FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 maart 2011

Royale bonus voor Dortmund bij landstitel

Voor de spelers van Borussia Dortmund liggen de nodige euro's in het verschiet als ze landskampioen worden. Hoofdsponsor Evonik keert 4 miljoen euro uit als de ploeg van trainer Jürgen Klopp de fiere koppositie in de Bundesliga omzet in het kampioenschap.

Dortmund is in ieder goed op weg om de bonus te pakken. Met nog negen wedstrijden te gaan heeft BVB aan kop van de ranglijst twaalf punten voorsprong op nummer twee Bayer Leverkusen en heeft het geen last meer van Bayern München. De landstitel lijkt Dortmund dan ook niet meer te kunnen ontgaan.

Evonik, een bedrijf dat gespecialiseerd is in chemicaliën, betaalt jaarlijks een slordige 7,5 miljoen euro om op het shirt van Dortmund te staan. Het concern uit Essen kan zich ook wel wat permitteren, want Evonik maakte maandag nog melding van een recordwinst over afgelopen jaar.

Afellay: "Messi? Van een andere planeet"

FC Barcelona plaatste zich dinsdagavond na een spektakelstuk tegen Arsenal voor de kwartfinales van de Champions League. Ibrahim Afellay mocht in de slotfase minuten maken en maakte een goede indruk.

De aanvallende middenvelder was vanaf de linkerkant levensgevaarlijk, maar kon zijn goede optreden niet bekronen met een treffer. Het kon de pret echter niet drukken in het Catalaanse kamp. "Iedereen is door het dolle heen, de sfeer is uitbundig", aldus Afellay na afloop voor de camera van NOS.

"We hebben de wedstrijd vanaf de eerste minuut gemaakt. Dat resulteerde vlak voor rust in de 1-0. In de tweede helft hebben we dat doorgezet", stelt de Nederlander. "Het ging er fel aan toe, daarvoor had de trainer ons ook gewaarschuwd. We zijn hier goed mee omgegaan." De invalbeurt van Afellay liet nog even op zich wachten, doordat Barcelona in de tweede helft aanzette.

"Ik kijk heel positief terug op mijn spel. In de minuten die ik heb gemaakt ben ik heel dreigend geweest en twee keer gevaarlijk voor de goal gekomen. Daarnaast ben ik veel bij het spel betrokken en heb ik mijn steentje bijgedragen", aldus Afellay, die Lionel Messi weer eens zag floreren met twee doelpunten, waaronder de beslissende 3-1. "Die man is van een andere planeet."

Stroomstoring in centrum Den Haag

Een deel van het centrum van Den Haag heeft dinsdagavond zonder stroom gezeten. De storing trof in totaal zo'n tweeduizend aansluitingen rondom het Binnenhof, waaronder het paleis Noordeinde en het ministerie van Justitie, meldt een woordvoerder van netbeheerder Stedin dinsdagavond.

De stroom viel iets na 21.00 uur uit. Rond 23.00 uur meldde Stedin via Twitter dat Noordeinde, de ministeries van Justitie en Defensie en het gebouw van de Tweede Kamer weer stroom hebben. Het winkelgebied zit echter nog zonder.

Lindsay Lohan woest op Miley Cyrus

En ja hoor, we hebben weer nieuws over Lindsay Lohan. Ze trekt ditmaal de aandacht door boos te zijn op de zangeres Miley Cyrus. Ze voelt zich gekwetst door de makers van het populaire tv-programma Saturday Night Live omdat Miley Lindsay voor schut mocht zetten.

Lohan had niet verwacht dat Lorne Michaels, de baas van de productie, haar op deze manier zou verraden. Ze ziet Michaels als mentor en vaderfiguur. Ze heeft Michaels een boze brief gestuurd met haar commentaar.

Miley had in Saturday Night Live een grapje gemaakt over het nieuws dat Lindsay Lohan een ketting zou hebben gestolen. "Ik heb nooit een ketting gestolen of dronken achter het stuur gezeten. Ik ben nooit vreemdgegaan zoals die golfer. Wat maakt het uit als je mijn borsten vanaf de zijkant kunt zien? Ik ben niet perfect."


Het filmpje waar Lindsay Lohan kwaad over is (1:30 min)

[CL] Uitslagen achtste finales (08/03/2011)

Vanavond werden de eerste twee returns uit de achtste finales van de Champions League afgewerkt. Arsenal probeerde de 2-1 voorsprong in Camp Nou tegen FC Barcelona te verdedigen. AS Roma ging op bezoek bij Shakthar Donetsk om de 3-2 achterstand weg te werken. Hieronder de verslagen en karakteristieken.

FC Barcelona - Arsenal
Arsenal beperkte zich in de eerste helft vooral tot verdedigen. FC Barcelona had hier zichtbaar moeite mee, maar wist zo nu en dan een gaatje te vinden in de vijandelijke linies. Na twintig minuten kreeg Arsenal de eerste tegenslag te verwerken, aangezien doelman Szczesny geblesseerd het veld moest verlaten. Almunia verving de goalie en keepte een goede partij. Beide ploegen leken met een 0-0 stand te gaan rusten, nadat Adriano namens Barcelona de lat raakte. Op slag van rust was het echter toch raak. Na een enorme fout van Fabregas kwam de bal uiteindelijk bij Messi terecht. De Argentijnse sterspeler wipte de bal kunstig over Almunia heen om vervolgens de bal hard in het lege doel te schieten.

De ploeg van Pep Guardiola begon na rust sterk aan de tweede helft, maar zag Arsenal toch op gelijke hoogte komen. Busquets kopte de bal uit een corner achter zijn eigen keeper Valdes. Niet lang daarna moest de Engelse ploeg met tien man verder, nadat Van Persie zijn tweede gele kaart ontving van Busacca. Onze landgenoot hoorde een fluitsignaal niet en schoot de bal naast het doel. Dit was het teken voor Barcelona om vol gas te geven. Nadat Almunia een paar keer prima had gered op inzetten van Villa en Messi, kwam Barca uiteindelijk toch weer op voorsprong. Een prachtige combinatie door het midden werd door Xavi koel afgerond. Een paar minuten later besliste Messi het duel definitief door een strafschop te scoren, nadat Pedro door Koscielny werd neergehaald in de zestien van Arsenal. In de slotfase mocht Afellay nog invallen en deed dit niet opvallend. Kort na zijn invalbeurt werd hij aan de linkerkant gelanceerd, maar het schot van onze landgenoot ging net voorlangs.

FC Barcelona*

3 - 1
(1-2)

Arsenal

 45+3' Messi
69' Xavi
71' Messi (pen.)
  53' Busquets (e.d.)
 
 Gele kaart: , Koscielny, Sagna, Wilshere, (Arsenal)
Rode kaart: Van Persie (56/2xg) (Arsenal)
 
Stadion: Camp Nou, Barcelona
Toeschouwers: 90.000
Arbiter: Busacca (Zwi)
 
Opstelling:   Opstelling:
Valdés
Alves
Busquets
Abidal
Adriano (Maxwell/90)
Xavi
Mascherano (Keita/89)
Iniesta
Pedro
Messi
Villa (Afellay/82)
  Szczesny (Almunia/19)
Sagna
Koscielny
Djourou
Clichy
Rosicky (Arshavin/74)
Wilshere
Fabregas (Bendtner/78)
Diaby
Nasri
v. Persie



Shakthar Donetsk - AS Roma

Beide ploegen waren voor rust aan elkaar gewaagd. Toch kwam Shakthar na een kleine twintig minuten op voorsprong. Een mislukt hakje van Hubschmans passeerde de vijandelijke doellijn. Niet lang daarna had Borriello, de vervanger van Totti, dé mogelijkheid om Roma weer naast Shakthar te brengen. De Italiaanse spits miste echter vanaf elf meter. Tot overmaat van ramp moest Roma kort voor rust afscheid nemen van Mexés. Hij incasseerde zijn tweede gele kaart. Roma had zelfs voor rust met negen man moeten staan, maar de gemene elleboogstoot van De Rossi werd niet gezien door de arbitrage.

Na rust ging Roma wel op zoek naar doelpunten, maar was het machteloos tegen het sterke Shakthar. Willian wist met een mooi schot in de kruising zijn ploeg op een 2-0 voorsprong te zetten. In de slotfase maakte Eduardo zelfs nog 3-0.

Shakthar Donetsk*

3 - 0
(3-2)

AS Roma

 18' Hübschman
58' Willian
87' Da Silva
 
 
 Gele kaart: Mkhitaryan, Srna, (Shakthar Donetsk), Pizarro, Perrotta, Riise (AS Roma)
 Rode kaart: , Mexés (41/2xg) (AS Roma)
 
Stadion: Donbass Arena, Donetsk
Toeschouwers: 49.000
Arbiter: Webb (Eng)
Bijzonderheden: Boriello (AS Roma) mist penalty (28)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pyatov
Srna
Chygrynskiy
Rakitskiy
Rat
Hubschman
Costa (Da Silva/46)
Jadson
Willian
Mkhitaryan (Alex Teixeira/67)
Adriano (Moreno/75)
  Doni
Burdisso
Juan
Mexés
Riise
Taddei (Rosi/46)
De Rossi
Perrotta (Caprari/86)
Pizarro
Vucinic (Brighi/66)
Borriello

Punten ronde 25/26 FOK! Voetbalmanager 2010/2011

Managerronde 25/26 (ronde 13) is geweest, tijd om het tussentijdse klassement op te maken in de FOK! Voetbalmanager 2010/2011. Kijk hieronder voor de top tiens van afgelopen ronde.

Er zijn enkele nieuwe pagina's gemaakt door onze developer, plus een paar wijzigingen in het menu dat op de managerspelsite te vinden is. Zo kun je nu onder andere vinden wat een voetbalspeler in een bepaalde ronde gescoord heeft. Ook is er een overzicht gekomen van de managerronden met hun begin- en einddatums, en linkjes naar de managerscore zodra die beschikbaar is. Lees op het forum welke veranderingen allemaal nieuw zijn.

Punten ronde 25/26 (ronde 13)

plaats team user ronde 13 punten plaats totaal
1 DeMaatjes PesserPan 115 1120 12
2 De middenstip Marcker 102 944 106
3 Daliteo TikTakTok 99 1014 66
4 Mash United mash_ 96 901 131
5 stinkie_utd stinkie_utd 95 1050 45
= FCVDLstars VDL27 95 963 96
7 Lux Aeterna Caipirinhia 94 980 85
= FC Lomp nyny83 94 897 138
9 Tikkie terug Jaap Silvex 93 1064 37
= FC Balopdak MadMike88 93 988 82


Algemeen klassement userteams

plaats team user punten ronde 13
1 Bayself Bayswater 1205 83
2 Lycurgus7 Corydoras-Hastatus 1196 71
3 Wazaa FC Wazaa 1181 62
4 MSNMGH Acid Crew MSNMGH 1173 64
5 LBUnited CoachLB 1172 63
6 FC Lutjebroek burnham 1171 52
7 Sjikke F.C. MsGaucho 1149 79
8 FC de Kroon BassieD 1147 84
9 Essche Boys VerrekteZakHooi 1145 50
10 Ravage Yonjuuni 1141 69


Algemeen klassement subleagues

plaats subleague owner punten ronde 13 leden
1 Toppers van Weleer SnuggLe 1096 63 8
2 TUI Nederland & co Snofroe 1023 66 8
3 Birdsong Birdy012 1019 70 3
4 Fc Zutphen INViCTuS 970 71 7
5 Fryslan Boppe!!! Steppenpferd 894 64 3
6 PSV mortelee 842 53 10
7 HFC ADO Den Haag louderthanabomb 807 65 4
8 Topmanagers stpn 806 61 5
= Noord-Brabant stpn 806 60 17
10 PSV Kampioenen marco69040 800 43 4


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht, en succes aan iedereen die degene(n) voor hem of haar in probeert te halen, de bal is rond!

Voor de komende managerronde 27/28 kun je je voetbalteam weer aanpassen. Maar let op: de wisselperiode sluit op vrijdagmiddag 11 maart 2011 om 17:59 uur. De ronde loopt tot en met zondag 20 maart 2011 23:59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager houdt over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie.

Kijk verder bij de speluitleg wat de regels zijn, en bij de puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dus grofweg twee weekenden. Heb je nog vragen, kijk dan eerst even bij de FAQ of je daar misschien al een antwoord kunt vinden op jouw vraag.

Ben je nieuwsgierig geworden door dit bericht, maar doe je nog niet mee met deze FOK! Voetbalmanager? Je kunt je nog inschrijven voor de FOK! Voetbalmanager 2010/2011. Je moet daarvoor wel geregistreerd zijn op FOK!

Foutje ontdekt in punten voor voetbalspelers?
De FOK!managercrew kan helaas geen 100% garantie geven dat er bij het invoeren van al die uitslagen geen fouten of foutjes ingeslopen zijn, dus ik nodig jullie van harte uit om eventuele vergissingen bij het uitdelen van punten te melden (zie onderaan dit bericht hoe je de crew kunt bereiken). Een reactie onder dit bericht gaat waarschijnlijk verloren in de massa, dus probeer ons op de hieronder genoemde manieren een bericht te sturen.

Vermeld bij je foutjesmelding naast je username en managerrondenummer ook: 1) om welke voetbalspeler het gaat en van welke club; 2) bij welke wedstrijd het mogelijk is misgegaan (met datum); 3) wat het had moeten zijn volgens jou; en 4) of het ook zo op VI.nl staat. De crew gaat in principe uit van de uitslagen zoals die gepubliceerd zijn op die site.

We zullen er dan zo snel als mogelijk naar kijken en - indien het anders had moeten zijn - ook aanpassen in de eerder ingevoerde uitslagen. Het (vernieuwde) herberekenscript dat de punten en je bijbehorende budget bijwerkt draait nu drie keer per etmaal. Dat script neemt alle ronden mee die al geweest zijn, waardoor je punten en budget zowel in positieve dan wel negatieve zin kunnen veranderen. Al naar gelang de ontdekte fout.

Hoe bereik je de FOK!managerspelcrew?
Zijn er nog spelersnamen niet goed gespeld, heb je transfernieuws voor ons, of denk je een foutje gevonden te hebben in de puntenuitdeling? Stuur dan een bericht via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2010/2011-topic (deel #4) in het VBL-forum.

Goede suggesties zijn ook welkom.

De FOK!managerspelcrew wenst je veel succes en vooral veel plezier met de FOK! Voetbalmanager 2010/2011.

Facebook lanceert filmverhuurservice

Facebook heeft dinsdag een interactieve filmverhuurservice gelanceerd in de VS en het Verenigd Koninkrijk. Voor dertig Facebookpunten of omgerekend ruim 2 euro kunnen gebruikers van de netwerksite een digitale film huren die ze in 48 uur zo vaak kunnen bekijken als ze willen. Tijdens de film kunnen ze met hun Facebook-vrienden communiceren over de film.

Amerikaanse en Britse media meldden dat het om een proefproject gaat. Het is een samenwerkingsverband met filmproductiebedrijf Warner Bros., dat het distribueren van films als een verlengstuk van zijn huidige activiteiten ziet.

De Facebook-pagina van de eerste film die te huren was, de Batmanfilm The Dark Knight, beleefde dinsdag een opleving van enthousiastelingen die de film als 'leuk’ hadden aangeklikt.

Facebookpunten zijn onder meer met het spelen van spelletjes op de netwerksite te winnen.

Facebook lanceert filmverhuurservice
Facebook lanceert filmverhuurservice (Foto: ANP)

Gullits Grozny verliest van Braziliaanse sterren

Ruud Gullit en de Tsjetsjeense president Ramzan Kadirov hebben tijdens een galaduel met 6-4 verloren van een Braziliaans sterrenelftal. Kadirov, tevens preses van Terek Grozny van trainer Gullit, scoorde tweemaal. In de rust van de wedstrijd deed Kadirov een traditionele Tsjetsjeense dans om het publiek te vermaken.

De Brazilianen traden aan met veel sterren die in 1994 de wereldtitel behaalden in de Verenigde Staten. Onder anderen Romario, Bebeto, Cafu en Dunga verschenen aan de aftrap van het duel, dat officieel werd gehouden om geld in te zamelen voor Braziliaanse slachtoffers van een overstroming. Volgens Bebeto, die twee keer doel trof, krijgen de spelers zelf geen financiële compensatie.

In het sterrenteam van Gullit, die zelf ook aan de aftrap verscheen, speelden enkele spelers van Terek Grozny, aangevuld met voormalig internationals van de Sovjet Unie en Rusland en de Duitse grootheid Lothar Matthäus. Het stadion was volledig uitverkocht.

Huntelaar niet op tijd fit voor Valencia

Klaas-Jan Huntelaar is niet op tijd hersteld van zijn knieblessure om mee te kunnen doen tegen Valencia. Morgen speelt Schalke 04 in de Champions League thuis tegen Valencia. Daarin moet het een 1-1 gelijkspel uit de vorige wedstrijd verdedigen, maar zonder de nog herstellende Klaas-Jan Huntelaar. Er was nog even hoop dat de Nederlandse spits mee kon doen, maar nu is die hoop voorgoed weg bij de club uit Gelsenkirchen, volgens Der Spiegel.

"Het gaat steeds beter met hem maar hij is nog niet fit genoeg", vertelt trainer Felix Magath. Huntelaar raakte vorige week geblesseerd, vlak voor de (gewonnen) bekerwedstrijd tegen Bayern München. Magath mist ook Lukas Schmitz, die noodgedwongen moet toekijken vanwege een schorsing.

Magath gaat ondanks de 1-1 toch voor aanvallend spel tegen Valencia morgen. "Dat is te gevaarlijk. Het is beter om zelf op jacht te gaan naar een doelpunt."

Rare vriendin in Shadows of the Damned

Op het GDC-event heeft Grasshopper Manufacture een nieuwe trailer van Shadows of the Damned uitgebracht. We zien vooral veel hel, veel geweld en een vriendin met wel een erg 'open' karakter. Het spel is een samenwerking tussen Suda51, bekend van onder andere het spel No More Heroes en Shinji Mikami, die aan de delen uit de Resident Evil-reeks heeft gewerkt.

In het spel speel je Garcia, een vernietiger van demonen. Rijdend op zijn motor gebruikt hij een diversiteit aan wapens om het tuig in de onderwereld te slopen. Zijn vriendin Paula is ontvoerd naar de hel. Garcia is voor de duivel niet bang en gaat naar de hel om haar te bevrijden.

Shadows of the Damned zal op 7 juni verschijnen op PlayStation 3 en Xbox 360.

Meer info Saint Row: The Third

We wisten al dat Saints Row: The Third je meteen de mogelijkheid geeft om aan de top van de gang te staan, met alle voordelen ervan. We wisten ook dat je een andere stad kon gaan veroveren. Wat we niet wisten, is dat er iets fout gaat tijdens een roof, en de gang van de andere stad daar niet blij mee is.

Dat staat tenminste in de komende Game Informer, het maandblad dat de laatste tijd de meest exclusieve gamenieuwtjes opduikt. Zo komen we te weten dat de rivaliserende bende The Syndicate wordt genoemd, en dat ze jouw bende op laten sluiten voor de mislukte roof. Ze gijzelen je, samen met je maten, aan boord van een privéjet en eisen een deel van alle inkomsten van de gang. The Saints worden daar niet vrolijk van en in plaats van braaf te betalen loopt het uit op een matpartij midden in het vliegtuig. Als je meerdere rampen hebt afgewend en je veilig uit het vliegtuig springt, begint het verhaal.

Johnny Gat en Shaundie zijn blijkbaar weer van de partij, maar multiplayer is er compleet uitgehaald. Co-op zit er echter nog wel in. Daarnaast kun je ook nog je wapens upgraden, zoals sluipschuttervizieren en granaatwerpers voor je aanvalsgeweer. Ook zit er een radiografisch wagentje in de game waarmee je auto's kan overnemen. Als je deze opwaardeert kun je ook tanks overnemen.

Saints Row: The Third komt deze kerst naar PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

SR3

Stefan/SunChaser ontslagen uit ziekenhuis

Zoals we je al eerder lieten weten was FOK!ker Stefan donderdagavond in het ziekenhuis opgenomen na een hersenbloeding. Maar hij is vandaag ontslagen uit het ziekenhuis, zo schreef hij zelf op het forum..

Stefan is binnen FOK! al jaren actief op veel gebieden. Zo was hij actief als columnist, deed hij een tijdje FOK!radio, maakt en presenteert hij FOK!tv, is hij nieuwsposter, houdt hij zich bezig met de polls etc.

Interview: De cast van 'I Am Number Four'

Vanaf 10 maart aanstaande draait de film I Am Number four in de Nederlandse bioscopen. De film is geregisseerd door D.J. Caruso, bekend van de films Disturbia en Eagly Eye.

Deze spannende thriller vertelt het verhaal van John Smith (Alex Pettyfer). Een op het eerste gezicht doodnormale jonge man totdat blijkt dat er iemand achter hem aanzit en zijn leven in gevaar komt.

Drie personen zijn vermoord. Wie is de vierde? Onder bescherming van Henri (Timothy Olyphant) vlucht John van stad naar stad, met ieder keer weer een andere identiteit. In een klein stadje in Ohio waar hij zich nu thuis voelt, komt John in aanmerking met ingrijpende situaties: zijn eerste grote liefde (Dianna Agron), nieuwe gaven en een connectie met anderen die zijn lot delen. John (Alex Pettyfer) is een bijzondere tiener. Hij heeft een geheime identiteit en doet zich voor als een doorsnee middelbare scholier om zijn levensgevaarlijke vijanden, die hem proberen te vernietigen, te misleiden. Drie andere personen die net zo bijzonder zijn als John zijn al vermoord… hij is nummer vier.

Ter promotie van de film heeft regisseur Caruso vast een interview opgenomen met twee van de hoofdrolspelers; Alex Pettyfer en Teresa Palmer.

[CL] Totti ontbreekt in basis AS Roma

Coach Vincenzo Montella heeft zijn aanvoerder Fransesco Totti buiten de basis gelaten. De trainer geeft in de return tegen Shakhtar Donetsk de voorkeur aan Marco Borriello.

AS Roma verloor de eerste wedstrijd verrassend met 3-2. Daardoor zal de formatie van Montella vanavond alles op alles moeten zetten om zich alsnog voor de kwartfinales van de Champions League te plaatsen.

Hieronder de opstellingen van beide ploegen:

Shakhtar Donetsk: Andriy Pyatov; Darijo Srna, Dmytro Chygrynskiy, Yaroslav Rakitskiy, Razvan Rat; Tomas Hubschman; Douglas Costa, Jadson, Willian, Henrik Mkhitaryan, Luiz Adriano.

AS Roma: Alexander Doni; Nicolas Burdisso, Juan, Philippe Mexes, John Arne Riise; Rodrigo Taddei, Daniele De Rossi, Simone Perrotta, David Pizarro; Mirko Vucinic, Marco Borriello.

[CL] Van Persie in basis tegen Barcelona

Robin van Persie zal vanavond in de return van de achtste finales van de Champions League tegen FC Barcelona bij Arsenal in de basis beginnen.

Vorige week viel de Oranje-international, tijdens de League Cup-finale tegen Birmingham City, uit met een knieblessure. Het zag er lange tijd niet naar uit dat de Nederlander op tijd fit zou zijn, maar het herstel van Van Persie kwam de laatste dagen in een stroomversnelling.

Bij FC Barcelona begint Ibrahim Afellay op de reservebank. Arsenal verdedigt vanavond in Camp Nou een voorsprong van 2-1. De wedstrijd start om 20:45 uur.

Hieronder de opstellingen van beide formaties:

Barcelona: Victor Valdes; Daniel Alves, Sergio Busquets, Eric Abidal, Adriano Correia; Javier Mascherano, Xavi, Andres Iniesta; Pedro, Lionel Messi, David Villa.

Arsenal: Wojciech Szczesny; Bacary Sagna, Johan Djourou, Laurent Koscielny, Gael Clichy; Tomas Rosicky, Cesc Fabregas, Abou Diaby, Jack Wilshere, Samir Nasri, Robin van Persie.

 

GTA V heeft codenaam 'Rush'

Twitteraar Superannuation had even niets te doen en is een zoektocht naar Grand Theft Auto V begonnen. Hij vond het castingbureau van Rockstar, Telsey & Company, dat op zoek is naar acteurs voor een "interactief project" genaamd "Rush". Andere twitteraars gingen met hem verder zoeken.

Het castingbureau vraagt naar "bizarre personages, gangsters, en beroemdheden in een Los Angeles-setting", wat in overeenstemming is met het verwachting van GTA V. Vrij snel daarna is er een actrice gevonden die Take 2 Games en Rush in haar portfolio heeft staan. Ook is er een lijst met mogelijke personages gevonden.

Het was eigenlijk al geen kwestie meer of, maar wanneer Grand Theft Auto V gaat uitkomen. Deze hints maken ons alleen maar nieuwsgieriger wanneer de aankondiging zal plaatsvinden. E3 misschien?

GTA V

 

Videobeelden stelende Lindsay Lohan opgedoken

Op internet is een bewakingsvideo opgedoken met niemand minder dan Lindsay Lohan in de hoofdrol. Op de beelden is duidelijk te zien dat de actrice aan het jatten is.

Het filmpje is op 22 januari gemaakt in een winkel in Los Angeles. Lohan, gekleed in hotpants en wandelschoenen, is samen met een mannelijke metgezel een kleine drie kwartier in de winkel. Uiteindelijk probeert ze een ketting van ruim 1600 euro mee te nemen zonder af te rekenen.

Vorige maand werd de actrice verteld dat ze naar de gevangenis zou moeten, ondanks dat ze zou bekennen. De rechter zei haar dat het hem niets kon schelen dat ze beroemd is en dat de enige gepaste straf voor winkeldiefstal gevangenisstraf is. Op 10 maart gaat de rechtszaak tegen Lohan verder.

Klik hier voor het juiste filmpje.

Dragon Age II-launchtrailer

Uitgever EA en ontwikkelstudio BioWare hebben een launch-trailer uitgegeven om te vieren dat Dragon Age II nu in Amerika de winkels ligt. Wij moeten officieel nog wachten tot aankomende vrijdag. Dragon Age II komt uit op pc, mac, Xbox 360 en PlayStation 3.

Dragon Age II vertelt letterlijk het verhaal over Hawke, een man die de vernietiging van het dorpje Lothering heeft overleefd. Varric, een van de metgezellen van Hawke, vertelt het verhaal hoe Hawke kampioen van Kirkwall wordt aan Cassandra Pentaghast. Beslissingen die je als Hawke maakt in het spel zullen het verhaal dat hij vertelt beïnvloeden.

Juf staat dronken voor de klas

De sheriff van het Californische Mission Viejo heeft een invaljuf op de korrel. De vrouw stond volgens de politie afgelopen maandag stomdronken voor de klas.

De juf viel in tijdens dansles voor zesdeklassers op de Carl Hankey K-8 school. Een van de leerlingen had tegen een andere leerkracht gezegd dat de invaljuf zich nogal vreemd gedroeg. Toen de juf na de les langs het kantoor van het schoolhoofd liep, zag deze dat de invalster stond te zwalken op haar benen.

De directrice riep haar naar binnen. Direct viel haar op dat de vrouw nogal naar drank stonk. Omdat zij niet wilde dat de lerares met haar dronken kop achter het stuur zou kruipen, belde ze de politie. Toen deze eenmaal ter plaatse was, bleek de vrouw al te zijn vertrokken. Omdat drie zesdeklassers hebben geklaagd over het wangedrag van de invaljuf, is de politie een onderzoek gestart.

Douane let extra op Egyptische kunstschatten

De Nederlandse douane is 'extra alert' op kunstschatten die mogelijk illegaal uit Egypte worden uitgevoerd. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) dinsdag in antwoord op Kamervragen.

Het gaat voornamelijk om Schiphol en de haven van Rotterdam waar reizigers van buiten de Europese Unie worden gecontroleerd op de illegale handel in kunstgoederen. Ook in Italië worden reizigers uit Egypte extra gecontroleerd op het bezit van gestolen kunstschatten.

Tijdens de volksopstand vorige maand in Egypte werd door plunderaars een aantal kunstvoorwerpen uit het Egyptisch Museum in Caïro ontvreemd.

Overdive in The 3rd Birthday

Het 'overdiven' in The 3rd Birthday is een kracht die je uit benarde situaties kan redden en het gevecht geheel kan doen omslaan. Geen wonder dat Square Enix een trailer uit heeft gegeven om te laten zien waar de speciale kracht allemaal toe in staat is. Aya Brea, de hoofdpersonage, kan letterlijk in de huid kruipen van een persoon.

Aya is in The 3rd Birthday de laatste hoop van de mensheid in de strijd tegen kwaadaardige wezens, de Twisted. Ze zal op zoek gaan naar Eve om haar te helpen. Om Aya Brea was al een hoop te doen. Als Aya schade oploopt, zal haar kleding er steeds meer verscheurd uit gaan zien, waardoor je een stukje huid zou kunnen ontdekken. 

Vanaf 1 april kunnen wij in Aya's huid kruipen, via de PlayStation Portable.

Top 10: Snelste auto's ter wereld

Ik vraag me af welke productie auto's nu daadwerkelijk de snelste van de wereld zijn. Hoe kan je dit beter uitleggen door een leuke 10-delige blog. Hieronder zie je nr.1 van de top10. Dit is de laatste blog over dit onderwerp. Ik vond het zeer leuk/interessant om deze reeks te bloggen en ik ben een aantal leuke feiten te weten gekomen over bepaalde bolides, dit mede doordat users flink gereageerd hebben op de blogjes. Dank daarvoor. Historie: #10, #9, #8, #7, #6, #5, #4, #3, #2, #1

Ook dames FC Utrecht stoppen

De Stichting Eredivisie Vrouwen heeft opnieuw een tegenslag moeten incasseren. Het team van FC Utrecht heeft namelijk bekend gemaakt na dit seizoen te stoppen met het dameselftal dat in de Eredivisie speelt.

FC Utrecht maakt sinds de start van de Eredivsie voor vrouwen (in 2007) deel uit van de competitie en veroverde vorig seizoen de KNVB beker. Momenteel staan de dames van de ploeg uit de Domstad op de vijfde plaats, waar er acht ploegen in competitie zijn.

Voor het vrouwenvoetbal is hoe dan ook een flinke tegenvaller. Eerder maakten AZ en Willem II namelijk ook al bekend te stoppen met de Eredivisie voor vrouwen. Toch hoopt de Nederlandse voetbalbond (KNVB) in het nieuwe seizoen acht ploegen gevonden te hebben, die ook met een damesteam op het hoogste niveau actief zijn.

Veelpleger vestigt nieuw record

Een 43-jarige dakloze is voor de derde keer naar een speciale inrichting voor veelplegers gestuurd. De rechtbank in Den Haag heeft die maatregel maandag genomen. Het is voor het eerst dat iemand voor de derde keer een zogeheten ISD-maatregel opgelegd heeft gekregen, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

ISD staat voor Inrichting Stelselmatige Daders. De maatregel bestaat sinds oktober 2004. Het doel is veelplegers die voor veel overlast zorgen een tijd van de straat te halen. De veelplegers komen maximaal twee jaar terecht in een inrichting.

De 43-jarige man verdwijnt nu weer voor twee jaar in een inrichting. De uitspraak is conform de eis van de officier van justitie. De tweede ISD-maatregel van de dakloze man eindige in januari vorig jaar. Nadat hij op vrije voeten kwam, is hij vier keer veroordeeld voor meerdere diefstallen, verduistering en bedreiging.

Maandag moest hij opnieuw voor de rechter komen, dit keer op verdenking van twee winkeldiefstallen, inbraak in een bedrijf, een poging tot diefstal van een scooter en een bedreiging van een politieagent. De man zou dit alles in Leiden hebben uitgespookt.

De man heeft volgens de officier van justitie een buitengewoon lang strafblad. Sinds zijn zestiende is hij meer dan vijftig keer veroordeeld tot een straf of maatregel voor in totaal ongeveer 135 feiten, veelal diefstallen. Omdat de man vrijwel direct nadat hij vrijkwam opnieuw meerdere keren de fout in is gegaan, vinden rechtbank en OM een derde ISD-maatregel gerechtvaardigd.

Minderheid Nederlanders voor Olympische Spelen in 2028

Een minderheid van de bevolking wil dat Nederland de Olympische Spelen van 2028 probeert binnen te halen. 41 procent van de Nederlanders is voor, een kwart is tegen en een derde maakt het niets uit. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek door het Mulier Instituut in Den Bosch in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Twee derde van de Nederlanders vindt het onredelijk de belastingbetaler te laten meebetalen aan de organisatie van de spelen en wil hieraan ook geen eigen bijdrage geven. 19 procent wil maximaal 10 euro bijdragen, 13 procent is bereid meer dan 10 euro hij te dragen.

Ruim twee derde, 69 procent, van de Nederlanders is op de hoogte van het plan om de Olympische Spelen van 2028 binnen te halen. Als voordelen van de spelen noemen de ondervraagden werkgelegenheid, meer toeristen en economische groei. Nadelen zijn volgens hen de kosten, de bouw van overbodige sportvoorzieningen en veiligheidsrisico's.

Van de voorstanders van de organisatie van de spelen wil een derde dat Amsterdam gaststad wordt. 15 procent wil dat Rotterdam het evenement organiseert.

In 2016 besluit Nederland of het zich kandidaat stelt voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2028. Voor het IOC is voldoende draagvlak onder de bevolking een eis voor de toewijzing van het bid.

Newell zwijgt over Counter-Strike 2

De grote baas van Valve heeft onlangs een ongemakkelijke vraag te verwerken gekregen toen hij op de Game Developer Conference een spreekuurtje gaf. Een vragensteller vroeg Gabe Newell namelijk of er ooit nog een Counter-Strike 2 zal komen. Newell zwaait met zijn armen en wil liever niet veel erover kwijt.

"We moeten eerst Portal 2 en Defense of the Ancients 2 uitbrengen, dan kunnen we ons zorgen maken om Counter-Strike 2." Op de wedervraag of de game er überhaupt komt wordt direct gereageerd met: "Dat kan ik niet zeggen" van Newells kant. Wellicht dat er al achter de schermen aan gewerkt wordt, maar er zijn natuurlijk meer games dan Portal 2 en DotA 2 waar Valve aan zou moeten werken.

Motie van wantrouwen dreigt voor Hillen

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) kan een motie van wantrouwen tegemoetzien als hij woensdag niet met een goede verklaring komt over de misstanden bij de marine in Den Helder. Dat verklaarde SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Volgens PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink heeft de minister 'een groot probleem'.

De Volkskrant maakte zaterdag bekend dat bij het prestigieuze marineonderdeel CAMS-Force Vision sprake is van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen. Eerder werden twee leidinggevenden al disciplinair gestraft vanwege integriteitschendingen.

Hillen verzekerde de Kamer begin februari dat er geen nieuwe misstanden bekend waren, maar moest hier na de nieuwe onthullingen op terugkomen. Hij liet maandag weten 'onaangenaam verrast' te zijn en zei aangifte te gaan doen tegen twee leidinggevenden.

Woensdag moet de minister in de Tweede Kamer uitleg geven. De SP en de PvdA slijpen de messen. "Als blijkt dat de minister welbewust de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd, dan wordt de kans op een motie van wantrouwen aanzienlijk groter", zei Van Dijk dinsdag. Mocht blijken dat Hillen door zijn ambtenaren onjuist is geïnformeerd dan heeft hij een gezagsprobleem, stelt de SP'er.

Eijsink wilde nog niet vooruitlopen op mogelijke moties, maar de minister heeft volgens haar wel heel wat uit te leggen. "En we gaan daar morgen drie uur over debatteren, dus hij heeft alle tijd." Maar Hillen heeft wat haar betreft 'een groot probleem' als hij de Kamer onjuist geïnformeerd heeft, of zelf onjuist geïnformeerd is.

Wüst wil volgend jaar écht oogsten

Ireen Wüst werd dit seizoen wereldkampioene allround, tweede bij het EK en ze stond negenmaal op het podium bij wereldbekerwedstrijden. Toch zegt de rijdster van TVM dat ze op 85 procent van haar kunnen zit.

"Dit moest mijn investeringsjaar worden. Volgend jaar moet ik écht gaan oogsten," aldus Wüst die in 2008 overtraind raakte. Twee jaar later krabbelde ze langzaam uit dat diepe dal. Enkel op wilskracht wist ze bij de Olympische Spelen van Vancouver goud te pakken op de 1.500 meter. Dit seizoen wilde ze die stijgende lijn verder doortrekken. "Maar mijn beste tijd moet nog komen. Ik heb de afgelopen jaren veel ingeteerd. Voor mijn gevoel zit ik nog lang niet aan mijn plafond.”

Wüst doet vanaf donderdag in Inzell mee aan het WK afstanden.

Ontmoet de schurk in Uncharted 3

De onderstaande trailer introduceert de schurken in Uncharted 3: Drake's Deception. Katherine Marlowe is een schurk die een band heeft met Nathan: de ring van Sir Francis Drake. In deze ring schuilt nog een oud mysterie. Ze is de leider van een geheim genootschap dat al eeuwen eerder gesticht is. 

Zoals je kunt zien is Marlowe een slimmere vijand dan Drake in het verleden is tegengekomen, ze gebruikt zowel psychologische en fysieke tactieken om te krijgen wat ze wil. Marlowe heeft ook de hulp van haar team van hoogopgeleide agenten in dit geheime genootschap - ze zijn ongrijpbaarder en gevaarlijker dan de huurlingen die Nathan Drake en Victor Sullivan in eerdere avonturen tegen zijn gekomen.

Uncharted 3: Drake's Deception komt 1 november uit op PlayStation 3.

Verbouw Stedelijk Museum 4,5 miljoen duurder

Bouwbedrijf VolkerWessels wil 4,5 miljoen euro extra voor het afmaken van de verbouwing van het Stedelijk Museum in Amsterdam. De aanneemsom komt 4,5 miljoen euro hoger uit vanwege de opstartkosten, de intensivering van de bouw en het overnemen van de risico's van werk dat al is uitgevoerd. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam bevestigt een bericht hierover dinsdag van de Amsterdamse zender AT5.

Of VolkerWessels het museum af gaat bouwen, is nog onduidelijk. De gemeenteraad buigt zich woensdag over de kwestie. De verbouwing ligt sinds half februari stil na het faillissement van hoofdaannemer Midreth.

De verbouwing laten afmaken door VolkerWessels heeft de voorkeur van het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam, maar er zijn ook nog andere opties. Zo kan worden gekozen om de verbouwing opnieuw Europees aan te besteden. Daar gaat volgens het college echter een lange tijd overheen en de prijs die eruit komt is onzeker.

Daarnaast zou de gemeente het Stedelijk Museum in eigen beheer kunnen afbouwen, maar daar komen te veel risico's bij kijken, vindt het Amsterdamse college. VolkerWessels wil daarentegen bijna alle risico's overnemen en kan vrijwel direct beginnen.

Wanneer de gemeenteraad exact een besluit neemt over het afmaken van de verbouwing is nog onduidelijk.

[Video] Nani maand buitenspel na horrortackle

Nani zal de komende drie wedstrijden niet mee kunnen doen met Manchester United. In de ontmoeting met Liverpool liep hij een diepe wond op in zijn been na een horrortackle van Jamie Carragher.

In eerste instantie dacht de medische staf dat het herstel van Nani snel zou verlopen, maar de staf schrok van de diepte van de wond in het linkerbeen van de Portugees. Het grote probleem bij een dergelijke wond is dat de hechtingen het waarschlijnlijk niet houden.

Nani zal daardoor volgens Manchester United de komende maand niet in actie kunnen komen voor zijn ploeg. Daardoor mist hij de wedstrijden tegen Arsenal (FA Cup), Olympique Marseille (Champions League) en Bolton Wanderers (Premier League).

Nani moest afgelopen zondag per brancard van het veld gedragen worden. Carragher kreeg voor de harde charge slechts een gele kaart. Liverpool won de ontmoeting overigens met 3-1 dankzij drie doelpunten van Dirk Kuijt.

De beelden van de horrortackle van Carragher:

Gigawinst voor Angry Birds ontwikkelaar Rovio

We weten allemaal dat Angry Birds gigantisch populair is in de wereld van mobile apps. De game is daarnaast ook ontzettend winstgevend voor maker Rovio. Wired heeft een artikel geschreven over het leven van de ontwikkelaars die Rovio zijn begonnen, en hebben kunnen achterhalen hoeveel ze met de boze vogels hebben verdiend.

Volgens Wired, dat een interessant stukje leesvoer heeft geplaatst, zou de game bijna 60 miljoen Euro hebben omgezet. Niet slecht als je kijkt naar de ontwikkelingskosten van maar liefst €100.000. Het grootste aandeel komt door de betaalde versie in de Apple App Store, die €0,80 kost. Aan Apple wordt 30% afgelost voor (o.a.) distributiekosten en hosting, waar Rovio per verkochte game 56 cent aan overhoudt.

Daarnaast is de gratis versie voor Google Android twintig miljoen keer gedownload. Door de reclame die in deze versie verwerkt is kan Rovio alsnog rekenen op een kleine zeven ton aan advertentie-opbrengsten per maand. Sinds de lancering op de Mac App Store (ongeveer €3,50) is de game eveneens aan het knallen. Met ongeveer 150.000 downloads in de eerste week alleen al, wat zo'n €520.000 oplevert.

We zijn nog niet klaar. De speciale 'Almighty Eagle' -app, die je in-game helpt om levels te halen, kost eveneens negentig cent per keer. Voor Rovio zijn de kosten ook niet hoog, en ze kunnen dus daarom al ruim twee miljoen Euro tellen voor dit stukje code. Daar komen de knuffels nog bij, die ongeveer zeven ton hebben opgeleverd.

Het bedrijf heeft maar veertig man in dienst en opvallend genoeg waren ze in 2009 op het randje van faillissement, met maar negentien man in dienst.

Rovio is nu hard op weg naar een Facebook-versie en werkt aan nieuwe functies voor de game zelf. Ook kunnen we een St. Patrick's Day 'seizoen' (soort add-on) verwachten van de game.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 10

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

 

In de Belgische competitie speelde Lierse SK afgelopen weekend met 1-1 gelijk thuis tegen AS Eupen. Roel van Hemert kwam in de tweede helft bij Lierse als invaller op het veld. Lierse bezet de vijftiende plaats en heeft 22 punten uit 28 wedstrijden, net zoveel als de nummer 14 Eupen. Met Ryan Donk in de basis speelde de nummer vier Club Brugge met 2-2 gelijk bij Standard Luik. Mehdi Carcela maakte vlak voor tijd de gelijkmaker voor Standard. SV Zulte Waregem ging bij sc Lokeren met 2-1 onderuit. Donovan Deekman kwam bij de winnende ploeg vlak voor tijd als invaller op het veld terwijl Jeremy Bokila bij Zulte een kwartier voor tijd op het veld kwam. Lokeren staat vijfde in de competitie met 46 punten uit 28 duels terwijl Zulte de elfde plaats bezet met 32 punten uit 28 wedstrijden.

 

In de Duitse Bundesliga won de nummer laatst Borussia Mönchengladbach thuis verrassend met 2-0 van Hoffenheim waar Ryan Babel de hele wedstrijd meedeed en Edson Braafheid op de bank bleef. Bij Mönchengladbachkwam Roel Brouwers vlak voor tijd als invaller op het veld.

 

In de 2. Bundesliga speelde Union Berlin bij Erzgebirge Aue met 0-0 gelijk. Santi Kolk startte bij de bezoekers in de basis. Union staat twaalfde en heeft 30 punten uit 25 wedstrijden. De nummer vijf Energie Cottbus won bij Paderborn met 0-5. Nils Petersen was de grote man met vier doelpunten waarvan twee strafschoppen. Jules Reimerink speelde bij Energie de gehele wedstrijd mee. Koploper Hertha BSC, met Maikel Aerts onder de lat, won met 3-1 van FSV Frankfurt. Het gat met de nummer twee FC Augsburg blijft twee punten. Augsburg won afgelopen weekend met 5-2 van Fortuna Düsseldorf. Bij Augsburg speelden Paul Verhaegh en Gibril Sankoh de gehele wedstrijd mee en zat Kees Kwakman op de bank. 

 

Central Coast Mariners heeft de finale bereikt om het Australisch landskampioenschap. In de laatste voorronde finale wist de ploeg met 1-0 van Gold Coast United te winnen. Bij beide ploegen stond een Nederlander in de basis. Patrick Zwaanswijk speelde de gehele wedstrijd mee aan de kant van de winnende formatie. Bas van den Brink begon bij Gold Coast United in de basis, maar werd halverwege de tweede helft gewisseld. Komende zondag neemt Central Coast Mariners het in de finale op tegen Brisbane Roar. De winnaar mag zich tot Australisch landskampioen kronen.

 

In de Turkse Süper Lig stond afgelopen weekend de 24e speelronde op het programma. Halil Çolak, spelend voor Kasimpasa, wist in de met 2-3 verloren wedstrijd tegen Antalyaspor eenmaal te scoren. Door het verlies blijft Kasimpasaspor hekkensluiter van de Turkse competitie. Het verschil met nummer zeventien Konyaspor bedraagt twee punten. Hursut Meric nam het met zijn ploeg Gençlerbirligi op tegen Fenerbahçe. Meric wist op slag van rust de 2-2 te scoren, maar zag Fenerbahçe na rust met 2-4 winnen. Meric speelde de gehele wedstrijd. Gençlerbirligi neemt op dit moment de veertiende plaats in. Ook Kayserispor, waar Nordin Amrabat de gehele wedstrijd binnen de lijnen stond, wist niet te winnen. In eigen huis werd met 1-2 van Manisaspor verloren. Amrabat pakte in de slotfase een gele kaart en staat met zijn ploeg na dit weekeinde op de vierde plaats.

 

De Deense competitie is afgelopen weekend weer hervat. Esbjerg fB, dat nog altijd in degradatienood verkeert, begon de tweede seizoenshelft slecht. In eigen huis werd met 0-1 van middenmoter Sønderjysk verloren. Tim Janssen speelde bij Esbjerg de gehele wedstrijd in de spits. De ploeg staat na dit weekend op de voorlaatste plaats. Het verschil met de 'veilige' nummer tien FC Nordsjælland bedraagt inmiddels vijf punten. Ook koploper FC Kopenhagen begon de tweede seiozenhelft niet goed. Op bezoek bij nummer twee FC Midtylland werd met 2-0 verloren. Jos Hooiveld, afgelopen winter overgekomen van Celtic, viel een kwartier voor tijd in bij Kopenhagen. De verschil tussen beide ploegen op de ranglijst is nog altijd negentien punten in het voordeel van Kopenhagen. Brøndby IF kwam afgelopen weekend in eigen huis tegen Lyngby niet verder dan 1-1. Remco van der Schaaf viel een kwartier voor tijd in. Bij winst zou de ploeg tweede hebben gestaan, nu staan ze op de vierde plek met één punt achterstand op nummer twee FC Midtylland.

 

AEK Larnaca blijft matig presteren in de competitie van Cyprus. Ditmaal werd in eigen huis van EN Paralimni verloren. Zonder Kevin Hofland, maar met Danny Schenkel, Gregoor van Dijk en Edwin Linssen in de basis, verloor de ploeg met 0-2. De ploeg zag hun derde plaats ingenomen worden door Anorthosis Famagusta. Zij wisten wel te winnen. Apollon Limassol werd knap met 1-2 verslagen. Jurgen Colin, Jeffrey Leiwakabessy en Civard Sprockel vormden de gehele wedstijd de verdediging van Anorthosis. AEL Limassol verging het afgelopen weekeinde een heel stuk minder. Op bezoek bij Alki Larnaca werd met 3-0 verloren. Nicky Hofs speelde het gehele duel mee. De ploeg staat na het verlies op de negende plek. APOEL Nicosia blijft ook na dit weekend koploper. De ploeg won op bezoek bij Doxa Katokopia  nipt met 0-1. Joost Broerse viel in de laatste minuut in bij de winnende ploeg. Het verschil met nummer twee Omonia Nicosia bedraagt na dit weekend negen punten.

 

Levski Sofia heeft in de Bulgaarse competitie de ontmoeting met stadsgenoot en rivaal Lokomotiv Sofia weten om te zetten in een overwinning. De ploeg won met 0-2 en naderde koploper Litex Lovech tot op vijf punten. Litex heeft echter nog een duel tegoed. Dustley Mulder en Serginho Greene speelden beiden de hele wedstrijd mee bij Levski Sofia. Beide verdedigers pakten ook een gele prent.

 

Wisla Kraków heeft tijdelijk de koppositie van de Poolse competitie in beslag genomen. De ploeg van trainer Robert Maastkant won met 3-1 van laagvlieger Ruch Chorzów. Kew Jaliens speelde de hele wedstrijd mee bij de winnende ploeg. De voorsprong op nummer twee Jagiellonia Bialystok bedraagt twee punten. Laatstgenoemde club heeft echter nog een duel tegoed.

 

Middlesbrough, waar Marvin Emnes de gehele wedstrijd op de bank zat, speelde midweeks met 1-1 gelijk tegen Nottingham Forrest. Dele Adebola maakte voor Nottingham vlak voor tijd de gelijkmaker.

Middlesbrough, met Marvin Emnes in de basis, ging afgelopen weekend met 5-2 onderuit bij Reading. In de Championship bezet Middlesbrough de 20e plaats met 37 punten uit 34 wedstrijden. Leicester City, met Jeffrey Bruma in de basis, verloor met een nipte 1-0 bij koploper Queens Park Rangers. Ishmael  Miller maakte de enige treffer van de wedstrijd. Leicester staat negende met 52 punten uit 35 duels. Swansea City, met Dorus de Vries onder de lat, ging verrassend met 1-0 onderuit bij Scunthorpe United. Joe Garner maakte de enige treffer van de wedstrijd. Swansea bezet de tweede plaats met acht punten achterstand op koploper Queens Park Rangers.

 

In de League 1 speelde Brentford midweeks met 1-1 gelijk tegen Notts County. Bij Brenford bleef Pim Balkestein de gehele wedstrijd op de bank. Ook Tranmere Rovers speelde 1-1. Tegenstander was Exeter City. Timothy Cathalina zat bij Tranmere op de bank.

Afgelopen weekend ging Brentford met 3-0 onderuit bij Hartlepool United. Pim Balkestein bleef ook nu bij Brentford de gehele wedstrijd op de bank. In de Championship bezet Brentford de veertiende plaats met 43 punten uit 33 wedstrijden.

 

In de Oostenrijkse competitie speelde Austria Wien midweeks met 2-2 gelijk tegen Sturm Graz. Nacer Barazite speelde bij Austria de gehele wedstrijd mee. Barazite stond ook afgelopen weekend in de basis in de uitwedstrijd tegen Wacker Innsbruck. Austria won met 0-3. In de stand is het koploper met drie punten voorsprong op de nummer twee Sturm Graz.

 

In Schotland won Celtic met 2-0 van de nummer laatst Hamilton. Kris Commons maakte beide treffers. Nigel Hasselbaink kwam bij de verliezers als invaller op het veld. Met Timothy van der Meulen in de basis won Dundee United met 3-1 van Averdeen. Dundee staat op de vijfde plaats met 37 punten uit 26 duels.\


Discussieer hier verder over de Nederlandse voetballers in het buitenland!

Testdag Barcelona 8 maart

Red Bull-coureur Mark Webber heeft tijdens de eerste testdag van de laatste testsessie van deze winter in Barcelona de snelste tijd genoteerd. De 34-jarige Webber klokte een tijd van 1.22.544. Daarmee was hij vier tienden van een seconde sneller dan de McLaren van Jenson Button. Vitaly Petrov, rijdend voor Renault, behaalde met een tijd van 1.22.937 de derde plaats.

Vier teams kwamen tijdens de eerste testdag nog niet in actie. Ferrari, Williams, Mercedes en Hispania Racing besloten alle om pas morgen in actie te komen.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Webber Red Bull Racing 1:22.544 -.--- 97
2 J. Button McLaren-Mercedes 1:22.910 +0.366 74
3 V. Petrov Renault 1:22.937 +0.393 27
4 S. Pérez Sauber 1:24.117 +1.573 90
5 N. Heidfeld Renault 1:24.735 +2.191 20
6 P. di Resta Force India 1:25.039 +2.495 38
7 D. Valsecchi Lotus 1:25.406 +2.862 50
8 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:26.004 +3.460 48
9 N. Hülkenberg Force India 1:26.030 +3.486 31
10 L. Razia Lotus 1:26.723 +4.179 29
11 J. d'Ambrosio Marussia-Virgin 1:32.060 +9.516 57

Adriano en AS Roma per direct uit elkaar

Adriano zal niet meer voor AS Roma in actie komen. Het contract van de Braziliaan, dat tot medio 2013 doorliep, is door de Italiaanse ploeg per direct ontbonden.

In de zomer van 2010 werd Adriano door AS Roma overgenomen van Flamengo. De 29-jarige spits kon, mede door diverse blessures, in het afgelopen half jaar de hoge verwachtingen echter niet waar maken. In het verleden speelde Adriano onder meer voor Internazionale, Fiorentina en Parma.

Hij kwam tot nu toe 51 keer uit voor het Braziliaanse nationale elftal. Daarmee won hij in 2005 de Confederations Cup. Hij werd tevens topscorer van dit toernooi en werd verkozen tot beste speler.

Deus Ex: Human Revolution krijgt releasedatum

Vorig jaar gaf Square Enix nog aan dat het spel pas na april zou uitkomen door een kleine vertraging, maar nu is er dan eindelijk een datum geroepen: 26 augustus zullen we Deus Ex: Human Revolution kunnen spelen op pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

In Deus Ex: Human Revolution speel je Adam Jensen, een ex-SWAT specialist die een speciale wetenschapper moet beschermen in opdracht van een biotechnologiebedrijf. De wetenschapper komt echter om en Adam raakt zo ernstig gewond dat hij mechanische aanpassingen moet ondergaan. Je zult gebruikmaken van je nieuwe verbeteringen om een samenzwering te dwarsbomen die anders de hele wereld zal beïnvloeden.

Deus Ex: Human Revolution

Patiëntendossier lijkt te stranden in Eerste Kamer

De Eerste Kamer lijkt niet te gaan instemmen met het elektronisch patiëntendossier (EPD). Een week voor het debat in de senaat waarin een knoop moet worden doorgehakt over het systeem hebben de fracties van VVD, PvdA en SP, die samen een meerderheid hebben, nog grote bezwaren. Dat meldt NRC Handelsblad dinsdag.

De drie partijen verwachten dat minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) hen niet meer kan overtuigen om in te stemmen met een van de grootste ICT-projecten in de Nederlandse geschiedenis. De Tweede Kamer ging in 2009 akkoord met het systeem, waarbij alle patiënteninformatie in een digitale database terechtkomt.

VVD-senator Heleen Dupuis heeft 'fundamentele bezwaren' tegen het EPD, dat volgens haar het aantal medische fouten niet zal doen afnemen. "Ik weet drommels goed dat ik dan tegen mijn eigen VVD-minister stem, maar ik ben er eerlijk gezegd wel klaar mee", zegt Dupuis in de krant.

Ook de PvdA en de SP hebben ernstige bezwaren. Ze maken zich zorgen over de betrouwbaarheid, de veiligheid en de privacy van het systeem. D66, GroenLinks en de ChristenUnie en SGP zijn ook nog niet overtuigd. De Eerste Kamer vergadert volgende week dinsdag over het EPD.

Tieners opgepakt wegens beroven oude vrouwen

De politie in Rotterdam heeft deze week negen jongeren opgepakt op verdenking van het beroven van oudere vrouwen. De groep zou bij de berovingen ook geweld hebben gebruikt, meldt de politie dinsdag.

Van de negen verdachten, allen tussen 14 en 16 jaar, worden drie jongens als hoofdverdachten gezien. Zij zouden de meeste straatroven op hun kerfstok hebben. De overige roven werden in wisselende samenstelling verricht.

De daders waren vooral op geld uit. De slachtoffers, allemaal vrouwen van zeventig of ouder, werden geslagen en geschopt als ze hun tas niet wilden loslaten. Minimaal drie slachtoffers moesten in het ziekenhuis worden behandeld voor botbreuken, kneuzingen en schaafwonden.

De straatroven zijn sinds december gepleegd rond het winkelcentrum Keizerswaard in de Rotterdamse wijk IJsselmonde. Met de aanhoudingen denkt de politie acht straatroven te hebben opgelost. De meeste verdachten zitten nog vast.

Dubbelslag Goss in koers naar de zon

Matthew Goss heeft de derde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De Australiër van HTC High Road was in de 202 kilometer lange rit van Cosne-Cours-sur-Loire naar Nuits-Saint-Georges de snelste in de sprint en nam het geel over van Thomas de Gendt (Vacansoleil).

Goss' landgenoot Heinrich Haussler (Garmin) werd tweede voor Katusha-renner Denis Galymzjanov uit Rusland. De Fin Jussi Veikkanen van Omega Pharma-Lotto kwam als eerste over de enige klim van de dag en neemt de bolletjestrui over van Damien Gaudin van Europcar. Haussler nam de groene trui over van Nieuw-Zeelander Greg Henderson (Sky), die maandag won.

Ybo Buruma naar Hoge Raad

Hoogleraar straf- en strafprocesrecht Ybo Buruma treedt per 1 september toe tot de Hoge Raad, de hoogste rechtsprekende instantie van Nederland. Dat heeft de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar Buruma nu nog werkt, dinsdag bekendgemaakt.

Buruma is bekend van radio en televisie als commentator bij belangrijke rechtszaken. Hij is bovendien voorzitter geweest van de commissie die gerechtelijke dwalingen onderzoekt. De Tweede Kamer moet de voordracht van Buruma later deze maand nog formeel goedkeuren.

De PVV heeft al aangegeven te willen voorkomen dat de strafrechtgeleerde toetreedt tot de Hoge Raad. De fractie van Geert Wilders heeft voor volgende week een hoofdelijke stemming in de Kamer aangevraagd om te proberen de benoeming tegen te houden.

De fractie vindt de voordracht een 'enorme schande', omdat Buruma volgens de PVV 'veel te politiek' is en allerlei politieke uitspraken heeft gedaan. Ook heeft Buruma Wilders vergeleken met de Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini.

De Niro heeft oren naar Uncharted-rol

Robert de Niro zegt zeker geïnteresseerd te zijn in de gameverfilming Uncharted: Drake's Fortune van The Fighter-regisseur David O. Russell. In november werd bekend dat Joe Pesci en hij zijn gevraagd voor de film over avonturier Nathan Drake.

"Ik heb absoluut interesse", zegt De Niro tegen MTV News. "Ik heb het scenario nog niet gelezen, maar ik vind dat David een fantastische prestatie heeft neergezet met The Fighter." Het boksdrama was genomineerd voor onder meer een Oscar voor zowel beste film als beste regisseur, maar werd in beide gevallen gepasseerd.

Mark Wahlberg, die de hoofdrol speelde in The Fighter, heeft al getekend voor de hoofdrol van Nathan Drake. Het is nog niet bekend of Pesci ook zo enthousiast is. Pesci en De Niro hebben samen al vijf films gemaakt: GoodFellas, Casino, Once Upon a Time in America, A Bronx Tale en Raging Bull.

Uncharted: Drake's Fortune staat gepland voor 2013. Naast de film is ook het derde spel binnen de Uncharted-serie in productie. Uncharted 3: Drake's Deception staat gepland voor dit najaar.


(Foto: Novum)

Verklaring moet meisjesbesnijdenis voorkomen

Het kabinet wil dat allochtone ouders die op vakantie gaan naar het land van herkomst meer weerstand bieden tegen druk van bijvoorbeeld familieleden om hun dochter te laten besnijden. De verklaring tegen meisjesbesnijdenis die staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) dinsdag presenteerde moet daarbij helpen.

Het is de bedoeling dat ouders deze verklaring iedere keer meenemen als ze op vakantie gaan. Als ze dan op bezoek gaan bij familieleden, kunnen ze met het document aantonen dat besnijdenis in Nederland strafbaar is en veel schade aan lichaam en geest aanricht. Het is met name bedoeld voor ouders van meisjes uit risicolanden als Somalië, Ethiopië en Sudan.

De staatssecretaris denkt dat het document een belangrijke rol kan spelen in de strijd tegen meisjesbesnijdenis. Frankrijk heeft met een vergelijkbare verklaring goede ervaringen opgedaan. Het document is uitgebreid getest bij consultatiebureaus en migrantenorganisaties in zes grote steden en ouders zeggen de verklaring te gaan gebruiken.

Veldhuijzen van Zanten neemt nog een aantal andere maatregelen om besnijdenis van meisjes tegen te gaan. Voor de zomer komt de bewindsvrouw met een wetsvoorstel voor een verplichte meldcode voor hulpverleners. Die moet ervoor zorgen dat tijdig wordt ingegrepen wanneer zij signalen krijgen dat ouders van plan zijn om hun dochter te laten besnijden.

Hillen: Militairen in Libië goed behandeld

De drie Nederlandse militairen die in Libië worden vastgehouden, verkeren in goede conditie en worden goed behandeld. Dat heeft minister Hans Hillen van Defensie dinsdag in de Tweede Kamer gezegd.

De Nederlandse ambassadeur in Libië heeft volgens hem zeer recent direct contact gehad met de drie militairen. Hillen gaf verder aan dat hun families op de hoogte zijn en worden gehouden van de situatie.

Hillen: militairen in Libië goed behandeld
Hillen: Militairen in Libië goed behandeld (Foto: ANP)

Activision wil inhaken op danssucces

Game-uitgever Activision lijkt het vizier te hebben gericht op dansgames. Nadat de uitgever vorige maand de muziekgames Guitar Hero en DJ Hero heeft geschrapt, heeft het bedrijf volgens het Amerikaanse weblog Kotaku de dansgame Dance Hero in productie. De uitgever heeft het spel nog niet officieel aangekondigd.

De merknaam werd in 2008 al geregistreerd door Activision. Nu dansspellen als Dance Central voor de Kinect-camera en Just Dance 2 voor de Nintendo Wii succesvol zijn, zou Activision geld zien in het genre. Vandaag maakte uitgever Ubisoft bekend dat er alleen in het Verenigd Koninkrijk een miljoen exemplaren van Just Dance 2 verkocht zijn.

Het weblog schrijft dat Dance Hero nummers zou moeten bevatten als Out of Space van The Prodigy, 2012 van Jay Sean en The Way I Are van Timbaland. Voor welke spelcomputers Dance Hero gemaakt zou moeten worden, is niet bekend. Met de komst van bewegingsgevoelige besturingen is het aannemelijk dat de dansgame in productie is voor de Nintendo Wii, Playstation 3 en Xbox 360.

Koude winter en crisis laten tuin bloeien

De strenge winter van begin vorig jaar deed Nederlanders zo naar de lente snakken dat zij een recordbedrag aan tuinplanten uitgaven. In totaal staken zij voor bijna 1,3 miljard euro aan nieuwe planten in de aarde, 7 procent meer dan in 2009.

Dat blijkt uit een onderzoek dat bureau GfK uitvoerde onder tienduizend mensen in opdracht van Tuinbranche Nederland, Plant Publiciteit Holland en het Productschap Tuinbouw.

Niet alleen de koude wintermaanden stuwden de omzet van bloemen en planten. Volgens Tuinbranche Nederland speelde de nasleep van de recessie ook een rol. "In tijden van laagconjunctuur en onveiligheid steken mensen meer aandacht in de inrichting van hun huis en tuin", zei een woordvoerster. In plaats van etentjes buiten de deur en vakanties is het beduidend goedkoper om het thuis en in de tuin gezellig te maken met wat planten en bloemen.

Tuincentra zagen de totale omzet vorig jaar echter licht dalen tot 4,1 miljard euro, terwijl dit bedrag het voorgaande jaar op 4,2 miljard euro lag. Dat verschil komt vooral doordat tuinierend Nederland minder geld stak in nieuwe schuttingen en ander groot onderhoud. Wat daarbij meespeelt is dat een grote storm in 2009 zo veel vernielingen aanrichtte, dat mensen grote investeringen in hekken en afrasteringen juist in dat jaar deden.

Nu Nederland weer is opgekrabbeld uit de crisis, hoopt de branche dat mensen dit jaar grotere uitgaven gaan doen aan hun tuin, zoals aan onderhoudsmateriaal. Want crisis of niet, mensen moeten toch hun tuin onderhouden. Ook denkt de sector dit jaar te kunnen profiteren van duurzame en milieubewuste trends. "Groene en gezonde producten zijn heel erg in trek. Je merkt dat mensen steeds meer kiezen voor het kweken van eigen groente en fruit", zei de woordvoerster van de tuinbranche.

Samenvatting: Er is een sterker verlangen naar de lente ontstaan bij veel Nederlanders. Dit komt waarschijnlijk door de strenge winter van vorig jaar. Nu de crisis vermindert, geeft men meer geld uit aan planten en bloemen dan ooit. 

Koude winter en crisis laten tuin bloeien
Deze lente veel bloemen e.d. te bewonderen (Foto: ANP)

UPS Roermond even ontruimd

Het post- en vrachtbedrijf UPS aan de Albert Einsteinweg in Roermond is dinsdagmiddag enige tijd ontruimd geweest na een melding dat daar een stelling was omgevallen met gevaarlijke stoffen. Na controle door de brandweer bleek het om een beperkt aantal flesjes met ongevaarlijke, niet giftige en niet brandbare stoffen te gaan, maakte de brandweer bekend.

Het ongeval gebeurde iets voor 13.30 uur. De brandweer sloeg groot alarm. De oorzaak van het kapotvallen van de flesjes met onbekende vloeistof is niet bekend. Niemand raakte gewond. Nadat de brandweer de kapotte flesjes met inhoud had opgeruimd, kon het personeel weer aan de slag.

UPS Roermond even ontruimd
UPS Roermond even ontruimd (Foto: ANP)

'Westen verliest langzaam militaire macht'

De militaire macht in de wereld verschuift langzaam van het Westen naar opkomende landen als China. Dat staat in het jaarlijks rapport van het gerenommeerde Internationale Instituut voor Strategische Studies (IISS), dat dinsdag verscheen.

Terwijl westerse defensiebudgetten verminderen of stabiel blijven, stijgen ze in andere delen van de wereld juist snel. Uiteindelijk leidt dit er volgens de onderzoekers onvermijdelijk toe dat het Westen zijn monopolie op de meest geavanceerde militaire technologie verliest.

Het instituut ziet ook dat westerse landen zich richten op vijanden die nauwelijks met hightechmiddelen te bevechten zijn, zoals de Taliban in Afghanistan. Dure, grootschalige defensieprojecten blijven daardoor achterwege, terwijl grote landen als Brazilië, India en China daar juist wel in investeren.

Uiterlijk 1 mei duidelijkheid over GP Bahrein

Het blijft onzeker of de Grand Prix van Bahrein dit seizoen verreden wordt. Kroonprins Salman bin Hamad al-Khalifa heeft van de World Motorsport Council tot 1 mei de tijd gekregen om een beslissing te nemen. De race stond op 13 maart als seizoensopener in de formule 1 op de agenda, maar is afgelast vanwege politieke onrust in het land.

Het formule 1-seizoen wordt nu op 27 maart geopend in Australië. Uiterlijk 1 mei moet de prins van de golfstaat de internationale autosportfederatie FIA informeren over de mogelijkheid de wedstrijd op een later tijdstip te organiseren. De FIA en de directie van de formule 1 bekijken vervolgens of het schema een extra race aan het eind van het seizoen toestaat.

Bernie Ecclestone, voorzitter van de Formule One Group, had gehoopt voor aanvang van het seizoen duidelijkheid te kunnen verschaffen. Op de vraag of in een ander land mogelijk een 20e Grand Prix wordt gehouden was de Brit zeer stellig. "We hebben geen behoefte aan een alternatief in Europa of ergens anders. We hebben een race in Bahrein nodig."

Vandaag is het Internationale Vrouwendag

Vandaag staat de wereld stil bij de strijd voor gelijke rechten voor vrouwen: het is namelijk Internationale Vrouwendag. In Nederland wordt de dag dit jaar voor de honderdste keer gevierd. Het zal geen verbazing wekken dat vooral veel vrouwengroeperingen stilstaan bij deze dag. Op verschillende plaatsen in het land wordt aandacht besteed aan de dag. In Amsterdam wordt een optocht met fakkels gehouden en in Den Haag staat de Tweede Kamer stil bij de dag.

Aanleiding voor de Internationale Vrouwendag vormde een staking op 8 maart 1908 van New Yorkse textielarbeidsters. Niet alleen eisten ze betere arbeidsomstandigheden, ook pleitten ze voor algemeen kiesrecht. Tijdens een internationaal vrouwencongres in 1910 in de Deense hoofdstad Kopenhagen werd besloten tot het uitroepen van een Internationale Vrouwendag.

De eerste Internationale Vrouwendag vond in 1911 plaats. In Nederland werd de dag een jaar later voor het eerst gevierd.

Basic Instinct meest gepauzeerd

De beroemde scène in Basic Instinct waar Sharon Stone haar benen over elkaar doet is nummer 1 geworden in een enquête over de meest gepauzeerde momenten in de filmgeschiedenis.

Naaktheid is sowieso het meest vertegenwoordigd in deze poll. Jennifer Lopez's achterwerk in The Back-up Plan kwam op nummer twee en Jamie Lee Curtis die haar boobies flasht in Trading Places kwam binnen op een vierde plaats.

Een glimp van een piemel in Fight Club kwam op nummer 6 en een blote Nicole Kidman in Eyes Wide Shut was goed voor de afsluitende 10e plek.

Disney heeft ook nog twee dubieuze plaatsen bemachtigd in deze poll. Jessica Rabbits flamoes in Who Framed Roger Rabbit? kwam namelijk op nummer 5 en de letters in de lucht die S.E.X. vormen van The Lion King kwam binnen op 8.

Science Fiction-momenten waren er ook. De Stormtrooper die zijn hoofd stoot in Star Wars: A New Hope kwam bijvoorbeeld op nummer 3 en Captain America's schild op Tony Starks bureau in Iron Man 2 was goed voor een zevende plek.

Een kleine cameo van Pacman in de originele TRON kwam op nummer 9 terecht.

Mogelijk scholierenstaking op komst

Een groepje scholieren van het Cygnus Gymnasium in Amsterdam is bezig via internet een staking te organiseren. Scholieren worden opgeroepen om op 4 april massaal thuis te blijven.

De scholieren klagen over een te hoge werkdruk en pleiten voor 'minder lesuren, meer vrije tijd, een sociaal leven en minder stress'. De staking wordt georganiseerd via Twitter en Hyves. Het Twitter-account heeft al meer dan duizend volgers.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) weet nog niet of het zich aansluit bij de actie, zegt voorzitter Steven de Jong. Wel heeft de organisatie contact met de scholieren opgenomen. "Beter onderwijs, een lagere urennorm en aanpak van het lerarentekort zijn zaken waar wij ons ook in kunnen vinden", zegt De Jong.

HEMA 'respecteert Belgische gewoonten'

De HEMA betreurt het onderdeel te zijn geworden van een politieke discussie rond hoofddoekjes. De warenhuisketen reageert hiermee op een Belgische uitzendkracht, wier contract bij het filiaal in Genk niet werd verlengd omdat zij een hoofddoek draagt.

De HEMA zegt zich te realiseren dat het om een gevoelig onderwerp gaat en geeft aan zich aan te passen aan de gewoonten van een land. "In België is het klaarblijkelijk niet gebruikelijk een hoofddoek te dragen in winkelketens, supermarkten en publieke functies." In Nederland is de hoofddoek onderdeel van de bedrijfskleding.

Het Belgische filiaal had er in eerste instantie mee ingestemd dat de uitzendkracht een hoofddoek kon dragen tijdens haar werk, maar hier reageerden volgens de HEMA veel klanten negatief op. Hierop is de uitzendkracht gevraagd haar hoofddoek niet meer te dragen, maar dat weigerde zij. Daarom is haar contract niet verlengd. "Wij benadrukken dat deze beslissing niet is gericht tegen het dragen van hoofddoeken in het bijzonder maar dat dit geldt voor alle uitingsvormen die afbreuk zouden doen aan een neutraal en discreet imago van HEMA."

Het gaat overigens om een autochtone vrouw die zich heeft bekeerd tot de islam. De HEMA wil er verder niet al te veel over kwijt. "Wat ons betreft is de kwestie hiermee afgedaan", zegt een woordvoerder.


HEMA 'respecteert Belgische gewoonten' (Foto: Novum)

EO stopt met Uitgesproken EO

De Evangelische Omroep stopt na dit seizoen met Uitgesproken EO. Het was de bedoeling dat de EO, de VARA en WNL elkaar zouden versterken met 'geprofileerde journalistiek'. "De EO is tot de conclusie gekomen dat die ambitie onvoldoende is waargemaakt", motiveert hoofdredacteur van de omroep Bertus Tichelaar het besluit.

Het tv-programma Uitgesproken bestaat sinds 6 september en is de opvolger van Netwerk. De VARA en de EO verzorgen de journalistieke rubriek twee dagen per week, en WNL één keer, onafhankelijk van elkaar. Tichelaar vindt dat de opvattingen van de EO over de invulling van 'geprofileerde kwaliteitsjournalistiek' te veel verschillen van de VARA en WNL.

De publieke omroep heeft aangegeven eind maart te besluiten over de toekomst van Uitgesproken, maar dat wordt er dus sowieso een zonder de EO. "Op dit moment hebben we nog de mogelijkheid om voor 1 september met iets nieuws te komen." Het EO-programma wordt gepresenteerd door Andries Knevel en Tijs van den Brink. Joost Eerdmans doet dit bij WNL en Jan Tromp bij de VARA.


EO stopt met Uitgesproken EO (Foto: Novum)

Duitse arbiter voor Ajax

Het duel tussen Ajax en Spartak Moskou, dat donderdagavond in het kader van de Europa League wordt gespeeld, staat onder leiding van de Duitse arbiter Manuel Gräfe. Dit is op de officiële website van de Amsterdammers te lezen.

Het is voor de Duitse scheidsrechter de eerste keer, dat hij een wedstrijd van Ajax leidt. Toch heeft hij al een verleden met 'Nederlandse' wedstrijden. Zo floot hij in aanloop naar het WK voetbal in Zuid-Afrika de oefenwedstrijd tussen Oranje en Mexico. Een jaar eerder had Gräfe ook de leiding over Jong Oranje - Jong Spanje.

In de huidige voetbaljaargang was Gräfe al vier keer eerder in de Europa League te zien. In de vorige ronde had de Duitser de leiding over de wedstrijd tussen Glasgow Rangers en Sporting Portugal.

Leeuwin denkt al een beetje aan play-offs EL

Ramon Leeuwin maakte aan het begin van dit voetbaljaar de overstap van AGOVV Apeldoorn naar ADO Den Haag. Inmiddels is de verdediger, die zijn carrière bij FC Utrecht begon, een belangrijke pion binnen de selectie van trainer John van den Brom.

Daarnaast presteert ook ADO Den Haag uitstekend. De formatie verzamelde tot dusver 45 punten en staat daarmee op de vierde plaats. De concurrent is echter vlakbij. FC Groningen en AZ hebben respectievelijk één punt en twee punten minder.

Toch durft Leeuwin nu al aan de play-offs voor de Europa League te denken. "Het moet wel heel raar lopen willen we de play-offs daarvoor nog mislopen," aldus de verdediger. "Waar we nu staan (vierde, red.) hebben we sowieso Europees voetbal, maar we hebben nog veel wedstrijden voor de boeg. Al is het apart om nu te kijken naar wat Ajax en FC Groningen hebben gedaan."

De Eredivisie kent nu nog negen speelronden, waarin van alles kan gebeuren. De verschillen zijn in elk geval minimaal, dus zeker met het oog op de play-offs is er nog voldoende spanning.

'Internet maakt oppervlakkig'

Het veel gebruiken van internet maakt mensen oppervlakkig. Dit zegt de Amerikaanse schrijver en onderzoeker Nicholas Carr maandag in het actualiteitenprogramma EénVandaag.

Carr: "Internet stimuleert ons om aan de oppervlakte van informatie te blijven en om veel informatie te zoeken, maar het weerhoudt ons ervan om er diep over na te denken."

Het gebruik van internet verandert volgens de onderzoeker ook de manier waarop de menselijke hersenen werken: "Uit psychologische tests blijkt dat hoe langer mensen online zijn, naar schermen kijken en multitasken, hoe slechter ze belangrijke informatie van onbelangrijke informatie kunnen onderscheiden. Ze raken zo verslaafd aan informatie, dat het niet uitmaakt of het belangrijk of triviaal is. Ze willen 't meteen."

De schrijver, die zelf een internetjunkie is, merkte op dat hij ontzettend veel moeite had om zijn aandacht bij bijvoorbeeld een boek te kunnen houden: "We raken ons vermogen kwijt om te beschouwen, te overwegen, rustig na te denken en dingen waarbij aandacht nodig zijn."


Schrijver en onderzoeker Nicholas Carr: 'Internet maakt oppervlakkig'

Ruiz: "Misschien worden we een beetje moe"

FC Twente-aanvaller Bryan Ruiz ziet dat zijn team de laatste weken stroef draait. De international van Costa Rica heeft wellicht een verklaring.

De smaakmaker van vorig seizoen denkt dat zijn club nog steeds goede kans maakt op prolongatie van de landstitel. "We zijn er dichtbij in ieder geval, we doen overal aan mee en ik denk echt dat de strijd om de titel op de laatste dag zal worden beslist. We spelen nog tegen zowel Ajax als PSV, dus...", aldus Ruiz tegenover NUsport.

Ondanks dat Twente nog op alle fronten meedoet, ziet Ruiz wel dat het drukke schema de ploeg parten speelt. "We worden misschien ook wel een beetje moe, dat merk je aan de spelers, dat zie je aan de manier van voetballen die voor de winterstop beter was dan nu. Maar dat is logisch als je zo lang twee, drie wedstrijden in de week speelt. Alleen: daar mag je niet over zeuren als club of als speler. Als je zo graag top wilt zijn, moet je door", vervolgt de Costa Ricaan zijn verhaal.

Ondanks het feit dat het vertoonde spel nog te wensen overlaat is Ruiz toch trots op zijn team en het feit dat de resultaten en niet heel erg onder lijden. "Ik had van tevoren toch niet verwacht dat we zo lang zouden meedoen op alle fronten. We spelen zoveel wedstrijden!", besluit de aanvaller die bijna is hersteld van een knieblessure.

Real Madrid twee weken zonder Kaká

Real Madrid kan de komende twee weken geen beroep doen op Kaká. De Braziliaanse vedette heeft een knieblessure. Dat maakte de Spaanse voetbalclub vandaag bekend op de website.

Kaká liep de kwetsuur eind vorige maand op bij de wedstrijd tegen Deportivo La Coruña (0-0) en ontbrak zaterdag al tijdens de 3-1-overwinning op Racing Santander. De middenvelder mist de return in de achtste finales van de Champions League. Real begint volgende week woensdag met een 1-1-stand aan het thuisduel met Olympique Lyon.

Lily Allen biecht eetstoornis op

Op het hoogtepunt van haar zangcarrière kampte Lily Allen met een eetstoornis. De zangeres vertelt in een documentaire van de Britse zender Channel 4 dat ze aan boulimia leed. "Ik gaf over als ik had gegeten."

De 25-jarige Allen liet zich door anderen overtuigen dat ze er geweldig uitzag. "Ik stond op de cover van allerlei bladen en iedereen zei: 'Kijk hoe goed Lily eruitziet, ze is zo veel afgevallen'. Ik dacht dat ik er echt goed uitzag."

De zangeres, die de muziekindustrie vorig jaar de rug toekeerde, genoot van de complimentjes. "Als je jarenlang het tegenovergestelde hebt moeten aanhoren, wil je alleen maar horen hoe slank je bent."

Allen kwam tot inkeer toen ze zich realiseerde dat ze niet gelukkig was. "Ik zou graag het dunste mensje ter wereld willen zijn, maar ik weet dat ik dat niet kan bereiken zonder ongelukkig te zijn. Ik hou van eten."

Allen werd vorig jaar van maart tot oktober gevolgd door de camera's van Channel 4. In november verloor de zangeres voor de tweede keer een kindje. Allen was toen zes maanden in verwachting. Na de miskraam keerde de cameraploeg terug naar de zangeres. "Het was een lange strijd, dit soort dingen verandert mensen", is alles wat Allen in een voorproefje van de documentaire loslaat. De docu wordt vanaf volgende week in drie delen uitgezonden in Groot-Brittannië.

In de fragmenten maakt Allen wel duidelijk waarom ze geen muziek meer wil maken. "Ik wil niet eindigen als Madonna, ze is gek", besluit de zangeres. "Mensen die bekend en succesvol zijn leven in een maffe wereld en hebben de neiging vroeg te sterven. Dat doe ik liever niet, ik eet liever."


Lily Allen (Foto: Novum)

Rutte: Aankondiging diner Oman ongelukkig

Premier Mark Rutte (VVD) is niet tevreden met de manier waarop het privédiner van koningin Beatrix en de sultan van Oman is aangekondigd. Het was beter geweest wanneer dat tegelijk met het uitstel van het staatsbezoek bekend was gemaakt, zei Rutte dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Nu hebben sommige politieke partijen het gevoel dat zij op het verkeerde been zijn gezet. "Dat is niet mijn bedoeling geweest." Terugkijkend is de gang van zaken 'geen gelukkige' geweest, zei Rutte.

Dat het staatsbezoek aan Oman is uitgesteld, werd vorige week woensdag bekendgemaakt. Dat gebeurde vanwege de politieke onrust in het Golfstaatje. Twee dagen later schreef minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) aan de Tweede Kamer dat Beatrix de uitnodiging voor het privédiner wel heeft geaccepteerd.

Dat valt slecht bij een deel van de Kamer. Volgens Frans Timmermans (PvdA) is het moeilijk vol te houden dat het gaat om een privébezoek, aangezien Beatrix met alle égards wordt ontvangen. Ook staan de kranten in Oman vol over het bezoek, zei de PvdA'er, die sprak van een 'half staatsbezoek'. "Wat is dit voor rare zigzagkoers?"

Rutte erkende dat de timing beter had gekund, maar hij steunt het diner nog steeds volop. Het zou een 'zeer vergaande stap' zijn om de uitnodiging van een bevriend staatshoofd af te wijzen. De premier ontkende verder dat economische belangen een rol spelen. Geruchten dat Beatrix 'met een stapel contracten' aan tafel zit bij de sultan, verwees de premier naar het rijk der fabelen.

De Tweede Kamer nam geen genoegen met de uitleg van de premier. Na het vragenuurtje vroeg Ineke van Gent (GroenLinks) een debat aan met de premier en Rosenthal. Zij wil harde afspraken maken met het kabinet zodat in de toekomst 'dit soort onnavolgbare procedures' kan worden voorkomen.

Nederlanders gek op Duitsland

In 2010 hebben Nederlanders voor het eerst meer dan tien miljoen overnachtingen doorgebracht in Duitsland. Volgens dinsdag gepubliceerde cijfers van het Duits Verkeersbureau brachten Nederlanders het afgelopen jaar 10.483.114 nachten bij de oosterburen door, een stijging van 5,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Sinds de millenniumwisseling neemt het aantal nachten dat we in Duitsland doorbrengen met gemiddeld 3,9 procent per jaar toe. "Hoogtepunten als het WK Voetbal in 2006 en de herdenking van de val van de Muur in 2009 hebben daar zeker aan bijgedragen", aldus een woordvoerster. In 2007 passeerde Duitsland Frankrijk als meest geliefde vakantiebestemming voor Nederlanders buiten het eigen land.

Per bezoek brachten Nederlanders het afgelopen jaar gemiddeld 5,3 nachten door in Duitsland. Van alle reizen van Nederlanders naar Duitsland heeft volgens het Verkeersbureau 91 procent een toeristisch karakter.

Nederlanders gek op Duitsland
Nederlanders gek op Duitsland (Foto: ANP)

Tevredenheid over downloads Mass Effect 2

Meer dan tien procent van de verkoop van Mass Effect 2 voor de Playstation 3 komt van gedownloade spellen. Dat heeft bestuursvoorzitter John Riccitiello van Electronic Arts volgens de entertaintmentwebsite IGN bekendgemaakt. Riccitiello heeft aangegeven vooral tevreden te zijn met het behaalde resultaat omdat er geen promotie is geweest voor de te downloaden versie.

Volgens Riccitiello heeft Sony nog nooit zo'n grote game tegelijk online uitgegeven met de winkelversie. "Voor hen was het echt een test voor het netwerk", laat de topman van Electronic Arts weten. Mass Effect 2 is namelijk een spel van twaalf gigabyte. De eerder uitgebrachte Xbox 360-versie wordt op twee dvd's geleverd.

Zonder tussenkomst van winkeliers kunnen game-uitgevers meer verdienen per verkocht spel. Via het Playstation Netwerk en Xbox Live zijn diverse games, die ook in de winkel liggen, tegen betaling te downloaden.

Toch kunnen game-uitgevers niet zonder hulp van winkelketens om games onder de aandacht van de massa te brengen. Daarom ligt het verdwijnen van games uit de winkel niet in de lijn der verwachting. Net als Microsoft wil ook Sony binnenkort in Europa spellen die alleen als download beschikbaar waren in de winkel gaan aanbieden.


(Foto: Novum)

Maleisië ziet avondrace wel zitten

De organisatie van de Grand Prix van Maleisië vindt het geen slecht idee om een avondrace te organiseren. Voorzitter van het circuit in Sepang, Mkhzani Mahathir, liet dit vandaag doorschemeren.

"Ik denk dat een wedstrijd in de avonduren voor ons interessant kan zijn. Op dat tijdstip is het ook een stuk minder warm. In Qatar en Singapore hebben we ook gezien dat het goed werkt", aldus Mahathir.

Drie jaar geleden was er ook al een idee om in Malesië 's avonds te rijden, de organisatie zag er echter toen van af wegens torenhoge bijkomende kosten. De laatste jaren neemt de kaartverkoop echter duidelijk af, waarschijnlijk door de onmenselijk hoge temperaturen. Door in de avond te rijden zou dit probleem opgelost kunnen worden. 

Van der Vaart kan starten tegen Milan

Rafael van der Vaart heeft de groepstraining zonder problemen voltooid en kan woensdag naar alle waarschijnlijkheid starten tegen AC Milan.

Tijdens de laatste training in aanloop naar het duel met de Rossoneri sloot Van der Vaart de training moeiteloos af. Het lijkt er dan ook op dat hij voldoende hersteld is van zijn kuitblessure en dat hij morgen in de basis kan starten. Dit bericht The Guardian vandaag.

Een ander scenario is dat Tottenham-manager Harry Redknapp de Heemskerker achter de hand houdt, aangezien de Spurs een 1-0 uitzege verdedigen. Mochten de Engelsen in de problemen komen, dan kan Van der Vaart altijd nog worden ingezet. Tottenham is in Engeland nog volop in de race voor een ticket die recht geeft op Champions League voetbal volgend jaar en kan iedere speler goed gebruiken.

Een andere smaakmaker aan Tottenham-zijde, Gareth Bale, kan ook spelen tegen de Milanezen. Bale maakte afgelopen weekend tegen Sunderland (3-3) zijn rentree na een slepende rugblessure. Ledley King traine ook mee en kan eventueel starten. Brekebeen Jonathan Woodgate trainde niet mee en speelt morgen niet mee. De verdediger kampt al zijn gehele carrière met blessures en is daardoor vaker af- dan aanwezig.

Blunderende arbiter Makkelie krijgt van KNVB vrijaf

Scheidsrechter Danny Makkelie mag aankomend weekend op de bank bivakkeren. De KNVB heeft de scheidsrechter, na zijn matige optreden tijdens Excelsior - PSV, vrij gegeven voor aankomend weekend. In de slotfase van het duel kende Makkelie beide ploegen een discutabele strafschop toe.

Ruud Bossen had vorige week een weekend verplicht rust, maar mag dit weekeinde weer aantreden. Bossen was arbiter tijdens de volledige ontspoorde wedstrijd AZ - FC Twente. Het duel werd stilgelegd voor spreekkoren en twee spelers kregen een rode kaart.

Willem II - Ajax zal dit weekend worden geleid door Ed Janssen, Reinold Wiedemeijer zal FC Twente - VVV fluiten en N.E.C. Nijmegen - PSV zal onder leiding staan van Jack van Hulten.

[Video] Speler krijgt rood voor 'Borat' duwen

In de Conference South, een lage divisie in Engeland, was het deze week feest. Eerst kwam een streaker verkleed als Borat het veld op, later kreeg ook nog een speler rood omdat hij de imitator tegen de grond aan had gelegd.

In de wedstrijd Havant and Waterloville - Dorchester Town stond het 1-1 toen de 'Borat' het veld op kwam. Hij had vrij spel, tot hij Ashley Vickers tegenkwam. De speler van Dorchester maakte korte metten met de indringer en had hem zo op de grond liggen.

De scheidsrechter vond het echter ongepast, in plaats van hem te belonen liet hij Vickers een rode kaart zien. Deze kaart zorgde voor de ondergang van de bezoekers die uiteindelijk met 3-1 verloren.

Doelman Room tot 2015 bij Vitesse

Eloy Room heeft bij Vitesse zijn contract verlengd tot 2015. Dat melden de Arnhemmers op hun website. De 22-jarige Room, wiens oude verbintenis komende zomer afliep, is bij Vitesse eerste keus onder de lat. Dit seizoen staat de eenmalig jeugdinternational op 25 competitiewedstrijden.

Technisch directeur Ted van Leeuwen is blij met de goalie. "Eloy stond er op het moment dat Piet Velthuizen vertrok en nu wordt er nog maar weinig gesproken over Piet. Eloy heeft hem geruisloos opgevolgd."

Room wil zich graag nog verder ontwikkelen in Arnhem. "Ik merk dat ik per wedstrijd aan het groeien ben. Daarom ben ik erg blij met deze contractverlenging." De goalie wil graag de weg omhoog meemaken, waarover eerder door clubeigenaar Merab Jordania werd gesproken. "We willen de weg omhoog inzetten en meedoen om de prijzen."

Koningin gearriveerd in Oman

Koningin Beatrix is aan het einde van de middag (plaatselijke tijd) aangekomen op het vliegveld van de Omaanse hoofdstad Mascat. Ze werd daar onder andere verwelkomd door vicepremier Fahd bin Mahmoud al Said en cultuur- en erfgoedminister Haitham bin Tarik al Saïd.

Na een korte ceremonie vertrekt het gezelschap naar het even buiten Masqat gelegen koninklijk paleis Bait al Barak. Daar kunnen koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zich opfrissen alvorens sultan Qaboos bin Said Al Said te ontmoeten, die hen heeft uitgenodigd voor een privédiner. Een gepland staatsbezoek werd in verband met de onrustige situatie in Oman uitgesteld.

Koningin aangekomen in Oman
Man kijkt naar afbeeldingen in propagandablaadje (Foto: ANP)

Servische voetbalfan drie jaar de cel in

Een Servische voetbalfan is vandaag in Italië veroordeeld voor het stilleggen van een EK-kwalificatieduel in oktober in Genua tegen Italië. De 29-jarige Ivan Bogdanov moet drie jaar en drie maanden de cel in.

Bogdanov klom tijdens de wedstrijd over een versperring en gooide vuurwerk op het veld. Ook moedigde hij andere supporters aan zijn voorbeeld te volgen.

De UEFA kende eerder al de overwinning met 3-0 aan Italië toe, nadat het duel in de zevende minuut werd gestaakt. Bovendien moet Servië de thuiswedstrijd tegen Noord-Ierland van 25 maart zonder publiek spelen.

Naast Bogdanov kregen drie Servische fans een aantal lichtere straffen opgelegd variërend van het vernielen van publieke eigendommen tot misdragingen in het stadion. Vier Serviërs kwamen vorige maand al vrij onder de voorwaarde dat ze Italië vijf jaar niet in mogen. Bogdanov en de andere supporters zaten sinds het duel op 12 oktober vast.


Servische voetbalfan drie jaar de cel in (Foto: Novum)

'Opvolger Van Bommel in vizier'

Nu Louis van Gaal vertrekt aan het einde van het seizoen bij Bayern München, lijkt Bayern ook een opvolger voor Mark van Bommel te hebben gevonden. Er doen hardnekkige geruchten de rondte dat Arturo Vidal van Bayer Leverkussen de overstap zal maken naar de Beierse club. De Rekordmeister ziet in Vidal de ideale opvolger van onze landgenoot.

Van Bommel maakte afgelopen winter de overstap naar AC Milan en Bayern heeft tot op heden nog geen vervanger voor hem. Leverkussen wilde het contract van Vidal tussentijds verlengen, maar dit is nog niet gebeurd. Bild raamt de marktwaarde van de middenvelder op zeventien miljoen euro.

Agustien op huurbasis naar Crystal Palace

Kemy Agustien speelt de rest van het seizoen bij Crystal Palace. De 24-jarige middenvelder is afkomstig van Swansea City FC.

Agustien tekende afgelopen zomer nog een contract voor twee jaar bij de Swansea, maar startte dit seizoen pas drie keer in de basis bij de Championship-club. Tot ongenoegen van de Tilburger weigerde Swansea hem in de winterstop te verhuren, terwijl hij dolgraag minuten wilde maken.

De coach van Swansea ging uiteindelijk toch overstag en stemde in met een verhuurperiode van vier maanden. Coach Brendan Rodgers van Swansea denkt dat Agustien er goed aan doet om bij Palace voor zijn kans te gaan. "Ik had het gevoel dat hij gewoon wedstrijden nodig heeft", aldus de manager tegnover Sky Sports.

Crystal Palace kan Agustien goed gebruiken, de club bungelt onderaan in het Chamionship. Het is voor Agustien al de zesde club waarvoor hij het shirt aan mag trekken. De middenvelder kwam in het verleden al uit voor Willem II, AZ, RKC Waalwijk, Roda JC en dus Swansea City.

Bom blijkt noodverwarming

Een geïmproviseerd verwarmingselement heeft dinsdagochtend voor de nodige onrust gezorgd in een woning aan de Lameroen in Monnickendam. Een deurwaarder zag het aan voor een mogelijk explosief. Dit heeft de politie bekendgemaakt.

De deurwaarder trof op de eerste etage van de woning 'iets verdachts’ aan, vreesde voor een explosief en schakelde direct de politie in. Een explosievenverkenner werd richting de woning gestuurd voor nader onderzoek. Het bleek loos alarm: de bomverkenner trof niet meer dan een verwarmingselement aan.

"Alles in de woning was afgesloten omdat de rekeningen niet waren betaald", vertelt de politiewoordvoerster. "Waarschijnlijk heeft de bewoner zelf iets in elkaar geknutseld om zijn huis warm te houden. We zijn nog naar hem op zoek."

Dierenpartij doet aangifte van ganzentrekkerij

De Partij voor de Dieren heeft aangifte gedaan tegen het ganstrekken in het Limburgse dorp Grevenbicht. Deze carnavalstraditie, waarbij paardrijders de kop van een dode gans trekken, schiet bij de partij in het verkeerde keelgat.

De gans wordt gedood en geprepareerd door een dierenarts, die een ijzerdraad in de nek aanbrengt om het afrukken van de kop te bemoeilijken. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) sprak vorige week al van een 'luguber spel', waar een dierenarts geen medewerking aan moet verlenen.

De KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen, liet weten met 'ongeloof en afschuw' kennis te hebben genomen van het bericht dat een dierenarts is betrokken bij het ganstrekken. "Het doden en prepareren van een dier louter en alleen met vermaak als doel past niet binnen de beroepscode die de leden van de KNMvD onderling hebben afgesproken", zei voorzitter Ludo Hellebrekers. "Dierenartsen worden geacht de belangen van het dier te bewaken en dieren met respect te behandelen."

De gemeente Sittard-Geleen, waar Grevenbicht onder valt, is maandag en dinsdag niet bereikbaar vanwege carnaval.

Addo gaat niet akkoord met drie duels schorsing

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft Eric Addo een schikkingsvoorstel gedaan van vier wedstrijden schorsing waarvan één voorwaardelijk. Addo gaat niet akkoord met de schorsing.

In de competitiewedstrijd van Roda JC tegen FC Utrecht (1-1) was hij betrokken bij een incident met Ricky van Wolfswinkel. De Ghanees en de Utrecht-spits liepen allebei achter een hoge bal aan, maar Addo maakte daarbij een slaande beweging naar achteren in het gezicht van Van Wolfswinkel. Scheidsrechter Braamhaar zag het incident niet.

Zeilster stapt uit kernploeg

Brechtje van der Werf is uit de kernploeg van Nederland gestapt. De Friese zeilster was in het olympisch matchraceprogramma nog deelneemster voor Oranje. Ze is gestopt wegens gebrek aan motivatie.

Van 2005 tot 2008 was Van der Werf vrij succesvol in de Yngling-klasse. Twee keer wist ze in die periode de tweede plek op een EK te bemachtigen. Voor de Olympische Spelen van 2008 werd ze gepasseerd. De Friese stapte daarna over naar de olympische matchraceklasse, hierin won ze twee wereldbekerwedstrijden. Nu is er een einde aan haar zeilcarrière gekomen.

Uitgewezen ouder mag via Europees kind toch blijven

Ouders uit het buitenland die zijn bevolen een land te verlaten kunnen toch nog een verblijfsvergunning afdwingen als hun kind een burger van de Europese Unie is. Dat volgt uit een uitspraak die het Europees Hof van Justitie dinsdag heeft gedaan over een zaak in België. De uitspraak geldt ook in Nederland.

Ruiz Zambrano en zijn echtgenote, allebei uit Colombia, hadden asiel in België aangevraagd vanwege de burgeroorlog in hun thuisland. Het asiel werd echter geweigerd. Terwijl hun zaak nog liep, kreeg het stel twee kinderen.

Ze gaven de kinderen niet aan bij de ambassade van hun land, maar gingen naar de gemeente. Zo speelden ze het klaar dat de kinderen de Belgische nationaliteit kregen. De ouders vroegen de Belgische autoriteiten vervolgens hen een verblijfsvergunning te geven, met een beroep op de Belgische nationaliteit van hun kinderen.

Volgens België waren de ouders echter expres niet naar de ambassade gestapt in de hoop dat ze een verblijfsvergunning zouden krijgen. Zambrano stapte naar de rechter. Die vroeg het Europees Hof om advies.

Het hof zegt dat de ouders alleen voor hun kinderen kunnen zorgen als ze in België mogen blijven. Het Europees recht staat volgens het hof niet toe dat een EU-land een ouder van een jong kind dat EU-burger is, verbiedt in dezelfde lidstaat te verblijven. Ook mag België hem geen werkvergunning weigeren, want dat zou het kind benadelen.

Een woordvoerder van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) kan niet direct zeggen wat voor gevolgen de uitspraak voor Nederland heeft. "Bij ons geldt ook dat een nieuw stateloos kind automatisch de Nederlandse nationaliteit krijgt, maar stateloosheid is iets anders dan niet weten waar de ouders van een kind vandaan komen."

De uitspraak wordt onderzocht en als er vraag naar is wordt een brief met uitleg naar de Tweede Kamer gestuurd. "Maar dit zijn ingewikkelde zaken. Die brief zal er niet binnen een week zijn."

Nederlandse film Schemer wint Italiaanse filmprijs

De Nederlandse thriller Schemer heeft op het Italiaanse jongerenfilmfestival in Vittorio Veneto de juryprijs gewonnen. Het festival, dat vorig jaar voor het eerst werd gehouden, heeft als doel films die niet primair op een jong publiek zijn gericht toegankelijk te maken voor de jeugd.

De film van Hanro Smitsman, met Robert de Hoog in een van de hoofdrollen, werd in Nederland bekroond met de MovieSquad Award en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. Verder is de film geselecteerd voor filmfestivals in Duitsland, Argentinië en Mexico. Smitsman en De Hoog werkten in 2008 al samen aan Skin, waarvoor De Hoog een Gouden Kalf voor beste acteur won.

Het verhaal van Schemer is geïnspireerd op de moord op Maja Braderic in 2003. Het meisje werd door 'vrienden' gewurgd en in de brand gestoken. Wat hun exacte motief was voor de moord is nooit duidelijk geworden.

De trailer van Schemer (Video: YouTube)

John Cusack speelt in komedie over dictator

Acteur John Cusack heeft een rol in de komedie Dictablanda. De acteur gaat de film over dictators tevens produceren, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Cusack heeft het script van Dictablanda, dat zachtaardige dictator betekent, geschreven samen met Kevin Morris en Paul Hipp. De twee spelen kleine rolletjes in de film. Welke rol Cusack gaat spelen is nog onbekend.

Dictablanda wordt geregisseerd door de Argentijn Alejandro Agresti, bekend van het drama The Lake House uit 2006 met Sandra Bullock. Het wordt een 'screwball comedy', een genre gebaseerd op de klucht. Het is niet duidelijk over welke dictators de film gaat.

Cusack was vorig jaar te zien in de komedie Hot Tub Timemachine en speelt dit jaar de schrijver Edgar Allan Poe in de thriller The Raven. De opnames voor Dictablanda zijn al begonnen in Argentinië. De Nederlandse premièredatum is nog niet bekend.


John Cusack (Foto: Novum)

'60 procent kans bankencrisis China'

China heeft een kans van 60 procent dat het land in 2013 met een bankencrisis te maken krijgt. Dit zou vooral kunnen gebeuren door de explosief gestegen leningen en stijgende vastgoedprijzen. Dat zegt kredietbureau Fitch in een nieuw rapport, zo meldt financieel nieuwszender RTL Z dinsdag.

Het instituut ziet het risico van 'gaten in bankbalansen' in het geval een vastgoedzeepbel barst. Chinese banken deden de vastgoedprijzen stijgen naar recordhoogten door leningen ter hoogte van 2,7 biljoen dollar te verlengen, vooral op aandringen van de Chinese overheid zelf. Om de financiële crisis van 2008-2009 te bezweren kwamen de Chinezen met een enorm stimuleringsplan op de proppen.

China is door Fitch ingedeeld in de groep met de hoogste risico's. De indicator signaleerde eerder crises in IJsland en Ierland. 60 procent van de opkomende landen die in deze risicogroep werd ingedeeld kreeg binnen drie jaar te maken met een bankencrisis. China kwam in juni in deze risicogroep terecht.

De kredietgroei in China was in 2008 en 2009 torenhoog met een gemiddelde groei van maar liefst 18,6 procent. Huizenprijzen schoten omhoog. De Chinese premier Wen Jiabao gaf onlangs aan de vastgoedmarkt te willen afkoelen.

Bekijk ook de Tegenlicht-documentaire De Chinese bubble van afgelopen maandag.

Woonbond opent meldpunt voor gedupeerde huurders

De Woonbond wil minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) confronteren met de 'harde realiteit' rondom de toewijzing van sociale huurwoningen. De bond wil met de dinsdag geopende website ikwilookwonen.nl de problemen in kaart brengen.

"Door de meldingen van honderden gedupeerden is het nu al zonneklaar dat zich grote knelpunten voordoen", zegt Woonbonddirecteur Ronald Paping. Hij wil dat Donner zo snel mogelijk bij de Europese Commissie probeert de inkomensgrens voor de toewijzing van sociale huurwoningen fors te verhogen.

Huishoudens met een bruto-inkomen boven de 33.614 euro komen sinds 1 januari veel moeilijker in aanmerking voor een sociale huurwoning. Corporaties mogen van 'Brussel' maximaal 10 procent van de vrijkomende woningen met een huur onder de 652,52 euro toewijzen aan deze huishoudens.

Woningzoekenden die zich geen dure huur- of koopwoning kunnen veroorloven komen daardoor vreselijk in de problemen, zegt de bond. De grootste problemen doen zich volgens de Woonbond voor bij starters, ouderen en huurders die lang op een wachtlijst staan, maar ook huishoudens met kinderen, chronisch zieken, gehandicapten en freelancers.

Engelse arbiter bij FC Twente - Zenit

De wedstrijd van FC Twente in de achtste finales van de Europa League tegen Zenit St. Petersburg staat donderdag in de Veste onder leiding van een Engelse scheidsrechter. De UEFA heeft de 35-jarige Mark Clattenburg aangewezen voor de ontmoeting. Het is voor FC Twente het eerste duel van de dubbele confrontatie met de Russen.

PSV - Glasgow Rangers staat onder leiding van de Zweed Martin Hansson. Ajax tegen Spartak Moskou heeft Manuel Gräfe uit Duitsland als arbiter. Ook hier betreft het voor de Nederlandse clubs een thuiswedstrijd.

Engelse arbiter bij FC Twente
Engelse arbiter bij FC Twente (Foto: ANP)

[Video] Nieuwe trailer voor Thor

Dinsdag verscheen er een nieuwe trailer voor de aankomende actiefilm Thor. De trailer geeft nieuwe beelden van de film die vanaf 28 April in de Nederlandse bioscopen te zien is. De film is ook beschikbaar in 3D. 

Thor gaat niet geheel verrassend over de woeste krijger Thor die naar aarde is gezonden door zijn vader, Odin. Op aarde ontmoet hij de knappe Jane Foster, een jonge wetenschapster. Jane laat Thor inzien hoe hij een echte held moet zijn terwijl er zoals altijd een slechterik op het toneel verschijnt in de vorm van Heindall. Deze neemt donkere krachten mee vanuit Asgaard naar de aarde. Aan Thor de taak om deze te verslaan.


Een nieuwe trailer voor Thor (Video: YouTube)

Silent Hill-film begint casting

Liongate heeft de taak op zich genomen het vervolg op de eerste Silent Hill te maken en de eerste twee leden van de cast van Silent Hill: Revelation zijn bekendgemaakt. Het origineel stamt uit 2006 en werd redelijk gewaardeerd.

De gekozen cast is Adelaide Clemens en Kit Harington. Beide niet echt grote sterren, maar Clemens had nog kleine rolletjes in Men Origins: Wolverine en Shunji Iwai’s Vampire. Harington daarentegen heeft alleen Jon Snow gespeeld in een serie op HBO: A Game of Thrones.

Het team achter Silent Hill: Revelation is Davis films, dat ook verantwoordelijk is voor twee Resident Evil-films en de eerste Silent Hill.

Interesse ADO in Chery bij FC Emmen niet bekend

Johan Derksen meldde gisteren in Voetbal International dat ADO den Haag geïnteresseerd zou zijn in Tjaronn Chery, van FC Emmen. De club weet echter niets van deze interesse.

"Ik hoor het nu voor het eerst", aldus Azing Griever vandaag. "Ik vind het een vreemd verhaal.". De technisch manager Griever zit tot en met 28 maart op Aruba. "Normaal gesproken word ik op de hoogte gesteld, maar hier weet ik niets van." De 22-jarige Chery, die eerder uitkwam voor SC Cambuur en RBC Roosendaal, heeft nog een contract tot 2012 bij Emmen. John van den Brom, trainer bij ADO, bevestigde dat er gesprekken met de middenvelder plaatsvinden.

Vitesse stuurt spelers ontslagaanvraag

Vitesse kijkt vooruit naar komend seizoen en zal in de komende periode enkele ontslagaanvragen de deur uitdoen. Dat meldt De Gelderlander vandaag. Dit hoeft geen definitief einde te betekenen voor de spelers, maar voor enkelen zal dit het zeker zijn.

Vitesse heeft een aantal spelers die tot het einde van dit seizoen een contract hebben en zij moeten voor 1 april duidelijkheid krijgen. De spelers met de aflopende contracten zijn Dalibor Stevanovic, Alexander Büttner, Rogier Molhoek, Gino Felixdaal, Genaro Snijders en Sinan Kaloglu. Een ontslagbrief betekent niet per se een definitief einde, want de club kan daarna nog met de speler om de tafel gaan zitten met een nieuw aanbod.

Vitesse heeft een keurkorps aan huurlingen en spelers met aflopende contracten. Een groot aantal spelers van de club verkeert dan ook in onzekerheid. Alleen de gehuurde spelers zoals onder meer Marti Riverola (FC Barcelona), Slobodan Rajkovic (Chelsea) Ismaïl Aïssati (Ajax) en Luca Caldirola (Internazionale) weten dat zij in de zomer terugkeren naar hun oude club.

Bever uren na uitzetting platgereden

Een Belgische bever die zaterdag was uitgezet in de rvier de Drentsche Aa is enkele uren later overreden op de A28. De bever had samen met een andere bever voor nageslacht moeten zorgen, meldt het Groninger Landschap.

De stichting is sinds 2008 bezig met het introduceren van bevers in het Zuidlaardermeer en de Hunze. Toen een bever uit zichzelf naar de Drentsche Aa was gezwommen, werd besloten voor gezelschap te zorgen in de hoop dat de twee nageslacht krijgen.

Omdat de beverpopulatie in het Zuidlaardermeer en de Hunze nog klein is, werd een bever uit België gehaald. "Helaas liep het verkeerd af", zegt een woordvoerder van de stichting. Het ongeluk bewijst volgens hem de noodzaak van het verbinden van natuurgebieden, iets waar het kabinet juist op bezuinigt.

De woordvoerder kon niet zeggen of er een nieuwe poging komt om een bever uit te zetten. "Daar moeten we nog even over nadenken."

De Niro wil film maken met The Fighter-regisseur

Robert de Niro zegt zeker geïnteresseerd te zijn in de gameverfilming Uncharted: Drake's Fortune van The Fighter-regisseur David O. Russell. In november werd bekend dat Joe Pesci en hij zijn gevraagd voor de film over avonturier Nathan Drake.

"Ik heb absoluut interesse", zegt De Niro tegen MTV News. "Ik heb het scenario nog niet gelezen, maar ik vind dat David een fantastische prestatie heeft neergezet met The Fighter." Het boksdrama was genomineerd voor onder meer een Oscar voor zowel beste film als beste regisseur, maar werd in beide gevallen gepasseerd.

Mark Wahlberg, die de hoofdrol speelde in The Fighter, heeft al getekend voor de hoofdrol van Nathan Drake. Het is nog niet bekend of Pesci ook zo enthousiast is. Pesci en De Niro hebben samen al vijf films gemaakt: GoodFellas, Casino, Once Upon a Time in America, A Bronx Tale en Raging Bull.

De Niro was eerder dit jaar te zien in de komedie Little Fockers en is momenteel bezig met de romkom New Year's Eve. Uncharted: Drake's Fortune staat gepland voor 2013.


Robert de Niro (Foto: Novum)

Israël overweegt Palestijnse staat

Israël zal waarschijnlijk een voorstel doen voor een voorlopige Palestijnse staat met tijdelijke grenzen. Dat zegt de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak dinsdag in een interview met de Wall Street Journal. Het is het eerste concrete Israëlische voorstel dat de impasse in de onderhandelingen met de Palestijnen moet doorbreken.

Barak is zich bewust van het feit dat de Palestijnen in het verleden plannen voor een voorlopige Palestijnse staat hebben afgewezen. Hij zei dan ook in het interview dat elk plan vergezeld moet gaan van garanties van Israël en de Verenigde Staten dat dit een eerste stap is in de richting van een permanente Palestijnse staat.

In het interview zei Barak ook dat Israël van plan is de VS om ruim 14 miljard euro extra militaire steun te vragen om nieuwe dreigingen het hoofd te kunnen bieden die wellicht ontstaan door de opstanden in het Midden-Oosten. Op het moment ontvangt Israël jaarlijks ruim 2 miljard euro aan militaire steun van de VS. Volgens Barak kan Israël geen extra steun verwachten zonder een 'gewaagd' vredesvoorstel te doen. Hij gaf geen verdere details over het plan.

De afgelopen week hebben Israëlische bronnen te kennen gegeven dat premier Benjamin Netanyahu een 'gefaseerde aanpak' overweegt. Aangenomen werd dat dit een voorlopige staat betekende. Barak is de eerste persoon die dit uitdrukkelijk bevestigt.

De Palestijnen hebben tot dusverre een voorlopige staat resoluut van de hand gewezen. Zij vrezen dat de kans op een volwaardige, onafhankelijke Palestijnse staat, inclusief Oost-Jeruzalem en de Gazastrook, verloren zal gaan als ze akkoord gaan met een voorlopige staat. De vestiging van een voorlopige staat zou inhouden dat de Palestijnen zeker in eerste instantie minder grondgebied krijgen dan zij eisen en dat Israël waarschijnlijk (deels) militair aanwezig zou blijven in Palestijns gebied.


Israël overweegt Palestijnse staat (Foto: Novum)

Brandao verdacht van aanranding

Olympique Marseille-aanvaller Brandao wordt verdacht van seksueel misbruik. De 30-jarige Braziliaan is vandaag door de Franse politie opgepakt. Evaeverson Lemos da Silva, zoals zijn volledige naam luidt, zou eerder deze maand een vrouw hebben betast toen hij haar na een bezoek aan een nachtclub thuisbracht. De identiteit van de vrouw is niet bekendgemaakt.

Volgende week speelt Olympique Marseille tegen Manhester United de return in de achtste finale van de Champions League. Het is nog onduidelijk of Brandao in die wedstrijd mee kan doen. De heenwedstrijd eindigde twee weken geleden in Frankrijk in 0-0.

Brandao speelt sinds 2009 bij Marseille en speelde inmiddels 65 wedstrijden in de Ligue 1. Daarvoor kwam hij in 6,5 jaar bij Shaktar Donetsk tot 139 competitiewedstrijden en 65 doelpunten.

Van Rouwendaal mist Swim Cup

De 17-jarige Sharon van Rouwendaal zal niet aan de start van de Amsterdam Swim Cup verschijnen. De zwemster van Eiffel Swimmers/NZE heeft nog veel last van een knieblessure. Deze liep ze op toen ze in het Zweedse Uppsala uitgleed in de sneeuw.

Vrijdag zal de Swim Cup van start gaan, in het Sloterparkbad. Het evenement geldt als de eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK in Shanghai, komende zomer. Van Rouwendaal heeft hierna nog een kans om zich te plaatsen voor het WK, dat zal zijn tijdens de Eindhoven Swim Cup, die begin april van start gaat.

Honkballers winnen benefietwedstrijd

In het Amerikaanse St. Petersburg hebben de Nederlandse honkballers een benefietwedstrijd tegen de Eckerd College Tritons gewonnen. Na een snelle start van de Nederlanders werd het uiteindelijk 7-5. De opbrengsten van de wedstrijd gingen naar de gezinnen van drie politiemannen die pas dood werden geschoten.

In het begin van de wedstrijd liepen onze landgenoten snel uit naar een 5-0 voorsprong. Het studententeam toonde echter veerkracht en kwam sterk terug. Bryan Engelhardt sloeg daarna in de achtste inning teamgenoten Michael Duursma en Danny Rombley over de thuisplaat en stelde zo uiteindelijk orde op zaken.

Morgen speelt Oranje tegen Tamba Bay Rays.

Delegatie naar Malta voor vrijlating militairen

Een Nederlandse delegatie is maandag op Malta aangekomen om te gaan overleggen met het Libische regime over de vrijlating van de drie Nederlandse militairen die vast worden gehouden in dat land. In de delegatie zitten onder anderen diplomaten van Buitenlandse Zaken en een aantal militairen.

Ingewijden hebben dinsdag berichten met die strekking bevestigd. Het kabinet wil niets kwijt over de situatie, maar gaf eerder wel aan dat er intensief diplomatiek overleg is. Het is niet duidelijk of de Nederlandse delegatie op Malta zal blijven of naar de Libische hoofdstad Tripoli zal doorvliegen zodra dat kan.

Het drietal zit sinds eind februari vast in Libië nadat ze tijdens een evacuatie in de stad Sirte waren overmeesterd door een regeringsgezinde Libische militie. Ze wilden daar met een boordhelikopter van de Hr. Ms. Tromp twee evacués oppikken.

Delegatie naar Malta voor overleg met Libië
Overmatig gebruik van de Blur-tool (Foto: ANP)

'Vacatures voor nieuwe Xbox gespot'

Gebruikers van het forum van Beyond3D zijn op LinkedIn-vacatures gestuit die wijzen op een potentiëel nieuwe Xbox. De vacatures vragen naar Graphics Hardware Architect, Senior Architect en Performance Engineer. Al deze vacatures wijzen naar een mogelijke nieuwe next-gen Xbox. Heb jij interesse in een baan bij Microsoft, ga dan naar de vacature.

Voor de functie van Graphics Hardware Architect wordt gevraagd voor iemand die kan meewerken aan de console-architectuur van concept tot implementatie. Je moet je bezig kunnen houden met analysis, onderzoeken naar nieuwe technieken en kunnen samenwerken met Xbox-teams.

"[The Graphics Hardware architect is] responsible for defining and delivering next-generation console architectures from conception through implementation.

"The responsibilities include architecture analysis, key technology selection, architecture specification, communication and collaboration with extended Microsoft teams and partner companies."

Er worden ook Senior Architecten en Performance Engineers gevraagd voor de Xbox Console Architecture group. Deze mensen houden zich bezig met de performance van de (nieuwe) Xbox en met alle fases van het ontwikkelen van de Xbox.

Als laatste wordt er gekeken naar nieuwe Senior Hardware Design Verification Engineer. Een mooie titel die de grootste link naar een nieuwe Xbox levert. Deze meneer (of mevrouw) is namelijk verantwoordelijk voor de design van de Xbox-hardware. 

"The Senior Hardware Design Verification Engineer] is responsible for the design verification and qualification of the Xbox console at the component, motherboard, and system levels", to "lead test strategy discussions, develop test methodologies and plans and project-manage qualification cycles."

Duidelijke vacatures die wijzen naar een nieuwe Xbox. Als ze echter nu pas beginnen met het zoeken naar mensen, lijkt het duidelijk dat we de komende jaren geen nieuwe versie hoeven te verwachten.

Ontslag 'bankier voor de armen' terecht

Het Hooggerechtshof in Bangladesh heeft dinsdag bepaald dat Nobelprijswinnaar en een van de grondleggers van het microkrediet, Muhammed Yunus, terecht uit zijn functie is gezet als directeur van de Grameen Bank, die hij in 2000 oprichtte. Yunus overweegt hoger beroep aan te tekenen tegen het vonnis.

De centrale bank liet de 70-jarige Yunus op 2 maart weten dat hij moest opstappen bij de bank, die groot is geworden met het verstrekken van microkredieten aan arme mensen. Yunus moest weg omdat hij te lang in zijn functie was blijven zitten, lang nadat hij de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt. Bankdirecteuren moeten in Bangladesh op de leeftijd van 60 jaar met pensioen.

Ontslag'bankier voor de armen' terecht
Ontslag'bankier voor de armen' terecht (Foto: ANP)

Wereldwijd tientallen maffiosi opgepakt

Meerdere landen hebben dinsdag 41 leden van de Zuid-Italiaanse maffiaorganisatie 'Ndrangheta, onder wie een aantal kopstukken, opgepakt. De arrestaties vonden plaats in Australië, Canada, Duitsland en Italië. De arrestanten worden beschuldigd van onder meer afpersing, moord en in rekening brengen van woekerrentes.

Onder de gearresteerden was een Australische oud-burgemeester, Domenico Antonio 'Tony' Vallelonga. Dat meldde de Italiaanse krant La Repubblica.

De 'Ndrangheta, de Calabrische maffia, wordt al jaren gevolgd door de internationale politie. Vorig jaar juli werden ruim driehonderd leden gearresteerd. De groep behoort tot de grootste en gevaarlijkste maffia-organisaties in Italië. De wereldwijde arrestaties tonen de grote spreiding van de 'Ndrangheta.

Wereldwijd tientallen maffiosi opgepakt
Wereldwijd tientallen maffiosi opgepakt (Foto: ANP)

Meisje na dreigtweets weer op school

De 17-jarige scholiere uit Soest die vorige maand werd opgepakt nadat ze op Twitter had gedreigd een bomaanslag te plegen op haar school, is weer terug in de klas. Dat meldt RTV Utrecht dinsdag. De school, het Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium in Amersfoort, had haar drie weken geschorst. Maandag is het meisje weer naar school gegaan.

De scholiere zette 15 februari een bericht op Twitter waarin ze aankondigde een bom op haar school te plaatsen. Ze twitterde het bericht ook naar verschillende media. De politie nam de bedreigingen uiterst serieus en arresteerde haar. Het meisje bracht de nacht door in de cel. Een dag later werd ze vrijgelaten.

[Video] James Bond wordt vrouw

James Bond-acteur Daniel Craig heeft een spotje opgenomen in vrouwenkleding in het kader van Internationale Vrouwendag. De acteur heeft in het filmpje zijn pak verruild voor een jurk, een blonde pruik en parels.

De video is getiteld Equals en gaat over de ongelijkheid van vrouwen en mannen. In de film luistert een in pak gestoken Daniel Craig naar de stem van Judi Dench, die al jaren Bonds baas M speelt in de Bondfilms. Ze somt een aantal feiten op die de ongelijkheid van vrouwen aantonen. Dench gaat in op Bonds liefde voor vrouwen en vraagt hem of hij zich ooit heeft afgevraagd hoe het is om een vrouw te zijn. Daarop loopt hij uit beeld, waarna hij terugkeert in een jurk.

Equals is geproduceerd door Barbara Broccolli, die ook de Bondfilms produceert, en geregisseerd door Sam Taylor-Wood. Zij had vorig jaar veel succes met de film Nowhere Boy over de jeugd van Beatle John Lennon.

Dinsdag 8 maart is de honderdste Internationale Vrouwendag. Volgend jaar moet een nieuwe Bondfilm in de bioscopen komen. Sam Mendes gaat de nog titelloze film regisseren.


James Bond verkeert in een identiteitscrisis (Video: YouTube)

Been: "Plek acht komt ècht in zicht"

Bij Feyenoord begint men weer te geloven in het behalen van het Europees voetbal. Na een dramatische start krabbelt de club overeind en pakt het ineens punt op punt. De Rotterdammers moeten in het slot van de competitie nog vijf plaatsen zien te stijgen.

De Rotterdammers staan momenteel op plaats dertien en plaats acht geeft recht op de play-offs voor Europees voetbal. "Plek acht komt écht in zicht", aldus Been tegenover het Algemeen Dagblad. "We zijn aan het stijgen. Zondag spelen wij tegen NAC en daar staan wij heel dicht achter. Dat moet een motivatie zijn voor de spelers."

De achtste positie van FC Utrecht is momenteel nog zeven punten van de Rotterdammers verwijderd. "Natuurlijk mogen wij niet te euforisch worden van een zeer gelukkige winstpartij in Heerenveen, maar in eigen stadion met ons eigen publiek is alles mogelijk. Als je na zo'n seizoen nog zo dichtbij een prijsje kan komen, moet je alles op alles zetten om er overheen te gaan. Dan is elke week een finale", besluit de hoopvolle trainer.

Volgende Tomb Raider-film over Lara's beginjaren

De volgende Tomb Raider-film wordt een verhaal over de jonge jaren van Lara Croft. De producent Graham King heeft de filmrechten gekocht met zijn bedrijf GK Films. Volgens filmwebsite The Hollywood Reporter wil King de nieuwe Tomb Raider in 2013 in de bioscoop brengen.

GK Films heeft eerder gemeld nieuwe avonturen voor de jonge en dynamische Lara te willen maken. Hiermee lijkt de film de lijn van de nieuwe game te volgen. In het spel maken spelers kennis met een jonge, kwetsbare Lara die op een verlaten eiland belandt.

Graham King produceert de film samen met Tim Headington. De twee waren recent nog verantwoordelijk voor het produceren van The Tourist, een thriller met Johnny Depp en Angelina Jolie in de hoofdrol. GK Films werkte ook aan de animatiefilm Rango met Depp in de hoofdrol.

Er zijn tot nu toe twee films verschenen over de avonturen van Lara Croft. In 2001 kwam Lara Croft: Tomb Raider en twee jaar later Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life. De twee films brachten wereldwijd 308 miljoen euro op.


(Foto: Novum)

Libië: Rebellen bieden Gadhafi vrije aftocht aan

De rebellen die tegen Moammar Gadhafi vechten, bieden de Libische leider een vrije aftocht aan als hij het land vrijwillig verlaat. Ze zullen hem dan niet vervolgen, meldde de door de opstandelingen opgerichte Nationale Libische Raad dinsdag.

De voormalige minister van Justitie Mustafa Abdel Jalil zei dat activistische juristen uit Tripoli als bemiddelaars optreden om gesprekken over een vertrek op gang te brengen. Ze willen zo verder bloedvergieten in het land voorkomen, aldus de ex-bewindsman. Gadhafi zelf zou niemand hebben gestuurd.

Rebellen bieden Kaddafi vrije aftocht aan
Gadhafi neemt zijn rol als 'bad-guy' serieus door zwarte kledij te dragen (Foto: ANP)

Nieuwe HRT debuteert mogelijk donderdag

De nieuwe Hispania Racing F111 zal volgens GPUpdate waarschijnlijk donderdag zijn debuut op het Formule 1-circuit van Barcelona gaan maken. Het Spaanse team test van woensdag tot en met zaterdag en zal daarom morgen eerst nog met de oude bolide in actie gaan komen.

Als het goed is zal de F111 donderdagmiddag naar buiten rollen, maar mocht dit niet gehaald worden dan volgt het baandebuut op vrijdag. Voorlopig staat Narain Karthikeyan als enige coureur ingepland om alle testdagen in actie te gaan komen.

Zaakwaarnemer El Hamdaoui: "De bal ligt bij De Boer"

Sigi Lens, zaakwaarnemer van aanvaller Mounir El Hamdaoui, vindt dat Ajax-trainer Frank de Boer met een oplossing moet komen. De spits werd afgelopen week door De Boer uit de selectie gezet en traint momenteel mee met Jong Ajax. De trainer liet echter na de wedstrijd tegen AZ weten dat de bal nu bij El Hamdaoui ligt.

"Mounir heeft de sanctie niet opgelegd, ik heb de sanctie niet opgelegd, het is De Boer die dat heeft gedaan. En dus is hij de enige die de sanctie ook weer ongedaan kan maken", reageerde Lens. "De bal ligt bij De Boer en niet bij Mounir. Die kan niet uit zichzelf zeggen: ik kom weer. De trainer zal intern met de situatie aan de slag moeten."

Libië: Raketaanval tegen rebellen bij Ras Lanuf

Een gevechtsvliegtuig heeft dinsdag een raketaanval uitgevoerd ten oosten van de Libische havenstad Ras Lanuf. Een grote donkere rookwolk was boven een snelweg in het woestijngebied te zien, meldde een verslaggever van het Franse persbureau AFP.

De raket sloeg ongeveer 8 kilometer ten oosten van de stad in. Het is onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

Ras Lanuf en de olierijke omgeving zijn in handen van rebellen die tegen de Libische leider Moammar Gadhafi vechten. Het gebied wordt vaker onder vuur genomen door dat deel van de luchtmacht dat nog loyaal aan Gadhafi is.

Recordwinst voor Audi

De Duitse fabrikant van luxeauto's Audi heeft over 2010 een recordwinst behaald. De nettowinst verdubbelde bijna tot 2,63 miljard euro. Dat maakte Audi dinsdag bekend.

De omzet ging met 19 procent omhoog tot 35,4 miljard euro. Audi verkocht afgelopen jaar wereldwijd een recordaantal van 1,09 miljoen auto's, 15 procent meer dan in 2009. Vooral in China ging de verkoop hard omhoog, maar ook in de Verenigde Staten deed het dochtermerk van Volkswagen goede zaken. Voor dit jaar mikt Audi op een verkoop van ruim 1,2 miljoen wagens.

Om het succes te vieren, krijgen de circa 60.000 werknemers van Audi een bonus over het afgelopen jaar van gemiddeld 6500 euro. Om de groei vast te houden, gaat Audi de komende vier jaar 11 miljard euro investeren in fabrieken, in onderzoek naar groene technologie en in nieuwe producten.

Recordwinst voor Audi
Recordwinst voor Audi (Foto: ANP)

Afellay: "Dat ik met ze mee mag trainen is al een feest"

Twee maanden bij FC Barcelona hebben Ibrahim Afellay nog geen vaste plaats in de basis opgeleverd. De voormalig sterspeler van PSV kwam reeds in acht competitiewedstrijden in actie, maar hij is voorlopig niet teleurgesteld. Integendeel.

Afellay laat aan NUsport weten hoe het staat met de gewenning bij zijn nieuwe club. "Dat gaat de goede kant op. Ik speel natuurlijk niet iedere wedstrijd, maar dat had ik ook niet verwacht. Je moet geduld hebben en als de kans komt, moet je hem pakken", aldus de Nederlands international.

Ondanks dat Afellay niet alles speelt merkt hij dat hij zich ontwikkelt. "Hier lopen alleen maar goede spelers rond, of ze nou in de basis staan of niet. Dat ik met ze mag trainen is al een feest. Ik voel me nu al een betere voetballer dan twee maanden geleden."

Ontslagen Charlie Sheen wil producent aanklagen

Charlie Sheen wil Warner Bros. voor de rechter slepen. De producent van de comedyserie Two and a Half Men, waarin de acteur de hoofdrol speelt, maakte maandag bekend dat hij geen deel meer uitmaakt van de cast.

Vanwege Sheens roerige privéleven, waarin drank- en drugsgebruik centraal staan, werd eerder al besloten de geplande resterende afleveringen van het lopende seizoen niet meer op te nemen. Sindsdien haalt de acteur in de media hard uit naar de makers van de serie.

Sheen laat weten dat hij van plan is om 'groot' uit te pakken tegen hen. Zijn advocaat bevestigt tegenover website The Wrap dat hij Warner Bros. en producent Chuck Lorre wil aanklagen wegens contractbreuk. Volgens de raadsman is het ontslag en schrappen van de afleveringen onterecht, omdat uit wekelijkse drugstesten bleek dat de acteur niet onder de invloed van drank- en drugs op de set verscheen.

Warner Bros. liet maandag weten na ampel beraad te hebben besloten dat Sheen zijn rol in Two and a Half Men kwijt is. Wat er met de serie gaat gebeuren is vooralsnog onduidelijk.


Charlie Sheen is still winning (Foto: Novum)

Volgende Tomb Raider-film over Lara's beginjaren

De volgende Tomb Raider-film wordt een verhaal over de jonge jaren van Lara Croft. Producent Graham King heeft de filmrechten gekocht met zijn bedrijf GK Films. Volgens de Amerikaanse filmwebsite The Hollywood Reporter wil King de nieuwe Tomb Raider in 2013 in de bioscoop brengen.

GK Films heeft eerder gemeld nieuwe avonturen over de jonge en dynamische Lara te willen maken. Hiermee lijkt de film de lijn van de nieuwe Tomb Raider-game te volgen. In het spel maken spelers kennis met een jonge, kwetsbare Lara die op een verlaten eiland belandt.

King produceert de film samen met Tim Headington. De twee waren recent nog verantwoordelijk voor het produceren van The Tourist, een thriller met Johnny Depp en Angelina Jolie in de hoofdrollen. GK Films werkte ook mee aan de animatiefilm Rango met Depp als de stem van kameleon Rango.

Tot nu toe zijn twee films gemaakt over de avonturen van Lara Croft. Lara Croft: Tomb Raider verscheen in 2001 en twee jaar later kwam Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life. De twee films brachten wereldwijd 308 miljoen euro op.


Volgende Tomb Raider-film over Lara's beginjaren (Foto: Novum)

DVD: Razzia (La Rafle)

Op 16 juli 1942 arresteert de Franse politie 13.000 joden. De mannen, vrouwen en kinderen worden eerst verzameld in het stadion Vélodrome D'Hiver vanwaar de gevangenen uiteindelijk getransporteerd worden naar vernietigingskampen. Slechts enkelen keren levend terug. Hoewel razzia's door heel Europa plaatsvonden is de razzia van 16 juli een extra zwarte bladzijde in de Franse geschiedenis. Het was namelijk niet het Duitse leger, maar de Franse politie die de razzia uitvoerde. Hoewel de Duitsers aanvankelijk enkel om de mannen vroegen, leverde de politie ook vrouwen en kinderen uit.

razzia 4

 

 

Whitmarsh: "Nieuwe circuits kunnen beter"

McLaren-teambaas en FOTA-president Martin Whitmarsh is van mening dat het ontwerp van de nieuwe circuits beter moet. Hierdoor zal er meer actie in de races zijn, iets wat de spanning in de wedstrijden ten goede komt.

De organisatoren van de races in Bahrein of Abu Dhabi zijn volgens Whitmarsh niet echt schuldig, maar de Brit wijst er op dat de ontwerpen van de banen veel te conservatief zijn geweest, waardoor niet alle kansen zijn benut. "Het is jammer dat ze in bijvoorbeeld Abu Dhabi het langste rechte stuk van allemaal hebben, maar er daarna een chicane volgt waar je maar op één manier doorheen kan," zei hij tegen Motor Sport.

Daarom zouden er volgens Whitmarsh meer bochten moeten komen waar je op meerdere manieren doorheen kan. "Kijk maar naar een tijdelijk circuit als op het vliegveld van Cleveland. Daar hebben ze hele brede bochten en zijn er veel verschillende manieren om een goede lijn te kiezen."

Daarom zou er bij het ontwerp meer moeten worden gekeken naar de oudere banen. "Brazilië is in dat geval een goed voorbeeld. De races zijn daar altijd fantastisch, ook al zijn de faciliteiten dat niet. Het is daarom ook zo ontzettend jammer dat er - als er een nieuwe circuit in de woestijn aangelegd moet worden en alles in principe mogelijk is -  niet gewoon voor de gemakkelijke oplossing wordt gekozen en we simpelweg proberen om een aantal van de geweldige bochten van andere circuits te kopiëren," sloot Whitmarsh af.

KNVB wil gesprek met trainers en arbiters

De KNVB heeft na de kritiek op de arbitrage van de afgelopen weken besloten een gesprek te organiseren met scheidsrechters en trainers. Dat maakt de voetbalbond vandaag bekend. Directeur Bert van Oostveen heeft al contact opgenomen met AZ en FC Utrecht.

AZ-Trainer Gertjan Verbeek en technisch directeur Foeke Booy van Utrecht uitten onlangs hun ongenoegen over het Nederlandse scheidsrechterskorps. "Het is voor ons belangrijk om in gesprek te zijn met alle betrokkenen op en rond het voetbalveld", laat Van Oostveen weten.

De KNVB nodigt waarschijnlijk nog meer trainers uit om bij het gesprek aanwezig te zijn. Daarnaast krijgen een aantal arbiters een uitnodiging. "Wederzijds begrip is van groot belang om goed te functioneren. Ik zie het als mijn taak om dat te faciliteren."

[Jupiler League] Uitslagen Speelronde 26

In de Jupiler League stond dit weekend een volledige speelronde op het programma. Hieronder kun je de uitslagen vinden.

Telstar heeft een knappe 3-0 zege op SC Cambuur geboekt. Makkelijk ging het niet voor de ploeg uit Velsen, omdat de bezoekers in de eerste helft via Kevin Diaz een grote kans op een voorsprong kregen. Hij raakte echter de lat en na rust stuitte de aanvaller op doelman Cor Varkevisser.

Aan de andere zijde had Johan Plat zijn vizier wel op scherp staan, want hij wist in het tweede bedrijf drie keer het net te vinden. De eerste was een binnentikker na aangeven van Furdjel Narsing, de tweede een strafschop nadat Martijn van der Laan Kevin Brands ondersteboven gelopen had en de derde kwam na het uitspelen van Cambuur-doelman Davy Meul.

Sparta Rotterdam lijkt op de krabbelen na een hectische periode. De resultaten van de Rotterdammers waren niet om over naar huis te schrijven en coach Jan Everse besloot om het bijltje er bij neer te gooien.

In FC Den Bosch werd een gewillig slachtoffer gevonden om het vertrouwen weer op te vijzelen. James Holland en Michiel van den Berg mochten voor rust voor een treffer voor de thuisclub tekenen, terwijl na de pauze Joey Godee en Johan Voskamp (strafschop) 4-0 eindstand op de borden zetten.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
FC Volendam Helmond Sport 0-1
Go Ahead Eagles FC Eindhoven 2-1
Almere City FC FC Zwolle 0-3
BV Veendam Fortuna Sittard 4-1
RBC Roosendaal FC Emmen 1-3
AGOVV MVV 2-0
FC Dordrecht RKC Waalwijk 1-2
Sparta FC Den Bosch 4-0
Telstar SC Cambuur 3-0


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Zwolle 26 19 4 3 60 63 - 19
2 RKC Waalwijk 26 15 6 5 51 57 - 32
3 Helmond Sport 26 14 4 8 46 48 - 33
4 BV Veendam 26 12 9 5 41 43 - 34
5 FC Volendam 26 11 8 7 41 37 - 33
6 Go Ahead Eagles 26 10 7 9 37 45 - 33
7 SC Cambuur 26 11 6 9 36 44 - 37
8 FC Eindhoven 26 9 9 8 36 33 - 31
9 Sparta Rotterdam 26 9 7 10 34 59 - 50
10 FC Dordrecht 26 10 5 11 34 40 - 46
11 FC Den Bosch 26 7 11 8 32 44 - 43
12 FC Emmen 26 8 8 10 32 42 - 48
13 MVV Maastricht 26 10 7 9 29 36 - 41
14 Telstar 26 7 6 13 27 33 - 39
15 AGOVV Apeldoorn 26 9 5 12 23 44 - 60
16 RBC Roosendaal 26 6 5 15 23 32 - 48
17 Fortuna Sittard 26 4 5 17 15 32 - 63
18 Almere City FC 26 5 4 17 13 32 - 74

Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

'Veh vertrekt na dit seizoen bij HSV'

Trainer Armin Veh lijkt na dit seizoen te vertrekken bij HSV. Volgens de Hamburger Morgenpost voelt de 50-jarige Duitser te weinig vertrouwen van het bestuur van de club. Daardoor kan de nieuwe technisch directeur Frank Arnesen, die 1 juli begint aan zijn werkzaamheden, deze zomer zijn eigen trainer aanstellen.

De club van Ruud van Nistelrooy, Joris Mathijsen, Eljero Elia en Romeo Castelen kent een wisselvallig seizoen. HSV staat momenteel zevende in de Bundesliga na elf overwinningen, vier gelijke spelen en tien nederlagen. Mathijsen is de enige Nederlander die op een basisplaats kan rekenen onder Veh.

Ralf Rangnick, die begin dit jaar opstapte bij Hoffenheim, en de huidige trainer van Rosenborg Stale Solbakken zijn in beeld om Veh op te volgen. Komend weekeinde neemt HSV het op tegen Bayern München, waar Louis van Gaal ook zwaar onder vuur ligt.


'Veh vertrekt na dit seizoen bij HSV' (Foto: Novum)

Autobom doodt Pakistanen bij tankstation

Zeker twintig mensen zijn dinsdag om het leven gekomen door een aanslag op een tankstation in Pakistan. Bijna 130 mensen raakten gewond door de explosie. Dat meldden de autoriteiten in de centrale stad Faisalabad. Het dodental loopt waarschijnlijk nog op.

Vlak bij het getroffen tankstation zijn kantoren van onder meer de politie en het leger gevestigd, aldus Pakistaanse media. Het is niet bekend of die gebouwen doelwit waren van de aanslagplegers.

Autobom doodt Pakistanen bij tankstation
Autobom doodt Pakistanen bij tankstation (Foto: ANP)

Libië: Islamitische landen steunen vliegverbod

Na de Arabische Liga is ook de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) voorstander van het instellen van een vliegverbod boven Libië. De no-flyzone moet de bevolking van het Noord-Afrikaanse land beschermen tegen de luchtmacht van leider Moammar Gadhafi.

"We voegen onze stem bij de stemmen die vragen om een vliegverbod in Libië en we roepen de Veiligheidsraad op om in dit verband zijn plicht te doen", zei de secretaris-generaal van de OIC, de Turkse diplomaat Ekmeleddin Ihsanoglu, dinsdag. De OIC is voor een spoedzitting bijeengekomen op het hoofdkantoor in de Saudische stad Djedda.

De OIC is een samenwerkingsverband van 57 landen met een grote islamitische gemeenschap. Daaronder zijn alle landen in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Centraal-Azië, maar ook landen als Indonesië en Suriname.

'Laat studenten in Vogelaarwijken wonen'

Studenten kunnen prima worden ondergebracht in leegstaande woningen in de zogenaamde Vogelaarwijken. Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid voor D66, wil dat minister Piet Hein Donner (Volkshuisvesting) hierover gaat praten met woningcorporaties.

Verhoeven signaleert een groeiend tekort aan woonruimte voor studenten: "In 2015 zijn 44.000 kamers nodig". Hij wil bestaande woningen daarom beter benutten om zo op korte termijn duizenden studenten te helpen. Volgens de D66'er staan bijvoorbeeld in Overvecht (Utrecht) en Amsterdam-West woonblokken leeg, wachtend op renovatie. De nog niet aangepakte huizen zijn te klein voor gezinnen, maar goed genoeg voor drie studenten, meent Verhoeven. Hij vindt verder dat de regels moeten worden versoepeld zodat studenten ook makkelijker in lege kantoren of boven winkels kunnen wonen.

'Laat studenten in Vogelaarwijken wonen'
'Laat studenten in oude huizen wonen' (Foto: ANP)

[IndyCar] Maximaal 26 auto's per race

De organisatie van de IndyCar Series heeft bekend gemaakt dat er vanaf dit seizoen maximaal 26 auto's per race aan de start mogen staan. Uitzonderingen zijn de Indy 500 en de laatste race van het seizoen in Las Vegas.

De beste 24 van de kwalificatie plaatsen zich automatisch voor de race. De overige twee startplaatsen gaan in volgorde naar recente kampioenen en rijders die bij de beste 22 in de puntenstand staan. Mocht dat geen volledig deelnemersveld opleveren dan kan er naar de overige tijden in de training en kwalificatie worden gekeken.

In de praktijk zal de limiet van 26 auto's per race nauwelijks gehaald gaan worden. In de afgelopen jaren kwam het namelijk zelden voor dat er meer dan 25 rijders aan een wedstrijd mee wilden doen. IndyCar-baas Brian Barnhart verwacht echter dat dit seizoen het aantal bij enkele races wel gehaald zou kunnen worden.

"Veel banen waar we komen kunnen maximaal 26 auto's aan en het is het maximum voor ons als we naar overzeese races gaan. Op basis hiervan hebben we het aantal bepaald," zei Barnhart.

De Indy 500 zal net als andere jaren 33 deelnemers tellen, terwijl de race in Las Vegas dertig starters zal kennen. Van hen zullen er vijf uit andere raceklasses komen en mocht één van hen winnen dan ligt er op die coureur een bonus van vijf miljoen dollar te wachten.

Debat, lezingen en actie tijdens vrouwendag

Het is dinsdag honderd jaar geleden dat voor het eerst Internationale Vrouwendag werd gehouden.

Was vroeger vooral het doel stil te staan bij de verbetering van vrouwenrechten (zoals vrouwenkiesrecht), tegenwoordig is het vaak een bepaald thema dat de boventoon voert tijdens de dag.

In Nederland heeft Internationale Vrouwendag geen grote prioriteit meer. Wel zijn er in verscheidene plaatsen bijeenkomsten, debatten, lezingen en manifestaties. In Amsterdam is dinsdag een demonstratieve optocht met fakkels. In Den Haag staat onder meer de Tweede Kamer stil bij de historische dag en Vrouwen Tegen Uitzetting (VTU) grijpt Internationale Vrouwendag aan om het Nederlandse asielbeleid aan de kaak te stellen.

Black Butterflies naar Tribeca Filmfestival

Het drama Black Butterflies van de Nederlandse regisseur Paula van der Oest is geselecteerd voor het prestigieuze Tribeca Filmfestival in New York. De film dingt mee naar een prijs in de categorie World Narrative Features, zo heeft het festival op de website bekendgemaakt.

Black Butterflies, die vanaf eind maart in de Nederlandse bioscopen te zien is, vertelt over the leven van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Ingrid Jonker. De hoofdrollen worden vertolkt door Carice van Houten, Rutger Hauer en de Ierse acteur Liam Cunningham. De opnames van de Engelstalige film werden vorig jaar gemaakt in Kaapstad.

Ingrid Jonker werd geboren in 1933. Zij behoorde tot een groep kunstenaars waaruit de beweging van de Sestigers voortkwam, een groep die zich verzette tegen de censuur van de regerende Nasionale Party.

Brama twijfelgeval voor Zenit

Het meespelen van Wout Brama tegen Zenit Sint-Petersburg is nog twijfelachtig, meldt het Algemeen Dagblad. De middenvelder van FC Twente verzwikte afgelopen weekend in de wedstrijd tegen NAC Breda zijn enkel. De klachten aan het gewricht houden vooralsnog aan.

FC Twente speelt donderdag in de achtste finale van de Europa League de heenwedstrijd tegen de Russische kampioen. Morgen beslist men bij FC Twente of Brama, die al 160 competitiewedstrijden in het shirt van FC Twente speelde, mee kan doen in het Europees duel.

Bij de Russische tegenstander Zenit ontbreekt in ieder geval routinier en Russisch international Sergei Semak, die waarschijnlijk zes weken niet in actie komt. Semak brak zijn voet in de door Zenit gewonnen wedstrijd om de Supercup tegen CSKA Moskou.

Dragon Age 2 texture pack nu beschikbaar

Bioware heeft voor enthousiaste PC-gamers een 1.08GB zware texturepack beschikbaar voor Dragon Age 2. De high-resolution bling bling maakt je game er wat mooier op door meer detail-opties te bieden in de game. Volgens de maker zie je vooral verschil in 'level art'. Het pakket is hier beschikbaar.

Er zitten wat eisen aan het pakket, echter. Volgens Bioware moet je een videokaart met minimaal 1024MB geheugen bezitten en boven alles moet de kaart ook DX11 aankunnen om van alle features aan te kunnen genieten.

DA2

Liverpool verdiende 84 miljoen euro aan tv-inkomsten

Ondanks een zeer teleurstellend seizoen van Liverpool kan de club toch nog rekenen op tientallen miljoenen euro's aan inkomsten via televisierechten.

Liverpool maakte vorig jaar het slechtste seizoen in tien jaar door, maar desalniettemin ontving het maar liefst 84 miljoen euro aan tv-inkomsten. Dat is behoorlijk wat miljoenen meer dan dat alle Nederlandse club in totaal ontvingen aan geld voor de televisierechten.

Het aantal duels dat wordt uitgezonden, is bepalend voor de clubs in de Premier League. Maar zelfs in een sportief tegenvallend seizoen hield Liverpool nog een slordige 56 miljoen euro over aan het collectieve contract met Sky, meldt de Telegraaf. Daarbovenop kwamen nog de inkomsten uit de uitgezonden bekerduels en de internationale wedstrijden.

De rechten van alle Nederlandse clubs bij elkaar zijn 70 miljoen euro per jaar waard. De tv-inkomsten van een Engelse topclub als Liverpool zijn dus al zo'n veertien miljoen euro meer dan dat de hoogste divisie in Nederland in totaal verdient.

Tainio transfervrij van Ajax naar Red Bulls

Ajax neemt afscheid van Teemiu Tainio. De Fin verhuist na een maand stage bij de New York Red Bulls transfervrij naar de Verenigde Staten.

Tainio kwam op voorspraak van Martin Jol afgelopen zomer transfervrij over naar Ajax. Daar kwam de middenvelder echter niet vaak in actie mede door blessures. Hij speelde uiteindelijk maar vijf duels voor de Amsterdammers.

Na het vertrek van Jol was er nog weinig perspectief voor Tainio bij Ajax. Daarom kreeg hij van de club ook toestemming om transfervrij te vertrekken.

Hongaarse mediawet enigszins aangepast

Het Hongaarse parlement heeft maandagavond aanpassingen van de omstreden mediawet goedgekeurd. Gewijzigd zijn onder meer de registratievereisten voor alle media en de wijze waarop de wet wordt toegepast voor buitenlandse media.

Wat echter overeind blijft, is dat alle leden van een nieuwe mediawaakhond door de regeringspartijen worden benoemd en dat publicaties en redacteuren op vage gronden boetes kunnen worden opgelegd. Europees commissaris voor Digitale Zaken Neelie Kroes blijft daarom nauwlettend toezien hoe de wet wordt toegepast. "Wij zullen nauw met de Hongaarse autoriteiten samenwerken om te verzekeren dat de wijzigingen in de praktijk worden toegepast", zei Kroes.

De nieuwe wet breidt het overheidstoezicht op gedrukte en online-media sterk uit. Ook wordt de nieuwsproductie van publieke media gecentraliseerd.

Koos Spee tegen 130 op snelweg

Het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur leidt tot meer verkeersslachtoffers, is slecht voor het milieu en bevordert de doorstroming niet. Dat zegt de landelijk verkeersofficier van justitie Koos Spee in het blad van het Openbaar Ministerie, Opportuun.

Hij wijst erop dat de politie verplichte marges moet aanhouden en daardoor pas kan bekeuren als 138 kilometer per uur wordt gereden. "De praktijk zal zijn dat er tegen de 140 km per uur wordt gereden." Daardoor wordt het snelheidsverschil tussen bijvoorbeeld vrachtwagens en auto's groter.

"Dat leidt op zich al tot gevaarlijke situaties en als er een crash gebeurt zal de botssnelheid hoger zijn, waardoor de kans op ernstig letsel toeneemt." Hij rekent voor dat de remweg bij 127 kilometer per uur 113 meter is en bij 137 kilometer per uur 129 meter. "Dat scheelt 16 meter en dat zijn drie à vier auto's als je een stilstaande file even te laat in de gaten hebt."

Eerder uitte een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten in het AD al zijn bezorgdheid, al gaf het korps als handhaver liever geen mening.


Koos Spee tegen 130 op snelweg (Foto: Novum)

'Een op vijf aangiften zedenmisdrijven vals'

Een op de vijf aangiften van verkrachting of aanranding van minderjarige meisjes is vermoedelijk vals. De verhalen die ze vertellen blijken na politieonderzoek niet te kloppen, concludeert Bureau Beke in een onderzoek waar de Volkskrant dinsdag over schrijft.

Van de meisjes van 12 tot 18 die aangifte van een zedenmisdrijf willen doen, haakt ongeveer de helft af na het eerste gesprek waarin de politie hen vertelt dat het doen van een valse aangifte strafbaar is. Toch zetten veel meisjes met een verzonnen verhaal hun aangifte dan nog door.

Dat is nadelig voor drie partijen. De echte slachtoffers van zedenmisdrijven lopen hierdoor het risico dat ze minder snel worden geloofd. De onterecht beschuldigden worden geregistreerd als verdachte van een misdrijf, waardoor het voor hen moeilijker kan worden een Verklaring Omtrent het Gedrag te krijgen, wat bijvoorbeeld nodig is om leraar te worden. De politie is tot slot tijd kwijt

De onderzoekers hebben alleen aangiften als vals bestempeld als de aangeefster later heeft toegegeven dat ze heeft gelogen. "Als ze eenmaal hebben gezegd dat ze zijn verkracht, zijn ze moeilijk van hun verhaal te brengen", zegt criminoloog Anton van Wijk van het bureau in de krant.

Een echte aangifte wordt volgens rechercheurs die het bureau ondervroeg vaak vrij snel na het misdrijf gedaan. Bij een valse aangifte heeft het meisje vaak lang gewacht, kan ze niet vertellen welke seksuele handelingen zijn gepleegd en in welke volgorde en voegt ze steeds nieuwe, vaak extremere, details toe.

Het komt veel voor dat meisjes een aanranding verzinnen als smoes dat ze niet op tijd op school of thuis waren. Sommige meisjes doen een valse aangifte om aandacht te krijgen. Anderen willen wraak nemen. Ook komt het voor dat meisjes bang zijn dat hun vriend hoort dat ze vrijwillig seks met een ander hebben gehad.

Van Wijk erkent in de krant dat het lastig is om tegen een meisje te zeggen dat ze liegt, omdat er toch altijd een kleine kans is dat ze echt slachtoffer is. Toch zou de politie deze zaken moeten uitzoeken tot kan worden geconcludeerd of een aangifte vals of niet vals is.

N-Zeelander veilt rotsblok dat op zijn huis viel

Een man in Nieuw-Zeeland, wiens huis tijdens de zware aardbeving in dat land door een enorm rotsblok werd vernield, heeft de steen op een internetveiling verkocht. Het rotsblok wisselde voor omgerekend zo'n 32.000 euro van eigenaar.

Phil Johnson woont in Christchurch. Tijdens de aardbeving van eind februari rolde een rotsblok van 30.000 kilo van een helling af, ramde door het dak van zijn garage heen en kwam tot stilstand in de hal.

Op internet prees Johnson de steen als een ideaal ornament voor in de tuin of 'zoals bij ons, een prachtige uitbreiding van je ameublement'.

De hoogste bieder was een skibedrijf dat 50.000 Nieuw-Zeelandse dollar (26.000 euro) wilde betalen voor het rotsblok. De op een na hoogste bieder besloot zijn bod, 10.000 dollar, eveneens over te maken in ruil voor een skivakantie van het skibedrijf. De opbrengst van de veiling doneert Johnson aan het Rode Kruis.

Christchurch werd op 22 februari getroffen door een zware aardbeving, die duizenden huizen met de grond gelijkmaakte en aan zeker 166 mensen het leven kostte.


Steen: 32.000 euro, verkocht (Foto: Novum)

Wraak in Fallen Frontier-trailer

Moonshot Studios is een studio die bestaat uit een klein aantal ex-Bungie-medewerkers. Momenteel zijn ze bezig met de game Fallen Frontier, een 2D side-scrolling shooter, en daar is nu een trailer van gekomen. Fallen Frontier zal een singleplayer-campaign bevatten en zal ook speelbaar zijn met twee spelers tegelijk.

In het spel draait het om een nog onbekende man die wraak zoekt op de planeet Alpha Centauri. Hier gaat hij met verschillende wapens en een grappling hook aan de slag. Bekijk hieronder de trailer. Een datum en platform zijn nog niet bekend.

ADO beloont Coutinho met contractverlenging

Gino Coutinho, doelman van ADO Den Haag, is beloond voor zijn werk in het afgelopen seizoen. ADO, dat verrassend vierde staat in de Nederlandse competitie, lichtte de optie in de verbintenis van de doelman. Coutinho moest eigenlijk een minimum aantal wedstrijden spelen om in aanmerking te komen voor de verlenging.

"Maar de club ondernam al actie", aldus Coutinho volgens De Telegraaf. De doelman ligt nu tot de zomer van 2012 vast bij de club uit de residentiestad. "Hier spreekt waardering uit. Vooral omdat ADO na dit seizoen met een heel nieuw voorstel wil komen."

Coutinho speelde reeds 29 competitiewedstrijden voor ADO Den Haag. De doelman, geboren in Den Bosch, tekende in 2008 een contract bij ADO, nadat hij bij FC Den Bosch mede door blessures de concurrentiestriijd met Niki Mäaepää had verloren.

 

[NBA] Orlando onderuit tegen Portland

In de Amerikaanse NBA hebben de basketballers van Orlando Magic verloren van Portland Trail Blazers. Zonder sterspeler Dwight Howard ging Orlando met 85-89 onderuit. Howard moest één duel aan de kant blijven nadat hij vrijdag in de wedstrijd tegen de Bulls zijn zestiende technische fout had gemaakt.

LaMarcus Aldridge was goed voor 35 punten voor Portland. Bij Orlando was Jason Richardson met 22 punten topscorer. Richardson had, met nog 81 seconden op de klok, voor de zege kunnen zorgen maar na een driepunter van de Turk Hedo Turkoglu ging een poging van Richardson mis.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Orlando Portland 85-89
Charlotte LA Clippers 87-92
New York Utah 131-109
Chicago New Orleans 85-77
Minnesota Dallas 105-108
Memphis Oklahoma 107-101
Sacramento Houston 101-123

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het nemen van je verlies.

200 miljoen euro over de balk. De kosten van het rekeningrijden, een project dat door dit kabinet is afgeblazen. Nou ja, er gaat wel eens vaker wat mis. Zoals mijn blunder in de aflevering van gisteren, waarvoor nog excuus aan de lezer. Maar goed: rekeningrijden gaat niet door omdat de automobilist het niet wil, en het verlies wordt geaccepteerd.

Rus verliest in kwalificaties Indian Wells

Arantxa Rus is uitgeschakeld in de eerste ronde van de kwalificaties voor het tennistoernooi in Indian Wells. De Nederlandse speelster verloor met 3-6 7-6 (5) 6-2 van de Amerikaanse Jamie Hampton.

Rus zou vorige week in actie komen in de kwalificaties voor het toernooi in Monterrey, maar moest zich toen ziek afmelden. Ze begon in Indian Wells goed met de winst in de eerste set, maar moest daarna het initiatief uit handen geven.

Rus verliest in kwalificaties Indian Wells
Rus verliest in kwalificaties Indian Wells (Foto: ANP)

Box Office USA

De top drie in de box office van de Verenigde Staten wordt gevuld met nieuwe releases. Rango heeft de eerst plaats behaald gevolgd door The Adjustment Bureau en Beastly.

The King's Speech staat ondertussen al voor het vijftiende weekend in de de top tien. In totaal heeft de film nu ruim 123,5 miljoen dollar omzet behaald en met een productie budget van 15 miljoen dollar kan men van een succes spreken.

In de lijst met gemiddelden zien we een opvallend bedrag staan. De film Red State haalt namelijk in zijn 23e weekend een bedrag op van 204.230 dollar gemiddeld. De film wordt maar op één scherm getoond en staat daarmee qua totaal op de 29e plaats. De nieuwe release HappyThankYouMorePlease staat op de tweede plaats met 17.532 dollar gemiddeld (49e plaats totaal). De derde plaats gemiddeld is voor Rango met 9722 dollar.

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Schermen Gemiddeld Totaal
1 Rango $ 38,1 mil. 3917 $ 9722 $ 38,1 mil.
2 The Adjustment Bureau $ 21,2 mil. 2840 $ 7450 $ 21,2 mil.
3 Beastly $ 9,9 mil. 1952 $ 5047 $ 9,9 mil.
4 Hall Pass $ 8,9 mil. 2950 $ 3004 $ 26,8 mil.
5 Gnomeo and Juliet $ 7,2 mil. 2984 $ 2426 $ 84 mil.
6 Unknown $ 6,5 mil. 2913 $ 2238 $ 53 mil.
7 Just Go With It $ 6,4 mil. 2920 $ 2202 $ 88,1 mil.
8 The King's Speech $ 6,2 mil. 2240 $ 2781 $ 123,5 mil.
9 I Am Number Four $ 5,8 mil. 2903 $ 1981 $ 46,5 mil.
10 Justin Bieber: Never Say Never $ 4,3 mil. 2254 $ 1898 $ 68,8 mil.

Boek: The little book of shocking food facts

Er zijn een paar zaken in het leven waarvan je weet dat het er is, maar waar je liever niet over nadenkt. Het seksleven van je ouders is daar een goed voorbeeld van. Een stuk serieuzer wordt het echter als het over de harde waarheid gaat achter het voedsel dat we dagelijks tot ons nemen. In The little book of shocking food facts zijn een aantal van deze ongemakkelijke en schokkende feiten gebundeld.

The little book of shocking food facts

Een op vijf moest belasting terugbetalen

Een op de vijf Nederlanders moest vorig jaar geld terugbetalen aan de Belastingdienst. Een derde van die mensen kon dat maar met moeite opbrengen. "Ruim de helft had niet zien aankomen dat ze terug moesten betalen", aldus het Nibud, dat jaarlijks onderzoek doet naar belastingaangiftes.

Mensen moeten geld terugbetalen omdat ze te veel toeslagen hebben ontvangen, een te groot maandelijks voorschot kregen of omdat er een fout in de aangifte zat.

Van de Nederlanders die maandelijks een voorschot krijgen van de Belastingdienst, heeft ruim de helft dat geld nodig om rond te kunnen komen. Als zij dat voorschot dan uiteindelijk terug moeten betalen, is dat volgens het instituut voor budgetvoorlichting extra moeilijk.

De helft van de mensen die aan het eind van het jaar via de voorlopige aanslag geld terugkrijgen, geeft dat uit. Ongeveer een derde geeft een deel uit; 20 procent jaagt het hele bedrag erdoor. Volgens het Nibud wacht 40 procent van belastingplichtig Nederland netjes op de definitieve aanslag alvorens met het geld aan de haal te gaan.

Tenslotte constateert het Nibud dat veel belastingbetalers onzeker zijn over het invullen van de aangifte. De helft is bang geld te laten liggen omdat ze het niet goed doen.

Deel stad Christchurch niet herbouwd

De Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is zo zwaar beschadigd door de aardbeving vorige maand, dat het gedeeltelijk wordt verlaten. Premier John Key bevestigde dinsdag dat zo'n 10.000 huizen mogelijk worden gesloopt.

Welke delen van de een-na-grootste stad van Nieuw-Zeeland tegen de grond gaan, is nog onbekend. Deskundigen onderzoeken momenteel waar de ondergrond het meest is aangetast.

De opmerkingen van de premier hebben geleid tot grote onrust onder de bewoners. Veel bewoners vrezen dat hun huizen niet worden herbouwd. De premier beloofde financiële hulp voor mensen die gedwongen moeten verhuizen. Hij praat met aannemers over de bouw van nieuwe buurten.

De zware aardbeving verwoestte het stadscentrum van Christchurch. Tot dusver zijn 166 doden geborgen. Het dodental stijgt waarschijnlijk tot boven de tweehonderd, aldus autoriteiten.

Deel stad Christchurch niet herbouwd
Deel stad Christchurch niet herbouwd (Foto: ANP)

Film Gooische Vrouwen in première

De film Gooische Vrouwen, een vervolg op de gelijknamige tv-serie, gaat dinsdagavond in première in het Amsterdamse theater DeLaMar. Tegelijkertijd kunnen vijfduizend fans de film zien in veertien Pathé-bioscopen. Vanaf donderdag is de film te zien in 145 zalen in Nederland.

De door Linda de Mol ontwikkelde dramaserie Gooische Vrouwen, over het wel en wee van vier vrouwen in Het Gooi, was vijf seizoenen lang op tv. Eerst op Talpa en later op RTL4. Eind 2009 won de serie over Cheryl (Linda de Mol), Claire (Tjitske Reidinga), Anouk (Susan Visser) en Roelien (Lies Visschedijk) de Gouden Televizier-Ring voor beste tv-programma.

De gelijknamige film lijkt ook een groot succes te worden. In de voorverkoop zijn al ruim 50.000 kaarten verkocht, maakte Independent Films vorige week bekend. De film gaat over de vier vriendinnen die ditmaal hard toe zijn aan vakantie om weer een beetje tot zichzelf te komen. Will Koopman regisseerde de film. De titelsong Foxy lady is van Alain Clark.

Film Gooische Vrouwen in première
Film Gooische Vrouwen in première (Foto: ANP)

Criminelen Colombia ontvoeren 23 werknemers

Criminelen in Colombia hebben 23 werknemers van een Canadees oliebedrijf ontvoerd. De personeelsleden deden in een afgelegen stuk oerwoud onderzoek naar oliebronnen, meldde de gouverneur van de oostelijke provincie Vichada maandag lokale tijd.

In het gebied van de ontvoering zijn de rebellengroep FARC en cocaïnesmokkelaars actief. Ontvoeringen kwamen de laatste tijd minder vaak voor in Colombia, maar deze grootschalige ontvoering toont dat afgelegen gebieden nog altijd onveilig zijn.

De werknemers zijn Colombianen, in dienst van een onderaannemer van het Canadese bedrijf Talisman Energy.

Obama staat nieuwe rechtszaken Guantánamo toe

Terreurverdachten kunnen weer militair worden berecht in de Amerikaanse gevangenis Guantánamo Bay in Cuba. Dat maakte de regering van de Amerikaanse president Barack Obama maandag bekend. Obama stopte de rechtszaken kort na zijn aantreden begin 2009, omdat hij de gevangenis zo snel mogelijk wilde sluiten.

Het Witte Huis deelde mee dat het, ondanks de maatregel weer nieuwe processen toe te staan, op termijn nog steeds de intentie heeft de gevangenis te sluiten. Volgens Obama gebruikt Al Qaida Guantánamo als middel om terroristen te werven.

Obama zei nieuwe maatregelen door te voeren om 'terroristen beter te kunnen berechten, overzicht in de gang van zaken te creëren en om een humanitaire behandeling van de gevangenen te garanderen'.

De maatregel komt nadat het Amerikaanse Congres niet toestond dat terroristen door federale rechtbanken op het vasteland konden worden berecht.

Obama staat nieuwe rechtszaken Guantánamo toe
Obama staat nieuwe rechtszaken Guantánamo toe (Foto: ANP)

'Hoogste ambtenaar Buitenlandse Zaken naar Libië'

Secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken Ed Kronenburg arriveert dinsdag in Tripoli om te onderhandelen over het vrijlaten van de drie gevangengenomen militairen. Het overleg is geregeld na Italiaanse bemiddeling, schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van bronnen in Italië. Het land is de oud-kolonisator van Libië.

De contacten die Kronenburg vorig jaar heeft opgedaan bij de afhandeling van de vliegtuigcrash in Libië kunnen hem volgens de krant goed van pas komen. Bij de crash bij het vliegveld kwamen 103 inzittenden om, onder wie 70 Nederlanders. Een Nederlandse jongen van 9 jaar was de enige overlevende.

De autoriteiten in Den Haag willen volgens de krant niets over de onderhandelingen zeggen, behalve dat er 'intensief diplomatiek overleg' wordt gevoerd. Het AD schreef maandag op basis van een adviseur van de Libische minister van Buitenlandse Zaken dat Libië goede hoop heeft om snel tot een oplossing voor de drie Nederlandse militairen te komen.

Smith waarschuwt Rangers voor PSV

PSV krijgt komende donderdag een gehavend Glasgow Rangers op bezoek. De Schotten missen nogal wat vaste waarden.

Lee McCulloch, Nikica Jelavic, Steve Naismith en Sasa Papac zijn afwezig, terwijl het spelen van Vladimir Weiss twijfelachtig is. De Slowaak moest vorige week met een enkelblessure de kleedkamers opzoeken, maar de kwetsuur valt mee. Rangers-coach Walter Smith hoopt op Weiss.

"Realistisch gezien is Vladimir Weiss de enige speler die kans maakt om op het vliegtuig naar Eindhoven te stappen. Niettemin is hij nog steeds een groot vraagteken", spreekt Smith op het digitale thuis van de Schotten. Jelavic en Papac maken waarschijnlijk komend weekend hun rentree op de velden.

Hoofdscout Ian Durrant van Glasgow bekeek PSV afgelopen zaterdag op Woudestein. Daar won de ploeg van Fred Rutten met miniem verschil van Excelsior door een benutte penalty van Bálazs Dzsudzsák (3-2). Smith: "PSV is de koploper in Nederland en ze draaien goed. Er staat ons een lastige taak te wachten."

Koningin Beatrix voorpaginanieuws in Oman

De komst van koningin Beatrix is dinsdag voorpaginanieuws in de Engelstalige kranten van Oman. Queen Beatrix in Muscat today, meldt de Muscat Daily over de volle breedte van de voorpagina in een toepasselijke oranje steunkleur. De vorstin is in Oman op uitnodiging van sultan Qaboos bin Said Al Said, met wie ze dinsdagavond dineert.

Volgens de kranten gaat het om een tweedaags privébezoek. Dat is wat royaal genomen, omdat het alleen om een diner gaat. De koningin, die wordt vergezeld door prins Willem-Alexander en prinses Máxima en haar hofhouding, vertrekt woensdagmorgen uit Oman voor een tweedaags staatsbezoek aan het emiraat Qatar.

Koningin Beatrix voorpaginanieuws in Oman
Koningin Beatrix voorpaginanieuws in Oman (Foto: ANP)

'Proces Joran start binnen twee maanden'

Het strafproces tegen Joran van der Sloot, die in Peru vastzit op verdenking van de moord op de 21-jarige Stephany Flores, gaat binnen twee maanden van start. Dat verwacht zijn advocaat Máximo Altez. Een woordvoerder van de rechtbank in Lima heeft dezelfde verwachting, maar de exacte datum moet volgens hem nog worden bepaald.

Het vonnis zou dan ongeveer een maand na de start van het proces kunnen worden geveld. Van der Sloot hangt een straf van dertig jaar cel boven het hoofd, als het aan de Peruaanse justitie ligt. Zijn advocaat is echter van mening dat de Nederlander de Peruaanse eind mei vorig jaar in een hotelkamer niet doelbewust om het leven bracht. Volgens hem is er sprake van een crime passionel.

Flores' dood volgde volgens Altez op een discussie die ontstond nadat Flores op Van der Sloots computer informatie had gevonden die wees op een verband tussen hem en de verdwijning van Natalee Holloway in 2005 op Aruba.

De maximum staf voor moord in Peru is twintig jaar, maar dit kan worden opgehoogd als er sprake is van extreme wreedheid zoals het Peruaanse OM beweert. Van der Sloot wordt ook verdacht van roof. Hij zou bezittingen van Flores hebben meegenomen en na haar dood in haar auto zijn gevlucht.

Van der Sloot kon uiteindelijk in Chili worden aangehouden. Hij zit sinds zijn uitlevering aan Peru in juni vorig jaar vast in de zwaarbewaakte Miguel Castro Castro gevangenis in de Peruaanse hoofdstad Lima.

'Bouterse haalde trekker niet over'

Toenmalig legerleider Desi Bouterse heeft niet zelf 'de trekker overgehaald' toen in december 1982 vijftien tegenstanders van het militaire regime werden omgebracht. Dat zei Ivan Graanoogst, secretaris-generaal van het huidige kabinet van president Bouterse, maandag tijdens een getuigenverhoor in het 8-decemberproces. Dat meldt de advocaat van Bouterse, Irwin Kanhai.

Bouterse heeft zelf ook al eerder verklaard dat hij niet heeft geschoten tijdens de gebeurtenis in Fort Zeelandia in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Wel liet hij weten 'politieke verantwoordelijkheid' te nemen voor de gebeurtenissen destijds. Bouterse had in 1980 met vijftien andere sergeanten een staatsgreep in Suriname gepleegd.

Bouterse wordt met 24 anderen beschuldigd van de dood van de tegenstanders. Twee weken geleden werd het proces tegen Bouterse, dat in 2007 van start ging, na een reeks onderbrekingen hervat. Hij werd vorig jaar juli tot president van Suriname gekozen.

Woensdag 30 maart gaat het proces door. Dan worden er vier getuigen gehoord.

Mr. Tom Waits: Rock and Roll Hall of Fame inductee

Ik ben groot liefhebber van Tom Waits. Die stem, die volstrekt unieke stem, zeker voor de muziek die hij maakt; dat rauwe en grommende geluid, dat hese fluisteren, ik vind het prachtig. Het roept bij mij altijd een zeer romantisch gevoel op. Een gevoel wat ik maar moeilijk kan verklaren. Ik krijg ook zeer geregeld van mensen te horen dat ze écht niet begrijpen hoe ik dit soort muziek mooi kan vinden; dat ze het werkelijk niet om uit te staan vinden.

ADO Den Haag jaagt op Höcher en Chery

Het huidige seizoen duurt nog acht wedstrijden, maar ADO Den Haag is inmiddels alweer bezig met het nieuwe seizoen. De Haagse formatie wil namelijk proberen Marc Höcher (Helmond Sport) en Tjaronn Chery (FC Emmen) aan te trekken.

ADO Den Haag deed begin dit jaar ook al een poging om Höcher te halen. Helmond Sport was niet tevreden met het geboden bedrag, waardoor de transfer al snel afketste. Komende zomer is de aanvaller echter transfervrij, waardoor hij voor de Haage residentieclub erg interessant is.

"De gesprekken zitten in de laatste fase, normaal gesproken verwacht ik geen problemen meer," aldus John van den Brom, trainer van ADO Den Haag over de mogelijke komst van Höcher. Daarnaast heeft de oefenmeester ook lovende woorden over voor Chery, nu nog uitkomend voor FC Emmen. "Een talentvolle jongen, die de stap hogerop moet gaan maken. Ik vind hem een goede voetballer, hij zou bij mij passen. Ook met hem lopen de gesprekken."

AWACS controleren luchtruim Libië

De NAVO laat haar AWACS-radarvliegtuigen nu permanent het luchtruim van Libië controleren, terwijl het bondgenootschap militaire acties in het land voorbereidt. De Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Ivo Daalder, heeft dat maandag gezegd na beraad in Brussel.

"Het besluit is genomen om de luchtsurveillance op te voeren naar 24 uur per dag. We hebben dan een beter beeld van wat er echt gebeurt in dit deel van de wereld", zei Daalder.

De AWACS zijn omgebouwde Boeing 707-vliegtuigen met een enorme paddenstoelvormige radar op hun dak. Hun radar kan objecten tot 400 kilometer afstand waarnemen. De toestellen kunnen zo een gebied met de omvang van Duitsland controleren. Veel AWACS hebben hun thuisbasis in het Duitse Geilenkirchen, net over de grens bij Schinveld.

De radarvliegtuigen zijn cruciaal als westerse landen besluiten om de Libische luchtmacht een vliegverbod op te leggen. Groot-Brittannië en Frankrijk hebben maandag de Verenigde Naties om zo'n maatregel gevraagd. Ze beschuldigen de Libische leider Moammar Gadhafi ervan opstandelingen te bombarderen vanuit vliegtuigen.

De Amerikaanse ambassadeur Daalder zei dat de ambassadeurs van de 28 NAVO-landen voorbereidingen treffen voor militaire opties, waaronder een vliegverbod. Maar hij nuanceerde het effect van de mogelijke maatregel. "Een vliegverbod werkt niet zo goed tegen de laagvliegende helikopters die Gadhafi gebruikt", zei de ambassadeur. "De activiteit in de lucht is niet de beslissende factor bij de onrust. Het zijn andere dingen die voor de gebeurtenissen op de grond verantwoordelijk zijn."

Daalder zei dat de NAVO-landen ook onderzoeken of ze militaire schepen en vliegtuigen kunnen sturen voor humanitaire hulp. Ze hopen dat de diplomaten besluiten hebben klaargestoomd, voordat de ministers van Defensie van de NAVO donderdag bijeenkomen in Brussel.

NAVO's AWACS controleren luchtruim Libië
NAVO's AWACS controleren luchtruim Libië (Foto: ANP)

Aangifte misstanden marine Den Helder

Defensie doet aangifte naar aanleiding van de misstanden bij de marine in Den Helder. Dat heeft minister Hans Hillen (CDA) maandag laten weten. Hij is 'onaangenaam verrast' door de berichten dat er bij het prestigieuze marineonderdeel CAMS-Force Vision sprake is van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen.

Eerder werden twee leidinggevenden al disciplinair gestraft vanwege integriteitsschendingen. Zij maakten onterecht gebruik van dienstauto's, sjoemelden met hun eigen verlof, zouden spullen achteroverdrukken en vertoonden 'ongewenst gedrag'. Ook zou de leiding onterecht hoge bonussen hebben opgestreken.

De verhoudingen bij CAMS-Force Vision, waar software en maritieme wapensystemen worden ontwikkeld, zouden bovendien erg slecht zijn. Zo had het hoofd van de afdeling Interne Zaken er de gewoonte van gemaakt zijn personeel aan te spreken met de titel 'dikke, lelijke homo'.

Naast de disciplinaire straffen die de twee opgelegd hebben gekregen, wordt er nu ook onderzocht of ze voor strafbare feiten kunnen worden vervolgd. Het personeel is gewezen op de aangescherpte integriteitsregels.

Hillen laat weten dat hij ontevreden is over de gang van zaken. Hij is boos dat hij niet op de hoogte is gesteld van de laakbare praktijken. In februari verzekerde hij de Tweede Kamer nog dat er geen nieuwe misstanden bekend waren. Daarnaast bevalt het de minister niet dat er geen aangifte is gedaan van strafbare feiten en maakt hij zich zorgen over de werksfeer.

Naast de aangifte tegen de leidinggevenden heeft het Marinebedrijf in Den Helder ook aangifte gedaan bij de marechaussee. Het is onduidelijk waar het hier om gaat. Hillen wil daar niet over uitweiden omdat de zaak in onderzoek is. De zaak staat los van de toestand bij CAMS-Force Vision.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemt het 'onaanvaardbaar' dat Hillen door zijn ambtenaren niet juist is geïnformeerd. Hij wil snel uitleg van de bewindsman. "Hillen is dus onjuist geïnformeerd door zijn eigen mensen. Dat is een ernstige zaak waarover snel opheldering moet komen." Van Dijk vraagt dinsdag een debat aan over de kwestie.

De klokkenluider die de misstanden anderhalf jaar geleden aan heeft gekaart, de bibliothecaris bij het marinebedrijf, heeft het sindsdien niet gemakkelijk. Hij wordt gepest door collega's en bij de volgende reorganisatie zal de functie van bibliothecaris opgeheven worden.


Aangifte misstanden marine Den Helder (Foto: Novum)

[Upd] 'Gadhafi zou vertrek overwegen'

De Libische leider Moammar Gadhafi heeft volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera de rebellen in zijn land aangeboden om een volkscongres te houden om hem af te laten treden onder voorwaarden.

Volgens de Engelstalige Saudische krant Asharq al-Aswat heeft Gadhafi een delegatie voor onderhandelingen naar Benghazi gestuurd, waar een door de opstandelingen opgerichte Nationale Libische Raad zetelt. Gadhafi's eisenpakket zou onder meer een veilige aftocht en volledige bescherming voor zijn hele familie bevatten.

Ook wil Gadhafi dat de raad geen documenten overhandigt aan het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag, dat onderzoekt of de Libische leider wordt aangeklaagd wegens grootschalig geweld tegen de burgerbevolking.

Update 0.22 uur
Al Jazeera meldt niks over bovenstaand bericht op hun website of tijdens de nieuwsuitzendingen. Veel bronnen melden dat Al Jazeera dit kortdurend zou hebben gezegd op maandagmiddag maar niet toegelicht. Al Jazeera meldt daarentegen wel een toename en uitbreiding van geweld in de verschillende grotere steden in het land. 

De oppositie vanuit Benghazi heeft voor het geval dat bovenstaand bericht op waarheid zou berusten aangegeven niet op de eisen van Gadhafi in te gaan. Ze hadden anderhalve week geleden al aangegeven dat er niet over het aftreden van de Libische leider valt te onderhandelen.

Al-Jazeera: Kaddafi overweegt vertrek
'Gadhafi zou vertrek overwegen' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.