Moderne student is geen zuiplap

Het beeld van de feestvierende en bierdrinkende student klopt niet. Studenten leiden een veel braver en rustiger bestaan dan meestal wordt gedacht, zo blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Groningse politie.

Uit het onderzoek onder Groningse studenten blijkt dat de gemiddelde student zich vrij gematigd en zelfs keurig gedraagt. "Niveaus van agressie, criminaliteit en gebruik van harddrugs zijn geruststellend laag." Ook al drinken studenten meer dan hun leeftijdgenoten, toch blijft het drankgebruik bij de overgrote meerderheid binnen de perken, aldus een woordvoerder van de RUG.

Tijdens het onderzoek zijn in het studiejaar 2009-2010 ongeveer duizend eerstejaarsstudenten ondervraagd over alcoholgebruik, drugsgebruik, onveilig seksueel contact en agressie/criminaliteit. De helft van deze studenten deed mee aan een vervolgonderzoek.

Studenten zien hun medestudenten als zware drinker, maar in werkelijkheid valt dat erg mee. Uit het onderzoek blijkt dat eerstejaarsstudenten in een gewone collegeweek gemiddeld 10 glazen alcohol drinken. Het verschil tussen mannen (16 glazen) en vrouwen (6 glazen) is groot. Leden van studentenverenigingen drinken wel beduidend meer, met een gemiddelde van 21 glazen. Deze studenten drinken overigens al voordat ze gaan studeren meer dan hun leeftijdgenoten.


Vroeger waren studenten altijd dronken...