NS krijgt recordboete van 2 miljoen euro

Vanwege slechte prestaties krijgen de Nederlandse Spoorwegen een recordboete van 2 miljoen euro. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft de boete opgelegd omdat de NS bij lange na niet heeft voldaan aan het prestatiecontract over 2010, schrijft De Telegraaf woensdag.

Het is de hoogste boete die het ministerie ooit aan de NS heeft uitgedeeld. Te veel klanten zouden vorig jaar hebben geoordeeld dat de NS niet op tijd heeft gereden. Ook lukte het niet om minstens 93 procent van de treinen met een marge van vijf minuten op tijd het station binnen te laten rijden.

Verder vonden reizigers dat ze te vaak tijdens de spits geen zitplaats hadden. Daarnaast zijn ze volgens de krant ontevreden over het totale aantal treinen dat de NS heeft ingezet.

Spoorbeheerder ProRail krijgt ook een boete omdat reizigers bij ontregelingen ontevreden zijn over de reisinformatie die ProRail geeft. De minister bekijkt nog hoe hoog de boete moet worden.

Het ministerie kan maximaal een boete van 2,75 miljoen euro per jaar aan de NS opleggen. D66 pleitte er eerder voor de maximale boete die kan worden opgelegd te vertienvoudigen. Door de miljardenomzet die het spoorbedrijf heeft zouden de boetes nauwelijks pijn doen.