 0-1 in Milaan maakte waardoor de Spurs uiteindelijk doorstomen naar de kwartfinale, gelooft in een finaleplek voor de Londense club. Crouch is ervaringsdeskundige, daar hij met Liverpool in 2007 ook tot in de finale wist te komen.

"We hebben laten zien dat we ook goed kunnen verdedigen. Waarom zouden we de finale niet kunnen halen?", aldus Crouch geciteerd door De Telegraaf. De Premier League-club verdedigde gisteravond op White Hart Lane met man en macht een 0-1 voorsprong uit de heenwedstrijd. Het bleef 0-0 en daarmee zijn de Spurs door naar de kwartfinales. "Bij Liverpool waren we ook altijd goed georganiseerd. Dat moet wel tegen topteams."

Coach Harry Redknapp kon na het gelijkspel tegen AC Milan nauwelijks geloven dat het de club, die debuteert op het kampioenenbal, gelukt was om bij de laatste acht van Europa te komen. "Als iemand dat twee jaar geleden had voorspeld, hadden we hem voor gek verklaard", aldus Redknapp.

Volkswagen gaat rallysport betreden

De aankondiging moet nog officieel komen, maar Volkswagen zal vanaf volgend jaar mee gaan doen aan het World Rally Championship. Volgens Autosport zal het Duitse merk volgende maand bij de rally in Portugal het nieuws aan gaan kondigen.

Volgens de geruchten zal Volkswagen groot in gaan zetten met een budget dat op kan gaan lopen tot 100 miljoen euro op jaarbasis. Daarnaast is de verwachting dat het merk haar Dakar-project voort zal gaan zetten. Met de Touareg is nu al voor het derde jaar op rij gewonnen in het zand in Zuid-Amerika.

Citroën is momenteel het dominerende merk in het WRC en dat team vreest VW niet. "Ze kwamen met hetzelfde grote budget in de Dakar, maar Mitsubishi won terwijl ze er weinig geld in staken," zei Citroën-teambaas Olivier Quesnel. "Ik maak me geen zorgen, omdat dit de manier is waarop de Duitsers werken. Het is goed voor de sport dat ze mee gaan doen, terwijl Mini ook nog er aan komt."

[NHL] Rangers glijden af

De New York Rangers moeten oppassen dat ze de playoffs niet gaan mislopen. Van de laatste tien wedstrijden werden er slechts vier gewonnen. Vannacht werd er verloren van de Anaheim Ducks (5-2), waardoor de Rangers moeten oppassen dat zij niet worden ingehaald door de Carolina Hurricanes en de Buffalo Sabres. Beide teams staan nog twee punten onder de Rangers, maar hebben wel respectievelijk twee en drie wedstrijden minder gespeeld.

De Rangers kwamen via Brandon Dubinsky nog wel op voorsprong na drie en een halve minuut spelen. Daarna liepen de Ducks echter over de Rangers heen door drie goals op rij. Twee van de goals kwamen van verdediger Lubomir Visnovsky uit harde afstandsschoten, de andere goal werd gemaakt door Corey Perry.

Nadat in de tweede periode niet werd gescoord breidden de Ducks de score uit naar 4-1 via Bobby Ryan. In de powerplay deden de Rangers via een goal van de van een blessure teruggekeerde Marian Gaborik nog iets terug, maar het laatste woord was aan de Ducks met de tweede goal van Perry.

"We waren waardeloos", aldus Rangers-coach John Tortorella die er geen doekjes om wond. "Het is niet best als we zo spelen als de playoffs dichterbij komen. We hadden een aantal meelifters, en die kun je in deze competitie niet gebruiken." Rangers-goalie Henrik Lundqvist prees vooral de eerste line van de Ducks: "Hun eerste line domineerde de wedstrijd. Wij gaven de puck steeds weg en zij profiteerden daar goed van."

Uitslagen NHL

Thuis Uit Uitslag
Anaheim Ducks New York Rangers 5-2
Washington Capitals Edmonton Oilers 5-0
Caroline Hurricanes Atlanta Thrashers 2-3 (OT)
Columbus Blue Jackets St. Louis Blues 3-4 (OT)
Detroit Red Wings Los Angeles Kings 1-2
Tampa Bay Lightning Chicago Blackhawks 4-3 (SO)
Dallas Stars Calgary Flames 3-4 (SO)

Gratis Microsoft Points-generator schaadt Microsoft

Er was onlangs een website opgedoken die beweerde gratis Microsoft Points weg te geven. Nu zijn die niet bepaald uniek, maar deze site gaf zonder enquetes of andere soorten addertjes onder het gras de punten gewoon weg. Wat bleek? Hackers hebben de seriecodes enigszins kunnen kraken door oude seriecodes te gebruiken.

Door een aantal nummertjes te veranderen van oude serienummers kregen ze plots legitieme codes. De website genereerde 160 nieuwe codes elke keer als je op de refresh-knop drukte. De site was al gauw geknapt onder de extreme druk. Er zijn ook downloadbare programmaatjes verschenen die naast de Xbox Live-valuta ook Xbox Live Gold Trials en Halo Reach-extra's ontsloten.

Microsoft heeft de site snel kunnen sluiten, maar niet voordat al die piraten de elektronicagigant voor een gezamelijke 1,2 miljoen dollar lichter hebben gemaakt. Microsoft heeft nog geen commentaar gegeven.

Moord Milly Boele herdacht

Een monument moet de herinnering aan Milly Boele levend houden. Familieleden van het vermoorde meisje uit Dordrecht onthullen het monument donderdagavond, meldt RTV Rijnmond.

De herdenking vindt omstreeks 18.00 uur plaats in de straat waar zowel Milly Boele als haar moordenaar, Sander V., woonden. De 12-jarige Milly verdween donderdag precies een jaar geleden. Het lichaam werd later teruggevonden in de tuin van de buurman van de familie, een politieagent.

De zaak veroorzaakte vorig jaar een schok in Nederland. De 27-jarige Sander V., ten tijde van de moord politieagent, werd eind november tot achttien jaar cel en tbs veroordeeld voor de moord.

De rechtbank achtte bewezen dat hij zijn buurmeisje had meegelokt naar zijn huis, haar daar met zijn riem heeft gewurgd en vervolgens heeft begraven. Het Openbaar Ministerie had 25 jaar cel geëist. Zowel V. als het OM is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak.

Conducteurs bang om vertraging om te roepen

Conducteurs roepen liever niet om dat een trein vertraging heeft. Ze zijn bang voor de reacties van reizigers. Dat staat in een onderzoeksrapport over de informatievoorziening bij vertraging door de Nederlandse Spoorwegen dat minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In maar 40 procent van de gevallen wordt een vertraging omgeroepen. "Het melden van een vertraging wordt gezien als een negatieve boodschap, die hoofdconducteurs moeilijk vinden om aan de treinreizigers te melden. Hierbij speelt voor sommigen ook de angst om geconfronteerd te worden met klachten of zelfs agressie van klanten na het omroepen van een vertragingsbericht", schrijven de onderzoekers.

Ook speelt mee dat conducteurs de vertraging niet ernstig genoeg vinden om te melden of dat zij denken dat de reizigers zelf ook wel snappen dat hun trein vertraagd is. Bij grote vertragingen wordt wel vaker omgeroepen.

De onderzoekers raden de NS aan om vertragingsberichten positiever te brengen. Zo kunnen conducteurs bijvoorbeeld zeggen dat de machinist zijn best zal doen om onderweg tijd in te halen. "Dit geeft een positieve wending aan een negatieve boodschap." Verder moet conducteurs in het algemeen een meer servicegerichte houding worden bijgebracht.

Minister Schultz legde de NS woensdag een voorwaardelijke boete op van 2 miljoen euro omdat te weinig treinen op tijd rijden en omdat de informatievoorziening over vertragingen onder de maat is.


Conducteurs bang om vertraging om te roepen (Foto: Novum)

Hoe was je weekendwip? (Deel 24)

Er is niets anders te horen dan het schrapen van bestek op de borden. Af en toe kijkt Michael van onder zijn wimpers naar Monique, maar zij heeft zich in stilzwijgen gehuld. Pas als ze haar bord leeg heeft gegeten, en haar bestek heeft neergelegd, kijkt ze hem recht aan. Michaels bord ligt nog vol met eten, hij heeft geen trek. Ook hij legt zijn bestek neer. Monique schraapt haar keel en zegt: “Zo. En nu ga jij me alles vertellen over Shirley. Geen leugens meer. Ik wil alles weten.”

Nog altijd te veel zout in eten

Er zit nog altijd te veel zout in levensmiddelen. De voedingsindustrie maakt haar belofte niet waar om het zoutgehalte terug te brengen. Dat constateert de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) in een donderdag verschenen onderzoek.

De levensmiddelenindustrie had beloofd het zoutgehalte in 2010 met 12 procent terug te brengen ten opzichte van het jaar ervoor. De nVWA heeft 984 producten onderzocht en geconstateerd dat het gemiddelde zoutgehalte niet significant is gedaald.

Het gaat om fabrieksvoedsel zoals voorverpakt brood, kaas, kant- en klaarmaaltijden, soepen, sauzen, chips, vleeswaren en diepvriessnacks. Vaak zitten er grote verschillen in het zoutgehalte van producten van dezelfde soort. Daaruit leidt de nVWA af dat het goed mogelijk is het zoutgehalte terug te brengen.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil het zoutgehalte in voeding terugdringen, omdat veel zout eten kan leiden tot een hogere bloeddruk en tot hart- en vaatziekten. Volwassenen krijgen gemiddeld 9 gram zout per dag binnen. 6 gram is het dagelijkse maximum volgens de Gezondheidsraad.

Leraar fotografeert kruis van leerlingen

Een Kroatische leraar is veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf. Toni Kolar bleek stiekem de genitale zone van verschillende leerlingen te hebben gefotografeerd. De zaak kwam aan het licht toen de 48-jarige man zijn computer met daarop de kruizenkiekjes liet repareren.

De leraar op een school in Bjelovar was zich echter van geen kwaad bewust. Volgens hem wilde hij slechts foto's maken van de klas. Omdat de bediening van de camera niet eenvoudig was, had hij verkeerd gericht.

Een professionele fotograaf heeft die verdediging echter naar het rijk der fabelen verwezen. De honderden foto's met intieme zones van leerlingen bleken duidelijk met opzet te zijn geschoten.

Preud'homme verwacht nette Douglas

FC Twente neemt het vanavond mét Douglas in de Europa League op tegen Zenit Sint-Petersburg. Trainer Michel Preud'homme verwacht dat Douglas zich netjes gedraagt.

De centrumverdediger werd door de KNVB voor liefst zes duels geschorst na zijn wangedrag in de wedstrijd tegen AZ (2-1 nederlaag). Preud'homme denkt dat zijn pupil van die actie heeft geleerd en verwacht dat hij zich goed gaat gedragen.

"Hij zal zich goed gedragen, denk ik", aldus de Belgische oefenmeester aan de vooravond van het duel in de Europa League in De Telegraaf. "In het leven maak je fouten. Dat is normaal. Maar het slechte is niet een fout te maken, maar een fout te blijven herhalen."

"Ik denk dat Douglas heeft geleerd van wat er is gebeurd en ik denk dat hij hier sterker uit is gekomen", besluit Preud'homme. Twente moet Bryan Ruiz missen, terwijl Denny Landzaat een twijfelgeval is.

Aardbeving in zuidwesten China

Een aardbeving in het uiterste zuidwesten van China, bij de grens met Birma, heeft donderdag aan zeker 19 mensen het leven gekost. Minstens 157 mensen zijn gewond geraakt. Dit heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

De beving had een kracht van 5,8 op de schaal van Richter. Het zwaarst getroffen werd het district Yingjiang in de provincie Yunnan. Getuigen zeiden dat veel huizen zijn ingestort en een hotel en een supermarkt zwaar beschadigd zijn geraakt. Gevreesd wordt dat er nog mensen onder het puin bedolven liggen. Er zijn militairen naar het gebied gedirigeerd om te helpen bij de reddingswerkzaamheden, zei Xinhua.


Aardbeving in zuidwesten China (Foto: Novum)

EA: "40% van verkopen is digitaal"

Electronic Arts heeft aangegeven dat 40% van alle gameverkopen digitaal gedaan worden. Dit zeggen ze naar aanleiding van de maandelijkse NPD-cijfers die vandaag bekendgemaakt zullen gaan worden. EA geeft ook aan dat de bedrijven zoals NPD dan niet meer relevant zijn.

EA heeft het er al een tijdje over dat de digitale markt aan het groeien is en de CEO van EA, John Riccitiello, heeft al aangegeven dat digitale distributie in 2011 al groter zal worden dan retail. EA hoopt de komende jaren dat de investeerders onder de indruk zullen zijn van de groei die EA maakt met digitale distributie.

Wat vinden jullie FOK!gamers er nou van? Zal digitale distributie komend jaar nog zoveel gaan groeien? Of is het EA naar de bol gestegen?

Sportblessures kosten jaarlijks 1,3 miljard

Sportblessures kosten de samenleving jaarlijks 1,3 miljard euro, waarvan 360 miljoen euro medische kosten en 960 miljoen euro aan kosten doordat mensen niet kunnen werken. Dat blijkt uit donderdag verschenen onderzoek van de stichting Consument en Veiligheid.

Jaarlijks melden zich zo'n 170.000 geblesseerde sporters bij de eerste hulp van een ziekenhuis. In 2005 waren dat er nog minder dan 150.000. Dat komt doordat er meer wordt gesport. De stijging van het totaal aantal sporturen is groter dan de groei van het aantal blessures. Dat komt volgens Consument en Veiligheid doordat er meer aandacht is voor het voorkomen van blessures.

Wel raken kinderen steeds vaker geblesseerd bij het sporten. Ook is er bij kinderen vaker sprake van ernstig letsel als gevolg van een valpartij. Consument en Veiligheid schrijft dat toe aan afnemende motorische vaardigheid en toenemend overgewicht. Daar moet meer aandacht voor komen, vindt de stichting.


Sportblessures kosten de samenleving veel geld (Foto: Novum)

Winter haalt oude bekenden naar Canada

Javier Martina heeft een nieuwe club gevonden; hij gaat spelen bij het Toronto FC van Aron Winter. Ook Nick Soolsma en Elbekay Bouchiba versterken de Canadezen.

Toronto belegde recentelijk een trainingskamp in Turkije, waar ook de drie betreffende spelers aanwezig waren. Zij liteen allemaal een goede indruk achter, waardoor de drie Nederlanders op de loonlijst bij Toronto komen te staan.

Winter zwaait momenteel de scepter bij Toronto, dat over anderhalve week aan de competitie begint. De oefenmeester vervult bij de Canadese club een dubbelfunctie, daar hij ook technisch directeur is.

Martina was bij Winter nog bekend uit zijn Ajax-tijd. Het contract van de 24-jarige speler werd door Ajax afgelopen zomer niet verlengd. Soolsma (23) is een aanvaller die afkomstig is van Young Boys, terwijl de 32-jarige Bouchiba zijn brood verdiende in Qatar.

Onduidelijk wanneer Kubica kan terugkeren

De teamarts van Lotus Renault, Riccardo Ceccarelli, heeft op dit moment nog geen idee wanneer Robert Kubica terug kan keren in de Formule 1. De coureur ligt momenteel nog altijd in het ziekenhuis na zijn horrorcrash een maand geleden.

"Het is onmogelijk om daar iets over te zeggen", aldus de arts. "Maar er zijn twee positieve punten. De doktoren hebben geweldig werk verricht én Robert is heel erg sterk. Hij kan zijn vingers en zijn pols weer bewegen. Dat is dus erg positief allemaal, maar verder valt er dus niets zinnigs te zeggen over wanneer hij weer kan racen. Over een maand denken we daar een beter beeld van te hebben."

'Kabinet bundelt toezichthouders tot superwaakhond'

Het kabinet wil drie toezichthouders samenvoegen tot één grote waakhond. Het gaat om de Consumentenautoriteit, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Opta. Het plan van minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) wordt vrijdag in de ministerraad besproken, schrijft het Financieele Dagblad op basis van bronnen in Den Haag.

Het plan past in het kabinetsstreven naar een kleinere overheid. Het is de bedoeling dat de inkrimping van de overheid de komende jaren goed is voor een besparing van 6 miljard euro doordat overlap van werkzaamheden wordt tegengegaan. De fusie van de drie toezichthouders moet jaarlijks goed zijn voor een kostenbesparing van 10 procent.

Het samenvoegen van toezichthouders is een optie die al jaren wordt besproken. Het plan van Verhagen richt zich vooralsnog alleen op de instanties die onder verantwoordelijkheid van zijn ministerie vallen. Op termijn kan bijvoorbeeld ook een deel van de Nederlandse Zorgautoriteit worden toegevoegd.

De fusie tot de nieuwe superwaakhond moet begin volgend jaar van start gaan. De toezichthouder wordt volgens ingewijden ondergebracht in een zelfstandig bestuursorgaan. Dat betekent dat het niet onder verantwoordelijkheid van een ministerie valt.

De drie toezichthouders staan niet negatief tegenover de plannen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW is positief en denkt dat de plannen de kwaliteit ten goede komen.

Van Bommel houdt alle mogelijkheden open

Mark van Bommel houdt alle mogelijkheden voor de toekomst open. Dat zegt hij op Radio 538. De Duitse krant TagesZeitung schreef vanmorgen dat Bayern München serieus denkt aan een terugkeer van de Nederlandse middenvelder van AC Milan. "Het is dat jullie dit zeggen. Ik wist het niet eens dat het in de krant stond", reageerde Van Bommel verbaasd.

Van Bommel begrijpt wel enigszins waar de verhalen vandaan komen. "Het is wel een aparte situatie. Nauwelijks twee maanden nadat je zelf weg bent, maakt de trainer bekend dat hij weggaat. Dan is het ook begrijpelijk, dat er speculaties komen." Maar de 33-jarige Nederlander benadrukt dat hij niks heeft gehoord uit München.

"Mijn zaakwaarnemer Mino Raiola houdt zich bezig met verhalen over de toekomst. Ik richt me nu volledig op AC Milan", zegt de 68-voudig international, die in Milaan voor vijf maanden tekende.

'PS3 weer beveiligd door patch 3.60'

Volgens vooraanstaand PlayStation 3-hacker "KaKaRoToKS" heeft de vandaag uitgebrachte firmware-update 3.60 de PlayStation 3 'herbeveiligd'. Hij doet geen poging om deze versie te kraken, maar op het eerste gezicht leek het er volgens hem op dat deze update alle vormen van piraterij tegen kan houden.

De hacker is grotendeels verantwoordelijk voor de opensource PSFreedom, en heeft een gedeelte van de inhoud van de Jailbreak USB-sticks gecodeerd. Op zijn twitter zegt hij wel dat deze versie ook gebroken zou kunnen worden. Volgens hem is de 'mtldr'-key, de sleutel die alle beveiligingen ontsloot van de PlayStation 3, niet meer gebruikt in de 3.60 update. De kans bestaat dat hackers met deze versie geen poging meer wagen, gezien Sony's heksenjacht op hackers.

Britse pedofiel veroordeeld in Cambodja

Een hof in Cambodja heeft een Brit donderdag veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor het seksueel misbruiken van twee meisjes. Ook moet hij zijn slachtoffertjes elk een schadevergoeding van omgerekend 180 euro betalen.

De 38-jarige Matthew Harland werd vorig jaar mei gearresteerd in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Hij woonde daar met twee meisjes van 11 en 12 jaar oud, die hij zou hebben betaald om seks met hem te hebben.

Cambodja heeft een sterke aantrekkingskracht op buitenlandse pedofielen vanwege de armoede in het land en de gebrekkige wetshandhaving. De afgelopen jaren maken de autoriteiten echter actiever jacht op zedendelinquenten.

Julianne Moore speelt Sarah Palin

Actrice Julianne Moore kruipt in de huid van de Amerikaanse politica Sarah Palin. Ze heeft getekend voor de film Game Change over de presidentiële campagne van de Republikein John McCain. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad The Hollywood Reporter.

Palin was de vrij onbekende gouverneur van Alaska toen ze in 2008 werd gevraagd als running mate van McCain. Ze werd daardoor in een klap internationaal bekend. De film gaat over die onverwachte keuze in de Republikeinse campagne en de strijd tegen Democraat Barack Obama die de verkiezingen won.

Game Change wordt geproduceerd door de tv-zender HBO en is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van John Heilemann en Mark Halperin. De regie is in handen van Jay Roach, bekend van Meet the Parents.

De roodharige Moore is vooralsnog de enige die heeft getekend. Ze is vooral bekend van haar rollen in The Big Lebowksi en Magnolia en speelde vorig jaar in het drama The Kids Are Allright.


Julianne Moore (Foto: Novum)

Hamilton: "MP4-26 gaat niet om titel meedoen"

McLaren-coureur Lewis Hamilton vreest dat zijn team dit jaar niet mee kan gaan strijden om de titels in de Formule 1. De MP4-26 kan onder meer de Red Bull en de Ferrari niet bijhouden, waardoor de Brit vreest om net als in 2009 weer aan een onmogelijke inhaalrace te moeten beginnen.

"Of ik op dit moment beschik over een auto waarmee ik wereldkampioen mee kan worden? Nee, dat denk ik niet. Al betekent dat niet direct dat onze bolide niet kan uitgroeien tot een wapen om mee om de titel te strijden," zei Hamilton vanuit Barcelona waar de laatste wintertest plaatsvindt.

McLaren introduceerde in Spanje enkele nieuwe delen die lijken te werken. Hamilton hoopt de schade in de eerste races daarom beperkt te kunnen houden. "Ik hoop dat we tijdens de eerste Grands Prix van het nieuwe seizoen gewoon lekker veel punten kunnen scoren. Dan hoeft er nog niets verloren te zijn. Hopelijk is het mogelijk de eerste paar races in de topvijf te finishen. Als we later in het seizoen kunnen winnen, is er nog steeds niets verloren."

De Brit wil dan ook geen schuldige voor de huidige problemen aanwijzen. "Dat is niemands fout. Zulke dingen kunnen gebeuren in de aanloop naar een nieuw seizoen, dat is allemaal onderdeel van het spelletje. Begin met testen, breng je zwakheden in kaart en probeer vanaf dat punt vooruitgang te boeken. Daar richten we ons op."

FIFA begint zaak tegen zes scheidsrechters

Wereldvoetbalbond FIFA begint een tuchtzaak tegen zes scheidsrechters. De bond heeft twee vriendschappelijke interlands onderzocht, waarin zeven doelpunten vielen: allen uit strafschoppen. Het is mogelijk het volgende omkoopschandaal. De betreffende wedstrijden zijn Bolivia - Letland (2-1) en Estland - Bulgarije (2-2). Beide duels werden op 9 februari 2011 afgewerkt in Alanya, Turkije.

"FIFA is een zaak gestart tegen zes scheidsrechters, die de wedstrijden Bolivia - Letland en Estland - Bulgarije onder hun hoede hadden", luidt een verklaring van de wereldvoetbalbond. De FIFA heeft bewijslast.

"De zaak is begonnen nadat we verschillende documenten hebben onderzocht en informatie hebben ingewonnen." De tuchtcommisse van FIFA buigt zich nu over de zaak. "Deze commissie handelt de zaak nu af", vertelt FIFA tot slot in de persverklaring.

'Zorgkantoren drijven mensen tot wanhoop'

De zorgkantoren, die zorg voor gehandicapten en chronisch zieken moeten regelen, functioneren onder de maat. Ze zijn slecht bereikbaar, reageren niet op brieven of telefoontjes en laten mensen onnodig lang wachten. Dat zegt de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer.

Er zijn 32 zorgkantoren. Zij moeten zorgen dat mensen die recht hebben op AWBZ-zorg, die zorg ook ontvangen of geld krijgen waarmee ze zelf zorg kunnen inhuren. Brenninkmeijer krijgt veel klachten over de zorgkantoren. Hij wil ze nader onder de loep nemen. Daarom heeft hij donderdag een meldpunt op internet geopend.

Uit de klachten die Brenninkmeijer tot nu toe heeft ontvangen, rijst het beeld van organisaties die fouten niet of pas na veel aandringen herstellen. Ernstig zieke mensen worden onverschillig behandeld en geld wordt ten onrechte niet uitbetaald.

"Ik ben de wanhoop nabij", schrijft de ouder van een gehandicapt kind. "Ik liep op tegen een afschuwelijke muur van onbegrip en onbekwaamheid", meldt de moeder van een inmiddels overleden kind. "De werkwijze van zorgkantoren kan iemand tot wanhoop drijven. De beschikkingen zijn onduidelijk en mensen voelen zich niet behoorlijk behandeld", vat Brenninkmeijer de klachten samen.

De zorgkantoren worden gerund door negen zorgverzekeraars, maar voeren een overheidstaak uit. Brenninkmeijer vraagt zich af of dat wel een goede constructie is. Hij wil daarover met de zorgkantoren in gesprek.

Hitsig gezelschapsspel krijgt waarschuwing

Het ondeugende spel We Dare krijgt een extra sticker op het doosje waarmee ouders gewaarschuwd worden voor de volwassen strekking van de game. Dat laat game-uitgever Ubisoft weten. De sticker is een reactie op de ophef die ontstond nadat leeftijdskeuringsdienst Pegi het spel een 12plus-keuring meegaf.

De promotiefilmpjes van We Dare tonen spelers die elkaar bijna moeten zoenen, uitdagen voor een striptease of op de billen moeten slaan. Het hitsige gezelschapsspel bevat echter geen naaktheid of geweld. Daarom is het spel door het keuringsorgaan voorzien van een 12plus-keuring. Dit besluit stuitte op kritiek in het Verenigd Koninkrijk. Volgens sommige ouders en politici valt de leeftijdskeuring te laag uit.

Ubisoft heeft besloten het spel, naar aanleiding van de kritiek, niet uit te geven in het Verenigd Koninkrijk. Eerder besloot de uitgever We Dare niet in de Verenigde Staten op de markt te brengen.

In Nederland ligt We Dare vanaf 11 maart voor de Nintendo Wii en PlayStation 3 in de winkel. De Nederlandse versie van het spel is voorzien van de waarschuwingssticker waarmee Ubisoft misverstanden hoopt te voorkomen.


*fapfapfap* (Foto: Novum)

T-rex en Jet-Packs in Orion: Prelude

Spiral Game Studios is momenteel bezig met het ontwikkelen van Orion: Prelude. Een sci-fi shooter die onder andere jeeps, jet-packs en dinosaurussen bevat. De game zal ergens dit jaar uitkomen op Steam, XBLA en het PSN. Een multiplayer bèta zal deze zomer uitkomen dus de release van het spel ergens daarna.

Orion: Prelude is een game die geïnspireerd is door heel veel andere games. De makers zijn van plan deze game ook lang te ondersteunen en de DLC voor de game zal gratis zijn. Benieuwd naar alle wapens, voertuigen, dinosaurussen en meer? Lees dan hier een zeer uitgebreide FAQ en bekijk hieronder een multiplayer-gameplay-trailer van de GDC.

Bos: "Baal van zo'n Riccò"

Theo Bos is niet blij met renners zoals Riccardo Riccò. Volgens de Rabobankrenner, die dit seizoen al twee keer zege vierde, is doping het grootste probleem in de wielersport en hij baalt er dan ook van dat er mensen zijn die niet geloven dat er veel renners zijn die de verboden middelen mijden.

"Op dat soort momenten baal ik echt van zo’n Riccardo Riccò. Als ik dan een leek hoor zeggen dat 'alle renners gebruiken', denk ik: o shit, door dat soort malloten komt het. Een aantal renners verneukt het imago van het fietsen. En ik word er op aangekeken," zei Bos. Volgens de Nederlander reageerde niemand verbaad dat de Italiaan voor de tweede keer gesnapt was, dit keer nadat hij zich had geïnjecteerd met bedorven bloed.

"Renners voelen aan of iemand loopt te klooien. Ze kennen hun plek in het peloton en die van anderen," ging Bos verder. "Je hebt honderd koersdagen en er zijn altijd wel klimmetjes. Vaak zit je bij dezelfde renners in de buurt, soms net er voor, of net er achter. Maar als je iemand opeens niet kunt bijhouden die altijd achter je zat, dan weet je bijna zeker: hier is iets raars aan de hand. Dat zag je vorig jaar ook bij Riccò. Renners proeven dat."

"Verzachtende omstandigheden voerde niemand aan. Ik hoop dat Riccò stopt met fietsen en zichzelf op de rit kan krijgen en iets van de rest van zijn leven gaat maken, want er zit een probleem in zijn hoofd. Die jongen is de realiteit helemaal kwijt. Ik hoop dat het hem lukt. Want dit moet hij zo snel mogelijk vergeten. In het wielrennen hoeft hij zich nooit meer te vertonen. En wat heeft hij er aan? Niemand kijkt hem aan."

Vermaelen in ongewisse: "Dit is een moeilijke tijd"

Arsenal moet het nog enige tijd stellen zonder Thomas Vermaelen. Hij weet nog niet wanneer hij kan terugkeren na een achillespeesblessure.

De slepende blessure houdt de Belgische centrumverdediger van The Gunners al vanaf augustus aan de kant. Aanvankelijk zou het euvel na maximaal zes weken verholpen moeten zijn. Mede daarom werd hij in januari geopereerd.

Vermaelen stelde zichzelf ten doel om in maart weer aan spelen toe te komen. Vooralsnog weet Vermaelen echter niet wanneer hij zijn rentree kan maken. Mogelijk mist hij het gehele restant van het seizoen.

"Ik heb echt geen idee wanneer ik weer in staat ben om te spelen", aldus de 25-jarige international tegenover boulevardkrant The Sun. "In ieder geval niet in maart. Ik heb de training nog niet eens hervat. Het is een moeilijke tijd voor me."

Meterslange krokodil legt het af tegen visser

Een Australische man is op wonderbaarlijke wijze ontsnapt aan een 4 meter lange krokodil. De 28-jarige man wist het dier met behulp van een omstander en met takken van zich af te krijgen. Dat meldde de politie donderdag, aldus de BBC.

De man was aan het vissen toen de krokodil hem greep. De Australiër pakte snel een overhangende tak vast en begon de krokodil te schoppen en te stompen. Ook schreeuwde hij om hulp. Dat werd in een nabijgelegen kroeg gehoord. Het slachtoffer kreeg hulp van een man die de krokodil met een tak op zijn kop sloeg, waarna het dier eieren voor zijn geld koos.

De krokodil heeft uiteindelijk geen groot maal gehad aan de Australiër: de man moet slechts een vinger missen. Verder heeft hij twee gebroken benen, zijn er gewrichten uit de kom en heeft hij een aantal bijtwonden. Volgens de artsen zal hij herstellen van zijn verwondingen.

Meterslange krokodil legt het af tegen visser
Meterslange krokodil legt het af tegen visser (Foto: ANP)

Mertens zou 'geen nee' hebben gezegd tegen Anderlecht

Johan Boskamp liet recentelijk doorschemeren dat Dries Mertens de opvolger van Mbark Boussoufa bij RSC Anderlecht zou moeten worden. De aanvallende middenvelder van FC Utrecht stond in de afgelopen winterstop in de belangstelling van Ajax.

"Maar Utrecht wilde me niet kwijt, het vroeg belachelijk veel geld voor me. Toen ik hoorde wat ik moest kosten, wist ik dat ik hier niet weg zou komen. Jammer, maar Utrecht is ook een mooie club", aldus de Rode Duivel in Humo.

Mertens had graag de plaats van de naar Liverpool FC vertrokken Luis Suarez ingenomen. "In vergelijking met Utrecht is Ajax een stap hoger, en stilaan voel ik me klaar voor een stap hoger", vervolgt Mertens.

Anderlecht is naar zijn mening ook een stap hoger. "Anderlecht is toch de kampioen van België? Die twee nederlagen tegen Ajax, dat is maar een momentopname. Ik zou geen nee hebben gezegd tegen Anderlecht", windt Mertens er geen doekjes om.

Vejinovic kiest voor Nederlands elftal

Marko Vejinovic wil in de toekomst voor het Nederlands elftal uitkomen. De 21-jarige middenvelder van Heracles Almelo verkiest Oranje boven Servië, zegt Cor Pot, bondscoach van Jong Oranje, in De Telegraaf. "Vejinovic heeft tegenover mij aangegeven voor Jong Oranje te willen spelen als hij wordt geselecteerd."

De in Amsterdam geboren Vejinovic is door Pot opgenomen in de voorselectie voor het oefenduel met Jong Duitsland van 25 maart. Eerder speelde de Heraclied al in diverse Nederlandse vertegenwoordigende teams. Hij speelde in anderhalf jaar 48 eredivisieduels namens Heracles, waarin hij vijf keer scoorde.

Een definitieve keuze voor een land had Vejinovic echter nog niet gemaakt. Nu hij in aanmerking komt voor Jong Oranje, heeft hij zijn keuze gemaakt. "Maar als hij niet wordt geselecteerd, kiest hij voor Servië", weet Pot. "Maar dat is logisch."

Een speler met een dubbel paspoort kan van land wisselen totdat hij een officiële wedstrijd in het hoogste nationale elftal heeft gespeeld.

VVV houdt grote schoonmaak in selectie

VVV-Venlo gaat overbodige contractspelers een ontslagbrief sturen. Eveneens heeft de Limburgse club besloten om aflopende contracten niet te verlengen. De meest opvallende naam die moet vertrekken is huidige eerste doelman Kevin Begois.

De Belgische doelman staat al sinds de winterstop onder de lat. Hij verving de geblesseerde Dennis Gentenaar maar ook na zijn herstel staat Begois op het doel bij de huidige nummer zeventien van de ranglijst.

Op het lijstje met spelers die moeten vertrekken staan onder meer Rachid Ofrany, de huurlingen Youssef El Akchaoui (sc Heerenveen) en Funso Ojo (PSV). Over Jorge Chula en Balázs Tóth is nog geen beslissing genomen. Ahmed Ahahaoui heeft zelf aangegeven dat hij aan een nieuwe uitdaging toe is en verlaat de club.

Het is onduidelijk welke trainer volgend jaar plaats neemt op de bank. Wil Boessen, die na het ontslag van Jan van Dijk de leiding heeft, moet waarschijnlijk plaatsnemen voor een nieuw gezicht. RKC-trainer Ruud Brood wordt genoemd als mogelijke opvolger van Boessen.

Greipel haakt af in Tirreno-Adriatico

André Greipel gaat donderdag niet van start in de tweede etappe van de Tirreno-Adriatico. Dat meldt zijn ploeg Omega Pharma-Lotto. De 28-jarige Duitser kwam woensdag tijdens de warming-up voor de ploegentijdrit hard ten val. Greipel reed de ploegentijdrit nog wel, met een flinke pleister op zijn gezicht. Nu houdt hij het alsnog voor gezien.

"Zijn oogkas is bijzonder fel gezwollen, waardoor zijn linkeroog helemaal dicht zit. In deze omstandigheden is het onverantwoord om verder te gaan", zegt Dirk de Wolf, sportdirecteur van de Belgische wielerploeg. Greipel eindigde met zijn ploeg elfde in de ploegentijdrit op 41 seconden van winnaar Rabobank.


Andre Greipel haakt af in Tirreno-Adriatico (Foto: Novum)

Nieuw aeropakket voor Mercedes GP

Mercedes Grand Prix heeft deze week bij de laatste wintertest in Barcelona een nieuw aerodynamisch pakket voor de MGP W02 geïntroduceerd. Helemaal goed ging het gisteren nog niet, want Nico Rosberg verloor de motorkap.

Mercedes had deze winter moeite om het tempo te vinden en volgens het team lagen de bolides zeker een seconde achter op de toppers. Met een nieuw aerodynamisch pakket wordt geprobeerd dit gat te dichten. Rosberg reed nog niet met alle nieuwe delen, maar Michael Schumacher vandaag wel. Om dit mogelijk te maken is vannacht nog een geheel nieuwe motorkap ingevlogen, omdat er niet veel reservedelen voorhanden zijn.

De eerste resultaten van het nieuwe pakket zijn volgens Rosberg in ieder geval bemoedigend.

Andere delen White Knight Chronicles naar Europa

Ondanks de tegenvallende verkoop van White Knight Chronicles komen twee nieuwe games in de serie naar Europa. Sony Computer Entertainment kondigde de twee games woensdag aan. White Knight Chronicles 2 wordt uitgebracht voor de PlayStation 3. De prequel White Knight Chronicles: Origins verschijnt voor de PSP.

De aankondiging van de twee nieuwe games in de serie is opmerkelijk. Het eerste deel van het rollenspel verscheen vorig jaar maart voor de Playstation 3. In Europa is het spel volgens verkoopanalysewebsite VGchartz grofweg 160 duizend keer verkocht. Dit is niet bijzonder veel. Met zulke verkoopcijfers lijkt een vervolg financieel niet draagbaar.

In White Knight Chronicles: Origins moet de speler het opnemen tegen reusachtige ridders van Yshrenia. Het avontuur speelt zich duizend jaar voor het eerste spel af. In het eerste en tweede deel van White Knight Chronicles speelt de speler de rol van Léonard, een van de dappere ridders, die toevallig midden in een nieuw avontuur belandt.

Beide nieuwe White Knight Chronicles-games worden in mei uitgegeven. Bij aanschaf van White Knight Chronicles 2 wordt het eerste deel meegeleverd.


 

Rijders nog bezorgd over verstelbare achtervleugel

Gisteravond spraken de Formule 1-coureurs verenigd in de Grand Prix Drivers' Association met FIA-baas Charlie Whiting. Ze uitten hun bezorgdheid over de verstelbare achtervleugel, omdat deze de balans in de auto's kan verstoren.

Volgens de coureurs is het concept niet onveilig, maar kan wel voor gevaar zorgen omdat er in de cockpit nu veel meer knoppen dan voorheen zijn. Daar kan met name in de trainingen en kwalificatie gebruik van gemaakt worden, terwijl in de race de werking van de verstelbare achtervleugel gelimiteerd is.

"Het lastige is dat als je de verstelbare vleugel in de race gebruikt en bijvoorbeeld niet in de kwalificatie dan heb je andere ratio's van de versnellingsbak nodig en dat zal mogelijk het effect weer teniet doen," zei Vettel. "Aan de andere kant als het vrij te gebruiken is, wat is dan het voordeel in de trainingen en in de kwalificatie? Vorig jaar konden we de F-duct gebruiken wanneer we wilden, dit jaar is dat de vleugel in training en kwalificatie. De vraag is of het beter kan en vooral slimmer om de veiligheid te kunnen verbeteren."

Jarno Trulli vult aan: "Iedereen is het eens dat de vleugel niet onveilig is, dus dat is goed nieuws. Maar we gebruiken de vleugel soms in combinatie met KERS, waardoor de rijder soms te veel let op de lichtjes en knoppen in de cockpit en niet voor zich uit kijkt. Het is nu aan de teams om hier iets aan te doen en met een betere oplossing te komen."

"Tot nu toe is er niet over gesproken en er is niets aan de situatie gedaan. Charlie zal er over nadenken, de teams zullen er met Charlie over spreken en als ze denken het te kunnen verbeteren dan zullen ze het aanpassen. Anders zullen de de huidige situatie blijven behouden."

Boom per toeval aan de leiding in Tirreno

Rabobank won gisteren de ploegentijdrit in de Tirreno-Adriatico. Het was puur toeval dat Lars Boom als eerste over de streep kwam. Boom gaat vandaag daarom van start in de leiderstrui.

"Langeveld stuurde vlak voor de finish naar rechts, waardoor ik de eerste man werd. Aan de leiderstrui dacht ik niet. Voor Gesink moet dit de beste motivatie zijn om nu voor de eindzege te strijden. Zelf koester ik geen ambities om de trui te verdedigen. Ik ga me nu volledig in dienst van Gesink stellen," aldus Boom gisteren na afloop.

Falkenburg krijgt alsnog deel transfersom

Erik Falkenburg krijgt alsnog een deel van de transfersom die AZ van de zomer betaalde aan zijn voormalige club Sparta Rotterdam. Dat schrijft De Telegraaf. De 22-jarige middenvelder had een arbitragezaak aangespannen, omdat Sparta het aan Falkenburg beloofde deel achter wilde houden. De commissie stelde Falkenburg in het gelijk.

Falkenburg debuteerde in het seizoen 2007-2008 bij Sparta in de Eredivisie. Hij speelde 61 competitiewedstrijden voor de Rotterdammers. Afgelopen zomer degradeerde hij met Sparta, maar werd hij samen met ploeggenoot Nick Viergever getransfereerd naar AZ.

Bij AZ is Falkenburg onder trainer Gertjan Verbeek uitgegroeid tot een belangrijke kracht. Hij speelde inmiddels achttien competitieduels, waarin hij vier keer scoorde.


Falkenburg krijgt alsnog deel transfersom (Foto: Novum)

Gangsters en poesjes in je huis

Ben jij gangster en wil jij dit tonen in de wereld van PlayStation Home? Vanaf nu is dit mogelijk met nieuwe kleding. Je kan oldschool classic gaan met een nieuw pinstriped jasje en pantalon. Hiermee waan je je weer in de tijd van de mafia en ben je helemaal het baasje (of bazinnetje) in Home.

gangster1

Je kan er ook voor kiezen om modern gangster te worden. Ter ere van Sodium 2 heeft Lockwood Publishing ons nieuwe kleding gegeven in stijl van de game. Lees de beschrijving om te zien of dit iets is voor jou.

"The Racers are hot, loud and dangerous, just like this new range of hardwearing Sodium track gear. Look the part when you hit the pit lane in tough jeans or combats, goggles or shades to shield your eyes from the powerful racer wake and rugged trainers and gloves for when you're clambering for that perfect view of the course"

gangster2

Als laatste kan je een nieuw soort beest je huis in gooien: de alom gevreesde kat. Er zullen drie verschillende katten verkrijgbaar zijn. 'Een gestreepte kat die lekker ruig is, een redhead die zwaar relaxed is en een siamese kat die je hart zal stelen.'

kittens

Asbestgevaar door gebrek informatie corporaties

Niet alle 418 woningcorporaties waarschuwen hun huurders voor de aanwezigheid van asbest in woningen. Daardoor komen wekelijks klussende huurders in aanraking met het kankerverwekkende materiaal. Dat schrijft het Algemeen Dagblad donderdag op basis van een inventarisatie onder asbestinspectie- en saneringsbedrijven.

Een Kamermeerderheid wil een verplichte asbestinventarisatie in woningen. Nu hoeven corporaties dat nog niet te doen. Bij een onderzoek door een corporatie in Zwolle bleek onlangs dat in 5850 van de 7000 onderzochte woningen asbest zat.

Volgens specialist in asbestregels Eva Engel zijn het vooral de kleinere corporaties die het laten afweten wat informatie over asbest betreft. Ze beschikken over onvoldoende kennis en middelen om een goed asbestbeleid uit te voeren.

Experts in de krant waarschuwen voor levensgevaarlijke situaties. Zo zagen onwetende mensen kattenluikjes in asbestpanelen en schuren ze asbesthoudende raamkozijnen om ze te kunnen schilderen. Daarmee verspreiden ze miljoenen asbestvezels.

Pindakaasvloer wordt vogelvoer

De pindakaasvloer van Wim T. Schippers, beter bekend als de stemacteur die de stem van Ernie voor zijn rekening nam in Sesamstraat, wordt na de expositie in het museum Boijmans van Beuningen verwerkt tot vogelvoer. Dat zegt museumdirecteur Sjarel Ex donderdag in het AD.

Naast veel positieve reacties op het kunstwerk, noemen volgens hem ook veel mensen de 120 kilo uitgesmeerde pindakaas voedselverspilling.

"Maar dat is het dus zeker niet", zegt Ex. Zodra het kunstwerk begint te schimmelen gaat de pindakaas naar een bedrijf dat het verwerkt tot vogelvoer.

Pensioendeal stuit op juridische problemen

Een akkoord over de toekomst van het pensioenstelsel lijkt verder weg te zijn dan gedacht. In de eindfase van de onderhandelingen zijn de vakcentrales en minister van Werkgelegenheid en Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) gestuit op juridische problemen. Dat zeggen FNV, CNV en MHP donderdag in De Telegraaf.

Het overzetten van 800 miljard euro aan pensioenrechten blijkt op bezwaren te stuiten. Er wordt al maanden gesproken en een akkoord leek de afgelopen weken in de maak. "Of het een oplosbaar probleem is weet ik niet", zegt FNV-onderhandelaar Peter Gortzak. "Maar als het niet kan, hebben we een probleem."

Daarnaast werken de vakcentrales hard aan het tegengaan van het heersende beeld dat de zekerheid van het pensioenstelsel wordt verkwanseld. Gortzak bevestigt dat er meer risico's genomen moeten worden om te zorgen dat de koopkracht van de pensioenen op peil blijft, maar bestrijdt dat alles onzeker wordt. "Het is niet zo dat in het nieuwe systeem 0 procent zekerheid is over het pensioen."

PVV'er met dubbel paspoort in Provinciale Staten

Het PVV-lid Petra Kouwenberg dat donderdag wordt benoemd als Statenlid in Gelderland blijkt twee paspoorten te hebben. De nummer zes op de lijst van de partij die zich altijd fel tegen dubbele paspoorten heeft uitgesproken, heeft naast een Nederlands document ook een Turks paspoort.

Volgens dagblad De Gelderlander heeft Kouwenberg niet vooraf bij haar partij gemeld dat ze twee paspoorten heeft. Het kwam volgens de krant aan het licht door een uittreksel van de gemeentelijke basisadministratie die ze bij de provincie moest inleveren. Tot die tijd zou ze zelf niet af hebben geweten van haar dubbele nationaliteit.

PVV-leider Geert Wilders laat in een reactie weten dat Kouwenberg tot voor kort zelf niet wist dat ze ook de Turkse nationaliteit had. Ze heeft Wilders laten weten dat ze er zo snel mogelijk vanaf wil en gaat daarom vrijdag al naar de Turkse ambassade. "Het probleem van haar dubbele nationaliteit zal dus snel tot het verleden behoren", zegt Wilders.

De Gelderse fractievoorzitter Marjolein Faber was volgens de krant zo overvallen door het nieuws dat ze nog geen reactie kon geven. Kouwenberg zelf heeft ook nog niet inhoudelijk gereageerd.

[NBA] Hornets in slotminuut langs Dallas

In de Amerikaanse NBA heeft New Orleans Hornets een verrassende zege geboekt op Dallas Mavericks. Na een geweldige slotminuut zegevierde New Orleans met 110-108.

Met iets meer dan een minuut nog te gaan en een 108-102 voorsprong leek er geen vuiltje aan de lucht te zijn voor Dallas, de nummer twee in  de Western Conference. New Orleans greep de zege echter alsnog dankzij acht punten op rij.

San Antonio Spurs, de koploper in de Western Conference, won met 111-104 van Detroit Pistons. San Antonio stelde door de overwinning deelname aan de play-offs veilig.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
New Jersey Golden State 94-90
Philadelphia Oklahoma 105-110 wnv
Toronto Utah 94-96
Charlotte Chicago 84-101
Boston LA Clippers 103-108
New Orleans Dallas 93-92
Milwaukee Cleveland 110-90
Minnesota Indiana 101-75
Memphis New York 108-110
San Antonio Detroit 111-104
Sacramento Orlando 102-106

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de subsidiekraan.

De Gemeente Amsterdam gaat subsidies uitdelen aan bedrijven die nu nog als seksshop, bordeel of belwinkel opereren, indien zij hun activiteiten voortzetten in minder ongure branches. Daarmee wil de gemeente criminaliteit tegengaan. Ondernemers worden nog wel eerst gescreend volgens de Wet-Bibob. Lijkt een goed idee.

A58 hele nacht dicht door gekantelde truck

Een woensdagavond gekantelde vrachtwagen heeft de hele nacht voor problemen gezorgd op de A58 bij Moergestel richting Tilburg. De vrachtwagen vervoerde vaten met brandbare chemicaliën. De bestuurder zat enige tijd bekneld in de truck. De afsluiting van de weg zou tot middernacht duren, maar hield aan tot 04.00 uur.

Volgens de VerkeersInformatieDienst is nog onduidelijk waardoor de vrachtwagen rond 19.40 uur kantelde. De wegafsluiting van een kleine negen uur kwam onder meer door diesel uit de vrachtwagen die over de weg en in een sloot was gelopen. Die moest worden weggepompt. Ook moest de geleiderail worden hersteld.

Ferguson: "Arsenal belangrijkste concurrent voor ons"

Sir Alex Ferguson hulde zich geruime tijd in stilzwijgen, maar heeft op de site van FIFA nu toch aangegeven wie de gevaarlijkste tegenstander is in strijd om de titel.

De manager van Manchester United: "Afgelopen seizoen moest Arsenal in de maanden februari en maart afhaken in strijd om de titel. Destijds ging het nog tussen Chelsea en onszelf. Uiteindelijk kwamen wij één punt tekort."

"Dit seizoen heeft zich een interessant schouwspel ontpopt. Alles ziet er een beetje hetzelfde uit als vorig jaar, maar nu zijn Spurs en Manchester City er nog bij gekomen als concurrenten. Daardoor werd het Arsenal nog moeilijker gemaakt om terug te keren aan de top", vervolgde Ferguson.

"Maar Arsene Wenger en zijn manschappen hebben de hiërarchie veranderd door ineens op de tweede plaats terecht te komen. Zij zijn het grootste gevaar voor ons in strijd om de titel en andersom zal dat ook het geval zijn", besloot de Schotse oefenmeester.

'Pc is platform van de toekomst'

Frank Gibeau van EA heeft gezegd dat de pc misschien wel het grootste platform van gaming gaat worden in de nabije toekomst. Hij beschrijft de userbase als "gigantisch", en de baas van EA Games heeft freemium-modellen genomineerd als de volgende grote stap voor het platform.

 "De pc-detailhandel kan een groot probleem zijn, maar pc-downloads zijn geweldig", geeft Gibeau aan. "De marges zijn veel beter en we hebben geen regels van de consolemakers, die een concept eerst moeten goedkeuren. Vanuit ons perspectief is het een zeer gezond platform. ... Het is volkomen denkbaar dat het ons grootste platform wordt".

Maar wat vindt hij van consoles? Gibeau verwacht nog geen nieuwe generaties van de consoles, en zelfs als het nu zou uitkomen zou het geen verandering in gaming veroorzaken. "Natuurlijk, meer computerkracht is leuk, maar om eerlijk te zijn, de Xbox 360 en PlayStation 3 worden nog niet ten volle benut", zei hij. "Ik denk echt dat de volgende innovatie de input zal zijn, maar nog belangrijker is, zal de online ervaring wat zijn?".

EA denkt dat het sterk staat in de huidige markt en wil van een merkmodel naar een online service-model door middel van bijvoorbeeld freemiums: een spel is gratis, maar extra's kosten geld. Bij extra's moet je dan denken aan avatars, kostuums, kortom dingen die niet per se nodig zijn om het spel uit te spelen. In Azië is dit een goedlopend model.

Angry Birds op Facebook

Rovio's Angry Birds, die in december 2009 uit kwam, is met miljoenen downloads een groot succes geweest op zowel de iPhone en Android, net zoals de versies voor de PSP, PlayStation 3 en PC. Het is echter ook de bedoeling dat dit spel op het grootste sociale netwerk Facebook uit gaat komen, waar zo'n 500 miljoen gebruikers staan geregistreerd.

De Finse studio is van plan het spel daar dit jaar nog op uit te brengen, uiterlijk deze zomer. Op de vraag of het spel in mei al uit zal gaan komen zeiden Rovio en woordvoerder Ville Heijari "That is our intent".

Angry Birds

Dalai lama stopt als politiek leider

De dalai lama gaat aftreden als politiek leider van de Tibetaanse beweging in ballingschap. Hij zei donderdag dat de tijd is gekomen om hem te vervangen door een vrij gekozen leider. Hij wil zijn opvolging regelen bij de zitting van het Tibetaanse parlement in ballingschap.

De 75-jarige dalai lama blijft wel aan als de spiritueel leider van het Tibetaanse boeddhisme.

"Mijn wens om autoriteit over te dragen, heeft niets te maken met een wens om verantwoordelijkheid te verminderen", zei hij in een toespraak in Dharamshala, de vestigingsplaats van de regering in ballingschap van Tibet.

Veel Tibetanen hebben hun oorspronkelijke woongebied na 1950 verlaten toen China het gebied steeds meer in zijn greep kreeg.

Dalai lama stopt als politiek leider
Dalai lama stopt als politiek leider (Foto: ANP)

'Jezus was geen revolutionair'

Jezus Christus was geen politieke revolutionair. Dat zegt paus Benedictus XVI in het tweede deel van 'Jezus van Nazareth', zijn biografie over het leven van Jezus, die donderdag uitkomt. Volgens het hoofd van de Roomse Kerk 'kwam de zoon van God niet als een vernietiger, maar bracht hij de kracht van de liefde'.

Ook refereert Benedictus in zijn boek aan de roerige politieke situatie in de wereld. "Is het niet zo dat de grootste dictators aan de macht blijven door ideologische leugens?", zo vraagt de paus zich af.

Eerder werd al bekend dat de paus in zijn boek de joden vrijpleit van de eeuwenoude beschuldiging dat zij verantwoordelijk zouden zijn geweest voor de kruisiging van Jezus Christus. In 1965 liet de Kerk de leer van collectieve schuld al los. Van het boek verschijnen 1,2 miljoen exemplaren, in zeven talen.

'Jezus was geen revolutionair'
'Jezus was geen revolutionair' (Foto: ANP)

Sprookje voorbij voor vluchtende miljonaire

Een vrouw uit Nieuw-Zeeland heeft met haar man bijna twee jaar lang als miljonair geleefd dankzij een foutje van de bank. Haar man vond op zijn bankrekening in april 2009 plots 10 miljoen Nieuw-Zeelandse dollars (5,3 miljoen euro). Toen de bank de fout ontdekte, had het paar al 3,6 miljoen euro opgenomen. De twee waren gevlucht naar Hongkong, Macau en China.

Maar het stel kreeg ruzie bij het gokken in Macau en scheidde. De vrouw keerde 25 februari vrijwillig terug naar Nieuw-Zeeland. Daar is ze direct opgepakt. Donderdag verscheen ze voor de rechter in Rotorua. Ze was aangeklaagd voor diefstal van 3,6 miljoen euro en het witwassen van geld.

De 31-jarige Kara Hurring is voorlopig vrij op borgtocht, tot het proces 21 maart verdergaat. De politie zoekt ondertussen naar haar ex-man, die in China zou zijn. Nieuw-Zeeland heeft geen uitleveringsverdrag met China.

SCP: Kwart heeft sterk gevoel van onbehagen

Ruim een kwart van de Nederlandse bevolking heeft een sterk gevoel van maatschappelijk en politiek onbehagen. Het gaat vooral om PVV-stemmers, Limburgers en Telegraaf-lezers. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Het onbehagen is wel iets minder sterk dan een paar jaar geleden. In 2004 voelde een derde van de Nederlanders zich niet op zijn gemak, vijf jaar later was dat nog 26 procent. Het gevoel van onbehagen is nog wel een stuk sterker dan in de jaren negentig. Toen meldde 17 procent van de mensen een gevoel van onbehagen.

Het onbehagen komt onder meer door de veronderstelde verharding van de samenleving, door de ik-cultuur en door een wederzijds gebrek aan respect. Ook maken mensen zich zorgen om onveiligheid, de multiculturele samenleving en Europese integratie.

Daarnaast is er onvrede over de politiek. Die zou niet genoeg doen om de zorgen weg te nemen, politici luisteren niet en zijn alleen bezig met hun eigenbelang.

Vrouw zwaargewond in uitgebrande woning

Bij een brand in een woning in Amsterdam is in de nacht van woensdag op donderdag een vrouw zwaargewond geraakt. Het slachtoffer werd in de volledig uitgebrande woonkamer van de woning in Oud-Zuid gevonden door de brandweer, en is met ernstige brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis.

De brand ontstond rond 01.30 uur in de woning aan de Valeriusstraat. De brandweer bluste de brand en droeg de vrouw over aan ambulancepersoneel.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Een speciaal onderzoeksteam van de brandweer gaat zich over de oorzaak van de brand buigen.

'HSV wil ook Mathijsen laten vertrekken'

Hamburger SV lijkt komende zomer zonder Nederlanders verder te gaan. Joris Mathijsen zou ook mogen vertrekken.

Ruud van Nistelrooij heeft eerder aangegeven zijn contract niet te verlengen bij HSV. Eljero Elia is niet gelukkig in Hamburg en lijkt net als Romeo Castelen komende zomer te vertrekken. HSV wil volgens de Hamburger Morgenpost ook niet verder met Mathijsen, die een contract heeft tot 2012.

De Oranje-international was langere tijd zeker van een basisplaats, maar mede door blessures is hij dit seizoen niet altijd inzetbaar voor trainer Armin Veh, die zelf ook vertrekt na dit seizoen. HSV zou bovendien willen verjongen in de laatste lijn. De 30-jarige Mathijsen zou daar niet in passen.

De Duitsers kunnen daarnaast nog geld verdienen aan de verdediger als hij deze zomer vertrekt. Landgenoten Van Nistelrooij en Castelen, geen nieuw contract, verlaten Hamburg na dit seizoen. Het vertrek van Elia staat volgens de Hamburger Morgenpost ook zo goed als vast.

Lazovic: "Altijd lastig spelen tegen Twente"

Danko Lazovic keert morgenavond terug in Nederland. De Serviër komt met Zenit Sint-Petersburg langs bij FC Twente.

Lazovic kent Twente goed. De aanvaller van Zenit speelde in het verleden voor Feyenoord, Vitesse en PSV. "Het is tegen FC Twente altijd lastig voetballen", aldus Lazovic via de officiële kanalen van Twente. "Ze hebben een aantal uitstekende spelers waartegen ik nog heb gevoetbald, zoals Theo Janssen en Douglas. Bovendien is FC Twente de landskampioen."

"Dat zegt genoeg. Natuurlijk vrezen we de tegenstander niet, want ook wij beschikken over een goede ploeg met een topcoach. Al met al verwacht ik een moeilijke wedstrijd, maar voor het publiek zal het een aantrekkelijke wedstrijd worden", aldus Lazovic, die wordt getraind door de Italiaan Luciano Spalletti. De trainer van Zenit heeft een duidelijk beeld van de tegenstander.

"Wat me opvalt aan Twente is dat ze een heel sterk team heeft. Organisatorisch staan ze altijd goed. Dat zagen we bijvoorbeeld in de wedstrijd tegen Internazionale. Toen hebben ze een heel professionele wedstrijd laten zien", aldus Spallettim die aanvaller Aleksandr Kerzhakov mist. "Dat wil niet zeggen dat we geen volwaardig elftal op de been kunnen brengen."

Bedrijf OV-chipkaart wint Big Brother Awards

Trans Link Systems (TLS) is de grote winnaar geworden van de Big Brother Awards. Het bedrijf achter de OV-chipkaart sleepte woensdagavond zowel de juryprijs voor bedrijven als de publieksprijs in de wacht, en stuurde een afgevaardigde om deze in ontvangst te nemen.

De prijzen voor de personen of instellingen die de privacy het meest schenden, worden jaarlijks uitgereikt door de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. TLS, dat is opgezet door de vijf grootste Nederlandse OV-bedrijven, begaat volgens de jury de ernstigste privacyschendingen van de genomineerde bedrijven. Volgens het aanwezige publiek is deze onderneming van alle genomineerden de grootste bedreiging voor de privacy van burgers.

TLS neemt Big Brother Award in ontvangstDe jury stelt vraagtekens bij de bewaartermijn van zeven jaar voor reisgegevens, en is van mening dat vooral bij studenten die gratis reizen, het in- en uitchecken overbodig is: de geldigheid van hun kaart hoeft enkel gevalideerd te worden. Informaticus Melanie Rieback wees erop dat reissystemen mogelijk zijn op basis van anonimiteit: er hoeft enkel te worden aangetoond dat er is betaald. Ook werd de fraudegevoeligheid van de OV-chipkaart genoemd.

TLS was de enige die een afgevaardigde stuurde om de Big Brother Award in ontvangst te nemen. Deze woordvoerder was het niet eens met de door de jury geïmpliceerde relatie tussen fraude- en privacygevoeligheid. Bovendien wees hij op de mogelijkheid een anonieme kaart met muntgeld op te laden. Ten slotte meldde de zegsman dat in overleg met de Belastingdienst is besloten de bewaartermijn terug te brengen tot twee jaar. Volgens hem is dit enkel uit het oogpunt van dienstverlening: het stelt reizigers bijvoorbeeld in staat om reiskosten af te trekken bij een belastingopgave.

verkeerDe award voor personen ging naar minister van Veiligheid en Justtie Ivo Opstelten. Die heeft voorgesteld om automatisch gescande kentekens vier weken te bewaren. Columniste en juryvoorzitter Karin Spaink wees erop dat het bewaren van deze gegevens door de politie tegen de wet was gebleken, en gaf de bewindsman een veeg uit de pan voor het voorstel om een geconstateerde overtreding tot wet te verheffen. Ook werd eraan herinnerd dat de VVD tijdens de discussie over de kilometerheffing protesteerde met een verwijzing naar 'Big Brother', maar nu met camerasystemen iets soortgelijks wil. Ook de speciale prijs voor voorstellen ging naar Opsteltens ministerie, en wel voor het plan om via deep packet inspection al het internetverkeer in Nederland af te tappen.

'Hacktivist' en XS4ALL-oprichter Rop Gongrijp won ten slotte de Winston Award - vernoemd naar de hoofdpersoon die in het boek Nineteen Eighty-Four tegenover Big Brother staat. Gongrijp zet zich volgens Bits of Freedom al jaren op politiek gedreven wijze in voor de privacy, en heeft de technologische kennis om dat effectief te doen.


Introductiefilmpje LIFE = DATA, door suzero

BBC-journalisten gemarteld in Libië

Drie verslaggevers van de Britse omroep BBC zijn 21 uur vastgehouden en mishandeld door Libische militairen. Ze kregen onder meer een pistool tegen hun nek geduwd. Bij één werden daarna twee kogels langs zijn oren geschoten als een schijnexecutie, meldde de BBC.

De journalisten (een Brit, een Turk en een Palestijn) waren maandag op weg naar de stad Az Zawiya, waar zwaar gevochten wordt. Onderweg werden ze tegengehouden bij een wegblokkade door troepen van Gadhafi, die daar zijn om te zorgen dat er geen journalisten of extra opstandelingen de stad binnen kunnen komen. De journalisten toonden hun BBC-perskaarten, maar werden meegenomen naar legerbarakken.

In de barakken werden ze vastgebonden en kregen ze een kap over hun hoofd. Ze werden uitgescholden, vernederd, geslagen, geschopt en met de dood bedreigd. De soldaten zeiden dat ze niet blij waren met hun reportages over de opstand in Libië en beschuldigden de drie van spionage.

De mannen zijn inmiddels vrij en geëvacueerd uit het land. In de barakken zagen ze hoe Libiërs, inwoners van Az Zawiya, waren gemarteld. "Ik kan niet beschrijven hoe erg het was. De meeste gevangenen hadden een kap op hun hoofd en waren stevig vastgebonden, allemaal met gezwollen handen en gebroken ribben. Ze leden heel erg en schreeuwden constant", aldus een van de journalisten.

Een hoge functionaris van Gadhafi heeft zijn excuses aangeboden voor de toestanden die de journalisten meemaakten. De BBC neemt hier geen genoegen mee en heeft gezegd de mishandeling ten zeerste te veroordelen. De Britse omroep denkt er niet over om te stoppen met de berichtgeving uit Libië, zo verklaarden zij.

Schijnexecutie van BBC-journalisten in Libië
BBC-journalisten gemarteld in Libië (Foto: ANP)

Miljardairs samen weer rijker

Wereldwijd is het nettovermogen van het totale aantal miljardairs in een jaar tijd 25 procent gegroeid tot 4,5 biljoen dollar (3,2 biljoen euro). Het gemiddelde nettovermogen van de superrijken is volgens de woensdag gepubliceerde ranglijst van het Amerikaanse blad Forbes van 3,5 miljard naar 3,7 miljard dollar gestegen.

In China is het aantal miljardairs bijna verdubbeld tot 115, maar de Mexicaanse tycoon Carlos Slim Helú voert dit jaar voor de tweede keer de lijst aan, gevolgd door Microsoft-topman Bill Gates en investeerder Warren Buffet uit de VS. Slim verdiende afgelopen jaar het meeste geld en wist met 20,5 miljard dollar zijn nettovermogen naar 74 miljard dollar te verhogen.

Moskou huisvest met 74 miljardairs de meeste superrijken, gevolgd door New York met 58 miljardairs. In Rusland wonen nu 101 miljardairs en in Brazilië 30.

Er staan zes Nederlanders op de lijst, waarvan de hoogst genoteerde Charlene de Carvalho-Heineken is op plaats 124 met een totaal nettovermogen van 7,5 miljard dollar.

Miljardairs samen weer rijker
Carlos Slim Helú (Foto: ANP)

Verhagen: Ik spreek altijd als minister

Maxime Verhagen (CDA) benadrukt dat als hij in het openbaar spreekt, hij dit altijd doet als minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en als vicepremier. Hij reageert per brief op de aantijgingen dat hij ambtenaren van zijn ministerie zou hebben ingezet voor de CDA-campagne. De Kamer had opheldering geëist over de kwestie.

Verhagen stelt dat overal waar hij spreekt, hij het regeringsbeleid uitdraagt, of dit nu met ondernemers, werknemers of partijgenoten is. Zodoende krijgt hij hierbij ook ambtelijke ondersteuning. De Kamer kan de minister ook ter verantwoording roepen voor alles wat hij publiekelijk zegt, onderstreept Verhagen.

"Het blijft echter zo dat wij in Nederland geregeerd willen worden door bewindspersonen die afkomstig zijn uit politieke partijen, hetgeen altijd een zekere verwevenheid schept bij het optreden van bewindslieden", schrijft hij. Bij werkbezoeken die hij in de aanloop van de Provinciale Statenverkiezingen bracht aan Limburg en Zeeland zou hij naar eigen zeggen echter in de rol van minister hebben opgetreden.

PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen vindt dat Verhagen 'doet alsof zijn neus bloedt'. Hij vreest voor een glijdende schaal en vindt dat de Kamer paal en perk moet stellen aan de inzet van ambtenaren voor partijaangelegenheden.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent heeft ook behoefte aan duidelijke grenzen. Zij vindt dat 'absolute helderheid' noodzakelijk is. "Verhagen geeft zelf ook aan dat het scheiden van de rol als bewindsman en de rol als partijman moeilijk is. Ik wil dat duidelijk wordt waar die lijn nu precies ligt." Binnenkort vindt een spoeddebat plaats over de zaak.


Minister spreekt uit altijd als minister te spreken (Foto: Novum)

Diplomaten Gadhafi in Europa

De Libische leider Moammar Gadhafi lijkt een diplomatiek offensief te zijn begonnen, dat is gericht op buurland Egypte, de Europese Unie en de NAVO. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini zei woensdag in het parlement in Rome dat twee vliegtuigen van het bewind in Libië vertrokken waren voor een missie die hen onder meer in Caïro, Brussel en Lissabon brengt.

Volgens Frattini willen de afgevaardigden, die relatief gematigde aanhangers van Gadhafi zouden zijn, gesprekken voeren met hoge diplomaten die betrokken zijn bij vergaderingen van de EU en de NAVO in Brussel. Die vergaderingen hebben donderdag en vrijdag plaats.

Tijdens de topbijeenkomsten van de EU en de NAVO spreken afgevaardigden van de lidstaten onder meer over het instellen van een vliegverbod boven Libië.

Zes jonge aanranders opgepakt

Zes jongens van 12 tot 16 jaar oud uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel zijn aangehouden op verdenking van aanranding van drie vrouwen. Ook zouden ze zich schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging, meldt de politie.

De jongens zouden donderdag een 40-jarige vrouw die hen op straat passeerde onzedelijk hebben betast. Toen twee meisjes van 17 en 18 jaar voorbij kwamen lopen, lieten ze hun eerste slachtoffer met rust om de twee tieners lastig te vallen. Een van hen verklaarde te zijn geschopt en geslagen, de ander werd met een mes bedreigd en betast.

Het zestal is dezelfde dag aangehouden. Inmiddels zijn er drie op vrije voeten gesteld, de andere drie zitten nog vast.

Gouverneur Illinois schaft doodstraf af

De gouverneur van de Amerikaanse staat Illinois heeft woensdag de doodstraf afgeschaft. De straf van vijftien gedetineerden die in de dodencel zitten is omgezet naar een levenslange gevangenisstraf. Twee maanden geleden stemden parlementariërs van de staat al in met de wet die de doodstraf afschaft.

De staat Illinois schaart zich met het besluit van gouverneur Pat Quinn achter vijftien andere staten die de straf al eerder afschaften. De nieuwe wet wordt 1 juli van kracht.

Quinn heeft de afgelopen twee maanden overleg gevoerd met aanklagers, de nabestaanden van slachtoffers en tegenstanders van de doodstraf. Hij noemde het afschaffen van de doodstraf 'de moeilijkste beslissing die hij ooit heeft genomen'.

De hoofdaanklager van Illinois had Quinn opgeroepen zijn veto uit te spreken over het wetsvoorstel voor afschaffing. Zij zei dat er voldoende voorzorgsmaatregelen zijn om te voorkomen dat er onschuldige mensen ter dood worden gebracht.


Pat Quinn (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.