FNV blijft illegalen helpen

De FNV zal zich er niets van aantrekken dat illegaliteit strafbaar wordt, zoals het kabinet wil. De vakcentrale blijft illegalen helpen die worden uitgebuit. Dat heeft FNV-bestuurder Catelene Passchier woensdag laten weten.

"Als vakbond vragen wij niemand om zijn paspoort. Wij zijn de douane niet", zegt Passchier. "Iedereen die werkt is bij ons welkom." De FNV blijft illegalen helpen die bijvoorbeeld worden onderbetaald of onder gevaarlijke omstandigheden hun werk moeten doen, ook als dat straks niet meer mag.

Volgens de FNV wordt het bestrijden van uitbuiting van illegalen een stuk moeilijker als iedere illegaal die aangifte doet, wordt opgesloten. Malafide bedrijven zullen dat misbruiken, voorspelt de FNV, die zich daarom heeft aangesloten bij een samenwerkingsverband van organisaties die ook tegen strafbaarstelling van illegaliteit zijn, waaronder de Raad van Kerken.

Overigens is nog onduidelijk in hoeverre hulp aan illegalen strafbaar wordt. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) is zijn plannen nog aan het uitwerken.